Villámgyors kakaós csiga
Van egy bevált kakaós csiga
receptem, melyet évek óta használok/sütök és nagyon szeretjük, de most nem ez
fog következni, majd legközelebb! :) Ugyanis Zsuzsa villámgyorsan elkészíthető
csiga verziójának annyira megtetszett a tésztája, hogy azonnal meg kellett
sütnöm! Mit mondjak? Az íze valami isteni, és annyira jó puha - persze nem
szabad túl sütni, mert akkor kérgesebb lesz. Nekem sikerült eltalálnom a sütési
időt, ezáltal nagyon finom puha csigákat kaptam. Hálás vagyok Zsuzsának ezért a
receptért! ...és tényleg villámgyors-e? IGEN! Ugyanis nem kelt tésztából van,
hanem túrós-olajos/sütőporos tészta, ezáltal pikk-pakk össze lehet állítani,
nyújtani, tekerni, sütni és már kész is van! Én sütéssel együtt 30-35 perc
alatt elkészítettem, szerintem Ti is ilyen ügyesek lesztek. Garantáltan sikert
lehet vele aratni!!! Egyetlen gond van vele - ez az adag túl kevés, legközelebb
dupla mennyiségből sütöm. :)
Hozzávalók a tésztához:
(kb. 14 db közepes méretű
csigához)
25 dkg túró
25 dkg sima liszt
fél dl tej
5 evőkanál olaj
10 dkg porcukor
csipet só
fél csomag sütőpor
A
töltelékhez:
3 evőkanál olvasztott vaj - esetleg olaj
(a tészta kenéséhez a töltelék
alá)
4 púpos evőkanál porcukor
2 evőkanál cukrozatlan
kakaópor
Elkészítés:
1.
Kézi mixerrel vagy robotgéppel a túrót és a porcukrot krémesre keverem,
fokozatosan adom hozzá a tejet, majd az olajat.
2. Ezután már kézzel dolgozom
bele a sütőporral és pici sóval elkevert lisztet - összegyúrom.
3. Enyhén lisztezett felületen
kinyújtom a tésztát téglalap alakúra (kb.
5. Sütőpapíros tepsire teszem és előmelegített
sütőben 180 fokon kb. 10-11 percig sütöm légkeveréses sütőben. (Persze lehet
hagyományos sütőben is sütni, de valószínű, hogy abban picit több ideig tart.)
Nem érdemes túl pirosra sütni, mert előfordulhat, hogy akkor kicsit kérgesebb
lesz és nem lesz annyira puha > inkább fehérebbek maradjanak a csigák, mert
úgy egészen biztos, hogy nagyon finom puha marad és nem szárad ki belőle a
töltelék.
Tipp:
1.
A töltelékbe érdemes beletenni azt a porcukor mennyiséget, melyet leírtam, mert
így sütés közben jól meg tud olvadni a töltelék, nem fog kiszáradni, finom
szaftos/kakaós marad!
2.
Ízlés szerint más töltelékkel is készíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése