RECEPTEK és MINTA ÉTRENDEK REG-ENOROZÓKNAK! EDD MAGAD EGÉSZSÉGESRE! BOLDOG ÚJ ÉLETET KÍVÁNUNK! TARTALOM JEGYZÉK 1. Minta étrend 2. Szénhidráttal csökkentett minta étrend 3. Levesek 4. Saláták 5. Fő ételek, egytálételek, köretek 6. Krémek 7. Hús nélküli ételek 8. Reggelik REG-ENOR KÚRA 10 PARANCSOLATA 1. Egyél kedved szerint bármilyen húsból készült ételt! 2. Fogyassz nagyon sok zöldséget - nyersen, sütve, főzve, párolva - a salátákhoz ecet helyett citromlevét használj, rántáshoz zsírt és rizslisztet! 3. Kúra alatt csak telítetlen állati eredetű zsiradékkal készítsd ételeidet, mint a liba-, kacsa- és sertészsír. 4. Fogyaszthatsz rizst, kukoricát, ezekből készült tésztát és pirítós kenyeret, de ha fogyni is akarsz a mértékre vigyázz! 5 .Ne egyél semmilyen növényi olajat, olajos magvakat! 6. Kúra alatt ne fogyassz semmilyen tejterméket vagy azzal készített ételt! 7. Diéta alatt iktass ki az étrendedből mindenféle cukrot (mézet is), élesztős és erjesztett ételeket! 8. Kerüld a magas cukortartalmú gyümölcsök fogyasztását. Megengedett korlátozás nélkül a citrom, grapefruit, és kis mennyiségben a gránátalma. 9. Igyál napi 2-3 liter tisztított vizet, ásványvizet, az alkohol tilos! 10. Kávé, tea fogyasztható – tej és cukor nélkül! Reg–Enor étrend 1. nap Reggeli: pirítós, mangalica zsír, zöldség Ebéd: sárgaborsó főzelék, sült szalonnával, Vacsora: pirítós, szalonna, uborka (zöld) 2. nap Reggeli: kolbász, pirítós, zöldségek Ebéd: lecsó kolbásszal Vacsora: pirítós, házi kolbász, zsír, zöldségek 3. nap Reggeli: pirítós, tojásrántotta, zöldség Ebéd: párolt zöldség, csirkemell grillezve, (zsírban sütve), pirítós Vacsora: virsli, zsíros pirítós, zöldség, tea 4. nap Reggeli: libazsíros pirítós, paradicsom Ebéd: csontleves, rizs, rántott hús, grillezett zöldség Vacsora: mangalica szalonna, pirítós, zöldség 5. nap Reggeli: sonka, zsíros kenyér, zöldség Ebéd: paradicsomos káposzta sült csirkével Vacsora: gyulai kolbász, zsíros pirítós, paradicsom, paprika 6. nap Reggeli: zsíros kenyér, sonka, zöldség Ebéd: húsleves, csirkehús, sült hús, zöldségek Vacsora: pirított zsíros kenyér, zöldség 7. nap Reggeli: pirítós, szalámi, kolbász, zöldség, grapefruit ital Ebéd: lencsefőzelék sült kolbásszal, sültszalonna taréj Vacsora: császárszalonna, pirítós, zöldség, tea 8. nap Reggeli: kolbász, zsír, pirítós, zöldség Ebéd: paraszt tál (krumpli, szalonna, hagyma, kolbász sütőben összesütve), zöldségek Vacsora: zsíros kenyér, párizsi, kolbász, zöldségek 9. nap Reggeli: zsírban sült kenyér, zöldség Ebéd: tökfőzelék (tejföl nélkül) sült oldalassal Vacsora: virsli, pirítós, zöldség 10. nap Reggeli: rántotta, pirítós, paradicsom Ebéd: rizses lecsó Vacsora: erdélyi szalonna, szalámi, pirítós, zöldség 11. nap Reggeli: pirítós, zsír, szalámi, zöldség Ebéd: gulyásleves, rizses lecsó kolbásszal Vacsora: kolbász, szalonna, pirítós, zöldség 12. nap Reggeli: zsírban sült kenyér, zöldség Ebéd: húsleves, rizs, grillezett hús Vacsora: pirítós, tepertő, szalonna, zsír, zöldségek 13. nap Reggeli: kolbász, zsír, pirítós, zöldség Ebéd: gulyásleves, pörkölt, rizs, saláta Vacsora: császárszalonna, libazsír, pulykamell sonka, pirítós, zöldségek 14. nap Reggeli: rántotta, zsír, pirítós Ebéd: brokkoli főzelék, tükörtojással Vacsora: zsír, sonka, céklasaláta + sárgarépával + MSM/C, pirítós 15. nap Reggeli: pirítós, zsír, sonka, kolbász, zöldség Ebéd: rizs, sült csirke, cékla saláta Vacsora: pirítós, császár szalonna, kolbász, tepertő, zöldségek 16. nap Reggeli: pirítós, kacsazsír, tepertő, kolbász, zöldségek, tea Ebéd: tojásos lecsó sült szalonnával, pirítós, Vacsora: házi májkrém, pirítós, zöldség 17. nap Reggeli: mangalica zsíros pirítós, tea Ebéd: zöldség leves, baconba tekert csirke máj, rizs, céklasaláta Vacsora: házi májkrém, pirítós, zöldségek 18. nap Reggeli: házi májkrém, pirítós, zöldség Ebéd: sertés pörkölt puliszkával, saláta Vacsora: tepertőkrémes pirítós, paradicsom, tea 19. nap Reggeli: tojásrántotta szalonnával, pirítós, zöldségek Ebéd: sárgaborsó leves, sertés flekken rizzsel, cékla saláta Vacsora: tepertő krém, pirítós, zöldség 20. nap Reggeli: sült szalonna, tükörtojás, pirítós, zöldségek Ebéd: csontleves, marhapörkölt rizzsel, uborkasaláta Vacsora: zsíros pirítós, sonka, zöldhagyma 21. nap Reggeli: tepertő krém, pirítós, tea Ebéd: zöldségleves, rakott kelkáposzta tejföl nélkül Vacsora: erdélyi szalonna, zsír, pirítós, zöldségek 22. nap Reggeli: tepertő, zsír, pirítós, zöldség Ebéd: gulyásleves, csirkemell pörkölt rizzsel, saláta Vacsora: tepertőkrém, pirítós, zöldség 23. nap Reggeli: zsír, sonka, pirítós, zöldség Ebéd: tojásos lecsó kolbásszal, pirítós, zöldség Vacsora: tepertő krém, zöldségek, pirítós 24. nap Reggeli: kacsazsíros pirítós, paprika, paradicsom, tea Ebéd: nyitrai finomfalatok gombás rizzsel Vacsora: erdélyi szalonna, pirítós, paradicsom, víz 25. nap Reggeli: sült szalonna, tükörtojás, pirítós, zöldség Ebéd: sülthurka, sültkolbász, párolt lila káposzta Vacsora: zsír, tepertő, pirítós, zöldségek 26. nap Reggeli: kolbászkrém, pirítós, tea Ebéd: zöldség leves, cigánypecsenye rizzsel, vegyes saláta Vacsora: sülthurka, sültkolbász, cékla 27. nap Reggeli: tepertő, szalonna, pirítós, zöldség Ebéd: zöldség leves, sült harcsafilé rizzsel, saláta Vacsora: zsíros pirítós, zöldség 28. nap Reggeli: tojásos virsli, pirítós, zöldség Ebéd: csontleves, kelkáposzta főzelék marhapörkölttel Vacsora: sült szalonna, pirítóssal, zöldség 29. nap Reggeli: gyulai kolbász, zsír, pirítós Ebéd: húsleves, sült hús kölessel, répás céklasaláta Vacsora: sült szalonna, tükörtojás, zöldség 30. nap Reggeli: debreceni páros kolbász főzve vagy sütve, pirítós, zöldség Ebéd: zöldségleves, sertéspörkölt kevés tésztával, paradicsomsaláta Vacsora: szalonnás rántotta, hagyma, paradicsom, paprika, uborka 31. nap Reggeli: kacsazsír, pirítós, paradicsom, paprika Ebéd: töltött káposzta (édes káposztába töltve, paradicsommal savanyítva) tejföl nélkül Vacsora: rántotta, szalonna, pirítós, zöldségek Csökkentett szénhidrátú minta étrend 1. nap Reggeli: tükörtojás 2db tojásból és három szelet sült szalonna, zöldség Ebéd: grillezett hús, salátával Vacsora: 1-3 főtt tojás káposztasalátával (só, friss citromlé, őrölt fűszerkömény) pár darab tepertő. 2. nap Reggeli: tükörtojás 2db tojásból, két szelet sült szalonna, zöldség Ebéd: egy tányér húsleves (tészta nélkül), amibe két evőkanál zsírt keverünk, leveshús, leves zöldség, saláta Vacsora: 10 -15dkg sóban sült csirke, káposztasaláta. Két szelet szalonna (4-5dkg) 3. nap Reggeli: mediterrán rántotta Ebéd: egy tányér húsleves zöldségekkel, amibe két evőkanál zsírt keverünk,10-15dkg sóban sült csirke, saláta Vacsora: sülthurka, sültkolbász, párolt lila káposzta 4. nap Reggeli:2-3 főtt tojás,5dkg szalonna, zöldség Ebéd: brokkoli főzelék, grillezett csirkemell Vacsora: brokkoli főzelék, tükörtojással 5. nap Reggeli: rántotta 2-3 tojásból,5dkg szalonna, zöldség Ebéd: egy tányér csirke raguleves, két kanál kacsa zsírral Vacsora:10-15dkg grillezett csirke, sült szalonnával, tepsiben sült céklával 6. nap Reggeli:2-3 tojásból tükörtojás, sült szalonna, zöldség Ebéd: egy tányér csirke raguleves, két kanál kacsazsírral Vacsora: 15dkg grillezett csirke, cékla 7. nap Reggeli: szalonnás, hagymás rántotta, zöldség Ebéd: pörkölt kölessel, saláta Vacsora: sült kolbász, hurka, cékla salátával (MSM C, só, darált fűszerkömény) 8. nap Reggeli:2-3 tojásból tükörtojás, sült szalonna, fekete retek, paprika, Fekete kávé Ebéd: sült kolbász, hurka, cékla salátával (MSM C, só, darált fűszerkömény) Vacsora: pörkölt kölessel, saláta 9. nap Reggeli: zsírban sült kenyér, zöldségek Ebéd: székelykáposzta Vacsora: sült debreceni, zöldségek 10. nap Reggeli:2-3 tojásból mediterrán rántotta,5dkg szalonna, Ebéd: brokkoli főzelék, tükörtojás, sült szalonna Vacsora: sült hurka kolbász, párolt lila káposztával Saláták Káposztasaláta A káposztát vékony csíkokra vágjuk. Besózzuk és megszórjuk MSM C italporral vagy friss citrom levével. Ízlés szerint fűszerköménnyel megszórhatjuk. Káposzta, uborka, hagyma saláta A káposztát, a hagymát vékony csíkokra az uborkát karikára vágjuk, Sózzuk és MSM C italporral megszórjuk, vagy friss citrom levét öntjük rá. Cékla saláta A céklát sütőben megsütjük, ha kész lereszeljük. MSM C italporral és sóval megszórjuk. Ízlés szerint fűszerköményt is rakhatunk rá. (A család kedvéért steviával édesíthetjük.) Zöld saláta Fejes salátát apró darabokra tépünk, ehhez teszünk ruccolát, vékonyra szelt uborkát. 1. Sózzuk. Utána tehetünk rá MSM C italport vagy frissen csavart citrom levét. 2.Bacon szalonnát kockára vágunk és megsütünk és ráöntjük a kész salátára. Mars den saláta Reszelt nyers cékla, zellerszár, sárgarépa, gyermekláncfű levelei, vizitorma, spanyolhagyma, görög széna csíra, 1 gerezd fokhagyma, metélőhagyma, 1 teáskanál citromlé Tisztítja a májat és a nyirokszerveket. Piros saláta Saláta, cseresznyeparadicsom, csíkokra vágott pirospaprika, vöröshagyma piros retek, citromlé, bazsalikommal ízesítjük. Káposztasaláta 2. Reszelt fejes káposzta sárgarépa, hagyma citromlé Vöröskáposzta saláta Reszelt vöröskáposzta, zellerszár, uborka torma, petrezselyemmel díszítve Energia saláta Forrázz le apróra vágott zöldbabot, karfiolrózsát, szeletelt cukkinit, borsót. Csöpögtesd le és öntsd le citromlével, snidlinggel díszítsd. Babsaláta Hozzávalók: Bab, só, babérlevél, zsír, hagyma, paradicsompüré, bors, kakukkfű, bazsalikom, citromlé, MSM-C Elkészítés: a babot sós, babérleveles vízben megfőzzük. Közben a szálára vágott hagymát zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket és felengedjük a paradicsompürével. A végén hozzákeverjük a babot és összeforraljuk. Ha szükséges utána ízesítünk. LEVESEK Zöldségleves Hozzávalók: Sárgarépa, zöldség, karalábé, zeller, vörös hagyma, fokhagyma, só, bors, szegfűbors, babérlevél, zsír. Elkészítés: A zöldségeket megpucolom és karikára illetve kockára vágom. A hagymát apró kockára vágom és zsíron megpirítom, ha kész a zöldségeket is ráteszem, és fedő alatt párolom. Ha félig megpuhul, akkor tisztított vízzel felengedem és fűszerezem. Fedő alatt főzöm és a végén kölest szórok bele.(tészta helyett) Zöldborsó leves Hozzávalók: Sárgarépa, zöldség, karalábé, zeller, zöldborsó, vörös hagyma, fokhagyma, só, bors, zsír. Elkészítés: A zöldségeket megpucolom és karikára illetve kockára vágom. A hagymát apró kockára vágom és zsíron megpirítom, ha kész a zöldségeket is ráteszem, és fedő alatt párolom. Ha félig megpuhul, akkor tisztított vízzel felengedem és fűszerezem. Fedő alatt főzöm és a végén grízgaluskát szaggatok bele. Grízgaluska: 1 egész tojást, 1 tojásnagyságú zsírt meg sót jól összekeverünk és annyi finom darát teszünk, bele amennyi megfelel 4 evőkanálnak. Mikor mindezt jól összekevertük, kb. 5percre félretesszük. Külön sós vízben vagy a levesben kifőzöm. Hamis húsleves: Hozzávalók: Sárgarépa, zöldség, karalábé, zeller, kelkáposzta, karfiol, vörös hagyma, fokhagyma, só, bors, szegfűbors, babérlevél, zsír. Elkészítés: A zöldségeket megpucolom, és nagyobb darabokra vágom, mintha húslevesbe raknám. Először a sárgarépa, zöldség, karalábé, zeller, kelkáposzta, vörös hagyma, fokhagyma, só, bors, szegfűbors, babérlevél kerül a tisztított vízbe. Ha már majdnem kész, akkor teszem bele a karfiolt. Amikor már teljesen megpuhultak a zöldségek akkor 3-4 evőkanál kacsa vagy libazsírt teszek bele és elzárom a tűzhelyet. Fő ételek, egytálételek, köretek Töltött káposzta: Az egész káposztából kivágom a torzsályát, majd főzöm egy órát egészben borsos, sós, babérleveles vízben. Lehűtöm, hűtőbe teszem. A babérlevél ad egy fajta savanyú ízt. Másnap elkészítem a tölteléket a szokásos módon és becsavargatom a káposzta leveleibe. A töltéseket megszurkálom, hogy jobban átjárja a lé. A maradék káposztát legyalulom aprólékba. Felöntöm a babérleveles vízzel és szokásos módon főzöm kb. 2 - 2,5 órát. Lencsefőzelék: Zsíron hagymás rántást készítünk (zabliszt), piros paprikát szórunk rá, majd rátesszük a lencsét, tisztított vízzel felengedjük, hogy ellepje Ízesítés: babérlevél, só, bors, fokhagyma. Puhára főzzük. Feltétként lehet tojáspörköltet, főtt tojást, sült szalonnát vagy sültkolbász karikákat is adni. Párolt lila káposzta: Zsíron a hagymát megdinszteljük, utána rárakjuk az apró csíkokra vágott lila káposztát, sózzuk illetve őrölt fűszerköményt szórunk rá, ha megpuhult, akkor megszórjuk MSM C italporral, ha valaki édesen szereti, akkor még steviát lehet hozzá rakni. Sült csirkecomb zöldségekkel Hozzávalók: 8 db csirkecomb, 150 g zöldhagyma, 1 db citrom, 650 g cukkini, zsír, citromlé, 3 szál kakukkfű /jó a szárított is/ őrölt fekete bors, só A combokat sózzuk, borsozzuk, és forró zsírban megpirítjuk mind a két oldalát. A hagymát, cukkinit, citromot karikázzuk fel, tegyük tepsibe a combokat mellé a citromlével lecsepegtetett zöldségeket. Előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük szép pirosra. Mielőtt megsül, szórjuk meg a kakukkfűvel. Mindent bele (azoknak, akik ehetnek krumplit!) Hozzávalók:3 kisebb szelet csirkemell Vega mix, 1 db padlizsán,1db cukkini 1 cs. bacon 1kg burgonya, 2 db sárgarépa, 2 db zöldpaprika, 2db paradicsom hagyma. A sütőtálat kibélelem baconnal, a vegás húst ráteszem erre a burgonyát, kicsit sózva, majd a zöldségeket karikázva. végül befedem baconnal. erre hagymakarikákat teszek.3/4 órát lefedve sütöm. 1/4 órát fedő nélkül. Bármilyen zöldsalátával fogyasztható. Gőzölt vegyes zöldség Gyökerek15-20 perc póréhagyma és bab 12 perc spenót 10 perc, karfiol 8 perc, zöldbab 6-8 perc, brokkoli, sárgarépa, káposzta 5 perc cukkini 3 perc a z edény aljára önts 3 cm vizet és forrald fel. Egymásután tedd bele a zöldségeket főzőidejüknek megfelelően. Húsos kínai kel tekercs 4főre Hozzávalók: 40 dkg csirkemell filé, 1 piros húsú paprika, 1 gerezd fokhagyma, 1-2 dkg gyömbér, 2 ek. Zsír, 1 db kínai kel, 2 dkg zsiradék, 2,5 dl tyúkhúsleves, só, szemes bors, édesítő Elkészítés A kockára vágott húst forró zsiradékon kisütjük, hozzáadjuk a zöldségeket, a fokhagymát, gyömbért. Rövid ideig együtt pirítjuk sóval, borssal ízesítjük. a kel leveleit 1-2 percig forrásban lévő sós vízben előfőzzük, azonnal hidegvízbe mártjuk és konyharuhára téve letöröljük. a leveleket megtöltjük, feltekerjük. A felhevített zsiradékban megpirított tekercseket a levessel felöntjük, majd fedő alatt alacsony hőfokon10 percig főzzük. Párolt vöröshagymás rizzsel fogyasztjuk. Batyus hal Hozzávalók: Hal, kapor, 1 citrom, 30dkg brokkoli, zsír, reszelt citromhéj Elkészítés: A halat sózzuk, borsozzuk, kevés kapor is mehet rá. Tegyük, kikent alufóliába fektessünk rá 1-1 citromkarikát, zárjuk le jól a batyut és 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt süssük meg. Közben 30 dkg brokkolit és szedjük rózsáira, és zsíron kevés sóval pároljuk meg. Sertés egy tál kölessel Hozzávalók: 300 ml köles, 600 ml víz 1 kiskanál só, 1 közepes fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma,60 dkg sertéscomb, 1 evőkanál fűszerpaprika, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 db zöldpaprika, 2db kisebb paradicsom, őrölt bors. Elkészítés: A kölest felöntjük a vízzel, sózzuk, megpároljuk. Ha elkészült állni hagyjuk a gőzben. Közben megpirítjuk a hagymát, fokhagymát majd hozzáadjuk a húst és fehéredésig sütjük. Megszórjuk paprikával, félig felöntjük vízzel, fűszerezzük, és kicsit szaftosabbra főzzük. Beleforgatjuk a kölest, levesszük a tűzről és letakarva 10 percig állni hagyjuk a gőzben. Fasírtos saláta 4 főre Hozzávalók: 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg darált marhahús, 1 kk. csípős paprikakrém, 1 tojás, só, bors, 2 zsenge karalábé, 5-6 zsenge sárgarépa, 1 cd. újhagyma, 1 kiscsokor snidling, 1-2 szárzeller zöld, 1 citrom leve, zsiradék Elkészítés: Az apróra vágott hagymát és a fokhagymát megfonnyasztjuk hűlni, hagyjuk. Hozzáadjuk a húst paprikakrémet, tojást, sózzuk, borsozzuk, golyókat formázunk, kisütjük. A karalábét hasábokra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. A sárgarépát szálasra reszeljük, a karalábé főzővizében 2 percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük. Újhagymával, snidlinggel díszítjük. A citromlevét sóval, borssal elkeverjük, de csak tálaláskor öntözzük meg a saláta tetejét. Sóska Hozzávalók: Sóska, rizs liszt, só, édesítőszer Elkészítés: A sóskát kevés zsíron megdinszteljük, megszórjuk rizs liszttel és alaposan elkeverjük. Felengedjük vízzel és sóval, édesítővel ízesíthetjük. Paradicsomos húsgombóc Hozzávalók: 30 dkg darált sertéshús, 8 dkg rizs, 1 ek zsír, 1 ek rizsliszt, kicsi doboz paradicsompüré, só, édesítőszer, bors, 1 egész tojás Elkészítés: A húsból, rizsből, a tojásból elkészítjük a tölteléket és sóval, borssal fűszerezzük. Kis gombócokat formálunk, rizs lisztbe forgatjuk és lábasba tesszük. Felengedjük vízzel, belekeverjük a paradicsompürét, sózzuk és édesítjük. Ha puha a hús, berántjuk. Vadas Hozzávalók: 90 dkg marhafelsál, 50 dkg sárgarépa, 30 dkg fehérrépa, fél zeller, 2 gerezd fokhagyma, 3 fej hagyma, 3 babérlevél, só, bors, citromlé, édesítőszer Elkészítés: A hagymát kockára vágjuk és megdinszteljük. Hozzáadjuk a feldarabolt húst és félpuhára főzzük. Belekeverjük a zöldségeket és befűszerezzük. Ha megpuhult a hús kiszedjük és zsírban megpirítjuk. Közben leturmixoljuk a zöldségeket és kevés rántással besűrítjük. Kolbászkrémmel töltött karaj rántva vagy sütve Hozzávalók: 4 szelet karaj (kb. 35 dkg), 5 dkg kolbász, 2 főtt tojás, 1 fej hagyma, 1 ek zsír, só, bors, liszt, tojás, zsemlemorzsa Elkészítés: A hagymát megdinszteljük, ha kihűlt hozzáadjuk a ledarált kolbászhoz és tojáshoz. Sóval és borssal ízesítjük. Megkenjük vele a kiklopfolt és sózott karajszeleteket és feltekerjük. Bepanírozzuk és kisütjük. Vagy bacon szalonnába tekerve a sütőbe megsütjük. Székelykáposzta Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 2 fej hagyma, 1 fej édeskáposzta, 4 gerezd fokhagyma, 4 db babérlevél, 1 tk köménymag, kevés bors, pirospaprika, kb. 20 dkg füstölt sonka, ízlés szerint kolbász, 2 marék rizs Elkészítés: A hagymát megdinszteljük, rárakjuk a pirospaprikát és a húst és pörköltet főzünk belőle. Ha már majdnem puha beletesszük a fűszereket és átforraljuk. Ezután hozzáadjuk a felkockázott sonkát és a hosszú szálra vágott káposztát. Felengedjük vízzel és a tetejét megszórjuk rizzsel. Puhára főzzük. Összekeverjük és beletesszük a felkarikázott kolbászt. Felforraljuk. Rakott kel Hozzávalók: 1 közepes fej kelkáposzta, 2 tasak rizs, 60 dkg darált sertés hús, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, kömény, majoránna, bors Elkészítés: A kelkáposztát sós, köményes, majoránnás vízben puhára főzünk. A húst zsírban megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott hagymát és fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk. Puhára főzzük. Rétegesen egy tűzálló tálba lerakjuk. Tetejét meglocsoljuk felvert tojással és megszórjuk pici zsemlemorzsával. Kb. 1 órát sütjük. Sült oldalas Hozzávalók: 70 dkg oldalas,2 nagy fej hagyma, 9 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors Elkészítés: Az oldalast darabold egyforma méretű szeletekre, nagyjából kétcsontonként vágj le egy-egy darabot. Egy tálkába tegyél egy kis zsírt, és törj bele két gerezd fokhagymát. Mosd át alaposan a húst, majd sózd és borsozd be, valamint kend át a fokhagymás zsírral. Vágd négybe a hagymát, egy késsel kicsit nyomd be a maradék fokhagymagerezdeket, majd egy tepsiben helyezd el az oldalas darabokat, dobáld köréjük a hagymákat, és önts az egész alá egy kis vizet. A sütőt melegítsd elő kétszáz fokra, a húst fedd le alufóliával, és kezdd el sütni. Az elpárolgott vizet mindig pótold. Nagyjából egy óra elteltével vedd le a fóliát, és hagyd, hogy szépen megpiruljon a már megfőtt hús, közben ismét tégy alá vizet, ha szükséges. Amikor rendesen átsült, vedd ki, és már fogyaszthatod is. Isteni kolbásszal töltött sült karaj Egyszerűen összeállíthatod, utána pedig csak várnod kell, amíg készre sül a sütőben. Hozzávalók: 1,5 kg sertéskaraj,1 hosszú szál parasztkolbász, 3 vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma 1 szál friss rozmaring, 1 evőkanálnyi szárított kakukkfű, só, frissen őrölt bors, zsír Elkészítés: A húst mosd át, majd dörgöld be sóval. Szúrd fel, és töltsd meg a kolbásszal. Egy nagyobb serpenyőben pedig vékony zsíron pirítsd meg hirtelen minden oldalát. Egy tűzálló tálba darabold a hagymát és a fokhagymát, tedd rájuk a húst, arra tekerj egy kis borsot, tedd a hús mellé a rozmaringot és a kakukkfüvet, és önts alájuk egy pohár vizet. Fedd le az egészet alufóliával, majd 180 fokra előmelegített sütőben süsd át alaposan. Ha szépen megpuhult és át is sült, akkor kész van, ezt nagyjából másfél órányi sütés után éri majd el. Egyszerű babfőzelék kímélően Hozzávalók kb. 3-4 személyre: 30 dkg száraz bab (fehér, tarka, stb.) - előző este beáztatva 1-2 babérlevél, 1 mokkáskanál szódabikarbóna,1 kis fej vöröshagyma - finomra aprítva 2 gerezd fokhagyma - zúzva, aprítva, 2 púpos evőkanál rizsliszt, 2 evőkanál zsír 1 teáskanál pirospaprika, őrölt bors Elkészítés: A babot bő vízben felteszem, a forrástól számítva kb. 10-15 perc múlva a vizet leszűröm. Közben forralok másik főzővizet, felöntöm annyival, amennyi ellepi, így a bab nem edződik meg, és elkerüljük a felfújódást. Babérral, sóval ízesítem, szódabikarbónát szórok bele, puhulásig csendesen főzöm. Közben az zsírból és lisztből világos barna rántást készítek, amelybe beledinsztelem a vöröshagymát, majd a fokhagymát is. Meghintem pirospaprikával, és kb. 1 dl hideg vizet. Simára keverem, hígítom még kevés vízzel, és a főzelékbe keverem. Újraforrásig kevergetem, néhány percig takarékon együtt forralom, ha sűrűnek találom, kevés vízzel hígítom. Közben sóval, őrölt borssal ízesítem. Sült kolbásszal tálalom. Sárgaborsó főzelék kímélőbben Hozzávalók: 50 dkg sárgaborsó, 1 kis vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 babérlevél Kb. 1 teáskanál őrölt pirospaprika, kb. 2 evőkanál zsír, 5 dkg rizs liszt Őrölt bors, ételízesítő ízlés szerint, só Elkészítés: A sárgaborsót annyi tiszta vízben teszem oda főzni, amennyi kb. bő ujjnyira ellepi. Sózom, amikor felforr, a fehér habját fémszűrővel leszedem. Beledobom a babért, puhulásig főzöm. Közben a zsírból és lisztből rántást készítek, beledinsztelem a finomra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát, meghintem pirospaprikával, azonnal felengedem kb. 2 dl hideg tisztított vízzel, a rántást elkeverem. Folytonos kevergetéssel a forrásban lévő főzelékhez adom. Újraforrásig sűrűn kevergetem, majd lassan főzöm még néhány percig. További sóval, borssal, kevés ételízesítővel ízesítem és tálalom. Ízlés szerinti feltéttel tálalhatjuk: sertéspörkölttel, sült kolbásszal, sült szalonna kockákkal, sült hagymával. Kelkáposzta főzelék Hozzávalók: 1 nagy fej kelkáposzta, só, őrölt kömény, rizs liszt, zsír, 4 gerezd fokhagyma, pirospaprika Elkészítés: A kelkáposztát a sötétzöld leveleitől megszabadítjuk, majd vékony csíkokra szeleteljük. Lábasba tesszük annyi vízzel, hogy kb. félig legyen, mert a káposzta is enged vizet, és össze is fog esni. Sózzuk, köménnyel fűszerezzük, majd félpuhára főzzük kb. 1/2 óra alatt. Lisztből és zsírból rántást készítünk, zúzott fokhagymát és kevés paprikát is teszünk bele. Berántjuk a főzeléket, és csak picit összefőzzük. Paradicsomos káposzta Hozzávalók: 1-1,5 kg káposzta, 1 közepes fej vöröshagyma, kb. 8-10 dl házi paradicsomlé, 3-4 evőkanál paradicsom-sűrítmény, só, bors, majoránna ízlés szerint 1 teáskanál őrölt kömény, 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika, Kb. 2-3 evőkanál zsír, kb. 2-3 evőkanál rizsliszt Elkészítés: A káposztát külső leveleitől megtisztítjuk és metéltre vágjuk, megmossuk. Az apróra vágott vöröshagymát zsíron megpirítjuk, rátesszük a káposztát, felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, feltesszük főni (kb. 20 perc). Ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, majoránnával. Egy kis edénybe kb. 1 evőkanál zsírt teszünk, és elkészítjük a rántást: a zsírhoz adjuk a lisztet, és világos, zsemleszínű rántást készítünk. Félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd a sűrített paradicsomot is. A tűzre visszatéve egy kicsit átkeverjük, majd fokozatosan adagolva felöntjük a paradicsomlé felével. Amikor a káposzta megpuhult - ha túl sok víz van alatta, mert a káposzta is levet enged, leöntünk róla -, hozzáadjuk a paradicsomos rántást. Közben figyeljük, és ha kell még, a maradék paradicsomléből adagolunk fokozatosan a főzelékhez. Beállítjuk a megfelelő sűrűséget. Sült oldalassal vagy sült hússal is tálalható. Bakonyi borda Hozzávalók: 40 dkg gomba, 1-1 paprika és paradicsom, 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8 szelet borda, só, bors, 4-5 ek rizsliszt, kevés pirospaprika, petrezselyem Elkészítés: A hagymát megpirítjuk a paprikával és a paradicsommal. Belerakjuk a húst és átsütjük. Hozzáadjuk a gombát, befűszerezzük. Kevés vizet aláöntve puhára főzzük. Ezután kivesszük a húst és félretesszük. A visszamaradt gombás mártást megszórjuk pirospaprikával és behabarjuk. Ezután visszatesszük a húst és átforraljuk. Petrezselyemmel megszórjuk. Brassói aprópecsenye Hozzávalók: 60 dkg lapocka vagy comb, 5 nagy gerezd fokhagyma, zsír, só, bors, nagyon kevés pirospaprika Elkészítés: A felkockázott húst zsíron fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és beleteszünk 4 gerezd lereszelt fokhagymát. Készre sütjük. A legvégén hozzákeverünk pirospaprikát és a maradék fokhagymát. Hús nélküli ételek Párolt köles recept A klasszikus recept szerint háromszoros vízben érdemes a kölest megpárolni. Itt az űrmértéket értjük. Tehát 100 g kölest 3 dl vízben pároljunk meg, ha pergős állagú gabonát szeretnénk készíteni.(saját megfigyelésem, hogy tisztított vízből kevesebb kel) Párolás előtt hideg, tisztított vízben mossuk át a hántolt kölest. Pici zsíron először megpirítjuk az átmosott kölest, majd ezt követően felöntjük a tisztított vízzel. Ha felforr, vegyük takarékra, fedjük le, és mint a rizs esetében pároljuk puhára. Várjuk meg, amíg teljesen felszív minden folyadékot. Ha bevonatos (pl. kerámia bevonatos) edényben készítjük, akkor kevergetni sem kell. Ha hagyományos edényben készítjük, akkor azért a párolás vége felé keverhetünk rajta egyet, nehogy odaégjen. Amikor teljesen felszívta a vizet, húzzuk le a tűzről, és lefedve hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, finoman a kezünkkel szétmorzsolható, ilyenkor szemekre szétesik. Ezt az alapot gyakorlatilag bármihez használhatjuk. Tiszta, fedett dobozba zárva ez a párolt köles 3-4 napig eláll a hűtőben. Érdemes egy nagyobb adagot készíteni, és azt folyamatosan felhasználni az ételekhez. Köles fasírt Hozzávalók: 125 g köles (hántolt), 1 közepes fej vörös hagyma -,2 evőkanál zsír, 2 gerezd fokhagyma 1 tk só, őrölt feketebors, 2 tk majoránna,3db tojás, 3 púpos evőkanál zabpehelyliszt Elkészítés: A kölest felöntöm 3x-os mennyiségű vízzel, és lassú tűzön megfőzöm. Leszűröm, átmosom és hagyom kihűlni. A hagymát apróra vágom, és zsíron aranysárgára pirítom. A végén dobom bele az összezúzott fokhagymát, rá pedig a kihűlt kölest. Kicsit átforgatom, összepirítom. Levesszük a tűzről, akár egy másik edénybe. Sózom, borsozom, a többi fűszert is beleteszem, majd a tojás és a zabliszt következik. Nedves kézzel golyókat formázok belőle, és forró zsírban aranysárgára sütöm őket. Köles ropogós Hozzávalók: 20 dkg köles, 4 dkg rizsliszt, 8 dkg póréhagyma, kevés zsír, só, bors Elkészítés: A kölest másfélszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főni. 5 percig forraljuk, majd a tűzről levéve fedő alatt 10 percig duzzasztjuk. a pórét szeletekre vágjuk, a köleshez adjuk, összekeverjük, és a rizslisztet hozzáadva masszává gyúrjuk, borssal ízesítjük. Kis korongokat formázunk belőle, kevés zsírban kisütjük. Párolt lila káposzta Hozzávalók: Lila hagyma egy fej, egy kisebb fej lila káposzta, fűszerkömény, só, MSM C Elkészítése: Zsíron a hagymát megdinszteljük, utána rárakjuk az apró csíkokra vágott lila káposztát, sózzuk illetve őrölt fűszerköményt szórunk rá, ha megpuhult, akkor elzárjuk és megszórjuk MSM C italporral, ha valaki édesen szereti, akkor még édesítőt lehet hozzá rakni Brokkoli főzelék Hozzávalók: Brokkoli, fokhagyma, só, zsír Elkészítése: A brokkolit, fokhagymával, sóval, kevés vízben puhára főzöm és utána turmixszolom, ha kész 2 evőkanál zsírt keverek bele. Tojás pörkölt Hozzávalók: 6db kemény tojás, egy fej vöröshagyma, só, bors, pirospaprika Elkészítése: A hagymát zsíron megpirítjuk, ha kész, akkor bele szórom a pirospaprikát elkeverem és a négyfelé vágott kemény tojást. Sózom, borsozom és kicsi tisztított vizet öntök alá. (én szoktam házi lecsót is bele rakni, amit nyáron zsírban teszünk el) KRÉMEK Tepertőkrém: 2 db főtt tojás, kb. 20 dkg. Tepertő, össze turmixszolom, vagy darálom. Ízesítés: só, bors, petrezselyem. Házi májkrém Hozzávalók: 1 kg csirkemáj, 3 nagy fej vöröshagyma, 3 púpos evőkanál zsír, Bors (1 púpozott kis kanál min.), majoránna (5 púpozott kiskanálnyi kb.) Só (csak a turmixszolás előtt), 4 keményre főzött tojás és kakukkfű Elkészítés: A zsíron a 3 fej kockára vágott hagymát kis lángon megdinsztelem, addig a csirke májat megmosom és hártyáitól megtisztítom. A megdinsztelt hagymára teszem, borssal és majoránnával fűszerezem, fedő alatt puhára párolom. Ez kb 15 perc. Hagyom legalább langyosra hűlni, közben a 4 tojást keményre főzöm. Miután kihűlt, megsózom, össze turmixszolom, miközben ízlés szerint tovább fűszerezem mustárral és kakukkfűvel (elmaradhat), illetve ha szükséges, akkor majoránnával és borssal. Lehet kevesebb zsírral is készíteni Medvehagymás tojáskrém A medvehagymát, spenótot, újhagymát megmossuk, lecsepegtetjük róla a nedvességet, kicsit összedaraboljuk, és kevés zsírral leturmixszoljuk a tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, és egy villával alaposan összetörjük. A hagymát vékony karikákra vágjuk, és a tojásokhoz adjuk. A két masszát összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk. Pirítóssal és zöldségekkel tálaljuk, vagy magában Reggelire Medditerán rántotta Hozzávalók: 5dkg szalonna lesütve; 1 fej hagyma,1 paprika,1 paradicsom kockára vágva, tojás Elkészítés: A hagymát kockára vágom és zsíron megpirítom. Utána bele teszem a kockára vágott paprikát, paradicsomot, sót és megpárolom. Ha kész ráütöm a tojást és megsütöm. Baconös tojás Hozzávalók: 6 szelet bacon, 2 db tojás, só, fekete bors ízlés szerint, 2 késhegynyi petrezselyem Elkészítése: A szalonna szeleteket száraz serpenyőben kicsit előpirítjuk. Nem kell nagyon, csak éppen, hogy színt kapjon. Egy kis sütőtálat (vagy muffin formát) kibélelünk a 3 darab baconszelettel, és beleütjük a tojást. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg az ízlésünknek megfelelően átsült tojást nem kapjuk. Csirkemájas-hagymás rántotta (4adag) Hozzávalók: 8 db tojás, 1 db csirkemáj, 2 db vöröshagyma, 1 csipet só, bors, 4 dkg füstölt szalonna (vékonyra vágva) Elkészítése: Felvágjuk a szalonnát és pirítjuk addig, amíg jön egy kis zsiradék, aztán beletesszük a májat, de kis lángon dinszteljük, mert különben mire odajutunk, kemény lesz (az meg már nem olyan jó). Aztán ha már a máj is elkezd pirulni egy kicsit, beletehetjük a hagymát, ha már üveges, akkor mehet bele a tojás, és a végén lehet ízesíteni a sóval, és borssal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése