DPG Recepttár 339.
Tartalomjegyzék
DPG
Recepttár 339......................................................................................................... 1
Édességek a nagyvilágból................................................................................................ 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2
Receptek A-tól Z-ig............................................................................................................ 4
Accrai banán Ghána................................................................................................. 4
Ambrózia..................................................................................................................... 4
Amerikai almatorta 1. USA.......................................................................................... 4
Amerikai almatorta 2. USA.......................................................................................... 4
Amerikai epersaláta USA............................................................................................ 4
Amerikai nyalánkság USA........................................................................................... 4
Amerikai palacsinta USA............................................................................................. 4
Amerikai palacsinta sziruppal 1. USA.......................................................................... 5
Amerikai palacsinta sziruppal 2. USA.......................................................................... 5
Amish sütőtökkalács (Pennsylvania) USA.................................................................... 5
Ataif (marokkói palacsinta)........................................................................................ 5
Ausztrál almatorta....................................................................................................... 5
Banán dióval Brazília................................................................................................... 6
Banángombóc (Kakro) Ghána.................................................................................. 6
Banános palacsinta Argentína................................................................................... 6
"Barnácska" csoki szelet USA....................................................................................... 6
Csípős palacsinta - Mexikó......................................................................................... 6
Csokoládé mousse Kanada........................................................................................ 7
Csokoládés aprósütemény (Chocolate chip cookie) USA......................................... 7
Csokoládés banán Argentína..................................................................................... 7
Csokoládés sütemény (Flan de chocolate) Kolumbia............................................... 7
Csokoládés szelet (Brownies) USA............................................................................... 8
Egyiptomi aprósütemény............................................................................................ 8
Édes sajttorta (Cheesecake) USA............................................................................... 8
Éjszakai golyócskák (Overnight rolls) USA.................................................................... 8
Favágók tortája (Ausztrália)........................................................................................ 8
Főtt kukorica csiliporral - Mexikó................................................................................. 9
Ghánai palacsinta...................................................................................................... 9
Gyümölcsös habcsók.................................................................................................. 9
Halloween mézes puffancs USA................................................................................. 9
Indonéz palacsinta..................................................................................................... 9
Izraeli banán-datolya torta....................................................................................... 10
Jávai körte Indonézia................................................................................................ 10
Joghurttorta USA....................................................................................................... 10
Juharkeksz Kanada................................................................................................... 10
Juharszirupos pite Kanada........................................................................................ 10
Kakaós-kókuszos gombóc Elefántcsontpart............................................................. 11
Kaliforniai mézes-diós teasütemény USA................................................................... 11
Kanadai sütőtöktorta................................................................................................ 11
Karamelles narancs Ghána...................................................................................... 11
Karamellpuding - Mexikó.......................................................................................... 11
Kókuszital fehér rummal - Mexikó.............................................................................. 12
Kókuszos amerikai palacsinta USA............................................................................ 12
Kókuszos édesség Argentína..................................................................................... 12
Közel-keleti kandírozott gyümölcs torta.................................................................... 12
Kringle Kanada.......................................................................................................... 13
Lekváros, kókuszos palacsinta Ghána...................................................................... 13
Mandulás sütemény Argentína................................................................................. 13
Manhattani túrótorta USA......................................................................................... 13
Mexikói esküvői lepény.............................................................................................. 13
Mexikói fánk.............................................................................................................. 14
Mexikói kifli................................................................................................................. 14
Mexikói kókuszos piskóta........................................................................................... 14
Mexikói lapok............................................................................................................ 14
Mexikói palacsinta 1.................................................................................................. 14
Mexikói palacsinta 2.................................................................................................. 15
Mexikói palacsinta 3. (Sopa de taquitos).................................................................. 15
Mexikói vaníliás csokoládétorta................................................................................ 15
Mézes zserbó USA...................................................................................................... 15
Müzlis amerikai palacsinta USA................................................................................. 16
Őszibarackpite USA................................................................................................... 16
Palacsinta sziruppal (Pancakes with Maple Syrup) USA............................................ 16
Palotakalács Marokkó............................................................................................... 16
Sült ananász banánnal (bukobai recept) (Tanzánia)............................................... 17
Tatliszi, azaz török joghurtos-citromos kuglóf............................................................. 17
Tejbedara datolyamártással (Tunisz)......................................................................... 17
Tejes krémfagylalt USA.............................................................................................. 17
Változatok:................................................................................................................ 18
Banános-diós fagylalt............................................................................................. 18
Cseresznyefagylalt................................................................................................. 18
Csokoládéfagylalt.................................................................................................. 18
Szilvafagylalt.......................................................................................................... 18
Eperfagylalt............................................................................................................ 18
Töltött szilva rummal - Mexikó.................................................................................... 18
Túrótorta (Cheese-cake)........................................................................................... 18
Accrai
banán Ghána
A megtisztított banánokat hosszában
kettévágjuk és kivajazott tűzálló edénybe szorosan, egymás mellé fektetjük.
Tetejét is vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, és forró sütőben kb. 10 percig
sütjük. Ekkor megkenjük olvasztott lekvárral és még kb. 10 percig sütjük.
Babapiskótával, azonnal, forrón tálaljuk.
Ambrózia
Ausztráliából származik az ambrózia. Egy
pohárhoz egy banánt meghámozunk, karikákra vágjuk, és a turmixgépbe rakva fél
narancs levével, egy evőkanál mézzel meg másfél deci jéghideg tejjel
meglocsoljuk. 2-3 csepp mandulaaromával ízesítjük, és simára turmixoljuk.
Amerikai almatorta 1. USA
Hozzávalók: 12 dkg liszt, 12
dkg cukor, 10 dkg RAMA margarin, 1 tojás, 6 jonatánalma, 1 teáskanál sütőpor,
csipetnyi só.
A RAMA margarint
megolvasztjuk. A lisztet a sütőporral együtt átszitáljuk, majd hozzáadjuk a
cukrot, a sót, végül a tojást és az olvasztott margarint. Az almákat
meghámozzuk, magházukat kiemeljük, a gyümölcs húsát cikkelyekre vágjuk.
Margarinnal vastagon kikenjük egy tortaforma alját és oldalát. Belehelyezzük az
almacikkelyeket és ráöntjük a tésztát. Előmelegített sütőbe toljuk, és 40-50 percig
sütjük. Langyosan vagy hidegen fogyasztjuk. Vaníliafagylaltot kínálunk mellé.
Amerikai almatorta
2. USA
Hozzávalók:
15 dkg cukor, 15 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg olvasztott margarin, 1 csomag sütőpor,
4-5 alma
Elkészítés:
Egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába belekockázzuk az almát
és megszórjuk a fahéjas cukorral. A tészta összetevőit összekeverjük, és
ráöntjük az almára. Előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük.
Amerikai epersaláta USA
Hozzávalók: 50 dkg eper, 1/2 kg-os ananászkonzerv, 2-3
evőkanál rum, 2 dl tejszín, 1 kiskanál porcukor.
Elkészítés:
Megmossuk, megszárítjuk, lecsumázzuk az epret, ha nagyok a szemek, félbe- vagy
négyrét vágjuk, és összekeverjük a leszűrt ananásszal. Egy fél deci
ananászlében elkeverjük a rumot, és ezzel öntözzük meg a salátát. Jégbe hűtve,
édes tejszínhabbal díszítve adjuk asztalra.
Amerikai nyalánkság USA
A
sütőt 180C°- ra melegítjük elő. Felolvasztunk 12,5 dkg étcsokoládét, 5 dkg
vajjal. Összekeverünk 2 tojást 17.5 dkg cukorral és 1 teáskanál vaníliaesszenciával,
majd a csokoládéhoz adjuk. Beleszitálunk 7 dkg lisztet, végül belekeverünk 5
dkg feldarabolt diót. Tepsiben 25 perc alatt készre sütjük (kb. 2 cm magas
lesz). Kockára vágva kínáljuk, adhatunk hozzá karamellszószt is.
Amerikai palacsinta USA
Hozzávalók:
1 tojás, 1 bögre liszt, 1 bögre tej, 1 csipet só, 1/2 zacskó sütőpor, 1 mk szódabikarbóna,
1 ek cukor
Az
egészet összekeverve sűrű masszát kapunk, amiből enyhén olajozott v. forró
vízzel átkent teflon serpenyőben tenyérnyi v. nagyobb, kisujj vastagságú
lepényeket sütünk. Variációk: reszelt alma, banán, csoki reszelék. Egy kis vajjal
és juharsziruppal is finom
Amerikai palacsinta
sziruppal 1. USA
Hozzávalók
4 személyre: 27 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 tojás, 2,5 dl kefir, 4 dkg cukor, 1/2
cs. sütőpor, só, 4 dkg margarin, 4 gombóc vaníliafagylalt, 4 evőkanál
juharszirup és folyós méz, a díszítéshez citromfű
Elkészítési
idő: kb. 60 perc
Elkészítés:
A tojásokat felverjük, majd hozzákeverjük a kefirt és a megolvasztott vajat. A
lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a sót meg a cukrot, és a
kefires keverékbe szitáljuk. A margarint adagonként, serpenyőbe felforrósítjuk,
és a tésztából egymás után 12 vastag palacsintát sütünk. Személyenként 3-3
palacsintát tányérra teszünk, rányomunk 1-1 gombóc fagylaltot és juharsziruppal
vagy mézzel leöntve, citromfűvel díszítve tálaljuk.
Amerikai palacsinta sziruppal 2. USA
Hozzávalók:
8 dkg kukoricaliszt, 2 dl kefir, 12 dkg liszt, 2 dkg cukor, 2 dkg vaj, 1 tojás,
0,5 tk. só, 0,5 tk sütőpor, 2 ek. olaj, a sziruphoz: 30 dkg kristálycukor, 1
cs. vaníliás cukor, csipet só.
2 dl
forrásban lévő vízben, állandóan kevergetve 5 percig főzzük a kukoricalisztet.
A
tűzről levéve beleöntjük a kefirt, hozzáadjuk a lisztet, cukrot, sót, sütőport,
olvasztott vajat és a felvert tojást. Sűrű tésztát kapunk. Palacsintasütőt
gyengén kiolajozzuk, vékony palacsintákat sütünk. Kistányéron egymásra téve
tálaljuk, közéjük leheletvékonyan vajat kenünk, és meleg sziruppal leöntjük.
Szirup:
a cukrot barnára pörköljük, ráöntünk 1 dl vizet, 1 percig forraljuk, végül
beletesszük a vaníliás cukrot és a sót.
Amish sütőtökkalács
(Pennsylvania) USA
Hozzávalók:
3 csésze liszt, 1.5 teáskanál sütőpor, 1.5 teáskanál szódabikarbóna, 2
teáskanál fahéj, 1 teáskanál őrölt szerecsendió, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1
teáskanál őrölt szegfűbors, 25 dkg lágy vaj, 1 csésze cukor. 4 nagy tojás, 2
csésze főtt, tört sütőtök, (kb. 50 dkg), 1 teáskanál friss, őrölt gyömbér, 1
teáskanál vaníliaaroma, 0.5 csésze mazsola;
Tálaláshoz:
porcukor;
Az
elkészítés módja: Vajazzunk ki egy 24 cm átmérőjű tortaformát, és melegítsük
elő a sütőt 180°C fokra. Vegyítsük el a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát,
fű-szerek közül a fahéjat, a szerecsendiót, a szegfűszeget és a szegfűborsot.
Majd egy külön tálban keverjük habosra a vajat a cukorral, adjuk hozzá
egyenként a tojásokat, és velük együtt jól verjük fel. Borítsuk bele, a
pépesített sütőtököt, és gyömbért és a vaníliaaromát, majd alaposan dolgozzuk össze.
Szórjuk bele a lisztet és a mazsolát, és fakanállal forgassuk át, hogy minden elkeveredjen.
Öntsük a tésztát az előkészített formába, és süssük 55 percig, míg teljesen át
nem sül. Mi-kor a sütemény megsült, vegyük ki a sütőből, és teljesen hűtsük ki.
Tetejét szórjuk meg porcukorral.
Ataif (marokkói
palacsinta)
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 4,25
dl langyos víz, 1 ek olaj, csipet só.
Tegyük meleg helyre az átszitált *, sózott
lisztet. Keverjük el az élesztőt langyos vízben, majd fakanállal keverjük a
liszthez. Kb. 1,5 óra alatt megkel. Pár csepp olajat tegyünk a palacsintasütőbe,
ha forró kistányér méretű vastag palacsintát süssünk benne. Addig süssük, míg
egy-egy oldala hólyagos lesz.
Készíthetjük cukorral is. Fogyaszthatjuk előételként, desszertnek töltve
vagy rakottként.
·
A szitálással nemcsak tisztítjuk, hanem lazítjuk
is a lisztet, ezért feltétlenül szitáljuk át a süteményekhez!
Ausztrál almatorta
Hozzávalók (8 személyre): a tésztához: 15 dkg
finomliszt, csipetnyi só, 6 dkg cukor, 7.5 dkg sótlan vaj, 2 nagy tojás
sárgája, fél kiskanál vaníliaaroma vagy 1 csomag vaníliás cukor, kb. 0.25 dl
hideg víz, a forma kikenéséhez: 2 dkg vaj, a töltelékhez: 6-8 közepes zöldalma,
1 citrom, 2 nagy tojás sárgája, 1.5 dl tejszín, 1 kiskanál vaníliaaroma vagy 2
csomag vaníliás cukor, 6 dkg cukor
A lisztet a sóval meg a cukorral összekeverjük,
a közepébe mélyedést nyomunk és az apróra vágott vajat beleszórjuk. Villával
addig keverjük, míg morzsalékos nem lesz. A tojássárgáját a vaníliaaromával meg
a vízzel összekeverjük, és a vajas liszttel összegyúrjuk. Letakarva 20 percre
hideg helyre állítjuk. Alacsony peremű, 24-26 centi átmérőjű tortaformát
kivajazunk, a belisztezett deszkán kinyújtott tésztával kibéleljük úgy, hogy
pereme is legyen. Sütőpapírt fektetünk rá, és lencsével vagy babbal megszórjuk.
Ez arra szolgál, hogy a tészta ne hólyagosodjon föl. Miután ezek a hüvelyesek
másra már nem igazán használhatók, célszerű később sütés után egy üvegben
hasonló alkalmakra eltenni. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C;
légkeveréses sütőben 165 °C) 15 percig elősütjük. A töltelékhez az almát
meghámozzuk, félbevágva magházát kimetsszük, húsát csinos cikkekre vágjuk, fél
citrom kifacsart levével meglocsoljuk. Az elősütött tésztáról a hüvelyeseket a
sütőpapírral együtt levesszük, tetejét az almacikkekkel kirakjuk. A citrom
reszelt sárga héjával megszórjuk. A tojássárgáját, a tejszínt a vaníliaaromával
meg a cukorral elhabarjuk, és a gyümölcsre öntjük. A sütő középső rácsára téve
változatlan lánggal kb. 30 percig sütjük.
Langyosan szokás tálalni.
Banán dióval Brazília
Hozzávalók:
6 banán meghámozva, hosszába kettévágva, 6 tk. porcukor, 6 tk. daráét dió, 3
ek. diólikőr.
Tegyük
a banánt szorosan egymás mellé jól kivajazott tűzálló tepsibe. Szórjuk be a
cukorral. Tegyük forró grillbe, és a cukor megolvadásáig süssük. Vegyük ki a
sütőből, szórjuk be dióval. Addig süssük tovább, míg a cukor világosra
karamellizálódik.
Melegítsük
meg kissé a likőrt, öntsük a banánra. Azonnal tálaljuk.
Banángombóc (Kakro)
Ghána
Hozzávalók: 4 főzőbanán vagy 1 kg hámozott
éretlen banán, 1 reszelt hagyma, 1 tk. reszelt gyömbér, törött bors, só,
pirított kukoricaliszt, a sütéshez pálma- vagy kukoricaolaj.
Törjük át szitán a banánt, keverjük össze a
fűszerekkel és annyi kukoricaliszttel, hogy sűrű, de folyékony tészta legyen.
Tegyünk 1-1 evőkanálnyit forró olajba, süssük aranysárgára.
Pörköltekhez, babételekhez, csípős
mártásokkal adjuk, vagy magában sós süteményként.
Banános
palacsinta Argentína
Hozzávalók: 35 dkg passzírozott banán, 1 mk.
őrölt fahéj, 1 tk. sütőpor, 2 ek. porcukor, 15 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 1
ek. kukoricaolaj, olaj a sütéshez.
Mindent keverjünk össze palacsintatésztává.
Süssük meg a palacsintákat a következőképpen: addig süssük, amíg hólyagos nem
lesz, csak ekkor fordítsuk meg.
Töltsük meg párolt banánnal és szitáljunk rá
porcukrot.
"Barnácska"
csoki szelet USA
Hozzávalók: 5 dkg főzőcsoki, 5 dkg vaj, 20
dkg kristálycukor, 2 egész tojás, 5 dkg liszt, 5 dkg apróra vágott dió, 1 cs.
vaníliás cukor
Elkészítés: A csokit és a vajat
felolvasztjuk. A tűzről levéve belekeverjük a cukrot, a tojásokat, a lisztet,
diót, vaníliás cukrot. Jól kivajazott, lisztezett kisebb (22x22) cm-es tepsibe
öntjük, és lassú tűznél 20-30 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje megsült, de
a belseje kissé sületlen, krémes marad. Ha kihűlt, szeletekre vagy kockára
vágva tálaljuk.
Csípős palacsinta - Mexikó
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg
darált marha-, vagy sertéshús, 1 nagy hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál
olaj, 40 dkg paradicsom, 2 erős zöldpaprika, 1 húsleveskocka, 1 doboz (40 dkg)
vörös babkonzerv, 1 teáskanál őrölt kömény, 7 dkg reszelt sajt, 3 dl tejföl,
só, bors, 8 db vastagabb, sós palacsinta.
Forró olajban megfonnyasztjuk az
apróra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát, rátesszük a darált húst, és
barnára pirítjuk. A felszeletelt paprikát, a paradicsomot, a babot, a leveskockával
és a fűszerekkel hozzáadjuk a húshoz, és egészen lassú tűzön húsz percig
pároljuk. Nyolc darab vastagabb, sós palacsintát sütünk, megkenjük a
töltelékkel, felgöngyöljük, és tűzálló tálon egymás mellé helyezzük.
Meglocsoljuk tejföllel, rászórjuk a reszelt sajtot, és forró sütőben átsütjük.
Ha van otthon friss koriander, néhány levelet finomra vágva a töltelékekbe
tehetünk, s a kész palacsintát korianderágacskákkal díszíthetjük. Ha kukoricalisztből
sütjük a palacsintát, s a töltelékbe még egy kis csípős chiliport is keverünk,
igazi mexikói palacsintát kapunk.
Csokoládé mousse
Kanada
Hozzávalók 4 –6 személyre: 200 g fehér csoki,
3 db tojás, 1 ek zselatin, 4 db felvert tejszín.
Elkészítése: A csokoládét vízgőz
felett megolvasztjuk. Ugyancsak vízgőz felett kemény habbá felverjük a tojások
fehérjét, hozzáadjuk a vízbe áztatott zselatint, és addig keverjük, míg a
zselatin el nem olvad. Gőzről levéve óvatosan hozzákeverjük az olvasztott
csokit, majd a kemény habbá vert tejszínt. Tepsi, vagy kör alakú jénai tálba
öntjük, és kb. 10-12 órára, hűtőbe tesszük. Tálalás: 2 evőkanalat melegvízbe
mártva daragaluska nagyságú részeket formázunk. Gyümölcsökkel díszíthetjük.
Csokoládés
aprósütemény (Chocolate chip cookie)
USA
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 22.5 dkg lágy vaj, 15 dkg barna cukor,
5 dkg kristálycukor, 10 dkg vanília pudingpor (nem főzős), 2 tojás, 1 teáskanál
vanília eszencia, 20 dkg apró kockákra (borsószem nagyságúra) vágott ét- vagy
tejcsokoládé, ízlés szerint 10-12 dkg apróra vágott dió.
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt kb. 200 fokra. Leszitáljuk a lisztet és a
szódabikarbónát, majd félre rakjuk. Egy nagy tálban simára keverjük a vajat,
barna cukrot, kristálycukrot. Miután a cukor elolvadt, belekeverjük a
pudingport, ha elkeveredett, hozzáadjuk a tojást és a vaníliát. Hozzákeverjük a
szódabikarbónával összekevert lisztet, majd ezután a csokoládét és a diót. Egy
tepsibe sütőpapírt teszünk, majd kiskanállal kis darabokat szaggatunk. 9-10
percig sütjük, amíg a széle aranybarna nem lesz. Miután kivettük a sütőből, pár
percig állni hagyjuk, hogy a sütik egy kicsit megkeményedjenek, majd a papírral
együtt kivesszük, és hűlni hagyjuk.
Csokoládés banán
Argentína
Hozzávalók: 6 kicsi, nem túl érett banán, 10
dkg olvasztott csokoládé, 5 ek. apróra vágott pörkölt mogyoró, 6 grillpálcika.
Szúrjuk a pálcikát a banánok egyik végébe.
Vigyázva mártsuk a banánt a csokiba, szórjuk be mogyoróval. Azonnal tegyük
rácsra és kb. 10 percre tegyük mélyhűtőbe.
Ha megdermedt a csoki, tálaljuk.
Csokoládés
sütemény (Flan de chocolate) Kolumbia
Hozzávalók: 9 dkg liszt, 15 dkg barna cukor, 10 dkg vaj, 4 db tojás, 50
dkg főzőcsokoládé, fagylalt a díszítéshez
Az edénybe beletesszük a csokoládét, mellé a vajat. Mindkettőt kisebb
darabokra törtjük, hogy hamarabb felolvadjon, majd tűzre tesszük. Gőz fölött,
állandóan kevergetve felolvasztjuk a csokoládét. Ezután egy edényben felverjük
a tojásokat, míg a sárgája a fehérjével elkeveredik. Hozzáadjuk a cukrot, és
tovább verjük. Ezután jön a liszt, amiből 2 evőkanálnyit meghagyunk. Addig
keverjük a masszát, míg teljesen homogén nem lesz. Legjobb a robotgép. Most a
keveréket a felolvasztott csokoládéhoz öntjük és összekeverjük. Ezután
félrehúzzuk a tűzről, majd a masszát kerek kuglófformába öntjük. A formát
előzőleg kikenjük vajjal és belisztezzük. 220C-ra felmelegített sütőben 20-25
percig sütjük Közben 20 percnél egy villával megszúrjuk, hogy lássuk átült e.
Ha a villa hegye nedves, még öt percig sütjük. A főzés elején félretett lisztet
egy tálkába öntjük, és fagylaltot keverünk hozzá. Fontos, hogy fehér színű
legyen. Elkeverjük a liszttel, és kis lángon felolvasztjuk és átfőzzük. A kis
mennyiségű fagylaltot a tálca aljára tesszük és elsimítjuk. A kész süteményt
kivesszük a formából (megvárva, míg kihűl) és a tálcára helyezzük. Gyümölcsökkel,
mentalevéllel díszítjük.
Csokoládés
szelet (Brownies) USA
5 dkg főzőcsokoládé, 5 dkg vaj, 20 dkg
kristálycukor, 2 tojás, 5 dkg liszt, 5 dkg apróra vágott dió, 1 cs. vaníliás
cukor.
A csokit és a vajat felolvasztjuk.
Belekeverjük a cukrot, tojásokat, lisztet, diót, vaníliás cukrot. Jól
kivajazott, kilisztezett 22 x 22 cm-es formába öntjük, lassú tűznél 20-30
percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje megsült, de a belseje kissé sületlen,
krémes marad.
Kihűlve szeletekre vagy kockákra vágjuk.
Egyiptomi aprósütemény
Hozzávalók:
10 dkg forrázott, darált mandula, 10 dkg porcukor, 1 tk. rózsaszirup, 1 mk.
reszelt narancs- vagy citromhéj, 1 tojásfehérje habja, 1 ek. reszelt dió, 2 ek.
porcukor.
Tegyük
a mandulát, a 10 dkg cukrot, rózsaszirupot, reszelt narancshéjat, 1-2 ek.
tojáshabot keverőgépbe. Ha formálható masszává kevertük (a sziruppal,
tojáshabbal vagy a mandulával még variálhatunk), vizezzük be tenyerünket, és
gömbölyítsünk féldiónyi gombócokat, majd nyomjuk laposra. Keverjük össze a
megmaradt diót, cukrot. Mártsuk a lapokat a habba, majd a diós cukorba.
Melegített langyos sütőben süssük 10-15 percig, vagy míg duplájára nőnek és
arany sárgára sültek.
Hagyjuk
kihűlni. Késsel óvatosan emeljük ki a tepsiből.
Édes sajttorta
(Cheesecake) USA
Hozzávalók:
1 db gyümölcstorta piskóta (készen kapható), 30 dkg natúr krémsajt, 2 db tojás,
fél pohár tejföl, 3 evőkanál cukor, fél kg szép gyümölcs (egyféle) leginkább:
eper vagy kivi.
Elkészítése:
A krémsajtot habosra keverjük 1 evőkanál cukorral, a tejföllel és a tojásokkal,
majd a piskótára terítjük. Meleg sütőben, kb. 20 percig sütjük. Kivesszük és
hagyjuk teljesen kihűlni. A gyümölcs felét megszórjuk a cukorral, megvárjuk,
míg levet ereszt, és később összeturmixoljuk vele. Ezt az öntetet rásimítjuk a
sajtrétegre, majd a megmaradt gyümölccsel (pl. az egész eprekkel vagy kivi
szeletekkel díszítjük a tortát.
Éjszakai golyócskák
(Overnight rolls) USA
Hozzávalók:
1 csésze forralt tej, 10 dkg margarin, 1/2 csésze cukor, 1 teáskanál só; 1 dkg
élesztő, 2 felvert tojás, 4 csésze liszt (ha ragad a kézre, több is lehet)
Keverd
össze az első 4 hozzávalót, és hagyd langyosra kihűlni. Ezután add hozzá a
morzsolt élesztőt, tojást és lisztet. Keverd jól össze, addig gyúrd, míg már
nem ragad a kézre. (Ha ragad, apránként adj hozzá kis lisztet, de ne sokat,
mert akkor kemény lesz a tészta!) Takard le, hagyd egy éjszakát pihenni.
(Hűtőbe nem szabad tenni!) Reggel nyújtsd ki, 1 - 1.5 cm-es lapnak, oszd 24
egyenlő darabra, (több liszt esetén több db is lehet). Kis gömböket formálva
belőle, tedd zsírozott/margarinozott sütőlemezre. Hagyd ekkor is kelni egy
kicsit. 350 C°-on süthető, kb. 15
percig. A teteje "sápadt" marad, de ilyennek is kell lennie!
Favágók
tortája (Ausztrália)
Hozzávalók
Az alaphoz: 2 közepes alma, 18,5 dkg magozott, szeletelt datolya, 1 teáskanál
szódabikarbóna, 1 csésze, forró víz, 12,5 dkg lágy vaj, 1 csésze cukor, 1 egész
tojás vagy két tojás fehérje. 1 teáskanál vanília aroma, 1,5 csésze liszt, 1
teáskanál sütőpor, A felső réteghez 10 dkg vaj, 1/2 csésze tej, 3/4 csésze
barna cukor, 15 dkg kókuszreszelék, Esetleg a tálaláshoz: 1 csésze zsíros
tejszín vagy vanília fagylalt
Az
elkészítés módja: Vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű tortaformát, és melegítsük
elő a sütőt 180oC fokra. Hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk kockákra az almát,
majd keverjük el a datolyával, a szódabikarbónával és öntsük rá a forró vizet.
Hagyjuk állni, míg összeállítjuk a tészta alapját. Keverjük habosra a vajat a
cukorral, adjuk hozzá a tojást, vagy a két tojás fehérjét, és a vanília aromát,
majd habverővel jól verjük fel. Szórjuk a lisztet és a sütőport a keverékbe,
majd óvatosan forgassuk a gyümölcsöt is a tésztába. Öntsük az egészet az
előkészített formába és süssük 60 percig. Ez alatt készítsük el a torta felső
rétegét. A vajat, a barna cukrot és a kókuszreszeléket főzzük 4-5 percig. Mikor
a tészta megsült, vegyük ki a sütőből és borítsuk rá a kókuszt. Egyenletesen
terítsük el, majd tegyük vissza az egészet a sütőbe, és süssük további 15
percig. Ha szükséges, pirítsuk a tetejét grillezéssel, hogy szép aranybarna
legyen. Hagyjuk a formában kihűlni, a szeleteket pedig tálaljuk zsíros
tejszínnel vagy vanília fagylalttal.
Főtt
kukorica csiliporral -
Mexikó
Hozzávalók: 6 db sós vízben
főzött kukoricacső, 1 ek. olvasztott vaj, 0,5 tk. csilipor, só.
Tegyük egymás mellé a forró
kukoricacsöveket. Öntsük le a vaj és csili keverékével, sózzuk. Azonnal
tálaljuk.
Ghánai palacsinta
A tésztához: 20 dkg liszt, 5 ek. porcukor, 5
tojás, 3,5 dl tej, só, 4 banán, földimogyoró- vagy salátaolaj a sütéshez.
A többihez: 2 ek. porcukor, 1 tk. őrölt
fahéj, 3 banán, 1 tk. citromlé, 2 tojásfehérje kemény habja.
Keverjük össze a lisztet, 5 ek. porcukrot, 5
tojást. Villával nyomkodjuk szét a banánt, keverjük el jól a tejjel, öntsük a
lisztes masszához. A szokásos módon, kissé vastagabb palacsintákat süssünk.
Szitán törjük át a többi banánt, a tojásfehérje kivételével keverjük össze a
többivel. Kenjük be a palacsintákat, fektessük egymásra kivajazott tűzálló
tálon. Tegyük rá a habot, közepesen meleg sütőben addig süssük, míg megpirul a
teteje (kb. 15 perc).
Forrón tálaljuk.
Gyümölcsös habcsók
Az alábbi borzasztó egyszerű recept
Ausztráliából származik, ott igen kedvelt csemegének számít.
Gyakorlatilag bármilyen idény-gyümölcsből
készíthetjük, most pl. őszibarackkal esetleg fekete-szederrel.
Az alapja habcsók.
Tehát ahány tojás fehérje, annyiszor 7 dkg
cukor. Ezt kemény habbá verem. Egy tortasütőt kibélelek sütőpapírral, és ebbe
öntöm bele a felvert tojáshabot. Nagyon lassú tűznél inkább csak szárítom, mint
sütöm.
Amikor kész (kicsit pirosas a teteje)
kiveszem a sütőformáról, óvatosan lehúzom a széléről a papírt, és sütis tálra
teszem.
Picit behorpad a közepe, de ez nem baj.
2-3 dl tejszínt nagyon kemény habbá verek
(esetleg habfixáló segítségével) és egyenletesen rákenem a habcsók-tortára.
Ezután már csak gyümölcsdarabokat (lehet
vegyesen is) helyezek rá, és készen is van.
Halloween
mézes puffancs USA
Hozzávalók: 1,5 dl méz, 1,5 dl porcukor, 2
evőkanál vaj, 4 evőkanál kakaó, 4 dl finom rétesliszt, 22 dl puffasztott búza
vagy rizs, 1,5 dl kókuszreszelék.
Tegyük a mézet, a cukrot, és a kakaót egy
lábosba, keverjük jól össze őket, és lassú tűzön addig forraljuk, amíg el nem
kezd hólyagosodni. Ekkor vegyük le a tűzről. Keverjük össze a puffasztott búzát
és a kókuszreszeléket. Öntsük rá az imént elkészített, még forró szirupot, egy
fakanállal jól kavarjuk meg, és amikor már eléggé lehűlt ahhoz, hogy hozzá
lehessen nyúlni, gyúrjunk belőle golyókat. Ezeket aztán még kókuszreszelékben
is meg lehet hempergetni, amíg még ragadósak. Ha teljesen kihűltek, csomagoljuk
be egyenként színes alufóliába, így aztán bárhová magunkkal vihetjük őket,
"szükség esetére".
Indonéz
palacsinta
Hozzávalók
4 személyre: 8 db sós palacsinta, 40 dkg főtt csirkehús, 40 dkg fejes káposzta,
1 kisebb hagyma, 1 alma, 1 evőkanál vaj, só, őrölt bors, currypor. A
panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa, a kisütéshez 2 dl olaj.
A
csirkét sós vízben megfőzzük, ha kihűlt, kicsontozzuk, és egészen apróra
vágjuk, vagy ledaráljuk. A finomra vágott hagymát forró vajban megfonnyasztjuk,
rátesszük a vékonyra szeletelt káposztát, megpároljuk, s a végén egy kicsit
lepirítjuk. Egészen vékony metéltre szeletelve adjuk hozzá az almát, megsózzuk,
megborsozzuk, összekeverjük a hússal, s megtöltjük vele a palacsintákat.
Felgöngyölve vagy négyrét hajtva bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük.
Apróra vágott metélőhagymával ízesített tartárral leöntve, forrón tálaljuk.
Izraeli banán-datolya
torta
Hozzávalók:
12,5 dkg lágy vaj, 2 nagy tojás, 18 dkg méz, 1,5 dl író, 1 teáskanál
vaníliaaroma, 3 érett banán, 2 csésze liszt, 2 teáskanál sütőpor, 0,5 csésze
barna cukor, 2 evőkanál holland kakaópor, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál
szegfűszeg, 0,25 teáskanál só, 1 csésze puha datolya. 1 csésze dió vagy
pekándió,
Esetleg
a tálaláshoz: 2 evőkanál méz, pár szem
dió és datolya
Az
elkészítés módja: Vajazzunk ki egy 22 cm átmérőjű tortaformát, és melegítsük
elő a sütőt 170oC fokra. Először keverjük habosra a vajat, a tojásokat, az írót
és a mézet. Villával törjük össze és adjuk hozzá a banánokat és a vanília
aromát, majd habverővel keverjük egyenletes krémmé. Szórjuk a lisztet, a
sütőport, a cukrot, a kakaót és a fűszereket a keverékhez, és jól dolgozzuk
össze. Forgassuk lisztbe a darabolt datolyát és diót, majd ezt is tegyük a
tésztába. Öntsük az egészet az előkészített tortaformába és süssük 80 percig.
Mikor kihűlt díszítsük datolyával és dióval, majd locsoljuk meg a felmelegített
mézzel.
Jávai körte Indonézia
A
tűzálló tálat vastagon kivajazzuk és belehelyezzük a tisztított, kimagvalt,
félbevágott körtéket. Őrölt szegfűszeggel, gyömbérrel, citromlével és kevés
mézzel egy páclevet készítünk, amellyel bekenjük a körtéket.
Előmelegített
sütőben kb. 20 percig sütjük. Köretként és desszertként egyaránt tálalhatjuk.
Joghurttorta USA
Hozzávalók: 1 csomag babapiskóta, meleg tej,
rum, vagy rumaroma, 2 dl. tejszín, citromlé, 1 citrom héja reszelve, cukor, 4
dl. joghurt, 1 zselatin, gyümölcs, ízlés szerint, reszelt csokoládé,
díszítésnek.
Elkészítés: A babapiskótát rumos meleg tejben
megáztatjuk. A joghurtot összekeverjük cukorral, egy csepp citromlével és a
citromhéjjal. A tejszint egy kis cukorral felverjük, és egy irányban
belekeverjük a joghurtba. A zselatint kevés vízben feloldjuk, majd felforraljuk
és megvárjuk, amíg kihűl. Langyosan belekeverjük a joghurtba. A piskótát
tortaforma aljára helyezzük, rátesszük a gyümölcsöt, tetejére öntjük a
joghurtot, majd betesszük a hűtőbe. Ha megdermedt, csokoládét reszelhetünk a
tetejére. Egy szelet sohasem elég!
Juharkeksz Kanada
Hozzávalók 4-6 személyre: 300 g
liszt, 120 g vaj, 70 g barnacukor, 4 ek juharszirup, 1 ek sütőpor, 0,5 kk.
szódabikarbóna, 1 db tojás, 1 teáskanál gyömbér.
Elkészítése: Az összes anyagot egy
nagy tálba tesszük, és jól kidolgozzuk. Hűtőben 1-2 órát pihentetjük. Ezután
0,5 cm vastagra nyújtjuk, különböző süteményes formákra kiszúrjuk, sütőlapra
tesszük és közép meleg 150-160 C fokos sütőben aranybarnára sütjük. Kekszes
dobozban hónapokig eltartható.
Juharszirupos pite Kanada
Hozzávalók 4 személyre: 4 pohár liszt,
1 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, 2 pohár margarin, 2 db tojássárgája.
Elkészítése: Tegyük az alapanyagokat
egy tálba és morzsoljuk össze. Készítsünk belőle egy linzer tésztához hasonló
tésztát. Tegyük egy rövid időre a hűtőbe. Nyújtsuk ki és béleljünk ki vele egy
nagyobb tortaformát.
A töltelék hozzávalói: 310 ml
juharszirup, 60 ml barna cukor, 30 ml olvasztott vaj, 1 cs. vanília, 2 db
felvert tojás, 1 pohár egész dió, 2 db tojássárgája.
Elkészítése: A kibélelt tortaformába
öntsük bele a szirup, vanília, cukor, tojás és vaj keveréket, szórjuk rá az
egész diókat. Tegyük közepesen meleg sütőbe és süssük 40-45 percig.
Kakaós-kókuszos gombóc
Elefántcsontpart
Hozzávalók: 1 piskóta tortalap, 15 dkg vaj,
15 dkg porcukor, 4 ek. kakaó, 1 tojás, 3 ek. rum, 2 ek. felmelegített
kajszibarack lekvár, 4 ek. kókuszreszelék.
Keverjük a cukorral habosra a vajat, adjuk
hozzá a kakaót, rumot. Tépjük apróra a tortalapot, gyúrjuk össze a vajas
masszával. Hagyjuk állni 10 percig, majd készítsünk belőle kis gombócokat.
Forgassuk meg lekvárban, majd a kókuszban. Tegyük hűtőbe 30 percre.
Kaliforniai mézes-diós teasütemény USA
Hozzávalók:
2 dl vaj (vagy 1 dl vaj és 1 dl margarin), 1/2 teáskanál só, 1 teáskanál
vanília, 1 dl folyékony, illatos méz (pl. hársméz), 5 dl átszitált finomliszt,
2 dl finomra vágott dió.
Verjük
krémmé a vajat a sóval és a vaníliával. Verjük tovább, és közben vékony
sugárban adagoljuk a krémhez a mézet. Keverjük hozzá a lisztet és a diót. A
hűtőben pihentessük egy óra hosszat. Sodorjunk a tésztából kb. 4 cm átmérőjű
rudakat és csomagoljuk mindegyiket sütőpapírba. Hűtsük ismét egy óra hosszat,
majd szeleteljük fel kb. egy centiméter vastag korongokra. 175C°-on süssük,
vékonyan kizsírozott tepsiben 12-14 percig. 35-40 db lesz belőle.
Kanadai
sütőtöktorta
Hozzávalók:
A
tésztához: 15 dkg vaj, 5 dl liszt, 2 db tojás, só, 5-6 evőkanál hideg víz.
A
töltelékhez: 5 dl sült, áttört sütőtök, 3,5 dl
kemény tejszínhab, 1 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál fehér cukor, só,
őrölt fahéj, őrölt gyömbér, őrölt szerecsendió.
A
hideg vajat a liszttel, sóval összemorzsoljuk, hozzáadjuk a vizet, és
linzertésztához hasonló tésztát készítünk belőle. Hűtőszekrényben 30 percig
pihentetjük. (A tészta mélyhűtőben lefagyasztható.) Az elkészült tésztát 0.5
cm-es vastagságúra nyújtjuk, és egy 27 cm-es kivajazott tortaformát kibélelünk
vele. A sütőtököt, a cukrot, és a fűszereket egy nagy tálba tesszük, és jól
összekeverjük. Hozzákeverjük az elkevert tojásokat. A keményre vert tejszint
óvatosan beledolgozzuk, majd ezzel a keverékkel töltjük meg a kibélelt
tortaformát. 15 percig 200 C-on sütjük, majd mérsékeljük a hőmérsékletet, kb.
110 fokra és még 45 percig sütjük. Célszerű fogpiszkálóval próbát végezni, ha
nem ragad rá. akkor elkészült.
Karamelles narancs Ghána
Hozzávalók: 6 hámozott narancs, 2 hámozott
banán karikára vágva, 20 dkg kristálycukor, 3,5 dl víz, 2 ek. narancslé, 4 ek.
narancslikőr.
Vágjuk le a narancsok 2 végét, éles késsel
szedjük ki a magos részét, tegyünk a helyére banánt. Tegyük a narancsokat lapos
tűzálló tálra.
Lassú tűzön főzzük a vizet a cukorral, míg elfő,
és a cukor pirulni kezd. Ha barnára pirult, vegyük le a tűzről, öntsük hozzá a
narancslét, tegyük vissza a tűzre, forraljuk fel.
Levéve a tűzről öntsük bele a likőrt, öntsük
a narancsra. (A tál el ne pattanjon!!) Lehűtve tálaljuk.
Karamellpuding - Mexikó
Hozzávalók 6-8 személyre:
Karamell: 100 g cukor, 0,6 dl víz
Puding: 3 nagy tojás, 6,25 dl
tej, 65 g cukor 1 késhegynyi fahéj, csipetnyi őrölt szegfűszeg 5 ml
vaníliaaroma
A sütőt 160 °C-ra melegítjük elő.
Elkészítjük a karamellt, közepes hőmérsékleten a vízben kavargatva feloldjuk a
cukrot, és addig főzzük, amíg sötétbarna lesz. A karamellt lapos szélű, 20 cm
átmérőjű sütőformába öntjük, melynek az oldalát beolajozzuk. A pudinghoz a
felvert tojásokat fakanállal óvatosan összekeverjük a tejjel, majd a többi
hozzávalóval, s a karamellre öntjük. A sütőformát tepsibe állítjuk, melybe
ujjnyi víz áll. Addig sütjük (kb. 35 perc), amíg a puding megköt. Kiemeljük a
vízből, és hagyjuk kihűlni. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük, majd tálra
borítva kínáljuk.
Jó tudni: Ez az eredetileg
spanyol recept mára az egyik legkedveltebb mexikói édesség lett.
Kókuszital fehér rummal
- Mexikó
Hozzávalók: Személyenként 1
kókuszdió, 0,5 dl fehér rum, pár csepp citromlé.
Lékeljük meg* a kókuszdiót a
tetején, hűtsük jól be.
Tálalás előtt öntsük bele a
rumot, pár csepp citromlevet.
Szalmaszállal kínáljuk.
Kókuszos amerikai palacsinta USA
Hozzávalók:
10 dkg margarin, 4 db tojás, 10 dkg méz, 15 dkg kókuszreszelék, 1 db citrom
reszelt héja, 4 kávéskanál citromlé, 3 dl szódavíz, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál
sütőpor.
A puha
margarint, a mézet, az egész tojásokat habosra keverjük. Keverjük össze a
lisztet a sütőporral. A citromhéjat reszeljük le. A tojásos masszához adjuk a
kókuszreszeléket, a lisztet, a szódavizet, a citromlét és a reszelt
citromhéjat.
A
tésztát jól dolgozzuk össze, annyira híg legyen, hogy a fakanálról lecsöpögjön.
Melegítsük fel a kontaktgrillt, és margarinnal kenjük be, ez utóbbit 3-4
darabonként ismételjük meg. A tésztából kb. 2 decilitert kenjünk szét az alsó
rácson, majd csukjuk rá a kontaktgrill felső részét kb. 3-4 percre. Ha a sütő
felső részét túl hamar nyitnánk fel, a tészta szétszakadhat. Aranybarnára
süssük, a sütő felső részét óvatosan nyissuk fel, és kész az amerikai palacsinta.
A sima kontaktgrillből kikerülő palacsintát összetekerhetjük, szétvághatjuk, a
szíves mintájú grillből készültet szétszedhetjük.
Porcukorral
megszórhatjuk, krémmel vagy tejszínhabbal kenhetjük az egyik oldalt, és a másikkal
lefedhetjük. Hidegen és melegen egyaránt finom.
Kókuszos édesség
Argentína
Hozzávalók: 12 dkg vaj, 24 dkg porcukor, 4
ek. kakaó, 1 csepp mandulaaroma, 1 ek. rum, 2 tojás, 1/4 kg (háztartási)
reszelt keksz, 24 dkg kókuszreszelék, 12 dkg apróra vágott kandírozott
gyümölcs, 12 dkg mazsola, 12 dkg durvára vágott, pirított dióbél, 6 ek tejszínhab.
Olvasszuk fel a vajat. Vegyük le a tűzről,
keverjük bele a hozzávalókat a tejszínhab kivételével. Sütőpapírral kibélelt
kerek tortaformába öntjük. 3-4 órára tegyük hűtőbe.
Tálalás előtt borítsuk lapos tálra, szedjük
le a papírt, díszítsük tejszínhabbal.
(Ajánlom figyelmetekbe, mert nagyon finom.
De: mivel nem szeretem, ha nyers tojás van az ételben, ezért tejjel vagy
tejföllel váltom ki.)
Közel-keleti kandírozott gyümölcs torta
Hozzávalók. A tésztához: 25 dkg lágy vaj, 25
dkg cukor, két narancs leve és reszelt héja, 4 nagy tojás, 40 dkg pirított,
darált mandula, 1 csésze liszt, 1/2 csésze búzadara, 4 teáskanál sütőpor, 20
dkg kandírozott sárgabarack (vagy egyéb gyümölcs), fele aprítva, fele
szeletelve
A sziruphoz: 2 csésze cukor, 1 csésze víz, 5
evőkanálnyi forró víz, 2 evőkanál narancslekvár forralva és átszűrve
A tálaláshoz 1 csésze naranccsal és fahéjjal
ízesített joghurt, vagy tejszínhab
Az elkészítés módja: Vajazzunk ki egy 24 cm
átmérőjű lapos kuglófformát, és melegítsük elő a sütőt 175oC fokra. Keverjük
habosra a vajat, a cukrot és a narancshéjat. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat,
és velük együtt jól verjük fel. Öntsük hozzá a darált mandulát és a narancsok
levét. Vegyítsük el a lisztet, a búzadarát és a sütőport, majd ezt a keveréket
is adjuk a tésztához. Szórjuk a tálba az aprított sárgabarackot, majd az
egészet alaposan keverjük át. Kanállal adagoljuk a tésztát a formába, majd
175oC fokon süssük kb. 50 percig, míg teljesen át nem sül. Ez alatt készítsük
el a szirupot. Forraljuk fel a vizet és a cukrot, és főzzük aranybarnára.
Óvatosan adjuk hozzá a forró vizet és a lekvárt. Mikor a sütemény megsült,
vegyük ki a sütőből és hagyjuk kb. 10 percig hűlni, csak ezután fordítsuk ki a
formából. Helyezzük a tetejére a szeletelt sárgabarackot, majd öntsük
egyenletesen rá a szirupot. Tálalhatjuk melegen vagy hidegen, naranccsal és
fahéjjal ízesített joghurttal, vagy tejszínhabbal.
Kringle Kanada
Tizenöt deka finomlisztet 10 deka
margarinnal, három evőkanál hideg vízzel és csipetnyi sóval összegyúrjuk, és
egy óráig pihentetjük. Két darabba vágjuk, és ezeket 35-40 centi hosszú, vékony
lappá nyújtjuk, a gáztepsire egymás mellé fektetjük. Ekkor negyed liter vizet
10 deka margarinnal felforralunk, és ha a margarin felolvadt, 15 deka
réteslisztet szórunk bele. A tűzön addig verjük, amíg az edénytől el nem válik,
akkor langyosra hűtjük, egyenként három nagy vagy négy kicsi tojást dolgozunk
bele, egy kiskanál porcukorral és egy csomag vaníliás cukorral ízesítjük. Az
első tésztára kenjük, és a forró sütőbe tolva 40-45 perc alatt világospirosra
sütjük. Amikor a tészta kihűlt, 10 deka vajat egy evőkanál porcukorral két
csomag vaníliás cukorral habosra keverünk, a tésztára kenjük, és 10 deka
durvára vágott dióval megszórjuk. A két tésztát először hosszában félbevágjuk,
majd ujjnyi széles csíkokra szeleteljük.
Lekváros, kókuszos palacsinta Ghána
Hozzávalók:
2 tojásból palacsinta, 1 kis doboz darabolt ananász, 2 ek. kajszi lekvár, 2 cs.
tejszínhab, 3 ek. kókuszreszelék.
Főzzük
az ananászkonzerv levét felére, tegyük bele a gyümölcsöt, forraljuk fel, majd
szűrjük le a levét. Az ananászt keverjük össze 1 ek. lekvárral. Töltsük meg
vele a palacsintákat. Tegyük hosszúkás tálra egymás mellé szorosan, kenjük be a
maradék lekvárral, borítsuk rá a habot, szórjuk rá a kókuszt.
Mandulás sütemény
Argentína
Hozzávalók:
4 tojás, 22 dkg cukor, 10 dkg hámozott, apróra vágott pörkölt mandula, 1 citrom
reszelt héja.
Tetejére:
15 dkg cukor, 3 tojásfehérje.
A
tojások sárgáját válasszuk el a fehérjétől (3 fehérje kell majd a tetejére).
Keverjük fehéredésig a tojássárgáját. Verjünk habbá 1 tojás fehérjét. Amikor
keményedni kezd, apránként verjük bele a 22 dkg cukrot. Ha a cukros hab kemény,
keverjük össze a sárgájával. Adjuk hozzá a citromhéjat, mandulát. Öntsük egy
sütőpapírral kibélelt 20x20 cm-es tepsibe. Langyos sütőben kb. 25 percig
sütjük, majd kivesszük a sütőből.
Közben
elkészítjük a tetejére való mázt. A cukorból és 4 ek. vízből szirupot főzünk,
amíg kanálból lecsöpögtetve szálat ereszt. Vegyük le a tűzről.
Verjük
fel kemény habbá a tojásfehérjét, keverjük össze a kihűlt sziruppal. Öntsük a
süteményre (előtte célszerű a papírt lehúzni róla), tegyük vissza a langyos
sütőbe.
Addig
süssük, míg teteje aranybarna lesz.
Manhattani
túrótorta USA
Hozzávalók:
75 dkg natúr krémsajt, 50 dkg Ricotta túró, 1.5 csésze cukor, 4 egész tojás,
kevés liszt, ízlés szerint szárított gyümölcs vagy mazsola, 1 csésze apróra
vágott vagy darált mogyoró, 1 csésze tört vagy darált keksz, 1/2 csésze
barnacukor, csipetnyi szerecsendió;
Az
elkészítés módja: Keverjük össze a darált mogyorót, a kekszet, a barnacukrot és
a szerecsendiót. Vajazzunk ki egy 24 cm átmérőjű tortaformát, és szórjuk a
keveréket az aljára és az oldalára. Ez lesz majd a túrótorta kérge. Ha akarunk,
a tetejére is hagyhatunk belőle. Keverjük lágyra a krémsajtot, a cukrot és a
Ricotta túrót. Mikor már elég krémes, adjuk hozzá a tojásokat, és habverővel
verjük fel alaposan. Ízesíthetjük a keveréket szárított gyümölccsel vagy
mazsolával, de szórhatjuk ezeket a sütemény tetejére is. Öntsük a tölteléket a
formába, és lassú tűzön süssük kb. 40 percig!
Mexikói esküvői
lepény
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 10 dkg
porcukor, 1 csipet só, 1 cs. vaníliás cukor, 20 dkg liszt, 20 dkg darált dió.
A vajat, cukrot habosra keverjük,
lassan belekeverjük a sót, vaníliáscukrot, lisztet, diót. 1 napra hűtőbe
tesszük, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni.
3 cm-es golyócskákat készítünk
belőle, tepsibe tesszük, tetejüket lisztes aljú pohárral lenyomjuk. Így kis
kerek korongokat kapunk. 10-15 percig sütjük, majd tetejüket meghintjük
porcukorral.
Dobozban sokáig eláll.
Mexikói fánk
Hozzávalók: 5 púpozott ek. liszt,
1 tk. sütőpor, 0,5 ek. cukor, 1 tk. vaníliás cukor, 1 dl édes őszibaracklé, 1/4
ek. pirított ánizsmag, 2 tojás, víz, pici só,
olaj a sütéshez.
Villával keverjük össze a tojást,
tegyük hozzá a sütőport, cukrokat, sót, lisztet és annyi vizet, hogy közepesnél
keményebb massza legyen.
Tegyük lisztezett deszkára és
gyúrjuk, míg sima lesz.
Nyújtsuk ki 1 cm vastagra,
fánkszaggatóval szaggassuk ki. Takarjuk le és hagyjuk állni fél órát.
Forró olajban süssük ki.
Tálalás előtt tegyük tálra,
öntsük le őszibaracklével, szórjuk rá az ánizst.
Mexikói kifli
Összeállítás: 25 perc
Sütés: 8 perc
Hozzávalók kb. 20 db-hoz: 13 dkg
vaj, 6 dkg átszitált porcukor, 1 tojássárgája, 1 evőkanál konyak, 1/2 kiskanál
őrölt fahéj, 25 dkg átszitált finomliszt, a tálaláshoz porcukor
Elkészítése: A vajat a
porcukorral habosra keverjük, majd a tojássárgáját, a konyakot meg a fahéjat is
beledolgozzuk. A lisztet hozzáadva sima tésztává gyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk,
5 cm hosszú, 2 cm vastag rudacskákat formázunk belőle, és kiflikké hajtva
megzsírozott sütőlemezre fektetjük. Mérsékelten meleg (150 fok) sütőben kb. 8
perc alatt aranysárgára sütjük. A sütőből kivéve a tepsiről lefejtjük, és azon
forrón porcukorba forgatjuk.
Rácsra vagy deszkára fektetve
hagyjuk kihűlni. Jól záródó dobozban tároljuk. Tálalás előtt még egyszer
megszórjuk porcukorral.
Mexikói kókuszos piskóta
Hozzávalók: 30 dkg babapiskóta, 1
csomag csokoládépuding, 7 dl tej, 2 evőkanál kakaó, fél dl rum, 2 evőkanál
cukor, 10 dkg kókuszreszelék.
Elkészítése: A csoki-pudingot úgy
készítjük el, ahogy ez a tasakon le van írva, azzal a különbséggel, hogy 7 dl
tejet használunk és még 2 evőkanál cukrot, kevés rumot és 2 evőkanál kakaót is
hozzáadunk. A babapiskótákat négy darabra törjük, és a folyékony csoki-krémbe keverjük,
majd egy tálra öntjük a masszát. Rászórjuk a kókuszreszeléket, és megvárjuk,
amíg a piskóta magába szívja a krémet és megpuhul. Lehűtve tálaljuk.
Mexikói lapok
1/2 kiló liszttel kevert 1 csomag
V.-sütőport 4 tojás sárgájával, 6 deka cukorral, 30 deka zsírral (igen jó
vajjal) jól összegyúrunk, és közepes vastagon nyújtjuk. A tésztából szép szabályos,
kb. gyufadoboz nagyságú kockákat vágunk és zsírozott, lisztezett tepsibe téve,
a 4 tojás fehérjéből 20 deka porcukorral, 3 deka kakaóval és 1/2 csomag
V.-vanilincukorral 1/2 órás keveréssel készült habból hosszában vastag csíkokat
rakunk. Közepes forró sütőben sütjük. Tálaláskor gyengén vanillin szórócukorral
hintjük be.
Mexikói palacsinta 1.
Hozzávalók: 10 dkg liszt, csipet
sütőpor, csipet só, 1 tojás, 0,25 l langyos forralt tej,
Töltelék: 10 - 10 dkg vaj,
reszelt sajt, főtt, apróra vágott csirke- vagy borjúhús, sós vízben főtt
zöldség,
Mártás: 0,5 dl paradicsomlé, 0,6
dl olaj, 1,5 dl húsleves, csipet bors.
A palacsintatésztából vékony
palacsintákat sütünk. A húst összekeverjük az aprított zöldséggel, a sajttal,
vajjal. A paradicsomlevet néhány percig főzzük az olajjal, hozzáadjuk a levest,
és ismét felforraljuk. A palacsintákat megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, és
a mártással leöntjük.
Mexikói palacsinta 2.
Hozzávalók 4 személyre: 12 dkg
liszt, 12 dkg kukoricaliszt, 2 tojás, 10 dkg marinált paradicsompaprika, 2
ecetes uborka, 6 zöld olajbogyó, 4 szelet lágy sajt, 2 paradicsom, 2 csokor
petrezselyem, 15 dkg HERA főzőmargarin, só, bors.
A kétféle lisztet összekeverjük a
tojással, kb. 3 dl langyos vízzel, kevés sóval és 4 evőkanál olvasztott HERA
főzőmargarinnal. A maradék HERA főzőmargarinon a szokásos módon 12 palacsintát
sütünk a tésztából. A palacsintákat meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel,
majd kirakjuk a lecsöpögtetett, feldarabolt marinált paprikával, a
felkarikázott ecetes uborkával és az olajbogyóval. A töltött palacsintákat
négyrét hajtjuk, HERA főzőmargarinnal kikent tűzálló tálba fektetjük. A tetejét
kirakjuk paradicsomkarikákkal, ráfektetjük a sajtszeleteket és forró sütőben
kb. 10 perc alatt összemelegítjük.
Mexikói palacsinta 3. (Sopa de taquitos)
Mártáshoz: 1 dl paradicsomlé, 3
ek. olaj, 0,5 l húsleves.
Palacsintatésztához: 10 dkg
liszt, 1 kk. sütőpor, 1 csipet só, 1 tojás, 2,5 dl felforralt langyos tej.
Töltelékhez: 10* dkg vaj (Nem sok
ez a vajmennyiség?), és reszelt sajt / vagy 10 dkg vaj és 10 dkg főtt, apróra
vágott csirke vagy más hús / vagy 10 dkg vaj és 10 dkg sós vízben főtt zöldség.
A paradicsomlevet az olajjal
néhány percig főzzük, hozzáadjuk a levest és felforraljuk.
Vékony palacsintákat sütünk (kb.
8 db).
Megtöltjük a töltelékkel,
összecsavarjuk, tányérra teszünk 2-2 darabot. Rámerjük a forró levest.
Keménytojás-szeletekkel díszítjük.
Mexikói vaníliás csokoládétorta
Hozzávalók
A tésztához: 2 csésze liszt, 2
teáskanál sütőpor, 1 csésze holland kakaópor, 1 teáskanál fahéj, 37,5 dkg vaj,
2,5 csésze cukor, 2 teáskanál vanília aroma, 6 nagy tojás, 3 teáskanál instant
kávé, 3 evőkanálnyi forró víz, 1 csésze, író,
A krémhez: 1/2 csésze tejszín,
1/2 teáskanál fahéj, 1 teáskanál instant kávé, 1 rúd vanília, 20 dkg reszelt
tejcsokoládé
Az elkészítés módja: Tegyünk
sütőpapírt az aljára és vajazzuk ki a 28 cm átmérőjű tortaformát, majd
melegítsük elő a sütőt 180oC fokra. Vegyítsük lazán össze a lisztet, a kakaót
és a fahéjat, majd tegyük félre. Külön tálban keverjük habosra a vajat a
cukorral és a vanília aromával. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat, és velük
együtt jól verjük fel. Szórjuk bele a lisztes keverék felét. Egy bögrében oldjuk
fel a kávét egy kis forró vízben, és adjuk hozzá az írót. Öntsük ennek a felét
is a tésztához, majd alaposan dolgozzuk össze. Ezt követi a lisztes keverék és
az író másik fele, ezeket is alaposan keverjük bele. Öntsük a tésztát az
előkészített formába, majd 55 percig, míg a teteje ruganyos nem lesz. Ez alatt
elkészítjük a krémet. Forraljuk össze a tejszínt, a fahéjat, a vaníliát és a
kávét, majd öntsük a csokoládé reszelékre. Kicsit hagyjuk állni, majd keverjük
egyenletesre. Mikor a sütemény megsült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni, a
krémet pedig még langyosan öntsük tészta tetejére. Vizes késsel simítsuk
egyenletesre, és hagyjuk megszikkadni.
Mézes
zserbó USA
Hozzávalók:
Tészta: 2 kanál méz, 1 tojás, 1 kávéskanál
szódabikarbóna, 10 dkg margarin, 3 kanál tej, 15 dkg cukor.
Ezeket összekeverjük, és 5 percig főzzük,
Utána 45 dkg lisztet hozzáadunk, háromfelé osztjuk, és lapoknak kisütjük.
Töltelék: 0.5 l tejet, 4 púpos evőkanál grízt
megfőzünk. 20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral, 2 cs. vaníliás cukorral habosra
keverünk, ha a gríz kihűlt, hozzákeverjük a vajhoz, és a lapokat megtöltjük.
Vagy: 20 dkg cukrot a grízzel megfőzöm,
amikor kihűlt, (kettéveszem), hozzá rakom a margarint, és együtt kikeverem.
Máz: 3 tojássárgáját 15 dkg porcukorral
habosra keverünk, és a tészta tetejére simítjuk.
Vagy: Csokimáz: 3 evőkanál víz, 5 evőkanál
cukor, 2 púpos kanál kakaó, 3 dkg margarin.
Müzlis
amerikai palacsinta USA
Hozzávalók:
20 dkg margarin, 10 dkg méz, 4 db tojás, 2 evőkanál rum, csipetnyi só,
25 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 10-10 dkg kukoricapehely és zabpehely, 10 dkg
müzli, 1 db citrom reszelt héja, 1 pohár joghurt.
A puha margarint, a mézet, az egész
tojásokat, a rumot, a csipetnyi sót habosra keverjük. Keverjük össze a lisztet
a sütőporral. A citromhéjat reszeljük le. A tojásos masszához adjuk a
pelyheket, a müzlit, a joghurtot és a reszelt citromhéjat.
A tésztát jól dolgozzuk össze, annyira híg
legyen, hogy a fakanálról lecsöpögjön. Melegítsük fel a kontaktgrillt, és
margarinnal kenjük be, ez utóbbit 3-4 darabonként ismételjük meg. A tésztából
kb. 2 decilitert kenjünk szét az alsó rácson, majd csukjuk rá a kontaktgrill
felső részét kb. 3-4 percre. Ha a sütő felső részét túl hamar nyitnánk fel, a
tészta szétszakadhat. Aranybarnára süssük, a sütő felső részét óvatosan nyissuk
fel, és kész az amerikai palacsinta. A sima kontaktgrillből kikerülő
palacsintát összetekerhetjük, szétvághatjuk, a szíves mintájú grillből
készültet szétszedhetjük.
Porcukorral megszórhatjuk, krémmel vagy
tejszínhabbal kenhetjük az egyik oldalt, és a másikkal lefedhetjük. Hidegen és
melegen egyaránt finom.
Őszibarackpite USA
Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 1 cs. vaníliás
cukor, csipet só, 12 dkg cukor, 1 csésze apróra vágott dió, 10 dkg
zsemlemorzsa, 1 kávéskanál sütőpor
Elkészítés: A tojásfehérjét verjük habbá a
vaníliás cukorral, verjük hozzá a kristálycukrot, keverjük hozzá a diót,
sütőport és zsemlemorzsát. Béleljük ki egy lapos jénai tál belsejét úgy, hogy a
szélekre is hagyjunk a tésztából és süssük langyos sütőben kb. 40 percig, hűtsük
ki. Töltsük meg a belsejét őszibarack szeletekkel, állítsuk hűtőszekrénybe, és
tálalás előtt a tetejére tegyünk tejszínhabot.
Palacsinta
sziruppal (Pancakes with Maple Syrup)
USA
A palacsinta tulajdonképpen hagyományos
amerikai reggeli, forró kávéval, sült szalonnával vagy kolbásszal.
Juharsziruppal öntik le, újabban ezt már házilag készítik el.
Hozzávalók: 4 ek. kukoricaliszt, 2 dl kefir
(vagy 2,5 dl tej), 12 dkg liszt, 2 kk. cukor, 0,5 kk. só, 0,5 kk. sütőpor, 1
ek. olvasztott vaj, 1 tojás.
2 dl forrásban lévő vízben, állandóan
kevergetve 5 percig főzzük a kukoricalisztet.
A tűzről levesszük, beleöntjük a kefirt,
lisztet, cukrot, sót, sütőport, olvasztott vajat, felvert tojást. Sűrű
palacsintatésztát kapunk. A palacsintasütőt nagyon enyhén olajozzuk. Kis merőkanállal
mérve adagoljuk a tésztát. Akkor fordítjuk meg, amikor a teteje tele lesz
buborékkal. Kistányéron tálaljuk egymásra téve. Közéjük leheletvékonyan vajat
kenünk és leöntjük meleg sziruppal.
Szirup: 30 dkg kristálycukor, csipet só, 1
cs. vaníliás cukor, 1 dl víz.
A kristálycukrot barnára pörköljük, ráöntünk
1 dl vizet, 1 percig forraljuk, beletesszük a sót és a vaníliás cukrot.
(A palacsintát, amivel én találkoztam, az
természetesen juharsziruppal öntötték le, a tetejére pedig sült Bacont fektettek.
A szirup és a Bacon íze érdekes módon nem ütötte egymást, sőt. Én is így
készítem, a nálunk is kapható eredeti "Amerikai palacsinta-por" és
Juhar-szirup felhasználásával.)
Palotakalács Marokkó
Hozzávalók:
0,5 kg fonott kalács, 5 ek. cukor, 1 dl víz, 1 ek. méz, 1 tk. citromlé, 0,5 mk.
őrölt fahéj, 3 cs. tejszínhab, 6 ek. finomra vágott pirított mogyoró, nyers
(zöld) pisztácia.
Főzzünk
közepes sűrűségű szirupot a vízből, 3 ek. cukorból, fahéjból, citromléből. 2
ek. cukorból készítsünk világos karamellt. Öntsük rá a szirupot, mézet, lassú
tűzön főzzük 5 percig. Vágjuk ketté a kalácsot úgy, hogy az alsó része jóval
vastagabb legyen. Ezt az alsót öntsük le sziruppal, hagyjuk állni 10 percig.
Borítsuk be tejszínhabbal, szórjuk be mogyoróval, pisztáciával.
Sült ananász banánnal (bukobai recept)
(Tanzánia)
Hozzávalók:
0,25 kg darabolt, friss ananász vagy 1 doboz konzerv, 6 hosszában kettévágott
banán, 2 púpozott ek. vaj, 0,5 csésze cukor, 1 ek. őrölt fahéj.
Tegyük
az ananászt hőálló edénybe. Kés hegyével rakjuk közéjük a vajat, majd tegyük rá
a banánt. Keverjük össze a cukrot, fahéjat, szórjuk a banánra. Közepesen meleg
grillben addig süssük, míg a cukor felolvad, és a gyümölcs aranysárgára pirul.
A sütőedényben tálaljuk.
(Nagyon
finom, ajánlom, de én egészen kevés fahéjat szoktam használni. Ananász helyett
almával vagy körtével is ízlik.
Tatliszi,
azaz török joghurtos-citromos kuglóf
Hozzávalók
A
tésztához: 25 dkg lágy vaj, 1,25 csésze porcukor, 2 cirom finomra reszelt héja,
5 nagy tojás sárgája és felvert habja, 1,25 csésze zsíros joghurt, 2,5 csésze
liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só,
A
sziruphoz: 3/4 csésze víz, 1 csésze cukor, 2 citrom leve és durvára reszelt
vagy vékonyra szeletelt héja,
Esetleg
a tálaláshoz: 1 csésze zsíros tejszín kis fahéj és szerecsendió
Az
elkészítés módja: Vajazzunk ki egy hagyományos kuglófformát, és melegítsük elő
a sütőt 175C fokra. Először keverjük habosra a vajat a cukorral és a finomra
reszelt citromhéjjal. Adjuk hozzá egyenként a tojások sárgáját, végül pedig a
joghurtot, majd habverővel keverjük egyenletes krémmé. Szórjuk a lisztet, a
sütőport és a sót a keverékhez, és jól dolgozzuk össze. Verjük kemény habbá a
tojások fehérjét, majd óvatosan forgassuk a tésztába. Öntsük az egészet az
előkészített kuglófformába és süssük 50-60 percig. Ez alatt készítsük el a
szirupot. Keverjük össze a vizet, a cukrot, a citromok levét és héját, majd
forraljuk fel. Főzzük 10 percig, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Mikor a
sütemény megsült, vegyük ki a sütőből, és még melegen szűrjük rá a szirupot.
Hagyjuk, hogy a szirup teljesen beszívódjon, és a tészta kihűljön, csak ezután
fordítsuk ki a formából. Díszítsük a leszűrt citromhéjjal, a szeleteket pedig
tálaljuk fahéjjal és szerecsendióval ízesített zsíros tejszínnel.
Tejbedara datolyamártással
(Tunisz)
Hozzávalók:
0,5 l sűrűre főzött édes tejbedara, 1 csésze hideg tej, 1 vaníliás cukor, 1
csepp mandulaaroma, 1 cs. kimagozott, felaprított préselt datolya, 2 ek.
forrázott, apróra vágott mandula.
Öntsük
a darát csészékbe, hagyjuk kihűlni. Keverjük össze a tejet, vaníliás cukrot,
mandulaaromát, datolyát.
Borítsuk
lapos tálra a darát úgy, hogy koszorút alkosson. Öntsük le a mártással, szórjuk
be mandulával.
Tejes krémfagylalt USA
Mennyiség:
1,5 - 2 liter
Hozzávalók:
6 db tojás, 4 dl tej, 1,5 dl porcukor, 2-3 evőkanál méz, 1/4 teáskanál só, 4 dl
tejszín*, 1 evőkanál vanília. *A zsírtartalom csökkentése érdekében ezek
helyett használhatunk sovány, vagy lefölözött tejet is.
Egy
közepes fémtálban verjük egybe a tojásokat, a tejet, a cukrot, a mézet és a
sót. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg a keverék elég
meleg és sűrű lesz ahhoz, hogy a felszínéhez érintett hideg fémkanál hátlapján
vékony réteget képezzen, vagyis 70°C-ra melegítsük fel. Ez után hirtelen hűtsük
le úgy, hogy a fémtálat jégbe vagy hideg vízbe állítjuk, miközben a keveréket
folyamatosan tovább kevergetjük még legalább 4-5 percig. Fedjük le és hűtsük
tovább (ne fagyasszuk) a hűtőben, legalább egy óra hosszat.
Ezután
keverjük a lehűlt sodóhoz a tejszínt és a vaníliát. Ezt a keveréket tölthetjük
aztán a fagylaltgép előfagyasztott edényébe (vagy edényeibe, típus szerint), és
a fagylaltgépet addig működtessük a használati utasítás szerint, míg az
egészből kellően kemény fagylalt nem lesz. Ezt aztán már tárolhatjuk a
mélyhűtőben a fogyasztásig.
Fagylaltgép
hiányában (és régebben) úgy szoktak eljárni, hogy hat rész darált jég és egy
rész só keverékébe állítják a fémedényben levő fagylaltkeveréket, és kézzel
keverik (verik bele a levegőt) addig, míg meg nem szilárdul. Ezután jég közé
állítva hűtve tartják a fogyasztásig.
Változatok:
Banános-diós fagylalt
Csökkentsük
a vaníliát 1,5 teáskanálnyira. A főzés és a hűtés a fentiek szerint történik. Három
friss, nagy, érett banánból készítsünk pépet, ezt keverjük a tejszínes sodóhoz,
egy dl darált, pörkölt dióval együtt. A fagyasztás a fentiek szerint.
Cseresznyefagylalt
Csökkentsük
a vaníliát 1 teáskanálnyira. Adjunk a keverékhez két evőkanálnyi mandulakivonatot
(mandulaolajat). Főzzük és hűtsük a fentiek szerint. A mélyhűtőben félig
(kásásra) fagyasszuk meg. Ezután adjunk az egészhez egy kilogramm kimagozott
sötétre érett friss cseresznyéből készített pépet (krumplinyomón, vagy szitán
áttörve, hogy a héj ne maradjon a pépben), vagy fél kg kimagozott
cseresznyebefőttet, igen apró darabkákra felaprítva. Ezután a fagylaltgépben
(vagy nagyanyáink módszere szerint) fejezzük be a fagyasztást.
Csokoládéfagylalt
A
tojásos keverékhez (főzés előtt) adjunk 10 dkg keserűcsokoládé reszeléket. A
főzést, hűtést és fagyasztást a fentiek szerint folytassuk tovább.
Szilvafagylalt
Csökkentsük
a vaníliát egy teáskanálnyira. Főzzük és hűtsük a fentiek szerint. A mélyhűtőben
félig (kásásra) fagyasszuk meg. Adjunk az egészhez 80 dkg friss, érett,
kimagozott szilvából készített pépet (krumplinyomón vagy szitán áttörve, hogy a
héj ne maradjon a pépben).
Ezután
a fagylaltgépben (vagy a fentebb leírt kézi módszert használva) fejezzük be a fagyasztást.
Eperfagylalt
Hagyjuk
ki a vaníliát. A főzést és a hűtést a fentiek szerint végezzük. A mélyhűtőben
félig (kásásra) fagyasszuk meg. Adjunk hozzá 4 dl (esetleg mézzel ízlés szerint
édesített) friss, szitán áttört földiepret. A fagylaltgépben vagy a kézi
módszer szerint fejezzük be a fagyasztást.
Töltött
szilva rummal - Mexikó
Hozzávalók: 36 szem magvaváló
szilva, 9 szem dió bele gerezdekre törve, 1 csésze víz, 0,5 cs. cukor, 1
vaníliás cukor, 1 dl rum.
Vágjuk le a szilva egyik végét,
nyomjuk ki a magot, tegyünk a helyére diót. Rakjuk tűzálló tálba. Főzzünk
szirupot a vízből, cukrokból, öntsük forrón a szilvára. Fedjük le, hagyjuk 2
órát állni. Öntsük le a szirupot, locsoljuk rá a rumot, fedjük le és tegyük a
hűtőbe 4 órára.
Túrótorta (Cheese-cake)
A tésztához: 12 dkg liszt, 4 dkg
kristálycukor, 1 kk. citromhéj, 0,5 cs. vaníliás cukor, 10 dkg vaj, 1 tojássárgája.
A töltelékhez: 1 kg zsíros
tehéntúró, 25 dkg cukor, 0,5 cs. vaníliás cukor, 1 kk. narancs- vagy citromhéj,
3 ek. liszt, csipet só, 5 tojás, 2 tojássárgája, 1 dl tejszín.
A tésztához valókat összegyúrjuk.
1 órára hűtőbe tesszük.
Lisztezett deszkán vagy lisztes
zsírpapíron a tészta feléből 24-26 cm-es kört nyújtunk, és tortaformába
tesszük. Előmelegített forró sütőben 10 percig sütjük.
Kinyújtjuk a maradék tésztát, és
a forma oldalát kibéleljük vele. Habosra keverjük a túrót, lassan belekeverjük
a cukrokat, narancshéjat, lisztet, sót. Egyenként beleütjük a tojásokat és a 2
sárgáját, majd a tejszínt - közben mindig jól elkeverjük. A tésztába öntjük. A
legforróbbra állított sütőben kb. 15 percig sütjük, míg a krém megpirul.
Takarékon sütjük tovább kb. 1 órán át. Vegyük le a tortaforma oldalát. Ha
kihűlt a torta, tegyük 1 napra hűtőbe.
Tetejére tálaláskor tejfölt
önthetünk, vagy friss / konzerv eperrel, kajszibarackkal, őszibarackkal,
díszíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése