Dobozban napokig elálló, bármikor elővehető
finomság, főleg, ha ilyen gyorsan elkészülnek, mint az alábbi receptek!
Puha keksz
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 15 dkg vaníliás porcukor, 2 dkg
szódabikarbóna, 4 egész tojás, tejföl.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a
vaníliás cukrot, a szódabikarbónát, a 4 egész tojást s annyi tejfölt, hogy a
tészta elég könnyű legyen. Pár órát pihentetjük, majd késhát vastagságúra
kinyújtjuk, kekszformával kiszúrjuk. Majd vajas papírral kent sütőlapra tesszük
és jó meleg sütőben gyorsan sütjük.
Sekrestyés sütemény
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 25 dkg cukor, 25 dkg darált és édes mandula, 8 db
darált keserűmandula, kevés reszelt citromhéj, 50 dkg liszt, csipet só. A vajat
simára keverjük, lassanként beleadjuk a darált mandulákat, a reszelt
citromhéjat, a lisztet, csipet sót. Az egészet jól összedolgozzuk. Majd a
tésztát kanállal ujjnyi vastagságon kenjük egy kivajazott sütőlapra, majd
mérsékelt hőfokon szép világosbarnára sütjük.
Vaníliás sütemény
Hozzávalók: 7 egész tojás, 50 dkg cukor, 50 dkg liszt, 1 csomag vaníliás
cukor, csipet só.
A 7 egész tojást a cukorral habosra keverjük,
majd a lisztet, a vaníliás cukrot, valamint csipet sót hozzáadjuk, és az
egészet jól összekeverjük. Majd egy kevéssé kivajazott sütőlapra egy kanállal
dió nagyságú halmokat teszünk, és egy ideig állni hagyjuk, amíg a tészta
szétfolyik és sima lesz. Majd sütőbe tesszük és igen gyenge hőfokon sütjük.
Színtelennek kell lennie.
Vendégváró sütemény
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 14 dkg vaj, 7 dkg cukor, 1 tojássárgája,
kristálycukor, lekvár. Összekeverjük a vajat, a cukrot, a tojást, a lisztet,
majd az egészet jól összegyúrjuk.
Vékonyra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval
kiszúrjuk úgy, hogy karika képződjön. A kiszúrt közepet ismét összegyúrjuk. A
karikák tetejét tojáshabbal bekenjük és kristálycukorral megszórjuk. Vajjal
kikent tepsibe tesszük és közepes tűznél megsütjük. A karikákat lekvárral
ragasztjuk össze.
Rolád (Nem kell sütni)
Hozzávalók: 25 dkg keksz, 10 dkg porcukor, 1/2 dl feketekávé, 1/2 dl rum, 10
dkg darált dió vagy mák. Töltelék: 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj.
Ledaráljuk a kekszet és az őrölt dióval (vagy
mákkal), a porcukorral, a feketekávéval, a rummal jól össze-keverjük,
összegyúrjuk. Majd vékonyra kinyújtjuk egy műanyag lapon, amelyet becukroztunk.
Töltelék: a porcukrot a vajjal habosra keverjük, ezzel bekenjük a kinyújtott
tésztát, besodorjuk és szeletekre vágjuk.
Sajtos keksz
Hozzávalók:
A lisztet a margarinnal, a zsírral
összekeverjük, hozzáadjuk a sütőport, a tojásokat, a köménymagot, megsózzuk,
majd szódavízzel meggyúrjuk. Késhát vastagságúra kinyújtjuk és
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kikent, lisztezett tepsibe tesszük, a tészta
tetejét tejfölös tojássárgájával
bekenjük, majd lassú tűznél megsütjük.
Puha mogyorószelet
Hozzávalók: 17 dkg pirított és darált mogyoró, 8 tojássárgája, 14 dkg liszt,
5 dkg olvasztott vaj, lekvár, 15 dkg cukor.
A megpirított és megdarált mogyorót a 8
tojássárgájával, a vajjal, a cukorral és a liszttel jól eldolgozzuk, majd
vékonyra kinyújtjuk, formával kiszaggatjuk. Kikent, lisztezett sütőlapra
helyezzük, majd kisütjük. Ha kisült, a formákat lekvárral összeragasztjuk.
Porhanyós tészta mandulával
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 20 dkg kemény vaj, 2 tojássárgája, 12 dkg darált
édes mandula, 4 db keserűmandula, csipet só, 10 dkg cukor, kevés reszelt
citromhéj, fahéjas cukor.
A kemény vajat a liszttel, a 2
tojássárgájával, a darált mandulákkal, csipet sóval és a cukorral tésztává
gyúrjuk. Kilisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, tetszőleges formákat szúrunk
ki a tésztából. Az egyes darabokat tojássárgájával megkenjük, megszórjuk kevés
fahéjas cukorral. Vajas papírral bedörzsölt sütőlapra tesszük, és szép színűre
sütjük.
Pörkölt-darált mogyorós szál
Hozzávalók: 14 dkg vaj, 14 dkg liszt, 14 dkg cukor, 25 dkg pörkölt és
megdarált mogyoró, fél citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 3
tojássárgája, cukormáz.
A vajat a cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk
a tojássárgájákat, lisztet, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, a megdarált
pörkölt mogyorót és az egészet jól összegyúrjuk. Késhát vastagságúra kinyújtjuk
és keskeny szeletekre vágjuk. Kikent, lisztezett sütőlapra téve világossárgára
sütjük. A tetejét cukormázzal bevonjuk.
Sárgarépás-tészta
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 15 dkg margarin vagy zsír, 18 dkg nyersen
megreszelt sárgarépa levével együtt, 1/2 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás
cukor.
A lisztet a margarinnal (vagy zsírral)
elmorzsoljuk, hozzáadjuk a megreszelt sárgarépát a levével együtt, beletesszük
a sütőport és a vaníliás cukrot, majd az egészet jól összegyúrjuk. Vékonyra
kinyújtjuk és mindenféle kekszformákat szúrunk ki belőle. Kivajazott tepsibe
tesszük, majd sütőben megsütjük.
Orosz teasütemény
Hozzávalók: 12 dkg cukor, 2 egész tojás, 12 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1/2
csomag sütőpor, 15 dkg darált mandula, 15 dkg cukor, fél pohár tej, csomag
vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaj, kevés tört fahéj.
Összegyúrjuk a cukrot, egész tojást, a 12 dkg
vajat, lisztet és a sütőport. A tészta 2/3-át kinyújtjuk és pogá-csaszaggatóval
kiszaggatjuk. A korongocskák közepére a következő keveréket tesszük:
összekeverjük a darált mandulát a 15 dkg cukorral és tejjel, majd hozzáadjuk a
vaníliás cukrot, az áztatott mazsolát, az 5 dkg vajat és a tört fahéjat. A
maradék tésztából ceruzavékony-rudacskákat sodrunk és kereszt alakban a
süteményre nyomjuk. Kikent, kilisztezett sütőlapra tesszük, majd forró sütőben
kisütjük.
Olcsó tészta
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg zsír, pici só, 2 dkg élesztő, 2 db
kockacukor, kevés tej, amennyit a tészta felvesz, kevés szódabikarbóna,
gyümölcsíz.
Elmorzsoljuk a lisztet a zsírral, picit
megsózzuk, a 2 dkg élesztőt és a kockacukrot kevés langyos tejjel elkeverünk,
majd hozzáadjuk a tésztához, kevés szódabikarbónát teszünk bele, majd az
egészet jól kidolgozzuk. Vékonyra kinyújtjuk, formákkal kiszaggatjuk, majd
kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük, a tetejét ízzel megkenjük, majd
megsütjük.
Kétszínű sütemény
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 csomag
sütőport, 25 dkg cukor, 2 egész tojás, tej, 3 evőkanál kakaó, lekvár.
Eldolgozzuk a lisztet a vajjal, hozzáadjuk a
vaníliás cukrot, a sütőport, a tojásokat kevés tejjel, majd az egészet jól
összedolgozzuk. A tésztát két részre osztjuk, az egyik tésztába pár evőkanál
kakaót teszünk. Kinyújtjuk a tésztákat, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd
kikent, lisztezett tepsibe tesszük és megsütjük. Ha megsült, egy-egy fehér és
kakaós tésztát lekvárral összeragasztunk.
Kis egyszerű sütemény
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 6 egész tojás, citrom
reszelt héja, csipet só, 6 tojásfehérje.
A vajat simára keverjük, lassanként beleadjuk
a 6 egész tojást, a lisztet, a cukrot, a reszelt citromhéjat, az egészet jól
összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a 6 tojásfehérjének sós habját. Majd egy vajas
papírral megdörzsölt sütőlapra kanállal kis halmokat rakunk a tésztából, nem
túl közel egymáshoz. Majd sütőben, mérsékelt hőfokon világosbarnára sütjük.
Tetszőleges alakú kiszúrós sütemény
Hozzávalók: 75 dkg liszt, 50 dkg vaj, 12 dkg cukor, 8 tojássárgája, csipet
só, 1 citrom reszelt héja, fahéjas cukor, 6 db durvára vágott keserűmandula.
A vajat a cukorral habosra keverjük,
hozzáadjuk a tojássárgájákat, a lisztet, csipet sót, a reszelt citromhéjat és
az egészet jól összegyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk és tetszőleges alakokat
szúrunk ki a tésztából. Majd kivajazott, lisztezett sütőlapra tesszük, a
tetejét tojássárgájával megkenjük, fahéjas cukorral és durvára vágott mandulával
megszórjuk, majd sütőbe tesszük és sötétsárgára megsütjük.
Ferencesek perece
Hozzávalók: 12 dkg liszt, 12 dkg porcukor, 12 dkg őrölt mandula, 4 egész
tojás.
Gyúródeszkán tésztát dolgozunk ki a lisztből,
a porcukorból az őrölt mandulából és a 4 egész tojásból. Majd a tésztából apró
pereceket formálunk, tojássárgájával bekenjük, porcukorral behintjük és kikent,
lisztezett sütőlapra téve, nagyon enyhe tűzön megsütjük. Ízletes sütemény, s
száraz helyen sokáig eláll. Minél régibb, annál omlósabb.
Koszorúk
Hozzávalók: 70 dkg liszt, 15 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 1
csomag vaníliás cukor, 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 2-3 evőkanál tejföl.
Deszkán tésztát készítünk a lisztből, vajból,
cukorból, sütőporból, vaníliás cukorból, 2 egész tojásból, a tojássárgájákból
és a tejfölből. Az egészet jól összegyúrjuk. Majd a tésztát húsdarálón, csillag
segítségével átdaráljuk, koszorút alakítunk, majd vajas papírral megdörzsölt
sütőlapon gyorsan megsütjük.
Diétás krumplis keksz
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 30 dkg áttört burgonya, 25 dkg margarin, 1 csomag
sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 20 dkg cukor, tejföl, só,
köménymag.
A margarint gyenge tűzön felolvasztjuk, hogy
jól össze lehessen gyúrni. A cukrot a tejföllel összevegyítjük, majd az olvasztott
margarinhoz adjuk. Hozzáadjuk a lisztet, az áttört burgonyát, a sütőport, a
vaníliás cukrot, a tojássárgájákat és az egészet jól összegyúrjuk. Egészen
vékonyra kinyújtjuk. Formákkal kiszaggatjuk és vajjal és liszttel kikent
sütőlapon megsütjük Ezt a tésztát lehet sósan is elkészíteni, akkor a cukrot és
a vaníliás cukrot elhagyjuk, helyette sózzuk, majd a tetejére köménymagot
szórunk.
Mandulakalács
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 1 egész tojás, 3 tojássárgája, 12 dkg porcukor, 12
dkg darált édes mandula, 40 dkg liszt, kevés reszelt citromhéj, csipet só,
befőtt, cukros vágott mandula.
A vajat simára keverjük, lassanként beleadjuk
az egész tojást és a 3 tojássárgáját, a porcukrot, a lisztet, a reszelt
citromhéjat, a darált édes mandulát, csipet sót és az egészet jól összegyúrjuk.
Majd félujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetszőleges formákat szúrunk ki a
tésztából, felvert tojással megkenjük és cukrozott, vágott mandulával
megszórjuk, majd a közepébe mélyedést csinálunk, ebbe befőtt gyümölcsöt
teszünk, és kikent, lisztezett tepsibe téve, mérsékelt hőfokon világossárgára
sütjük.
Mandulasütemény
Hozzávalók: 12 dkg porcukor, 12 dkg tört mandula, 12 dkg vaj, 12 dkg liszt,
1 citrom reszelt heja, 3-4 tojássárgája.
A vajat a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk
a tojássárgájákat, a lisztet, a reszelt citromhéjat, az apróra tört mandulát,
majd jól összedolgozzuk. Késhát vastagságúra kinyújtjuk, kekszformákkal
kiszaggatjuk, a tetejét tojásfehérjével bekenjük, majd vajas papírral kikent
sütőlapra rakjuk és megsütjük.
Mézeskeksz Évától
Hozzávalók: 60 dkg nullás liszt, 10 dkg zsír, 2 evőkanál fagyos méz, 20 dkg
cukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, őrölt fahéj, 1 marék apróra vágott dió, 2
egész tojás, 6 evőkanál tejföl, lekvár.
Összemorzsoljuk a lisztet, a zsírt, hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a
szódabikarbónát, a fahéjat, az apróra vágott diót, a tojásokat és a tejfölt,
majd az egészet jól összegyúrjuk. Kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük,
tetejét lekvárral megkenjük és a maradék tésztából rácsozzuk.
Nagyanyó tésztája
Hozzávalók: 1 csomag kétszersült,
Darabokra összetörjük a kétszersültet és egy tálba rakjuk. A 3 evőkanál
cukrot a liszttel, 2 tojássárgájával, vaníliás cukorral gőz felett jól
összekeverjük, ha sűrűsödik, levesszük a tűzről, majd kihűtjük. Egy kis rumot
keverünk bele, majd ezt a keveréket a tálban levő kétszersültre öntjük és fél
napig állni hagyjuk. Majd kiborítjuk a tálból, belekeverjük a 2 tojás felvert
habját, a királycukrot és a lekvárt lassan hozzáadjuk. Kihűtjük, majd tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése