2021. december 16., csütörtök

Csokoládés vaníliakocka

 

Könnyen elkészíthető, nem kell sok időt a konyhában tölteni és nagyon ízletes!

Csokoládés vaníliakocka

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 4 tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 1 teáskanálnyi sütőpor

Hozzávalók:

a krémhez:

  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 2 tasak habfix

A tetejére:

  • 2 dl habtejszín
  • 5 dkg étcsokoládé

Elkészítése:


A tojásokat kettéválasztjuk a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a kakaót és a vizet is, simára dolgozzuk. Ezt követően óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot és 35 perc alatt 180 fokon készre sütjük. A pudingot a megszokott módon elkészítjük, csak kevesebb tejet használunk. Közben felverjük a habot és belekeverjük a habfixet, majd a vaníliás cukrot. A kihűtött pudinggal jól összedolgozzuk. Mikor a piskóta megsült hagyjuk kihűlni és megkenjük a krémmel. Közben felverjük a habot és elsimítjuk a tetején, majd rászórjuk a csokoládéreszeléket. Két órára hűtőbe rakjuk és szeletelhetjük.

 

Lekváros bukta receptje

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 60 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • csipet só
Töltelék
  • 25 dkg lekvár
Tetejére
  • 1 tojás

Elkészítés ideje:

Elkészítés: 35 perc, kelesztés: 1 óra 30 perc, sütés: 25 perc

Elkészítés:

Langyosíts tejet, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd keverd hozzá az élesztőt. Hagyd felfutni 10-15 perc alatt. Ha szépen megemelkedik, tedd az átszitált liszthez, keverd hozzá a sót, a maradék cukrot és a tojást. Az olvasztott vajat csak a végén csorgasd hozzá. Dagassz lágy, hólyagos tésztát. Rakd egy tálba, takard le, és meleg helyen keleszd meg körülbelül egy óra alatt.

Ha a tészta a duplájára emelkedik, borítsd lisztezett felületre, és nyújtsd ujjnyi vastagra. Vágj körülbelül 8x8 centis négyzeteket, és mindegyikre tégy lekvárt. Ne sajnáld, de arra vigyázz, hogy ne folyjon majd ki sütés közben. Tekerd fel egyesével a buktákat. Egy tepsit kenj ki vajjal, ebbe sorakoztasd a tekercseket. Nyugodtan közel rakhatod a buktákat egymáshoz, nem baj, ha összesülnek. Takard le ruhával, és keleszd még 30 percig. Ezalatt ismét szépen megemelkednek.

A megkelt tekercseket kend meg felvert tojással. Rakd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd körülbelül 25 percig. Ha a teteje szép piros, kiveheted a sütőből. Hagyd kihűlni. Ha szükséges, hidegen tépkedd szét.

 

Lekváros bukta

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg tetszés szerinti sütőlekvár
  • 10 dkg vaj
  • 5 evőkanál cukor
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál méz
  • 1 tojás
  • csipetnyi só

Elkészítés ideje:

20 perc dagasztás + 60 perc kelesztés + 30 perc sütés.

Elkészítés menete:

A tejet langyosítsd fel, keverj hozzá csipetnyi cukrot, és morzsold bele az élesztőt. A liszthez add hozzá a többi cukrot, a csipetnyi sót, a mézet, a megolvasztott vajat és a tojást. Végül öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, és gyúrd össze a tésztát. Amikor összeállt, takard le, és meleg helyen, nagyjából egy óra alatt keleszd duplájára. Amikor megkelt, lisztezett deszkán gyúrd picit át, és nyújtsd ujjnyi vastagságúra. Késsel vágj ki belőle egyforma kockákat, majd kanalazz lekvárt a közepükre. Ezután tekerd fel a tésztadarabokat, a végeket pedig alaposan nyomkodd össze, nehogy a lekvár kifolyjon.

Told be őket a hideg sütőbe, hogy addig is, míg az bemelegszik, keljenek még egy keveset. 180 fokon süsd a buktát nagyjából 30 percig. Akkor jó, ha már aranybarnák.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése