2021. december 16., csütörtök

Mézeskalácsmáz-recept

 

Mézeskalácsmáz-recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg finomabb szemcséjű kristálycukor
  • 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 tojásfehérje
  • 1 teáskanál citromlé vagy ecet

Elkészítés ideje:

Tíz perc.

Elkészítés menete:

A kristálycukrot kávédaráló segítségével őröld egészen finom porrá. Azért nem javasoljuk a porcukrot, mert abban esetlegesen maradhatnak nagyobb darabok, amik miatt nem lesz tökéletes a máz. Szórd ehhez hozzá az étkezési keményítőt, és egy egészen sűrűn szőtt szűrön szitáld át a keveréket.

A tojásfehérjét robotgéppel kezdd el felverni, majd amikor már félkemény, adagold hozzá a cukrot, illetve a citromlét vagy ecetet is csorgasd bele. Ettől a massza fehér lesz, térfogatát tekintve is megnő, és már csak annyi dolgod van, hogy habzsákba, vagy habzsák híján egy nejlonzacskóba beletöltsd a mázat. Ha zacskót használsz, csippents le az aljából egy apró részt, és már rajzolhatod is a mintát a mézeskalácsra.

Tetszés szerint egyébként egy kis ételfesték hozzáadásával színes mázat is tudsz készíteni.

Lekváros linzer

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg rétesliszt
  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojásfehérje
  • ízlés szerinti gyümölcslekvár
  • csipetnyi só

A lisztet a porcukorral, a sütőporral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a csipetnyi sóval keverd össze. Morzsold bele a vajat, add hozzá a tojássárgákat. Annyi tejföllel gyúrd össze, hogy a tészta összeálljon. 15-20 percet pihentesd.

Oszd két részre a tésztát, és lisztezett deszkán nyújtsd nagyon vékonyra. Szaggasd ki linzerformával, az egyik tésztaadagot simával, a másikat lyukas közepűvel. Utóbbiakat kend meg a kenhetőre felvert tojásfehérjével. Sütőpapírral bélelt tepsibe tedd bele a linzereket, és előmelegített sütőben süsd világospirosra néhány perc alatt.

Amikor a linzerek kihűltek, lekvárral ragassz össze egy simát és egy lyukas tetejűt. Ízlésed szerint porcukorral szórd meg a tetejét, és már fogyaszthatod is!

Sajtos pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 2 kávéskanál só
  • 2 dl tej
  • 1 tojás

A vajat olvaszd fel, majd szitáld bele a lisztet. Keverd hozzá a lereszelt sajt felét, a sót és a tejet, majd az egészet gyúrd össze.

A tészta akkor jó, ha nem ragad. Vizezd be a kezed, csípj le egy-egy darabot a tésztából, és formázz belőle golyókat.

Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és egymástól viszonylag távol helyezd el a kis golyókat.

Kend meg a tetejüket tojással, majd szórd rájuk a maradék sajtot. Melegítsd a sütőt 180 fokra, és 20-25 perc alatt süsd pirosra a pogácsákat.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése