2021. december 16., csütörtök

Parasztpite, vékonypite – Egyszerű elkészíteni és nagyon finom

 

Parasztpite, vékonypite – Egyszerű elkészíteni és nagyon finom

Hozzávalók

  • 5 dl finom liszt,
  • 2 tojás,
  • 5 dl tej,
  • 2 kiskanál cukor,
  • 2 evőkanál zsír,
  • egy csipet só,

Elkészítése

Jól elkeverjük az egész tojásokat a cukorral meg egy csipet sóval, és tejet meg a lisztet hozzáadva, sűrű palacsintatészta-szerű masszává keverjük.

Fagyos zsírral kikent, közepes nagyságú tepsibe öntjük, hogy ujjnyi vastagon legyen. A zsír maradékát megforrósítjuk, és azzal csepegtetjük meg a tésztát. Erős tűznél a sütőben szép pirosra sütjük, de belül lágy, krémes maradjon. Csak frissen finom!

Jó étvágyat!

 

ELESZTOS VALTOZAT

5 dr tojás,4 ek cukor,jó csipet só,3 dkg élesztő,ezt jól ki kavarjuk,teszünk bele 4 dl tejet,annyi lisztet hogy szép sima sűrű masszát kapjunk.ha nagyon sűrű lenne mint pl egy nokedli még tejet adjunk hozzá.egy piskóta szerű az állaga,ki zsirozott tepsibe de nem kell ki lisztezni,bele öntjük,tetejét kristálycokorral megszórjuk.180 fok légkeverés 160, 40 percig sütjük.

 

keleszteni.Igen a tálba is ,és a tepsibe tevéskor is.

 

 


Croissant       croasson

Elronthatatlan, én is megsütöttem, nagyon tetszett a családomnak! Készítettem már, sonkával,virslivel, kolbásszal stb . Nagyon finom vendégváró

Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg lágy margarin,
  • 5 dkg élesztő
  • 2+1 tojás,
  • 10 dkg cukor,
  • 1/2 marék só /kb 2 dkg./
  • 1 db joghurt,
  • 4-5 dl tej a dagasztáshoz,
  • 1 tubus natúr krémsajt,
  • 5 dkg reszelt trappista sajt,
  • 2 ek. liszt,

Elkészítése

A lisztet beleszitáljuk a tálba, hozzá adjuk a cukrot, sót, a két tojást, lágy margarint a joghurtot és a felfuttatott élesztőt. Közepesen lágy tésztát dagasztunk.

Duplájára kelesztjük. Utána négy részre osztjuk. és cipó formájára dolgozzuk. Egyenként köralakba kb. félcenti vastagra kinyújtjuk. Elvágjuk nyolc részre, ha kisebbeket akarunk tizenkettőre. Megtöltjük sajt krémmel, amit az egy tubus natúr krémsajt, 5 dkg reszelt sajt és a két ek. liszt keverékéből kapunk. Ezt a tölteléket a tészta székesebb részébe töltjük és feltekerjük. Tetejét tojással megkenjük és köménymaggal megszórjuk.

Ez a töltelék a tészta felére elegendő. /két cipóra/ A másik két cipót is ugyan úgy ki nyújtjuk olajjal megkenjük és a szélesebb végéről lefelé tekerjük. Tojással megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk. A gázsütő közepes fokozatán kb. 18-19 perc alatt pirosra sütjük..


Nagyon puha és finom darázsfészek! nem lehet elrontani! nagyon-puha-es-finom-darazsfeszek-egyszeruen-nem-lehet-elrontani

Ez a süti az egyik kedvencem. Mama nagyon sokszor szokott ilyet csinálni. Már nagyon sok háziasszonynak ajánlottam is, mert nagyon jó recept!

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 7 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dkg porcukor
  • 2,5 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dg darált dió, vagy mandula

Elkészítése:

1/2 kiló lisztből, 7 tojássárgájával, kis sóval, 3 deka, kevés tejbe áztatott élesztővel, 3 deka porcukorral, kb. 2,5 deci tejjel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, s fél óráig meleg helyen pihentetjük. Most vékonyra kinyújtjuk és megkenjük 20 deka habosra kevert vajból, 20 deka porcukorból és 20 deka őrölt mandulából vagy dióból készült töltelékkel. Összesodorjuk, 2 ujjnyi széles szeleteket vágunk belőle. Ezeket lefektetve kilisztezett tepsibe rakjuk és pihentetjük, míg jól megkelnek. Most beletesszük jó forró sütőbe és egyenletes, elég erős tűznél megsütjük. Mikor már félig megsült, meglocsoljuk 2 deci rumos tejszínnel vagy nyers édes tejjel.

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése