2021. december 16., csütörtök

Kelesztés nélküli kifli

 

Kelesztés nélküli kifli

Hozzávalók

8 darab kiflire

A tésztájoz

Lekenni   

  • 1 evőkanál 2,8%-os tej

Leírás

Na, ezt a kelesztés nélküli kifli receptet szó szerint hetek óta készíti sorban minden ismerősöm, így én is kipróbáltam. Hát, ha nem akarunk a kelesztésre várni, akkor érdemes elkészíteni, hamar készen van és finom. 1 adagnál ez sütéssel együtt is maximum 40 perc alatt készen van. Ha hasonlítanom kellene máshoz, akkor hasonlít gyerekkorom vajas kiflijéhez, ami patkó alakú volt. Apukám is ehhez hasonlította ízre.

Elkészítés

A tejből 100 ml-t meglangyosítunk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk.

A liszthez adjuk a sót, olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet majd jól kidolgozzuk, dagasztjuk. (Nekem plusz 35 g lisztet vett még fel, mert ugye nem minden liszt egyforma).

A kész tésztát két részre osztjuk.

Az egyiket kerek lappá nyújtjuk, majd elvágjuk 4 részre (félbe, és a felet is félbe). Egyesével vékony háromszöggé nyújtjuk, majd a szélesebbik felétől szorosan feltekerjük, úgy hogy a hajtás alulra kerüljön. (Nem érdemes nagyon szélesre csinálni maximum 1 arasznyira legyen széles, mert ha ettől hosszabb, akkor vékonyka marad a kifli.)

Sütőpapíros tepsire tesszük a kész kifliket.

A sütőt előmelegítjük 200 C fokra (alsó, felső sütés) amíg belemelegszik a sütő annyi kelesztés pont elég ennek a kiflinek. Ha ez megvan, akkor a kifliket lekenjük tejjel és mehet a sütőbe kb. 20 percre, míg szép pirosra sülnek.

Kész is a kelesztés nélküli kifli.

 

Gyerekkorunk kedvence otthon is egyszerűen elkészíthető, ráadásul szuperolcsó, hiszen alig kell hozzá alapanyag.

Csupán fél liter tej, 3 dl sűrített tej, 1 kg kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor és 12,5 dkg margarin kell az omlós finomsághoz.

 

 

Az elkészítés kissé időigényes, de nagyon egyszerű. A margarin kivételével a hozzávalókat feltesszük főzni egy magasabb falú edényben, és kis lángon néha megkeverve körülbelül másfél órán át főzzük.

A margarint akkor adjuk hozzá, amikor a massza már felvette a karamell színét és állagát. Ezután még 5 percig főzzük.

Ha ez megvan, akkor szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd kihűlés után felszeleteljük.

Tovább bolondíthatjuk esetleg aszalt gyümölcsökkel, dióval, vagy egy kis csokoládéval.

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése