DPG Recepttár 233.................................................................................. 1
Galambos ételek...................................................................................... 1
Tartalomjegyzék...................................................................................... 2
Almás, párolt galamb (Katalán recept)...................................................... 3
Almával lerakott galamb (Paloma con manzana)......................................... 3
Álszalonka vajas tésztával...................................................................... 3
Borban pácolt sült galamb...................................................................... 3
Érlelt galambmell ínyenckörettel.............................................................. 3
Falusi galambleves................................................................................ 4
Galamb-becsinált 1............................................................................... 4
Galamb-becsinált 2............................................................................... 4
Galambbecsinált-leves........................................................................... 4
Galamb-becsinált zöldborsóval................................................................ 5
Galambhúsleves................................................................................... 5
Galamb kalácsban................................................................................. 5
Galambleves 1..................................................................................... 5
Galambleves 2..................................................................................... 5
Galambleves zöldborsóval, új zöldségekkel................................................ 6
Galambpörkölt 1................................................................................... 6
Galambpörkölt 2................................................................................... 6
Galambsült.......................................................................................... 6
Gombával töltött galambpecsenye........................................................... 6
Hédervári galambleves 1........................................................................ 6
Hédervári galambleves 2........................................................................ 6
Kapros-gombás galamb vajas lúdgége tésztával......................................... 7
Kunsági pandúrleves............................................................................. 7
Nyárson sült galamb grillben................................................................... 7
Parasztos leves..................................................................................... 7
Párolt galamb....................................................................................... 7
Párolt galamb gombával......................................................................... 7
Párolt galamb lencsén tálalva.................................................................. 8
Pusztai galambpaprikás.......................................................................... 8
Rozmaringos galamb gomba-köntösben sütve, zsályamártással.................... 8
Sült galamb......................................................................................... 9
Töltött galamb 1................................................................................... 9
Töltött galamb 2................................................................................... 9
Zsenge húsú galamb rántva, vajas cukorborsóval....................................... 9
Receptek
Almás,
párolt galamb (Katalán recept)
Elkészítés: A galambokat sózzuk, borsozzuk, és
egy kevés forró olajban pirosra sütjük. Egy lábasban felolvasztunk diónyi
vajat. Hámozott, cikkekre vágott almát teszünk bele. Kiszedjük az alma felét,
ami maradt arra rátesszük a galambokat és beborítjuk a kiszedett almával.
Lefedve közepesen meleg sütőben kb. 30 percig pároljuk. Tálalás előtt
almapálinkával ízesítjük, és tejföllel összeforraljuk. Burgonyapürével
tálaljuk.
Almával
lerakott galamb (Paloma con manzana)
Hozzávalók: 2 galamb, 2 dl tejföl, 1
kávéskanál almapálinka, 3 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 5 alma, egy kevés só, törött
bors.
Serpenyőben megmelegítjük az olajat, és erős
tűzön világosbarnára sütjük benne a galambokat. Megsózzuk, és megborsozzuk.
Lábasban felolvasztjuk a vajat, beleteszünk 3 meghámozott, kimagozott és
negyedekre vágott almát. Ráfektetjük a galambokat s körberakjuk 2 ugyancsak
meghámozott, kimagozott és negyedekre szelt almával. Lefödve, előmelegített
sütőben vagy a főzőlapon, közepes tűzön, 30 percig sütjük. Tálalás előtt a
tejfölt összeforgatjuk a gyümölcspálinkával, és leöntjük vele az almás
galambot. Takaréklángon átmelegítjük, vigyázva arra, nehogy felforrjon. Főtt
burgonyát adunk mellé.
Álszalonka vajas
tésztával
Elkészítés: Fiatal, jól megtűzdelt galambot
bedörzsölünk igen finomra őrölt thymiánnal (kakukkfű), borókamaggal, sóval és a
következő keverékkel töltjük: egy fél igen finomra reszelt vöröshagymát, öt dkg
szitán áttört nyers borjúmájjal elegyítünk. Kevés majoránna, reszelt citromhéj,
és zsálya hozzáadásával, amihez még egypár szegfűszeget, egy borba áztatott
zsemlyét, öt dkg teavajat és fél tojássárgáját adunk. Ezzel az anyaggal
megtöltjük a galambot, pároljuk, mint a nyúlgerincet, zöldségen és fűszeren,
kevés levesglaszét adunk hozzá és vajastésztával tálaljuk.
Borban pácolt sült galamb
Hozzávalók
4 személyre: 1,20 kg pecsenyegalamb, 6 szem szegfűbors, 6 szem egész bors, 1
mokkáskanál borókabogyó, 3 db szegfűszeg, 1,5 dl fehérbor, só, 2 kávéskanál
törött bors, vaj
A
megtisztított, kibontott galambot jól megmossuk, lecsöpögtetjük. A háti részen
végigvágjuk, szétnyitjuk, majd a hát- és mellcsontját eltávolítjuk. 2 dl vizet
a szegfűszeggel, a szegfűborssal, az egész borssal és a borókabogyóval 15-20
percig forralunk, majd kihűtjük. Beleöntjük a fehérbort, és az így elkészített
pácba belehelyezzük a galambot. Hűtőszekrénybe téve egy napig érleljük. Ezután
a pácból kiszedjük, szárazra itatjuk, majd kívül-belül meghintjük sóval és
törött borssal.
Felhevített
vajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Köretként friss tavaszi cukorborsót és
karfiolt adunk hozzá, amit a hús sütéséből visszamaradt vajban párolunk készre,
és vágott petrezselyemmel megszórva adjuk a galamb mellé.
Jó
tudni!
A
sütéshez használt bor, lágy zamatú, félszáraz legyen!
Elkészítési
idő: 30 perc + pácolás
Érlelt galambmell
ínyenckörettel
Hozzávalók:
házigalambmell 5 db, olaj 1 dl, só 2 dkg, bazsalikom 2 g, kakukkfű 1 g,
laskagomba 20 dkg, spárga 15 dkg, brokkoli 10 dkg, mandula 3 dkg, paradicsom 15
dkg, burgonya 15 dkg, só 1 dkg. Tojássárgája 1 db, burgonyapehely 1 dkg,
szerecsen-dió, 1 g, olaj a sütéshez 1 dl, vaj 5 dkg, parajpüré 2 dkg, erőleveskocka
1 db, vörösbor fél dl, liszt 3 dkg.
A
fűszerezett olajban (lásd ételszótár) érlelt, kicsontozott galambmelleket
roston megsütjük. A burgonyából, pehelyből, járulékos anyagokból krokettet
készítünk. A brokkolit sós vízben megfőzzük, a laskagombát vajon megpároljuk, a
paradicsomot megsütjük. A galamb zsírjából parajpüré, leveskocka, liszt
hozzáadásával mártást készítünk, amibe egy kis vörös-bort is keverünk. A
galambmelleket tálra téve mártással leöntjük és a köretet ízlésesen köré,
rakjuk.
Falusi galambleves
Hozzávalók: 4 db fiatal galamb, 200 g sárgarépa, 100 g fehérrépa, 100 g zeller, 20
g vaj, 50 g sampion gomba, 50 g burgonya, 30 g vöröshagyma. Ízlés szerint: Só,
szemes bors, sáfrány, szeklice, rozmaring ág, 1/2 csomag petrezselyemzöld, finommetélt
csíktészta 20 g személyenként
A megtisztított galambokat láng felett
perzseljük át. Így a kezdő kis tollpihéket (szőrszálakat) könnyedén
eltávolíthatjuk. Ezután jól megmossuk, a kis lábacskákat rajta hagyjuk, de a
körmeit levágjuk. Gondosan megnézzük, hogy begy, nyelőcső ne maradjon benne.
Hideg vízbe feltesszük főzni. Ha felforr, lehabozzuk, majd a sárgarépa felével,
és a többi – hasábra vágott – zöldséggel, egész gombával, kis egész
burgonyával, héjas vöröshagymával bezöldségezzük, a fűszerekkel beízesítjük. A
maradék sárgarépát lereszeljük, kevés vajon átpirítjuk, és a levesünkből vett
egy merőkanálnyi lében kiforraljuk, majd a leveshez hozzászűrjük. Így a leves
gyönyörű aranysárga lesz, és nem lesz zsíros. A sáfrány, vagy a vöröshagyma
héja is ezt a célt szolgálja. Szép lassú, gyöngyöző forrással készre főzzük ezt
az igen finom levest. Tálaláskor a galambokat nagyságától függően félbe, vagy
negyedekre vágjuk. A levesestálba hasáb zöldségekre tesszük, mellé rakjuk a
házi kifőtt finommetéltet, és rászűrjük az aranysárga, kristálytiszta
galamblevest, máját, belsőségeket, és finomra vágott petrezselyemzölddel
megszórjuk. Egy jó tanács: a tésztát mindig külön főzzék ki, akár a levében –
így finomabb -, akár külön vízben, de ilyenkor pici olajjal, vagy leves-zsírral
keverjék át a kifőtt, leöblített tésztát.
Galamb-becsinált 1.
Elkészítési idő: 60 perc
Ajánlott ital: Siklósi olasz rizling
Hozzávalók: 2 db galamb, 8 dkg vaj, 5 dkg
vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, 3 g törött bors,
8 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 4 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dl tejszín, só
Elkészítés: A vajat felhevítjük és beletesszük
a negyedekbe vágott, megsózott galambot és mindegyik oldalát elősütjük. A
sütésből visszamaradt zsiradékban a finomra vágott vöröshagymát
megfonnyasztjuk, hozzáadjuk kockára darabolt zöldségeket, és kissé átpirítjuk,
majd az elősütött galambra öntjük. Annyi vízzel öntjük fel, hogy a húst
ellepje, sóval, törött borssal ízesítjük, majd fedővel letakarva pároljuk.
Később hozzáadjuk a kockára vágott gombát, majd a friss zöldborsót, amikor az
anyagok puhára párolódtak, világos vajas rántással sűrítjük, megszórjuk
zöldpetrezselyemmel és tejjel, és tejszínnel felengedjük. Felforraljuk és
párolt rizzsel tálaljuk.
Galamb-becsinált 2.
Hozzávalók: 4 galamb, 1 cs. leveszöldség, 5 dkg vaj, 1 púpozott ek. liszt, 2 dl
tejföl, 1 tojás, 1 cs. petrezselyemzöld, fél citrom leve
A
galambokat 4 részre vágva vajban átsütjük. Hozzáadjuk a karikára vágott
leveszöldséget, sózzuk, kis vízzel puhára pároljuk. Zsírjára sütve, liszttel
meghintve, folyton keverve, 2 percig a tűzön hagyjuk. Kis vízzel felöntjük,
citromlével ízesítjük. Belekeverjük a tejfölt. Olyan sűrűnek kell lennie, mint
a csirkepaprikásnak. Apróra vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
Galambbecsinált-leves
Hozzávalók:
2 gyenge, fiatal galamb, 1, 5 evőkanál olaj, 15 dkg leveszöldség, 2 dkg liszt,
fél citrom, 1 tojássárgája
Elkészítés:
A megtisztított galambokat négybe vágjuk, és a zsiradékon, gyengén megsózva,
fedő alatt félpuhára pároljuk. Közben hozzáadjuk a leveszöldséget (sárgarépa,
petrezselyemgyökér, egy kis zeller), zsírjára pirítjuk, és egy kanál liszttel
lehintjük. Utána vízzel felengedjük és a húst puhára főzzük. A tűzről levéve,
egy fél citrom levével savanyítjuk és hozzákeverünk 1 tojássárgáját.
Citromkarikákkal tálaljuk.
Galamb-becsinált zöldborsóval
(Pigeons
aux petit pois)
Hozzávalók:
2 nagyobb vagy 4 kisebb galamb, 2 vékony szelet tűzdelő szalonna, 5 dkg vaj, 15
dkg füstölt tarja, 50 dkg fejtett zsenge borsó, 10 szem gyöngyhagyma, 1,2 l
tyúkhúslé, 2 kk. liszt, só, bors, petrezselyem.
Tűzdeljük
meg szalonnával a galambokat.
Vajon
pároljuk fehérre, a vékony szeletekre vágott tarját és a hagymafejeket. Szedjük
ki, csepegtessük le. Tartsuk melegen.
Ugyanabban
a zsiradékban hirtelen süssük át a galambokat minden oldalon (15 perc), ezt is
tegyük melegre.
A
visszamaradt zsiradékból, a lisztből készítsünk rózsaszínű rántást, gyors
kevergetés mellett öntsük fel a húslével, s ha forrni kezd, tegyük bele a
galambokat a hagymával és a füstölt hússal együtt, öntsük hozzá a borsót.
Borsozzuk,
ha szükséges, sózzuk. Lefedve, csendes tűzön 45 percig főzzük.
Tálaláskor
megszórjuk petrezselyemmel.
Ital:
száraz vörösbor.
Vinaigrette
= Francia öntet, alapja az ecet
Galambhúsleves
Hozzávalók: 2-3 galamb, sárgarépa, zöldség,
karalábé, zöldpaprika, paradicsom, só, liszt, víz, 1 tojás a levestésztához. A
megpucolt galambokat szétdaraboljuk, és vízben feltesszük főzni. Az első forrás
után a leves habját leszedjük, majd beletesszük a zöldségeket, és sóval ízesítjük.
Mikor a hús megfőtt kiskocka tésztát főzünk hozzá.
Galamb kalácsban
Hozzávalók: 4 fiatal galamb, 6 ek. száraz
kalácsból, vagy egyéb édeskés péksüteményből reszelt morzsa, 2 tojás 2 dl
tejföl, 10 dkg mazsola, 3 ek. olaj, ízlés sz. só
Elkészítés: A galambot tisztítás után
hosszában félbevágom, és annyi csontot szedek ki belőle, amennyit csak
lehetséges. Ezután húskalapáccsal kissé megveregetem, és jól megsózom.
Megmártom a kalácsmorzsában, majd tűzálló tálba fektetem. Rászórom a
leszárazott és megmosott mazsolát, rálocsolom a megsózott tejfölt, és a tálat
szorosan lefedem. Előmelegített forró sütőben 30 percig sütöm, majd a tetejét
megpirítom. Márványsajtos fejes saláta és burgonyapüré illik hozzá.
Galambleves 1.
Két db tisztított és belezett galambot jól
megmosunk és negyedeljük. Hideg vízben feltesszük főni, első habját leszedjük.
Hozzáadjuk a hasábokra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét és a
félbevágott 1/2 fej vöröshagymát. Sóval, szemes borssal és gyömbérrel ízesítjük.
Lassú tűzön a galambot puhára főzzük.
Kivesszük, a levest leszűrjük.
A húst a csontokról leszedjük, metéltre
vágjuk. A levest tejszínnel elkevert tojássárgájával dúsítjuk, és citromlével
kellemesen pikánsra savanyítjuk.
Az összevágott hússal forrón tálaljuk.
Galambleves 2.
Hozzávalók: 4 db öreg galamb, 1 cs. vegyes
zöldség, 1 cs. petrezselyem, 1cs zellerlevél, 1/2 zellergumó, só, 1 db
vöröshagyma, bors, zöldpaprika, levestészta
A jól megtisztított, megmosott galambokat
hideg vízben tesszük oda, jól bezöldségeljük. Addig főzzük, míg jó puha lesz.
Leszűrjük. Közben kifőzzük a levestésztát, és beletesszük a levesbe, majd
rátesszük a galambhúst, rászedjük a
zöldséget és úgy tálaljuk.
Galambleves
zöldborsóval, új zöldségekkel
Hozzávalók:
2 galamb, 2 liter víz, 1 paprika, 1 fej vöröshagyma, zöldborsó, új zöldségek.
Megdinszteljük
a zöldséget, borsót, vízzel felengedjük, beletesszük a felébe vágott galambot,
puhára főzzük. A galamb finom és fenséges, mert mindenféle magvakat eszik.
Régen gyermekágyas asszonynak hordták, a komatál fő étele volt.
Galambpörkölt
1.
Hozzávalók: 6 db galamb, 1 fej vöröshagyma,
1 db zöldpaprika, pirospaprika, só, bors, olaj vagy zsír.
A hagymát apró kockákra vágjuk, és
megpároljuk. A galambokat félbevágjuk, és rátesszük. A hagymát a hússal tovább
pároljuk, megszórjuk pirospaprikával, sóval, és felöntjük vízzel, hogy félig
ellepje. Beletesszük a borsot, és puhára főzzük. Pici liszttel - vagy
kukoricakeményítővel - megszórva besűríthetjük, de mindenképpen zsírjáig
párologtassuk el a levét.
Galambpörkölt 2.
Hozzávalók:
Galamb 4 db, zsír 15 dkg, hagyma 2 fej, paprika, só 1-1 késhegynyi.
Elkészítése:
Úgy készül, mint a csirkepörkölt.
Ha
a pörköltet gulyásszerűen akarjuk készíteni, úgy több lével főzzük.
Galambsült
Hozzávalók:
6 db megtisztított galamb, zsír vagy olaj, só, bors, majoránna, Vegeta.
A
galambokat kettévágjuk, és nagy lábasba tesszük. Jól megsózzuk, borsozzuk,
majoránnázzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Addig sütjük, míg
zsírjára sül. Ha nem puhult meg eléggé, időnként újra felöntve tovább pároljuk,
majd ha már jó, zsírjára ( és pirosra ) sütjük.
Gombával töltött galambpecsenye
Hozzávalók:
6 db házigalamb, 25 dkg császárszalonna, 30 dkg erdei gomba, 8 dkg vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma, 2 db tojássárgája, törött bors, só.
A megtisztított házigalambokat a következő
töltelékkel töltjük: a császárszalonna felét keskeny csíkokra vágjuk,
felhevítjük, és zsírjában sárgásra sütjük az apróra vágott vöröshagymát, az
összezúzott fokhagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott erdei gombát, törött borssal,
sóval ízesítjük, és amikor a gomba már puha, hozzáadjuk a két tojássárgáját, és
alaposan elkeverjük. Az így nyert masszát a megtisztított és előkészített
galambok belsejébe töltjük, és a hasüregi nyílást összevarrjuk. A galambokat
kívül sóval enyhén bedörzsöljük, szalonna-szeletekbe burkoljuk, és sütőben
közepes tűzön többszöri locsolgatás közben puhára sütjük. Gombás rizzsel
tálaljuk.
Hédervári
galambleves 1.
Hozzávalók: 2 galamb, 10 dkg sárgarépa, 5
dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, só, bors, gyömbér, 2
tojás, 1.5 dl tejszín, 1 kávéskanál liszt, 2 dkg zsír.
A megtisztított öreg galambokat négy-négy
darabba vágjuk, és hideg vízben tesszük fel főni. Miután felforrott,
lehabozzuk, beletesszük a vegyes zöldséget, a fűszereket, megsózzuk, és lassú
forralással puhára főzzük. A levest leszűrjük. A galambok húsát a csontokról
leszedve finomra vagdaljuk, megsózzuk, borsozzuk, egy tojást és a lisztet
hozzákeverve, dió nagyságú gombócokat készítünk belőle, és belefőzzük a leszűrt
levesbe. Tálaláskor tejszínnel elkevert tojássárgájával behabarjuk, és
citrommal ízesítjük.
Hédervári galambleves 2.
Elkészítési
idő: 60 perc
Hozzávalók:
2 db galamb, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg karalábé,
8 dkg vöröshagyma, 2 g egész bors, 2 g gyömbér, 2 db tojás, 3 dkg liszt, 2 g
őrölt bors, 1 db tojássárga, 2 dl tejszín, só
Elkészítése:
A leves készítéséhez öregebb galambokat válasszunk, mert csak ennek a húsa
alkalmas tartalmas, jó ízű leves készítésére. A megtisztított galambokat negyedekbe
vágjuk és 1,5 liter hideg vízbe feltesszük főni. Amikor felforrt, a tetején
lévő habot eltávolítjuk és beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket és az
egész fej vöröshagymát. Sóval, egész borssal, gyömbérrel fűszerezzük.
Takaréklángon, gyöngyöző főzéssel a húst puhára főzzük, majd a levest
leszűrjük. A húst a csontokról leszedjük és ledaráljuk. A darált, főtt
galambhúshoz hozzáadjuk a tojást, lisztet, sóval, őrölt borssal fűszerezzük, és
gombócokat formálunk belőle. A gombócokat a leszűrt levesbe főzzük, majd a
levest a tűzről lehúzzuk és állandó keverés mellett beleöntjük a tejszínnel
összekevert tojássárgát. Citromlével enyhén pikánssá tehetjük.
Kapros-gombás galamb vajas lúdgége tésztával
Hozzávalók: 2 db galamb, 15 dkg zsír, 10 dkg
vöröshagyma, 1 dkg pirospaprika, 12 dkg gomba, 1 csomó kapor, 10 dkg
paradicsom, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 20 dkg lúdgége tészta, 3
dkg vaj, só
Elkészítés: A megtisztított, jól megmosott
galambokat negyedekbe vágjuk. Zsírban finomra vágott vöröshagymát pirítunk,
megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és azonnal felengedjük egy kevés
vízzel. Amikor zsírjára visszapárolódott, beletesszük az előzőleg megsózott és
forró zsírban elősütött, negyedelt galambokat. Fedővel letakarva, rövid lében
pároljuk, sóval ízesítjük. A galamb elősütéséből visszamaradt zsírban a kockára
vágott gombát lepirítjuk, megsózzuk, majd a friss, apróra vágott kapor felével
meghintve néhány pillanatig pirítjuk, majd az egészet a galambra öntjük. Amikor
a hús félig puha, hozzáadjuk a kockára darabolt paradicsomot. Végül tejfölös
habarással sűrítjük, majd egy kevés tejszínt öntünk hozzá. A sós vízben
kifőzött lúdgége tésztát olvasztott vajra téve, átforrósítjuk, és külön
edényben adjuk a galambhúshoz.
Kunsági pandúrleves
Hozzávalók
(6 személyre): 3 fiatal galamb vagy 3 fiatal csirke, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg
petrezselyemgyökér, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg karalábé, 5 dkg zeller, néhány
szem feketebors, só, pirospaprika, szerecsendió-virág, egy kis gyömbér, 1
gerezd fokhagyma, egy kevés paradicsompüré, 4 dkg zsír, 2 dl tejföl.
A
megtisztított galambokat vagy csirkéket negyedekre daraboljuk, és hideg vízben
feltesszük főni. Ha forrásnak indult, lehabozzuk, bezöldségeljük, és
fűszerezzük. A puhára főtt galambokat kiszedjük a levesből, a leszűrt levet
pedig barnára pirított rántással és egy héjastól feldarabolt fél citrommal
felfőzzük. Hozzátesszük a galamb-negyedeket, a karikára vágott zöldséget és 2
dl tejfölt, utánízesítjük, még néhány percig forraljuk, majd forrón tálaljuk. Tálaláskor sós vízben kifőtt lúdgégetésztát
teszünk bele.
Nyárson sült galamb grillben
Hozzávalók:
4 db galamb, só, bors, majoránna
A
galambokat egészben hagyva jól besózzuk, borsozzuk, majoránnázzuk, és a
villákra felszúrva pirosra sütjük.
Parasztos leves
Hozzávalók:
2 galamb, 1 csomó zöldség, só, finommetélt.
A
megtisztított galambokat vágjuk négybe, és egy csomó zöldséggel tegyük fel főni
2,5 l vízben. Ha a hús megpuhult, a zöldséget vegyük ki, és a levesbe főzzük be
a finommetéltet.
Párolt galamb
Az
alaposan megtisztított és megmosott fiatal galambokat enyhén sós vízben, fedő
alatt kb. fél óráig főzzük. A vízbe tehetünk egy kis vajat is. Ügyeljünk rá,
hogy a víz mindig elfedje a galambokat.
Párolt
galamb gombával
Hozzávalók:
6 db házigalamb, 25 dkg császárszalonna, 30 dkg erdei gomba, 10 dkg vöröshagyma,
5 dkg liszt, 3 dl húslé, kevés törött bors, só.
A
kellően megtisztított - nem öreg- házigalambokat hosszában kétfelé vágjuk.
Keskeny csíkokra összevágott császárszalonnát serpenyőben felhevítjük, és
amikor zsírját kiadta, kiszedjük a szalonnadarabkákat, és sóval bedörzsölt,
liszttel meghintett félbevágott galambokat mindkét oldalukon közepes hevességű
tűzön világos pirosra sütjük. Amikor a galambok megsültek, kiemeljük a
serpenyőből, és a lábasba helyezzük. A visszamaradó zsírhoz hozzátesszük az
apróra vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma sárgás színű lett, hozzáadjuk a
szeletekre vágott erdei gombát, törött borssal enyhén meghintjük, 3 dl húslével
felöntjük, kellően sózzuk, és a galambokra öntjük. Néhány percig együtt forraljuk,
és gombás rizzsel tálaljuk.
Párolt
galamb lencsén tálalva
Hozzávalók
4 személyre: 4 galamb, 10 dkg húsos szalonna, 4 evőkanál zsír, 1 sárgarépa, 1
fehérrépa, 1 babérlevél, 1 evőkanál ecet, fél citrom leve, 10 szem bors, 1
evőkanál só
A
lencsefőzelékhez: 50 dkg lencse, 2 evőkanál zsír, 1 kis fej vöröshagyma, 3
evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 kávéskanál ecet, fél citrom reszelt héja, 1
kávéskanál só
A
fiatal galambot jól megtisztítjuk, megmossuk, besózzuk, vékony
szalonnaszeletekkel megtűzdeljük, zsírban megpirítjuk, 1 dl vízzel felöntjük, a
kis kockákra vágott leveszöldséggel, ecettel, szemes borssal, citromlével
puhára pároljuk. A lencsefőzelékhez az alaposan megtisztított, megmosott
lencsét sóval, a citromhéjjal annyi hideg vízben tesszük fel főni, hogy a víz
elfedje. Amíg egészen puhára fő, zsírban megpirítjuk a finomra vágott hagymát,
a liszttel és a lencse levével rántást készítünk, besűrítjük vele a főzeléket,
ecettel és sóval ízesítjük, elkeverjük a tejföllel.
A
lencsefőzeléket tálalóedénybe tesszük, ráhelyezzük a félbevágott galambokat, a
sült szalonnaszeleteket összetördeljük, és a főzelékre öntjük az átszűrt
pecsenyelével együtt.
Jó
tudni!
A
galambfiókákat konyhai célra is tenyésztik. Általában amikor elérik a félkilós
súlyt (4 hetes korban), akkor sütik vagy párolják.
Elkészítési
idő: 1 óra
Pusztai galambpaprikás
Hozzávalók: 8 dkg zsír, 12 dkg vöröshagyma, 5
g pirospaprika, 2 db galamb, 12 dkg zöldpaprika, 8 dkg paradicsom, 2 dl tejföl,
4 dkg liszt, 1 dl tejszín, só
Elkészítés: A felhevített zsírban a finomra
vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, és
azonnal beletesszük a jól megmosott, negyedekbe vágott galambokat. Megsózzuk,
és kevés vízzel felengedjük, és fedővel letakarva pároljuk. Amikor a hús félig
puha, hozzáadjuk a szeletekre vágott zöldpaprikát, majd a cikkekre darabolt
paradicsomot. Teljes puhuláskor tejfölös habarással sűrítjük, kevés tejszínt
öntünk hozzá és felforraljuk. Köretnek májas-galuskát adunk mellé.
Rozmaringos galamb
gomba-köntösben sütve, zsályamártással
Hozzávalók:
4 db galamb, 2 dkg só, 1 kávéskanál őrölt fehér bors, 1 kávéskanál
rozmaring, olaj a sütéshez, Gomba-köntös: 8 szelet Pesti kenyér, 2 dl tej, 10
dkg vaj, 1 teáskanál só, csipet őrölt fehérbors, 1 csomó petrezselyemzöld, 25
dkg gomba, 2 egész tojás, Zsályamártás: 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1 csésze
húsleves, 1 pohár tejszín, 1 csomó zsálya, ha lehet, friss
Elkészítés: A megtisztított, megmosott
galambokat kívül-belül a fűszerekkel beszórjuk. Olajjal meglocsoljuk.
Középmeleg sütőben gyakori locsolgatással aranysárgára sütjük. Sütés után
kettévágjuk. A mellrészeket leválasztjuk, és a nagyobb csontokat kivesszük
belőle. Ezután elkészítjük a gomba-köntöshöz a masszát. A kenyérszeleteket apró
kockákra vágjuk, sütőben megszárítjuk. A tejjel, olvasztott vajjal, fűszerekkel
és a két tojással jól összekeverjük. A mellhúst lefektetjük egy sütőlemezre, a
masszával vékonyan beborítjuk, majd a vékonyra szeletelt gombával betakarjuk.
Sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Egy kis lábasban vajból és lisztből vajas
rántást készítünk. A húslevessel és a tejszínnel felöntjük, hozzáadjuk a
fűszereket és az apróra vágott friss zsályát. Kiforraljuk. Ízlés szerint
petrezselymes burgonyával, illetve párolt vajas, zöldséggel tálaljuk.
Sült galamb
Tisztítsuk
meg a galambokat; három fog kelleni egy tálhoz. Töröljük száraz ra. Süssük meg
õket forró olajban. Tegyünk salátaleveleket egy tálba, mielõtt a sült galambot
belehelyezzük. Díszítsük Sült wun tun-nal. Ez az étel legjobb ízû a wai-yim
nevû különleges kínai sóval.
Töltött galamb 1.
Hozzávalók 4 személy részére: 4 db galamb,
25 dkg zsemlemorzsa, 4 db tojás, 1 l olaj, petrezselyemlevél, 1 kk.
pirospaprika, ételízesítő, bors, só
Fiatal galambokat érdemes az étel
elkészítéséhez felhasználni, amelyeket forró vízben kopasztunk meg. (Ha hideg
vízben kopasztanánk, a gyenge bőrük felszakadna.) Hideg vízben megmossuk a
galambokat; a fejüket, lábukat levágjuk. Hátul megnyitjuk, és kiszedjük a
belsőségeket. Az ehető belsőségeket ledaráljuk, és a zsemlemorzsával, a felaprított
petrezselyemlevéllel, kevés pirospaprikával, a felvert nyers tojással, borssal,
ételízesítővel, sóval és 2 evőkanálnyi olajjal alaposan összekeverjük. Az így
elkészített töltelékkel megtöltjük a galamb belsejét. Ezután a nyílásnál
összevarrjuk.
Lekenjük olajjal, és a rostélyos rácson
ropogósra sütjük úgy, hogy sütés közben többször is meglocsoljuk olajjal.
Töltött galamb 2.
Hozzávalók:
Galamb 4 db
Elkészítése:
Ugyanúgy készül, mint a töltött csirke.
Zsenge húsú galamb rántva, vajas cukorborsóval
Hozzávalók: 2 db galamb, 3 g őrölt bors, 8 dkg
liszt, 2 db tojás, 15 dkg morzsa, 12 dkg vaj, 1 csomó zöldpetrezselyem, 80 dkg
zöldborsó, 2 dkg cukor, só,
Elkészítés: A meg-tisztított és jól megmosott
galambot a hátán végigvágjuk, mell- és hátcsontját eltávolítjuk. Megsózzuk, és
enyhén meghintjük őrölt borssal. Lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába
bundázzuk, majd a felhevített vajban szép pirosra sütjük. A sütésből
visszamaradt vaj felében finomra vágott zöldpetrezselymet pirítunk, amelyet
tálaláskor a megsütött galambokra öntünk. A frissen bontott zöldborsót sós,
enyhén cukros vízben megfőzzük, leszűrjük és a vaj megmaradt részébe téve, jól
átforrósítjuk, majd a kitálalt galamb mellé tesszük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése