2021. december 19., vasárnap

Szilveszteri szerencsesüti

 

Szilveszteri szerencsesüti

Egy egyszerű sós sütiből néhány apró kiegészítéssel szilveszteri szerencsesütit készíthetünk.

Szerencsesüti szilveszterre

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 ráma (250g) 1 evőkanál zsír, 1 sütőpor, ízlés szerint só, kb. 2 kanál tejföl, 1 tojás a kenéshez.

A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, amiből készíthető pogácsa vagy sajtos köménymagos rudacska is. Ez esetben viszont malackafej készül a tésztából. Ehhez szükségünk lesz kétféle méretű pogácsaszaggatóra, melyekkel köröket szaggatunk a tésztából. A nagyobb körre felvert tojást kenünk, majd ráhelyezzük a kisebb kört, ez lesz a malacka arca.

A kimaradt tésztadarabokból füleket formálunk, az arcára szívószállal orrlyukakat fúrunk, a szemekhez egész, feketeborsot használunk. Felvert tojással megkenjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.

Az ünnep elmaradhatatlan kelléke, a mézeskalács

Hozzávalók: 75dkg liszt, 25dkg vegyes virágméz, 5dkg sertészsír, 15dkg porcukor, 2 kávés kanál szódabikarbóna, 4 tojás sárgája, 3-4 evőkanál tejföl, 1 csomag mézes fűszerkeverék. A tészta hozzávalóit jól kidolgozzuk, karácsonyi formákkal kiszaggatjuk, sütőpapírra tesszük és előmelegített sütőben, 200 fokon világosra sütjük. Vigyázz hamar megsül, ha nem figyelsz, megéghet! Hagyhatod így is, vagy cukormázzal is díszítheted, melynek receptjét szintén megosztjuk.

Akár mézeskalács házikó is készíthető a tésztából (Fotó: Asztalosné Szilágyi Julianna)

Akár mézeskalács házikó is készíthető a tésztából (Fotó: Asztalosné Szilágyi Julianna)

Ahhoz, hogy jól rajzolni lehessen a cukormázzal, a legfontosabb az állaga. Az alaprecept a következő: egy tojásfehérjét habbá verünk, majd folyamatosan annyi átszitált porcukrot (kb. 15-20 dkg) rakunk hozzá, hogy sűrű anyagot kapjunk. A sűrűsége akkor jó, ha tejfölszerű. A habverőt kiemelve nem szabad, hogy folyjon vagy csöpögjön; az a  jó, ha megáll a keverőn. Kis nylonzacskóba rakjuk, a sarkát átlósan levágjuk, (kb. fél mm-re) és mint az írókával, úgy rajzolunk vele. A mázat természetes anyagokkal (kakaó, nescafe, szentjánoskenyér-por) színezhetjük. Természetesen tésztából házikót is készíthetünk, kísérletezzünk bátran! Ha a fenyőfánkra szánjuk a mézeskalácsot, sütés előtt ne felejtsük el – akár egy szívószállal – kilyukasztani a formákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése