A Drótpostagalamb recepttára
99. könyv
Brokkoli receptek
Tartalomjegyzék
Receptek........................................................................................................................... 3
Brokkoli boros bundában............................................................................................ 3
Brokkoli sonkával......................................................................................................... 3
Brokkoli tésztával......................................................................................................... 3
Brokkoli-krémleves....................................................................................................... 4
Brokkolikrokett............................................................................................................. 4
Brokkolikrémleves........................................................................................................ 4
Brokkolileves................................................................................................................ 4
Brokkolileves csirkemájjal............................................................................................ 5
Brokkolipuding 1.......................................................................................................... 5
Brokkolipuding 2.......................................................................................................... 5
Brokkolipuding 3.......................................................................................................... 5
Brokkolisaláta 1............................................................................................................ 6
Brokkolisaláta 2............................................................................................................ 6
Brokkolisaláta 3............................................................................................................ 6
Brokkolisaláta 4............................................................................................................ 6
Brokkolisaláta mustáros-tojásos öntettel..................................................................... 7
Brokkoli-szárazbab egytál........................................................................................... 7
Brokkolis árpapuding................................................................................................... 7
Brokkolis batyu 1.......................................................................................................... 7
Brokkolis batyu 2.......................................................................................................... 7
Brokkolis csirkemellcsíkok............................................................................................. 8
Brokkolis ételvariációk................................................................................................. 8
Brokkolis kölespuding sajtmártással............................................................................. 8
Brokkolis kuszkusz......................................................................................................... 9
Brokkolis omlett:........................................................................................................... 9
Brokkolis póréhagyma-saláta...................................................................................... 9
Brokkolis rétes.............................................................................................................. 9
Brokkolis sajtfondü..................................................................................................... 10
Brokkolis szendvics..................................................................................................... 10
Brokkolis tekercs......................................................................................................... 10
Brokkolis virsli.............................................................................................................. 11
Brokkolival töltött burgonya...................................................................................... 11
Burgonyás brokkoli.................................................................................................... 11
Burgonyás brokkoli-krémleves................................................................................... 11
Burgonyás rakott brokkoli.......................................................................................... 12
Csirkeleves gourmand módra................................................................................... 12
Csőben sült brokkoli.................................................................................................. 12
Fokhagymás brokkolileves........................................................................................ 12
Halfilé brokkolival....................................................................................................... 13
Kapros brokkoli-saláta............................................................................................... 13
Mandulás brokkoli..................................................................................................... 13
Mogyorós-sajtos brokkoli........................................................................................... 13
Pakora....................................................................................................................... 14
Parmezános tésztasaláta.......................................................................................... 14
Párolt vegyes zöldség................................................................................................ 14
Párolt zöldségek........................................................................................................ 14
Pulykamell-szeletek rokfortos körtével grillezve, sonkás
brokkoli-csokorral................ 15
Rakott brokkoli........................................................................................................... 15
Sonkás baget............................................................................................................ 15
Sonkás brokkolileves.................................................................................................. 15
Sonkás, sajtos brokkoli............................................................................................... 16
Sült tonhal brokkolival................................................................................................ 16
Töltött burgonya........................................................................................................ 16
Vegetáriánus szurkolók öröme.................................................................................. 16
Vegyes zöldségsaláta............................................................................................... 17
Vesés brokkoli, Pisa-i módra, 4-6 személyre............................................................... 17
Vitaminos pizza.......................................................................................................... 17
Zöldséges kukoricarakottas....................................................................................... 18
Zöldséges lasagne olimpikon módra........................................................................ 18
Zöldséges rakottas kolbásszal.................................................................................... 18
Zöldséges rakott pulykamell...................................................................................... 18
Zöldséges rizsfelfújt.................................................................................................... 19
Zöldséges zabpehelyfasírt......................................................................................... 19
Zöldségvirágok gesztenyével.................................................................................... 19
Brokkoli boros bundában
¨
Hozzávalók: 80-90 dkg brokkoli, kb. 2 dl
fehérbor, 8-10 dkg liszt, 3 dkg olaj, 2 tojásfehérje, csipetnyi só; a sütéshez:
olaj
A brokkolit rózsáira szedjük,
vagy nagyobb darabokra vágjuk, megmossuk, és enyhén sós vízben félpuhára
főzzük. Szűrőlapát segítségével a főzővízből kiszedjük, lecsöpögtetjük és
lehűtjük. A lisztet kevés borral simára keverjük, hozzáadjuk az olajat,
elkeverjük, majd annyi borral hígítjuk fel, hogy sűrű palacsintatésztát
kapjunk.
A tojásfehérjéből csipetnyi só
hozzáadásával kemény habot verünk, és a palacsintatésztába keverjük. Az
előkészített brokkolit a masszába forgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük.
Melegen, párolt rizzsel, tartármártással tálaljuk.
Brokkoli sonkával
¨
50 perc
¨
Nehézség: 1
¨
Hozzávalók: 1 kg brokkoli (mélyhűtött is lehet),
25-30 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 nagy
fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, 1
mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi őrölt borókabogyó, só ízlés szerint
A brokkolit kuktában puhára
pároljuk oly módon, hogy a betét alá öntünk másfél dl vizet, és a brokkolit jól
megsózzuk. A kukta jelzésétől számított 5 perc múlva a tűzről levesszük. A
megtisztított, kis kockákra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre sütjük,
hozzáadjuk a csíkokra metélt főtt sonkát, és zsírjára pirítjuk. Ezután liszttel
megszórjuk, együtt sütjük néhány percig, majd a brokkoli pároló levével és 1 dl
vízzel apránként felöntve, sűrűre főzzük. Ízesítjük a törött borssal, a tört
borókával, a sóval, majd jól összeforraljuk és beleöntjük a tejfölt. A tűzről
levéve összekeverjük; ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a habosra felvert
tojásokat, a hagymás sonkát és a reszelt sajtot. Az így kapott sűrű mártást
rákenjük a tűzálló tálba tett brokkolira. A tálat lefedjük, és előmelegített,
forró sütőben, erős lángon 20 percig sütjük, majd a tetejét levéve addig
pirítjuk, amíg a sajt megolvad rajta.
Brokkoli tésztával
¨
HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE: 50 dkg brokkoli, 25 dkg
kockatészta vagy makaróni, illetve bármilyen nagyobb tészta, 1 közepes fej
hagyma, 10-25 dkg apró, érett paradicsom, só. A mártáshoz: 1 evőkanál vaj, 2
evőkanál liszt, 6 dl tej, 1 teáskanál mustár, só, őrölt fehérbors, 35 dkg
reszelt sajt, 2 evőkanál zsemlemorzsa.
A tésztát lobogó forró vízben
kifőzzük, leöblítjük és leszűrjük. A rózsáira szedett brokkoli szárát levágjuk,
vékonyan meghámozzuk, sós vízben 3-4 percig főzzük, majd hozzátesszük 2-3
percre a rózsákat is. Figyeljünk arra, hogy ne főzzük túl. A brokkoliról
leöntjük a főzővizet és félretesszük. A vajból és lisztből világos rántást
készítünk, egészen kis tűzön, folyton kevergetve fokozatosan beleöntjük a
tejet. Addig főzzük, míg egy kicsit besűrűsödik. Sóval, borssal, mustárral
ízesítjük és belekeverjük a reszelt sajt kétharmadát. Összekeverjük a főtt
tésztával és a brokkolival, az egészben hagyott vagy félbevágott, apró paradicsomokkal,
öntsünk egy keveset hozzá a brokkoli főzővizéből, s az egészet kivajazott
tepsibe vagy tűzálló tálba öntjük. Meghintjük zsemlemorzsával, a maradék
sajttal és előmelegített, forró sütőben aranybarnára sütjük.
Brokkoli-krémleves
¨
4 személyre
¨
50 dkg mirelit (vagy friss) brokkoli, 2 dl
tejföl, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1 evőkanál krumplipürépor, 1-1 teáskanál só és
citromlé, csipetnyi cukor.
ELŐKÉSZÍTÉSE: a még fagyos
brokkolit 1 liternyi, forrásban lévő vízbe teszem. Ezután belerakom a
húsleveskockát, beleszórom a sót, és öt percig főzöm. (Ha friss brokkoliból
készítem, a brokkolit megmosom, szűrőben lecsöpögtetem, és a szárát - ha
szükséges - vékonyan lehámozom.)
ELKÉSZÍTÉSE: a félkemény
brokkolit leszűröm. Egyik felét félreteszem. A másik felét 3 dl levessel a
turmixgép poharába öntöm. Hozzáöntöm a tejfölt és a citromlevet, majd a
krumplipüréport is beleszórom. Addig keverem, amíg sűrű, pépes massza lesz
belőle. A brokkoli-pépet visszaöntöm a leveses fazékba, és kevergetve
felforralom. Egy-két percig főzöm.
Brokkolikrokett
¨
4 SZEMÉLYRE: 50 dkg brokkoli, 25 dkg darált
sertéshús, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, só, őrölt bors, liszt, zsemlemorzsa, a
sütéshez olaj.
A rózsáira szedett brokkolit
kevés sós vízben puhára pároljuk, annyira, hogy a villa könnyen belemenjen.
Leszűrjük, s villával összetörjük. Hozzáadjuk a darált húst, a szétnyomott
fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, s annyi lisztet teszünk bele, hogy
összedolgozva, jól formálható, de tömör masszát kapjunk. Két tenyerünk között
kis rudacskákat formázunk belőle, megforgatjuk zsemlemorzsában, és bő, forró
olajban kisütjük. Fedő alatt kezdjük a sütést, majd fedő nélkül pirítsuk szép
barnára. Adhatjuk meleg előételnek, körítéssel főételnek, lehet feltét
főzeléken, de tehetjük hidegtálra is, majonézzel. Kerti partikon zsemlemorzsába
forgatás nélkül grillsütőn is megsüthetjük.
Brokkolikrémleves
¨
Hozzávalók:
30 dkg brokkoli, 1 sárgarépa, 1 zöldség, 2 szem krumpli, egy kisfej
hagyma, reszelt sajt, 2 dl tejföl, vegeta, szerecsendió
A brokkolit rózsáira szedjük, a
zöldséget, sárgarépát feldaraboljuk, a krumplit egészben hagyjuk. Vízben
feltesszük főni fűszerekkel az egészet. Ha megfőtt, a brokkoli rózsájából egy
keveset félreteszünk díszítésnek, a többit az összes zöldséggel átpasszírozzuk.
Felengedjük a főzővízzel. A tejfölt jól elkeverjük, és a levessel
összekeverjük, jól felforrósítjuk, ha szükséges, még utána fűszerezzük.
Tálalásnál a félretett brokkoli rózsákat elosztjuk a tányérokon, rámerjük a
forró levest. Mindenki ízlése szerint szór rá szerecsendiót és reszelt sajtot.
Brokkolileves
¨
Hozzávalók: mirelit brokkoli (kb. 25 dkg), 4
evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál piros
fűszerpaprika, 2 dl kefir vagy joghurt, 2 tyúkhúsleves-kocka, csipetnyi
porcukor, 1 tojásból készített galuska (levesbetét).
A még fagyos brokkolit apró
kockákra, illetve kis rózsákra vágjuk, majd a forró olajon állandóan kevergetve
kissé lepirítjuk. Ha már a levét elfőtte, a tűzről lehúzva belekeverjük a
pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Azonnal felöntjük 1 liternyi vízzel, és a
tűzre visszatéve felforraljuk. Beletesszük a húsleveskockákat és kevés sót. A
kefirben simára keverjük a lisztet, és a forrásban lévő levesbe öntjük. Közben
folyamatosan kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Jól kiforraljuk, és a galuskát
is belefőzzük. Addig főzzük, amíg a galuska mind fel nem jön a leves tetejére.
Végül csipetnyi cukorral ízesítjük. Karfiollevest is lehet így készíteni.
¨
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.
Brokkolileves
csirkemájjal
¨
1 csirkeaprólék májjal együtt (kb. 50 dkg), + 1
csirkemáj, 25 dkg brokkoli (mélyhűtött is lehet), 5 dkg cérnametélt, 2 dl
tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál borecet, 1-1 mokkáskanál törött
fekete bors és őrölt koriander.
A csirkeaprólékot megtisztítom,
feldarabolom, és a máj nélkül fazékba teszem. Leöntöm másfél liter vízzel,
megsózom, beleszórom a törött borsot és a koriandert, hozzáteszem a megmosott,
héjas vöröshagymát. A húst puhára főzöm, majd a levesből kivéve kicsontozom, és
metéltre vágom. A nyers csirkemájat is metéltre vágom, és a hússal együtt
beleteszem az átszűrt levesbe. Ezután belerakom a megmosott (vagy még fagyos),
apró rózsáira szedett brokkolit és a cérnametéltet. Kis lángon addig főzöm,
amíg a tészta is, meg a brokkoli is megpuhul. A tejfölt belekeverem a levesbe,
felforralom és ízesítem a borecettel.
Rendkívül finom, pikáns leves és
hidegen is fogyasztható, ha nincs benne cérnametélt.
Elkészítési ideje: 50 perc
Brokkolipuding 1.
¨
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli (gyorsfagyasztott),
4 db egész tojás, 4 dl tej, 4 dkg vaj vagy margarin, 3 evőkanál liszt, 10 dkg
reszelt parmezán (jellegű) sajt, 1 teáskanál só, késhegynyi törött fekete bors;
a tál kikenéséhez 1 dkg vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa; a tálaláshoz négy adag
meleg gomba- vagy paradicsommártás.
A vajat a liszttel habzásig
hevítem, majd a forró tejjel felengedve, folytonos keverés közben sűrűre főzöm.
Ezután a fűszereket belekeverem és hagyom langyosra hűlni. Közben a még fagyos
brokkolit apró rózsáira, a brokkoli szárrészét pedig apró kockákra vágom. A
tojások sárgáit kikeverem csipet sóval, majd a már langyos fehér mártásba
keverem. Hozzáteszem a brokkolit, a reszelt sajtot és a tojásfehérjékből vert
kemény habot. A jól összekevert, átforgatott masszát a vajjal kikent és
zsemlemorzsával meghintett mély tűzálló tálba simítom, majd a tálat a saját
fedelével lezárva, beteszem a mikrohullámú sütőbe. A legmagasabb fokozaton húsz
percig párolom, közben egyszer megfordítom a tálat. A párolás befejezése után
még legalább tíz percig nem nyitom fel a tetejét. Tálalás előtt deszkára
borítom, és cikkekre vágom. Meleg mártással kínálom.
Brokkolipuding 2.
¨
Hozzávalók: 30 dkg mélyhűtött brokkoli, 5 dkg
vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 tojás, 4 gerezd fokhagyma, 1
teáskanál liszt, 1 teáskanál só, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, a pudingformákhoz
olaj és a zsemlemorzsa.
A brokkolit nagyon kevés, sós,
forrásban lévő vízbe teszem és az újraforrástól számított 5 percig főzöm.
Ezután leszűröm és kihűlöm. Közben a vajat habzásig hevítem a liszttel, majd
apránként, folyamatosan kevergetve ráöntöm a melegített tejet. Simára keverve,
sűrűre főzöm. A sót, a szerecsendiót és a zúzott fokhagymát beleszórom, ezután
hozzákeverem a tojássárgát. Beleforgatom a lecsöpögtetett, kis rózsáira
szedett, illetve apró kockákra vágott főtt brokkolit, végül a keményre vert
tojásfehérjével is összeforgatom. Egy adagos pudingformákat kikenek olajjal és
meghintem zsemlemorzsával, majd a brokkolis masszát háromnegyed részig
belesimítom. (Lehet egy nagy formában is készíteni.) Az előmelegített, forró
sütőbe beleállítok egy háromujjnyi vízzel telt tepsit, amibe beleteszem a
megtöltött formákat, és addig gőzölöm a pudingot, amíg a beleszúrt hurkapálcára
a masszából már semmi sem tapad. Még forrón kiborítom a formából, és mártásos
húsok vagy sültek mellé kínálom. (Ugyanígy készíthető karfiolból vagy
sárgarépából is.)
Brokkolipuding 3.
¨
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli (lehet mirelit is),
4 tojás, 2 dl tejszín, fehérbors, só, szerecsendió, 1 ek. margarin,
petrezselyem
Készítés: A megmosott brokkolit
szedjük kis rózsákra (mirelit esetén a brokkolit nem kell szétszedni). Öntsünk
hozzá 1 dl vizet, és letakarva pároljuk 10 percig. Habverővel keverjük össze a
tojásokat, a tejszínt és a fűszereket.
A párolt brokkoliból készítsünk
pürét, ehhez a levet használjuk fel. Adjuk hozzá a tejszín és tojás keverékét.
A masszát öntsük egy hosszúkás kivajazott tűzálló tálba és pároljuk letakarva
15 percig a mikróban. 3 percnyi pihentetés után borítsuk ki és felszeletelve
hús mellé körítésként tálaljuk.
Brokkolisaláta 1.
¨
4 személyre
¨
30 dkg friss vagy mirelit brokkoli, 10 dkg
ementáli sajt, 2 fej lilahagyma, 3 evőkanál marinált paradicsompaprika-csík, 3
evőkanál salátaolaj (de olívaolaj is jó), fél citrom leve, 1 evőkanál mustár, 1
teáskanál porcukor, só és törött bors.
ELŐKÉSZÍTÉSE: a letisztított és
apró rózsáira szedett brokkolit (ha friss), forrásban lévő, enyhén sós vízbe
teszem, és az újraforrástól számított 5 percig főzöm. (Ha mirelit a brokkoli,
akkor elég csak 2 percig főzni.) A lilahagymát meghámozom, és nagyon vékony
félkarikákra vágom. A marinált paprikát is ugyanakkora darabokra vágom. A
sajtot az almareszelő legdurvább fokán szép hosszú szálakra reszelem.
ELKÉSZÍTÉSE: az összes hozzávalót
salátástálba teszem. A mártáshoz a citromlevet, a salátaolajat és a mustárt
egyneműre keverem, majd sóval, borssal és cukorral jó ízesre fűszerezem. Ezt az
öntetet rálocsolom a sajtos zöldségre, és óvatosan átforgatom. Folpack fóliával
befedem, és legalább fél napra a hűtőszekrénybe teszem, hogy a saláta ízei
összeérjenek. Tálalás előtt ismét óvatosan átforgatom.
45 perc, közepesen drága,
egyszerű
Brokkolisaláta 2.
¨
Hozzávalók: 1 csomag (50 dkg) mirelit brokkoli,
2 nagy fej lilahagyma, 15 dkg párizsi, 25 dkg savanyú káposzta, 3 evőkanál
olaj, ecet és cukor, ízlés szerint, fél mokkáskanál törött fekete bors, só.
A még fagyos brokkolit forrásban
lévő, enyhén sózott vízbe dobjuk, és az újraforrástól számított 3 percig
főzzük, majd leszűrjük. (A brokkoli ne főjön puhára, inkább
"harapható" legyen.) Félretesszük, hogy kihűljön. A hagymát
meghámozzuk, és nagyon vékony karikákra vágjuk. Megsózzuk, és néhány percre
ugyancsak félretesszük. A párizsit vékony csíkokra aprítjuk, a savanyú
káposztát is felaprózzuk. Salátástálban fél dl-nyi ecetet elkeverünk 1 dl
vízzel, cukorral és olajjal, majd a borsot is beleszórjuk. A salátalébe
belekeverjük a hagymát, a párizsit és a brokkolit, valamint a savanyú
káposztát. Az egészet óvatosan átkeverjük, majd befedve betesszük a
hűtőszekrénybe. Fél napig érleljük, ezután ismét átkeverjük. Vacsorára való,
fogyókúrásnak mondható saláta. (A nagyon éhes családtagoknak öntsünk rá egy-egy
pohár kefirt is.)
Brokkolisaláta 3.
¨
Hozzávalók: 40 dkg friss vagy 1 csomag
fagyasztott brokkoli, 1 adag francia mártás, 1 csokor snidling, só
Lobogó forró sós vízbe tesszük a
tisztított, darabolt brokkolit, és megfőzzük. Leszűrjük, kihűtjük, és
belekeverjük a francia mártásba. Meghintjük finomra vágott snidlinggel, és
néhány órára hűtőbe tesszük.
Brokkolisaláta 4.
¨
Hozzávalók: 80 dkg brokkoli, 1 ek. kukorica
olaj, 3 ek. szójaszósz, 2 gerezd fokhagyma, só.
A brokkolit rózsáira szedjük, és
enyhén sós vízben 2-3 percig főzzük. Leszűrjük és kihűtjük. Az öntethez
összekeverjük az olajat, szójaszószt és az összezúzott fokhagymát. Ezzel az
öntettel leöntjük a brokkolit, összekeverjük és jól lehűtve tálaljuk.
Brokkolisaláta
mustáros-tojásos öntettel
¨
Hozzávalók:
60 dkg mirelit brokkoli, 1 paradicsompaprika, 1 kávéskanál mustár, 6 evőkanál
olaj, 2 kemény tojás sárgája, 2 evőkanál 5%-os borecet, só.
Elkészítése: A mirelit brokkolit rövid idő alatt puhára főzzük,
leszűrjük és kihűtjük, A kis kockára vágott paradicsompaprikát összekeverjük
olajban elkevert, összetört tojássárgájával, mustárral, borecettel, kevés sóval
ízesített mártással. Ezzel leöntjük a brokkolit.
Brokkoli-szárazbab egytál
¨
25 dkg szárazbabot fél napig vízben áztatunk. 2
fej hagymát megdinsztelünk kevés olajban, hozzáadjuk a leszűrt babot, és fedő
alatt kevés vízzel jól megpároljuk. Utána felöntjük annyi vízzel, ami ellepi,
majd 1 óra főzés után hozzáadunk egy kis fehérborsot, sót, 1 ek borsikafüvet és
ételízesítőt, valamint az alábbi tisztított és kockára vágott zöldségeket: 25
dkg brokkoli, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa és 2 db paradicsom. Kb. további 10
perc alatt a zöldségeket összefőzzük a babbal.
Brokkolis árpapuding
¨
Hozzávalók: 10 dkg árpapehely, 2,5 dkg tej,
30-40 dkg gyorsfagyasztott brokkoli, 3 tojás, 8 dkg margarin, 4 adag, szokásos
módon elkészített paradicsommártás, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött
fekete bors, só.
Az árpapehelyre ráöntöm a tejet,
és 25 percig áztatom. Közben a még fagyos brokkolit egyforma apró darabkákra
vágom. A tojássárgákat kikeverem 6 dkg-nyi puha (de nem meleg) margarinnal és a
fűszerekkel, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát és a tejes árpapelyhet. Ezután
belekeverem a még mindig fagyos brokkolit. Végül óvatosan beleforgatom a kemény
habbá vert tojásfehérjét. A megmaradt margarinnal kikenek egy pudingformát,
belesimítom a brokkolis masszát, a tetejét egyenletesre igazítom; és
háromujjnyi vízzel telt tepsibe állítom. Betolom az előmelegített, forró
sütőbe, és addig gőzölöm, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálca száraz marad.
A pudingot a formából tálra borítom, és paradicsommártással körülöntve kínálom.
Csak frissen jó!
Brokkolis batyu 1.
¨
Hozzávalók: 40 dkg mirelit brokkoli, 1 csomag
réteslap, 2 dl tej, 2 dkg vaj (vagy margarin), 1 tojás, 2 evőkanál
zsemlemorzsa, 1 evőkanál liszt, 0,5 dl olaj, 1 mokkáskanál törött fehér bors,
ízlés szerint só; olaj a sütéshez.
A még fagyos mirelit brokkolit
nagyon kevés sós, forrásban lévő vízbe teszem, majd az újraforrástól számítva 1
percig főzöm. Ezután leszűröm, és hagyom, hogy kihűljön. A vajat a liszttel
habzásig hevítem, ezután a felforrósított tejjel felöntve, állandó keverés
közben sűrűre főzöm. Hagyom langyosra hűlni, majd összekeverem a habosra
felvert tojással, a sóval, a borssal és a rózsáira szedett, illetve a kis
kockákra vágott brokkolival. Egy tiszta konyharuhát benedvesítek, és a
réteslapokat úgy terítem egymásra, hogy a közöket kevés olajjal megkenem. A
tésztalapot nyolc részre vágom. Egy-egy tésztadarabra kis halom Besameles
brokkolit terítek, majd a négy sarkát úgy fogom össze, hogy a töltelék ne
folyhasson ki belőle. A kis batyukat bő, forró olajba óvatosan beleeresztem, és
erős lángon gyorsan megsütöm először az egyik oldalán, majd megfordítom, és a
másik oldalát is pirosra sütöm. (Csak nagy elővigyázattal, egy lapátkanál és
egy kétágú húsvilla segítségével lehet megfordítani.) Miután a tészta igen
vékony, gyorsan, szinte pillanatok alatt megsül, ezért nem lehet magára hagyni.
A megsült batyukat szalvétára vagy papírtörülközőre rakom, hogy az a felesleges
olajat beszívhassa. Jéghideg kapros majonézzel tálalom a forró batyukat.
Rendkívül finom, könnyű étel, amelyet karfiollal is el lehet készíteni.
Brokkolis batyu 2.
¨
1 csomag réteslap, 30 dkg mirelit brokkoli, 2 db
egész tojás, 2 dkg vaj vagy margarin, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 2 púpozott
evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, só és törött bors, ízlés szerint
A vajat habzásig hevítjük a
liszttel, majd beleöntjük a meleg tejet, és állandó keverés közben sűrűre
főzzük. Sóval, borssal fűszerezzük, és hozzákeverjük a finomra vagdalt, megmosott
petrezselyemzöldet. A masszát hűlni hagyjuk. Közben a brokkolit kis rózsáira,
illetve a vastag szár részét kis kockákra vágjuk. Forrásban levő vízbe tesszük,
és az újraforrástól számított 3 perc múlva leszűrjük. (Legjobb leves- vagy
tésztaszűrőben belelógatni a forró vízbe.) A félig főtt, már nem forró
brokkolit és a nyers tojásokat a tejes mártásba keverjük. A réteslapokat
szétszedjük, egymásra tesszük, és a közüket kevés olajjal meglocsoljuk. A
réteslap szélére egy csíkban felhalmozzuk a brokkolis masszát, majd a rétest
szorosan felcsavarjuk. Az ily módon létrejött rudat jó éles késsel 8 darabra
vágjuk. Egyenként, nagyon óvatosan, két lapátkanál segítségével beleeresztjük a
170 fokra felhevített olajba. A töltelékben lévő tojás azonnal összefogja, "megköti",
és a rétes nem fog szétesni, persze óvatosan kell vele bánni! Ha szépen megsült
(3-4 perc), a fölösleges olajat lecsöpögtetjük róla, illetve papírral
fölitatjuk. Forrón tálaljuk, jéghidegre hűtött tejföl társaságában.
Kissé munkaigényes, de különleges,
extra étel.
Brokkolis csirkemellcsíkok
¨
Elkészítési idő: 40 perc + érlelés
¨
Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé, 2 evőkanál
búzakeményítő, 4 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál sherry, őrölt fehér bors, 60
dkg brokkoli, só, 5 dkg szezámmag, 4 evőkanál olaj, 2,5 dl húsleves, 1 evőkanál
cukor, 2 evőkanál citromlé, kevés cayenne-bors
A búzakeményítőt a szójaszósszal
meg a sherryvel összekeverjük, kevés őrölt fehér borssal fűszerezzük, majd a
vékony csíkokra vágott csirkemellfilét beleforgatjuk és legalább fél órán át,
állni hagyjuk.
A brokkolit kis rózsákra szedjük,
a szárát apróra daraboljuk, majd szűrőkanállal 2-3 percre lobogó forró vízbe
mártjuk, behűtjük. Az olajt fölforrósítjuk, a bepácolt csirkecsíkokat 5-6
percig pirítjuk, majd a brokkolit hozzáadva további 2-3 percig sütjük. A
húslevessel fölöntjük, sóval, cukorral, citromlével és kevés Cayenne-borssal
ízesítjük, átforraljuk és szezámmaggal megszórva, forrón tálaljuk.
Brokkolis ételvariációk
1. Két fej brokkolit megmosunk,
kisebb darabokra vágunk (a szárát vagy milyét ujjnyi hasábokra szoktam) és
vegetás vízben kb. 5 percig főzünk. Tűzálló tálat kivajazunk (vagy inkább
"kimargarinozunk"), és a lecsepegtetett brokkolit rózsáira szedve
lerakosgatjuk (alulra a szárakat). 2dl kalóriaszegény tejfölt elkeverünk 1 dl
tejjel, 5 dkg reszelt füstölt sajttal, és egy kávéskanál mustárral. Ráöntjük a
brokkolira, és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal (én fele-fele arányban
szoktam füstölt és trappista sajtot, de mindenki olyant rakjon rá, amilyet
szeret.) Sütőben közepes lángon megsütjük (amíg piros lesz a sajt). Köretként
lehet hozzá párolt rizst és kukoricát adni. Savanyúságot nem igényel, de
érdekes kombináció szilva befőttel.
2. Vegetáriánus egytálétel
változatban a tál aljára krumpli kerül. Kb. fél kilót meghámozunk,
felkarikázunk, a többi ugyanaz. (Ehhez nem kell köret, viszont kicsit tovább
tart, mert legalább az elején lassan kell sütni.)
3. Húsos változatban is lehet
mindkettőt készíteni, ilyenkor a brokkoli alá néhány vékony szelet pulykamellet
vagy csirkemellet javasolnék.
Brokkolis kölespuding
sajtmártással
¨
Hozzávalók: a pudinghoz 30-40 dkg brokkoli
(mirelit), 10 dkg hántolt köles, 3 tojás, 8 dkg margarin, 2 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint só; a sajtmártáshoz 2 dkg margarin, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1
evőkanál korpás liszt, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fehér bors,
1 mokkáskanál currypor, ízlés szerint só.
A még fagyos brokkolit kis
kockákra vágom, és enyhén sós, forrásban lévő vízbe teszem. Az újraforrástól
számított 3 perc múlva leszűröm. Hagyom kihűlni. A hántolt kölesre térfogatához
képest négyszeres mennyiségű, enyhén sós vizet töltök, és kis lángon addig
főzöm, amíg az összes vizet beszívja. Közben a margarint felolvasztom és hagyom
kihűlni. Ha már nem meleg, kikeverem a tojások sárgáival, majd hozzáadom a
zúzott fokhagymát meg a sót, és beledolgozom a kihűlt, főtt kölest, valamint a
brokkolit. Végül hozzáadom a közben kemény habbá vert tojásfehérjéket. Óvatosan
összekeverem, és egy kikent formába simítom a masszát. A megtöltött formát egy
vízzel telt tepsibe állítom, ezt betolom a forró sütőbe, és a gőzben addig
főzöm a pudingot, amíg a beleszúrt villára már nem tapad a masszából. Míg a
puding készül, megfőzöm a sajtmártást. A margarint habzásig hevítem a liszttel,
majd a meleg tejjel apránként felengedve, állandó keverés közben sűrűre főzöm.
Ezután keverem hozzá a tejfölt és a reszelt sajtot, de már nem forralom. Törött
borssal és curryporral ízesítve, lefedve melegen tartom. A megfőtt pudingot
tálra borítom, alá, illetve köré öntöm a meleg sajtmártást, és cikkekre vágva
kínálom.
Brokkolis kuszkusz
¨
20 dk hagyma, 25 dk karfiol, 50 dk brokkoli, 25
dk sárgarépa, 1 kisebb piros húsú paprika, 4 húsos paradicsom, 4 ek olívaolaj,
2 ger. foghagyma, 1 ek. par. püré, fél kk. kurkuma, fél kk. Cayenne bors. 1 kk
őrölt koriander, fél kk kömény, 0,5 l zöldségleves, 25 dk csicseriborsó ( 1
doboz), só, bors, 35 dk. kuszkusz, 2 ek. korianderlevél.
A hagymát karikára vágjuk. A
karfiolt, brokkolit rózsáira szedjük, a sárgarépát hosszában, a paprikát,
paradicsomot kockára vágjuk. Az olajat serpenyőben felhevítjük. Megpirítjuk
benne a hagymát. Hozzátesszük a zúzott foghagymát, paradicsomot, fűszereket,
majd a zöldségeket. Felöntjük a zöldséglevessel, 15-20 percig főzzük. A
csicseriborsót hozzákeverve még egy kicsit főzzük. Kuszkusszal tálaljuk.
Brokkolis omlett:
¨
Brokkoli: 40 dkg, tojás: 6 db, tej (1,5 %-os) :
2 dl, liszt: 2 ek (4 dkg), olaj: 1 ek (2o ml), só: ízlés szerint
A gőzben megfőzött brokkolit
kiolajozott, tűzálló tálba tesszük. A felvert tojásokat a liszttel és tejjel
csomómentesre keverjük, és a brokkolira öntjük. Előmelegített sütőbe téve
sütjük.
Brokkolis
póréhagyma-saláta
¨
25 dkg mirelit brokkoli, 2 nagy szál póréhagyma
fehér része, 15 dkg párizsi, 25 dkg savanyú káposzta, 2 dl kefir, 3 evőkanál
olaj, ecet és cukor, ízlés szerint, 1/2 mokkáskanál törött fekete bors, só
A még fagyos brokkolit forrásban
lévő, enyhén sózott vízbe dobom, és az újraforrástól számított 3 percig főzöm,
majd leszűröm. (A brokkoli ne főjön puhára, inkább "harapható"
legyen.) Félretéve hagyom kihűlni. A hagymát megtisztítom, és a fehér részét
nagyon vékony karikákra vágom. Meg is sózom, és néhány percre félreteszem. A
párizsi héját lehúzom, és vékony csíkokra aprítom, a savanyú káposztát is
felaprózom. Salátástálban 1/2 dl-nyi borecetet elkeverek 1/2 dl vízzel, a
kefirrel, ízlés szerint cukorral és az olajjal, majd a borsot is beleszórom. A
salátalébe keverem a pórét, a párizsit és a brokkolit, valamint a savanyú
káposztát. Az egészet óvatosan átforgatom, majd befedve beteszem a hűtőszekrénybe.
Fél napig érlelem, ezután ismét átkeverem.
Brokkolis rétes
¨
(2 rúd rétes)
¨
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 80 dkg mirelit
brokkoli, 2 tojás, 4 dkg vaj, 2 csapott evőkanálnyi liszt, 3 dl tej, 2 evőkanál
zsemlemorzsa, fél dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete
bors, 1 teáskanál só.
A brokkolit szűrőbe rakom és
hagyom, hogy felengedjen. A vajat habzásig hevítem a liszttel, majd ráöntöm a
tejet, és folytonosan kevergetve sűrűre főzöm. Sóval, borssal és a zúzott
fokhagymával ízesítem. Ha már nem forró, összekeverem a nyers, felveretlen
tojással. A masszába forgatom a felengedett, kis darabokra vágott brokkolit. A
réteslapokat egy nedves, tiszta konyharuhán szétszedem. Attól függően, hogy
négy avagy hat lapból áll a csomag, kettőt (a közöket olajjal megkenve)
egymásra rakok. A zsemlemorzsa felével behintem az olajozott réteslapot, és egy
csíkban, a szélére kenem a fele tölteléket. Szorosan felcsavarom, két végét
kissé összenyomom, majd a rétesrúd tetejét is megolajozom. A másik rétesrúdat
pontosan ugyanígy elkészítem. Mindkettőt óvatosan a sütőlemezre rakom, és az
előmelegített forró sütőben szép pirosra megsütöm. Még forrón felszeletelem és
melegen vagy hidegen tálalom. Barna sör mellé különösen finom.
Brokkolis sajtfondü
¨
500 g kenyér (pl. baget, 200 g zöldségféle (pl.
csiperkegomba, brokkoli és répa, só, 300 g durvára reszelt gruyére sajt. 300 g
reszelt ementáli sajt, 2 teáskanál kukorica-keményítő, 1 gerezd fokhagyma, 3/8
l száraz fehérbor, 2 evőkanál cseresznyepálinka, fehér bors, reszelt
szerecsendió
¨
Előkészítés:
7 perc
¨
Főzés: 13 perc
1. A fondükészlet spirituszégőjét
asztalkára helyezzük. A kenyeret 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A zöldséget
megtisztítjuk, megmossuk, falatokra vágjuk, és néhány percig sós vízben
blansírozzuk.
2. A sajtokat és a keményítőt
tálban jól elkeverjük. A fokhagymát megtisztítjuk és félbevágjuk. Ezt követően
a fondü-edényben, vagy közepes nagyságú lábasban a bort és a fokhagymát
felforrósítjuk.
3. Kivesszük a fokhagymát a
borból, a sajtos keveréket lassanként hozzáadogatjuk, és kevergetés közben
megolvasztjuk. Cseresznyepálinkával, borssal, és némi szerecsendióval
ízesítjük. Anélkül, hogy a keverést abbahagynánk, a sajtmasszával teli edényt a
spirituszégőre tesszük, és meggyújtjuk a tüzet.
4. A kockára vágott kenyérdarabokat
és a zöldségféléket tányérokra tesszük, hosszú fondüvillákat helyezünk mellé.
Evés közben a kenyérkockákkal kevergetjük a sajtot.
Brokkolis szendvics
¨
Hozzávalók: 25-30 dkg mirelit brokkoli, 10 dkg
reszelt sajt, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál nagyon finomra vágott
petrezselyemzöld. 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál ketchup, csipet porcukor, só és
törött fekete bors, ízlés szerint, kenyérszeletek.
A füstölt szalonnát nagyon
finomra vágom, majd összekeverem a reszelt sajttal, a tejföllel, a ketchuppel
és az összes fűszerrel. Az előzőleg megpirított kenyérre halmozom a felengedett
és apró rózsáira vágott zöldséget. Bekenem a sajtos-szalonnás keverékkel, és az
előmelegített grillsütőben addig pirítom, amíg színesedni nem kezd a teteje.
Brokkolis tekercs
¨
50 perc
¨
Nehézség: 1
¨
Hozzávalók: 1 doboz gyorsfagyasztott leveles
tészta, 1 zacskó gyorsfagyasztott brokkoli (vagy 40 dkg friss brokkoli), 3
tojás, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál sűrű tejföl, 1 evőkanál tej, só és törött
fekete bors, ízlés szerint, csipetnyi szódabikarbóna
A brokkolit forrásban lévő sós
vízbe dobjuk, amelybe késhegynyi szódabikarbónát is teszünk, és az
újraforrástól számított 5 percig forraljuk, majd lecsöpögtetjük. Ha kihűlt,
rózsáira szedjük, a szárát is felaprózzuk. A tejfölt, a tojások sárgáit, a
lisztet, a sót, a borsot simára keverjük, majd hozzáadjuk a brokkolit. A
tojásfehérjékből vert kemény habot ezután keverjük bele. A felengedett leveles
tésztát lisztezett deszkán olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak lehetséges,
és két részre vágjuk. Szélére egy csíkban felkenjük a töltelék felét, szorosan
felcsavarjuk, mint a rétest szokás, két végét ujjunkkal benyomkodjuk, hogy a
töltelék ki ne folyhasson belőle, majd sütőlemezre tesszük. A másik tésztalapot
ugyanígy készítjük el. Tetejüket megkenjük a tejjel, és előmelegített forró
sütőben közepesnél kisebb lángon pirosra sütjük. Még melegen vékony szeletekre
vágjuk.
Brokkolis virsli
¨
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 20 dkg baromfi
virsli, 1,5 dl ketchup /diétás/, 10 dkg Óvári sajt, só.
A brokkolit és a virslit
külön-külön sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük. A virsliket tűzálló
tálba fektetjük, a brokkolit ráterítjük és az egészet ketchuppal meglocsoljuk.
Reszelt sajttal megszórjuk a tetejét, és addig sütjük mig a sajt, szép piros
színt nem kap.
Megjegyzés: Ezt a receptet
mindenki úgy variálja, ahogy akarja. Én speciel több fűszert szoktam használni,
amit tejfölbe keverek el a sajttal együtt.
Brokkolival töltött burgonya
¨
(4 személyre)
¨
Hozzávalók: 8 szép, egyforma nagy burgonya, 1
zacskó mirelit brokkoli fele (a megmaradt brokkoliból levest főzhetünk), 2 dl
tejföl, 1 tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál vegeta,
1 késhegynyi törött fekete bors, kevés só.
A burgonyákat meghámozzuk, és
lapjában félbevágjuk. Éles kis késsel vagy karalábévájóval úgy vájjuk ki a
belsejüket, hogy legalább 1 centi vastag faluk maradjon. A kivájt
burgonyaforgácsot apróra vágjuk. A mirelit brokkolit még fagyosan forrásban
lévő vízbe tesszük, és az újraforrástól számított 3 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük.
Villával összetörjük és hozzákeverjük a burgonyaforgácsot. A tojást az olajjal
habosra felverjük, összekeverjük a zsemlemorzsával és 1 evőkanál tejföllel. A
vegetával és a borssal ízesítjük, ezután a keveréket egyenként a fél kivájt
burgonyákba halmozzuk. Jól meg kell púpozni, hogy az összes töltelék
beleférjen. Tepsire vagy sütőlemezre helyezzük a megtöltött burgonyákat, és a
megmaradt tejföllel meglocsolva, alufóliával szorosan befedjük. Az
előmelegített, forró sütőben 50 percig pároljuk, végül a fóliát levéve a
tetejéről, pirosra pirítjuk.
¨
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
Burgonyás brokkoli
¨
Hozzávalók: 60 dkg mirelit brokkoli, 5 csapott
evőkanál burgonyapüré pehely, 3 dl tej, 2 dl tejföl, 1 db egész tojás, 1 kis
fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, késhegynyi szerecsendió-reszelék, 1
mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál füst ízű só.
A még fagyos brokkolit a
cseppfogó tálcára teszem, megsózom, és egy alufóliadarabbal lehetőleg
légmentesen lefedem. (Víz egy csepp se kell alá, mert a fagyos zöldség
felengedésekor elég sok vizet enged.) Tíz-tizenhárom percig párolom, majd
megnézem, megpuhult e már. Közben a burgonyapehelyre ráöntöm a felvert tojást
és a tejet, beleszórom a fűszereket, belekeverem a nagyon apróra vágott füstölt
szalonnát és a fokhagymaprésen átnyomott, megtisztított vöröshagymát. Öt perc
múlva a tejföllel újból átkeverem. A majdnem puha brokkolit kis rózsáira
szedem, rákenem a fűszeres burgonyamasszát, és annyi ideig grillezem a tetejét,
amíg szép pirosra nem pirul.
Burgonyás
brokkoli-krémleves
¨
Hozzávalók: 50 dkg mirelit (vagy friss)
brokkoli, 2 dl tejföl, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1 evőkanál krumpli pehely, 1
teáskanál vegeta, 1 teáskanál citromlé, csipetnyi cukor.
A még fagyos brokkolit 1
liternyi, forrásban lévő vízbe tesszük. Ezután belerakjuk a húsleveskockát,
beleszórjuk a vegetát, és néhány perc alatt majdnem puhára főzzük. (Ha friss
brokkoliból készítjük, a brokkolit jól mossuk meg, szűrőben csöpögtessük le, és
a szárát - ha szükséges - vékonyan hántsuk le. Ha a brokkoli már öreg,
előfordul, hogy a szárát bőrszerű hártya fedi.) A majdnem puha brokkolit
leszűrjük. Felét félretesszük. A másik felét 3 dl levessel a turmixgép poharába
tesszük. Hozzáöntjük a tejfölt és a citromlevet, majd a krumpli pelyhet is
beleszórjuk. Addig keverjük, amíg sűrű, pépes massza lesz belőle. A brokkoli
pépet visszaöntjük a leveses fazékba, és kevergetve felforraljuk. Egy-két
percig főzzük, végül a cukorral ízesítjük. A levest csészékbe elosztjuk, és
mindegyik adag tetejére teszünk a félretett brokkoliból. Nem csak melegen,
hanem hidegen is jó.
Burgonyás rakott brokkoli
¨
HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE: 50 dkg burgonya, 50 dkg
brokkoli, 25 dkg darált sertés- vagy baromfihús, 1 kis fej hagyma, 1-2 gerezd
fokhagyma, só, őrölt bors, 10 dkg nyers császárszalonna, 2 tojás, 2 dl tejföl,
zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj.
A burgonyát héjában megfőzzük,
meghámozzuk, és vékony karikákra vágjuk. Az apróra vágott hagymát olajban
üvegesre pirítjuk, beletesszük a szétnyomott fokhagymát és a darált húst, ízlés
szerint sózzuk, borsozzuk, s addig pároljuk, míg a hús előbb kifehéredik, majd
egy kicsit megbarnul. A brokkolit rózsáira szedjük, kevés sós vízben
megpároljuk, leszűrjük. Az egészen vékonyra vágott szalonnaszeletekkel
kibéleljük a tepsit, rétegesen lerakjuk a burgonyát, a húst és a brokkolit,
ráöntjük a két tojással elkevert tejfölt, kevés zsemlemorzsával meghintjük, és
előmelegített, forró sütőben megsütjük.
Csirkeleves gourmand
módra
¨
1 csirke (kb. 80 dkg-os), 1 csirkemáj, 1 kis fej
karfiol, 25 dkg gyorsfagyasztott brokkoli, 10 dkg gomba, 2 db húsos
paradicsompaprika, 8 fürjtojás, 5 dkg cérnametélt, késhegynyi őrölt
szerecsendió, késhegynyi őrölt fenyőmag, 1 mokkáskanál törött fekete bors,
ízlés szerint só.
A csirkét megtisztítom, átmosom,
és kis darabokra vágom. Másfél liter sózott vízben félpuhára főzöm, majd a húst
levétől leszűrve kicsontozom, és metéltre vágom. Közben a karfiolt
megtisztítom, és kis rózsáira szedem, a brokkolit pedig éles késsel apró
darabokra vágom. A gombát tisztítás után vékonyra szeletelem, a
paradicsompaprikát kicsumázom, ereitől megfosztom, és kis kockákra vagdalom. A
csirkemájat felmetélem. Minden tisztított és aprított hozzávalót az átszűrt
csirkelébe teszek, megfűszerezem és kis lángon készre főzöm. A fürjtojásokat
keményre főzöm. Külön, kevés sós vízben megfőzöm a cérnametéltet is. Az
elkészült leveshez teszem a negyedekbe vágott fürjtojást és a tésztát.
Elkészítési ideje: 60 perc
Csőben sült brokkoli
¨
(egytálétel)
¨
Hozzávalók: 1kg brokkoli, 4 dkg liszt, 4 dkg
vaj, 2 dl 1,5%-os tej, 15 dkg reszelt Óvári sajt, 2 db tojás, só ízlés szerint,
szerecsendió ízlés szerint
A gőzben megfőzött brokkolit,
tűzálló edénybe terítjük. a vajon a lisztet habzásig hevítjük, felengedjük a
tejjel, és sűrűre főzzük. ha langyosra hűlt, belekeverjük a tojások sárgáját, a
reszelt sajt 2/3-át, ízesítjük reszelt szerecsendióval, kevés sóval. Óvatosan
beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot, és ezt a masszát a
brokkolira öntjük. A maradék reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőbe
téve, lassú tűzön megsütjük.
Fokhagymás brokkolileves
¨
(4 személyre)
¨
Hozzávalók: fél zacskó mirelit brokkoli (kb. 25
dkg), 4 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál piros
fűszerpaprika, 2 dl kefir vagy joghurt, 2 tyúkhúsleves-kocka, csipetnyi porcukor,
1 tojásból készített galuska (levesbetét).
A még fagyos brokkolit apró
kockákra, illetve kis rózsákra vágjuk, majd a forró olajon állandóan kevergetve
kissé lepirítjuk. Ha már a levét elfőtte, a tűzről lehúzva belekeverjük a
pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Azonnal felöntjük 1 liternyi vízzel, és a
tűzre visszatéve felforraljuk. Beletesszük a húsleveskockákat és kevés sót. A
kefirben simára keverjük a lisztet, és a forrásban lévő levesbe öntjük. Közben
folyamatosan kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Jól kiforraljuk, és a galuskát
is belefőzzük. Addig főzzük, amíg a galuska mind fel nem jön a leves tetejére.
Végül csipetnyi cukorral ízesítjük. Karfiollevest is lehet így készíteni.
¨
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.
Halfilé brokkolival
¨
25 dkg halfilé 1/2 cm-es csíkokra vágva
A hozzávalók (összekeverve): 1
kávéskanál híg szójaszósz, 1 kávéskanál Lea & Perrins szósz (ha nincs,
osztrigaszósz), 1 kávéskanál szézámolaj, 1 kávéskanál olaj, csipet bors, 2
evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma összezúzva, 1/2 kávéskanál gyömbér
összezúzva, 12 dkg brokkoli, néhány darab félbevágott gomba, 1/4 sárgarépa
karikára vágva, 3 evőkanál víz, 1/2 kávéskanál kukoricakeményitő, 1 evőkanál
osztrigaszósz
1. Marináljuk a halat a
hozzávalókban 10 percig.
2. Az olajat, fokhagymát és
gyömbért fedő nélkül süssük 3 percig erős fokozaton.
3. Adjuk hozzá a halat, gombát és
fedő nélkül süssük 1 percig erős fokozaton. Keverjük össze.
4. Tegyük rá a feldarabolt
brokkolit és sárgarépát, öntsük le a vízzel összekevert liszttel és osztrigaszósszal,
fedjük be és süssük 3 1/2 percig erős fokozaton.
5. Végül keverjük össze és forrón
tálaljuk rizzsel.
Kapros brokkoli-saláta
¨
Hozzávalók: 40 dkg friss vagy 1 csomag
fagyasztott brokkoli, 2 dl joghurt, 1 dl tejszín, 1 csokor újhagyma a zöldjével,
1-1 csokor snidling, petrezselyem és kapor, só, citromlé
A brokkolit annyi sós vízben,
amennyi ellepi, megfőzzük, majd leszűrve a joghurttal, a tejszínnel és a
finomra vágott zöldfűszerekkel összekeverjük. Pár csepp citromlével ízesítjük,
és legalább fél napra hűtőbe tesszük.
Mandulás brokkoli
¨
Hozzávalók: 50 dkg mirelit brokkoli, 2 tojás, 3
evőkanál zabliszt, 5 dkg finomra darált mandula, 5 dkg margarin, 1 púpozott
mokkáskanál só, ugyanennyi törött fekete bors.
A még fagyos brokkolit lehetőség
szerint egyforma darabkákra vágom. A tojást habosra felverem. Egy kis tálkában
a zablisztet összekeverem a fűszerekkel és a darált mandulával. Kisebb tepsit
vagy tűzálló tálat kikenek egy kevés margarinnal. A brokkoli-darabokat
egyenként megmártom a mandulás-fűszeres lisztben, majd a tojásban megforgatva
ismét a lisztbe hempergetem, és egy sorban elterítem a tepsiben. A megmaradt
lisztet és a tojást összekeverem a felolvasztott, de már nem meleg margarinnal;
és egyenletesen rálocsolom a tetejére. Alufóliával szorosan befedem, és az
előmelegített, forró sütőben 25 percig közepes lángon párolom, végül a fedőt
levéve, pirosra pirítom. (Dupla mennyiségben készítve egytálétel, egyébként
pedig ünnepi köret szárnyaspecsenye mellé.)
Mogyorós-sajtos brokkoli
¨
80dkg brokkoli (fagyasztott is lehet), só, 15dkg
sonka, 4-5tojás, 2,5 dl tejszín, 1,25dl tej, 1evőkanál étkezési keményítő,
15dkg füstölt edami sajt, őrölt fehér bors, szerecsendió, só, 3dkg vaj,
2-3evőkanál durvára vágott mogyoró
A brokkolit sós vagy ételízesítős
vízben megfőzzük, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük. (A fagyasztottat felengedés
nélkül használjuk.) Közben a sonkát apró kockákra vágjuk, a tojásokat a
tejszínnel és a tejjel simára keverjük. Az étkezési keményítőt a reszelt
sajttal összeforgatjuk, és ezt is a tejszínes tojáshoz adjuk. Megsózzuk,
megborsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük. A brokkolit kivajazott tűzálló tálba
rakjuk, a sonkával megszórjuk, és a sajtos masszával nyakon öntjük.
Előmelegített sütőben a közepesnél nagyobb lánggal 25percig sütjük. Tálaláskor
a mogyoróval megszórjuk.
Pakora
¨
Hozzávalók: 12,5 dkg brokkoli, 1 hagyma, 2
burgonya, 17,5 dkg liszt, 1 kiskanál garam masala, másfél kiskanál só, fél
kiskanál cayenne-i bors, 1 kiskanál köménymag, 2 dl víz, olaj a sütéshez,
korianderágak a díszítéshez.
Elkészítés: A brokkolit kis
rózsákra vágjuk, a kemény szárrészeket eltávolítjuk, és forrásban levő sós
vízben 4 percig főzzük. Alaposan lecsepegtetjük, lábosba tesszük, és mérsékelt
tűz fölött néhány másodpercig rázogatva szárítjuk. Konyhai nedvszívó papírra
szedjük, hogy teljesen megszáradjon, amíg a többi zöldséget előkészítjük. A
hagymát vékonyra szeljük, a szeleteket karikákra bontjuk. A burgonyát
meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, és leszárítjuk. A lisztet egy
keverőtálba tesszük, és hozzáad- juk a garam masalát, a sót, a cayenne-i borsot
és a köménymagot. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet, és sima
tésztává keverjük. Egy lábost harmadáig töltünk olajjal, és felforrósítjuk 190
Celsius-fokra.
A zöldségdarabkákat belemárt- juk
a tésztába, ügyelve, hogy egyenletesen befedje őket, és az olajban adagonként
3-4 percig sütjük, amíg aranybarna és ropogós nem lesz. Konyhai nedvszívó
papírra szedjük, és melegen tartjuk, amíg az összest kisütjük. Korianderágakkal
díszítjük. Forrón, előételként vagy főételek köreteként tálalhatjuk.
Variációk:
Kis karfiolrózsákból, piros vagy
zöld paprikacsíkokból, illetve cukkiniszeletekből is készíthetjük. A karfiolt a
brokkolihoz hasonlóan kissé elő kell főzni. A karfiolból és brokkoliból leeső
szárdarabkák felhasználhatók Ievesekbe, vagy más ételekhez.
Parmezános tésztasaláta
¨
Hozzávalók: 240 ml majonéz, 10 dkg copfocska
tészta, 5 dkg sonka, 20 dkg brokkoli, 5 dkg marinál-t paprika, 1 fej saláta, 5
dkg parmezán sajt, 1 db tyúkhúsleves kocka.
Elkészítése: A tyúkhúsleves
kockával kifőzzük a tésztát, majd jól lecsepegtetjük és kihűtjük. A főtt
tésztát a brokkolival, a sonkával, a csíkokra vágott marinál-t paprikával és a
nagyobbra tépdesett salátával egy keverőtálba tesszük, és a majonézzel
összeforgatjuk. Tálaláskor a tányérra halmozott salátát meghintjük reszelt
sajttal.
Párolt vegyes zöldség
¨
Hozzávalók: 80 dkg-1 kg bármilyen zöldségféle
(pl. zöldbab, zöldborsó, sárgarépa, karfiol, kelbimbó vagy brokkoli stb., de
lehet vegyesen is), 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 csokor petrezselyemzöld, 1
teáskanál só.
A zöldséget megtisztítom,
megmosom, lecsöpögtetem. Jellegének megfelelően feldarabolom. Például a
sárgarépát vagy felkockázom, vagy hullámos pengéjű késsel karikákra vágom, a
karfiolt kis rózsáira szedem stb. Kétféle módon lehetséges elkészíteni: lyukas párolóbetétre
teszem a feldarabolt zöldséget, a betétet pedig egy megfelelő nagyságú, zárható
(vagyis inkább befedhető) edénybe rakom. Megsózom, aláöntök 2 dl vizet (illetve
annyit, hogy az csak a betét aljáig érjen), és befedve felforralom. Annyi ideig
puhítom a képződő gőzben, amíg csak a kívánt puhaságot el nem éri. Általában a
magyar ízlés a jó puhára megfőtt zöldségfélét kedveli, én viszont azt javaslom,
hogy a párolt zöldség inkább ress, "harapható" legyen, mint puha.
Sokkal gusztusosabb és jobb ízű, mint az, amelyik már kenődik. A megpárolt
zöldséget a felforrósított vajra teszem, meghintem a megmosott és nagyon apróra
vágott petrezselyemzölddel, és átforgatva máris tálalom. A zöldségpárolás másik
módja: a feldarabolt zöldséget forró vajra teszem egy nagy serpenyőben, és
megsózva, fedő alatt, gyakori keverés közben megpirítom, ezután aláöntök 1 dl
vizet, és puhára párolom. Végül meghintem a finomra vágott petrezselyemzölddel.
Párolt zöldségek
¨
Hozzávalók: kelbimbó, sárgarépa, mirelit
zöldborsó, brokkoli.
A zöldségeket megtisztítjuk. A
kelbimbó külső leveleit leszedjük, alsó részét kereszt alakban bevágjuk. A
sárgarépát karikára vagy vékony csíkokra vágjuk. A brokkolit rózsáira szedjük.
A zöldségeket külön edényekben enyhén sós vízben megpároljuk, és tálalásig
melegen tartjuk.
Pulykamell-szeletek
rokfortos körtével grillezve, sonkás brokkoli-csokorral
¨
Hozzávalók: 4 db pulykamell-filé, 2 db körte, 10
dkg rokfort sajt. 1 evőkanál liszt, 0.5 dl olaj, só.
¨
A sonkás brokkoli-csokorhoz: 1 csomag mirelit
brokkoli, 4 szelet füstölt sertéscomb, késhegynyi szódabikarbóna, só
A pulykaszeleteket gyöngén
megklopfoljuk, sózzuk, lisztbe mártva kevés olajban megsütjük. Tepsibe vagy egy
porcelántálra tesszük. A körtét meghámozzuk, kettévágjuk, a közepét kivájjuk,
végül fölszeleteljük.
A rokfortot a megsült
hússzeletekre széthúzva fölrakjuk, tetejére halmozzuk. Köré rakjuk a
sonkaszeletekbe göngyölt brokkoli-csokrokat, majd együtt forró sütőben vagy
grillsütőben hirtelen megpirítjuk.
A brokkoli elkészítése: Egy
lábosban kb. 1,5 l vizet forralunk sóval és egy késhegynyi szódabikarbónával.
Beletesszük a mirelit brokkolit, majd egy órán át, állni hagyjuk. Ez idő alatt
a brokkoli megpuhul, de nem lesz túl puha. A főzőlébe azért teszünk
szódabikarbónát, mert a zöldségek így tartják meg eredeti színüket.
¨
Elkészítési idő: 75 perc
Rakott brokkoli
¨
2evőkanál olívaolaj, 1fej vöröshagyma finomra
aprítva, 220g gomba megtisztítva és vékonyra szeletelve, 450g brokkoli rózsáira
szedve, 1/2 mokkáskanál só, őrölt fekete bors, 8szelet Graham-kenyér (héja
nélkül és félbe vágva), 220g sajt lereszelve, 3tojás, 3dl félzsíros tej, 2paradicsom
felszeletelve
1. Melegítsük elő a sütőt 190
fokra (gáznál 5. fokozat). Serpenyőben felhevített olajon fonnyasszuk meg a
hagymát. Tegyük bele a gombát és pirítsuk 2 percig, majd keverjük hozzá a
brokkolit és sózzuk, borsozzuk meg. A serpenyőt lefedve főzzük 5 percig.
2. Enyhén kivajazott sütőedényt
béleljünk ki a kenyér felével. Halmozzuk rá a brokkolis keverék felét, majd
szórjuk meg a reszelt sajt felével.
3. A tojásokat keverjük el a
tejjel, és a felét öntsük a sütőedénybe. Ezután újabb rétegekben rakjunk le
kenyeret, brokkolit, sajtot és tojásos tejet, majd a tetején rendezzük el a
paradicsomszeleteket.
4. Az edényt fedjük le fóliával
és a sütőbe téve, süssük 20 percig. Ezután a fóliát levéve, folytassuk a sütést
még 15 percig, amíg a massza meg nem szilárdul és világosbarna színt nem kap.
Közvetlenül a sütőedényből tálaljuk vegyes zöldsalátával.
Sonkás baget
¨
Hozzávalók: 2 baget vagy 4 nagy kifli, 15 dkg
brokkoli, 20 dkg gépsonka, 1 körte, 10-10 dkg reszelt ementáli sajt és vaj, fél
csokor petrezselyem, só, bors, citromlé, olaj.
A rózsáira szedett brokkolit sós
vízben roppanósra főzzük, leszűrjük. A sonkaszeleteket félbevágjuk, kevés
olajban mindkét oldalát megpirítjuk, lecsepegtetjük. A körtét meghámozzuk,
negyedekre vágjuk, a magházát kivájjuk, vékonyan felszeleteljük, citromlével
meglocsoljuk. A hosszában félbevágott baget vagy kifli mindkét oldalát vajjal
megkenjük, majd a sütőben, megkent felével lefordítva megpirítjuk. A pirított
oldalon elosztjuk a sonkát, a brokkolit, a körteszeleteket, megszórjuk reszelt
sajttal, vágott petrezselyemmel, sóval, borssal. Előmelegített sütőben néhány
percig átsütjük.
Sonkás brokkolileves
¨
Hozzávalók: 30 dkg brokkoli (mirelit), 10 dkg
gépsonka, 2 tyúkhúsleves-kocka, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj,
1 csokor petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt borókabogyó, csipetnyi só.
A brokkolit kis rózsáira szedem,
és a hosszú, vastag szárrészét kis kockákra vágom. A gépsonkát vékony csíkokra
metélem. A felforrósított olajon 2 percig párolom a brokkolit, közben megsózom.
Bő 1 liter vízzel felöntöm, beleteszem a húsleveskockákat és a borókabogyót,
valamint a finomra vágott petrezselyemzöld felét. Felforralva 5 percig főzöm,
közben a tejfölt és a lisztet 1 dl vízzel simára keverem, majd a forrásban lévő
levest besűrítem vele. Jól felforralom, végül a sonkacsíkokat is beletéve,
ráhintem a megmaradt petrezselyemzöldet, és éppen csak hogy felforralom, máris
elzárom alatta a lángot. Ugyanez karfiollal is nagyon finom.
Sonkás, sajtos brokkoli
¨
Hozzávalók: 50 dkg
brokkoli, 20 dkg sonka, 20 dkg Karaván sajt, 2 dl tejföl, 1 evőkanál margarin,
só, bors, majoránna.
A
brokkolit alaposan megmossuk, és rózsáira szedve, egy kimargarinozott edénybe
tesszük. Kevés vizet aláöntve, lefedve 12 percig 500 W-on pároljuk. A sonkát
3-4 cm-es csíkokra vágjuk, összekeverjük a brokkolival, majd megszórjuk
fűszerekkel. A tejfölt a reszelt sajttal összekeverjük, és a sonkás brokkolira
öntjük. 12 percig 500 W-on lefedve főzzük. Pirított burgonyával vagy
petrezselymes újburgonyával tálaljuk.
Sült tonhal brokkolival
¨
Vaj a sütőforma kivajazásához, 300 g mélyhűtött
brokkoli 2 evőkanál vaj vagy margarin, 3 evőkanál darabolt mandula 2 evőkanál
liszt 1/4 l tej só, fekete bors, 2 doboz tonhalkonzerv sós lében (195-195 g),
őrölt paprika
¨
Előkészítés: 12
perc
¨
Főzés: 30 perc
TÁLALÁSI JAVASLAT Ehhez a könnyű
és olcsó ételhez fejes salátából, avokadóból és paradicsomból készült vegyes
saláta illik.
1. A sütőt előmelegítjük 180
°C-ra. Egy hőálló sütőformát kivajazunk. A brokkolit meleg vízben vagy
mikrohullámú sütőben addig engedjük fel, míg a rózsák szét nem válnak
egymástól.
2. Közben a vajat közepes
hőmérsékleten felolvasztjuk. Beletesszük a mandulát és kb. 1 1/2 percig
pirítjuk, míg kissé el nem színeződik. Szűrőkanállal kiszedjük. Beleszórjuk a
lisztet a vajba, majd állandó keverés mellett rövid ideig pirítjuk. Lassan
hozzáöntjük a tejet, és állandó keverés mellett 4-5 percig főzzük, míg a szósz
be nem sűrűsödik. Sóval és borssal ízesítjük. A mandulát visszaszórjuk a
szószba, majd az edényt levesszük a tűzhelyről.
3. A brokkolit szárazra töröljük.
A szárukkal közép felé körberakjuk a brokkolirózsákkal az előkészített
sütőformát. Ezután a tonhalat alaposan lecsepegtetjük, és a sütőforma közepére,
a brokkolira helyezzük, majd a mandulaszósszal leöntjük.
4. Az ételt lefedjük alufóliával,
majd 20-25 percig sütjük, míg a brokkoli puha nem lesz. A fóliát levesszük, a
tonhalat pirospaprikával megszórjuk és máris tálaljuk.
Töltött burgonya
¨
80 dkg. burgonya (4 db), 40 dkg brokkoli
(mélyhűtött), 2 dl energiaszegény tejföl, 1 db tojás, 1 dkg zsemlemorzsa, 2 ek
étolaj, só, bors, pici vegeta
A tisztított burgonyát lapjában
félbevágjuk, és belsejüket úgy vájjuk ki, hogy kb. egy centi vastag faluk
maradjon. A kivájt burgonyaforgácsot apróra vágjuk. A brokkolit megfőzzük, lecsepegtetjük,
és villával összetörjük, hozzátesszük a burgonyaforgácsot. A tojást, az olajjal
habosra felverjük, összekeverjük a morzsával, és egy evőkanál tejföllel.
Vegetával, sóval, borssal ízesítjük. A keveréket egyenként a kivájt burgonyákba
halmozzuk. Tepsibe rakjuk, és a megmaradt tejföllel meglocsoljuk, alufóliával
lefedjük. Az előmelegített sütőben 50 percig pároljuk, végül a fóliát levéve
pirosra sütjük.
Vegetáriánus szurkolók öröme
¨
Hozzávalók: 20 dkg óriás-makaróni, 10 dkg
füstölt sajt, 3 szál sárgarépa, 15 dkg brokkoli, 4 db paprika, 10 dkg
csiperkegomba, 4 dkg vaj, 3 dl tej, 4 dkg liszt, 1 dl tejszín, só, reszelt
szerecsendió.
A makarónit enyhén sós vízben
félpuhára előfőzzük. Közben a zöldségeket alaposan megtisztítjuk, megmossuk. A
répát, paprikát felkarikázzuk, a gombát felszeleteljük, a brokkolit kisebb
rózsákra szedjük. Kevés vajon előpároljuk. A visszamaradt vajból a liszttel
világos rántást készítünk, felengedjük forró tejjel. Reszelt szerecsendióval
ízesítjük, lassú tűzön jól kiforraljuk. Belekeverjük a tejszínt. Lazán
belekeverjük a tésztát, a zöldségeket és egy kivajazott tűzálló tálba tesszük,
tetejét reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben aranybarnára
sütjük.
Vegyes zöldségsaláta
¨
Hozzávalók: 20 dkg mirelit sárgarépakocka, 20
dkg zsenge mirelit zöldborsó, 20 dkg morzsolt mirelit csemegekukorica, 20 dkg
mirelit brokkoli, 2 db közepes nagyságú, piros paradicsompaprika, másfél dl
majonéz, 2 dl tejföl, 2 db közepes nagyságú csemege uborka. 1 kis fej
vöröshagyma, 1 csokor friss kapor, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál só, 1
mokkáskanál törött fehér bors.
Az összes mirelit zöldséget
beleöntöm egy mély tűzálló tálba és ráöntök egy deci vizet. A tálat saját
fedelével letakarom, és a mikrohullámú sütőbe tolom. A legmagasabb fokozatra
kapcsolom, és tíz percre beállítom. Félidőben a tálat kiveszem, a zöldségeket
megkeverem és a tálat is megfordítom. Míg a zöldség párolódik, a saláta
mártását elkészítem: a majonézt simára keverem a tejföllel, a megreszelt
vöröshagymával, a nagyon apróra metélt kaporral, a mustárral, a sóval, a
borssal. (A mártást erősen sósnak kell érezni, ugyanis a teljesen sótlan
zöldség hamar beszívja majd.) A mártásba belekeverem még a nagyon apró kockákra
vágott paradicsompaprikát és az uborkát is. A megpárolódott zöldséget további
négy percig hagyom háborítatlanul a sütőben, csak ezután veszem le a fedelét.
Szűrőbe téve a levét hagyom lecsöpögni (nem öntöm ki, mert levest lehet
ízesíteni vele) és kihűtöm, majd belekeverem a mártásba. Jól lefedve legalább
fél napig érlelem a hűtőszekrényben, hogy az ízei összeérjenek. Kiváló vacsora
néhány szelet pirított kenyérrel.
Vesés brokkoli, Pisa-i módra, 4-6 személyre
¨
Hozzávalók: 4 sertésvese, 400 g sertéscomb, 1
nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 dl olaj, 2 ek. borecet, 1 zsenge
karalábé, 500 g burgonya, 500 g brokkoli, 1 ágacska bazsalikom, diónyi vaj, 1
dl száraz fehérbor, 1 dl húsleves kocka, só, bors
A veséket megmossuk, kettévágjuk,
kivágjuk a mirigyeket, tálba tesszük, meglocsoljuk ecettel, majd leöntjük annyi
vízzel, hogy ellepje, és 1 óráig áztatjuk. Aztán folyóvízzel leöblítjük,
lecsepegtetjük, és vékony csíkokra vágjuk.
A megmosott húst 2x2 cm-es
kockákra vágjuk. A megtisztított, megmosott hagymát és fokhagymát apróra
vágjuk, és felhevített olajon megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a vesét meg a
húst, és erős tűzön néhány percig pirítjuk. A zsenge karalábét meghámozzuk,
vékony hasábokra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, felkarikázzuk, a
brokkolit váltott vízben megmossuk, lecsepegtetjük, a bazsalikomot finomra
vágjuk. Kivajazunk egy tűzálló tálat, az aljára terítünk vegyesen egy réteg
burgonyát, brokkolit és karalábét, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük egy kevés
vágott bazsalikommal, majd rásimítjuk a vesés húst, végül ismét burgonya -
brokkoli - karalábé egyveleg zárja a sort. Sózzuk, borsozzuk, leöntjük a borral
és a húslevessel, előmelegített sütőbe toljuk és erős tűzön kb. 1 óráig
puhulásig, pirulásig sütjük. Azonnal tálaljuk.
Vitaminos pizza
¨
Hozzávalók: 8 dkg zöldborsó, 8 dkg sárgarépa, 8
dkg zeller, 8 dkg brokkoli, 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg sajt, 2 dl. tej, só,
bors, szerecsendió.
A sárgarépát és a zellert apró
kockára vágjuk, a brokkolival és a zöldborsóval együtt puhára főzzük.
Leszűrjük, jól lecsepegtetjük. A vajból, lisztből és tejből besamel mártást
készítünk. A sűrű mártást állandóan keverve jól felforraljuk. Fűszerezzük,
ízesítjük, majd belekeverjük a zöldséget. A Készre sütött pizza tésztára
terítjük, meghintjük reszelt sajttal, és készre sütjük.
Zöldséges kukoricarakottas
¨
Hozzávalók: 1 bögre kukoricadara, 10-10 dkg 4-5
féle zöldségből (zeller, gyökér, sárgarépa, brokkoli, zöldborsó, kelkáposzta,
karfiol, gomba stb.), 1 pohár kefir, olaj, 1 csomag petrezselyemzöld, 1 csomag
gomolyatúró, garam masala (gondolom ez valamilyen fűszerkeverék, lehet)(vagy:
koriander, curry, őrölt kömény), szójaszósz vagy só (fakultatív 15 dkg sajt)
A darát sós vízben főzd meg a
szokásos módon, és kiolajozott tepsibe simítsd bele. Párold meg a zöldségeket
és borítsd a darára. A kefirben keverd el a fűszereket és a szójaszószt és kb.
30-40 percig süsd közepes tűznél.
Tálaláskor lehet rá kefirt
locsolni, és apróra vágott petrezselyemmel meghinteni.
Zöldséges lasagne olimpikon módra
¨
Hozzávalók: 1 csomag előhűtött lasagne-lap, 15
dkg friss zöldbab, 10 dkg laskagomba, 2 db paradicsom, 1-2 rózsa friss
brokkoli, negyed köteg petrezselyem, friss bazsalikom, csipet só, csipet őrölt
fehér bors, 2 dl tejszín, 3 db tojás, 4 dkg vaj vagy margarin.
A zöldségeket alaposan
megtisztítjuk, megmossuk. A brokkolit rózsáira szedjük, a gombát
felszeleteljük, a zöldbabot 2-3 cm-es darabokra vágjuk, a paradicsomot, a
paprikát felkarikázzuk. Kevés vajon, sóval, friss vágott petrezselyemzölddel,
bazsalikommal és őrölt fehér borssal ízesítve félpuhára előpároljuk. A tejszínt
a tojássárgákkal kikeverjük, ráöntjük a zöldségekre. Egy tűzálló edényt
vékonyan kikenünk vajjal, kevés mártást öntünk alulra, majd a lasagnelapokkal
beborítjuk. Ráhalmozzuk a zöldségek egy részét, majd megint lapokat teszünk rá.
Így halmozzuk, míg a hozzávalók tartanak. Tésztalapokkal zárjuk le.
Előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Zöldséges rakottas kolbásszal
¨
Hozzávalók 4 személyre: 1/2 doboz
csemegekukorica, 1 nagy sárgarépa, 25 dkg brokkoli (mirelit is lehet), 25 dkg
karfiol, 2,5 dl tej, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1 doboz burgonyapürépor (4
adaghoz), 20 dkg fokhagymás kolbász, 5 dkg gouda sajt, reszelt szerecsendió, só,
fehér bors, a forma kikenéséhez margarin
Elkészítés: A konzerv
csemegekukoricát lecsöpögtetjük, a megtisztított brokkolit és karfiolt
megmossuk. A lekapargatott, megmosott sárgarépát vékony csíkokra vágjuk. A
brokkolit és a karfiolt rózsákra szedve, forrásban lévő, sós vízben kb. 5
percig előfőzzük. Hozzáadjuk a sárgarépát, és további kb. 5 percig főzzük. A
főzőlevet leöntjük, és a zöldségeket alaposan lecsöpögtetjük. Kb. 5 dl sós
vizet felforralunk, majd a tűzhelyről levéve, hozzáadjuk a tejet és a vajat vagy
a margarint. Belekeverjük a burgonyapüréport, és kb. 1 percig állni hagyjuk.
Megkeverjük, majd sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
A fokhagymás kolbászt felkarikázzuk, a sajtot durvára lereszeljük. A
krumplipürét jénai vagy kerámiatálba simítjuk, belekeverjük a zöldségeket és a
kolbászt, végül megszórjuk a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 200 fokon
(gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 15 percig sütjük.
¨
Elkészítési idő 3/4 óra,
Zöldséges rakott pulykamell
¨
Hozzávalók: 60 dkg
pulykamell, 20 dkg gomba, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg kelbimbó,
20 dkg brokkoli, 20 dkg kukorica, 1 fej vöröshagyma, reszelt sajt,
petrezselyemzöld, margarin, só, bors, szárnyas fűszerkeverék.
A
pulykamellet vékonyra szeleteljük, és szárnyas fűszerkeverékkel beszórjuk. A
zöldségeket alaposan megmossuk, apróra vágjuk és összekeverjük. Egy
kimargarinozott edénybe, hagymát karikázunk. Erre fektetjük a
pulykamell-szeletek felét, és egyenletesen rásimítjuk a vegyes zöldség felét
is. Következő rétegként újra pulykamell-szeleteket fektetünk a tálba, majd a
vegyes zöldség másik felét. A tetejére margarindarabokat morzsolunk, majd
lefedve a sütőbe tesszük, és 500 W-on 20 percig pároljuk. Ezután kivesszük,
ráreszeljük a sajtot és 3 perc alatt 500 W-on, fedő nélkül aranybarnára
pirítjuk.
Zöldséges rizsfelfújt
¨
Hozzávalók: 15 dkg rizs, 20 dkg ementáli sajt,
25 dkg brokkoli, 1 db sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 kis zeller, 10 dkg
zöldborsó, 4 dl zöldségleves (kockából), só, pirospaprika, 3 ek. margarin
Készítés: A rizst áztassuk be a zöldséglevesbe (kb. 10
perc). A margarinnal kenjünk ki egy tűzálló tálat, tegyük bele az összevágott
hagymát és pároljuk 3 percig letakarva a mikróban. Ezután adjuk hozzá az igen
apróra vágott zöldséget és pároljuk tovább letakarva 8 percig. Tegyük hozzá a
rizst a zöldséglevessel. Fűszerezzük sóval és pirospaprikával, keverjük jól
össze és főzzük 15 percig. Szórjuk rá a reszelt sajtot. 5 percnyi pihentetési
idő után tálaljuk friss petrezselyemmel meghintve.
Zöldséges zabpehelyfasírt
¨
Hozzávalók: 3-5 féle zöldségből 15-15 dkg
(zeller, gyökér, sárgarépa, brokkoli, zöldborsó, kelkáposzta, karfiol, gomba
stb.) 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 csomag zöldpetrezselyem, olaj,
só, őrölt kömény, majoranna, borsika, bazsalikom, kakukkfű, 2 evőkanál
barnaliszt, 2 evőkanál búzakeményítő.
Olajon futtasd meg a
vöröshagymát, a végén még pirítsd együtt a fűszerekkel és a zúzott
fokhagymával, add hozzá a lereszelt vagy nagyon apróra vágott zöldségféléket,
és pici vízzel, állandó keverés mellett párold félpuhára. Egy másik lábosban
(teflon) pici olajon pirítsd rózsaszínre a zabpelyhet (sajnos a leírás nem
tartalmazza, hogy mennyi legyen, de gondolom kb. 15 dkg elég). Öntsd fel vízzel
és hagyd megdagadni. Keverd hozzá a zöldségeket, szórd bele a lisztet és a
keményítőt, majd a kiolajozott tepsibe rakj kis halmokat belőle, de őzgerinc
formában is kisütheted. Közepes tűznél süsd.
Zöldségvirágok gesztenyével
¨
Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg karfiol, 35 dkg
brokkoli, 35 dkg kelbimbó, 18 dkg hámozott gesztenye, 5 dkg vaj, 1 gerezd
fokhagyma, egészen vékonyra szeletelve, 2 teáskanál apróra vágott friss
rozmaring, 1 tasak zselépor, só, őrölt feketebors.
A rózsáira szedett karfiolt és
brokkolit, a külső leveleitől megtisztított kelbimbót, valamint a meghámozott
gesztenyét (ha nagyobbak, akkor félbevágjuk) erősen forró sós vízben 4 percig
előfőzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük. Egy magasabb oldalfalu serpenyőben
megforrósítjuk a vajat s aranybarnára pirítjuk benne a vékonyan felszeletelt
fokhagymát. Hozzáadjuk a zöldségeket és a gesztenyét, és közepesen erős lángon
puhára pirítjuk-pároljuk. Megszórjuk a finomra vágott rozmaringgal és
belekeverjük az előzőleg 1 deci hideg vízben beáztatott zseléport. Néhány
percig lassú tűzön tartva, jól összekeverjük, őrölt fekete borssal fűszerezzük,
s melegen tálaljuk. Még érdekesebb ízkombináció jön létre, ha valaki egy
nagyáruház polcain véletlenül mentazselére bukkan, s azt használja a szokványos
zselépor helyett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése