BURGONYÁS POGÁCSA
A tésztához
·
300 g burgonya
(főtt, áttört) Most akciós az Aldiban!
·
800 g búzaliszt (BL55)
·
250 g margarin
·
50 g zsír - sertés
·
30 g élesztő (friss)
·
300 ml 2,8%-os tej
·
1 kávéskanál kristálycukor
·
1 evőkanál só
·
2 db tojás (közepes, "M"-es
méretű)
A kenéshez
·
1 db tojás (közepes, "M"-es
méretű)
Elkészítés
A
burgonyákat megfőzzük, majd meghámozzuk, és burgonyanyomón áttörjük. Hagyjuk
kihűlni.
100 ml
tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt majd 10 perc alatt
felfuttatjuk.
A lisztet
egy tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a zsírt, a
margarint és összemorzsoljuk őket, majd mehet hozzá a tojás, só, a felfuttatott
élesztő a maradék 200 ml tej és a kihűlt burgonya. Az egészet jól összegyúrjuk,
dagasszuk, majd tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen 1,5 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára tesszük, összehajtogatjuk vagy
átgyúrjuk, utána kinyújtjuk 1,5 cm magasra, késsel becsíkozzuk, majd pogácsa
szaggatóval kiszaggatjuk. Két tenyerünk közt kicsit megsodorgatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 10 percig letakarva
kelesztjük még. Érdemes helyet hagyni köztük, mert még sütés közben is fognak
kicsit nőni. A tojást kis tálba villával felverjük, majd megkenjük a pogácsákat
és 200 C fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése