2021. december 16., csütörtök

Karácsonyi diós csoda, ki+csik és nagyok kedvence!

 

Karácsonyi diós csoda, ki+csik és nagyok kedvence!

Könnyen elkészíthető gyors recept, ha valami igazán finomat készítenél, ne hagyd ki!

Hozzávalók

a tésztához

  • 50 dkg liszt,
  • 1 Rama margarin,
  • 5 dkg cukor,
  • 1 sütőpor,
  • 5 tojássárgája,
  • 2 dl tej;

a töltelékhez

  • 30 dkg darált dió,
  • 30 dkg cukor,
  • 5 tojás felvert fehérje,
  • 6-8 kanál lekvár.

Elkészítés

A margarint a sütőporral elkevert liszttel elmorzsolom, és a többi hozzávalóval jól nyújtható tésztát gyúrok. Két lapot nyújtok belőle. Úgy töltöm, hogy az első lapot megkenem lekvárral, rásimítom a fele cukrot és diót, ráfektetem a második lapot, azt is megkenem lekvárral. A megmaradt diót és cukrot a felvert tojásfehérjébe teszem, és szétterítem a felső tésztalapon. Előmelegített sütőben lassan sütöm, nehogy a hab előbb barnuljon meg, mint mielőtt a tésztalapok átsülnének. Kihűlve darabolom.

 

 

 

 

 

 

Diós linzer

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg sertészsír
  • 15 dkg margarin
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 cs sütőpor
  • 2 db tojás
  • reszelt citromhéj vagy pici facsart citromlé
  • 2 ek kakaópor (nem cukrozott)

A töltelékhez     sárgabaracklekvár

A tetejére

  • 1 db tojás fehérjéje
  • 20 dkg dió apróra törve (vagy 15 dkg)
  • 10 dkg cukor (vagy 5 dkg)

Elkészítés

A lisztbe kézzel jól összemorzsolni a zsírt, margarint.

Ebbe beleszórni a kristálycukrot, vaniliás cukrot, sütőport, citromhéját-levét és beleütni 2 egész tojást.

Jó állagú tésztát gyúrni - ne legyen kemény.

Elfelezem a tésztát. - az egyik felébe belekeverem a 2 ek. kakaóport, Folpackba csomagolni- egy órára hütőbe tenni.

Utána kinyújtom a 2 tésztát - és formákat szaggatok belőle.

Előmelegített sütőbe 180 -on 15-20 perc sütés- kihütöm

Összeállításnál alulra kerül a kakaósforma- erre kenem a sárgabarack lekvárt , erre kerül a fehér forma.

A felvert tojásfehérjével megkenem a tetejét és belehempergetem a diós-cukros finomságba.

Igazából fémdobozban még sokáig tárolható lenne és még kicsit puhulna, de ezt nekem "sajnos" nem sikerült kipróbálnom.

DIOS LINZER KARIKA

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
3 tojássárga
1 citrom reszelt héja
1 mokkásk. citromlé

Tetejére:

1 tojás
5 dkg dió


A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval összeállítjuk a tésztát. 1-2 órára hidegre tesszük. Utána 2-3 mm-re kinyújtjuk, linzer szaggatóval kiszaggatjuk. Tepsibe helyezzük, felvert tojással megkenjük a tetejüket, durvára darált dióval megszórjuk, majd 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük. Mikor kihűltek, lekvárral összeragasztjuk a teli, és a lukas formákat.

Dióba mártott linzerkoszorú

A tésztához

A tetejére

elkészítés

  1. ·  Miután megsült a tészta, a korongokat megkenjük lekvárral, és a diós karikákkal összeragasztjuk.
  2. A lisztet és a sütőport egy tálba tesszük, a cukrot és a tojást egy kanállal elkavarjuk, és a liszt közepébe öntjük. Hozzáadjuk a vajat, és gyorsan összegyúrjuk.
  3. A tésztát két részre osztjuk. Amíg az egyik felével dolgozunk, a másikat hideg helyre tesszük. A tésztát 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, kör alakú szaggatóval kivágjuk, és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.
  4. Ezalatt kinyújtjuk a másik cipót, ugyanúgy kiszaggatjuk, de ezeknek a közepét is kiszúrjuk. (Mindkettőhöz pogácsaszaggatót használtam, mert így mutatósabb, mintha gyűszűvel szúrnánk ki).
  5. A tojásfehérjéket kissé felverjük, megkenjük vele a tésztakarikákat, majd a kristálycukorral elvegyített vágott dióba mártjuk. Vigyázzunk a sütéssel, mert ezek gyorsabban sülnek, és a dió hamar megég.
  6. Miután megsült a tészta, a korongokat megkenjük lekvárral, és a diós karikákkal összeragasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése