2021. december 16., csütörtök

Rácsos linzer

 

Rácsos linzer      

Hozzávalók                                       :

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 1 rúd vanília
  • 1 tojás
  • 1 citrom
  • lekvár, vagy piros bogyós gyümölcsös keverék

Elkészítés ideje:     Másfél óra.

Elkészítés menete:

A lisztet és a cukrot mérd ki egy edénybe, morzsold hozzájuk a vajat és kapard hozzájuk a vaníliát, majd üsd rájuk a tojást. A citromot nagyon alaposan tisztítsd meg, hogy minden méreganyagtól megszabadulj, majd a héjának a felét reszeld a többiekre.

Ha mindezzel megvagy, dolgozd össze az egészet homogén masszává, majd csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább egy órára. Amikor ez lejárt, keress egy alkalmas, kör alakú tálat, nagyjából 24 centis átmérővel, és döngöld bele a tészta 75-80%-át.

Miután ez megvolt, a sütőt melegítsd elő 180 fokra, kend meg a lekvárral vagy a gyümölcsös keverékkel a tésztát, majd a maradék anyagból készítsd el a rácsot.

Ehhez egységesen széles csíkokra kell vágnod a tésztát, majd egymást keresztezve az egész tetejére helyezni. Ha ezzel is végeztél, csak be kell tolni a sütőbe, és fél óra múlva már készen húzhatod ki onnan.

 

 

 


        Hatlapos »    

Hozzávalók:                            Hatlapos

Tészta

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg Vénusz margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 2 csomag sütőpor
  • kevés tej

Krém

  • 7 és fél dl tej
  • 2 dkg kakaópor
  • 2 tojássárga
  • 6 dkg liszt
  • 30 dkg cukor
  • 7 és fél dkg Vénusz margarin

Elkészítés:

Tészta:

60 dkg lisztből, 25 dkg margarinból, 10 dkg cukorból, 1 tojásból, 2 sütőporból, kevés tejjel tésztát készítünk. 6 részre osztjuk, kinyújtjuk és tepsi hátulján hirtelen világosra sütjük.

Krém:

7 és fél dl tejből, 2 dkg kakaóporból, 2 tojássárgájából, 6 dkg lisztből, 30 dkg cukorból krémet főzünk, majd 7 és fél dkg margarint keverünk bele. Melegen megtöltjük vele a lapokat.

 


Pehelykönnyű túros pite

Hozzávalók:                                         

  • 75 dkg túró
  • 1/2 kg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1/2 cs mazsola
  • pici só
  • 15 dkg cukor
  • 5 tojás

Elkészítés:

A lisztet csipet sóval és a két vaníliás cukorral ízesítjük, majd a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a vajjal és a cukor felével habosítjuk, és a liszthez keverjük, majd az előzőleg felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk. Összeállítjuk a tésztát, és addig gyúrjuk, amíg a vaj kicsapódik rajta, és a kezünkről is leválik a tészta maradéka. Letakarva 20 percig kelesztjük.
A túrót áttörjük, és ízlés szerint cukrot adunk hozzá, a mazsolát is hozzákeverjük. A tojásfehérjéből habot verünk és először csak az 1/4-ét adjuk hozzá, ezáltal kicsit lazább lesz a túró, majd a többi habot is óvatosan, körkörös mozdulatokkal belekeverjük.
A tésztát kétfelé osztjuk, és egy vajjal kikent tepsibe terítjük, majd rá a habos túrókrémet, végül a tészta másik felével beborítjuk. Egy tojássárgájával bekenjük a tetejét, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben 170 fokon 20-25 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük fel. Nagyon finom.

Recept története:

Ezt a receptet még a nagymamámtól tanultam, már akkor levett a lábamról, mert olyan finom volt, hogy nem bírtam abbahagyni a kóstolgatást. Már a sütés folyamán olyan illat lengte be a konyhát, hogy alig bírtuk mi, gyerekek kivárni, hogy elkészüljön. Többször is elkészítettem a családomnak és a vendégeknek is, és mindig nagyon nagy sikere volt.

 

 


 

Körtetorta

Hozzávalók:                              

  • 6 db körte
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 2 ek barna cukor
  • 2 db tojás
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 cs sütőpor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 12,5 dkg étcsokoládé
  • 2 dl habtejszín

Elkészítés:

ŐSZ-TÉLI RECEPTEK
A körtéket hámozzuk meg, majd a magházat eltávolítva vágjuk fel nagyobb kockákra. Ezután tegyük bele egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a barna cukrot és pár perc alatt főzzük puhára. (Figyeljünk, nehogy szétfőjön a körte!)
Amikor már eléggé megpuhultak a körtedarabok, egy kanállal szedjük ki a főzéskor keletkezett léből. (Nem kell lecsepegtetni, sőt 1-2 evőkanálnyi lé is kerüljön rá.)
Ezután hűtsük ki egészen mielőtt a tésztába kevernénk.
Egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahajat, és az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett csorgassuk bele az olívaolajat. Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd fakanállal keverjük össze. Végül óvatosan keverjük a masszához a puhára főzött, teljesen kihűtött körtét és 1-2 kanálnyi levet.
Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral,majd öntsük bele a körtés-masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig, tűpróbáig.
A sütőből kivéve, még forrón szórjuk meg a torta tetejét ízlés szerint vaníliás porcukorral, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Ameddig a torta teljesen kihűl, készítsük el a csokoládéöntete.

A tejszínt melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről. (nem kell felforralni!!!)
Ezután tördeljük bele a csokoládét, majd addig keverjük még elolvad, és egy sima krémet kapunk.

Tálaláskor ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd csorgassuk rá a csokoládéöntetet.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése