Édes
(csiperke) gomba kekszek
Megláttam és
megszerettem. Kész, nincs mese, ezek a gombák….akarom mondani kekszek isteniek!
Szerintem az oviba is
jópofa nasi, ha mondjuk névnapos a gyermek és visztek be valami finomságot,
ezek is jussanak eszetekbe!
2 tepsihez:
23 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 bögre (
2 tojás
1 tk. vanília kivonat
3 bögre liszt
1 bögre étkezési keményítő
1 csomag sütőpor
1 ek kakaópor
200 fokra előmelegítjük a sütőt és két tepsit lefedünk sütőpapírral.
a vajat a porcukorral kikeverjük robotgéppel.
Hozzákeverjük a vaníliát és a tojásokat egyesével.
A sütőport, a keményítőt és a lisztet alaposan összeforgatjuk, majd először
fakanállal, végül kézzel egyneművé gyúrjuk a keksz masszát.
Diónyi gombócokat formálunk belőle, tele rakunk két tepsit.
Ne tegyük őket szorosan, mert a sütőportól és a nyomástól picit terülni fognak.
Ezután egy kis flakonka (nekem dr.Oetker-es rum aromás flakonka) száját
bevizezzük, majd kakaóporba mártjuk és belenyomjuk a gombócok közepébe.
Ezzel kialakítva a tönköt.
Mindegyik nyomás előtt mártsuk az üveg száját a kakaóporba és a felesleget
rázzuk le róla.
Mielőtt valaki megkérdezné mi szükség van a keményítőre: véleményem szerint a
forma megtartásában van elég nagy szerepe, mivel a vajtól általában terülni
szoktak, a sütőportól pedig jelentősen nő a térfogatuk….a keményítő picit segít
formában tartani a kekszecskéket. Ha szeretnétek még vaníliásabbra (bár
szerintem nem szükséges, készíthetitek keményítő “helyett” vanília pudinggal
is. Azért idéző jeles a helyett, mert mint tudjátok az is keményítős, csak
színezett, ízesített. Jó gombászkodást!
Villámgyors,
isteni dán keksz
yorsan készen van, sütni sem kell sokáig és a siker
GARANTÁLT!!!!
Fém dobozban lehet kapni a boltok polcain dán vajas kekszet. Horror áron, de
amikor kapunk, akkor nagyon örülünk neki! Ez gyakorlatilag pathé, aminek egy
(szerintem) egyszerűbb változatát is hozom hamarosan, sőt kakaós verzióban is
megmutatom. Gyakorlaton is készítettünk, sőt vizsgára is (én készítettem) és a
szakácsok nem győzték dicsérni!
Kezdőlap » ajándék » Villámgyors, isteni dán keksz
Gyorsan készen van, sütni sem kell sokáig és a siker
GARANTÁLT!!!!
Fém dobozban lehet kapni a boltok polcain dán vajas kekszet. Horror áron, de
amikor kapunk, akkor nagyon örülünk neki! Ez gyakorlatilag pathé, aminek egy
(szerintem) egyszerűbb változatát is hozom hamarosan, sőt kakaós verzióban is
megmutatom. Gyakorlaton is készítettünk, sőt vizsgára is (én készítettem) és a
szakácsok nem győzték dicsérni!
Persze nem az én érdemem volt, hanem Györgyié, a tanárunké, hiszen Tőle
származott a recept, mégis én kiviteleztem na!
Maga a recept 3:2:1-es, könnyen megjegyezhető. ÉS hozzáteszem MENNYEI FINOM!
Nagyon nagyon FINOM!
200 g szobahőmérsékletű VAJ
100 g porcukor
1 nagyobb tojás
1 evőkanál vanília aroma
késhegynyi só
A száraz hozzávalókat elkeverjük és a vajat elmorzsoljuk benne.
Hozzáöntjük a vaníliát, a felvert tojást, és most már fakanál segítségével
alaposan kikeverjük.
A masszát habzsákba töltjük és sütőpapírral fedett sütőlemezre karikákat
formázunk
belőle….ha bírunk, mert nekem nem akart engedelmeskedni a tészta, így én
minden igyekezetemmel próbáltam legalább egyenes csíkokat nyomni.
200 fokos sütőben 8-10 percig sütjük, amíg színesedni nem kezd a keksz.
Villámgyors
pudingos kekszek
Ez egy olyan keksz, amit
könnyen és gyorsan össze lehet dobni, 10 perc alatt készre sütünk és már
ehetjük is. Az egész nem több 20 perc elfoglaltságnál.
Akármilyen pudingporral elkészíthető. Annak idején készítettem – igaz kicsit másképp – tiramisus
kekszeket is, azok is finomak voltak, de ezek finomabbak!
Főleg ha csokicseppeket is ültetünk a tetejükre! Hmmmm…….
25 dkg puha margarin
10 dkg porcukor
1 ek házi vaníliás cukor
25 dkg finomliszt
2 csomag pudingpor (amilyet
szeretnénk, én vaníliással készítettem)
csokicsepp (opcionális)
Mindent összegyúrunk, majd kis golyókat formálunk, sütőpapírral bélelt
tepsire rakosgatjuk őket, majd villával lenyomjuk kissé.
Ezzel mintegy mintázzuk is a felületüket. De ellapíthatod simán a tenyereddel
is, majd 3-3 csokicseppet kicsit bele nyomhatsz a tésztába.
200 fokra előmelegített sütőben max. 10 perc alatt készre sütjük a kekszecskéinket!
Keksz szalámi 
Hozzávalók:
2 db nagyobb ostyalap
Krémhez:
50 dkg cukor
2 ek. kakaópor
20 dkg vaj
ízlés szerint
rumaroma
Elkészítése:
A fele kekszet ladarálom,a másik felét eltördelem.
A tejet,cukrot,rumaromát felteszem főni,belekeverem a
kakaóport.
Félre húzom a tűzről,hozzá keverem a vajat felovadásig és
utána a darált,majd a darabos kekszet keverem hozzá.
Nedves konyharuhára teszem az ostyalapot,majd forrón rákenem
a fele tölteléket az egyik,majd a másik ostyalapra.2-3 percet várok vele,hogy
az ostyalap puhuljon.
Szorosan feltekerem mind a kettőt és folpackba tekerve
,hagyom kihűlni majd a a hűtőbe teszem "összeérni".
1-2 óra múlva 1 cm-es darabokra szeletelem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése