2021. december 31., péntek

cukkinis ételek

 

 

 

A Drótpostagalamb recepttára

97. könyv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cukkínis ételek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

Receptek........................................................................................................................... 4

 

Ananászbefőtt cukkíniből 1......................................................................................... 4

Ananászbefőtt cukkíniből 2......................................................................................... 4

Beregi szűzpecsenye................................................................................................... 4

Bolgár cukkíni.............................................................................................................. 4

Borjúmáj cukkínivel...................................................................................................... 4

Capellini cukkínivel...................................................................................................... 5

Céklasaláta cukkínivel................................................................................................ 5

Citromos borjúszelet.................................................................................................... 5

Cukkíni bundában...................................................................................................... 5

Cukkíni főtt tésztával................................................................................................... 6

Cukkíni fűszeresen....................................................................................................... 6

Cukkíni hajdinakásával töltve..................................................................................... 6

Cukkíni párolva paradicsommal................................................................................. 6

Cukkíni római módra................................................................................................... 7

Cukkíni roston.............................................................................................................. 7

Cukkíni saláta.............................................................................................................. 7

Cukkíni sóban.............................................................................................................. 7

Cukkíni-sütemény........................................................................................................ 7

Cukkini tojásban.......................................................................................................... 8

Cukkinikenyér.............................................................................................................. 8

Cukkínilecsó................................................................................................................ 8

Cukkínisaláta............................................................................................................... 8

Cukkínisavanyúság..................................................................................................... 8

Cukkínisütemény......................................................................................................... 9

Cukkínitorta................................................................................................................. 9

Cukkínis csirkemell 1.................................................................................................... 9

Cukkínis csirkemell 2.................................................................................................... 9

Cukkínis pizzatöltelék................................................................................................... 9

Cukkínis-répás sütemény........................................................................................... 10

Currys cukkíni............................................................................................................. 10

Finom zöldség egyveleg. / Zöldségétel /.................................................................. 10

Fokhagymás cukkíni 1............................................................................................... 10

Fokhagymás cukkíni 2............................................................................................... 11

Fokhagymás cukkínileves.......................................................................................... 11

Fűszeres borjúcsülök.................................................................................................. 11

Grillezett zöldségek................................................................................................... 12

Grillezett zöldségek camembert sajtokkal................................................................ 12

Kapros cukkínisaláta.................................................................................................. 12

Kefires cukkíni. / Zöldségétel /................................................................................... 12

Krétai cukkíni saláta.................................................................................................. 12

Lazacfilé, zöldségekkel töltve újburgonyával, spárgaragun..................................... 13

Lencsecsírás cukkínisaláta......................................................................................... 13

Máj cukkínivel............................................................................................................ 13

Mogyorós csirkemetélt.............................................................................................. 13

Mozzarella-lepénykék................................................................................................ 13

Muszaka gyöngybúzával.......................................................................................... 14

Nizzai cukkíni.............................................................................................................. 14

Nyári vegyes saláta................................................................................................... 14

Olasz cukkíni saláta................................................................................................... 15

Olasz töltött cukkíni.................................................................................................... 15

Olaszos töltött csirke.................................................................................................. 15

Padlizsános csirke...................................................................................................... 16

Pipás zöldségsaláta................................................................................................... 16

Rakott cukkíni 1......................................................................................................... 16

Rakott cukkíni 2......................................................................................................... 16

Ratatoulle.................................................................................................................. 17

Ropogós cukkíni tejfölös hagymával........................................................................ 17

Smaragdsaláta.......................................................................................................... 17

Spanyol tokány......................................................................................................... 17

Sült, töltött cukkíni...................................................................................................... 18

Sült zöldség tofuval.................................................................................................... 18

Szűzpecsenye zöldséges tésztaágyon...................................................................... 18

Töltött cukkíni 1.......................................................................................................... 18

Töltött cukkíni 2.......................................................................................................... 19

Töltött cukkíni 3.......................................................................................................... 19

Töltött cukkíni 4.......................................................................................................... 19

Töltött cukkíni 5.......................................................................................................... 20

Töltött cukkíni 6.......................................................................................................... 20

Töltött cukkíni 7.......................................................................................................... 20

Vegyes sült zöldség................................................................................................... 20

Zöldségegyveleg....................................................................................................... 20

Zöldséges lecsó......................................................................................................... 21

Zöldséges omlett szalonnával................................................................................... 21

Zöldséges padlizsán.................................................................................................. 21

Zöldséges rizottó........................................................................................................ 22

Zöldséges rizs............................................................................................................. 22

Zöldséggel töltött kávés palacsinta.......................................................................... 22

 

 


Ananászbefőtt cukkíniből 1.

¨       Elkészítés: 60 perc + 24 óra Nehézség: 1

¨       Hozzávalók: 3 kg felkockázott tök (cukkíni), 40 dkg cukor, 4 dkg citromsav, 4,2 l. víz, 1 l. ananászszörp.

A tököt körömnyi kockákra vágom, 2 l. vízben elkeverek 4 dkg citromsavat, és a tökre öntöm. 24 óra hosszat állni hagyom. Másnap 2 l. vízből és 25 dkg cukorból szirupot főzök, és a lecsöpögtetett tököt kb. 2 percig a szirupban főzöm. Ezután leszűröm. A lét kiöntöm (de szirupként savanyítva citromsavval és aromával, üdítőnek is felhasználható). 1 l. ananászszörpből, 2 dl. vízből és 15 dkg cukorból szirupot főzök, a tökre öntöm (már ne forraljuk!) és azonnal üvegekbe töltöm. Száraz dunsztba tesszük.

Ananászbefőtt cukkíniből 2

¨       Nehézség: 1

¨       Hozzávalók: 5 kg felkockázott tök, 2 evőkanál. ecet, 50 dkg cukor, 0,5 dl citromlé, 1 l. ananászszörp, 3-4 db szegfűszeg.

Elkészítése:  3 l. vizet az ecettel felforralunk, belerakjuk a tököt, 3 percig forraljuk, és a vízben hagyjuk kihűlni. A cukrot 8 dl vízben elkeverjük, felforraljuk, hozzáadjuk a citromlét, a szörpöt és a szegfűszeget, ha felforrt belerakjuk a tökkockákat, és ismét felforraljuk. Azonnal üvegekbe szedjük, és száraz dunsztba rakjuk.

Beregi szűzpecsenye

¨       Hozzávalók: 60 dkg sertésszűz, 3 ek. olaj, 1 csomó újhagyma, 2 zöldpaprika, 40-50 dkg cukkíni, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, 2 keményebb paradicsom

A húst vékonyabb csíkokra vágjuk, és egy serpenyőben, az olajban állandóan kevergetve, fehéredésig sütjük. 1-2 perc különbséggel először a karikára vágott hagymát, majd a cikkekre szeletelt zöldpaprikát adjuk hozzá, végül a csíkokra metélt cukkíni kerül a serpenyőbe. Sóval, borssal, felaprított petrezselyemmel és zúzott fokhagymával ízesítve puhára pároljuk. Közvetlenül tálalás előtt beleforgatjuk a meghámozott, cikkekre vágott paradicsomot. Egytálételként kínáljuk. (A paradicsom héját könnyen lehúzhatjuk, ha a szemeket forrásban lévő vízbe dobjuk: fél perc múlva kiemeljük, és azonnal hideg vízbe mártjuk.)

Bolgár cukkíni

¨       Ugyanúgy készül, mint a bolgár padlizsán.

¨       80 dkg cukkíni, só, 1 adag bolgár mártás, a sütéshez olaj

Meghámozzuk, fél centi vastag szeletekre vágjuk a cukkínit, és besózva 20 percig állni hagyjuk. Ezután a levet leitatjuk róla, és a szeleteket olajban megsütjük. Papírtörülközőre terítve a felesleges olajat lecsepegtetjük róluk, egy tálon elrendezzük őket, a jéghideg bolgár mártást külön edényben kínáljuk.

Borjúmáj cukkínivel

¨       250 g cukkíni, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál liszt, só, fekete bors, 4 evőkanál vaj vagy margarin, 4 szelet borjúmáj (1 cm vastag, 125-125 g), 5 evőkanál vörösbor

¨       Előkészítés: 10 perc

¨       Főzés: 20 perc

1. A cukkínit megmossuk, megtisztítjuk, és hasábokra vágjuk, a hagymát is megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. Lapos tányéron összekeverjük a lisztet, a sót és a borsot.

2. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál vajat. Beletesszük a cukkínit, és a hagymát majd 10 percig pároljuk, amíg kész nem lesz. Tálra helyezzük át, és lefedve melegen tartjuk.

3. Ugyanabban a serpenyőben felforrósítjuk a maradék vajat. A májat megforgatjuk a lisztes keverékben, a felesleges lisztet lerázzuk, és a májat minden oldalon 3 percig sütjük a vajban. A zöldség mellé helyezzük, és melegen tartjuk.

4. A bort a serpenyőbe töltjük és felforraljuk, közben a letapadt sült részeket felszedjük az edény aljáról. A mártást a májra öntjük, és azonnal tálaljuk.

Capellini cukkínivel

¨       3 közepes nagyságú cukkíni, 2 újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 50 g feta sajt, 1 nagy paradicsom, 4 l víz, só, 3 evőkanál olívaolaj, 1 l tyúkhúsalaplé, 300-400 g Capellini tészta (apró, kalapformájú olasz tészta, durumlisztből készül), fekete bors

¨       Előkészítés: 10 perc

¨       Főzés: 15 perc

1. A cukkínit megmossuk, a végét levágjuk, és hámozatlanul ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és 3 cm hosszú darabokra aprítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és finomra vágjuk. A sajtot szétmorzsoljuk. A paradicsomot megmossuk, majd szárazra törölgetjük; először négy részre, majd a magok eltávolítása után apró kockákra vágjuk.

2. Nagy fazékban felforraljuk a vizet, megsózzuk. Közben az olajat nagy serpenyőben mérsékelt lángon felforrósítjuk, a cukkínicsíkokat beletesszük. Kb. 10 percig pároljuk, amíg a cukkíni kissé meg nem barnul. Hozzáadjuk az újhagymát és fokhagymát, további 1 percig pároljuk. Beleöntjük a tyúkhúsalaplevet, az egészet felforraljuk. Levesszük a tűzhelyről, és meleg helyre tesszük.

3. A tésztát a forrásban lévő vízbe dobjuk és megfőzzük, de nem túl puhára. Jól lecsorgatjuk róla a vizet, nagy, lapos tálra helyezzük. A zöldséget összekeverjük a tésztával, sóval és borssal ízesítjük, rászórjuk a sajtmorzsákat és paradicsomdarabokat. Azonnal tálaljuk.

Céklasaláta cukkínivel

¨       Hozzávalók: 40 dkg cékla, 30 dkg sárgarépa, 20 dkg cukkíni, 1 kávéskanál olaj, só, ecet, gyömbér, bors.

A nyers céklát, répát és a hámozatlan cukkínit a reszelő nagy lyukán lereszeljük, és egy picit besózzuk. Az ecetből, olajból öntetet készítünk, amit ízesítünk sóval borssal és reszelt, vagy őrölt gyömbérrel. A kész salátát salátalevélen tálaljuk.

Citromos borjúszelet

¨       4 főre

¨       70 dkg borjú diója, 15 dkg vegyes zöldség / répa, cukkíni, zöldpaprika / 8 dkg vaj, 6 dkg liszt, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl húsleves kockából, 2 ek. citromlé, 1 mk. citromhéj, fél cs. vágott petrezselyem, só, bors

A húst egyenlő nagyságúra vágjuk, kiveregetjük, sózzuk, lisztbe forgatjuk, majd serpenyőben a felhevített vajon szép pirosra sütjük mindkét oldalát, majd kivesszük egy lábasba.

A vajra a maradék lisztet rászórjuk, felengedjük a húslevessel, csomómentesre keverjük,

Felforraljuk, és a húsra öntjük, ízesítjük sóval, borssal, citromhéjjal, majd mérsékelt tűzön pároljuk, amikor majdnem puha, hozzáadjuk a zöldségeket, a bort és a citromlevet,

Amikor elkészült, egy tálon elrendezzük a húst, tetejére tesszük a zöldséges mártást, meghintjük petrezselyemmel.

Párolt rizs illik hozzá.

Cukkíni bundában

¨       Elkészítési idő: 40 perc + érlelés és pihentetés

¨       Hozzávalók: 60 dkg cukkíni, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál sherry, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál chiliszósz

¨       A tésztához: 8 dkg liszt, 1 tojás, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, só, őrölt bors

¨       A sütéshez: olaj

A szójaszószt a sherryvel, a borecettel, a cukorral és a chiliszósszal összekeverjük, majd a megtisztított és kisujjnyi csíkokra vágott cukkínit beleforgatjuk.

Legalább fél órán át, érleljük. A lisztet a tojással, tejjel, élesztővel összedolgozzuk, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Lefedve szintén fél órán át, pihentetjük. A cukkíniszeleteket lecsepegtetjük, a tésztamasszában megforgatjuk és bő, forró olajban aranysárgára sütjük.

Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és forrón kínáljuk valamilyen fűszeres mártás kíséretében.

Cukkíni főtt tésztával

¨       Hozzávalók: 4 dkg teljes őrlésű lisztből készült széles metélt, 80 dkg kockára vágott cukkíni, 3 dkg reszelhető sajt, 0,5 l víz, '/2 teáskanál tengeri só, 2 dkg vaj, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 2 teáskanál vegeta, 1 tojássárgája, 2 evőkanál tejszín.

Elkészítése: a tésztát puhára főzzük a sós vízben. Az olvasztott vajban megforgatjuk a cukkínit, majd felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a vegetát, közepes lángon 15 percig főzzük.

A cukkíni felét félretesszük a holnapi fehérjeebédhez, a másik felét elkeverjük a tésztával.

A tojássárgájából és a tejszínből habarást készítünk és fellazítjuk vele a tésztás cukkínit, reszelt sajttal megszórva forrón tálaljuk.

Cukkíni fűszeresen

A vékonyan lehámozott és ujjnyi karikára vágott cukkínit ugyancsak karikára vágott húsos zöld és piros paprikával rétegezve üvegekbe rakjuk, néhány szelet tisztított tormát téve közé. A borecetet felhígítjuk azonos mennyiségű vízzel, ízesítjük ízlés szerint sóval, cukorral, 1-2 szál kaporral, csomborral, tárkonnyal, jól felforraljuk, és forrón a cukkínire öntjük, melynek tetejére tettük a megfőtt fűszernövényeket és a csapott mokkáskanálnyi tartósítószert. Az üvegeket lekötjük, és szárazgőzbe rakjuk.

Cukkíni hajdinakásával töltve

¨       Hozzávalók: 40 dkg zsenge cukkíni, 10 dkg gomba, 5 dkg csirkemáj, 12 dkg hajdina, 2 evőkanál olaj, 5 dkg hagyma, só, petrezselyemzöld, pirospaprika, borsikafű.

Először elkészítjük a kását. A hajdinát folyóvízben először lemossuk, lecsepegtetjük, és egy serpenyőben enyhén megpirítjuk.  Ez után hidegvizet öntünk rá, hogy jól ellepje. Ha felforrt leszűrjük, és új vízben, ami a mag bő másfélszerese újra főzzük. Ízesítjük sóval, ételízesítővel és 10 percig pároljuk, majd lehózva a tűzről hagyjuk. A cukkínit kettévágjuk, a belét kiszedjük hogy 1-1.5 cm vastag fala maradjon /a héja rajta marad/. A hagymát megdinszteljük, beletesszük a paprikát pici, vízzel felengedjük. Beletesszük a felkockázott gombát, és félpuhára pároljuk. Mellétesszük az elkapart csirkemájat, a cukkíni belsejét, és az egészet átpirítjuk. Melegen hozzátesszük a petrezselymet, borsikát, ételízesítőt és összekeverjük a kásával.

Az egészet jól összedolgozzuk, és ezzel a töltelékkel megtöltjük a cukkínit. Tűzálló tálba rakjuk töltelékkel lefele, és annyi húslevet öntünk rá hogy ellepje. Sütőbe téve 30-35 percig készre sütjük. Paradicsom vagy cukkíni salátával tálaljuk.

Tálaláskor egészben kínáljuk a cukkínis csirkemell mellé.

Cukkíni párolva paradicsommal

¨       Elkészítési idő: 30 perc

¨       Hozzávalók: 60 dkg zsenge cukkíni, 30 dkg paradicsom, 6 evőkanál olaj, 2 dl húsleves, 2 evőkanál búzakeményítő, 2 evőkanál szójaszósz, 1 csokor friss koriander

A cukkínit megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, lehűtjük, a héját lehúzzuk és nyolcadokba szeljük. Az olaj felét fölforrósítjuk, beledobjuk a cukkínikockákat, és nagy lángon 3-4 percig sütjük. Egy tálra borítjuk. A maradék olajat szintén fölforrósítjuk, és a paradicsomdarabokat 1-2 percig pirítjuk benne, azután a cukkínikockákra rakjuk.

A húslevest a búzakeményítővel és a szójaszósszal simára keverjük, fölforralva a paradicsomos cukkínire öntjük és a fölaprított korianderlevéllel megszórva, melegen kínáljuk.

Cukkíni római módra

2 kg cukkínit gondosan mossunk meg. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk le. 1/2 liter borecetben (5%-os töménységű) forraljuk fel az összevágott cukkínit. Egy citromot mossunk meg, héjával együtt vágjuk igen vékony karikákra, szedjük ki a magját. Az ecetből szűrőkanállal szedjük ki a cukkínit, és a citromkarikákkal együtt helyezzük üvegekbe. Vegyünk 25 dkg vöröshagymát, tisztítsuk meg, vágjuk vékony karikákra, és forró olajban (legjobb az olívaolaj, de jó a napraforgó is), néhány percig pároljuk, amíg üveges nem lesz, de ne legyen puha. Lecsöpögtetve rakjuk az üvegekbe levő cukkínire. Az ecetet leszűrve forraljuk fel 25 dkg cukorral, 1 evőkanál mustármaggal, 3-4 szelet szárított chilivel, 1 kávéskanál vegyes zöldfűszerrel. (Ebben lehet kevés tárkony, borsikafű, turbolya, illetve variálhatjuk tetszés szerint.) Az egészet felforralva és leszűrve öntsük forrón az üvegekben levő cukkínire, és azonnal zárjuk. Lehetőleg hűvösben, sötétben tároljuk. Nem egész télre, de 3-4 hónapig elálló savanyúság.

Cukkíni roston

¨       Hozzávalók: 50 dkg zsenge cukkíni, 3 evőkanál olaj, só, 1 csokor kapor.

A cukkínit ujjnyi vastag karikára vágjuk, sóval meghintjük. Olajjal megkenve faszénparázs felett mindkét oldalát megsütjük. A rostélyról leemelve finomra vágott kaporral megszórva kínáljuk.

Cukkíni saláta

A nagy uborkához hasonló sötétzöld héjú tököt meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, és magos részét kikaparjuk. Ezután félujjnyi szeletekre vágjuk, és egy edénybe téve besózzuk. Egy-két órai állás után a sóból kinyomjuk, és néhány szál zöld kaporral rétegezve lazán üvegekbe tesszük. Ízlés szerint hígított ecetet felforralunk sóval, egy kevés cukorral, egy fej tisztított, de egészben hagyott vöröshagymával, 1 gerezd fokhagymával, néhány szem egész borssal és köménymaggal. Belekeverünk egy késhegynyi szalicilt vagy benzoesavas nátriumot, és forrón a cukkínire öntjük. Az üveget lekötjük, és száraz gőzbe tesszük.

Cukkíni sóban

A cukkínit meghámozzuk, belét kiszedjük, legyaluljuk, és jól besózva, 2 órán át, állni hagyjuk. Aztán kicsavarjuk, és széles szájú üvegbe jól belenyomkodjuk, úgy, hogy az üveg aljára sót, arra 2-3 újnyi tököt, ismét sót, és ismét cukkínit rakunk. A legfelső réteg só legyen.  Lekötjük, és hűvös helyre tesszük. Használat előtt többször váltott hideg vízben kiáztatjuk.

Cukkíni-sütemény

¨       Hozzávalók: 40 dkg cukkíni, 35 dkg liszt, 1 cs. Sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna, 30 dkg kristálycukor, 10 dkg darált dió, 2 dl étolaj, 3 egész tojás, 10 dkg mazsola

A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, majd a többi hozzávalót. Ha szeretjük, keverhetünk bele őrölt fahéjat is. Két őzgerincformát kivajazunk, meghintjük liszttel, beleöntjük a masszát, majd 10 percig erős lángon, aztán 50 percig a legkisebb fokozaton sütjük. A tetejét érdemes alufóliával letakarni, így nem ég meg. Ha kihűlt, szeleteljük.

Cukkini tojásban

¨       Hozzávalók: 2 kis cukkini, 6 tojás, 4 evőkanál olaj, 2 csapott evőkanál liszt, 4 evőkanál tej, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, késhegynyi törött fehér bors, ízlés szerint só.

A megmosott cukkinit héjastól felkarikázzuk, és jól megsózzuk. (Ha a cukkini már nagy, akkor hosszában félbevágjuk, magját kivájjuk, és félkarikákra aprítjuk.) A hagymát tisztítás után nagyon finomra összevágjuk. A tojásokat a tejjel és a liszttel habosra keverjük, majd megsózzuk, és a törött borssal ízesítve, a vágott hagymát is belekeverjük. Ezután 2 evőkanál olajat belecsorgatunk. Jó nagy, lehetőleg teflon- vagy palacsintasütő serpenyőbe öntjük a megmaradt olajat. Felforrósítjuk, és rátesszük a cukkinikarikákat, ezután erős lángon mindkét oldalukat kissé lepirítjuk. Az ízesített tojásmasszát ráöntjük, és keverés nélkül sütjük a lepényt. A zöldséget úgy igazítjuk el benne, hogy mindenhová egyformán jusson. A megsült lepényt még a serpenyőben négy cikkre vágjuk, és salátával tálaljuk. Finom és könnyű vacsora.

Cukkinikenyér

¨       40 dkg meghámozott, kimagozott, reszelt cukkíni (tisztán mérve), 3 tojás, 25 dkg cukor, 1-2 vaníliás cukor, 35 dkg rétesliszt, 2 dl olaj, 10-10 dkg mazsola és durvára vágott dióbél, 1 kávéskanálnyi fahéj, 1 sütőpor, 1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna

Jól kikeverjük a tojást a cukorral és az olajjal, belekeverjük a cukkínit, majd a többi hozzávalót. Kizsírozott és lisztezett két őzgerincformába (vagy hosszúkás tepsibe) öntjük. 200 fokos sütőben 10 percig, utána takarékon még kb. 40 percig - tűpróbáig - sütjük. Ha szükséges, sütőpapírral letakarjuk, hogy ne barnuljon meg túlságosan a teteje. Rácsra borítva hűtjük ki.

Cukkínilecsó

¨       Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cukkíni, 50 dkg paradicsom, 4 zöldpaprika, 20 dkg lángolt kolbász, 2 pár virsli, 2 nagy fej hagyma, 5 dkg füstölt szalonna, pirospaprika, só.

A füstölt szalonnát kockára vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a lehéjazott, karikára vágott lángolt kolbászt és megpirítjuk. A kolbászt kivesszük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a csíkokra metélt zöldpaprikát is. A cukkínit meghámozzuk, félbevágjuk, magját kiszedjük Felszeleteljük, majd kisebb darabokra vágjuk, és a felnegyedelt paradicsommal együtt a lábosba tesszük. Sóval és pirospaprikával meghintve, fedő alatt összepároljuk. Végül beletesszük az egészben hagyott virslit, a félretett, kisütött kolbászt, és összemelegítjük. Friss kenyérrel kínáljuk.

Cukkínisaláta

¨       Hozzávalók: 1 nagy cukkíni, 1 adag francia majonéz, 2 dl kefir, 2 kk. cukor, 2 ek. citromlé, 1-1 csokor petrezselyem, kapor és snidling. 

A meghámozott cukkínit durvára reszeljük és beleforgatjuk a kefirrel hígított majonézbe, amelyet még cukorral, citromlével és az összevagdalt zöldfűszerekkel ízesítettünk.

Cukkínisavanyúság

¨       90 perc

¨       Nehézség: 1

¨       Tetszés szerint apró (10 cm-nél nem nagyobb!) cukkíni, só, kapor, köménymag, ecet, cukor, fokhagyma

A cukkíniket megmosom, lecsöpögtetem, majd vékonyan lehámozom és félbevágom. Jól besózom (kilogrammonként 1 evőkanál só) és 4 órán keresztül hagyom állni. Nagy uborkásüveg aljára teszek szálas, megmosott, lecsöpögtetett kaprot, erre rakom az enyhén kicsavart cukkínit. A felöntőléhez vizet, ecetet, cukrot, köménymagot forralok, beleteszek néhány gerezd tisztított, zúzott fokhagymát, majd a zubogva forró levet ráöntöm a cukkínire. A tetejére rászórok egy késhegynyi tartósítószert, azonnal lekötöm, és száraz gőzben hagyom kihűlni.

Cukkínisütemény

¨       Hozzávalók: 40 dkg cukkíni, 35 dkg liszt, 1 cs. Sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna, 30 dkg kristálycukor, 10 dkg darált dió, 2 dl étolaj, 3 egész tojás, 10 dkg mazsola

A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, majd a többi hozzávalót. Ha szeretjük, keverhetünk bele őrölt fahéjat is. Két őzgerincformát kivajazunk, meghintjük liszttel, beleöntjük a masszát, majd 10 percig erős lángon, aztán 50 percig a legkisebb fokozaton sütjük. A tetejét érdemes alufóliával letakarni, így nem ég meg. Ha kihűlt, szeleteljük.

Cukkínitorta

¨       1 kg cukkíni, 20 dkg sonka, 3 tojás, 3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 25 dkg sajt, 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld, 1 evőkanál kakukkfű, 1 evőkanál rozmaring, só, bors

A cukkínit lereszelem, és tiszta konyharuhába téve kicsavarom a levét. Egy lábasba olajat teszek, átforgatom rajta a cukkínit, majd hozzákeverem a tejfölben elkevert tojást, a reszelt sajtot, a finomra vágott sonkát és a fűszereket. A keveréket kivajazott jénaiba simítom, és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütöm. Tálalás előtt a formából kiborítom és úgy szeletelem, mint a tortát.

Cukkínis csirkemell 1.

¨       Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg csirkemell, 1,2 kg cukkíni, 4 nagy krumpli, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, egy kis csomó metélőhagyma, őrölt fehér bors, őrölt koriander, só.

A csirkemelleket bőrözzük le és filézzük ki, a csontot és a bőrt rövid lében főzzük meg. A filézett csirkemelleket enyhén veregessük ki, sózzuk meg, s egy olyan magasabb falú serpenyőben, amelyben elfér majd a cukkíni is, forró olajban mindkét oldalán süssük pirosbarnára. Adjuk hozzá a megmosott és felkarikázott cukkínit, néhány percig pároljuk együtt, öntsük fel a csontlével, és fedő alatt pároljuk tovább. Amikor a hús már puha, tegyük bele a tejfölt, de azzal már ne forraljuk. A krumplit hámozzuk meg, s egészben főzzük meg, tálalásnál a cukkínis csirkemell mellé minden tányérra egy-egy főtt krumplit tegyünk. Az apróra vágott metélőhagymával, őrölt fehér borssal és őrölt korianderrel a tányéron fűszerezzük az ételt.

Cukkínis csirkemell 2.

¨       Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 1 kg cukkíni, 40 dkg burgonya, 2 dl energiaszegény tejföl, 2 evőkanál étolaj, só, bors.

A csirkemelleket csontozzuk ki, vágjuk ketté, veregessük ki, és sózzuk meg. Az olajon mind két oldalukat süssük szép pirosra. Adjuk hozzá a megmosott és felkarikázott cukkínit, néhány percig pároljuk együtt, öntsük fel vízzel, majd fedő alatt pároljuk tovább. Amikor a hús puha, tegyük bele a tejfölt, de ezzel már ne forraljuk. Közben főzzük meg héjában a burgonyát.

Cukkínis pizzatöltelék

Rézsútosan felszeletelünk 3 cukkínit, 1 fokhagymagerezdet negyedelünk, s összekeverve 6-8 percig pirítjuk 3 ek, olajon. Kihűtjük, és kidobjuk belőle a fokhagymát. Összekeverjük 250 g felkockázott mozzarella sajttal, 1 maréknyi összevágott mentalevéllel, sózzuk, borsozzuk. A pizzára terítjük, meglocsoljuk olívaolajjal és megsütjük.

Cukkínis-répás sütemény

¨       Elkészítési idő 46 perc,

¨       Hozzávalók 4 személyre: 37 dkg cukkíni, 37 dkg burgonya, 37 dkg sárgarépa, 20 dkg csiperkegomba, 20 dkg vöröshagyma, 1 tojás, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 1.5 dl tejföl, só, durvára őrölt bors, a díszítéshez petrezselyemzöld

Elkészítés: A meghámozott burgonyát, a lekapargatott sárgarépát, és a cukkínit megmossuk, majd durvára lereszeljük. Összekeverjük a tojással, és sóval, borssal fűszerezzük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és vékony cikkekre vágjuk. A megtisztított, megmosott csiperkegombát nagyság szerint félbe-vagy negyedbe vágjuk. A megforrósított zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát és megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk. A zöldséges masszából kisebb lepényeket formázunk. A forró olajon megsütjük, majd itatósra szedjük. A hagymás gombával körítjük, és frissen durvára őrölt borssal ízesített tejföllel tálaljuk.

Ötletünk: Ropogós lepényeket más reszelt zöldségből, például karfiolból, karalábéból is süthetünk. Az egyes zöldségeket elkészíthetjük önmagukban, vagy vegyesen, burgonyával keverve.

Currys cukkíni

¨       1 ek olaj (olívával még jobb), 1-1 tk. köménymag, mustármag, 1/2 tk. chilipor, 1/4 tk curry, 25 dkg konzerv paradicsom a levével együtt (ilyenkor 2 percig mikrózott hámozott, darabolt nyers). 1 apróra vágott, kimagozott zöld chili (ha nem szeretitek a csípőset, elhagyható, esetleg nagyon pici darabot lehet használni). 30 dkg nem hámozott cukkíni, fél cm-es karikákra szelve, só, 1 ek. lehetőleg kukoricaliszt 3 ek. vízben elkeverve.

1. Az olajba tegyük bele a fűszereket (sót nem) és 600 W-on 2 percig főzzük.

2. Beletesszük a paradicsomot, a zöld chilit, a cukkínit, lefedjük és max. fokozaton

    (900 W) 3 percig főzzük.

3. Ráöntjük a lisztes habarást, sózzuk és további 1percig mikrózzuk max. -on.

4. A fedő alatt 2-3 percig pihentetjük tálalás előtt.

5. Köret: rizs, de húsételek mellé tálalhatjuk köretként is.

Ez a recept bármilyen zöldségfélével működik, akár vegyesen is. Ám, ha kemény a növényféle, előtte külön 2-3 percig párolni kell. Így ugyancsak megpárolom a gombát.

Chilit, curryt kihagyva egyéb zöld fűszerekkel is ízesíthetsz. Persze, akkor egészen más.

Finom zöldség egyveleg. / Zöldségétel /

¨       Hozzávalók: 25 dkg zöldbab, 20 dkg cukkíni, 10 dkg piros húsú paprika, 40 dkg burgonya, 3 evőkanál étolaj, 1 dl joghurt, 5 dkg vöröshagyma, só, bors, édesítőszer.

A darabokra vágott zöldbabot sós vízben előfőzzük, a cukkínit 1 centis szeletekre, a kimagozott paprikát 3 cm hosszú csíkokra, a burgonyát rövidebb hasábokra vágjuk. A felforrósított olajon a zöldségeket külön-külön kb. 4 percig pároljuk, majd valamennyit a főzőedénybe visszatesszük, és 15-20 percig főzzük. Közben elkészítjük a mártást. A joghurtot az apróra vágott hagymát és ízlés szerint édesítőszert, sót alaposan összekeverjük. A zöldségeket melegen, a mártást hidegen kínáljuk.

Fokhagymás cukkíni 1.

¨       4 db karcsú cukkíni (50-60 dkg), 1 db egész tojás, 1 evőkanál tej, 2 gerezd fokhagyma, kevés liszt, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 csapott teáskanál só

A megmosott, héjas cukkínit megtörölgetjük, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A tojást a tejjel és a fűszerekkel habosra verjük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. A cukkíni-karikákat először a lisztbe, ezután a fűszeres tojásba, majd ismét a lisztbe mártjuk, és azonnal beletesszük a 170 fokra felhevített olajjal töltött olajsütőbe. 7-8 perc alatt pirosra megsül, majd jól lecsöpögtetve, papírtörülközővel bélelt tálra rakjuk. Ha melegen tálaljuk, paradicsommártás illik hozzá. Hidegen majonézes salátát és pirított kenyér-szeletkéket kínálhatunk hozzá. A cukkíni helyett zsenge spárgatökkel is ugyanígy készíthetjük; a tököt kimagozzuk, hosszában félbevágjuk, majd fél-karikákra aprítva mártogatjuk lisztbe és a tojásba.

Egyszerűen és gyorsan készíthető, nagyon olcsó, jóízű étel.

Fokhagymás cukkíni 2.

¨       Hozzávalók: 2 kg cukkíni, 8 gerezd fokhagyma, 20-30 dkg gyöngyhagyma, 1 csokor kapor, 4-4 szál kakukkfű és rozmaring.

¨       A léhez: 10%-os ecet, cukor, só, egész bors, koriander.

Elkészítése:  A cukkínit meghámozzuk, félbevágjuk, és kimagozzuk. A húst körömnyi kockákra vágjuk, az üveg aljára kaprot teszünk, a többi megtisztított hozzávalóval együtt az üvegbe rétegezzük. A zöldség-rétegek közé kerül, a rozmaring, és a kakukkfű.  Ez után megmérjük, hogy az üvegbe mennyi víz fér. Minden fél liter vízhez fél deci 10%-os ecetet, 10 dkg cukrot, kevés sót, egy kiskanál borsot, és koriandert adunk. Felforraljuk, és a cukkínire öntjük. Másnap a levet újra átforraljuk, és visszaöntjük az üvegbe. Ezután az üveget lezárjuk, száraz dunsztba tesszük, majd a végleges helyére állítjuk.

Fokhagymás cukkínileves

¨       Hozzávalók: 2 vékonyka cukkíni, 1 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 1 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál vegeta, 1 húsleveskocka, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 késhegynyi törött fehér bors.

A cukkínit megmossuk, két végét levágjuk, majd vékony karikákra aprítjuk. A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk, ezután felöntjük 8 dl vízzel. Beletesszük a húsleveskockát és a vegetát, majd a borssal fűszerezzük. Befedve felforraljuk, és 5 percig főzzük. Közben a tejfölt, fél dl vizet és a lisztet simára keverjük, a petrezselyemzöldet valamint a zöldhagyma zöld szárát megmossuk, és nagyon finomra összevágjuk. A hagyma fehér részét vékonyka karikákra aprítjuk. A forrásban lévő levet a tejfölös liszttel behabarjuk, és kevergetve legalább 5 percig forraljuk. Ezután belekeverjük a hagymakarikákat, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, valamint a zöldfűszereket. Éppen csak egyet forralunk rajta, máris befedjük, és a tűzről félrehúzzuk.

Fűszeres borjúcsülök

¨       Előkészítés: 30 perc;

¨       Sütés: 1 óra;

¨       Sütés hőfoka: gázsütőben: 2-3. fokozat

¨       Borjúcsülökből remek rusztikus ételeket készíthetünk. Serpenyőben rövid ideig süssük, így a csontnál rózsaszínű marad a hús. Ha sütőben készítjük, még zamatosabb lesz.

¨       Hozzávalók 4 személyre: 1 kg borjúcsülök, 1 teáskanál só, 1 teáskanál bors, 2 teáskanál rozmaring, 2 teáskanál kakukkfű, 2 evőkanál olaj, 3/4 kg burgonya, 400 g sárgarépa, 200 g cukkíni, 1/4 l tyúkhúsleves, 3 evőkanál vaj;

Elkészítése: A húst bedörzsöljük a fűszerekkel. Az olajat egy tepsiben felhevítjük, a húst beletesszük és megsütjük. Sütés közben megforgatjuk, és vizet öntünk hozzá, hogy az alja mindig nedves legyen. A burgonyát és a sárgarépát megtisztítva 1/2 cm-es szeletekre vágjuk. A cukkínit is felszeleteljük. A zöldségeket 40 perccel a sütés befejezése előtt a húsra szórjuk. A húslevest hozzáöntjük, a zöldségeket megsózzuk, megborsozzuk, és vajdarabokat teszünk rá. Főzés közben néhányszor megforgatjuk.

Mi illik hozzá? Egy pohár könnyű, száraz fehérbor

Grillezett zöldségek

¨       Hozzávalók: 3 db cukkíni, 2 db padlizsán, 1 db csípős paprika, 1 ek provancei fűszerkeverék, 2 dl olíva olaj, 2-3 gerezd fokhagyma, kapor, 2 pohár joghurt, só, bors, 1 db citrom, grill zöldség mediterrán fűszerkeverék

Az apróra vágott csípős paprikát az olíva olajjal, a provancei fűszerkeverékkel összekeverjük. A cukkínit és a padlizsánt 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és az olajos pácba rakjuk, majd a hűtőben pihentetjük legalább egy óráig. A fokhagymát és a kaprot apróra összevágjuk, elkeverjük a citromlével, sóval, borssal. A zöldség szeleteket 3-5 percig grillezzük. Kapros joghurttal tálaljuk.

Grillezett zöldségek camembert sajtokkal

¨       2 db padlizsán, 3 db cukkíni, 4 db csemegepaprika, 2 db paradicsom, 2 db camembert sajt, só

A zöldségeket alaposan megmossuk, szeleteljük, a paprikát kettévágjuk, és a belsejét eltávolítjuk. A paradicsomot is kettévágjuk. Fölszeletelés után sózzuk. Grillen vagy serpenyőben megsütjük. Sütés közben az ízesített olajokkal kedvünk szerint ízesíthetjük. Szép ropogósra sütjük, s a fölszeletelt camembert-rel tálaljuk. Az ízesített olajakat helyezzük az asztalra, hogy mindenki ízlése szerint használja. (Javasoljuk a BIOL fűszerolaj termékcsaládot, amely ellenőrzött bioalapanyagokból készül, és semmilyen formában nem tartalmaz vegyszert, adalék- vagy színezőanyagokat, segíti az emésztést, fogyókúrázóknak is ajánlható. Különösen előnyös a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek.)

Kapros cukkínisaláta

¨       Hozzávalók: 60 dkg cukkíni, 1 nagy csokor kaporzöld, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, ecet, kevés cukor, 5 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 3 evőkanál olaj.

A megmosott cukkínit letörölgetem, majd az almareszelő durva fokán héjastól lereszelem és megsózom. Jól átkeverem, hogy egyenletesen érje a só. Fél óráig hagyom állni, közben elkészítem a saláta mártását: a fokhagymát tisztítás után szétzúzom és egy deci vízbe, teszem. Belekeverek kevés ecetet, cukrot, majd az olajjal, végül pedig a reszelt rokforttal összeforgatom. Ezután ráöntöm a cukkinira. Jól átkeverem, és lefedve teszem be a hűtőszekrénybe egy-két órára. Közvetlenül tálalás előtt meghintem a megmosott és finomra metélt kaporral.

¨       Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

Kefires cukkíni. / Zöldségétel /

¨       Hozzávalók: 60 dkg cukkíni, 15 dkg vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl kefir

Az apró cukkíniket hámozatlanul 1 cm karikákra vágjuk. Enyhén besózzuk, és 15-20 percig állni hagyjuk. A felaprított vöröshagymát 1 dl vízben megfőzzük, az olajat ráöntjük, és a cukkíniket megpároljuk rajta. Közben a zúzott fokhagymát összekeverjük a kefirrel, és a párolt cukkínire öntjük. Köretként sült csirkéhez nagyon finom.

Krétai cukkíni saláta

¨       Ugyanúgy készül, mint a krétai padlizsánsaláta, csak nagyon karcsú, mag nélküli cikkíniból jó.

¨       Hozzávalók: 2 karcsú (összesen kb. 60 dkg) cukkíni, 2 fej vöröshagyma, só, borecet, a sütéshez olaj

A cukkínit műanyag késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és besózva szűrőkanálba rakjuk, mely alá egy tálat teszünk a kicsorgó lé számára. Egy óra múlva a szeleteket papírtörülközővel leitatjuk, és mindkét felüket teflonserpenyőben, kevés olajon megsütjük, majd a megtisztított, karikákra vágott hagymával jól záródó üvegbe rétegezzük, és kevés borecettel meglocsoljuk. Az üveget lezárjuk. A salátát hűtőszekrényben két-három napig érleljük, miközben a levét naponta fölrázzuk.

Lazacfilé, zöldségekkel töltve újburgonyával, spárgaragun

¨       (4 személyre)

¨       Hozzávalók: Lazacfilé 60 dkg, cukkíni 20 dkg, sárgarépa 20 dkg, spárga 40 dkg, tejszín 20 dkg, újburgonya 50 dkg, koktélparadicsom 8 db, póréhagyma 1 db, só, kömény, petrezselyem, őrölt fehérbors.

A lazacfilét 4 egyenlő szeletre daraboljuk, majd hosszában kettévágjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és kevés vajban megsütjük. A sárgarépát és a cukkínit vékony csíkokra vágjuk, majd vajon pároljuk, ízesítjük ízlés szerint. Az újburgonyát köményes petrezselymes, sós vízben puhára főzzük, megpucoljuk, végül vajban megpirítjuk, finomra vágott petrezselyemmel meghintjük. A spárgát megpucoljuk, megfőzzük, a szárát felkarikázzuk, a spicceket félretesszük, díszíteni. Elkészítjük a ragut. A karikára vágott póréhagymát vajban pirítjuk, hozzáadjuk a spárgaszeleteket, ízesítsük sóval, borssal, vágott petrezselyemmel, citromlével, majd tejszín hozzáadásával még egyszer forraljuk. Ha minden elkészült, ízlésesen egymásra rakva, tálaljuk.

Lencsecsírás cukkínisaláta

¨       Hozzávalók: 1 csésze lencsecsíra, 4 cukkíni;

¨       A salátaszószhoz: fél csésze összevágott dió, 4 ek. napraforgómag-csíra (2 napig csíráztatva), 1 reszelt alma, 2 ek. olaj, 2 ek. citromlé,1 csipetnyi zsályalevél, kevés só.

Keverjük össze a lencsecsírát és a karikákra szeletelt cukkínit, majd öntsük rá a vízzel vagy tejjel, joghurttal elpépesített salátaszószt.

Máj cukkínivel

¨       Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 2 dkg liszt, 3 evőkanál étolaj, 5 dkg vöröshagyma, 60 dkg cukkíni, 15 dkg sárgarépa, só, bazsalikom.

A májat csíkokra vágjuk, lisztben megforgatjuk, két evőkanál olajon erős lángon megsütjük. Egy másik edényben a maradék olajon az apróra vágott hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a cukkínit, sárgarépát. Sóval, bazsalikommal fűszerezzük, fedő alatt puhára pároljuk. Végül hozzáadjuk, az olajtól lecsöpögtetett májat. Egy kis ideig együtt pároljuk. Csak frissen elkészítve jó.

Mogyorós csirkemetélt

¨       4 kicsi csirkemell, 10 dkg mogyoró, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejszín, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors.

A csirkemelleket kicsontozom és vékony, hosszú csíkokra metélem. Jól megsózom, majd a felforrósított olajon, erős lángon hirtelen lepirítom. Ha a hús már teljesen megfehéredett, belekeverem a megtisztított, szétzúzott fokhagymát és a darált mogyorót. Néhány percig együtt pirítom, majd ráöntöm a tejszínt, és a borssal fűszerezem, végül fedő alatt puhára párolom. Szeletekre vágott, lisztben megforgatott és olajban kisütött cukkíni vagy patisszon illik mellé, de sült burgonyával is kínálható. A salátát se felejtsék el az asztalra tenni!

Elkészítési ideje: 45 perc

Mozzarella-lepénykék

¨       Vaj a sütőforma kivajazásához

¨       4 kisebb cukkíni, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 4 tojás, 100 g mozzarella sajt, 35 g zsemlemorzsa, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, só, 1 késhegynyi durvára őrölt cseresznyepaprika

¨       Előkészítés: 12 perc

¨       Főzés: 24 perc

Ehhez a könnyű ételhez fokhagymás kenyeret és bazsalikomos paradicsomsalátát kínáljunk.

1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk 4 db 10 cm átmérőjű ramequin- vagy szufléformát. A cukkínit megmossuk, megtisztítjuk szeleteljük. A fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Közepes nagyságú serpenyőben az olajat mérsékelt lángon felforrósítjuk, ebben a cukkínit és a fokhagymát kb. 5 percig pároljuk, amíg a cukkíni meg nem, puhul. Ekkor levesszük a tűzhelyről.

2. A tojásokat nagy tálban jól összekeverjük. A mozzarella sajtot nagyobb darabokra vágjuk, a zsemlemorzsával, petrezselyemmel, sóval és paprikával együtt a tojásokhoz keverjük. Végül a fokhagymás cukkínit is beletesszük.

3. A masszát az előkészített formácskákban elosztjuk, 10-15 percre a sütőbe toljuk, és forrón tálaljuk.

Muszaka gyöngybúzával

¨       Hozzávalók 6 személyre: 1 cs. gyöngybúza (12,5 dkg), 40 dkg darált hús, 40 dkg padlizsán, 40 dkg cukkíni, 3/8 liter tej, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg burgonya, 1/4 kg paradicsom, 1 ek. vaj, 1 ek. finomliszt, 1 ek. reszelt parmezán, só, bors, szerecsendió, leveskocka, olaj.

A búzát dupla mennyiségű vízbe áztatjuk, sózzuk, majd puhára pároljuk. A darált húst sóval, borssal és szétnyomott fokhagymával ízesítjük. 2 ek. olajat forrósítunk, és a húst ebben megpároljuk. A cukkíni és a padlizsán végeit eltávolítjuk, a zöldségeket megmossuk, majd kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk. A paradicsom szárát eltávolítjuk, a paradicsomokat pár másodpercre forró vízbe merítjük, majd hideg vízbe tesszük, és a héját lehúzzuk, a paradicsomokat felszeleteljük. A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk.

2 ek. olajat forrósítunk, majd a padlizsán- és cukkíni szeleteket megpároljuk. A zöldséget lecsepegtetjük. Egy tálat rétegezve megtöltünk a zöldséggel, darált hússal és a burgonyakarikákkal.

Egy kevés vajat habzásig hevítünk, lisztet szitálunk rá, és kevergetés mellett röviden pirítjuk. Tejjel felöntjük, majd sűrű krémmé főzzük, sóval, borssal, őrölt szerecsendióval és leveskockával ízesítjük.

A zöldséges tálat meglocsoljuk szósszal, majd megszórjuk parmezánnal. A zöldségtálat előmelegített sütőbe helyezzük és 180 Celsius-fokon kb. 40 percen keresztül sütjük. A gyöngybúzával és salátával kínáljuk.

Nizzai cukkíni

¨       Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 4 vöröshagyma, 1 közepes cukkíni, 50 dkg paradicsom, 2 evőkanál olaj, 4 dkg vaj, 10 dkg parmezán ízű sajt (de bármilyen sajt lehet), só, őrölt bors

Az olajat egy mély tűzálló tálba öntjük, és beleterítjük a hagymakarikákat, majd sütőben megfonnyasztjuk, de nem pirítjuk meg. Ezután kerül a tálba egy sor karikára vágott burgonya (előtte jobb, ha megfőzzük), erre a kisujjnyi vastag szeletekre vágott cukkíni (ha zsenge, még meghámozni sem kell, ha öregebb jó ha előtte egy picit megfőzzük), rá a felszeletelt paradicsom. A rétegeket kissé megsózzuk, borsozzuk, és a paradicsom tetejére morzsoljuk a vajat. A tálat alufóliával vagy tetővel letakarva a forró sütőbe tesszük, és erős lángon fél óráig sütjük. Ezután a tetejére csipetnyi reszelt szerecsendióval összekevert reszelt sajtot szórunk, és már fedő nélkül addig sütjük, amíg a teteje szép piros nem lett.

Nyári vegyes saláta

Hozzávalók: 1 csokor zöldhagyma, 1 kisebb cukkíni, 1 cukkíni nagyságú kígyóuborka, 1 zsenge karalábé, 3 húsos zöldpaprika, 1 kis fej kemény saláta, 4 közepes nagyságú kemény paradicsom, fél dl gyenge bor- vagy gyümölcsecet, 3 evőkanál olaj, 1 púpozott teáskanál mustár, 1 késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint csipetnyi porcukor és só.

A megtisztított és lemosott zöldhagymát szárával együtt vékony karikákra vágjuk, salátástálba tesszük, és megsózzuk. Ezután meghámozzuk a nyers karalábét és a nyers cukkínit, majd a megmosott és letörülgetett héjas uborkával, a megmosott, kicsumázott zöldpaprikával együtt az almareszelő legdurvább fokán, szép szálasra reszeljük, vagy pedig nagyon éles késsel gyufaszál vastagságú csíkokra aprítjuk. A hagymához téve gyengén megsózzuk (de nem besózzuk!). A fejes salátát leveleire szedjük, és megmossuk, azután jól leszárítjuk. Ugyancsak vékony csíkokra aprítjuk, és a salátástálba rakjuk a nyolcadokra metélt paradicsommal együtt. Az ecetet elkeverjük 2 evőkanál vízzel, és simára keverjük a mustárral, az olajjal, a borssal és a porcukorral. A mártást ráöntjük a salátára, az egészet jól átkeverjük, majd befedve betesszük a hűtőszekrénybe. Egyórai érlelés után átkeverve tálaljuk akár előételként, akár pedig hús mellé, köretnek.

Ha a salátamártás helyett majonézes-tejfölös öntettel locsoljuk meg, könnyű vacsorát tálalhatunk.

Olasz cukkíni saláta

¨       Hozzávalók: 80 dkg cukkíni, 1 kis fej vöröshagyma, 4 ek. olaj, fél citrom leve, 5 ek. borecet, 1 kk. mustár, 1-1 csokor petrezselyem és snidling, só, cukor, őrölt bors

Meghámozzuk, és vékonyan felszeljük a cukkínit, kevés sóval meghintjük, citrommal megöntözzük, és az olajban fedő alatt 10 percig pároljuk. Simára keverjük a mustárt az ecettel, sózzuk, borsozzuk, és az ízét cukorral szelídítjük. Ezzel a mártással keverjük össze a kihűlt cukkínit. Közé reszeljük a hagymát, meghintjük a finomra vágott zöldfűszerrel.

Olasz töltött cukkíni

¨       Összeállítás: 15 perc.

¨       Sütés: 30 perc.

¨       Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes nagyságú cukkíni, 2 evőkanál olaj, 1 nagy fej, összevagdalt vöröshagyma, 2 szelet húsos füstölt szalonna, 2 tört fokhagymagerezd, 25 dkg darált sertés- vagy borjúhús (esetleg vegyesen), 3 dl főtt rizs, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 kiskanál szárított zöldfűszer, 1/2 kiskanál chilipor, 2 evőkanál reszelt (parmezán) sajt.

Elkészítés:

1. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) bemelegítjük. Egy vastag falú tepsit olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. A cukkínit megmossuk, hosszában félbevágjuk, a belsejét kiskanállal kiszedjük, és kockákra vágjuk.

2. Teflonserpenyőben az olajon a szalonnát kiolvasztjuk, és a kétféle hagymát közepes lángon 3 percig, kevergetve sütjük. A darált húst beleforgatva erős lángon 4 perc alatt aranysárgára pirítjuk. Időnként megkeverjük, hogy a leve elpárologjon. Az apró húsdarabokat villával szétbontjuk.

3. A rizst a fűszerekkel, a paradicsompürével és a cukkíni-darabokkal összekeverjük, és kissé átsütjük. Ezt a tölteléket a kivájt cukkínik üregébe halmozzuk, és sajttal megszórjuk. A sütőben 30 percig sütjük, ez alatt a cukkíni is megpuhul.

Olaszos töltött csirke

¨       (5-6 személyre)

¨       Hozzávalók: 1 nagy (1,5 kg-os) csirke, 20 dkg spagetti, 20 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg főtt, füstölt sonka vagy nem zsíros tarja, 15 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 3 gerezd fokhagyma, 4 dkg vaj, 2 evőkanál paradicsompüré, 3 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld. 1-1 mokkáskanál törött fekete bors, bazsalikom, rozmaring, ízlés szerint só, kevés cukor, 4 karcsú, kis méretű cukkíni, 3 dl ízesített paradicsommártás.

A kívül-belül megtisztított, megmosott és lecsurgatott csirkét leszárítom, majd a bőrét fellazítom. A hasüregét belülről jól megsózom, és a megmosott petrezselyemcsokrot beleteszem. Félrerakom. A töltelékhez a spagettit eltördelem, és a szokásos módon, forrásban lévő vízbe téve megfőzöm, majd meleg vízzel le is öblítem. Hagyom, hogy kihűljön. Közben a vajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát, és megsózva hozzáteszem az ugyancsak megtisztított és apróra vágott gombát. Beleszórom a fűszereket, majd fedő alatt, saját levében puhára párolom. Ha zsírjára sült, hozzáadom a metéltre vágott sonkát, belekeverem a paradicsompürét, és együtt pirítom néhány percig. Ezután kevés cukorral ízesítem, végül belekeverem a főtt spagettit, a reszelt sajtot, valamint a zúzott fokhagymát. A tölteléket óvatosan úgy töltöm a csirke bőre alá, hogy az ne nagyon feszüljön, illetve a bőr ne szakadhasson fel. Kézzel egyenletesre nyomogatom, hogy egyformán vastag legyen mindenütt. A megtöltött szárnyast megfelelő nagyságú tepsibe helyezem, aláöntök 1 pohárka vizet, és kevés olajjal leforrázom. Hideg sütőbe teszem, majd a lángot fokozatosan közepes erősségig emelve, majdnem készre sütöm. Ekkor körérakom a megmaradt tölteléket, beborítom az előzőleg megmosott és felkarikázott, héjas cukkínivel, és a saját pecsenyelevével megöntözve, pirosra sütöm. 15 percnyi pihentetés után csirkeollóval kis darabjaira vágom, és a paradicsommártással tálalom. Külön is meg lehet hinteni még kevés reszelt sajttal.

Padlizsános csirke

¨       30 dkg padlizsán, 60 dkg csirke, 15 dkg paradicsom, 40 dkg burgonya, 10 dkg. cukkíni, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg zöldpaprika, 3 dkg margarin, só, bors, pirospaprika

A csirkét bedörzsöljük sóval, borssal. A padlizsánt fél centi vastag darabokra vágjuk, besózzuk, és pihentetjük. A paradicsom héját lehúzzuk, és cikkekre vágjuk. A hagymát, burgonyát vékony szeletekre aprítjuk, a paprikát, cukkínit csíkokra. A beáztatott cseréptálat 1 dkg margarinnal kikenjük. A padlizsán szeleteket jól kinyomkodjuk, és összekeverjük a többi zöldségfélével. Beletesszük a tálba, sóval, borssal, ízesítjük, majd ráhelyezzük a fűszerezett csirkét.

A maradék margarint rámorzsoljuk, és készre sütjük. Pirospaprikával az egészet meghintjük.

Pipás zöldségsaláta

¨       Hozzávalók: 1 csomag pipa tészta, 8 ek olíva olaj, 2 db tv paprika, 2 db paradicsom, 3 db retek, 1 db cukkíni, 20 dkg ementáli sajt, 1 csomag bazsalikom, 1 csomag újhagyma, 3 ek ecet, fél ek dijoni mustár, só, bors

A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. A zöldségeket kockára vágjuk. A mustárt, az olajat és az ecetet kikeverjük, majd sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az összevágott hagymát. Salátás tálba rakjuk a tésztát, rárakjuk a zöldségeket, majd az öntettel nyakon öntjük. Tetejére rakjuk a kockára vágott sajtot.

Rakott cukkíni 1.

¨       Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg cukkíni, 50 dkg sertéshús, 4 tojás, 1 dl olaj, 3 dl tejföl, só, ecet.

A húst felszeleteljük, a szeleteket a fele olajban mindkét oldalon kisütjük, majd ledaráljuk. A tojásokat keményre főzzük. A cukkínit megtisztítjuk - a zsenge cukkíni héja és a belseje is fogyasztható -, ujjnyi vastag karikákra vagy szeletekre vágjuk és enyhén ecetes, sós vízben megfőzzük és leszűrjük. A kiolajozott tűzálló tálban alulra egy sor cukkínit rakunk, rá darált húst, tejföllel meglocsoljuk, majd így folytatjuk a rétegezést, míg az alapanyagok el nem fogynak. A sort cukkínivel fejezzük be, a tetején tejföllel, Forró sütőben 15-20 perc alatt átsütjük.

Rakott cukkíni 2.

A megmosott cukkínit kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és 10-15 percig sós vízben főzzük, majd konyhai papírtörlővel leitatjuk róla a vizet. Lisztbe forgatjuk, és kevés olajon pirosra sütjük. Vegyünk 4 tojást, 25 dkg túrót, 5 dl tejet, 10 dkg füstölt reszelt sajtot, l ek. ételízesítőt, kevés borsot, 2 gerezd összezúzott fokhagymát. Az egészet turmixban jól összekeverjük. A kisütött cukkíniszeletek felét kivajazott tűzálló tálba rakjuk, ráöntjük a túrós keveréket és beborítjuk a maradék cukkíniszeletekkel. Forró sütőben pirosra sütjük. Hidegen, melegen egyaránt finom.

Ratatoulle

2-3 db cukkínit, 1 db nagy padlizsánt kockára vágunk és kb. 10 percig párolunk kevés olajon, majd 50 dkg felkarikázott paradicsomot keverünk hozzá. Oreganóval és asafoetidával fűszerezzük, kis sót teszünk hozzá, s további 10 percnyi párolás után tálalhatjuk.

Ropogós cukkíni tejfölös hagymával

¨       4 kis cukkíni, 2 db egész tojás, kevés szójaliszt vagy rizsliszt, 1 mokkáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött fehér bors

¨       A hagymához: 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só, bors

A cukkínikat megmossuk, de nem hámozzuk meg. Mintha rósejbnit sütnénk, úgy gyaluljuk vékony karikákra. A tojásokat sóval, borssal felverjük, és a zöldséget először lisztbe mártva megforgatjuk a fűszeres tojásban, majd ismét a szójalisztbe hempergetjük. A 180 fokos forró olajban ropogós-pirosra sütjük (5-7 perc), és leszűrve tálra rakjuk. Nem szabad lefedni, nehogy megereszkedjen. Hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a tejfölös hagymát: a megtisztított vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, és a karikákat szétszedjük. A forró olajon megsózzuk, fedő alatt üvegesre pároljuk (3-4 perc), majd meghintjük a törött borssal, és a tűzről lehúzzuk. Ráöntjük a tejfölt, jól összekeverjük, és kihűtjük.

Egyszerűen készíthető, finom vendégváró étel

Smaragdsaláta

¨       Hozzávalók: (4 személyre), 50 dkg cukkíni, 10 dkg csomagolt krémsajt, 2 evőkanál finomra vágott hagyma, 1 avokádó, 2 csípős zöldpaprika, 1 fejes saláta, ízlés szerint olaj, ecet, só, bors, a díszítéshez töltött olajbogyó

A cukkínit rövid időre forrásban lévő vízbe merítjük, leszűrjük, hideg vízzel lehűtjük, vastag szeletekre vágjuk. a sajtot darabokra törjük, elkeverjük a hagymával, a darabokra vágott avokádóval, a kicsumázott szeletekre vágott paprikával. Olajjal, ecettel, sóval, borssal ízesítjük. Az egész keveréket óvatosan összevegyítjük a cukkínivel, 20-25 percre behűtjük. Salátalevélen tálaljuk, töltött olajbogyóval rakjuk körbe.

Spanyol tokány

¨       60 perc

¨       Nehézség: 2

¨       40 dkg lapocka vagy comb, 10 dkg főtt füstölt hús (tarja, sonka), 20 dkg zöldbab, 20 dkg zöldborsó, 1 kicsi cukkini (vagy gyenge tök), 4 paradicsom, 10 szem dióbél, 1 kis fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 dl száraz fehérbor, törött fekete bors, só. (A zöldbab meg a zöldborsó lehet konzerv vagy gyorsfagyasztott is.)

A megmosott és leszárított húst hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a zöldbabot tisztítás után vagy félbetörjük, vagy nagyobb darabokra vagdaljuk, a cukkinit egészen vékonyan lehámozzuk, és hasábokra vágjuk, a paradicsomokat lehéjazzuk és felkarikázzuk, a diót apróra törjük (de nem daráljuk!). A forró olajon üvegesre pároljuk a tisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a húscsíkokat hozzáadva addig pirítjuk, amíg a hús minden darabja meg nem fehéredik. Ezután a paradicsom kivételével az összes zöldségfélét a húshoz adjuk. (Ha konzerv zöldborsót használunk, akkor ezt csak az étel elkészülte után adjuk hozzá, különben megkeményedik.)

A tört diót is beleszórjuk az ételbe. Sózzuk, meghintjük borssal, majd a bort és még 1,5 dl vizet ráöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a zöldség mind megpuhult, csak akkor tegyük bele a paradicsomot. A diótól különleges zamatot kap a ragu. Főtt burgonyával kínáljuk.

Sült, töltött cukkíni

¨       Hozzávalók 4 személyre: 60-80 dkg cukkíni, 1 db főtt csirkemell, 2 db nagy paradicsom, 2 db tojás, 3 dkg Héra főzőmargarin, 5 dkg reszelt sajt, ízlés szerint só, őrölt fehér bors, 1 csokor petrezselyemzöld.

A cukkínikat kivájt üreggel felfelé egy főzőmargarinnal kikent tűzálló tálba fektetjük, és a legnagyobb teljesítménnyel 2-4 percig lefedve pároljuk, majd állni hagyjuk. A paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, majd a héjukat lehúzzuk és a belsejüket a csirkehússal, és a cukkínibelsővel együtt kis kockára vágjuk. A finomra metélt petrezselyem felével összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és a reszelt sajttal meg a tojásokkal jól összedolgozzuk. A kivájt cikkíniba töltjük és a tetejükre, Hérát morzsolunk. Lefedjük, majd 17-19 percig 10 %-os teljesítménnyel sütjük. (A lefedésnél a keletkező gőz kiáramlásának mindig hagyjunk egy kis helyet!)

Végül 3-4 percig hagyjuk állni, és a maradék petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Sült zöldség tofuval

¨       Hozzávalók 1 db hagyma, 10 dkg tofu, 1 evőkanál szójaszósz, olaj, 1-1 kávéskanál majoranna, borsikafű, vegeta, só, őrölt gyömbér, 40 dkg zöldség, ami lehet brokkoli, kelbimbó, tök, patisszon, cukkíni, padlizsán, sárgarépa, lehet 1 féle vagy 3-4 féle zöldségből is, ki mit szeret.

Tegyünk a lábasba olajat, bele az összevágott hagymát, kicsit kevergessük, majd bele az összevágott zöldségeket.

3 percig sütjük, utána tegyük bele a kockára vágott tofut és a szójaszószt, végül a fűszereket.

Alaposan keverjük össze és kb. 1 perc múlva készen is van.

Szűzpecsenye zöldséges tésztaágyon

¨       Elkészítési idő kb. 30 perc

¨       Hozzávalók 4 személvre: 50 dkg sertés szűzpecsenye, 2 evőkanál olaj, fekete bors, 20 dkg szélesmetélt, 2 nagyobb sárgarépa (egyenként kb. 15 dkg), 1 nagy cukkíni (kb. 25 dkg), 20 dkg laska, vagy csiperkegomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 evőkanál vaj vagy margarin 1 dl fehérbor, 1/2 pohár (1 dl) tejszín, 2 teáskanál étkezési keményítő alufólia, só

A húst megmossuk és lecsöpögtetjük, majd forró olajban minden oldalról erősen megkapatjuk. Sózzuk, borsoztuk, és közepes hőfokon, fedő alatt, kb. 15 perc alatt készre sütjük. Közben a tésztát forrásban lévő, sós vízbe tesszük, és az újraforrás tól számítva kb. 8-10 percig, nem túl puhára főzzük.

Megtisztítjuk, és hosszában nem túl vastag, széles csíkokra vágjuk a sárgarépát. A cukkínit meghámozzuk, megmossuk, és ugyancsak csíkokra vágjuk. Serpenyőben, kevés forró olajon kissé megpirítjuk a sárgarépát és a cukkínit. Két perccel a tészta főzési idejének vége elölt mindkét zöldségfélét beledobjuk a főzővízbe, és együtt főzzük vele.

Megtisztítjuk és leöblítjük a gombát. Apró kockára vágjuk a megtisztított hagymát, majd a gombával együtt forró zsiradékban barnára pirítjuk. A zöldséges tésztát alaposan leszűrjük, hozzáadjuk a gombához, és még egyszer megfűszerezzük.

Kivesszük a húst, alufóliába csavarjuk, és kb. 5 percig állni hagyjuk. A pecsenyealapot felöntjük kb. 1/8 liter vízzel és a fehérborral felforraljuk, majd a tejszínben simára kevert étkezési keményítővel besűrítjük. A mártást sóval és borssal ízesítjük.

A húst felszeleteljük. A zöldséges metéltet előmelegített tálra halmozzuk, és ráfektetjük a hússzeleteket. A mártással leöntve kínáljuk. Hagymás paradicsomsaláta illik hozzá.

Töltött cukkíni 1.

¨       Hozzávalók: 5 dkg köles (rizs, búza, árpagyöngy), 2 dl víz, 1 közepes cukkíni, Vegeta, 1 evőkanál olívaolaj, 2-3 gerezd fokhagyma, fél kávéskanál fűszeres só, 2 evőkanál vágott zöld (petrezselyem. lestyán. Zeller zöldje). 1 fej hagyma, 1 kávéskanál vaj, 1 paradicsompaprika, 1 sárgarépa, 10 dkg friss gomba, 1 kávéskanál majoránna, 1 kávéskanál rózsapaprika. 1 evőkanál tejföl, 3 dkg csíkokra vágott sajt, kevés vaj a forma kikenéséhez

A kölest a forrásban lévő vízbe tesszük, Vegetával ízesítjük, és 25-30 percig főzzük. A cukkínit megmossuk,  hosszában kettévágjuk, és a közepét kivájjuk A kivájt részt, később salátához felhasznál hatjuk. Az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a fűszeres sót és a vágott zöldfűszert összedolgozzuk, és megkenjük vele a cukkíni belsejét. Ezután meghámozzuk hagymát, felkockázzuk, és a vajban üvegesre pároljuk.

A paradicsompaprikát kicsumázzuk, és nagyon vékony csíkokra vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, és finomra reszeljük. A gombát megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük. A paprikacsíkokat, a sárgarépát és a gombát a hagymára dobjuk. és 5-8 percig pároljuk. Ezután belekeverjük a kölest. Majoránnával. rózsapaprikával ízesítjük, és tejföllel dúsítjuk. A köleskásával megtöltjük a cukkínit, és a tetejére sajtcsíkokat teszünk. A megtöltött cukkínit kivajazott tűzálló tálra tesszük, alufóliával letakarjuk, és 200 °C-on. kb. 40 percig sütjük.

Töltött cukkíni 2.

¨       Hozzávalók: 2 db kb. 25 cm hosszú cukkíni, 20 dkg főtt füstölt hós, 2 kemény tojás, 1 nyers tojás, 1 kis paradicsompüré, 10 dkg edami sajt, 10 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd tört fokhagyma, őrölt bors, csipetnyi babérlevélpor

Az olajon a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára sütjük, majd a tört fokhagymát beletéve még egy percig a tűzön hagyjuk. Ekkor adjuk hozzá a kis kockákra vágott, főtt füstölt húst, amit egy kissé megpirítjuk rajta, végül a paradicsompürével meg a fűszerekkel összekeverjük. (Csak akkor sózzuk, ha a füstölt hús nem elég sós.) Pár percig főzzük, majd a tűzről levéve összekeverjük a kockára vágott kemény tojással, a sajttal, végül a nyers tojással. A cukkíniket alaposan megmossuk, hosszában kettévágjuk, a magjukat kiszedjük, és a tölteléket az üregükbe halmozzuk. Hajszálvékony füstöltszalonna-szeletekkel befedjük, és tűzálló tálra egymás mellé ültetve, forró sütőben addig sütjük, amíg a tetejükön a szalonna, ropogós piros nem lett. Aki nem szereti a szalonnát, az tehet a tetejére reszelt sajtot helyette.

Töltött cukkíni 3.

¨       Hozzávalók: 4 nagy cukkíni, 2,5 dkg vaj, 45 dkg paradicsom, 1 ek finomra metélt petrezselyemzöld, só, bors

¨       A mártáshoz: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 6 dl tej, 5-10 dkg reszelt sajt

A cukkíniket hosszában kettévágjuk, magját kivájjuk, enyhén sós vízben puhára pároljuk.

A paradicsomokat pár percre forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, húsát felaprítjuk. Kevés vajon addig pároljuk, míg össze nem áll, fűszerezzük.

A mártáshoz a felolvasztott vajat és a lisztet elkeverjük, felöntjük a tej harmadával. Nagy lángon, kevergetve sűrűre főzzük, miközben két részletben hozzáadjuk a maradék tejet. Belekeverjük a sajtot, sóval, borssal ízesítjük. A kész mártás felét kivajazott jénaiba tesszük, belehelyezzük a cukkínikat, üregükbe belekanalazzuk a fűszeres paradicsomot. Ráöntjük a mártás másik felét, tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.

Töltött cukkíni 4.

Bár majdnem mindegyik zöldségből készült étel vegetáriánusoknak való, a töltött cukkínit különösen ajánljuk, mivel ízében is újat nyújt, és megfelel eme táplálkozási mód szigorúbb előírásainak is. Két közepes nagyságú cukkínit megmosunk, hosszában félbevágjuk, a belsejüket kiszedjük, és kockákra aprítjuk. Egy kis fej vöröshagymát összevagdalunk, egy evőkanál olajon megpirítjuk, majd 30 deka megtisztított, cikkekre vágott gombát adunk hozzá. Erős lángon kevergetve 3-4 percig sütjük, majd a kiszedett cukkínibelsőt beleforgatva sóval, borssal, kakukkfűvel vagy oreganóval fűszerezzük. Két, kockákra vágott paradicsomot is adunk hozzá, és szárazra pároljuk. A kivájt cukkínihéjba töltjük, és 10 deka reszelt sajttal megszórjuk. A forró sütőbe téve szép pirosra sütjük.

Töltött cukkíni 5.

¨       Hozzávalók 4 személyre: 1.5 kg (2 nagyobb) cukkíni, 2 tojás, 50 dkg gomba vagy darált hús, 10 dkg reszelt sajt, kakukkfű, őrölt bors, só, oregano, 1 nagy fej hagyma, 2-3 evőkanál vaj vagy margarin.

A cukkíniket megmossuk, hosszában félbevágjuk, a belsejét kanállal kivájjuk, és kockára vágjuk. A kivájt cukkíniket lobogó forró, sós vízben főzzük 4-5 percig, majd hideg vízben lehűtjük és lecsepegtetjük, s kivajazott tepsibe tesszük. Az apróra vágott, kakukkfűvel ízesített gombát a vaj egy részén megpirítjuk, a maradék vajon a finomra vágott hagymát pirítjuk meg, hozzáadjuk a felaprított cukkínit, s néhány percig együtt pároljuk. A tojást megfőzzük, megtisztítjuk, apróra vágjuk. A megpirított gombát,

a hagymás cukkínit és a tojást összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, megtöltjük vele a kivájt cukkíniket, mindegyiket gazdagon megszórjuk sajttal, és forró sütőben 20-30 perc alatt megsütjük. Ha darált húst használunk, azt a pirításnál nem kakukkfűvel, hanem őrölt borssal és oreganóval fűszerezzük.

Töltött cukkíni 6.

¨       Hozzávalók 4 személyre: 4 kisebb cukkíni, 15 dkg darált hús, 15 dkg párolt rizs, 1 hagyma, 2 ek. olaj, 2 sárgarépa, 5 fej gomba, 1 kaliforniai paprika, só fehér bors, kakukkfű 1,5 dl húsleves, 5 dkg reszelt sajt

Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a darált húst, a kis kockára vágott sárgarépát, gombát és paprikát, fűszerezzük, s a húslevest ráöntve puhára pároljuk. Ha kész, belekeverjük a párolt rizst, majd félretesszük. A cukkíniket félbevágjuk, belsejükből kivájjuk a magházat, majd beletöltjük a darált húsos masszát. Tetejüket megszórjuk kevés reszelt sajttal, majd tepsibe helyezzük őket. Alufóliával letakarva 20 percig pároljuk, majd azt levéve 5 percig pirítjuk, hogy színt kapjon. Tejfölt kínáljunk hozzá, melybe keverhetünk zúzott fokhagymát, vagy apróra vágott metélőhagymát.

Töltött cukkíni 7.

¨       Hozzávalók: 2 közepes cukkíni, 30 dkg alma, 10 dkg trappista, 2 dl joghurt, 1 ek. porcukor, fél citrom, só, bors, 1 kemény tojás, 1 paradicsom

A cukkínit hosszában kettévágjuk, a belsejét kivájjuk. Az almát, a sajtot, a kivájt cukkínit apróra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk. A joghurtot sóval, borssal, porcukorral ízesítjük, citromlével savanyítjuk. Az almás-sajtos cikkínira öntjük, összekeverjük, és a kivájt cikkíniba töltjük. Keménytojással és paradicsomszeletekkel díszítjük. Tálalásig a hűtőben tartjuk, hogy jól összeérjenek az ízek.

Vegyes sült zöldség

¨       Hozzávalók: 25 dkg kemény paradicsom, 25 dkg húsos zöldpaprika, 25 dkg hegyes csípős paprika, 25 dkg cukkíni, 25 dkg padlizsán, olaj (a sütéshez), só (ízlés szerint).

A paradicsomokat megmossuk, tetejüket keresztben bevágjuk. A megmosott és letörölgetett paprikákat csumájukal és ereikkel együtt felnégyeljük. A cukkínit háromcentis darabkákra szeleteljük. A padlizsán szárát leszedjük, és ujjnyi vastagra karikázzuk. Az ily módon előkészített zöldségeket sorban, egymás után, fajtánként megsütjük oly módon, hogy ujjnyi magasan olajat öntünk egy serpenyőbe és felforrósítjuk. Néhány percnyi sütés mindkét oldalán, máris készen van. Szűrőkanálban lecsöpögtetjük a felesleges olajat, és megsózva rakjuk meleg tálra. Másik készítési módja, hogy sorban lerakjuk a zöldségeket, leöntjük kevés olajjal, majd a felforrósított sütőben, erős lángon pirítjuk. Ez hosszabb ideig tart, de kevesebb olaj szükséges hozzá.

Zöldségegyveleg

¨       40 dkg sárgarépa, 20 dkg gyökér, 10 dkg zeller, 20 dkg cukkíni, 3 dkg vöröshagyma, 1 ek paradicsompüré, 2 ek étolaj, 10 dkg paradicsompaprika, só, borsikafű, petrezselyem

A vöröshagymát finomra vágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, gyökeret, és zellert. Meghintjük finomra vágott petrezselyem felével. Ízesítjük sóval, borsikafűvel, és kevés vizet öntünk alá, és pároljuk.

Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a paradicsompürét, a kockára vágott cukkínit és paradicsompaprikát. Kevés vizet öntünk még alá, és zsírjára pirítjuk.

Tálaláskor petrezselyemmel megszórjuk.

Zöldséges lecsó

¨       (4 személyre)

¨       Hozzávalók: 2 nagy fej vöröshagyma, 50 dkg zöldpaprika, 30 dkg héjas, nyers uborka (vagy cukkíni, vagy patisszon, vagy főzőtök), 2 dl tejföl, valamint az összes többi hozzávaló, ami a natúr lecsóhoz szükséges.

Ugyanúgy készítjük, mint a natúr lecsót. Amikor a zöldpaprikát hozzáadjuk az ételhez, akkor adjuk bele a kockákra vágott (kimagozott, esetleg meghámozott) zöldséget is. Az étel elkészülte után keverjük bele a tejfölt, és már nem forraljuk. Sós vízben főtt burgonya, vagy csak egyszerűen puha kenyér a hozzáillő köret.

¨       Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

Zöldséges omlett szalonnával

¨       Hozzávalók: 5 dkg sárgarépa, 5 dkg cukkíni, 1 kis fej hagyma, 2 vékony szelet húsos szalonna, 1 dkg vaj, 4 tojás, 2 evőkanál tej, 3 dkg vaj vagy margarin, só és curry ízlés szerint.

A répát és a cukkínit megtisztítjuk, kis hasábokra aprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a szalonnát pedig kis kockákra. A hagymát és a szalonnát az olvasztott vajon pároljuk, később a zöldséget és 4 evőkanál vizet adunk hozzá. Sózzuk, curryvel fűszerezzük, lefedve kb. 5 percig, amíg a víz elpárolog, pároljuk. A tojást, tejet sózzuk, felverjük. Forró vajban omlettet sütünk (lásd: alaprecept). Mielőtt felszíne megszilárdulna, a tölteléket rátesszük. Tányérra vagy tálra csúsztatjuk, és ott összehajtjuk.

Zöldséges padlizsán

¨       Előkészítés: 15 perc

¨       Sütés: 14 perc

¨       1 gerezd fokhagyma 4 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál vörösborecet, 1/2 teáskanál szárított szurokfű (oregano), morzsolt, só, fekete bors, 1 közepes padlizsán (kb. 300 g), 2 cukkíni (kb. 300 g), 1 paprika (piros vagy sárga húsú), 30 g reszelt parmezán

1. A sütőt (csak felül) előmelegítjük 250 -°C-ra. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Egy kisebb tálban összekeverjük az olajat, ecetet, szurokfüvet, sót, borsot és fokhagymát.

2. A padlizsánt megmossuk, ferdén 5 mm vastag szeletekre vágjuk. Ezeket egymás mellé helyezzük egy alufóliával kibélelt sütőlapon, majd megkenjük az olajos keverékkel. A hőforrástól kb. 10 cm-re betoljuk a sütőbe, és mindkét oldalán 4-4 percig sütjük, míg enyhén barna színt nem kap, és el nem készül. Közben a forgatás után ismét megkenjük az olajos keverék-kel.

3 Ezalatt megmossuk a cukkínit és a paprikát. A cukkínit hosszában vékony szeletekre vágjuk. A paprikát félbevágjuk, eltávolítjuk a magokat és az erét, majd kb. 2,5 cm széles csíkokra vágjuk.

4. A kész padlizsánt melegen tartjuk. A cukkíniszeleteket, és a paprika- csíkokat sütőlapra helyezzük, megkenjük az olajos keverékkel, sütőbe tesszük, és 3 percig sütjük, majd megfordítjuk, ismét megkenjük az olajos keverékkel, és újra 3 percig sütjük.

5. A zöldséget 4 tányérra helyezzük, és egyenletesen elosztjuk rajtuk a maradék olajos keveréket. Meghintjük reszelt parmezánnal, és azonnal tálaljuk.

Zöldséges rizottó

¨       1 l könnyű tyúkhúsalaplé, 100 g mélyhűtött zöldborsó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb cukkíni, 100 g brokkoli, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1 evőkanál olívaolaj, 200 g Arborio- vagy Vialone-rizs (közepes szemű, jó vízfelvevő tulajdonságú rizsfajták), 40 g reszelt parmezán sajt, ízlés szerint parmezán sajt külön

¨       Előkészítés: 10 perc

¨       Főzés: 22 perc

1. Felforraljuk a lét, a fagyasztott borsót folyó meleg víz alatt felengedjük. A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágjuk. A cukkínit megmossuk, végét levágjuk, és karikákra szeljük. A brokkolit megmossuk, megtisztítjuk, és rózsáira szedjük.

2. Serpenyőben a vajat és olajat mérsékelt hőfokon felforrósítjuk. A vöröshagymát és fokhagymát 1 percig pároljuk benne. Hozzáadjuk a rizst is, és fakanállal állandóan keverve 2 percig tovább pároljuk. Az alaplé felét lassanként, állandó keverés közben, beleöntjük. Mindig csak akkor öntsünk újra, ha a rizs az előző adagot már felvette.

3. Kb. 10 perc múlva a cukkínit, brokkolit és egy kevés alaplét adunk hozzá, és 5 percig főzzük fedő nélkül, időnként megkeverve. Ismét hozzátöltünk a léből, amíg a rizottó krémes és puha nem lesz, de még nem főtt szét. (Esetleg nem is lesz szükség az egész alaplére.)

4. Végül összekeverjük a borsót és sajtot a rizzsel, megszórjuk parmezánsajttal és azonnal tálaljuk.

Zöldséges rizs

¨       4 személyre: 20 dkg rizs, 5-6 dl csirkeleves (lehet leveskockából is), 1 vöröshagyma vagy kisebb póréhagyma, 40 dkg uborka, ugyanennyi cukkíni, 10 dkg sovány, főtt sonka, 5 dkg vaj, só, 10 dkg reszelt sajt.

A rizst a levessel az előbbiekben már ismertetett módon puhára pároljuk. Amíg lefedve a rizsszemek megduzzadnak, a vajban megpároljuk a finomra felaprított hagymát, a meghámozott és kockára vágott uborkát és cukkínit. A sonkát vékony metéltre vagy kockára vágjuk. A forró párolt rizst összekeverjük a megpárolt zöldséggel és a sonkával, és tálalásnál a tányéron meghintjük reszelt sajttal. Aki nem kedveli az uborkát vagy a cukkínit, az használhat helyette bármilyen más zöldséget: gombát, sárgarépát, fehérrépát, karfiolt, kelbimbót. Ugyan nem spártaian diétás étel, de elfogadhatóan könnyű vacsora. Ha pedig elhagyjuk belőle a sonkát, száraz sültek mellé változatos körítés.

Zöldséggel töltött kávés palacsinta

¨       Hozzávalók a töltelékhez: 40 dkg cukkíni, 20 dkg padlizsán, 3 db közepes paradicsom, 1 db póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 20 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál joghurt, 2 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál finomra vágott, friss menta, őrölt fehérbors, só.

¨       Hozzávalók a palacsintához: 10 dkg liszt, 1 db tojás, 0,5 dl presszókávé, tej, szódavíz, só, olaj (a sütéshez).

Elkészítés:

Felhevített olajon megfuttatjuk a finomra vágott fokhagymát, beletesszük a kockára vágott cukkínit, póréhagymát, padlizsánt, paradicsomot, és mentával, borssal, sóval ízesítve megpároljuk. Mikor a zöldségek megpuhultak, lisztszórással sűrítjük, joghurtot és finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá, majd pár pillanat alatt készre forraljuk. Közben lisztből, tojásból, kávéból, tejből, szódavízből, parányi sóból elkészítjük a palacsintatésztát, majd felhevített olajban kisütjük a palacsintákat. Tálaláskor a zöldséges töltelékkel megtöltött palacsintákat meghintjük reszelt sajttal és grillsütőben megpirítjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése