2021. december 16., csütörtök

Sajtos-sonkás tejfölös papucs recept

 

Sajtos-sonkás tejfölös papucs recept

Nagyon egyszerű, finom sütemény! Érdemes vele foglalkozni, mert kedvelik a vendégek is

Tészta

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 1 ek cukor
  • 1 ek só
  • 1 tojás a kenéshez

Töltelék

  • 15 dkg sonka
  • 1 pohár (kicsi) tejföl
  • 10-12 dkg trappista sajt
  • fél fej vöröshagyma, vagy újhagyma

Elkészítése

Keverjük el a cukrot a tejben, majd meglangyosítjuk, és ha már langyos, felfuttatjuk benne az élesztőt.

Egy tálba beleszórjuk a lisztet, a zsírt felolvasztjuk, majd a liszthez adjuk a felfuttatott élesztővel együtt. Csipet sót adunk hozzá, majd az egészet alaposan összegyúrjuk. Duplájára kelesztjük. A töltelék hozzávalóiból a sonkát, sajtot és a hagymát apróra összedaraboljuk, majd elkeverjük a tejföllel, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A sütőt jó előre bemelegítjük 180 fokra. Ha a tészta megkelt alaposan átgyúrjuk, majd vékonyra kinyújtjuk. Egyforma négyzeteket vágunk belőle, és mindegyik négyzetre teszünk a töltelékből. Átlós sarkait egymásra helyezzük. Az elkészült papucsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük a tojással, és 20-30 perc alatt megsütjük.

Ebből az adagból 2 nagy tepsivel lesz, 2-3 cm-t ki kell hagyni közötte a tepsiben!

 

sajtos-sonkas-tejfolos-papucs

Jó étvágyat!

 

Ki szereti a puncs szeletet? Én megőrülök érte. Itt a receptje

Hozzávalók

2 egész tojás,
4 tojássárgája,
15 dkg porcukor,
citromhéj,
4 tojásfehérje és
15 dkg daraliszt
barackíz

Elkészítése

A két egész tojást meg a négy tojássárgáját, a cukrot és a reszelt citromhéjat fél óra hosszat keverjük.

A fehérjéből kl keményre vert habot a liszttel együtt könnyedén hozzákeverjük a kikevert tésztához. A tésztát a kikent, meglisztezett tepsibe öntjük és lassan megsütjük.

Mikor a tészta megsül, kivesszük a tepsiből megnedvesített késsel hosszában három egyforma részre szeljük. Az alsó részt baracklekvárral megkenjük és a töltelék felét is rákenjük. Ráborítjuk a második a második részt, meglocsoljuk rummal, megkenjük baracklekvárral és a töltelék maradékával. Betakarjuk a harmadik lappal, 1 óra hosszat nehezékkel terheljük meg, majd bevonjuk rumos mázzal.   Csak másnap szeleteljük fel.

Töltelék:   Hozzávalók:            15 deka porcukor,

15 darab piskóta,

1 citrom leve,

15 deka őrölt dió,

5 deka csokoládé és  1 deci rum

A cukrot egy kevés vízzel sűrű sziruppá főzzük. A kihűlt sziruppal meglocsoljuk a piskótát, hozzákeverjük a citromlevet, az őrölt diót és a rumot. A tölteléket jól kikeverjük és összevegyítjük a reszelt csokoládéval. Az egészet még egyszer jól átkeverjük.

Rumos máz:   26 deka porcukor,   2 evőkanál forrásban lévő vízzel és    2 evőkanál rummal fél óra hosszat keverjük         Jó étvágyat!

-Egy kedves Olvasónk tanácsa: Sziasztok! Én nemrég elkészítettem egy másik puncs szeletet és annak a mázát úgy csináltam, hogy meggyszörpöt kevertem össze porcukorral kenhető állagúra és azt simítottam a tetejére. Egyszerű volt megcsinálni és hamar megkeményedett.

-Van egyszerűbb puncsos máz, íme: 25 dkg porcukor, 3 evőkanál citromlé, 2 evőkanál meggylé. Jól kikeverem hidegen, és a sütire kenem. Nem kell félóráig keverni.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése