Tudsz kelt tésztát készíteni? Most
megtanulhatod a tökéletes receptet
A kelt tészta számos sütemény alapja, ha egyszer megtanulod, hogyan
kell helyesen meggyúrni, és mi szükséges hozzá, egy éltre tudni fogod.
Emlékszem, kislányként nagymamám tanított főzni-sütni, számos alkalommal
gyúrtunk közösen kelt tésztát, és az ő kelt tésztái mindig tökéletesek lettek.
Az ő korosztálya tudott valamit, amit ma már kevés lány, nő tud, és sajnos
velük együtt, a titok is eltűnik, mert ma már kevés embert érdekel az otthoni
sütés, így a kelesztés művészete.
Azért még nincs minden veszve, a házi készítésű termékek egyre nagyobb teret
hódítanak a világban, így mi most a kelt tészta elkészítésére is megtanítunk.
Hirdetés
Íme 8 aranyszabály, amit mindenképp pp be kell tartanod:
3. Mindig friss, könnyen morzsolható élesztőt használjunk!
4. Nem muszáj külön felfuttatni az élesztőt, ha minden
hozzávaló friss. Szitáljuk a tálba a lisztet, a közepébe tegyük bele az
élesztőt, a cukrot, sót, tojást és egy kevés olvasztott zsiradékot. Majd
töltsük rá fokozatosan a langyos tejet.
5. Kezdődhet a dagasztás! Sokkal jobb kézzel végezni,
hiszen jobban érezzük a tészta állagát. Kezdetben egy fakanál segítségével
alulról, fölfelé húzzuk magunk felé a tésztát, majd, amikor már szinte válik el
a fakanáltól, kezdjük el kézzel dagasztani.
7. Onnan tudjuk, hogy megkelt, hogy erős kelt tészta illata
lesz, és szinte duplájára nő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése