A Drótpostagalamb
recepttára
97. könyv
Cukkínis
ételek
Tartalomjegyzék
Receptek........................................................................................................................... 4
Ananászbefőtt cukkíniből
1......................................................................................... 4
Ananászbefőtt cukkíniből
2......................................................................................... 4
Beregi szűzpecsenye................................................................................................... 4
Bolgár cukkíni.............................................................................................................. 4
Borjúmáj cukkínivel...................................................................................................... 4
Capellini cukkínivel...................................................................................................... 5
Céklasaláta cukkínivel................................................................................................ 5
Citromos borjúszelet.................................................................................................... 5
Cukkíni bundában...................................................................................................... 5
Cukkíni főtt tésztával................................................................................................... 6
Cukkíni fűszeresen....................................................................................................... 6
Cukkíni hajdinakásával
töltve..................................................................................... 6
Cukkíni párolva
paradicsommal................................................................................. 6
Cukkíni római módra................................................................................................... 7
Cukkíni roston.............................................................................................................. 7
Cukkíni
saláta.............................................................................................................. 7
Cukkíni sóban.............................................................................................................. 7
Cukkíni-sütemény........................................................................................................ 7
Cukkini tojásban.......................................................................................................... 8
Cukkinikenyér.............................................................................................................. 8
Cukkínilecsó................................................................................................................ 8
Cukkínisaláta............................................................................................................... 8
Cukkínisavanyúság..................................................................................................... 8
Cukkínisütemény......................................................................................................... 9
Cukkínitorta................................................................................................................. 9
Cukkínis csirkemell 1.................................................................................................... 9
Cukkínis csirkemell 2.................................................................................................... 9
Cukkínis pizzatöltelék................................................................................................... 9
Cukkínis-répás sütemény........................................................................................... 10
Currys cukkíni............................................................................................................. 10
Finom zöldség egyveleg. /
Zöldségétel /.................................................................. 10
Fokhagymás cukkíni 1............................................................................................... 10
Fokhagymás cukkíni 2............................................................................................... 11
Fokhagymás cukkínileves.......................................................................................... 11
Fűszeres borjúcsülök.................................................................................................. 11
Grillezett zöldségek................................................................................................... 12
Grillezett zöldségek
camembert sajtokkal................................................................ 12
Kapros cukkínisaláta.................................................................................................. 12
Kefires cukkíni. /
Zöldségétel /................................................................................... 12
Krétai cukkíni saláta.................................................................................................. 12
Lazacfilé, zöldségekkel
töltve újburgonyával, spárgaragun..................................... 13
Lencsecsírás
cukkínisaláta......................................................................................... 13
Máj cukkínivel............................................................................................................ 13
Mogyorós csirkemetélt.............................................................................................. 13
Mozzarella-lepénykék................................................................................................ 13
Muszaka gyöngybúzával.......................................................................................... 14
Nizzai cukkíni.............................................................................................................. 14
Nyári vegyes saláta................................................................................................... 14
Olasz cukkíni saláta................................................................................................... 15
Olasz töltött cukkíni.................................................................................................... 15
Olaszos töltött csirke.................................................................................................. 15
Padlizsános csirke...................................................................................................... 16
Pipás zöldségsaláta................................................................................................... 16
Rakott cukkíni 1......................................................................................................... 16
Rakott cukkíni 2......................................................................................................... 16
Ratatoulle.................................................................................................................. 17
Ropogós cukkíni tejfölös
hagymával........................................................................ 17
Smaragdsaláta.......................................................................................................... 17
Spanyol tokány......................................................................................................... 17
Sült, töltött cukkíni...................................................................................................... 18
Sült zöldség tofuval.................................................................................................... 18
Szűzpecsenye zöldséges
tésztaágyon...................................................................... 18
Töltött cukkíni 1.......................................................................................................... 18
Töltött cukkíni 2.......................................................................................................... 19
Töltött cukkíni 3.......................................................................................................... 19
Töltött cukkíni 4.......................................................................................................... 19
Töltött cukkíni 5.......................................................................................................... 20
Töltött cukkíni 6.......................................................................................................... 20
Töltött cukkíni 7.......................................................................................................... 20
Vegyes sült zöldség................................................................................................... 20
Zöldségegyveleg....................................................................................................... 20
Zöldséges lecsó......................................................................................................... 21
Zöldséges omlett
szalonnával................................................................................... 21
Zöldséges padlizsán.................................................................................................. 21
Zöldséges rizottó........................................................................................................ 22
Zöldséges rizs............................................................................................................. 22
Zöldséggel töltött kávés
palacsinta.......................................................................... 22
Ananászbefőtt
cukkíniből 1.
¨
Elkészítés: 60 perc + 24 óra
Nehézség: 1
¨
Hozzávalók: 3 kg felkockázott tök
(cukkíni), 40 dkg cukor, 4 dkg citromsav, 4,2 l. víz, 1 l. ananászszörp.
A tököt körömnyi kockákra vágom, 2 l. vízben elkeverek 4 dkg
citromsavat, és a tökre öntöm. 24 óra hosszat állni hagyom. Másnap 2 l. vízből
és 25 dkg cukorból szirupot főzök, és a lecsöpögtetett tököt kb. 2 percig a
szirupban főzöm. Ezután leszűröm. A lét kiöntöm (de szirupként savanyítva
citromsavval és aromával, üdítőnek is felhasználható). 1 l. ananászszörpből, 2
dl. vízből és 15 dkg cukorból szirupot főzök, a tökre öntöm (már ne forraljuk!)
és azonnal üvegekbe töltöm. Száraz dunsztba tesszük.
Ananászbefőtt
cukkíniből 2
¨
Nehézség:
1
¨
Hozzávalók: 5 kg felkockázott tök,
2 evőkanál. ecet, 50 dkg cukor, 0,5 dl citromlé, 1 l. ananászszörp, 3-4 db
szegfűszeg.
Elkészítése: 3 l. vizet az
ecettel felforralunk, belerakjuk a tököt, 3 percig forraljuk, és a vízben
hagyjuk kihűlni. A cukrot 8 dl vízben elkeverjük, felforraljuk, hozzáadjuk a
citromlét, a szörpöt és a szegfűszeget, ha felforrt belerakjuk a tökkockákat,
és ismét felforraljuk. Azonnal üvegekbe szedjük, és száraz dunsztba rakjuk.
Beregi
szűzpecsenye
¨
Hozzávalók: 60 dkg sertésszűz, 3
ek. olaj, 1 csomó újhagyma, 2 zöldpaprika, 40-50 dkg cukkíni, só, őrölt bors, 1
csokor petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, 2 keményebb paradicsom
A húst vékonyabb csíkokra vágjuk, és egy serpenyőben, az olajban
állandóan kevergetve, fehéredésig sütjük. 1-2 perc különbséggel először a
karikára vágott hagymát, majd a cikkekre szeletelt zöldpaprikát adjuk hozzá,
végül a csíkokra metélt cukkíni kerül a serpenyőbe. Sóval, borssal, felaprított
petrezselyemmel és zúzott fokhagymával ízesítve puhára pároljuk. Közvetlenül
tálalás előtt beleforgatjuk a meghámozott, cikkekre vágott paradicsomot.
Egytálételként kínáljuk. (A paradicsom héját könnyen lehúzhatjuk, ha a szemeket
forrásban lévő vízbe dobjuk: fél perc múlva kiemeljük, és azonnal hideg vízbe
mártjuk.)
Bolgár cukkíni
¨
Ugyanúgy készül, mint a bolgár
padlizsán.
¨
80 dkg cukkíni, só, 1 adag bolgár
mártás, a sütéshez olaj
Meghámozzuk, fél
centi vastag szeletekre vágjuk a cukkínit, és besózva 20 percig állni hagyjuk.
Ezután a levet leitatjuk róla, és a szeleteket olajban megsütjük.
Papírtörülközőre terítve a felesleges olajat lecsepegtetjük róluk, egy tálon
elrendezzük őket, a jéghideg bolgár mártást külön edényben kínáljuk.
Borjúmáj cukkínivel
¨
250 g cukkíni, 2 nagy fej
vöröshagyma, 3 evőkanál liszt, só, fekete bors, 4 evőkanál vaj vagy margarin, 4
szelet borjúmáj (1 cm vastag, 125-125 g), 5 evőkanál vörösbor
¨
Előkészítés: 10 perc
¨
Főzés: 20 perc
1. A cukkínit
megmossuk, megtisztítjuk, és hasábokra vágjuk, a hagymát is megtisztítjuk, és
karikákra vágjuk. Lapos tányéron összekeverjük a lisztet, a sót és a borsot.
2. Nagyobb
serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál vajat. Beletesszük a cukkínit, és a
hagymát majd 10 percig pároljuk, amíg kész nem lesz. Tálra helyezzük át, és
lefedve melegen tartjuk.
3. Ugyanabban a
serpenyőben felforrósítjuk a maradék vajat. A májat megforgatjuk a lisztes
keverékben, a felesleges lisztet lerázzuk, és a májat minden oldalon 3 percig
sütjük a vajban. A zöldség mellé helyezzük, és melegen tartjuk.
4. A bort a
serpenyőbe töltjük és felforraljuk, közben a letapadt sült részeket felszedjük
az edény aljáról. A mártást a májra öntjük, és azonnal tálaljuk.
Capellini cukkínivel
¨
3 közepes nagyságú cukkíni, 2
újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 50 g feta sajt, 1 nagy paradicsom, 4 l víz, só, 3
evőkanál olívaolaj, 1 l tyúkhúsalaplé, 300-400 g Capellini tészta (apró,
kalapformájú olasz tészta, durumlisztből készül), fekete bors
¨
Előkészítés: 10 perc
¨
Főzés: 15 perc
1. A cukkínit
megmossuk, a végét levágjuk, és hámozatlanul ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Az
újhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és 3 cm hosszú darabokra aprítjuk. A
fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és finomra vágjuk. A sajtot
szétmorzsoljuk. A paradicsomot megmossuk, majd szárazra törölgetjük; először
négy részre, majd a magok eltávolítása után apró kockákra vágjuk.
2. Nagy fazékban
felforraljuk a vizet, megsózzuk. Közben az olajat nagy serpenyőben mérsékelt
lángon felforrósítjuk, a cukkínicsíkokat beletesszük. Kb. 10 percig pároljuk,
amíg a cukkíni kissé meg nem barnul. Hozzáadjuk az újhagymát és fokhagymát,
további 1 percig pároljuk. Beleöntjük a tyúkhúsalaplevet, az egészet
felforraljuk. Levesszük a tűzhelyről, és meleg helyre tesszük.
3. A tésztát a
forrásban lévő vízbe dobjuk és megfőzzük, de nem túl puhára. Jól lecsorgatjuk
róla a vizet, nagy, lapos tálra helyezzük. A zöldséget összekeverjük a
tésztával, sóval és borssal ízesítjük, rászórjuk a sajtmorzsákat és
paradicsomdarabokat. Azonnal tálaljuk.
Céklasaláta cukkínivel
¨
Hozzávalók: 40 dkg cékla, 30 dkg
sárgarépa, 20 dkg cukkíni, 1 kávéskanál olaj, só, ecet, gyömbér, bors.
A nyers céklát,
répát és a hámozatlan cukkínit a reszelő nagy lyukán lereszeljük, és egy picit
besózzuk. Az ecetből, olajból öntetet készítünk, amit ízesítünk sóval borssal
és reszelt, vagy őrölt gyömbérrel. A kész salátát salátalevélen tálaljuk.
Citromos borjúszelet
¨
4 főre
¨
70 dkg borjú diója, 15 dkg vegyes
zöldség / répa, cukkíni, zöldpaprika / 8 dkg vaj, 6 dkg liszt, 1 dl száraz
fehérbor, 1 dl húsleves kockából, 2 ek. citromlé, 1 mk. citromhéj, fél cs.
vágott petrezselyem, só, bors
A húst egyenlő
nagyságúra vágjuk, kiveregetjük, sózzuk, lisztbe forgatjuk, majd serpenyőben a
felhevített vajon szép pirosra sütjük mindkét oldalát, majd kivesszük egy
lábasba.
A vajra a maradék
lisztet rászórjuk, felengedjük a húslevessel, csomómentesre keverjük,
Felforraljuk, és a
húsra öntjük, ízesítjük sóval, borssal, citromhéjjal, majd mérsékelt tűzön
pároljuk, amikor majdnem puha, hozzáadjuk a zöldségeket, a bort és a
citromlevet,
Amikor elkészült,
egy tálon elrendezzük a húst, tetejére tesszük a zöldséges mártást, meghintjük
petrezselyemmel.
Párolt rizs illik
hozzá.
Cukkíni bundában
¨
Elkészítési idő: 40 perc + érlelés
és pihentetés
¨
Hozzávalók: 60 dkg cukkíni, 2
evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál sherry, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál cukor, 1
kiskanál chiliszósz
¨
A tésztához: 8 dkg liszt, 1 tojás,
1 dkg élesztő, 1 dl tej, só, őrölt bors
¨
A sütéshez: olaj
A szójaszószt a
sherryvel, a borecettel, a cukorral és a chiliszósszal összekeverjük, majd a
megtisztított és kisujjnyi csíkokra vágott cukkínit beleforgatjuk.
Legalább fél órán
át, érleljük. A lisztet a tojással, tejjel, élesztővel összedolgozzuk, sóval,
őrölt borssal ízesítjük. Lefedve szintén fél órán át, pihentetjük. A
cukkíniszeleteket lecsepegtetjük, a tésztamasszában megforgatjuk és bő, forró
olajban aranysárgára sütjük.
Az olajból kiemelve
lecsepegtetjük, és forrón kínáljuk valamilyen fűszeres mártás kíséretében.
Cukkíni főtt tésztával
¨
Hozzávalók: 4 dkg teljes őrlésű
lisztből készült széles metélt, 80 dkg kockára vágott cukkíni, 3 dkg reszelhető
sajt, 0,5 l víz, '/2 teáskanál tengeri só, 2 dkg vaj, 3 gerezd zúzott
fokhagyma, 2 teáskanál vegeta, 1 tojássárgája, 2 evőkanál tejszín.
Elkészítése: a
tésztát puhára főzzük a sós vízben. Az olvasztott vajban megforgatjuk a
cukkínit, majd felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a vegetát,
közepes lángon 15 percig főzzük.
A cukkíni felét
félretesszük a holnapi fehérjeebédhez, a másik felét elkeverjük a tésztával.
A tojássárgájából
és a tejszínből habarást készítünk és fellazítjuk vele a tésztás cukkínit,
reszelt sajttal megszórva forrón tálaljuk.
Cukkíni fűszeresen
A vékonyan
lehámozott és ujjnyi karikára vágott cukkínit ugyancsak karikára vágott húsos
zöld és piros paprikával rétegezve üvegekbe rakjuk, néhány szelet tisztított
tormát téve közé. A borecetet felhígítjuk azonos mennyiségű vízzel, ízesítjük
ízlés szerint sóval, cukorral, 1-2 szál kaporral, csomborral, tárkonnyal, jól
felforraljuk, és forrón a cukkínire öntjük, melynek tetejére tettük a megfőtt
fűszernövényeket és a csapott mokkáskanálnyi tartósítószert. Az üvegeket
lekötjük, és szárazgőzbe rakjuk.
Cukkíni hajdinakásával töltve
¨
Hozzávalók: 40 dkg zsenge cukkíni,
10 dkg gomba, 5 dkg csirkemáj, 12 dkg hajdina, 2 evőkanál olaj, 5 dkg hagyma,
só, petrezselyemzöld, pirospaprika, borsikafű.
Először elkészítjük
a kását. A hajdinát folyóvízben először lemossuk, lecsepegtetjük, és egy
serpenyőben enyhén megpirítjuk. Ez után
hidegvizet öntünk rá, hogy jól ellepje. Ha felforrt leszűrjük, és új vízben,
ami a mag bő másfélszerese újra főzzük. Ízesítjük sóval, ételízesítővel és 10
percig pároljuk, majd lehózva a tűzről hagyjuk. A cukkínit kettévágjuk, a belét
kiszedjük hogy 1-1.5 cm vastag fala maradjon /a héja rajta marad/. A hagymát
megdinszteljük, beletesszük a paprikát pici, vízzel felengedjük. Beletesszük a
felkockázott gombát, és félpuhára pároljuk. Mellétesszük az elkapart
csirkemájat, a cukkíni belsejét, és az egészet átpirítjuk. Melegen hozzátesszük
a petrezselymet, borsikát, ételízesítőt és összekeverjük a kásával.
Az egészet jól
összedolgozzuk, és ezzel a töltelékkel megtöltjük a cukkínit. Tűzálló tálba
rakjuk töltelékkel lefele, és annyi húslevet öntünk rá hogy ellepje. Sütőbe
téve 30-35 percig készre sütjük. Paradicsom vagy cukkíni salátával tálaljuk.
Tálaláskor egészben
kínáljuk a cukkínis csirkemell mellé.
Cukkíni párolva paradicsommal
¨
Elkészítési idő: 30 perc
¨
Hozzávalók: 60 dkg zsenge cukkíni,
30 dkg paradicsom, 6 evőkanál olaj, 2 dl húsleves, 2 evőkanál búzakeményítő, 2
evőkanál szójaszósz, 1 csokor friss koriander
A cukkínit
megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe
mártjuk, lehűtjük, a héját lehúzzuk és nyolcadokba szeljük. Az olaj felét
fölforrósítjuk, beledobjuk a cukkínikockákat, és nagy lángon 3-4 percig sütjük.
Egy tálra borítjuk. A maradék olajat szintén fölforrósítjuk, és a
paradicsomdarabokat 1-2 percig pirítjuk benne, azután a cukkínikockákra rakjuk.
A húslevest a
búzakeményítővel és a szójaszósszal simára keverjük, fölforralva a paradicsomos
cukkínire öntjük és a fölaprított korianderlevéllel megszórva, melegen
kínáljuk.
Cukkíni római módra
2 kg cukkínit
gondosan mossunk meg. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk le. 1/2 liter borecetben
(5%-os töménységű) forraljuk fel az összevágott cukkínit. Egy citromot mossunk
meg, héjával együtt vágjuk igen vékony karikákra, szedjük ki a magját. Az
ecetből szűrőkanállal szedjük ki a cukkínit, és a citromkarikákkal együtt
helyezzük üvegekbe. Vegyünk 25 dkg vöröshagymát, tisztítsuk meg, vágjuk vékony
karikákra, és forró olajban (legjobb az olívaolaj, de jó a napraforgó is),
néhány percig pároljuk, amíg üveges nem lesz, de ne legyen puha. Lecsöpögtetve
rakjuk az üvegekbe levő cukkínire. Az ecetet leszűrve forraljuk fel 25 dkg
cukorral, 1 evőkanál mustármaggal, 3-4 szelet szárított chilivel, 1 kávéskanál
vegyes zöldfűszerrel. (Ebben lehet kevés tárkony, borsikafű, turbolya, illetve
variálhatjuk tetszés szerint.) Az egészet felforralva és leszűrve öntsük forrón
az üvegekben levő cukkínire, és azonnal zárjuk. Lehetőleg hűvösben, sötétben
tároljuk. Nem egész télre, de 3-4 hónapig elálló savanyúság.
Cukkíni roston
¨
Hozzávalók: 50 dkg zsenge cukkíni,
3 evőkanál olaj, só, 1 csokor kapor.
A cukkínit ujjnyi
vastag karikára vágjuk, sóval meghintjük. Olajjal megkenve faszénparázs felett
mindkét oldalát megsütjük. A rostélyról leemelve finomra vágott kaporral
megszórva kínáljuk.
Cukkíni saláta
A nagy uborkához hasonló sötétzöld héjú tököt meghámozzuk, hosszában
kettévágjuk, és magos részét kikaparjuk. Ezután félujjnyi szeletekre vágjuk, és
egy edénybe téve besózzuk. Egy-két órai állás után a sóból kinyomjuk, és néhány
szál zöld kaporral rétegezve lazán üvegekbe tesszük. Ízlés szerint hígított
ecetet felforralunk sóval, egy kevés cukorral, egy fej tisztított, de egészben
hagyott vöröshagymával, 1 gerezd fokhagymával, néhány szem egész borssal és
köménymaggal. Belekeverünk egy késhegynyi szalicilt vagy benzoesavas nátriumot,
és forrón a cukkínire öntjük. Az üveget lekötjük, és száraz gőzbe tesszük.
Cukkíni sóban
A cukkínit
meghámozzuk, belét kiszedjük, legyaluljuk, és jól besózva, 2 órán át, állni
hagyjuk. Aztán kicsavarjuk, és széles szájú üvegbe jól belenyomkodjuk, úgy,
hogy az üveg aljára sót, arra 2-3 újnyi tököt, ismét sót, és ismét cukkínit
rakunk. A legfelső réteg só legyen.
Lekötjük, és hűvös helyre tesszük. Használat előtt többször váltott
hideg vízben kiáztatjuk.
Cukkíni-sütemény
¨
Hozzávalók: 40 dkg cukkíni, 35 dkg
liszt, 1 cs. Sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna, 30 dkg kristálycukor, 10 dkg
darált dió, 2 dl étolaj, 3 egész tojás, 10 dkg mazsola
A tojásokat
kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát,
majd a többi hozzávalót. Ha szeretjük, keverhetünk bele őrölt fahéjat is. Két
őzgerincformát kivajazunk, meghintjük liszttel, beleöntjük a masszát, majd 10
percig erős lángon, aztán 50 percig a legkisebb fokozaton sütjük. A tetejét
érdemes alufóliával letakarni, így nem ég meg. Ha kihűlt, szeleteljük.
Cukkini tojásban
¨
Hozzávalók: 2 kis cukkini, 6
tojás, 4 evőkanál olaj, 2 csapott evőkanál liszt, 4 evőkanál tej, 1 kis fej
vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, késhegynyi törött fehér bors, ízlés
szerint só.
A megmosott
cukkinit héjastól felkarikázzuk, és jól megsózzuk. (Ha a cukkini már nagy,
akkor hosszában félbevágjuk, magját kivájjuk, és félkarikákra aprítjuk.) A
hagymát tisztítás után nagyon finomra összevágjuk. A tojásokat a tejjel és a
liszttel habosra keverjük, majd megsózzuk, és a törött borssal ízesítve, a
vágott hagymát is belekeverjük. Ezután 2 evőkanál olajat belecsorgatunk. Jó
nagy, lehetőleg teflon- vagy palacsintasütő serpenyőbe öntjük a megmaradt
olajat. Felforrósítjuk, és rátesszük a cukkinikarikákat, ezután erős lángon
mindkét oldalukat kissé lepirítjuk. Az ízesített tojásmasszát ráöntjük, és
keverés nélkül sütjük a lepényt. A zöldséget úgy igazítjuk el benne, hogy
mindenhová egyformán jusson. A megsült lepényt még a serpenyőben négy cikkre
vágjuk, és salátával tálaljuk. Finom és könnyű vacsora.
Cukkinikenyér
¨
40 dkg meghámozott, kimagozott,
reszelt cukkíni (tisztán mérve), 3 tojás, 25 dkg cukor, 1-2 vaníliás cukor, 35
dkg rétesliszt, 2 dl olaj, 10-10 dkg mazsola és durvára vágott dióbél, 1
kávéskanálnyi fahéj, 1 sütőpor, 1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna
Jól kikeverjük a
tojást a cukorral és az olajjal, belekeverjük a cukkínit, majd a többi
hozzávalót. Kizsírozott és lisztezett két őzgerincformába (vagy hosszúkás
tepsibe) öntjük. 200 fokos sütőben 10 percig, utána takarékon még kb. 40 percig
- tűpróbáig - sütjük. Ha szükséges, sütőpapírral letakarjuk, hogy ne barnuljon
meg túlságosan a teteje. Rácsra borítva hűtjük ki.
Cukkínilecsó
¨
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg
cukkíni, 50 dkg paradicsom, 4 zöldpaprika, 20 dkg lángolt kolbász, 2 pár
virsli, 2 nagy fej hagyma, 5 dkg füstölt szalonna, pirospaprika, só.
A füstölt szalonnát kockára vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a
lehéjazott, karikára vágott lángolt kolbászt és megpirítjuk. A kolbászt
kivesszük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a
kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a csíkokra metélt zöldpaprikát is. A
cukkínit meghámozzuk, félbevágjuk, magját kiszedjük Felszeleteljük, majd kisebb
darabokra vágjuk, és a felnegyedelt paradicsommal együtt a lábosba tesszük.
Sóval és pirospaprikával meghintve, fedő alatt összepároljuk. Végül beletesszük
az egészben hagyott virslit, a félretett, kisütött kolbászt, és
összemelegítjük. Friss kenyérrel kínáljuk.
Cukkínisaláta
¨
Hozzávalók: 1 nagy cukkíni, 1 adag
francia majonéz, 2 dl kefir, 2 kk. cukor, 2 ek. citromlé, 1-1 csokor
petrezselyem, kapor és snidling.
A meghámozott
cukkínit durvára reszeljük és beleforgatjuk a kefirrel hígított majonézbe,
amelyet még cukorral, citromlével és az összevagdalt zöldfűszerekkel
ízesítettünk.
Cukkínisavanyúság
¨
90 perc
¨
Nehézség: 1
¨
Tetszés szerint apró (10 cm-nél
nem nagyobb!) cukkíni, só, kapor, köménymag, ecet, cukor, fokhagyma
A cukkíniket
megmosom, lecsöpögtetem, majd vékonyan lehámozom és félbevágom. Jól besózom
(kilogrammonként 1 evőkanál só) és 4 órán keresztül hagyom állni. Nagy
uborkásüveg aljára teszek szálas, megmosott, lecsöpögtetett kaprot, erre rakom
az enyhén kicsavart cukkínit. A felöntőléhez vizet, ecetet, cukrot, köménymagot
forralok, beleteszek néhány gerezd tisztított, zúzott fokhagymát, majd a
zubogva forró levet ráöntöm a cukkínire. A tetejére rászórok egy késhegynyi
tartósítószert, azonnal lekötöm, és száraz gőzben hagyom kihűlni.
Cukkínisütemény
¨
Hozzávalók: 40 dkg cukkíni, 35 dkg
liszt, 1 cs. Sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna, 30 dkg kristálycukor, 10 dkg
darált dió, 2 dl étolaj, 3 egész tojás, 10 dkg mazsola
A tojásokat
kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát,
majd a többi hozzávalót. Ha szeretjük, keverhetünk bele őrölt fahéjat is. Két
őzgerincformát kivajazunk, meghintjük liszttel, beleöntjük a masszát, majd 10
percig erős lángon, aztán 50 percig a legkisebb fokozaton sütjük. A tetejét
érdemes alufóliával letakarni, így nem ég meg. Ha kihűlt, szeleteljük.
Cukkínitorta
¨
1 kg cukkíni, 20 dkg sonka, 3
tojás, 3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 25 dkg sajt, 1 evőkanál vágott
petrezselyemzöld, 1 evőkanál kakukkfű, 1 evőkanál rozmaring, só, bors
A cukkínit
lereszelem, és tiszta konyharuhába téve kicsavarom a levét. Egy lábasba olajat
teszek, átforgatom rajta a cukkínit, majd hozzákeverem a tejfölben elkevert
tojást, a reszelt sajtot, a finomra vágott sonkát és a fűszereket. A keveréket
kivajazott jénaiba simítom, és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép
pirosra sütöm. Tálalás előtt a formából kiborítom és úgy szeletelem, mint a
tortát.
Cukkínis csirkemell 1.
¨
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg
csirkemell, 1,2 kg cukkíni, 4 nagy krumpli, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, egy
kis csomó metélőhagyma, őrölt fehér bors, őrölt koriander, só.
A csirkemelleket
bőrözzük le és filézzük ki, a csontot és a bőrt rövid lében főzzük meg. A
filézett csirkemelleket enyhén veregessük ki, sózzuk meg, s egy olyan magasabb
falú serpenyőben, amelyben elfér majd a cukkíni is, forró olajban mindkét
oldalán süssük pirosbarnára. Adjuk hozzá a megmosott és felkarikázott cukkínit,
néhány percig pároljuk együtt, öntsük fel a csontlével, és fedő alatt pároljuk
tovább. Amikor a hús már puha, tegyük bele a tejfölt, de azzal már ne
forraljuk. A krumplit hámozzuk meg, s egészben főzzük meg, tálalásnál a
cukkínis csirkemell mellé minden tányérra egy-egy főtt krumplit tegyünk. Az
apróra vágott metélőhagymával, őrölt fehér borssal és őrölt korianderrel a
tányéron fűszerezzük az ételt.
Cukkínis csirkemell 2.
¨
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 1
kg cukkíni, 40 dkg burgonya, 2 dl energiaszegény tejföl, 2 evőkanál étolaj, só,
bors.
A csirkemelleket
csontozzuk ki, vágjuk ketté, veregessük ki, és sózzuk meg. Az olajon mind két
oldalukat süssük szép pirosra. Adjuk hozzá a megmosott és felkarikázott
cukkínit, néhány percig pároljuk együtt, öntsük fel vízzel, majd fedő alatt
pároljuk tovább. Amikor a hús puha, tegyük bele a tejfölt, de ezzel már ne
forraljuk. Közben főzzük meg héjában a burgonyát.
Cukkínis pizzatöltelék
Rézsútosan
felszeletelünk 3 cukkínit, 1 fokhagymagerezdet negyedelünk, s összekeverve 6-8
percig pirítjuk 3 ek, olajon. Kihűtjük, és kidobjuk belőle a fokhagymát.
Összekeverjük 250 g felkockázott mozzarella sajttal, 1 maréknyi összevágott
mentalevéllel, sózzuk, borsozzuk. A pizzára terítjük, meglocsoljuk olívaolajjal
és megsütjük.
Cukkínis-répás sütemény
¨
Elkészítési idő 46 perc,
¨
Hozzávalók 4 személyre: 37 dkg
cukkíni, 37 dkg burgonya, 37 dkg sárgarépa, 20 dkg csiperkegomba, 20 dkg
vöröshagyma, 1 tojás, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 1.5 dl
tejföl, só, durvára őrölt bors, a díszítéshez petrezselyemzöld
Elkészítés: A
meghámozott burgonyát, a lekapargatott sárgarépát, és a cukkínit megmossuk,
majd durvára lereszeljük. Összekeverjük a tojással, és sóval, borssal
fűszerezzük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és vékony cikkekre vágjuk. A
megtisztított, megmosott csiperkegombát nagyság szerint félbe-vagy negyedbe
vágjuk. A megforrósított zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát, majd
hozzáadjuk a gombát és megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk. A zöldséges masszából
kisebb lepényeket formázunk. A forró olajon megsütjük, majd itatósra szedjük. A
hagymás gombával körítjük, és frissen durvára őrölt borssal ízesített tejföllel
tálaljuk.
Ötletünk: Ropogós
lepényeket más reszelt zöldségből, például karfiolból, karalábéból is
süthetünk. Az egyes zöldségeket elkészíthetjük önmagukban, vagy vegyesen,
burgonyával keverve.
Currys cukkíni
¨
1 ek olaj (olívával még jobb), 1-1
tk. köménymag, mustármag, 1/2 tk. chilipor, 1/4 tk curry, 25 dkg konzerv
paradicsom a levével együtt (ilyenkor 2 percig mikrózott hámozott, darabolt
nyers). 1 apróra vágott, kimagozott zöld chili (ha nem szeretitek a csípőset,
elhagyható, esetleg nagyon pici darabot lehet használni). 30 dkg nem hámozott
cukkíni, fél cm-es karikákra szelve, só, 1 ek. lehetőleg kukoricaliszt 3 ek.
vízben elkeverve.
1. Az olajba tegyük
bele a fűszereket (sót nem) és 600 W-on 2 percig főzzük.
2. Beletesszük a
paradicsomot, a zöld chilit, a cukkínit, lefedjük és max. fokozaton
(900 W) 3 percig főzzük.
3. Ráöntjük a
lisztes habarást, sózzuk és további 1percig mikrózzuk max. -on.
4. A fedő alatt 2-3
percig pihentetjük tálalás előtt.
5. Köret: rizs, de
húsételek mellé tálalhatjuk köretként is.
Ez a recept
bármilyen zöldségfélével működik, akár vegyesen is. Ám, ha kemény a növényféle,
előtte külön 2-3 percig párolni kell. Így ugyancsak megpárolom a gombát.
Chilit, curryt kihagyva egyéb zöld fűszerekkel
is ízesíthetsz. Persze, akkor egészen más.
Finom zöldség egyveleg. / Zöldségétel /
¨
Hozzávalók: 25 dkg zöldbab, 20 dkg
cukkíni, 10 dkg piros húsú paprika, 40 dkg burgonya, 3 evőkanál étolaj, 1 dl
joghurt, 5 dkg vöröshagyma, só, bors, édesítőszer.
A darabokra vágott
zöldbabot sós vízben előfőzzük, a cukkínit 1 centis szeletekre, a kimagozott
paprikát 3 cm hosszú csíkokra, a burgonyát rövidebb hasábokra vágjuk. A
felforrósított olajon a zöldségeket külön-külön kb. 4 percig pároljuk, majd
valamennyit a főzőedénybe visszatesszük, és 15-20 percig főzzük. Közben
elkészítjük a mártást. A joghurtot az apróra vágott hagymát és ízlés szerint
édesítőszert, sót alaposan összekeverjük. A zöldségeket melegen, a mártást
hidegen kínáljuk.
Fokhagymás cukkíni 1.
¨
4 db karcsú cukkíni (50-60 dkg), 1
db egész tojás, 1 evőkanál tej, 2 gerezd fokhagyma, kevés liszt, 1 mokkáskanál
törött fehér bors, 1 csapott teáskanál só
A megmosott, héjas
cukkínit megtörölgetjük, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A tojást a tejjel
és a fűszerekkel habosra verjük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. A
cukkíni-karikákat először a lisztbe, ezután a fűszeres tojásba, majd ismét a
lisztbe mártjuk, és azonnal beletesszük a 170 fokra felhevített olajjal töltött
olajsütőbe. 7-8 perc alatt pirosra megsül, majd jól lecsöpögtetve,
papírtörülközővel bélelt tálra rakjuk. Ha melegen tálaljuk, paradicsommártás
illik hozzá. Hidegen majonézes salátát és pirított kenyér-szeletkéket
kínálhatunk hozzá. A cukkíni helyett zsenge spárgatökkel is ugyanígy
készíthetjük; a tököt kimagozzuk, hosszában félbevágjuk, majd fél-karikákra
aprítva mártogatjuk lisztbe és a tojásba.
Egyszerűen és
gyorsan készíthető, nagyon olcsó, jóízű étel.
Fokhagymás cukkíni 2.
¨
Hozzávalók: 2 kg cukkíni, 8 gerezd
fokhagyma, 20-30 dkg gyöngyhagyma, 1 csokor kapor, 4-4 szál kakukkfű és
rozmaring.
¨
A léhez: 10%-os ecet, cukor, só,
egész bors, koriander.
Elkészítése: A cukkínit meghámozzuk, félbevágjuk, és
kimagozzuk. A húst körömnyi kockákra vágjuk, az üveg aljára kaprot teszünk, a
többi megtisztított hozzávalóval együtt az üvegbe rétegezzük. A zöldség-rétegek
közé kerül, a rozmaring, és a kakukkfű.
Ez után megmérjük, hogy az üvegbe mennyi víz fér. Minden fél liter
vízhez fél deci 10%-os ecetet, 10 dkg cukrot, kevés sót, egy kiskanál borsot,
és koriandert adunk. Felforraljuk, és a cukkínire öntjük. Másnap a levet újra
átforraljuk, és visszaöntjük az üvegbe. Ezután az üveget lezárjuk, száraz
dunsztba tesszük, majd a végleges helyére állítjuk.
Fokhagymás cukkínileves
¨
Hozzávalók: 2 vékonyka cukkíni, 1
csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 1 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál olaj, 1
teáskanál vegeta, 1 húsleveskocka, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor
petrezselyemzöld, 1 késhegynyi törött fehér bors.
A cukkínit
megmossuk, két végét levágjuk, majd vékony karikákra aprítjuk. A felforrósított
olajon üvegesre pirítjuk, ezután felöntjük 8 dl vízzel. Beletesszük a
húsleveskockát és a vegetát, majd a borssal fűszerezzük. Befedve felforraljuk,
és 5 percig főzzük. Közben a tejfölt, fél dl vizet és a lisztet simára
keverjük, a petrezselyemzöldet valamint a zöldhagyma zöld szárát megmossuk, és
nagyon finomra összevágjuk. A hagyma fehér részét vékonyka karikákra aprítjuk.
A forrásban lévő levet a tejfölös liszttel behabarjuk, és kevergetve legalább 5
percig forraljuk. Ezután belekeverjük a hagymakarikákat, a megtisztított és
összezúzott fokhagymát, valamint a zöldfűszereket. Éppen csak egyet forralunk
rajta, máris befedjük, és a tűzről félrehúzzuk.
Fűszeres borjúcsülök
¨
Előkészítés: 30 perc;
¨
Sütés: 1 óra;
¨
Sütés hőfoka: gázsütőben: 2-3.
fokozat
¨
Borjúcsülökből remek rusztikus
ételeket készíthetünk. Serpenyőben rövid ideig süssük, így a csontnál
rózsaszínű marad a hús. Ha sütőben készítjük, még zamatosabb lesz.
¨
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg
borjúcsülök, 1 teáskanál só, 1 teáskanál bors, 2 teáskanál rozmaring, 2
teáskanál kakukkfű, 2 evőkanál olaj, 3/4 kg burgonya, 400 g sárgarépa, 200 g
cukkíni, 1/4 l tyúkhúsleves, 3 evőkanál vaj;
Elkészítése: A húst
bedörzsöljük a fűszerekkel. Az olajat egy tepsiben felhevítjük, a húst
beletesszük és megsütjük. Sütés közben megforgatjuk, és vizet öntünk hozzá,
hogy az alja mindig nedves legyen. A burgonyát és a sárgarépát megtisztítva 1/2
cm-es szeletekre vágjuk. A cukkínit is felszeleteljük. A zöldségeket 40 perccel
a sütés befejezése előtt a húsra szórjuk. A húslevest hozzáöntjük, a
zöldségeket megsózzuk, megborsozzuk, és vajdarabokat teszünk rá. Főzés közben
néhányszor megforgatjuk.
Mi illik hozzá? Egy
pohár könnyű, száraz fehérbor
Grillezett zöldségek
¨
Hozzávalók: 3 db cukkíni, 2 db
padlizsán, 1 db csípős paprika, 1 ek provancei fűszerkeverék, 2 dl olíva olaj,
2-3 gerezd fokhagyma, kapor, 2 pohár joghurt, só, bors, 1 db citrom, grill
zöldség mediterrán fűszerkeverék
Az apróra vágott
csípős paprikát az olíva olajjal, a provancei fűszerkeverékkel összekeverjük. A
cukkínit és a padlizsánt 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és az olajos pácba rakjuk,
majd a hűtőben pihentetjük legalább egy óráig. A fokhagymát és a kaprot apróra
összevágjuk, elkeverjük a citromlével, sóval, borssal. A zöldség szeleteket 3-5
percig grillezzük. Kapros joghurttal tálaljuk.
Grillezett zöldségek camembert sajtokkal
¨
2 db padlizsán, 3 db cukkíni, 4 db
csemegepaprika, 2 db paradicsom, 2 db camembert sajt, só
A zöldségeket
alaposan megmossuk, szeleteljük, a paprikát kettévágjuk, és a belsejét
eltávolítjuk. A paradicsomot is kettévágjuk. Fölszeletelés után sózzuk. Grillen
vagy serpenyőben megsütjük. Sütés közben az ízesített olajokkal kedvünk szerint
ízesíthetjük. Szép ropogósra sütjük, s a fölszeletelt camembert-rel tálaljuk.
Az ízesített olajakat helyezzük az asztalra, hogy mindenki ízlése szerint
használja. (Javasoljuk a BIOL fűszerolaj termékcsaládot, amely ellenőrzött
bioalapanyagokból készül, és semmilyen formában nem tartalmaz vegyszert,
adalék- vagy színezőanyagokat, segíti az emésztést, fogyókúrázóknak is
ajánlható. Különösen előnyös a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek.)
Kapros cukkínisaláta
¨
Hozzávalók: 60 dkg cukkíni, 1 nagy
csokor kaporzöld, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, ecet, kevés cukor, 5
dkg reszelt rokfort (márványsajt), 3 evőkanál olaj.
A megmosott
cukkínit letörölgetem, majd az almareszelő durva fokán héjastól lereszelem és
megsózom. Jól átkeverem, hogy egyenletesen érje a só. Fél óráig hagyom állni,
közben elkészítem a saláta mártását: a fokhagymát tisztítás után szétzúzom és
egy deci vízbe, teszem. Belekeverek kevés ecetet, cukrot, majd az olajjal,
végül pedig a reszelt rokforttal összeforgatom. Ezután ráöntöm a cukkinira. Jól
átkeverem, és lefedve teszem be a hűtőszekrénybe egy-két órára. Közvetlenül
tálalás előtt meghintem a megmosott és finomra metélt kaporral.
¨
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Kefires cukkíni. / Zöldségétel /
¨
Hozzávalók: 60 dkg cukkíni, 15 dkg
vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl kefir
Az apró cukkíniket
hámozatlanul 1 cm karikákra vágjuk. Enyhén besózzuk, és 15-20 percig állni
hagyjuk. A felaprított vöröshagymát 1 dl vízben megfőzzük, az olajat ráöntjük,
és a cukkíniket megpároljuk rajta. Közben a zúzott fokhagymát összekeverjük a
kefirrel, és a párolt cukkínire öntjük. Köretként sült csirkéhez nagyon finom.
Krétai cukkíni saláta
¨
Ugyanúgy készül, mint a krétai
padlizsánsaláta, csak nagyon karcsú, mag nélküli cikkíniból jó.
¨
Hozzávalók: 2 karcsú (összesen kb.
60 dkg) cukkíni, 2 fej vöröshagyma, só, borecet, a sütéshez olaj
A cukkínit műanyag
késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és besózva szűrőkanálba rakjuk, mely
alá egy tálat teszünk a kicsorgó lé számára. Egy óra múlva a szeleteket
papírtörülközővel leitatjuk, és mindkét felüket teflonserpenyőben, kevés olajon
megsütjük, majd a megtisztított, karikákra vágott hagymával jól záródó üvegbe
rétegezzük, és kevés borecettel meglocsoljuk. Az üveget lezárjuk. A salátát
hűtőszekrényben két-három napig érleljük, miközben a levét naponta fölrázzuk.
Lazacfilé, zöldségekkel töltve újburgonyával, spárgaragun
¨
(4 személyre)
¨
Hozzávalók: Lazacfilé 60 dkg,
cukkíni 20 dkg, sárgarépa 20 dkg, spárga 40 dkg, tejszín 20 dkg, újburgonya 50
dkg, koktélparadicsom 8 db, póréhagyma 1 db, só, kömény, petrezselyem, őrölt
fehérbors.
A lazacfilét 4
egyenlő szeletre daraboljuk, majd hosszában kettévágjuk. Ízlés szerint sózzuk,
borsozzuk, és kevés vajban megsütjük. A sárgarépát és a cukkínit vékony
csíkokra vágjuk, majd vajon pároljuk, ízesítjük ízlés szerint. Az újburgonyát
köményes petrezselymes, sós vízben puhára főzzük, megpucoljuk, végül vajban
megpirítjuk, finomra vágott petrezselyemmel meghintjük. A spárgát megpucoljuk,
megfőzzük, a szárát felkarikázzuk, a spicceket félretesszük, díszíteni.
Elkészítjük a ragut. A karikára vágott póréhagymát vajban pirítjuk, hozzáadjuk
a spárgaszeleteket, ízesítsük sóval, borssal, vágott petrezselyemmel,
citromlével, majd tejszín hozzáadásával még egyszer forraljuk. Ha minden
elkészült, ízlésesen egymásra rakva, tálaljuk.
Lencsecsírás cukkínisaláta
¨
Hozzávalók: 1 csésze lencsecsíra,
4 cukkíni;
¨
A salátaszószhoz: fél csésze
összevágott dió, 4 ek. napraforgómag-csíra (2 napig csíráztatva), 1 reszelt
alma, 2 ek. olaj, 2 ek. citromlé,1 csipetnyi zsályalevél, kevés só.
Keverjük össze a
lencsecsírát és a karikákra szeletelt cukkínit, majd öntsük rá a vízzel vagy
tejjel, joghurttal elpépesített salátaszószt.
Máj cukkínivel
¨
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 2
dkg liszt, 3 evőkanál étolaj, 5 dkg vöröshagyma, 60 dkg cukkíni, 15 dkg
sárgarépa, só, bazsalikom.
A májat csíkokra
vágjuk, lisztben megforgatjuk, két evőkanál olajon erős lángon megsütjük. Egy
másik edényben a maradék olajon az apróra vágott hagymát megpároljuk,
hozzáadjuk a cukkínit, sárgarépát. Sóval, bazsalikommal fűszerezzük, fedő alatt
puhára pároljuk. Végül hozzáadjuk, az olajtól lecsöpögtetett májat. Egy kis
ideig együtt pároljuk. Csak frissen elkészítve jó.
Mogyorós csirkemetélt
¨
4 kicsi csirkemell, 10 dkg
mogyoró, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejszín, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 1
mokkáskanál őrölt fehér bors.
A csirkemelleket
kicsontozom és vékony, hosszú csíkokra metélem. Jól megsózom, majd a felforrósított
olajon, erős lángon hirtelen lepirítom. Ha a hús már teljesen megfehéredett,
belekeverem a megtisztított, szétzúzott fokhagymát és a darált mogyorót. Néhány
percig együtt pirítom, majd ráöntöm a tejszínt, és a borssal fűszerezem, végül
fedő alatt puhára párolom. Szeletekre vágott, lisztben megforgatott és olajban
kisütött cukkíni vagy patisszon illik mellé, de sült burgonyával is kínálható.
A salátát se felejtsék el az asztalra tenni!
Elkészítési ideje:
45 perc
Mozzarella-lepénykék
¨
Vaj a sütőforma kivajazásához
¨
4 kisebb cukkíni, 1 gerezd
fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 4 tojás, 100 g mozzarella sajt, 35 g
zsemlemorzsa, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, só, 1 késhegynyi
durvára őrölt cseresznyepaprika
¨
Előkészítés: 12 perc
¨
Főzés: 24 perc
Ehhez a könnyű
ételhez fokhagymás kenyeret és bazsalikomos paradicsomsalátát kínáljunk.
1. A sütőt 200
°C-ra előmelegítjük. Kivajazunk 4 db 10 cm átmérőjű ramequin- vagy
szufléformát. A cukkínit megmossuk, megtisztítjuk szeleteljük. A fokhagymát
megtisztítjuk, finomra vágjuk. Közepes nagyságú serpenyőben az olajat mérsékelt
lángon felforrósítjuk, ebben a cukkínit és a fokhagymát kb. 5 percig pároljuk,
amíg a cukkíni meg nem, puhul. Ekkor levesszük a tűzhelyről.
2. A tojásokat nagy
tálban jól összekeverjük. A mozzarella sajtot nagyobb darabokra vágjuk, a
zsemlemorzsával, petrezselyemmel, sóval és paprikával együtt a tojásokhoz
keverjük. Végül a fokhagymás cukkínit is beletesszük.
3. A masszát az
előkészített formácskákban elosztjuk, 10-15 percre a sütőbe toljuk, és forrón
tálaljuk.
Muszaka gyöngybúzával
¨
Hozzávalók 6 személyre: 1 cs.
gyöngybúza (12,5 dkg), 40 dkg darált hús, 40 dkg padlizsán, 40 dkg cukkíni, 3/8
liter tej, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg burgonya, 1/4 kg paradicsom, 1 ek. vaj, 1
ek. finomliszt, 1 ek. reszelt parmezán, só, bors, szerecsendió, leveskocka,
olaj.
A búzát dupla
mennyiségű vízbe áztatjuk, sózzuk, majd puhára pároljuk. A darált húst sóval,
borssal és szétnyomott fokhagymával ízesítjük. 2 ek. olajat forrósítunk, és a
húst ebben megpároljuk. A cukkíni és a padlizsán végeit eltávolítjuk, a
zöldségeket megmossuk, majd kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk. A paradicsom
szárát eltávolítjuk, a paradicsomokat pár másodpercre forró vízbe merítjük,
majd hideg vízbe tesszük, és a héját lehúzzuk, a paradicsomokat felszeleteljük.
A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk.
2 ek. olajat
forrósítunk, majd a padlizsán- és cukkíni szeleteket megpároljuk. A zöldséget
lecsepegtetjük. Egy tálat rétegezve megtöltünk a zöldséggel, darált hússal és a
burgonyakarikákkal.
Egy kevés vajat
habzásig hevítünk, lisztet szitálunk rá, és kevergetés mellett röviden
pirítjuk. Tejjel felöntjük, majd sűrű krémmé főzzük, sóval, borssal, őrölt
szerecsendióval és leveskockával ízesítjük.
A zöldséges tálat
meglocsoljuk szósszal, majd megszórjuk parmezánnal. A zöldségtálat
előmelegített sütőbe helyezzük és 180 Celsius-fokon kb. 40 percen keresztül
sütjük. A gyöngybúzával és salátával kínáljuk.
Nizzai cukkíni
¨
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 4
vöröshagyma, 1 közepes cukkíni, 50 dkg paradicsom, 2 evőkanál olaj, 4 dkg vaj,
10 dkg parmezán ízű sajt (de bármilyen sajt lehet), só, őrölt bors
Az olajat egy mély
tűzálló tálba öntjük, és beleterítjük a hagymakarikákat, majd sütőben
megfonnyasztjuk, de nem pirítjuk meg. Ezután kerül a tálba egy sor karikára
vágott burgonya (előtte jobb, ha megfőzzük), erre a kisujjnyi vastag szeletekre
vágott cukkíni (ha zsenge, még meghámozni sem kell, ha öregebb jó ha előtte egy
picit megfőzzük), rá a felszeletelt paradicsom. A rétegeket kissé megsózzuk,
borsozzuk, és a paradicsom tetejére morzsoljuk a vajat. A tálat alufóliával
vagy tetővel letakarva a forró sütőbe tesszük, és erős lángon fél óráig sütjük.
Ezután a tetejére csipetnyi reszelt szerecsendióval összekevert reszelt sajtot
szórunk, és már fedő nélkül addig sütjük, amíg a teteje szép piros nem lett.
Nyári vegyes saláta
Hozzávalók: 1
csokor zöldhagyma, 1 kisebb cukkíni, 1 cukkíni nagyságú kígyóuborka, 1 zsenge
karalábé, 3 húsos zöldpaprika, 1 kis fej kemény saláta, 4 közepes nagyságú
kemény paradicsom, fél dl gyenge bor- vagy gyümölcsecet, 3 evőkanál olaj, 1
púpozott teáskanál mustár, 1 késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint
csipetnyi porcukor és só.
A megtisztított és
lemosott zöldhagymát szárával együtt vékony karikákra vágjuk, salátástálba
tesszük, és megsózzuk. Ezután meghámozzuk a nyers karalábét és a nyers
cukkínit, majd a megmosott és letörülgetett héjas uborkával, a megmosott,
kicsumázott zöldpaprikával együtt az almareszelő legdurvább fokán, szép
szálasra reszeljük, vagy pedig nagyon éles késsel gyufaszál vastagságú csíkokra
aprítjuk. A hagymához téve gyengén megsózzuk (de nem besózzuk!). A fejes
salátát leveleire szedjük, és megmossuk, azután jól leszárítjuk. Ugyancsak
vékony csíkokra aprítjuk, és a salátástálba rakjuk a nyolcadokra metélt paradicsommal
együtt. Az ecetet elkeverjük 2 evőkanál vízzel, és simára keverjük a mustárral,
az olajjal, a borssal és a porcukorral. A mártást ráöntjük a salátára, az
egészet jól átkeverjük, majd befedve betesszük a hűtőszekrénybe. Egyórai
érlelés után átkeverve tálaljuk akár előételként, akár pedig hús mellé,
köretnek.
Ha a salátamártás
helyett majonézes-tejfölös öntettel locsoljuk meg, könnyű vacsorát tálalhatunk.
Olasz cukkíni saláta
¨
Hozzávalók: 80 dkg cukkíni, 1 kis
fej vöröshagyma, 4 ek. olaj, fél citrom leve, 5 ek. borecet, 1 kk. mustár, 1-1
csokor petrezselyem és snidling, só, cukor, őrölt bors
Meghámozzuk, és
vékonyan felszeljük a cukkínit, kevés sóval meghintjük, citrommal megöntözzük,
és az olajban fedő alatt 10 percig pároljuk. Simára keverjük a mustárt az
ecettel, sózzuk, borsozzuk, és az ízét cukorral szelídítjük. Ezzel a mártással
keverjük össze a kihűlt cukkínit. Közé reszeljük a hagymát, meghintjük a
finomra vágott zöldfűszerrel.
Olasz töltött cukkíni
¨
Összeállítás: 15 perc.
¨
Sütés: 30 perc.
¨
Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes
nagyságú cukkíni, 2 evőkanál olaj, 1 nagy fej, összevagdalt vöröshagyma, 2
szelet húsos füstölt szalonna, 2 tört fokhagymagerezd, 25 dkg darált sertés-
vagy borjúhús (esetleg vegyesen), 3 dl főtt rizs, 1 kis doboz paradicsompüré, 1
kiskanál szárított zöldfűszer, 1/2 kiskanál chilipor, 2 evőkanál reszelt
(parmezán) sajt.
Elkészítés:
1. A sütőt közepes
hőfokúra (180 °C-ra) bemelegítjük. Egy vastag falú tepsit olvasztott vajjal
vagy olajjal kikenünk. A cukkínit megmossuk, hosszában félbevágjuk, a belsejét
kiskanállal kiszedjük, és kockákra vágjuk.
2.
Teflonserpenyőben az olajon a szalonnát kiolvasztjuk, és a kétféle hagymát
közepes lángon 3 percig, kevergetve sütjük. A darált húst beleforgatva erős
lángon 4 perc alatt aranysárgára pirítjuk. Időnként megkeverjük, hogy a leve
elpárologjon. Az apró húsdarabokat villával szétbontjuk.
3. A rizst a
fűszerekkel, a paradicsompürével és a cukkíni-darabokkal összekeverjük, és
kissé átsütjük. Ezt a tölteléket a kivájt cukkínik üregébe halmozzuk, és
sajttal megszórjuk. A sütőben 30 percig sütjük, ez alatt a cukkíni is megpuhul.
Olaszos töltött csirke
¨
(5-6 személyre)
¨
Hozzávalók: 1 nagy (1,5 kg-os)
csirke, 20 dkg spagetti, 20 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg főtt,
füstölt sonka vagy nem zsíros tarja, 15 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 3
gerezd fokhagyma, 4 dkg vaj, 2 evőkanál paradicsompüré, 3 evőkanál olaj, 1
csokor petrezselyemzöld. 1-1 mokkáskanál törött fekete bors, bazsalikom,
rozmaring, ízlés szerint só, kevés cukor, 4 karcsú, kis méretű cukkíni, 3 dl
ízesített paradicsommártás.
A kívül-belül
megtisztított, megmosott és lecsurgatott csirkét leszárítom, majd a bőrét
fellazítom. A hasüregét belülről jól megsózom, és a megmosott
petrezselyemcsokrot beleteszem. Félrerakom. A töltelékhez a spagettit
eltördelem, és a szokásos módon, forrásban lévő vízbe téve megfőzöm, majd meleg
vízzel le is öblítem. Hagyom, hogy kihűljön. Közben a vajon üvegesre
fonnyasztom a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát, és megsózva
hozzáteszem az ugyancsak megtisztított és apróra vágott gombát. Beleszórom a
fűszereket, majd fedő alatt, saját levében puhára párolom. Ha zsírjára sült,
hozzáadom a metéltre vágott sonkát, belekeverem a paradicsompürét, és együtt
pirítom néhány percig. Ezután kevés cukorral ízesítem, végül belekeverem a főtt
spagettit, a reszelt sajtot, valamint a zúzott fokhagymát. A tölteléket
óvatosan úgy töltöm a csirke bőre alá, hogy az ne nagyon feszüljön, illetve a
bőr ne szakadhasson fel. Kézzel egyenletesre nyomogatom, hogy egyformán vastag
legyen mindenütt. A megtöltött szárnyast megfelelő nagyságú tepsibe helyezem,
aláöntök 1 pohárka vizet, és kevés olajjal leforrázom. Hideg sütőbe teszem,
majd a lángot fokozatosan közepes erősségig emelve, majdnem készre sütöm. Ekkor
körérakom a megmaradt tölteléket, beborítom az előzőleg megmosott és
felkarikázott, héjas cukkínivel, és a saját pecsenyelevével megöntözve, pirosra
sütöm. 15 percnyi pihentetés után csirkeollóval kis darabjaira vágom, és a
paradicsommártással tálalom. Külön is meg lehet hinteni még kevés reszelt
sajttal.
Padlizsános csirke
¨
30 dkg padlizsán, 60 dkg csirke,
15 dkg paradicsom, 40 dkg burgonya, 10 dkg. cukkíni, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg
zöldpaprika, 3 dkg margarin, só, bors, pirospaprika
A csirkét
bedörzsöljük sóval, borssal. A padlizsánt fél centi vastag darabokra vágjuk,
besózzuk, és pihentetjük. A paradicsom héját lehúzzuk, és cikkekre vágjuk. A
hagymát, burgonyát vékony szeletekre aprítjuk, a paprikát, cukkínit csíkokra. A
beáztatott cseréptálat 1 dkg margarinnal kikenjük. A padlizsán szeleteket jól
kinyomkodjuk, és összekeverjük a többi zöldségfélével. Beletesszük a tálba,
sóval, borssal, ízesítjük, majd ráhelyezzük a fűszerezett csirkét.
A maradék margarint
rámorzsoljuk, és készre sütjük. Pirospaprikával az egészet meghintjük.
Pipás zöldségsaláta
¨
Hozzávalók: 1 csomag pipa tészta,
8 ek olíva olaj, 2 db tv paprika, 2 db paradicsom, 3 db retek, 1 db cukkíni, 20
dkg ementáli sajt, 1 csomag bazsalikom, 1 csomag újhagyma, 3 ek ecet, fél ek
dijoni mustár, só, bors
A tésztát enyhén
sós vízben kifőzzük. A zöldségeket kockára vágjuk. A mustárt, az olajat és az
ecetet kikeverjük, majd sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az összevágott hagymát.
Salátás tálba rakjuk a tésztát, rárakjuk a zöldségeket, majd az öntettel nyakon
öntjük. Tetejére rakjuk a kockára vágott sajtot.
Rakott cukkíni 1.
¨
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg
cukkíni, 50 dkg sertéshús, 4 tojás, 1 dl olaj, 3 dl tejföl, só, ecet.
A húst
felszeleteljük, a szeleteket a fele olajban mindkét oldalon kisütjük, majd
ledaráljuk. A tojásokat keményre főzzük. A cukkínit megtisztítjuk - a zsenge
cukkíni héja és a belseje is fogyasztható -, ujjnyi vastag karikákra vagy
szeletekre vágjuk és enyhén ecetes, sós vízben megfőzzük és leszűrjük. A
kiolajozott tűzálló tálban alulra egy sor cukkínit rakunk, rá darált húst,
tejföllel meglocsoljuk, majd így folytatjuk a rétegezést, míg az alapanyagok el
nem fogynak. A sort cukkínivel fejezzük be, a tetején tejföllel, Forró sütőben
15-20 perc alatt átsütjük.
Rakott cukkíni 2.
A megmosott
cukkínit kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és 10-15 percig sós vízben főzzük,
majd konyhai papírtörlővel leitatjuk róla a vizet. Lisztbe forgatjuk, és kevés
olajon pirosra sütjük. Vegyünk 4 tojást, 25 dkg túrót, 5 dl tejet, 10 dkg
füstölt reszelt sajtot, l ek. ételízesítőt, kevés borsot, 2 gerezd összezúzott
fokhagymát. Az egészet turmixban jól összekeverjük. A kisütött cukkíniszeletek
felét kivajazott tűzálló tálba rakjuk, ráöntjük a túrós keveréket és beborítjuk
a maradék cukkíniszeletekkel. Forró sütőben pirosra sütjük. Hidegen, melegen
egyaránt finom.
Ratatoulle
2-3 db cukkínit, 1
db nagy padlizsánt kockára vágunk és kb. 10 percig párolunk kevés olajon, majd
50 dkg felkarikázott paradicsomot keverünk hozzá. Oreganóval és asafoetidával
fűszerezzük, kis sót teszünk hozzá, s további 10 percnyi párolás után
tálalhatjuk.
Ropogós cukkíni tejfölös hagymával
¨
4 kis cukkíni, 2 db egész tojás,
kevés szójaliszt vagy rizsliszt, 1 mokkáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött
fehér bors
¨
A hagymához: 2 dl tejföl, 3
evőkanál olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág,
ízlés szerint só, bors
A cukkínikat
megmossuk, de nem hámozzuk meg. Mintha rósejbnit sütnénk, úgy gyaluljuk vékony
karikákra. A tojásokat sóval, borssal felverjük, és a zöldséget először lisztbe
mártva megforgatjuk a fűszeres tojásban, majd ismét a szójalisztbe
hempergetjük. A 180 fokos forró olajban ropogós-pirosra sütjük (5-7 perc), és
leszűrve tálra rakjuk. Nem szabad lefedni, nehogy megereszkedjen. Hagyjuk
kihűlni, közben elkészítjük a tejfölös hagymát: a megtisztított vöröshagymát
vékony karikákra vágjuk, és a karikákat szétszedjük. A forró olajon megsózzuk,
fedő alatt üvegesre pároljuk (3-4 perc), majd meghintjük a törött borssal, és a
tűzről lehúzzuk. Ráöntjük a tejfölt, jól összekeverjük, és kihűtjük.
Egyszerűen
készíthető, finom vendégváró étel
Smaragdsaláta
¨
Hozzávalók: (4 személyre), 50 dkg
cukkíni, 10 dkg csomagolt krémsajt, 2 evőkanál finomra vágott hagyma, 1
avokádó, 2 csípős zöldpaprika, 1 fejes saláta, ízlés szerint olaj, ecet, só,
bors, a díszítéshez töltött olajbogyó
A cukkínit rövid
időre forrásban lévő vízbe merítjük, leszűrjük, hideg vízzel lehűtjük, vastag
szeletekre vágjuk. a sajtot darabokra törjük, elkeverjük a hagymával, a
darabokra vágott avokádóval, a kicsumázott szeletekre vágott paprikával.
Olajjal, ecettel, sóval, borssal ízesítjük. Az egész keveréket óvatosan
összevegyítjük a cukkínivel, 20-25 percre behűtjük. Salátalevélen tálaljuk,
töltött olajbogyóval rakjuk körbe.
Spanyol tokány
¨
60 perc
¨
Nehézség: 2
¨
40 dkg lapocka vagy comb, 10 dkg
főtt füstölt hús (tarja, sonka), 20 dkg zöldbab, 20 dkg zöldborsó, 1 kicsi
cukkini (vagy gyenge tök), 4 paradicsom, 10 szem dióbél, 1 kis fej vöröshagyma,
3 evőkanál olaj, 2 dl száraz fehérbor, törött fekete bors, só. (A zöldbab meg a
zöldborsó lehet konzerv vagy gyorsfagyasztott is.)
A megmosott és
leszárított húst hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a zöldbabot tisztítás után
vagy félbetörjük, vagy nagyobb darabokra vagdaljuk, a cukkinit egészen vékonyan
lehámozzuk, és hasábokra vágjuk, a paradicsomokat lehéjazzuk és felkarikázzuk,
a diót apróra törjük (de nem daráljuk!). A forró olajon üvegesre pároljuk a
tisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a húscsíkokat hozzáadva addig
pirítjuk, amíg a hús minden darabja meg nem fehéredik. Ezután a paradicsom
kivételével az összes zöldségfélét a húshoz adjuk. (Ha konzerv zöldborsót
használunk, akkor ezt csak az étel elkészülte után adjuk hozzá, különben
megkeményedik.)
A tört diót is
beleszórjuk az ételbe. Sózzuk, meghintjük borssal, majd a bort és még 1,5 dl
vizet ráöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a zöldség mind megpuhult, csak
akkor tegyük bele a paradicsomot. A diótól különleges zamatot kap a ragu. Főtt
burgonyával kínáljuk.
Sült, töltött cukkíni
¨
Hozzávalók 4 személyre: 60-80 dkg
cukkíni, 1 db főtt csirkemell, 2 db nagy paradicsom, 2 db tojás, 3 dkg Héra
főzőmargarin, 5 dkg reszelt sajt, ízlés szerint só, őrölt fehér bors, 1 csokor
petrezselyemzöld.
A cukkínikat kivájt
üreggel felfelé egy főzőmargarinnal kikent tűzálló tálba fektetjük, és a legnagyobb
teljesítménnyel 2-4 percig lefedve pároljuk, majd állni hagyjuk. A
paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, majd a héjukat lehúzzuk és a
belsejüket a csirkehússal, és a cukkínibelsővel együtt kis kockára vágjuk. A
finomra metélt petrezselyem felével összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és
a reszelt sajttal meg a tojásokkal jól összedolgozzuk. A kivájt cikkíniba
töltjük és a tetejükre, Hérát morzsolunk. Lefedjük, majd 17-19 percig 10 %-os
teljesítménnyel sütjük. (A lefedésnél a keletkező gőz kiáramlásának mindig
hagyjunk egy kis helyet!)
Végül 3-4 percig
hagyjuk állni, és a maradék petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Sült zöldség tofuval
¨
Hozzávalók 1 db hagyma, 10 dkg
tofu, 1 evőkanál szójaszósz, olaj, 1-1 kávéskanál majoranna, borsikafű, vegeta,
só, őrölt gyömbér, 40 dkg zöldség, ami lehet brokkoli, kelbimbó, tök,
patisszon, cukkíni, padlizsán, sárgarépa, lehet 1 féle vagy 3-4 féle zöldségből
is, ki mit szeret.
Tegyünk a lábasba
olajat, bele az összevágott hagymát, kicsit kevergessük, majd bele az
összevágott zöldségeket.
3 percig sütjük,
utána tegyük bele a kockára vágott tofut és a szójaszószt, végül a fűszereket.
Alaposan keverjük
össze és kb. 1 perc múlva készen is van.
Szűzpecsenye zöldséges tésztaágyon
¨
Elkészítési idő kb. 30 perc
¨
Hozzávalók 4 személvre: 50 dkg
sertés szűzpecsenye, 2 evőkanál olaj, fekete bors, 20 dkg szélesmetélt, 2
nagyobb sárgarépa (egyenként kb. 15 dkg), 1 nagy cukkíni (kb. 25 dkg), 20 dkg
laska, vagy csiperkegomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 evőkanál vaj vagy margarin
1 dl fehérbor, 1/2 pohár (1 dl) tejszín, 2 teáskanál étkezési keményítő
alufólia, só
A húst megmossuk és
lecsöpögtetjük, majd forró olajban minden oldalról erősen megkapatjuk. Sózzuk,
borsoztuk, és közepes hőfokon, fedő alatt, kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Közben a tésztát forrásban lévő, sós vízbe tesszük, és az újraforrás tól
számítva kb. 8-10 percig, nem túl puhára főzzük.
Megtisztítjuk, és
hosszában nem túl vastag, széles csíkokra vágjuk a sárgarépát. A cukkínit
meghámozzuk, megmossuk, és ugyancsak csíkokra vágjuk. Serpenyőben, kevés forró
olajon kissé megpirítjuk a sárgarépát és a cukkínit. Két perccel a tészta
főzési idejének vége elölt mindkét zöldségfélét beledobjuk a főzővízbe, és
együtt főzzük vele.
Megtisztítjuk és
leöblítjük a gombát. Apró kockára vágjuk a megtisztított hagymát, majd a
gombával együtt forró zsiradékban barnára pirítjuk. A zöldséges tésztát
alaposan leszűrjük, hozzáadjuk a gombához, és még egyszer megfűszerezzük.
Kivesszük a húst,
alufóliába csavarjuk, és kb. 5 percig állni hagyjuk. A pecsenyealapot felöntjük
kb. 1/8 liter vízzel és a fehérborral felforraljuk, majd a tejszínben simára
kevert étkezési keményítővel besűrítjük. A mártást sóval és borssal ízesítjük.
A húst
felszeleteljük. A zöldséges metéltet előmelegített tálra halmozzuk, és
ráfektetjük a hússzeleteket. A mártással leöntve kínáljuk. Hagymás
paradicsomsaláta illik hozzá.
Töltött cukkíni 1.
¨
Hozzávalók: 5 dkg köles (rizs,
búza, árpagyöngy), 2 dl víz, 1 közepes cukkíni, Vegeta, 1 evőkanál olívaolaj,
2-3 gerezd fokhagyma, fél kávéskanál fűszeres só, 2 evőkanál vágott zöld
(petrezselyem. lestyán. Zeller zöldje). 1 fej hagyma, 1 kávéskanál vaj, 1
paradicsompaprika, 1 sárgarépa, 10 dkg friss gomba, 1 kávéskanál majoránna, 1
kávéskanál rózsapaprika. 1 evőkanál tejföl, 3 dkg csíkokra vágott sajt, kevés
vaj a forma kikenéséhez
A kölest a
forrásban lévő vízbe tesszük, Vegetával ízesítjük, és 25-30 percig főzzük. A
cukkínit megmossuk, hosszában
kettévágjuk, és a közepét kivájjuk A kivájt részt, később salátához felhasznál
hatjuk. Az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a fűszeres sót és a vágott
zöldfűszert összedolgozzuk, és megkenjük vele a cukkíni belsejét. Ezután
meghámozzuk hagymát, felkockázzuk, és a vajban üvegesre pároljuk.
A
paradicsompaprikát kicsumázzuk, és nagyon vékony csíkokra vágjuk. A sárgarépát
meghámozzuk, és finomra reszeljük. A gombát megtisztítjuk, és vékonyan
felszeleteljük. A paprikacsíkokat, a sárgarépát és a gombát a hagymára dobjuk.
és 5-8 percig pároljuk. Ezután belekeverjük a kölest. Majoránnával. rózsapaprikával
ízesítjük, és tejföllel dúsítjuk. A köleskásával megtöltjük a cukkínit, és a
tetejére sajtcsíkokat teszünk. A megtöltött cukkínit kivajazott tűzálló tálra
tesszük, alufóliával letakarjuk, és 200 °C-on. kb. 40 percig sütjük.
Töltött cukkíni 2.
¨
Hozzávalók: 2 db kb. 25 cm hosszú
cukkíni, 20 dkg főtt füstölt hós, 2 kemény tojás, 1 nyers tojás, 1 kis
paradicsompüré, 10 dkg edami sajt, 10 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, 1
kis fej vöröshagyma, 2 gerezd tört fokhagyma, őrölt bors, csipetnyi
babérlevélpor
Az olajon a finomra
vágott vöröshagymát aranysárgára sütjük, majd a tört fokhagymát beletéve még
egy percig a tűzön hagyjuk. Ekkor adjuk hozzá a kis kockákra vágott, főtt
füstölt húst, amit egy kissé megpirítjuk rajta, végül a paradicsompürével meg a
fűszerekkel összekeverjük. (Csak akkor sózzuk, ha a füstölt hús nem elég sós.)
Pár percig főzzük, majd a tűzről levéve összekeverjük a kockára vágott kemény
tojással, a sajttal, végül a nyers tojással. A cukkíniket alaposan megmossuk,
hosszában kettévágjuk, a magjukat kiszedjük, és a tölteléket az üregükbe
halmozzuk. Hajszálvékony füstöltszalonna-szeletekkel befedjük, és tűzálló tálra
egymás mellé ültetve, forró sütőben addig sütjük, amíg a tetejükön a szalonna,
ropogós piros nem lett. Aki nem szereti a szalonnát, az tehet a tetejére
reszelt sajtot helyette.
Töltött cukkíni 3.
¨
Hozzávalók: 4 nagy cukkíni, 2,5
dkg vaj, 45 dkg paradicsom, 1 ek finomra metélt petrezselyemzöld, só, bors
¨
A mártáshoz: 5 dkg vaj, 5 dkg
liszt, 6 dl tej, 5-10 dkg reszelt sajt
A cukkíniket
hosszában kettévágjuk, magját kivájjuk, enyhén sós vízben puhára pároljuk.
A paradicsomokat
pár percre forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, húsát felaprítjuk. Kevés vajon
addig pároljuk, míg össze nem áll, fűszerezzük.
A mártáshoz a
felolvasztott vajat és a lisztet elkeverjük, felöntjük a tej harmadával. Nagy
lángon, kevergetve sűrűre főzzük, miközben két részletben hozzáadjuk a maradék
tejet. Belekeverjük a sajtot, sóval, borssal ízesítjük. A kész mártás felét
kivajazott jénaiba tesszük, belehelyezzük a cukkínikat, üregükbe belekanalazzuk
a fűszeres paradicsomot. Ráöntjük a mártás másik felét, tetejét megszórjuk
reszelt sajttal. Előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.
Töltött cukkíni 4.
Bár majdnem mindegyik
zöldségből készült étel vegetáriánusoknak való, a töltött cukkínit különösen
ajánljuk, mivel ízében is újat nyújt, és megfelel eme táplálkozási mód
szigorúbb előírásainak is. Két közepes nagyságú cukkínit megmosunk, hosszában
félbevágjuk, a belsejüket kiszedjük, és kockákra aprítjuk. Egy kis fej
vöröshagymát összevagdalunk, egy evőkanál olajon megpirítjuk, majd 30 deka
megtisztított, cikkekre vágott gombát adunk hozzá. Erős lángon kevergetve 3-4
percig sütjük, majd a kiszedett cukkínibelsőt beleforgatva sóval, borssal,
kakukkfűvel vagy oreganóval fűszerezzük. Két, kockákra vágott paradicsomot is
adunk hozzá, és szárazra pároljuk. A kivájt cukkínihéjba töltjük, és 10 deka
reszelt sajttal megszórjuk. A forró sütőbe téve szép pirosra sütjük.
Töltött cukkíni 5.
¨
Hozzávalók 4 személyre: 1.5 kg (2
nagyobb) cukkíni, 2 tojás, 50 dkg gomba vagy darált hús, 10 dkg reszelt sajt,
kakukkfű, őrölt bors, só, oregano, 1 nagy fej hagyma, 2-3 evőkanál vaj vagy
margarin.
A cukkíniket
megmossuk, hosszában félbevágjuk, a belsejét kanállal kivájjuk, és kockára
vágjuk. A kivájt cukkíniket lobogó forró, sós vízben főzzük 4-5 percig, majd
hideg vízben lehűtjük és lecsepegtetjük, s kivajazott tepsibe tesszük. Az
apróra vágott, kakukkfűvel ízesített gombát a vaj egy részén megpirítjuk, a
maradék vajon a finomra vágott hagymát pirítjuk meg, hozzáadjuk a felaprított
cukkínit, s néhány percig együtt pároljuk. A tojást megfőzzük, megtisztítjuk,
apróra vágjuk. A megpirított gombát,
a hagymás cukkínit
és a tojást összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, megtöltjük vele a kivájt
cukkíniket, mindegyiket gazdagon megszórjuk sajttal, és forró sütőben 20-30
perc alatt megsütjük. Ha darált húst használunk, azt a pirításnál nem
kakukkfűvel, hanem őrölt borssal és oreganóval fűszerezzük.
Töltött cukkíni 6.
¨
Hozzávalók 4 személyre: 4 kisebb
cukkíni, 15 dkg darált hús, 15 dkg párolt rizs, 1 hagyma, 2 ek. olaj, 2
sárgarépa, 5 fej gomba, 1 kaliforniai paprika, só fehér bors, kakukkfű 1,5 dl
húsleves, 5 dkg reszelt sajt
Az olajon
megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a darált húst, a kis kockára
vágott sárgarépát, gombát és paprikát, fűszerezzük, s a húslevest ráöntve
puhára pároljuk. Ha kész, belekeverjük a párolt rizst, majd félretesszük. A
cukkíniket félbevágjuk, belsejükből kivájjuk a magházat, majd beletöltjük a
darált húsos masszát. Tetejüket megszórjuk kevés reszelt sajttal, majd tepsibe
helyezzük őket. Alufóliával letakarva 20 percig pároljuk, majd azt levéve 5
percig pirítjuk, hogy színt kapjon. Tejfölt kínáljunk hozzá, melybe keverhetünk
zúzott fokhagymát, vagy apróra vágott metélőhagymát.
Töltött cukkíni 7.
¨
Hozzávalók: 2 közepes cukkíni, 30
dkg alma, 10 dkg trappista, 2 dl joghurt, 1 ek. porcukor, fél citrom, só, bors,
1 kemény tojás, 1 paradicsom
A cukkínit
hosszában kettévágjuk, a belsejét kivájjuk. Az almát, a sajtot, a kivájt
cukkínit apróra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk. A joghurtot sóval, borssal,
porcukorral ízesítjük, citromlével savanyítjuk. Az almás-sajtos cikkínira
öntjük, összekeverjük, és a kivájt cikkíniba töltjük. Keménytojással és
paradicsomszeletekkel díszítjük. Tálalásig a hűtőben tartjuk, hogy jól
összeérjenek az ízek.
Vegyes sült zöldség
¨
Hozzávalók: 25 dkg kemény
paradicsom, 25 dkg húsos zöldpaprika, 25 dkg hegyes csípős paprika, 25 dkg
cukkíni, 25 dkg padlizsán, olaj (a sütéshez), só (ízlés szerint).
A paradicsomokat
megmossuk, tetejüket keresztben bevágjuk. A megmosott és letörölgetett
paprikákat csumájukal és ereikkel együtt felnégyeljük. A cukkínit háromcentis
darabkákra szeleteljük. A padlizsán szárát leszedjük, és ujjnyi vastagra
karikázzuk. Az ily módon előkészített zöldségeket sorban, egymás után,
fajtánként megsütjük oly módon, hogy ujjnyi magasan olajat öntünk egy
serpenyőbe és felforrósítjuk. Néhány percnyi sütés mindkét oldalán, máris
készen van. Szűrőkanálban lecsöpögtetjük a felesleges olajat, és megsózva
rakjuk meleg tálra. Másik készítési módja, hogy sorban lerakjuk a zöldségeket,
leöntjük kevés olajjal, majd a felforrósított sütőben, erős lángon pirítjuk. Ez
hosszabb ideig tart, de kevesebb olaj szükséges hozzá.
Zöldségegyveleg
¨
40 dkg sárgarépa, 20 dkg gyökér,
10 dkg zeller, 20 dkg cukkíni, 3 dkg vöröshagyma, 1 ek paradicsompüré, 2 ek
étolaj, 10 dkg paradicsompaprika, só, borsikafű, petrezselyem
A vöröshagymát
finomra vágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott
sárgarépát, gyökeret, és zellert. Meghintjük finomra vágott petrezselyem
felével. Ízesítjük sóval, borsikafűvel, és kevés vizet öntünk alá, és pároljuk.
Amikor már majdnem
kész, hozzáadjuk a paradicsompürét, a kockára vágott cukkínit és
paradicsompaprikát. Kevés vizet öntünk még alá, és zsírjára pirítjuk.
Tálaláskor
petrezselyemmel megszórjuk.
Zöldséges lecsó
¨
(4 személyre)
¨
Hozzávalók: 2 nagy fej
vöröshagyma, 50 dkg zöldpaprika, 30 dkg héjas, nyers uborka (vagy cukkíni, vagy
patisszon, vagy főzőtök), 2 dl tejföl, valamint az összes többi hozzávaló, ami
a natúr lecsóhoz szükséges.
Ugyanúgy készítjük,
mint a natúr lecsót. Amikor a zöldpaprikát hozzáadjuk az ételhez, akkor adjuk
bele a kockákra vágott (kimagozott, esetleg meghámozott) zöldséget is. Az étel elkészülte
után keverjük bele a tejfölt, és már nem forraljuk. Sós vízben főtt burgonya,
vagy csak egyszerűen puha kenyér a hozzáillő köret.
¨
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Zöldséges omlett szalonnával
¨
Hozzávalók: 5 dkg sárgarépa, 5 dkg
cukkíni, 1 kis fej hagyma, 2 vékony szelet húsos szalonna, 1 dkg vaj, 4 tojás,
2 evőkanál tej, 3 dkg vaj vagy margarin, só és curry ízlés szerint.
A répát és a
cukkínit megtisztítjuk, kis hasábokra aprítjuk. A hagymát megtisztítjuk,
finomra vágjuk, a szalonnát pedig kis kockákra. A hagymát és a szalonnát az
olvasztott vajon pároljuk, később a zöldséget és 4 evőkanál vizet adunk hozzá.
Sózzuk, curryvel fűszerezzük, lefedve kb. 5 percig, amíg a víz elpárolog,
pároljuk. A tojást, tejet sózzuk, felverjük. Forró vajban omlettet sütünk
(lásd: alaprecept). Mielőtt felszíne megszilárdulna, a tölteléket rátesszük.
Tányérra vagy tálra csúsztatjuk, és ott összehajtjuk.
Zöldséges padlizsán
¨
Előkészítés: 15 perc
¨
Sütés: 14 perc
¨
1 gerezd fokhagyma 4 evőkanál
olívaolaj, 3 evőkanál vörösborecet, 1/2 teáskanál szárított szurokfű (oregano),
morzsolt, só, fekete bors, 1 közepes padlizsán (kb. 300 g), 2 cukkíni (kb. 300
g), 1 paprika (piros vagy sárga húsú), 30 g reszelt parmezán
1. A sütőt (csak
felül) előmelegítjük 250 -°C-ra. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, és apróra
vágjuk. Egy kisebb tálban összekeverjük az olajat, ecetet, szurokfüvet, sót,
borsot és fokhagymát.
2. A padlizsánt
megmossuk, ferdén 5 mm vastag szeletekre vágjuk. Ezeket egymás mellé helyezzük
egy alufóliával kibélelt sütőlapon, majd megkenjük az olajos keverékkel. A
hőforrástól kb. 10 cm-re betoljuk a sütőbe, és mindkét oldalán 4-4 percig
sütjük, míg enyhén barna színt nem kap, és el nem készül. Közben a forgatás
után ismét megkenjük az olajos keverék-kel.
3 Ezalatt megmossuk
a cukkínit és a paprikát. A cukkínit hosszában vékony szeletekre vágjuk. A
paprikát félbevágjuk, eltávolítjuk a magokat és az erét, majd kb. 2,5 cm széles
csíkokra vágjuk.
4. A kész
padlizsánt melegen tartjuk. A cukkíniszeleteket, és a paprika- csíkokat sütőlapra
helyezzük, megkenjük az olajos keverékkel, sütőbe tesszük, és 3 percig sütjük,
majd megfordítjuk, ismét megkenjük az olajos keverékkel, és újra 3 percig
sütjük.
5. A zöldséget 4
tányérra helyezzük, és egyenletesen elosztjuk rajtuk a maradék olajos
keveréket. Meghintjük reszelt parmezánnal, és azonnal tálaljuk.
Zöldséges rizottó
¨
1 l könnyű tyúkhúsalaplé, 100 g
mélyhűtött zöldborsó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb
cukkíni, 100 g brokkoli, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1 evőkanál olívaolaj,
200 g Arborio- vagy Vialone-rizs (közepes szemű, jó vízfelvevő tulajdonságú
rizsfajták), 40 g reszelt parmezán sajt, ízlés szerint parmezán sajt külön
¨
Előkészítés: 10 perc
¨
Főzés: 22 perc
1. Felforraljuk a
lét, a fagyasztott borsót folyó meleg víz alatt felengedjük. A vöröshagymát és
fokhagymát apróra vágjuk. A cukkínit megmossuk, végét levágjuk, és karikákra
szeljük. A brokkolit megmossuk, megtisztítjuk, és rózsáira szedjük.
2. Serpenyőben a
vajat és olajat mérsékelt hőfokon felforrósítjuk. A vöröshagymát és fokhagymát
1 percig pároljuk benne. Hozzáadjuk a rizst is, és fakanállal állandóan keverve
2 percig tovább pároljuk. Az alaplé felét lassanként, állandó keverés közben,
beleöntjük. Mindig csak akkor öntsünk újra, ha a rizs az előző adagot már
felvette.
3. Kb. 10 perc
múlva a cukkínit, brokkolit és egy kevés alaplét adunk hozzá, és 5 percig
főzzük fedő nélkül, időnként megkeverve. Ismét hozzátöltünk a léből, amíg a
rizottó krémes és puha nem lesz, de még nem főtt szét. (Esetleg nem is lesz szükség
az egész alaplére.)
4. Végül
összekeverjük a borsót és sajtot a rizzsel, megszórjuk parmezánsajttal és
azonnal tálaljuk.
Zöldséges rizs
¨
4 személyre: 20 dkg rizs, 5-6 dl
csirkeleves (lehet leveskockából is), 1 vöröshagyma vagy kisebb póréhagyma, 40 dkg
uborka, ugyanennyi cukkíni, 10 dkg sovány, főtt sonka, 5 dkg vaj, só, 10 dkg
reszelt sajt.
A rizst a levessel
az előbbiekben már ismertetett módon puhára pároljuk. Amíg lefedve a rizsszemek
megduzzadnak, a vajban megpároljuk a finomra felaprított hagymát, a meghámozott
és kockára vágott uborkát és cukkínit. A sonkát vékony metéltre vagy kockára
vágjuk. A forró párolt rizst összekeverjük a megpárolt zöldséggel és a
sonkával, és tálalásnál a tányéron meghintjük reszelt sajttal. Aki nem kedveli
az uborkát vagy a cukkínit, az használhat helyette bármilyen más zöldséget:
gombát, sárgarépát, fehérrépát, karfiolt, kelbimbót. Ugyan nem spártaian diétás
étel, de elfogadhatóan könnyű vacsora. Ha pedig elhagyjuk belőle a sonkát,
száraz sültek mellé változatos körítés.
Zöldséggel töltött kávés palacsinta
¨
Hozzávalók a töltelékhez: 40 dkg
cukkíni, 20 dkg padlizsán, 3 db közepes paradicsom, 1 db póréhagyma, 2 gerezd
fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 20 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál olaj, 3
evőkanál joghurt, 2 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál finomra vágott, friss menta,
őrölt fehérbors, só.
¨
Hozzávalók a palacsintához: 10 dkg
liszt, 1 db tojás, 0,5 dl presszókávé, tej, szódavíz, só, olaj (a sütéshez).
Elkészítés:
Felhevített olajon
megfuttatjuk a finomra vágott fokhagymát, beletesszük a kockára vágott
cukkínit, póréhagymát, padlizsánt, paradicsomot, és mentával, borssal, sóval
ízesítve megpároljuk. Mikor a zöldségek megpuhultak, lisztszórással sűrítjük,
joghurtot és finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá, majd pár pillanat
alatt készre forraljuk. Közben lisztből, tojásból, kávéból, tejből,
szódavízből, parányi sóból elkészítjük a palacsintatésztát, majd felhevített olajban
kisütjük a palacsintákat. Tálaláskor a zöldséges töltelékkel megtöltött
palacsintákat meghintjük reszelt sajttal és grillsütőben megpirítjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése