Hozzávalók:
a mákos lapokhoz:
6 tojásfehérje 12 dkg cukor 10
dkg darált mák 4 dkg liszt 2 teáskanál sütőpor 2 evőkanál rum
a sima laphoz:
3 tojásfehérje 6 dkg
cukor
6 dkg liszt 1
teáskanál sütőpor
1 evőkanál rum
a krémhez:
7 dl
tej 20 dkg fehér csokoládé
10 dkg cukor 9
tojássárgája
8 dkg főzős vaníliás pudingpor
1 evőkanál vaníliakivonat
4 lapzselatin 2,5 dl habtejszín
a díszítéshez: 1-2
evőkanál darált mák
A mákos lapokhoz a mákot, lisztet, sütőport összekeverjük. A
tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne
törjön, hozzáforgatjuk a mákos lisztet és a rumot. A tésztából sütőpapíros
lemezre 2 darab 20 x 30 cm
téglalapot kenünk. 150 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. A
sima laphoz a lisztet és a sütőport összekeverjük. A tojásfehérjéből a cukorral
kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk a
sütőporos lisztet és a rumot. A tésztából sütőpapíros lemezre 20 x 30 cm téglalapot kenünk. 150
fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. Amíg a tésztalapok
kihűlnek elkészítjük a krémet, amihez a tejszínt 15 percre fagyasztószekrénybe
tesszük, majd kemény habbá verjük. A zselatinlapokat vízbe áztatjuk. 3 dl tejet felforralunk, majd
a tűzről levéve hozzáadjuk az apróra tördelt fehér csokoládét. Addig keverjük,
amíg a csokoládé fel nem olvad. A tojássárgáját csomómentesre keverjük a
cukorral, a pudingporral, a vaníliakivonattal és a maradék hideg tejjel. Vékony
sugárban, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a fehér csokis keveréket.
Vízgőz fölé téve, továbbra is keverve sűrű krémmé főzzük. Amikor a krém már
sűrű hozzáadjuk a zselatinlapokat. Addig tartjuk a vízgőz fölött (továbbra is
keverve) amíg a lapok fel nem oldódnak. A vízgőzről levéve kihűtjük, majd
hozzáforgatjuk a tejszínhabot is. Az egyik mákos lapot megkenjük a krém
harmadával. Rátesszük a sima lapot, amire a maradék krém fele kerül, erre
tesszük a másik mákos lapot. Megkenjük a maradék krémmel és megszórjuk darált
mákkal. 3-4 órára (még jobb, ha egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük
dermedni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése