2021. december 19., vasárnap

Tigris szeme

 

Tigris szeme


Piskótalap vajjal félig megsütve
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 20 dkg margarin
- 4 tojás
- 1 sütőpor
- 2 cs. vanília puding

A pudingot megfőzzük. Ha kihűlt, egy doboz tejföllel elkeverjük, majd a piskótára kenjük, és újra berakjuk a sütőbe, amíg megbőrösödik. Ha kihűlt, sárgabarack befőttel feldíszítjük, végül a barack levéből készített  tortazselével bevonjuk.

 


Vajas piskóta alaprecept recept

A legeslegkedvesebb piskótatésztám természetesen a VAJAS. Most éppen gyümölcstorta alapját képezte.

hozzávalók / 6 adag

  • 6 tojás
  • 6 ek kristálycukor
  • 6 ek liszt
  • 1/2 cs sütőpor
  • 10 dkg puha vaj

elkészítés

  1. A vajat a cukorral habosra keverjük.
  2. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, alaposan eldolgozzuk, és felhabosítjuk. (Úgy 10-15 percen keresztül dolgoztatjuk a gépet.)
  3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, ebben oszlatjuk el óvatos, alulról felfelé irányuló, félkörös mozdulatokkal a vajas-tojássárgás masszát, felváltva a sütőporral elegyített, átszitált liszttel.
  4. Előkészített, tetszés szerinti formába simítjuk a habos tésztát, és előmelegített sütőben megsütjük. Tűpróba! (Itt most gyümölcstorta formában sült a piskóta.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 40 alkalomma

 

Tigris sütemény

·         Tigris sütemény

·          

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj
  • 2,5 dl cukor
  • 3 tojás
  • 4 dl búzaliszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 dl tejszín vagy tej
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál vaníliás cukor vagy fél-1 citrom/narancs reszelt héja

Elkészítés:

Egy hosszúkás tepsit kivajazunk és liszttel megszórunk. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd a tojásokat folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a tejszínnel/tejjel, majd a tojásos masszához adjuk. A tészta 1/3 részéhez egy külön tálban kakaót keverünk, a maradékot pedig vaníliás cukorral vagy citrom/narancshéjjal ízesítjük.

A világos tészta felét a tepsi aljára simítjuk, erre kerül a sötét, majd legfelülre a maradék világos massza. Villával csíkokat húzunk a tésztába, hogy a kész sütemény márvány mintázatot kapjon.
175 fokon kb. 1 órán át sütjük.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése