2021. december 16., csütörtök

Néró - édes teasütemény

 

Néró - édes teasütemény

hozzávalók / 4 adag

elkészítés

  1. Habosra keverjük a tojásokat a porcukorral és a margarinnal, citromhéjával, hozzákeverjük a lisztet.
  2. Nyomózsákba töltjük, és különböző formákat készítünk.
  3. Sütőben pár perc alatt megsütjük (ne legyen színe!).
  4. A kihűlt sütiket lekvárral összeragasztjuk, majd csokizzuk, másnapra összeérnek, megpuhulnak.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36x26 cm
  •  
  • Néró - édes teasütemény

 

 

 

 

Klasszikus linzerkarika

story

Nagymamámtól van a recept! Kicsit több benne a margarin, és ettől nagyon omlós. Nálunk elmaradhatatlan kelléke a karácsonynak.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejéhez

Az összeállításhoz

elkészítés

  1. A lisztből, cukorból, vaníliás cukorból a margarinnal és az 1 tojással rugalmas tésztát gyúrunk. Kissé lágy lesz a tészta a sok margarintól (de ettől lesz jó omlós), csomagoljuk folpackba, és tegyük pár órára a hűtőbe.
  2. Lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk (sütésnél kicsit megemelkednek, ezért jó, ha vékonyra nyújtjuk, így mikor összeragasztjuk, nem lesz túl vastag), és kiszúrjuk a formákat.
  3. A lyukas közepű karikákat tojásfehérjével lekenjük, és a durvára vágott, porcukorral elkevert dióba mártjuk.
  4. A formákat sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőben (180 fokon) 7-8 perc alatt megsütjük. Sütésnél nagyon vigyázzunk, amint kicsit kezd pirulni a széle, azonnal vegyük ki a sütőből.
  5. Mikor kihűlnek, 1-1 tk házi baracklekvárral összeragasztjuk. Pár nap állás után az igazi, amikor a lekvár megszikkad egy kicsit. Lezárt dobozban 2-3 hétig is eláll.

 

 

 

 

 

 

Diós linzer

StoryGyorsan elkészíthető, az ünnepek előtt jóval, zárt dobozban sokáig eltartható, ha eldugjuk, csak találjuk is meg.

hozzávalók / 4 adag


elkészítés

  1. A diót összeforgatjuk a liszttel, cukorral, hozzákeverjük a citrom héjat, belemorzsoljuk a vajat, tojással összeállítjuk a tésztát.
  2. Éjszakára hűtőszekrényben pihentetjük.
  3. Másnap enyhén lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagra nyújtjuk, tetszőleges kiszúróval kiszúrjuk. A közepéből is lehet mintát kivágni, és akkor lekvárral tölthető.
  4. Sütőpapírral leterített sütőlapra sorakoztatva. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsül.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  •  
  • Diós linzer a konyha világától

 

 

 

 

 

Töltött rombuszok

A rombuszokhoz

A díszítéshez    10 dkg tortabevonó

elkészítés

A rombuszokhoz

  1. A mogyorót finomra daráljuk.
  2. A lisztet és a zsiradékot jól összedolgozzuk. A tojást, cukrokat, citromhéjat és a darált mogyorót beletesszük, és összegyúrjuk. Nagyon zsíros tésztát fogunk kapni! Két egyforma cipóra osztjuk. Kb. 30 percet pihentetjük.
  3. Lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagra nyújtjuk. (Én mindjárt a sütőlemezen nyújtom ki a tésztát.)
  4. Előmelegített sütőben egymás után rózsaszínűre sütjük a lapokat.
  5. Az egyik lap tetejét megkenjük lekvárral és ráhelyezzük a másik lapot. Egy tálcával letakarjuk (nem árt rátenni egy-két szakácskönyvet), és hagyjuk legalább egy napig összeérni.

A díszítéshez

  1. A töltött lapokat kb. 5- 6 cm-es csíkokra vágjuk, majd ferdén felszeleteljük.
  2. Egyik végét bekenjük csokival, és tetszőleges díszt helyezünk rá. Ez lehet színes zselécukor vagy marcipánvirág, de akár francia drazsé is. Az eredeti recept szerint kandírozott ibolya és pisztácia a dísz.
  3. A kész sütit dobozokba téve tároljuk az ünnepig.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm

Töltött rombuszok

Százszorszép szelet

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Díszítés

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk, és sima szaggatóval kiszúrjuk.
  2. Sütőpapiros sütőlapra tesszük, 180 fokon készre sütjük.
  3. Egyet-egyet sárgabaracklekvárral összeragasztunk.
  4. A 25 deka porcukort 2-3 kanál vízzel kikeverjük, ne legyen nagyon híg, mert nem marad meg a tésztán. Kicsit sűrű masszát kapunk. Egyenként belemártjuk a megtöltött süteményeket.
  5. Mikor megszáradt, akkor marcipánból virágokat készítünk, mindegyiknek egy kicsit lekvárral lekenjük az alját, hogy megragadjon a fondanton.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x32 cm

Százszorszép szelet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése