DPG Recepttár 306.
Tartalomjegyzék
DPG
Recepttár 306......................................................................................................... 1
Gombóc (knédli) receptek...................................................................................................... 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2
Receptek........................................................................................................................ 3
Bécsi gombóc............................................................................................................. 3
Burgonyagombóc...................................................................................................... 3
Burgonyagombóc más módon.................................................................................. 3
Burgonyaknédli 1........................................................................................................ 3
Burgonyaknédli 2........................................................................................................ 3
Burgonyás knédli, forró krumpliból.............................................................................. 3
Cseh gombóc 1.......................................................................................................... 3
Cseh gombóc 2.......................................................................................................... 4
Cseh gombóc 3. (knédli)............................................................................................ 4
Cseh gombóc 4. (knédli)............................................................................................ 4
Cseh knédli (České knedlíky)...................................................................................... 4
Finom zsemlegombóc................................................................................................. 4
Gombóc (knédli). (Csehszlovákia).............................................................................. 5
Gőzgombóc............................................................................................................... 5
Knédli a "Netszakácstól" (cseh gombóc).................................................................... 5
Knédli szlovák módra.................................................................................................. 5
Krumpligombóc.......................................................................................................... 5
Maceszgombóc (knédli)............................................................................................. 6
Maceszgombóc (tejes)............................................................................................... 6
Nagy zsemlyegombóc................................................................................................ 6
Zsemlyegombóc 1...................................................................................................... 6
Zsemlyegombóc 2...................................................................................................... 6
Zsemlyegombóc 3...................................................................................................... 6
Zsemlyegombóc 4...................................................................................................... 6
Zsemlyegombóc 5...................................................................................................... 7
Zsemlyekockás burgonyaknédli 1............................................................................... 7
Zsemlyekockás burgonyaknédli 2............................................................................... 7
Bécsi gombóc
Hozzávalók: 3 zsemle, 2 evőkanál
olaj, 3 közepes nagyságú burgonya, 5 dkg búzadara, 5 dkg liszt, 2 tojássárgája,
2,5 dl tej, só; 5 dkg zsírban pirított 10 dkg zsemlemorzsa.
Kockákra vágjuk, és olajban
megpirítjuk a zsemlét, majd összedolgozzuk a főtt, megtisztított, áttört
burgonyával, a darával, a liszttel, a tojássárgákkal, a tejjel meg egy
mokkáskanál sóval. kis gombócokat formázunk belőle, és sós vízben kifőzzük,
leöblítjük, majd zsírban pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
Burgonyagombóc
Hozzávalók: Burgonya 4 db, tojás
2 db, vaj 3 dkg, liszt 3 dkg, só késhegynyi.
Elkészítése: Főtt, áttört
burgonyát, vajat, két tojás sárgáját sóval elkeverünk. Hozzáadunk 3 dkg
lisztet, és végül a tojás habját. Lehet morzsába mártva kisütni, és úgy beadni.
Burgonyagombóc más módon
Hozzávalók: Burgonya 4 db, tojás
2 db, tejföl 2 ek., liszt 2 ek., zsír 25 dkg, só 1 késh.
Elkészítése: Süssünk héjában 4 db
burgonyát, majd törjük át szitán, tegyünk bele sót, 2 tojás sárgáját, 2 kanál
tejfölt, és a lisztet. Ezeket összekeverjük, gombócokat formálunk belőle, és 25
dkg zsírban kisütjük.
Burgonyaknédli 1.
Hozzávalók: 600 g főtt, áttört
burgonya, 150 g darás liszt, 100 g búzadara, 2 tojás, só.
A héjában főtt és meghámozott
burgonyát áttörjük, megsózzuk, és a liszttel, a búzadarával meg a tojással jól
összegyúrjuk. A tésztából liszttel meghintett gyúródeszkán hosszúkás knédliket
formálunk, és lobogó sós vízben kb. fél órát főzzük. A kifőtt knédliket
kivesszük a vízből és felszeleteljük.
Húshoz köretként tálaljuk.
Burgonyaknédli 2.
Hozzávalók: 750 g burgonya, 180 g
darás liszt, 80 g búzadara, 2 tojás, só, 1 kávéskanál sütőpor.
A héjában főtt, meghámozott
burgonyát áttörjük, megsózzuk, és összegyúrjuk a liszttel, a búzadarával, a
sütőporral meg a tojással. A tésztából liszttel meghintett gyúródeszkán
hosszúkás knédliket formálunk, és lobogó sós vízben kb. fél órát főzzük. A
megfőtt knédliket kiszedjük a vízből, és felszeleteljük.
Párolt húshoz, zöldséghez
köretként tálaljuk.
Burgonyás knédli, forró krumpliból
Hozzávalók: 80 dkg forró krumpli,
40 dkg dara, 10 dkg zsír, szalonna vagy vaj, 1-2 tojás vagy csak a sárgája, fél
kanálnyi só, (pirított zsemlekockák)
Elkészítés módja: A gyúródeszkára
szórjuk a darát és bele az áttört forró burgonyát. Hozzáadjuk a tojást, a sót
és összedolgozzuk tésztává. A tésztához adhatunk pirított zsemlekockákat is.
Kis kerek gombócokat formázunk és kb. 15 percig főzzük őket. A kifőtt
gombócokat kivesszük, szétrakjuk, vajjal, szalonnával vagy zsírral megkenjük
(megszórhatjuk pirított zsemlemorzsával), és párolt káposztával húshoz adjuk
körítésként. Ugyanebből a tésztából nagyon finom a gyümölccsel töltött gombóc.
Cseh gombóc 1.
Hozzávalók: 3 zsemle, 3 evőkanál
olaj, 35 dkg liszt, 1 tojás, 1 burgonya, 2, 5 dl tej
Elkészítés: Az élesztőt kevés tejben
megkelesztjük, és úgy adjuk a zsemlegombóc tésztájához. Kizsírozzunk egy tiszta
konyharuhát, egy darabban, henger alakban becsomagoljuk a tésztát, két végén
átkötjük és forró, sós vízbe eresztve, 30 percig főzzük. A ruhából kibontva,
cérnával 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Mártásos húsok, főleg vadas körítése.
Cseh gombóc 2.
Hozzávalók: 4 db szárított
zsemle, 2 dl tej, 5 dkg zsír, 40 dkg liszt, 2 db reszelt főtt burgonya, 1 dkg
élesztő, só.
Elkészítése: A zsemléket kockára
vágunk, zsírban megpirítjuk, majd tejjel meglocsoljuk. A lisztből a tojásokkal
és egy kevés langyos sós tejjel kevert vízzel, valamint a reszelt főtt
burgonyával, gyenge galuskatésztát készítünk. Hozzákeverjük a pirított
zsemlekockákat és tejben megfuttatott élesztőt. Kicsit pihentetjük, majd tiszta
konyharuha egyik oldalát megzsírozzuk, rátesszük a tésztát, henger alakura
formázzuk és feltekerjük. Végeit megkötözzük, és sós forró vízben 35 percig
főzzük. Ezután lecsorgatjuk, kibontjuk a konyharuhából, és ujjnyi vastag
szeletekre vágjuk.
Cseh gombóc 3. (knédli)
Hozzávalók: 2 db. zsemle, 2
evőkanál zsiradék (lehetőleg vaj), 1/2 l tej, néhány evőkanál liszt, egy
kávéskanál só
A zsemléket kis kockákra
feldaraboljuk, majd két evőkanál zsiradékban világosra pirítjuk. Ezt követően
felöntsük annyi tejjel, hogy a zsemléket elfedje, és egy óra hosszat pihenni
hagyjuk, hogy a zsemle jól megszívja magát tejjel. Ha szükséges még öntünk
hozzá tejet, amennyit csak fel tud szívni. Ezt követően megsózzuk, majd a
liszttel, galuska sűrűségű tésztát keverünk belőle. Ezt követően egy
konyharuhát kivajazunk, majd a kapott tésztát kitesszük a konyharuhára,
kenyéralakúra formázzuk és becsavarjuk. A konyharuha két végét szorosan
elkötjük, és erősen forrásban lévő sós vízben kb.30-40 percig főzzük.
Ha elkészült, melegen kibontjuk,
majd éles késsel fogyasztás előtt szeleteljük.
Cseh gombóc 4. (knédli)
Ugyanúgy készül, mint a mi
zsemlegombócunk, csak a zsemlét világosra pirítjuk és a megkelt tésztát
hosszúkás cipóba formázva, kizsírozott konyharuhába csomagoljuk. Két végét
átkötjük és bő, sós forró vízben 20-30 percig főzzük. Tálalás előtt a ruhából
kicsomagoljuk, és éles késsel vagy cérnaszállal ujjnyi vastag szeletekre
vágjuk.
Csehszlovákiában ezt minden
húsételhez, pecsenyéhez kínálják.
Cseh knédli (České knedlíky)
Hozzávalók: 500 g rétesliszt, 20
g élesztő, 1 db. tojás, 3 dl tej, 3 db. tojás, 1 db zsömle, só, olaj a
kenéshez.
A lisztet egy tálba átszitáljuk,
közepébe mélyedést készítünk, amelybe belemorzsoljuk az élesztőt, valamint
ráöntünk egy kis langyos tejet. A lisztből, élesztőből és tejből lágyabb
tésztát dolgozunk ki, majd kelni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a tojást, sót,
maradék tejet és a tésztát kidolgozzuk. Végezetül beledolgozzuk a kockára
vágott zsemlét, és ismételten kelni hagyjuk. A már megkelt tésztát egyforma
részekre osztjuk, henger alakúra gyúrjuk, és tovább kelesztjük. A hengereket
nagyobb méretű edényben 20 percig főzzük. 10 - 10 percig egy - egy oldalát. Ha
megfőttek, kiemeljük a vízből, villával megszurkáljuk, valamint olajjal
megkenjük. Cérna segítségével karikákra vágjuk. (Késsel vágva szétesik.)
Finom
zsemlegombóc
Hozzávalók: 10 kifli (50 dkg), 90 g vaj,
1/3-1/2 l tej, 2 tojás, só, 10-20 dkg durva liszt
Elkészítés módja: A kifliket feldaraboljuk,
és olvasztott vajon rózsaszínűre pirítjuk. Tálba tesszük a kifli darabokat, és
ha kihűltek, ráöntjük a megsózott és tojással elkevert tejet. Hozzászórjuk a
lisztet, és főzőkanállal könnyedén összekeverjük a kifli darabokkal. A tésztát
hagyjuk pihenni egy órányit, majd kisebb gombócokat készítünk belőle, és sós
vízben 25 percig főzzük. A knédliket belisztezett deszkán kigömbölyítjük vagy a
tésztát rögtön a tálból vízbe mártott, nagy merőkanállal kiszaggatjuk, és ebből
engedjük a lobogó vízbe. A kifőtt knédlit megszórhatjuk zsemlemorzsával. Kitűnő
körítés húshoz és párolt káposztához, párolt natúr vagy tejfölös mártásos
húshoz.
Gombóc (knédli). (Csehszlovákia)
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 tojás, 5 dkg
élesztő, 1 dl tej, 3 zsemle vagy ennek megfelelő fehér kenyér, 1 kis hagyma, 4
dkg vaj, só.
A lisztet, a tojást, az élesztőt a tejjel
közepes keménységű tésztává dolgozzuk össze. Ha hólyagokat vet, 30 percig
pihentetjük, majd hozzákeverjük a hagymás vajon átsütött zsemlekockákat.
Lisztezett gyúródeszkán 7 - 8 cm átmérőjű hengert formálunk belőle, és annyi
sós vízben, amennyi félig ellepi, 15 - 15 percig főzzük mindkét oldalán, de
vigyázzunk, hogy a víz ne forrjon. Ha megfőtt, a vízből kivéve, ujjnyi vastag
szeletekre vágjuk, és azonnal fogyasztjuk.
Készíthetjük szalvétában is, a fenti
gombócmasszát zsírozott szalvétába kötjük, a szalvéta végét fakanál nyelére
húzzuk, forrásban lévő vízbe lógatjuk, és 20 percig főzzük. Utána 5 percig
pihentetjük a szalvétában, majd kicsomagoljuk, és felszeleteljük.
Szaftos húsok körítése lehet.
Gőzgombóc
Hozzávalók: 1/2 kg liszt 3 dkg élesztő só 1
dl tej 1 teáskanál cukor olaj
Az élesztőt megfuttatom langyos tejben,
elkeverem benne a cukrot, egy evőkanál lisztet, és megkelesztem. Hozzáadom az
átszitált liszthez, ízlés szerint sózom, és annyi langyos tejet adok hozzá,
hogy közepes keménységű legyen a tészta. Meleg helyen megkelesztem, majd lazán
átgyúrva két ovális cipót formálok belőle. Egy 6 literes lábasba ujjnyi vizet
öntök, beleteszem a cipókat, és bő egy deci olajat locsolok rájuk, hogy ne
ragadjanak egymáshoz és az edény falához. A lábasra fedőt teszek, és nagyon
lassú tűzön, saját gőzében sütöm negyed óráig. Addig nem szabad felemelni a
fedőt. Utána tűpróbát végzek. A sütési idő a tűz erősségétől függ. Hagyományos
teatűzhely szélén a legjobb készíteni. Óvatosan gáztűzhelyen is süthető, de ott
kissé megsül az alja, és le kell vágni.
Knédli a "Netszakácstól" (cseh gombóc)
Hozzávalók: adagonként 1 krumpli, 1 szikkadt
zsemlye, negyed tojás, 1 dl liszt, 1 dl tej, 1 dkg élesztő, mogyorónyi vaj, só.
A krumplit hajában megfőzzük, meghámozzuk és
átnyomjuk vagy összetörjük. A zsemlyét meghámozzuk, beáztatjuk a tej felébe. A
tej másik felében felfuttatjuk az élesztőt. A hozzávalókból kevés sóval és a
szükséges mennyiségű vízzel formázható de lágy tésztát gyúrunk, hengeresre
formázzuk. Egy fehér konyharuhát kivajazunk, a tésztát a közepébe teszzük,
átellenes sarkait összekötjük. A batyut fakanál nyelére húzzuk, a fakanalat a
fazékon keresztülfektetjük, és így a lobogó sós vízbe lógatva a tésztát kb. fél
órát főzzük
Knédli szlovák módra
Hozzávalók: 3 - 4 dkg élesztő, 1
kg liszt (lehet fele rétes liszt), só (ízlés szerint), 1 - 2 tojás, víz vagy
tej (tej finomabb), lehet margarint is beledolgozni vagy tejfölt finomabb lesz,
2 - 3 evőkanál étolaj, ettől lesz laza a kelt tészta.
Egy kelt tésztát kell készíteni.
Az élesztőt meg kell futtatni tejben, és a hozzávalókkal összekeverni, a végén
az étolajat is bedolgozni. A tésztát megkeleszteni.
Konyharuhába tekerve is lehet
főzni, de legjobb gőzön, 20 percig főzni, lábosban rácson (szlovákoknál van
erre egy úgynevezett "knédlifőző"), de előtte bekenni étolajjal,
utána is feltétlen újból lekenni étolajjal a kész knédlit. Több, mondjuk 4,
zsúrkenyérformát lehet belőle készíteni. De lehet a belsejébe lekvárt tenni, és
úgy kifőzni, majd megszórni diós vagy mákos cukorral stb.
Üresen, felszeletelve nagyon jó
mártásos ételek mellé, pl.: vadashoz is, vagy barnamártással leöntve sült hús
mellé párolt káposztával stb.
Ami nem fogy el, azt a hűtőben
lehet sokáig fóliában tárolni, újra felhasználás előtt, újból meggőzölve,
olyan, mint a friss.
Krumpligombóc
Hozzávalók: 6 közepes nagyságú
burgonya, 6 evőkanál búzadara, 2 evőkanál liszt, 1 tojás, só, (10 dkg reszelt
sajt, 2 dl tejföl.)
Héjában megfőzzük, megtisztítjuk
a burgonyát, és összegyúrjuk még melegen a búzadarával. Ha kihűlt,
hozzádolgozzuk a tojást meg a lisztet, és megsózzuk.
Kis gombócokat formázunk belőle,
és sós vízben kifőzzük. (Adhatjuk önálló ételként, ha meglocsoljuk tejföllel,
meghintjük reszelt sajttal.)
Maceszgombóc (knédli)
Hozzávalók: 3 tojás, 3 csapott
evőkanál zsír, kb. 9 evőkanál maceszdara, só, bors, őrölt gyömbér.
A tojásokat jól összekeverjük a
zsírral, beleszórjuk a fűszereket, és hozzáadjuk a maceszdarát. Rövid ideig
állni hagyjuk, majd vizes kézzel gombócokat formálunk, és a forró levesbe
helyezzük. Néhányszor megforgatjuk, mintegy 15 perc múlva tálalhatjuk.
Készíthetjük kevesebb darából és a forró levesbe mártott, majd összemorzsolt
maceszlapból is.
Maceszgombóc (tejes)
Hozzávalók: 1 tojás,1 evőkanál
vaj, só, bors, 3-4 evőkanál maceszdara.
A hozzávalókat összekeverjük, s a
forró levesbe apró gombócokat formázunk.
Nagy zsemlyegombóc
Elkészítése: Három kiflit
karikákra vágunk, és tejbe áztatjuk. Ha beszívta a tejet, hozzákeverünk három
tojássárgáját, apróra vágott petrezselyem zöldjét, 4-5 kanál lisztet s a három
tojás keményre vert habját. Egy szalvétát megkenünk vajjal, vagy zsírral,
beleöntjük a tömeget, gyöngéden összekötjük, sós vízben fél óráig főzzük s
pirított zsemlyemorzsával leöntve tálaljuk.
Zsemlyegombóc 1.
3 szikkadt, kockára vágott, 2 ek.
zsíron pirított zsemlére öntünk annyi tejet, melybe 1 dkg élesztőt morzsoltunk,
hogy lepje. 1 órát állni hagyjuk, hogy a zsemle megszívja magát. Beleütünk 2
tojást, sózzuk, elkeverjük annyi liszttel, hogy galuska keménységű tészta legyen,
bedagasztjuk. 10 percig állni hagyjuk, majd vizes kézzel gombócokat formálva
belőle, sós vízben 5-10 percig főzzük.
Tálalás előtt vágjunk ketté egy
gombócot és kóstoljuk meg, hogy átfőtt-e. Vadas húshoz és szalontüdőhöz illik a
legjobban.
Zsemlyegombóc 2.
50 dkg burgonyát héjában
megfőzünk, lereszeljük. 5 zsemlét apró kockákra vágva 5 dkg zsírban
megpirítunk. Mindezeket elkeverjük 75 dkg liszttel, 2 tojással, 2 csapott ek.
sóval. Fél tojás nagyságú gombócokat formálva a masszából, erősen fövő, sós
vízben főzzük, míg a gombócok feljönnek a víz tetejére. A főtt gombócokat
zsírban pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Morzsa nélkül is készíthetjük.
Zsemlyegombóc 3.
4 teljes kiőrlésű lisztből
készült zsemlét kockákra vágok. 3 evőkanál napraforgóolajon 1 kis fej
megtisztított finomra vágott vöröshagymát üvegesre sütök. A zsemlét hozzáadom,
megpirítom.
Megsózom, apróra vágott zsázsával
és borsikafűvel fűszerezem, majd a tűzről levéve 2 deci tejet, 2 tojást és 8
púpozott evőkanál szójalisztet hozzáadok. Jól összekeverem, és hűtőszekrényben
pihentetem. A tésztából gombócokat formálok, és kis lángon, enyhén sós vízben
kifőzöm. Ha mind feljött a víz tetejére, szűrőlapáttal kiszedem, tejföllel
meglocsolom, végül apróra vágott zsázsával meghintem. Ugyanezt a gombócot
szoktam készíteni rántott leveshez is.
Zsemlyegombóc 4.
Hozzávalók: 4 zsemle, 4 tojás, 4
közepes nagyságú főtt burgonya, 2,5 dl tej, 10 dkg búzadara, 3 evőkanál olaj,
só; zsírban vagy olajban pirított zsemlemorzsa, vagy 5 dkg vaj, 2 dl tejföl.
Kockákra vágjuk, és az olajon
megpirítjuk a zsemlét. Összedolgozzuk a tojásokkal, a főtt, áttört burgonyával,
a tejjel, a darával meg egy kevés sóval, és fél óráig pihentetjük. Vizes kézzel
gombócokat formázunk belőle, bő, forró, sós vízben kifőzzük. Levétől leszűrve
vagy pirított zsemlemorzsában forgatjuk meg, vagy olvasztott vajjal elkevert,
megforrósított tejföllel öntjük le.
Zsemlyegombóc 5.
Hozzávalók: 3 zsemle, tej, 2
evőkanál zsiradék, liszt, 2 tojás, só, 1 dkg. élesztő.
A szikkadt zsemléket kockákra
vágjuk, és a zsiradékban megpirítjuk. Ezután leöntjük annyi tejjel, amennyi
ellepi, és egy órát állni hagyjuk, hogy a zsemle jól megszívhassa magát a
tejjel. Ekkor ütjük bele a tojásokat, a sóval ízesítjük, és annyi liszttel
keverjük össze, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk. Könnyebb lesz a
gombócunk, ha 1 dkg. élesztőt is morzsolunk a tejbe, és azzal dagasztjuk meg a
tésztát. Tíz percig állni hagyjuk, majd vizes kézzel formálva belőle, sós
vízben 5-10 percig főzzük. Tálalás előtt vágjunk ketté egy gombócot és kóstoljuk
meg, hogy átfőtt e. Vadas húshoz és szalontüdőhöz illik a legjobban.
Zsemlyekockás burgonyaknédli 1.
Hozzávalók: 1 kg főtt, áttört
burgonya, 30 g zsír, 100 g burgonyaliszt, 120 g búzadara, 3 zsemle, 1-2 tojás,
só, 1/2 csomag sütőpor.
A burgonyát héjában megfőzzük,
meghámozzuk, áttörjük, megsózzuk és a burgonyaliszttel, búzadarával, tojással
és sütőporral összegyúrjuk. A zsemlét kockára vágjuk, a zsírban megpirítjuk, és
hidegen beledolgozzuk a tésztába. A tésztából hosszúkás knédliket formálunk, nedves
konyharuhába tekerjük őket, a konyharuha két végét bekötjük, és lobogó vízben
kb. 1/2 órát főzzük. A megfőtt knédlit kigöngyöljük a konyharuhából, és
fölszeleteljük.
Különféle mártásokhoz tálaljuk.
Zsemlyekockás burgonyaknédli 2.
Hozzávalók: 600 g főtt, áttört
burgonya, 30 g zsír, 150 g darás liszt, 1 zsemle, 1 Tojás, só.
A héjában főtt burgonyát
meghámozzuk, áttörjük, megsózzuk, összegyúrjuk a liszttel meg a tojással. A
zsemlét kockára vágjuk, zsírban megpirítjuk, és beledolgozzuk a tésztába.
Liszttel meghintett gyúródeszkán a tésztából hengereket formálunk, nedves
konyharuhába göngyöljük őket, a konyharuha két végét bekötjük, és lobogó vízben
kb. 1/2 órát főzzük. A megfőtt knédlit kigöngyöljük a konyharuhából,
felszeleteljük és megzsírozzuk.
Húshoz köretként tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése