2021. december 16., csütörtök

Hentestokány

Hentestokány

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéscomb vagy -lapocka
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg füstölt sonka
  • 20 dkg csemege uborka
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 2 fej vöröshagyma
  • őrölt feketebors

Elkészítés

Elkészítés: A hagymát apróra, a húst, a szalonnát, a sonkát, a csemege uborkát vékony csíkokra vágjuk.

A szalonnát kipirítjuk, hozzáadjuk a hagymát és megdinszteljük. Rátesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, és mindig csak kevés vizet aláöntve lassan pároljuk. Mikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a csíkokra vágott sonkát. Ha a hús már puha, beletesszük a csemege uborkát és a paradicsompürét. Átpirítjuk és levesszük a lángról.

Köretnek rizst vagy burgonyakrokettet ajánlok hozzá. Jó étvágyat kívánok!

Frankfurti tokány

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulyka felső comb filé
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 pár virsli
  • 1 kanál paradicsompüré
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teás kanál őrölt pirospaprika
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 dl. száraz fehérbor
  • kevés sertészsír

Elkészítése:

A húst vékony csíkokra szeljük. A hagymát apróra vágjuk, kevés zsíron megdinszteljük. Hozzátesszük a húscsíkokat, és addig pirítjuk, míg el nem kezd fehéredni. Ekkor felöntjük a fehérborral, valamint hozzáadjuk a paradicsompürét.

Az edénybe tesszük a fűszereket, ( szétnyomott fokhagyma, só, őrölt bors, őrölt paprika) és fedő alatt addig pároljuk, míg a hús meg nem puhul. Ha szükséges, kevés vizet töltünk rá. Mikor a hús megpuhult, a karikára vágott virslit is hozzáadjuk, és átforgatjuk a tokányt.

Más húsféléből is készíthető, akár sertés lapockából is. Tésztán szoktam tálalni, mert bőséges szaftja van az ételnek.

 Borsós tokány

Hozzávalók:

Az elősütéshez:

  • 60 kg sertés rövidkaraj (vagy comb)
  • 0,5 dl napraforgó olaj
  • 15 dkg finomliszt
  • bors

A főzéshez:

  • 0,5 dl napraforgó olaj
  • 2 ek finomliszt
  • 2 kk fűszerpaprika
  • 100 g sűrített paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 400 g zöldborsó (üveges)
  • 1 dl víz
  • bors

Elkészítése:

A húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk lisztbe, majd kevés olajon elősütjük mindkét oldalát (1-1 perc) magas lángon.

Az olajat, amiben sütöttük a húst, beletesszük egy közepes nagyságú edénybe, kipótoljuk további fél dl olajjal, 2 púpozott ek lisztet teszünk bele, majd zsemle barnára pirítjuk, végül belenyomjuk a 4 gerezd fokhagymát és további fél percig pirítjuk.

Lehúzzuk a lángról (máskülönben keserű lesz), 2 kk pirospaprikát és a sűrített paradicsomot hozzákeverjük. Visszatesszük a tűzre, hozzákeverünk 1 dl vizet, illetve a zöldborsót a levével együtt. Elkeverjük, és beletesszük az elősütött húst.

Időszakos kevergetés mellett addig főzzük, míg a hús megpuhul, közben vízzel lehet pótolni, ha nagyon elpárologna. Érdemes fedőt használni.

Borsos tokány

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés vagy pulykahús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek zsír vagy étolaj
  • frissen őrölt bors
  • 2 ek tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1 lecsópaprika (elhagyható)

Elkészítése:

A nagyon apróra vágott hagymát zsíron megdinszteljük, majd megsózzuk. Hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát is. A csíkokra, vagy apróbb darabokra vágott húst hozzáadjuk, majd addig pirítjuk, míg kifehéredik. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el teljesen. Ezután jól megborsozzuk. Lehet frissen őrölt, vagy apróra őrölt borsot használni hozzá. A

kis darabokra vágott zöldpaprikát is adjuk hozzá. Nem rontja el egy szintén nagyon apróra vágott paradicsom sem. Addig főzzük, míg a hús teljesen megpuhul, majd a tejfölt kevés liszttel, és az edényből kivett lével jól elkavarjuk, és visszaöntve behabarjuk. Így lesz szaftos a tokányunk!

Legjobban a különféle kifőtt száraztészták illenek hozzá, mert ezek kitűnő szafthordozók. Nem illetlenség tálaláskor egy kevés tejfölt mellékelni hozzá.

Csikós tokány

Hozzávalók:

  • 80 dkg sertés lapocka vagy dagadó
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 db vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • fél üveg lecsó
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • őrölt bors
  • 3 ek tejföl

Elkészítése:

A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát kés lapjával megnyomjuk, és azt is felaprózzuk, a füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk.

A szalonnát zsírjára pirítjuk, majd először a vörös, később a fokhagymát hozzáadva megdinszteljük. Az ujjnyi vastagra vágott, felcsíkozott húst is hozzátesszük, fehéredésig pirítjuk, megsózzuk. (Óvatosan, mert a szalonna is sós)

Hozzáadjuk a lecsót, és annyi vizet, hogy éppen ellepje. Ha már majdnem megfőtt, a főzőléből keveset kivéve jól összedolgozzuk a tejföllel, majd visszaöntjük. Igyekezzünk csomómentesre keverni. Beletesszük az edénybe az őrölt pirospaprikát, és kevés őrölt borsot is, majd összeforraljuk.

Ha valaki nagyon sűrű szaftot szeretne, akkor kevés liszttel és tejföllel készíthet habarást.

Mivel szaftos étel, olyan köretet adjunk hozzá, ami magán hordozza a bő szaftot.  Ajánlom mellé a galuskát, a tarhonyát, vagy bármilyen körettésztával is tálalható.

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése