2021. december 16., csütörtök

Mozart-szelet – egy marcipános finomság

 

Mozart-szelet – egy marcipános finomság

Hozzávalók:

  • 300 g mogyorókrém,
  • 200 g marcipán,
  • 120 g étcsokoládé,
  • 5 g vaj,
  • 2 tojás,
  • 2 bögre liszt (2 dl-es bögrét használj),
  • 1 bögre cukor,
  • 1 bögre kefir,
  • 1 csomag sütőpor,
  • fél bögre olaj,
  • tört mogyoró.

Elkészítés:

Keverd össze a lisztet a cukorral, a kefirrel, az olajjal és a tojásokkal, alaposan gyúrd össze a tésztát, majd 170 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben süsd készre. Ha kihűlt a tészta, vágd ketté keresztben. Porcukrozz be alaposan egy fóliát és tedd rá a marcipánmasszát. A tetejére is tegyél fóliát és sodrófával nyújtsd 4-5 mm vastagságúra. A tészta egyik felét kend meg a mogyorókrém felével (ha nem elég kenhető, pár percre állítsd forró vízbe), rakd rá a marcipánt, majd a maradék krém következik. Az egészet borítsd be a tészta másik felével, majd spatulával oszlasd el a gőz felett felolvasztott étcsokit a tetején és az oldalain. A tetejét szórd meg a durvára vágott mogyoróval. Legalább 2 órára tedd hűtőbe, mielőtt felszeleteled.

Jó étvágyat!

Mozart-szelet

 

 

 

Mézes kocka recept

Mézes kocka

  • előkészület: 5 perc
  • sütés: 35 perc

hozzávalók 4 főre

  • 40 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor (az eredeti receptben 30 dkg szerepel)
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 csapott ek szódabikarbóna
  • 3/4 cs sütőpor (az eredeti receptben 1 cs)
  • 1 tk fahéj vagy mézeskalácsfűszer
  • 200 ml olaj
  • 500 ml tej
  • 2 egész tojás
  • 1 ek méz

A tetejére:

elkészítés

  1. A megadott hozzávalókat egy tálba mérjük, tesszük, majd robotgéppel egynemű tésztává keverjük (4-5 perc!).
  2. A kapott kissé folyós tésztát vékonyan kiolajozott-lisztezett tepsibe öntjük, majd előmelegített sütőben készre sütjük.
  3. A további lépések opcionálisak: a tészta tetejére magvakat, aszalt gyümölcsöt szórunk és így sütjük meg. Vagy a megsült tészta tetejét lekvárral megkenjük, csokoládéval bevonjuk, vagy vanília mártást készítünk mellé, vagy simán porcukorral megszórjuk és megesszük.

 

 

 

Különleges mákos bejgli recept

Különleges mákos bejgli  előkészület: 25 perc   főzés: 45 perc       sütés: 40 perc

A tésztához:  hozzávalók 8 főre

  • 1 kocka élesztő
  • 50 ml tejföl
  • 150 g vaj
  • 4 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje
  • 400 g liszt
  • 70 g porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipetnyi só

A töltelekhez:

·         500 ml tej

  • 400 g finomra darált mák
  • 70 g durvára vágott pisztácia
  • 150 g aszalt sárgabarack, apróra felkockázva
  • 120 g vaj
  • 250 g méz
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 12 csepp keserű mandula aroma
  • 2 tojásfehérje

Kenéshez, szóráshoz:            50 g vaj    2 ek porcukor

elkészítés

1.      A töltelékhez: A tejet felforraljuk. Beleszórjuk a mákot, kb. 25-30 percig főzzük, időnkent megkeverjük.

  1. Lábasban a 120 g vajat a mézzel megolvasztjuk. A vaníliavelőt, a keserű mandula aromát, pisztáciát, sárgabarackot és a vajas-mézes keveréket a mákhoz vegyítjük, és alacsony hőfokon 10-15 percig főzzük. Hűlni hagyjuk.
  2. A tésztához: Az élesztőt a tejföllel kikeverjük. A lisztet az összes hozzávalóval egy tálba tesszük. Robotgéppel sima tésztává összedolgozzuk. Két egyforma részre osztjuk.
  3. Egy szilikonlapot megszórunk liszttel, és a tésztát kb. 35x50 cm méretű lappá kinyújtjuk.
  4. A kemény habbá vert 2 tojásfehérjét a mákos masszához adjuk, és felét rákenjük a tésztára. (A szélén körben vékony sávot szabadon hagyunk.)
  5. A szilikonlap segítségével a tésztát a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük, és a hajtással lefelé sütőpapírral kibélelt tepsibe csúsztatjuk. A tészta másik felével ugyanígy járunk el.
  6. Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 10 percig sütjük, majd a hőfokot 175 fokra mérsékeljük, és a tésztát kb. 30 perc alatt készre sütjük. Esetleg a sütési idő vége felé a tésztát papírral letakarjuk.
  7. Az 50 g vajat megolvasztjuk, a még meleg bejglikre kenjük, majd megszórjuk a porcukorral. A bejgliket kihűtjük, és jól becsomagolva, lehetőleg 2-3 napig állni hagyjuk.
  8.  

Gyors narancslekvár

Ha valakit meglepnél

Egy finom narancslekvár bármikor jól jön a háznál, a saját készítésűnél pedig biztos, hogy nincs jobb, ráadásul ajándéknak is remek.

Reggel a pirítósra vagy két piskótalap közé kenve, esetleg csak a kamrában titokban elmajszolva nagyon jó dolog a narancslekvár, csakúgy, mint az összes többi társa, de most a narancsra fókuszálunk.

      

 

Ha elkészítetted az elsőt, látni fogod, hogy nem egy bonyolult feladat, próbáld ki több összetevővel is, például a vanília vagy egy kis fahéj is nagyon jól áll neki, de gyömbérrel feldobva is isteni.

Narancslekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg narancs
  • 1 kg kristálycukor
  • 2 citrom

Elkészítés ideje:   Másfél óra.

Elkészítés menete:

Amire szükséged lesz, és nem feltétlenül a konyhában tartod, az egy használatlan borotva, ugyanis ezzel tudod majd - miután a narancs héját eltávolítottad - tökéletesen leszedni a fehér részeket, amik keserűvé tehetnék a végeredményt. A citromot is hámozd meg, és az összes héjat három deci cukros vízben főzd meg lassú tűzön, nagyjából 20 perc alatt megpuhulnak majd.

A gyümölcsöket kockázd fel, öntsd rájuk a héjas szirupot, valamint a maradék cukrot, és szintén lassú tűzön főzd 45 percig, vagy amíg be nem sűrűsödik. Ha ez megtörtént, töltsd a kiválasztott üvegcsékbe, majd zárd le őket celofánnal és a kupakkal. Ezután már bármikor fogyaszthatod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése