2021. december 19., vasárnap

Villámgyors kakaós csiga

 

Villámgyors kakaós csiga

Van egy bevált kakaós csiga receptem, melyet évek óta használok/sütök és nagyon szeretjük, de most nem ez fog következni, majd legközelebb! :) Ugyanis Zsuzsa villámgyorsan elkészíthető csiga verziójának annyira megtetszett a tésztája, hogy azonnal meg kellett sütnöm! Mit mondjak? Az íze valami isteni, és annyira jó puha - persze nem szabad túl sütni, mert akkor kérgesebb lesz. Nekem sikerült eltalálnom a sütési időt, ezáltal nagyon finom puha csigákat kaptam. Hálás vagyok Zsuzsának ezért a receptért! ...és tényleg villámgyors-e? IGEN! Ugyanis nem kelt tésztából van, hanem túrós-olajos/sütőporos tészta, ezáltal pikk-pakk össze lehet állítani, nyújtani, tekerni, sütni és már kész is van! Én sütéssel együtt 30-35 perc alatt elkészítettem, szerintem Ti is ilyen ügyesek lesztek. Garantáltan sikert lehet vele aratni!!! Egyetlen gond van vele - ez az adag túl kevés, legközelebb dupla mennyiségből sütöm. :)

 

Hozzávalók a tésztához:

(kb. 14 db közepes méretű csigához)

 25 dkg túró

 25 dkg sima liszt

 fél dl tej

 5 evőkanál olaj

 10 dkg porcukor

csipet só

 fél csomag sütőpor

 

A töltelékhez:

3 evőkanál olvasztott vaj - esetleg olaj

(a tészta kenéséhez a töltelék alá)

4 púpos evőkanál porcukor

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor   

Elkészítés:  
1. Kézi mixerrel vagy robotgéppel a túrót és a porcukrot krémesre keverem, fokozatosan adom hozzá a tejet, majd az olajat.

2. Ezután már kézzel dolgozom bele a sütőporral és pici sóval elkevert lisztet - összegyúrom.

3. Enyhén lisztezett felületen kinyújtom a tésztát téglalap alakúra (kb. 5 mm vastagra) és az olvasztott vajjal (vagy olajjal) egyenletesen lekenem.

4. A kakaós porcukor keveréket egyenletesen rászitálom a tésztára, feltekerem és kb. 2 cm-es csigákat vágok belőle.

5. Sütőpapíros tepsire teszem és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-11 percig sütöm légkeveréses sütőben. (Persze lehet hagyományos sütőben is sütni, de valószínű, hogy abban picit több ideig tart.) Nem érdemes túl pirosra sütni, mert előfordulhat, hogy akkor kicsit kérgesebb lesz és nem lesz annyira puha > inkább fehérebbek maradjanak a csigák, mert úgy egészen biztos, hogy nagyon finom puha marad és nem szárad ki belőle a töltelék.

Tipp: 
1. A töltelékbe érdemes beletenni azt a porcukor mennyiséget, melyet leírtam, mert így sütés közben jól meg tud olvadni a töltelék, nem fog kiszáradni, finom szaftos/kakaós marad!
2. Ízlés szerint más töltelékkel is készíthetjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése