2021. december 16., csütörtök

Citromos álom

 

Citromos álom

Habkönnyű citromos desszert Kulka Jánostól. Az év bármely szakában elkészíthető, hiszen az alapanyagok minden háztartásban rendelkezésre állnak. Kevés összetevőből, mesés desszert!

Hozzávalók

4-6 adag
» 1 csomag babapiskóta
» 5 dl tejföl
» 5 dl tejszín
» 4 citrom
» porcukor

Elkészítés

A tejszínt kemény habbá verjük, és felhasználásig a hűtőbe tesszük.
Összekeverjük a tejfölt a porcukorral, belereszeljük a citromok héját és belefacsarjuk a levét.
Az elkészült krémet összeforgatjuk a kemény habbá vert tejszínnel.
Egy nagyobb tál alját kirakjuk babapiskótával – amit meglocsolhatunk valamilyen alkohollal, pl.: narancslikőrrel, vízzel hígított pálinkával, stb. –, rákenjük a krém felét, majd újra egy sor piskóta jön, aminek a tetején elsimítjuk a maradék citromos krémet.
A végén ízlés szerint díszítjük, pl. megszórjuk durvára vágott pisztáciával. Fogyasztás előtt 2 órát hűtőben pihentetjük.

 

Bécsi krumplisaláta

Hozzávalók:
A salátához
- 70 dkg burgonya
- 5 dl húsleves alaplé (lehet kockából)
- 2 fej lilahagyma
Az öntethez
- 6 ek ecet
- 6 ek olívaolaj
- 2 ek mustár
- só, bors
- 1 tk cukor

                                       Bécsi krumplisaláta

A krumplit főzzük meg héjastól, hámozzuk meg és kockázzuk fel. Tegyük egy tálba. Melegítsük fel a húslét, öntsük a krumplira, majd várjuk meg, ahmíg kihül. A hagymát hámozzuk meg, vágjuk apró kockára, a mustárt az olajjal és ízlés szerint cukorral keverjük el, adjuk hozzá az ecetet, sózzuk, borsozzuk, és öntsük a krumplira. Szórjuk rá a hagymát is, keverjük óvatos össze, majd tegyük pár órára a hűtőbe, amíg összeérnek az ízek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése