Pihentetés nélküli - azonnal puha mézes!
Hozzávalók 150-180 db-hoz, én ennek a felét készítettem, és így is
elfáradtam :D :
3 kiskanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézessütemény fűszerkeverék
30 dkg porcukor
30 dkg sütőmargarin vagy vaj
2,5 dl méz
3 tojás
+ a nyújtáshoz finomliszt
A lisztet, a szódabikarbónát, a mézes fűszert, porcukrot összekeverjük, majd
a margarinnal elmorzsoljuk, és végül a mézzel és tojással összegyúrjuk. Könnyen
formázható puha tésztát kapunk. 3 cipóra osztjuk. Jól meglisztezett felületen
az egyik cipót
Az íróka hozzávalói és készítése:
1 tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál citromlé / ecet
Az írókához kávédarálóval porrá őröljük a kristálycukrot, majd átszitáljuk,
így biztosan nem marad benne nagyobb szemcse. Hozzávegyítjük az étkezési
keményítőt. A tojásfehérjét a robotgép habverőjével kezdjük keverni,
fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot, majd a citromlét is. Nem lesz szükség
az egész cukormennyiségre, csak annyit teszünk bele, hogy sűrűn folyós állagú
legyen.
Nejlonzacskóba töltjük és pici lyukat vágunk a sarkára. Rajzoljunk
kedvünkre, én is azt tettem mikor rájöttem, nem fogom Moha mintáit még csak
megközelíteni sem! Nagyon el kell találni a sűrűséget, hogy a vékony rajzolatú
mintákhoz a nagyon pici lyukon még könnyen kijöjjön a krém, és ez még elsőre
nem ment nekem, de szerintem másodjára sem menne. Ettől még elégedett vagyok a
végereménnyel, nagyon is! Fő az önbizalom! :DD
Aprósütemények: 4 az 1-ben
Alaprecept:
- 60 dkg liszt
- 40 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 1 csomag sütőpor
Az első adaghoz (Linzer és
Ischler):
- baracklekvár
- porcukor
- csokimáz
- fél diószemek
A második adaghoz (Mogyorós
karácsonyi kekszek):
- 5 dkg pörkölt, őrölt mogyoró
A harmadik adaghoz (Mákos
csókok):
- 5 dkg darált mák
- 1 kávéskanál fahéj
- meggylekvár
A tészta hozzávalóiból készíts
linzertésztát, majd oszd 3 egyenlő részre.
Linzerek: Az első adagot nyújtsd vékonyra, majd szaggass belőle
köröket, és virágokat (egy telit és egy középen lukasat). Sütőpapírral bélelt
tepsiben süsd 180°C-on 10 percig. Egy teli és egy lukas virágot ragassz össze
baracklekvárral, majd folytasd, amíg a virágok el nem fogynak. Porcukorral
szórd meg őket.
Ischlerek: A köröket baracklekvárral ragaszd kettesével össze,
majd a felső kört mártsd csokimázba, és még mielőtt a máz megszilárdulna,
tegyél rá 1-1 fél diót.
Mogyorós karácsonyi kekszek: A második adag tésztához adj hozzá 5 dkg pörkölt,
darált mogyorót, jól gyúrd át, majd szaggass belőle csillagokat, fenyőket,
szívecskét, vagy más formát. Süsd sütőpapírral bélelt tepsiben 180°C-on kb.
10-12 percig.
Mákos csókok: A harmadik adag tésztához keverj hozzá 5 dkg darált
mákot és 1 kávéskanál fahéjat, majd nyújts belőle hosszú, vékony rudat. A rudat
ezután szeleteld fel apró korongokra. Fogj egy fakanalat, a végét mártsd
lisztbe, és ezzel készíts a kis korongokon bemélyedéseket. Ezeket töltsd meg
meggylekvárral, vagy valami más, pikáns lekvárral. 180°C-on süsd őket
sütőpapírral bélelt tepsiben.
Imádom, ha karácsonykor sok fajta
aprósütemény van, és ez a recept azért is nagyon szuper, mert egy tésztából
rögtön négy, teljesen különböző ízvilágú, de nagyon finom aprósütemény lesz.
Forrás: http://webcukraszda.hu/aprosutemenyek-4-az-1-ben/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése