Fahéjas kelt rózsák
Hozzávalók: 50 dkg liszt, csipet só, 1 tojás sárgája + 1
tojás a kenéshez, 4 ek. olaj,
A formázás szerintem megérdemel egy bejegyzést, ezért leírom, szerintem
bármilyen édes vagy sós kelt tésztával kivitelezhető.
A megkelt tésztát ketté osztottam, majd lisztezett felületen nagyon vékonyra, kb
Majd betettem a muffin sütőbe
így:
(ui: a formát kikentem olajjal) (én a
24-es muffin formát használtam)
Gondoltam, hogy sokat fog nőni oldalra is, ezért hagytam
ilyen szellősre. Kicsit még pihentek,majd
mikor megkelt, lekentem egy felvert tojással, megszórtam
fahéjas kr.cukorral, majd 180 fokos sütőbe toltam.
Fűszervajas változat:
Hozzávalók:
300 gr liszt
120 ml tej
21 g friss élesztő (fél kocka)
50 ml olaj
1 kk só
1 / 2 teáskanál cukor
10 dkg vaj
1 ek aprított zöldpetrezselyem
1 ek aprított medvehagyma levél (most a fagyasztóból)
só és frissen őrölt bors
1 gerezd fokhagyma
1 tojás a kenéshez és kevés vaj a tortaforma kikenéséhez
Azzal kezdem, hogy elkészítem a fűszervajat, amivel majd ízesítem a kenyeret:
lágyra olvasztom a vajat a mikróba (ha nem hirtelen elhatározásból sütök,
kivehetem előző este, reggelig a konyhapulton éppen kellő puha lesz). Aprítok
friss, (vagy fagyasztott) medvehagyma és zöldpetrezselyem levelet, belekeverem
a lágy vajba, sózom, tekerek rá borsot, belereszelem a fokhagymát és jól
összekeverem.
A tésztához a langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni,
majd hozzáadom a szitált liszthez, belekeverem az olajat, a sót és rugalmas,
sima tésztát gyúrok. Tiszta konyharuhával letakarom és meleg helyen hagyom
állni míg duplájára nem nő. Kiveszem a kelesztő tálból és olajozott deszkán kb
fél cm vastagra nyújtom, nagyméretű pogácsa szaggatóval köröket vágok belőle,
megkenem a fűszervajjal, majd elfelezem, ezek lesznek a rózsám szirmai. Egy
kivajazott tortaformába elkezdem körberakosgatni, valahogy így,
a végeredmény többé-kevésbé hasonlít majd egy rózsára.
Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesztem még fél órát, közben 180
fokra melegítem a sütőt. A tészta tetejét megkenem felvert tojással, betolom a
sütőbe és kb 30 perc alatt szép pirosra sütöm. Langyosan, egy pohár borral a
legfinomabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése