2021. december 16., csütörtök

Mákos krémes

 

Mákos krémes

Hozzávalók:

 

a mákos lapokhoz:

6 tojásfehérje  12 dkg cukor   10 dkg darált mák      4 dkg liszt       2 teáskanál sütőpor    2 evőkanál rum

a sima laphoz:

3 tojásfehérje  6 dkg cukor

6 dkg liszt       1 teáskanál sütőpor

1 evőkanál rum

 

a krémhez:

7 dl tej             20 dkg fehér csokoládé

10 dkg cukor               9 tojássárgája

8 dkg főzős vaníliás pudingpor

1 evőkanál vaníliakivonat

4 lapzselatin                2,5 dl habtejszín

 

a díszítéshez:             1-2 evőkanál darált mák

 

A mákos lapokhoz a mákot, lisztet, sütőport összekeverjük. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk a mákos lisztet és a rumot. A tésztából sütőpapíros lemezre 2 darab 20 x 30 cm téglalapot kenünk. 150 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. A sima laphoz a lisztet és a sütőport összekeverjük. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet és a rumot. A tésztából sütőpapíros lemezre 20 x 30 cm téglalapot kenünk. 150 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. Amíg a tésztalapok kihűlnek elkészítjük a krémet, amihez a tejszínt 15 percre fagyasztószekrénybe tesszük, majd kemény habbá verjük. A zselatinlapokat vízbe áztatjuk. 3 dl tejet felforralunk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk az apróra tördelt fehér csokoládét. Addig keverjük, amíg a csokoládé fel nem olvad. A tojássárgáját csomómentesre keverjük a cukorral, a pudingporral, a vaníliakivonattal és a maradék hideg tejjel. Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a fehér csokis keveréket. Vízgőz fölé téve, továbbra is keverve sűrű krémmé főzzük. Amikor a krém már sűrű hozzáadjuk a zselatinlapokat. Addig tartjuk a vízgőz fölött (továbbra is keverve) amíg a lapok fel nem oldódnak. A vízgőzről levéve kihűtjük, majd hozzáforgatjuk a tejszínhabot is. Az egyik mákos lapot megkenjük a krém harmadával. Rátesszük a sima lapot, amire a maradék krém fele kerül, erre tesszük a másik mákos lapot. Megkenjük a maradék krémmel és megszórjuk darált mákkal. 3-4 órára (még jobb, ha egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése