2021. december 16., csütörtök

Kókuszos kocka recept

 

Kókuszos kocka recept

Kókuszos kocka

·  Hozzávalók:
Tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • csipet só
  • 1/2 cs sütőpor
  • 3 ek sötét kakaópor

Töltelékhez:

  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 1 tojás
  • 1 liter tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 7 evőkanál búzadara
  • csipet só

Elkészítése:

Először a krémet készítjük el, hogy kissé hűlni tudjon. A tejet lábosba töltjük, majd hozzáadjuk a búzadarát, a cukrot, a sót és a tojás sárgáját. Lassú tűzön állandóan kevergetve besűrítjük. Mikor kész, akkor hozzáadjuk a kókuszt és a vaníliás cukrot. Alaposan elkeverjük. Egy aránylag kemény krémet kapunk. Langyosra hűtjük, majd a végén lazán belekeverjük a felvert tojásfehérje habját is. Félre tesszük.

A tésztához a tojásokat tálba ütjük, majd a cukrot hozzáadva, jó habosra felverjük. Ez után mehet bele a liszt, a só, a kakaópor, a tej, az olaj és a sütőpor is. Sima masszát keverünk belőle.

Egy kb 15*25 cm-es tepsibe sütőpapírt fektetünk, majd a fele kakaós masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben, 175 fokon 10 perc alatt elősütjük a tésztát. Ha elősült a tészta, a tetejére simítjuk a kókuszos tölteléket és egyenesre eldolgozzuk rajta.

A kókuszrétegre rákenjük a maradék tésztát. Nincs más teendőnk, mint visszatolni a süteményt a sütőbe és tovább sütni kb 20-25 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e a sütink.

Kihűtjük, majd felkockázzuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Rumos-vaníliás szelet recept

Rumos-vaníliás szelet

·  Hozzávalók:
Tészta hozzávalói

  • 60 dkg liszt
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg margarin
  • 3 tojás
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál rum

Krémje

  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 7 dl tej

Máz a tetejére

  • 1 tojás fehérje
  • 25 dkg porcukor
  • ízlés szerint rum

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és három cipóra osztjuk. A cipókból három 32x34cm-es lapot nyújtunk, és 180 fokon 10 perc alatt megsütjük.

A pudingporokat vaníliás cukros tejben megfőzzük, a margarinból és a porcukorból krémet keverünk, majd hozzáadjuk a kihűlt pudingot. A krémet kettévesszük, és az egyik felébe rumot teszünk.

Az alsó lapot a vaníliás krémmel kenjük meg, a másodikat pedig a rumos krémmel. A tetejére rumos cukormázat készítünk.

A porcukrot a tojásfehérjével és a rummal kikeverjük, majd a felső lapra késsel rákenjük.

 

Stollwerck szelet recept

Stollwerck szelet

·  Hozzávalók:

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 17 dkg porcukor
  • 5 dkg margarin
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 db tojás
  • 2 ek kakaópor

A krémhez:

  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 8 dl tej
  • 25 dkg margarin
  • 17 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál liszt

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit egyszerűen összegyúrjuk, az élesztőt sem kell felfuttatni.  A tésztát három részre osztjuk, és gáztepsinyi lapokat sütünk belőle.

Picit megszurkáljuk a tésztát sütés előtt, hogy ne legyen hólyagos.  Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten sütjük, figyelve arra, hogy le ne égen.

A kristálycukrot egy lábasban karamellizáljuk, majd felöntjük fél liter tejel. Addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad benne.

Ezek után hozzáadjuk a margarint, a vaníliás cukort és a porcukrot. Tovább főzzük amíg a margarin el nem olvad.

5 evőkanál lisztet csomómentesen elkeverünk 3 dl tejben, majd a karamelles-margarinos alaphoz adjuk. Tovább főzzük addig amíg be nem sűrűsödik.

Megvárjuk amíg a krém langyosra hűl, majd megtöltjük vele a tésztát.   A tetejére tehetünk csokimázat, de magában is finom.

Joghurtos pogácsa recept

Joghurtos pogácsa 

Hozzávalók:

  • 90 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 250 ml natúr joghurt
  • 40 dkg margarin
  • 5 mk só
  • 1 kk cukor
  • 17 g instant élesztő

A tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • sajt, szezámmag (opcionális)

Elkészítése:

Egy tálban a lisztet, sót, cukrot összekeverjük, a két tojást felverjük, és hozzáadjuk.

A Rama margarint a mikróban felolvasztjuk (ne legyen forró!), és a joghurtot is langyosra melegítjük. A langyos joghurtba keverjük az élesztőt. A lisztes keverékhez adjuk, majd a margarint is beledolgozzuk.

Fél órát kelesztjük, ha megkelt, háromszor áthajtogatjuk. (Kinyújtjuk, gondolatban elharmadoljuk. Egyik oldalt behajtjuk, a másikat ráhajtjuk, majd fentről hajtjuk le a tésztát, és az alsóval befedjük. Újra nyújtjuk, és újra hajtogatjuk. Összesen háromszor.)

A tetejét felvert tojással lekenjük, szezámmaggal vagy reszelt sajttal is megszórhatjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

 

 

 

 

Hokkaido kalács recept

Hokkaido kalács

Hozzávalók:

  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 3 ek cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2 ek burgonyapehely (elhagyható)
  • 1 tojás a lekenéshez

Elkészítése:

A kenyérsütőgép üstjébe beletesszük a fenti sorrendben a hozzávalókat. Először a tejszínt, a tejet, a lisztet, csipet sót, cukrot és rámorzsolni az élesztőt. Elindítjuk a dagasztó programot, és bedagasztjuk a tésztát.

A dagasztás végén kapcsoljuk ki a gépet, majd újra indítsuk el, és megint dagasszuk ki a tésztát. Így a kétszeri dagasztásnak köszönhetően nagyon szép sima lett a tészta. (Természetesen kézzel is dagaszthatjuk, vagy kézi mixer dagasztó spiráljával.) Kelesztőtálban kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett felületre kiborítjuk, majd 4 egyforma részre osztjuk. Mindegyik tésztából hosszú csíkokat nyújtunk, majd feltekerjük.

Egy sütőformát kibélelünk sütőpapírral, majd szépen egymás mellé helyezzük a feltekert tésztatekercseket. Ezután meleg helyen ismét duplájára kelesztjük. Ha szépen megkelt, akkor a tetejét felvert tojással lekenjük.

Előmelegített sütőbe helyezzük, és 180 fokon 35-40 percig sütjük. 10 perc sütés után a tetejét alufóliával takarjuk le, hogy sütés közben a teteje ne égjen meg!

A sütőből kivéve rácsra helyezzük, és szeletelés előtt teljesen kihűtjük.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése