2021. december 16., csütörtök

Pihentetés nélküli - azonnal puha mézes!

 

Pihentetés nélküli - azonnal puha mézes!

Hozzávalók 150-180 db-hoz, én ennek a felét készítettem, és így is elfáradtam :D :

1 kg liszt
3 kiskanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézessütemény fűszerkeverék
30 dkg porcukor
30 dkg sütőmargarin vagy vaj
2,5 dl méz
3 tojás
+ a nyújtáshoz finomliszt

A lisztet, a szódabikarbónát, a mézes fűszert, porcukrot összekeverjük, majd a margarinnal elmorzsoljuk, és végül a mézzel és tojással összegyúrjuk. Könnyen formázható puha tésztát kapunk. 3 cipóra osztjuk. Jól meglisztezett felületen az egyik cipót 3 mm vastagságúra nyújtjuk és tetszés szerinti mintával szaggatjuk. Sütőpapiros lemezre sorakoztatjuk és előmelegített sütőben 180 fokon 10! perc alatt megsütjük őket szép sorban.

Az íróka hozzávalói és készítése:

1 tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál citromlé / ecet

 

Az írókához kávédarálóval porrá őröljük a kristálycukrot, majd átszitáljuk, így biztosan nem marad benne nagyobb szemcse. Hozzávegyítjük az étkezési keményítőt. A tojásfehérjét a robotgép habverőjével kezdjük keverni, fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot, majd a citromlét is. Nem lesz szükség az egész cukormennyiségre, csak annyit teszünk bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen.

Nejlonzacskóba töltjük és pici lyukat vágunk a sarkára. Rajzoljunk kedvünkre, én is azt tettem mikor rájöttem, nem fogom Moha mintáit még csak megközelíteni sem! Nagyon el kell találni a sűrűséget, hogy a vékony rajzolatú mintákhoz a nagyon pici lyukon még könnyen kijöjjön a krém, és ez még elsőre nem ment nekem, de szerintem másodjára sem menne. Ettől még elégedett vagyok a végereménnyel, nagyon is! Fő az önbizalom! :DD

 

 

 

 

Aprósütemények: 4 az 1-ben

Alaprecept:

  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor

Az első adaghoz (Linzer és Ischler):

  • baracklekvár
  • porcukor
  • csokimáz
  • fél diószemek

A második adaghoz (Mogyorós karácsonyi kekszek):

  • 5 dkg pörkölt, őrölt mogyoró

A harmadik adaghoz (Mákos csókok):

  • 5 dkg darált mák
  • 1 kávéskanál fahéj
  • meggylekvár

A tészta hozzávalóiból készíts linzertésztát, majd oszd 3 egyenlő részre.

Linzerek: Az első adagot nyújtsd vékonyra, majd szaggass belőle köröket, és virágokat (egy telit és egy középen lukasat). Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd 180°C-on 10 percig. Egy teli és egy lukas virágot ragassz össze baracklekvárral, majd folytasd, amíg a virágok el nem fogynak. Porcukorral szórd meg őket.

Ischlerek: A köröket baracklekvárral ragaszd kettesével össze, majd a felső kört mártsd csokimázba, és még mielőtt a máz megszilárdulna, tegyél rá 1-1 fél diót.

Mogyorós karácsonyi kekszek: A második adag tésztához adj hozzá 5 dkg pörkölt, darált mogyorót, jól gyúrd át, majd szaggass belőle csillagokat, fenyőket, szívecskét, vagy más formát. Süsd sütőpapírral bélelt tepsiben 180°C-on kb. 10-12 percig.

Mákos csókok: A harmadik adag tésztához keverj hozzá 5 dkg darált mákot és 1 kávéskanál fahéjat, majd nyújts belőle hosszú, vékony rudat. A rudat ezután szeleteld fel apró korongokra. Fogj egy fakanalat, a végét mártsd lisztbe, és ezzel készíts a kis korongokon bemélyedéseket. Ezeket töltsd meg meggylekvárral, vagy valami más, pikáns lekvárral. 180°C-on süsd őket sütőpapírral bélelt tepsiben.

Imádom, ha karácsonykor sok fajta aprósütemény van, és ez a recept azért is nagyon szuper, mert egy tésztából rögtön négy, teljesen különböző ízvilágú, de nagyon finom aprósütemény lesz.



Forrás: http://webcukraszda.hu/aprosutemenyek-4-az-1-ben/

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése