2021. december 19., vasárnap

mézeskalácsossüti

 

Süss a karácsonyi nagy sütögetés idején a mézeskalács tésztájából 4 lapot és tedd félre. Elég a nagy nap előtti este a krémmel megtöltened, másnap már szeletelheted is. Reggelre a lapok megpuhulnak, és kész is az isteni finom sütemény.

Hozzávalók:

a mézeskalács lapokhoz:

500 g liszt

100 g porcukor

2 kávéskanál szódabikarbóna

1 kávéskanál fahéj

1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék

250 g méz

60 g vaj vagy ráma

1 kisebb tojás

a krémhez:

2 dl dara

1 liter tej

2 csomag vaníliás cukor

400 g vaj vagy ráma

400 g porcukor

Elkészítés:

A tészta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük. A mézet és a vajat kicsit összemelegítjük, és addig kevergetjük, amíg a vaj el nem olvad. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd beletesszük a tojást is. Fakanállal összedolgozzuk. (Ha nagyon száraz, kis vizet adhatunk hozzá. Ha nagyon lágy, kicsi lisztet szórunk még bele.) Egynemű, kicsit lágy tésztát kell kapnunk, amit egy napig folpackkal letakarva hűvös helyen állni hagyunk.

A krémhez a darából a tejjel és vaníliás cukorral sűrű pépet főzünk, majd lehűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt darás pépet. Alaposan elkeverjük és lehűtjük.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése