KRÉM-KEKSZ OSTYA RECEPT•Nagyszerű sütés
nélküli finomság!
Hozzávalók
5 ostyalap
40 dkg porcukor
2 dl tej
40 dkg darált keksz
25 dkg margarin
10 dkg durvára vágott mogyoróA
cukrot egy lábasban felolvasztjuk, hozzáöntjük a tejet, simára felfőzzük.
Tűzről levéve belekeverjük a margarint, majd a keksszel és a mogyoróval
összekeverjük. Én a mogyorót húsdarálón daráltam le. A lapokat megtöltjük,
zsírpapírral vagy fóliával letakarjuk, egy nehezéket teszünk rá és egy éjszakán
át nyomatjuk. Másnap szeleteljük. Nagyon finom nápolyi!
(Mogyoró nélkül is finom, helyette 2 evőkanál kakaóport és ízlés szerinti
mennyiségű rumot keverünk bele.)
Mindeni kedvence
A tésztája szaftos, a krém habkönnyű, a házi csokoládémáz a
tetején pedig a régi ízeket hozta vissza. Mindenkinek csakis ajánlani tudom, de
vigyázat mert egy adag nem elég belőle!
Hozzávalók:
a tésztához: (20 x 30-as tepsihez
4 tojás
20 dkg porcukor
20 dkg liszt
10 dkg darált dió
fél csomag sütőpor
1 evőkanál kakaó
a krémhez:
3 púpozott ek liszt
2 csomag vaníliás
cukor
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
a csokimázhoz:
15-20 dkg porcukor
2 evőkanál kakaó
4-5 evőkanál forró
víz
2 dkg margarin
Elkészítés:
Az egész tojásokat robotgéppel elkezdjük felverni, majd
állandó keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a porcukrot. Addig keverjük,
amíg jó habos állagú nem lesz.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd átszitáljuk.
Ezután szintén állandó keverés mellett, kanalanként a cukros-tojáshoz keverjük.
Végül belekanalazzuk a darált diót is, és hozzáadjuk a kakaót, majd így is jól
kikeverjük.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát és
egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon 25-30 percig
sütjük. (Én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd papírral együtt
kiemeljük, rácsra tesszük, majd teljesen kihűtjük.
A fele mennyiségű tejet egy csomag vaníliás cukorral
feltesszük melegedni.
A maradék tejet simára keverjük a liszttel, majd hozzáöntjük
a meleg tejhez, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Ezután teljesen
kihűtjük!
A margarint a porcukorral, és a vaníliás cukorral
kikeverjük, hozzáadjuk a teljesen kihűlt lisztes-pépet, majd addig keverjük,
míg jó habos nem lesz.
A teljesen kihűlt tésztáról a sütőpapírt lehúzzuk, tálcára
tesszük, majd rákenjük a krémet. A tetejét egyenletesen elsimítjuk, majd
leöntjük a csokoládémázzal, és hagyjuk, hogy a máz megszilárduljon.
A csokimázhoz a porcukrot összekeverjük a kakaóval, majd
hozzáöntjük az olvasztott margarint. A vizet felforrljuk, majd kanalanként
hozzáadjuk a cukros-kakaós keverékhez, és közben fakanállal jól kikeverjük.
Sűrű, sima állagú massza legyen belőle. (A vizet apránként adagoljuk hozzá,
mert lehet nem kell bele mind, nehogy túl híg legyen a máz.)
Az elkészült csokoládémázat a krém tetejére csorgatjuk, majd
óvatosan, egyenletesen elsimítjuk. Pár óra alatt a máz teljesen megdermed.
(Érdemes előző nap megsütni, így az ízek jól összeérnek, és a csokoládémáz is
teljesen megdermed rajta.)
Tálalás előtt a süteményt hideg vízbe mártott késsel ízlés
szerint felszeleteljük, majd úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése