2021. december 16., csütörtök

Kakaós mézes süti

 

Kakaós mézes süti

Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 15 – 20 dkg cukor
  • 6 ek méz
  • 2 db tojás
  • 6 dkg kakaópor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 4-5 ek tejföl
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • csipet só

Krémhez:

  • 1 liter tej
  • 10 ek liszt (készíthetjük pudingporból is)
  • 4 tojás sárgája
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • kb 25 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • csipet só

Tetejére:

  • reszelt csoki

Elkészítése:

A tésztához a száraz anyagokat összekeverjük, majd elmorzsoljuk vele a szoba hőmérsékletű vajat is. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és annyi tejfölt, hogy puha tésztát kapjunk. 4 részre osztjuk. Két folpack között egyesével kinyújtjuk, majd egyesével nagy tepsi hátán, vagy sütő lemezen 160 fokon kb 10 perc alatt megsütjük őket.

A krémhez kevés tejjel a tojások sárgáját és a lisztet csomómentesre keverjük, felöntjük a mara-dék tejjel, ezután alacsony lángon vagy vízgőz felett sűrű krémet főzünk belőle. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a csipet sót, a vaníliás cukrot és a porcukor felét. Kihűtjük.

A maradék porcukrot kikeverjük a szoba hőmérsékletű vajjal, ezután pedig kikeverjük a kihűlt krémünkkel.

Megtöltjük a lapokat annyi krémmel, hogy maradjon a felső lapra is. Megszórjuk reszelt csokoládéval, de bevonhatjuk csokimázzal is.

Hideg helyre tesszük, másnap szeletelhető.  Nagy tepsi süti lesz belőle.

Tejfölben pácolt csirkemell tepsis reszelt krumplival

hozzávalók / 4 adag

A húshoz

·         100 dkg csirkemell filé

·         150 g tejföl

·         2 db tojás

·         4 gerezd fokhagyma

·         1 ek fűszerpaprika

·         só ízlés szerint

·         bors ízlés szerint

·         20 dkg liszt

A sütéshez

·         3 dl napraforgó olaj

A körethez

·         1 kg burgonya

·         1 nagy fej vöröshagyma

·         5 dkg margarin

·         10 dkg füstölt sajt

·         só ízlés szerint

·         150 g tejföl

·         1 ek zsemlemorzsa

elkészítés

1.      Egy mélyebb edényben elkészítjük a pácot: a tojásokat felverjük, hozzákeverjük a tejfölt, a zúzott fokhagymát és a fűszereket.

2.      A csirkemelleket felszeleteljük, a vastagabb részeket enyhén kiklopfoljuk, és alaposan beleforgatjuk a pácba.

3.      Lefedjük, és egy napra hűtőbe tesszük.

4.      Másnap a köretet készítjük el először, amihez a krumplit jól megmossuk, héjában megfőzzük, majd meghámozzuk.

5.      Egy jénait kikenünk margarinnal, és a kihűlt krumpli harmadát nagy lyukú reszelőn belereszeljük. Megsózzuk, beterítjük vékonyra szelt hagymával, ráreszeljük a sajt felét, és margarindarabkákat is teszünk rá. (Én azt is reszelni szoktam nagy lyukú reszelőn.) Ezt végigcsináljuk a krumpli második harmadával is, majd az utolsó adag krumpit már csak tejföllel locsoljuk meg, és megszórjuk zsemlemorzsával.

6.      Előmelegített sütőben pirulásig sütjük.

7.      Amíg a köret a sütőben van, a húsokat a pácból kiemeljük, lisztbe forgatjuk, és olajban megsütjük.

8.      Tálaláskor olvaszthatunk rá füstölt sajtot, de ez el is maradhat.

 

Sütemény receptek > Leveles sütemények > Túrós pogácsa

Túrós pogácsa

Hozzávalók

  • 50 deka liszt,
  • 25 deka zsír,
  • 50 deka túró,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 2 darab tojás,
  • 3 evőkanál tejföl,

Elkészítése

Összegyúrjuk a hozzávalókat, de csak az egyik tojást tesszük bele. Egy órai pihentetés után másfél ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és kis pogácsákat szúrunk ki belőle.

Sütőlemezre fektetve megkenjük a második tojással és közepes tűznél aranysárgára sütjük.

túrós pogácsa

 

 

Fénykép: Csodás reggelt! Hát megesik... :-)

 

Fénykép: Okos ez a macska :D

 

Fénykép: Jó reggelt! Ezzel én is így vagyok...

A Ti cicáitok is bámulják a mosógépet? Ez általában minden cica-kutya mániája

Fénykép: A Ti cicáitok is bámulják a mosógépet? Ez általában minden cica-kutya mániája :-)

 

Shrek szelet

Hozzávalók

  • Barna tészta
  • 25 dkg margarin,
  • 20 dkg porcukor,
  • 1 evőkanál kakaópor,
  • 1 rumaroma,
  • 1 dl tej,
  • 50 dkg darált keksz,

Zöld tészta

  • 25 dkg margarin,
  • 20 dkg porcukor,
  • 2 mandula aroma,
  • 1 dl tej,
  • 50 dkg darált keksz

Elkészítése

A barna tészta hozzávalóit összekeverjük és egy tepsibe tesszük . A zöld tészta hozzávalóit is összekeverjük és a barna tésztára simítjuk és csokit öntünk a tetejére.

Hűtőbe tesszük amíg a csoki megkeményedik.

Shrek szelet

Egy névnapi ünneplésre kerestem valami olcsó, gyorsan elkészíthető sütit. Na ez pont az a  sütemény!

 

Sportszelet

Hozzávalók

a tésztához

  • 40 dkg liszt,
  • 2 tojássárgája,
  • 20 dkg porcukor,
  • 15 dkg margarin,
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
  • 1-2 dl tejföl,
  •  a krémhez:
  • 2-2 tasak vanília-és puncs-ízű főző pudingpor,
  • 1 l tej,
  • 30 dkg margarin,
  • 20 dkg porcukor;
  • a díszítéshez egy tortabevonó csokoládé,

 Elkészítése

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és négy lapot sütünk belőle. A pudingokat külön-külön felfőzzük fél-fél liter tejjel és hagyjuk kihűlni.

A porcukrot a margarinnal habosra keverjük.  Feléhez vaníliás, feléhez puncsos pudingot keverünk / ha van egy kis rummal ízesíthetjük vagy morzsa rumaromával a puncsosat /.  A tésztalapokat megtöltjük a krémekkel, a tetejét bevonjuk olvasztott csokoládéval. / Én a csokoládémázat úgy készítem, hogy a tortabevonót gőz fölött felolvasztom,  keverek  bele kb. 5-6 dkg margarint, 4-5 cent étolajat. Így szép csillogó és krémes lesz a tészta teteje. /

sport szelet       . Forróvízbe mártott késsel melyet függőlegesen tartunk szeleteljük vagy kocka vagy téglalap alakúra

Jó étvágyat!

Töltött cukkini hús nélkü

Hozzávalók

• 4 cukkini
• 1 paradicsom
• 1 csomag zöldhagyma (5-6 szál)
• 2 gerezd fokhagyma
• 10 szem fekete olívabogyó
• 3 dkg feta sajt
• 10 dkg rizs
• 1 kis csokor bazsalikom
• só
• frissen őrölt bors
• 3 ek olaj
• 3 dkg zsíros reszelt sajt

Elkészítés

A cukkiniket megmossuk, hosszában kettévágjuk és a belsejét mindegyiknek kanállal kikaparjuk.

A “csónakokat” enyhén sózzuk, borsozzuk. Egy jénai tálba 1 ek olajat öntünk és beletesszük az üres csónakokat.
A rizst enyhén sós vízben puhára főzzük. 2 cukkini belsejéből a magokat kidobjuk, a zöldség húsát és a hagymát egyforma kockákra vágjuk. 2 ek olajon félpuhára pirítjuk sóval, borssal és finomra vágott bazsalikommal fűszerezzük.

Összekeverjük a rizzsel, karikára vágott olívabogyóval és belemorzsoljuk a feta sajtot. A tölteléket a cukkinicsónakokba töltjük, megszórjuk reszelt sajttal és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.  

Hús nélkül töltött cukkini

 

 Fénykép: Emlékeztek még a régi szép időkre? :-)

 

Fénykép: Tényleg ezek voltak az igazi mesék... Nektek melyik volt a kedvencetek? Nekem hiányzik a fogmosós macika is, mert olyan cuki volt :-)

 

Kijevi krémes – Puha, egyszerű és mennyei

Hozzávalók

·         40 dkg liszt
15 dkg cukor
2-3 ek tejföl
20 dkg Rama
4 tojássárgája
1 sütőpor

·         Habhoz4 tojásfehérje
15 dkg cukor
25 dkg darált dió

·         Krémhez2 cs vaníliás puding
1/2 liter tej
25 dkg Rama
25 dkg kristálycukor

Elkészítés

1. A lisztet a cukorral, a tejföllel, a Ramával, és a tojássárgával, valamint a sütőporral összegyúrjuk, majd 3 részre osztjuk.
2. A tésztát egyenként kisodorjuk, majd a diós habbal megkenjük, és megsütjük.
3. A vaníliás pudingot a tejjel összefőzzük, majd a Ramát a kristálycukorral kikeverjük.
4. Ha kihűlt a puding, összekeverjük a két masszát, majd a 3 lap közé töltjük az így kapott krémet.

Puncsos szelet

Hozzávalók

  • 2  egész  tojás,
  • 4  tojássárgája,
  • 15 dkg  porcukor,
  • citromhéj,
  • 4 tojásfehérje és
  • 15 dkg daraliszt
  • barackíz

Elkészítése

A két egész tojást meg a négy tojássárgáját, a cukrot és a reszelt citromhéjat  fél óra hosszat keverjük.

A fehérjéből keményre vert habot a liszttel együtt könnyedén hozzákeverjük a kikevert tésztához. A tésztát a kikent, meglisztezett tepsibe öntjük és lassan megsütjük.

Mikor a tészta megsül, kivesszük a tepsiből megnedvesített késsel hosszában három egyforma részre szeljük. Az alsó részt baracklekvárral megkenjük és a töltelék felét is rákenjük. Ráborítjuk  a második részt,  meglocsoljuk rummal, megkenjük baracklekvárral és a töltelék maradékával. Betakarjuk a harmadik lappal, 1 óra hosszat nehezékkel terheljük meg, majd bevonjuk  rumos mázzal.

Csak másnap szeleteljük fel.

Töltelék:
Hozzávalók:

  • 15 deka porcukor,
  • 15 darab piskóta,
  • 1 citrom leve,
  • 15 deka őrölt dió,
  • 5 deka csokoládé és
  • 1 deci rum

A cukrot egy kevés vízzel sűrű sziruppá főzzük. A kihűlt sziruppal meglocsoljuk a  piskótát, hozzákeverjük a citromlevet, az őrölt diót és a rumot. A tölteléket jól kikeverjük és összevegyítjük a reszelt csokoládéval. Az egészet még egyszer jól  átkeverjük.

Rumos máz:

  • 26 deka porcukor,
  • 2 evőkanál forrásban lévő vízzel és
  • 2 evőkanál rummal fél óra hosszat keverjük

puncs szelet

Jó étvágyat!

-Egy kedves Olvasónk tanácsa: Sziasztok! Én nemrég elkészítettem egy másik puncs szeletet és annak a mázát úgy csináltam, hogy meggyszörpöt kevertem össze porcukorral kenhető állagúra és azt simítottam a tetejére. Egyszerű volt megcsinálni és hamar megkeményedett.

-Van egyszerűbb puncsos máz, íme: 25 dkg porcukor, 3 evőkanál citromlé, 2 evőkanál meggylé. Jól kikeverem hidegen, és a sütire kenem. Nem kell félóráig keverni.

 

Házi vaníliás-csokis karika

Hozzávalók

A formáláshoz

·         finomliszt

A tésztához

·         70 dkg finomliszt

·         1 darab sütőpor

·         1 mokkáskanál só

·         1 darab citrom reszelt héja

·         4 darab tojás

·         2 csomag Dr. Oetker Vanillincukor

·         25 dkg kristálycukor

·         25 dkg Rama

 

 

A csokoládémázhoz

·         24 evőkanál kristálycukor

·         12 evőkanál víz

·         8 evőkanál keserű kakaópor

·         4 evőkanál finomliszt

·         4 evőkanál olaj

·         pár csepp ecet

Elkészítés

1.      A puha, szoba-hőmérsékletű Ramát a kétféle cukorral, a tojásokkal, a citrom reszelt héjával, a sóval és a sütőporral összeforgatott liszttel összegyúrjuk. Kicsit ragacsos marad a tészta, de így jó. Folpackba csomagoljuk és egy éjjelen át hűtőszekrényben pihentetjük.

2.      Másnap meglisztezett gyúrólapra borítjuk és elfelezzük, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Ezután 7-8 milliméter vékonyságúra ellapítjuk, majd egy kb. 5 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk. A kis tésztakorongok közepét 1-1,5 cm átmérőjű szaggatóval szúrjuk ki.

3.      Az így előkészített karikákat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) 12-15 perc alatt megsütjük. Ha negyedórán át sütjük, kicsit szárazabb, kekszesebb lesz, míg 12 perc után inkább omlós.

4.      A mázhoz valókat lábasba rakjuk és kevergetve addig melegítjük, míg a cukor fel nem olvad benne, az egész egy sűrű, sima massza nem lesz. A tűzről lehúzzuk, amikor már csak langyos, az olajat és az ecetet is belekeverjük.

5.      A vaníliás karikák egyik oldalát belemártjuk, dermedni hagyjuk. Előfordulhat, hogy a csokimáz időközben annyira kihűl, hogy nem lehet belemártani a kis karikákat. Ilyenkor mindössze annyi a teendő, hogy egy kicsit újra megmelegítjük.

Fénykép: Ma megtehetjük :-) Jó reggelt, vagy inkább jó lustálkodást? :-)

 

Fénykép: Ilyenek ezek a kora reggeli órák... :D

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése