A Drótpostagalamb recepttára
122. könyv
Dinnyeételek
Tartalomjegyzék
RECEPTEK........................................................................................................................... 4
Albigens kehely - töltött sárgadinnye......................................................................... 4
Aromás gyümölcssaláta (indiai)................................................................................. 4
Csirkemell gyümölccsel............................................................................................... 4
Dinnyekoktél 1............................................................................................................. 4
Dinnyekoktél 2............................................................................................................. 5
Dinnyekoktél 3............................................................................................................. 5
Dinnye poharakban.................................................................................................... 5
Dinnyesaláta............................................................................................................... 5
Dinnye sonkasalátával................................................................................................ 5
Dinnyés sonka............................................................................................................. 5
Dionüszosz saláta........................................................................................................ 6
Görögdinnye vörösborban......................................................................................... 6
Gyümölccsel töltött sárgadinnye................................................................................ 6
Gyümölcssaláta "Laura" módra 1. (4 személyre)........................................................ 6
Gyümölcssaláta "Laura" módra 2............................................................................... 6
Fehérboros, mazsolás muffin....................................................................................... 7
Hideg sárgadinnyeleves............................................................................................. 7
Hideg sárgadinnyeleves görögösen........................................................................... 7
Macedón saláta......................................................................................................... 7
Majonézes dinnye 1.................................................................................................... 7
Majonézes dinnye 2.................................................................................................... 8
Mandulás gyümölcssaláta.......................................................................................... 8
Nyári gyümölcssaláta.................................................................................................. 8
Részeges sárgadinnye................................................................................................ 8
Részeg nyárvégi gyümölcskehely............................................................................... 8
Rumos dinnye.............................................................................................................. 9
Rumos görögdinnye.................................................................................................... 9
Rumos sárgadinnye.................................................................................................... 9
Sárgadinnye cukros-ecetesen.................................................................................... 9
Sárgadinnyeíz héjából................................................................................................ 9
Sárgadinnyedzsem..................................................................................................... 9
Sárgadinnyelekvár.................................................................................................... 10
Sárgadinnye leves I................................................................................................... 10
Sárgadinnyeleves II................................................................................................... 10
Sárgadinnye-saláta mentával.................................................................................. 10
Sárgadinnye sonkával 1............................................................................................ 11
Sárgadinnye sonkával 2,........................................................................................... 11
Sárgadinnye sósan.................................................................................................... 11
Sárgadinnye turmix................................................................................................... 11
Sárgadinnye túrókrémmel......................................................................................... 11
Sárgadinnyetorta...................................................................................................... 12
Sárgadinnyés gyümölcssaláta.................................................................................. 12
Sárgadinnyés torta.................................................................................................... 12
Sonkás-dinnyés hagymasaláta................................................................................. 12
Spanyol dinnyesaláta................................................................................................ 12
Tejszínes hideg sárgadinnyeleves.............................................................................. 12
Töltött dinnye 1.......................................................................................................... 13
Töltött dinnye 2.......................................................................................................... 13
Töltött görögdinnye................................................................................................... 13
Töltött sárgadinnye 1................................................................................................. 13
Töltött sárgadinnye 2................................................................................................. 13
Töltött sárgadinnye 3................................................................................................. 14
Töltött sárgadinnye 4................................................................................................. 14
Turkesztáni sonkasaláta............................................................................................. 14
Vaníliás dinnye.......................................................................................................... 14
Albigens kehely - töltött sárgadinnye
(Coupe albigeosis)
2
közepes sárgadinnye, 3-4 articsóka-java (konzerv), 1 közepes alma, 1 banán
(vagy 2 őszibarack), pár szem dióbél, 2 dl muskotályos fehérbor.
A
dinnyéket keresztben elvágjuk, kimagozzuk. Kiskanállal vagy gyümölcsfúróval
kiszedegetjük a húsát.
Az
articsókát, hámozott almát, banánt (őszibarackot), összevágjuk.
Durvára
törjük a diót.
Óvatosan
összekeverjük a hozzávalókat. Beletöltjük a dinnye héjába, meglocsoljuk borral.
Fél
órát tartsuk hűtőben, majd jégkockákkal megrakott tálon tálaljuk.
Aromás
gyümölcssaláta (indiai)
Hozzávalók: 3 evőkanál cukor, 1,5
dl víz, 1 rúd fahéj, 4 kardamómi-hüvely szétzúzva, 1 szegfűszeg, 1 narancs
leve, 1 limet (vagy citrom) Ieve, 1 mézédes sárgadinnye, 1 nagyobbacska szelet
görögdinnye, 2 érett gujava, 3 érett nektarin, körülbelül 18 szem eper, kevés
pirított kókuszreszelék a megszóráshoz, mentaágak vagy rózsaszirmok a
díszítéshez, Iecsepegtetett görög joghurt a tálaláshoz.
Elkészítés: Először elkészítjük a
szirupot. A cukrot, a vizet, a fahéjat, a kardamomot és a szegfűszeget egy
lábosba tesszük, felforraljuk, és addig kevergetjük, amíg a cukor megolvad.
Lassú tűzön 2 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a narancslét
és a limet levét, és hagyjuk kihűlni. A dinnyék húsát kimagozzuk, és szeletekre
vágjuk. A gujavát félbevágjuk, kikaparjuk a magokat, majd meghámozzuk, és a
gyümölcshúst felszeleteljük. A nektarint cikkekre, az epret félbevágjuk. Az
előkészített gyümölcsdarabkákat látványosan tálkákra rendezzük. A kihűlt
szirupot leszűrjük, és a gyümölcsdarabkákra kanalazzuk. Megszórjuk egy kevés
pirított kókuszreszelékkel. Mentaágakkal vagy rózsaszirmokkal díszítve
tálaljuk, és ízlés szerint joghurtot kínálunk hozzá.
Csirkemell gyümölccsel
Hozzávalók 4 személyre: 500 g
csirkemellfilé, só, fehérbors, 3 ek. olaj, 2 narancs, 1 sárgadinnye, 2 fej
cikóriasaláta, 4 dl salátaöntet
A csirkemellfiléket sózzuk,
borsozzuk, és serpenyőben kevés zsiradékon megsütjük. A dinnyét cikkekre
vágjuk, a salátát leveleire szedjük, a narancsot meghámozzuk, feldaraboljuk, s
amikor a sült hús mellé kínáljuk, meglocsoljuk a salátaöntettel. Ezt készen is
vásárolhatjuk, nagy a választék, de elkészíthetjük otthon is, a variációk sora
végtelen. Az alap: 2-2 dl tejföl és joghurt összekeverve, ízlés szerint sóval,
borssal, cukorral, mustárral, citromlével ízesítve, kerülhet bele reszelt
márványsajt vagy apróra vágott friss zöldfűszer, ki ahogy szereti.
Dinnyekoktél 1.
Kb. fél kg sárgadinnye, 1 sült csirkemell, 2 dl joghurt, fél cs.
zellerzöld, fél fej saláta, só, őrölt bors, ízlés szerint
A lehűtött dinnyét meghámozzuk, belsejét a sült csirkehússal együtt apró
kockára vágjuk, a joghurtot egy tálban elkeverjük a feldarabolt anyagokkal, a
finomra vágott zellerzölddel, ízesítjük. Salátalevéllel bélelt kehelypoharakba
töltjük - de nem túl szorosan - a lehűtött koktélt. Tetejére díszítésül
karalábéfúróval kivájt dinnyegolyót és egy szép kis zellerlevelet helyezünk.
Dinnyekoktél 2.
50 dkg zöldbélű dinnye, 25 dkg sovány, nyers füstölt sonka, só, fél tubus
natúr majonéz, 1.5 dl tejföl, 5 cl brandy, 1 citrom, salátafűszer-keverék,
ketchup
A dinnyehúsból karalábéfúróval golyókat formázunk. A sonkát a golyókkal
egyezőméretű kockákra vágjuk, ezeket az alábbi mártásba keverjük: a majonézt,
tejfölt kis ketchuppal, a konyakkal simára dolgozzuk, sóval,
salátafűszer-keverékkel ízesítjük, tálalása, díszítése azonos a "DINNYEKOKTÉL
1"-nél leírtakkal.
Dinnyekoktél 3.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg
görögdinnye, 1-1 sárga és zöld húsú sárgadinnye, 2 ek. kristálycukor, 1 citrom
leve, kevés triple-sec, 1 l narancslé
A dinnyék húsából karalábévájóval
golyókat formázunk, és összekeverjük őket. Ráöntjük a narancslevet, melybe
belekevertük a többi hozzávalót. Hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek,
olykor meg is keverhetjük. A legmutatósabb, ha a dinnyehéjakba visszatöltve
tálaljuk.
Dinnye
poharakban
(2 személyre)
30 dkg görög- vagy
sárgadinnye, 0.5 dl narancslikőr, száraz pezsgő
A kimagvalt dinnyedarabokat összeturmixolva elkeverjük a likőrrel. Magas
poharakat félig megtöltve tört jéggel, ráöntjük a gyümölcspürét, felöntjük
jéghideg pezsgővel. Ha pezsgő helyett ásványvízzel töltjük fel, gyerekek is
fogyaszthatják.
Dinnyesaláta
Hozzávalók:
2 db sárgabélü sárgadinnye (kb. 1 kg), 8 dkg porcukor, 1/2 dl rum, 2 dl
tejszín, 2 evőkanál porcukor a tejszínhez.
Elkészítés: Félbevágjuk a sárgadinnyéket,
akár a zsemlét, és karalábékifúróval kis gömböket vágunk a húsából. Tálba téve
megöntözzük sűrű sziruppal, amit a cukorból pár csepp vízzel főztünk meg a
rummal, és alaposan lehűtjük. (Legjobb csavaros üvegekbe töltve tenni, nehogy a
többi bent lévő étel, szagot kapjon tőle.)
A kivájt fél dinnyehéjakba töltve tálaljuk,
és kemény, édes tej-színhabot kínálunk hozzá egy külön tálkában, hogy ki-ki,
ízlésének megfelelő mennyiséget tegyen a dinnyesalátájára.
Dinnye sonkasalátával
200 g felkockázott sonkát tálban jól
elkeverünk néhány szem összevágott dióval, 1 kisebb szeletekre vágott
zellerszárral és 4 evőkanál majonézzel
A sonkás keveréket 2 közepes kantalup dinnye
kivájt közepébe töltjük
Dinnyés sonka
60
perc
Nehézség:
1
Hozzávalók:
50 dkg főtt, bőrös füstölt sonka vagy tarja, 1 kicsi, kemény, kissé éretlen
sárgadinnye (vagy házilag eltett sárgadinnyebefőtt, esetleg ecetes
sárgadinnye), 5 dkg vaj, fél citrom leve, késhegynyi őrölt gyömbér, ugyanennyi
őrölt szegfűszeg, mokkáskanálnyi őrölt fehér bors, csipetnyi cukor
A
sárgadinnyét meghámozzuk, magházát kidobjuk, húsát kis kockákra vágjuk. Kevés
citromlével meglocsoljuk, egyharmadát kikent tűzálló tálba terítjük. A bőrös
sonkát bőrével felfelé a dinnyekockákra fektetjük, és a fűszerekkel megszórjuk.
Elosztjuk rajta a maradék dinnyét és rácsurgatjuk a fél dl vízben felolvasztott
vajat. A tálat lefedjük, és forró sütőben 20 percig sütjük, majd a tetejét
levéve, 10-15 percig pirítjuk. Tálalás előtt a sonkát vékonyan felszeleteljük,
köré halmozzuk a párolt sárgadinnyét, és burgonyalángossal vagy burgonyalepénnyel
kínáljuk. (Ha befőttből készítjük, akkor azt levétől lecsöpögtetjük, és több
citromlevet csöpögtetünk rá. Ecetes sárgadinnye esetén a dinnyeléből használunk
fel, a vajat is ebben keverjük el.)
Dionüszosz saláta
Hozzávalók:
30 dkg uborka, 30 dkg kemény paradicsom, 1 csokor kapor vagy néhány
lestyánlevél, 1 vékony szelet görögdinnye.
Az
öntethez: 1 ek. citromlé, 3 ek. olívaolaj, 0,5 dl édeskés konyak, só, bors.
A
megmosott, szárazra törölt uborkát, paradicsomot felszeleteljük. Hozzáadjuk a vágott
kaprot (lestyánt) és a kimagozott, kockára vágott görögdinnyehúst. Elkészítjük
az öntetet, a salátához keverjük. Jól behűtjük.
Görögdinnye
vörösborban
A
görögdinnyét félbevágjuk, és karalábé kiszúróval vagy kiskanállal kis golyókat
vágunk ki belőle, természetesen magok nélkül. Jól záródó üvegekbe töltjük, és -
a dinnye édességétől függően - 2-3 evő-kanál porcukorral meghintjük, a kapható
legédesebb vörös borral derékig leöntjük. Az üvegeket lezárva, hűtőszekrénybe
tesszük, és hűtés közben időnként felrázzuk, hogy a bor íze a dinnyét jól
átjárja. Üvegtányérban vagy talpas poharakban tálaljuk, kevés levet öntve alá.
(Különösen az őszi, bizony már gyakran ízetlen dinnyét tálaljuk jól így.)
Gyümölccsel töltött
sárgadinnye
Hozzávalók
6 személyre: 1 sárgadinnye, 1 kg vegyes gyümölcs (alma, körte, cseresznye,
kajszi- és őszibarack - illetve amilyen éppen van), 20 dkg porcukor, 1 citrom
leve, 0.5 dl narancslikőr.
A
gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk (attól függően, hogy milyet
használunk), darabokra vágjuk, s egy tálban lecukrozzuk. A dinnye tetejét
levágjuk, a belsejét kanállal kiszedjük, a kivájt gömböket összekeverjük a
lecukrozott gyümölccsel, ráfacsarjuk a citrom levét, s az egészet betöltjük a
kivájt dinnyébe. Meglocsoljuk a narancslikőrrel, erre visszatesszük a
dinnyekalapot, s néhány órára hűtőbe tesszük.
Gyümölcssaláta
"Laura" módra 1. (4 személyre)
Hozzávalók:
Télen: alma, narancs, citrom, banán, mirelit
sárgabarack, meggy, málna, körte, ananászkonzerv.
Nyáron: mindenféle gyümölcs és kisméretű
sárgadinnyék, összesen kb.1 kg gyümölcs, konyak aroma, cukor.
Elkészítés: A citromot kifacsarjuk,
feloldjuk benne a cukrot. Ebbe keverjük az apróra vágott almát, így nem barnul
meg. Aztán jöhet hozzá a többi gyümölcs, szintén igen apróra vágva. Utána
megöntözzük egy kis konyak aromával, így a gyerekek is ehetik, egészen kicsi
korban is. A lényege az egésznek a mirelit málna (nyáron friss), amit a végén
kell hozzákeverni. Ettől szép piros színű s érdekes zamatú lesz az egész.
Fogyasztás előtt jól be kell hűteni. Önmagában, de még sült vadhúsokhoz is
kitűnő csemege. Nyáron, dinnyeszezonban apró sárgadinnyék tetejét levágjuk, jól
kibelezzük, a belét a salátába keverjük, majd az egész salátát a kis dinnyékbe
töltjük, és így hűtjük be. Így nemcsak az íze finom, de igen gusztusos a
kinézete is. (Bokorné György Laura oboaművésznő receptje.)
Gyümölcssaláta "Laura" módra 2.
Hozzávalók: Összesen kb. 1 kg gyümölcs:
citrom, málna (lehet fagyasztott), télen narancs, banán, alma, befőtt, mirelit
gyümölcsök, nyáron bármilyen idénygyümölcs és kicsi sárgadinnyék; konyak (vagy
esszencia), cukor.
A citromot kifacsarjuk, feloldjuk benne a
cukrot. Ebbe keverjük az apróra vágott almát, így nem barnul meg. Utána jöhet
bele a többi gyümölcs - a málna kivételével - szintén apróra vágva. Megöntözzük
a konyakkal (vagy az aromával). Utoljára keverjük bele a friss vagy fagyasztott
málnát. Fogyasztás előtt jól be kell hűteni. Dinnyeszezonban apró
sárgadinnyéket kettévágunk, a belét a salátába vágjuk, és a salátát a kis
dinnyékbe töltve hűtjük be.
Fehérboros, mazsolás muffin
Hozzávalók
(12 db): 2 db tojás, 15 dkg barnacukor, 15 dkg reszelt sárgadinnye vagy alma, 2
evőkanál méz, 1,5 dl étolaj, 2 dl fűszeres bor (pl. muskotályos), 30 dkg liszt,
1 dkg sütőpor.
A
formákat kivajazzuk. A tojást, a barnacukrot, a gyümölcsöt, mézet alaposan, 4-5
percig összekeverjük. Rövid ideig pihentetjük, majd folyamatos keverés mellett
hozzáöntjük a bort és utána az olajat. Ismét pihentetjük. Hozzákeverjük a
sütőporral elkevert lisztet. Kb. 6-8 órára hűtőbe tesszük, közben többször
átkeverjük. Nyomózsákkal vagy beolajozott evőkanállal a masszát a formákba
töltjük. 180 °C-on 30-35 percet sütjük. Miután kihűlt, a tetejét porcukorral
meghintjük.
Hideg sárgadinnyeleves
Hozzávalók: , 30-35 dkg jó érett,
édes sárgadinnye, 1 szelet fehér kenyér meghámozva, 2 evőkanál héjától
megtisztított, darált fehér mandula, 6 dl száraz fehérbor, 1 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál olívaolaj, csipetnyi só, csipetnyi bors.
A sárgadinnyét meghámozzuk, magját
kikotorjuk, majd a dinnye felét apró kockákra vágva félretesszük. A másik felét
nagyobb darabokra aprítjuk, turmixgépbe tesszük a darált mandulával, a szétmorzsolt
kenyérrel, az olajjal, a sóval, borssal és a zúzott fokhagymával. A bort is
ráöntjük, és az egészet addig forgatjuk, míg a keverék pépes lesz. A sűrű
levest legalább két óráig hűtjük. Tálalás előtt az előhűtött leveses-csészékbe
teszünk 2 jégkockát, elosztjuk benne a félretett dinnyét és ráöntjük a levest.
Hideg
sárgadinnyeleves görögösen
Hozzávalók: 1 kg sárgadinnye, 2 dl fehérbor,
3 cl triple sec, 3 cl konyak, 1 db citrom, 2 dl tejszín.
A kettévágott sárgadinnyéből karalábévájóval
kis golyócskákat fúrunk ki. Üvegtálba tesszük, meglocsoljuk a borral,
triple-seckel, konyakkal és a citromlével.
A sárgadinnye fennmaradó részét a tejszínnel
együtt turmixgépbe öntjük és pépesítjük. Hozzászűrjük a golyócskákon lévő
levet. Tálaláskor előhűtött csészékbe öntjük, és mindegyikbe 5-6
sárgadinnyegolyót teszünk.
Elkészítési idő: 40 perc
Macedón saláta
60 perc
Nehézség: 1
Azonos mennyiségű húsos zöldpaprika, nagyobb
uborka, apró uborka, vöröshagyma, apró zöld dinnye, apró zöld paradicsom, ecet,
só, cukor 1-2 babérlevél, 1-1 teáskanál szemes fekete bors, szegfűbors, 1
mokkáskanál őrölt gyömbér, l-es üvegenként késhegynyi benzoesavas nátrium
Az összes zöldségfélét alaposan megmosom. A
zöldpaprikát kicsumázom, és karikákra vágom, a nagy uborkát héjastul
legyalulom, az aprókat egészben hagyom, a vöröshagymát tisztítás után
felkarikázom. A zöld dinnyét és a zöld paradicsomot negyedekbe vágom, majd az
egészet egy nagy edényben összekeverem. Ízlés szerint készítek levet ecettel,
sóval, cukorral és a fűszerekkel. Felforralom, majd a zubogó levet ráöntöm a
zöldségekre. Benne hagyom kihűlésig, és levétől leszűrve elosztom, hogy
mindenből vegyesen jusson. Ezután literes üvegekbe töltöm. A visszamaradt levét
újra fölforralom, és tűzforrón ráöntöm a salátára. Késhegynyi tartósítószert
szórok a tetejére, szorosan lekötöm, és száraz gőzben hagyom kihűlni.
Majonézes dinnye 1.
Egy
szép sárgabélü dinnyét meghámozunk, kimagvalunk és ujjnyi vastag cikkekre
vágunk. Jól záródó edényben jégbe hűtjük. Két tojássárgájához cseppenként,
habverővel hozzákeverünk két deci olajat, és amikor már vajkeménységű, egy-egy
púpos kiskanál mustárráf, porcukorral, pár csepp citromlével, késhegynyi sóval
ízesítjük, két deci sűrű tejföllel simára keverjük. Ezt a mártást is jégbe
hűtjük. Tálalás előtt a jégbehűtött dinnyeszeleteket tálra fektetjük,
megsózzuk, törött borssal meghintjük és leöntjük a jó hideg mártással.
Majonézes dinnye 2.
1 kg-os sárgadinnyét kockákra vágunk, kevés
sóval, törött borssal meghintünk, és 1 doboz tejföllel elkevert majonézzel
bevonjuk. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük és hűtve tálaljuk.
Mandulás gyümölcssaláta
Hozzávalók: 60 dkg bármilyen tisztított
gyümölcs, 1 citrom leve, fél fiola mandulaaroma, ízlés szerinti porcukor (vagy
édesítőszer), 5 dkg friss mandula.
Bármilyen gyümölcs megfelel: őszibarack,
sárgadinnye, görögdinnye, szőlő, körte stb. A gyümölcsöket jellegüknek
megfelelően megtisztítjuk, ha szükséges, meg is hámozzuk, majd kimagozzuk és
feldaraboljuk. (A dinnye húsát apró gömbökké formáljuk, az őszibarackot vékony
szeletkékre vágjuk, a körtét úgyszintén, a szőlőt leszemezzük stb.) A
feldarabolt gyümölcsöket kevés porcukorral behintjük (ne legyen nagyon édes,
mert a gyümölcs elveszíti az eredeti zamatát), majd fél citrom levével
megöntözzük, nehogy megbarnuljon. A citromlé másik felét összeöntjük a
mandulaaromával, és annyi cukorral, hogy az öntet is csak mérsékelten legyen
édes. A mandulaaromától kissé kesernyés, pikáns ízű lesz. Az öntetet
rálocsoljuk a gyümölcsökre, és jól össze is keverjük. Lapos, nagy üvegtálra
öntjük, és szorosan, légmentesen befedjük. A hűtőszekrényben legalább 2 órán
keresztül hűtjük.
Közben a mandulát forrásban lévő vízbe
dobjuk, és az újraforrástól számított 5 percig főzzük. Ezután leszűrjük, és
könnyűszerrel kibújtatjuk a barna héjából. Az ily módon megtisztított fehér
mandulát jó éles, rövid pengéjű késsel elforgácsoljuk. Tálalás előtt a
gyümölcssalátát kissé átforgatjuk, és a mandulaforgácsot rászórjuk.
Nyári gyümölcssaláta
Hozzávalók: 3 körte, 3 őszibarack, 1 kisebb
sárgadinnye, 20 dkg szilva, 1 csomag mazsola, 5 dkg mogyoró, porcukor, fahéj, 1
dl forralt tej, 1 citrom, 2 tojás, rum.
Elkészítés: A gyümölcsöket szeletelve
üvegtálba lerakjuk, és meglocsoljuk rummal vagy Maraschino likőrrel. Hozzáadjuk
a citrom levét, a fahajat, a porcukorral kikevert tojássárgákat, hozzáöntjük a
tejet. Óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérjéket, beletesszük a
mazsolát, és a tetejét meghintjük mogyoróval.
Részeges sárgadinnye
Egy szép érett sárgadinnye
tetejét levágjuk, a levágott darabot félretesszük. A dinnyét kimagvaljuk, a
belét kivájjuk. A dinnye kivájt húsát közepes nagyságú kockákra vágjuk és
visszarakjuk az üregbe, leöntjük épp annyi száraz pezsgővel, hogy ellepje, de a
dinnyedarabok ne úszkáljanak benne. A levágott részt visszahelyezzük a helyére.
Jégbe hűtve tálaljuk. A részeges sárgadinnyének vannak más változatai is, pl.:
a kockára vágott töltelékhez tehetünk likőrbe áztatott meggyet vagy más
gyümölcsöt is. Az ínyencek a fent leírt, egyszerűbb változatot kedvelik, mert a
dinnye természetes aromája így érvényesül a legjobban.
Részeg nyárvégi gyümölcskehely.
Hozzávalók: 1 ananászkonzerv, 2
db őszibarack, vagy befőtt, 2 db kivi, 3 db banán, 1 szelet görögdinnye, fél
kisebb sárgadinnye, 1-1 fürt kék és fehérszőlő, 2 dl tojáslikőr, 2 pohár
tejszín, 2 evőkanál cukor.
Elkészítése: A gyümölcsöket
megtisztítjuk, és a szőlő kivételével, kb. 1.5 X. 1.5 cm-es kockákra vágjuk.
Vegyesen kelyhekbe osztjuk, és meglocsoljuk a tojáslikőrrel. A tejszínt kemény
habbá verjük a cukorral, és közvetlenül fogyasztás előtt a kelyhekre tesszük.
1-1 szem meggyel vagy szőlőszemmel díszíthetjük.
Rumos dinnye
Hozzávalók: 1 szép sárgabélü
dinnye, 1 dl rum, 10 dkg cukor.
A dinnye tetejét levágjuk, magvát
kivájjuk és eldobjuk. A rumból és a cukorból sűrű szirupot főzünk, és ezt
öntjük a magvak helyére. Visszatesszük a tetejére, és az egészet alufóliába
csomagolva hűtőszekrénybe tesszük. Kétórai állás után a dinnye magába szívja a
rum ízét, és különleges jó zamatot kap.
Rumos görögdinnye
Hozzávalók: 1 kicsi görögdinnye
fele, 1 dl rum (vagy 1 fiola rumaroma és 1 dl víz), 2 dl citromlé, a dinnye
édességétől függően porcukor vagy édesítőszer.
A dinnyéből kiszedjük a magokat,
majd karalábévájóval vagy egyéb erre alkalmas szerszámmal annyi kis gömböt
vájunk ki belőle, amennyi csak lehetséges. (A dinnye héját ne dobjuk ki, mert
cukrozott dinnyehéjat készíthetünk belőle.) A dinnyegömböket jó mély tálba
tesszük. A rumot (vagy a vízzel összekevert aromát) összeöntjük a citromlével,
és a dinnye édességétől függően kevés porcukrot oldunk fel a lében. Ezután a
dinnyegömbökre apránként rálocsoljuk, és többször, de óvatosan - hogy a
gyümölcsöt ne nagyon törjük - felkeverjük, átforgatjuk. Az edényt légmentesen
befedjük - nehogy más élelmiszerek, ételek illatát a dinnye átvegye -, és a
hűtőszekrényben legalább egy napig érleljük. Néhányszor átkeverjük, hogy minden
gömböcske jól beszívhassa az ízes levet. Közvetlenül tálalás előtt leszűrjük,
kompótos tálkákba vagy-kehelybe adagoljuk, és a levet elosztva, rálocsoljuk. Ha
gyerek is eszik belőle, csak aromával készítsük!
Rumos sárgadinnye
2 kg keményhúsú sárgadinnyét
meghámozunk, belsejüket kikaparjuk, a dinnyehúst 2 cm-es kockákra vágjuk. 8 dl
vízbe beletéve 1,2 kg cukrot, felforraljuk, közben folyton leszedjük a habját.
Ezután hozzáadunk 7 dl rumot. Ha újra forrni kezd, belerakjuk a dinnyekockákat.
A gyümölcsöt üvegessé főzzük. Ne keverjük, csak rázzuk a lábost! A dinnyét műanyag
szűrőkanállal kivesszük a rumos szirupból, porcelántálba tesszük. A megmaradt
levet addig főzzük, míg mézszerűvé válik. A dinnyére öntjük, letakarva hagyjuk
kihűlni. 2 nap múlva leszűrjük. A levét felforralva visszaöntjük a gyümölcsre.
Hagyjuk kihűlni. Üvegekbe téve légmentesen lekötjük, sötét, hűvös helyre
rakjuk. Nagyon finom, elég édes nyalánkság.
A hosszas forralástól
alkoholtartalma majdnem nullára csökken, íze viszont fantasztikus! Desszertek
tetejére, parfé, fagylalt kísérőjeként, tortadísznek használható. Érdemes
készíteni sárga- és zöldbélű dinnyéből, egyidejű használatukkal gyönyörűen
díszíthetünk. Kis gömböket is vájhatunk a dinnyehúsból, ilyenkor azonban sok
lesz a leeső dinnyedarab.
Sárgadinnye cukros-ecetesen
A
félérett sárgadinnyét meghámozzuk, magját kivesszük, gerezdekre szeleteljük,
üvegekbe rakjuk. Literes üvegenként 10 dkg cukorból, l dl 10 százalékos,
ecetből és ízlés szerinti sóból levet készítünk, s ráöntjük. Tetejére
tartósítószert teszünk és kigőzöljük.
Sárgadinnyeíz
héjából
Ezen
túl ne dobjuk el a sárgadinnye héját. Tisztítsuk meg külső kérges részétől, a
kemény húsos részét pedig reszeljük le. 1 kg reszelt dinnyehéjhoz vegyünk 50
dkg cukrot, tegyünk hozzá darabka vaníliarudat és tegyük fel forrni. Folytonos
kavarás mellett forraljuk 1 óráig, vagy amíg besűrűsödik. Tegyük üvegekbe,
zárjuk le és állítsuk vízgőzbe.
Sárgadinnyedzsem
A
gerezdes kantalup típusú dinnyéből a legjobb. A húsát a magoktól megtisztítva
kis kockákra vágjuk. Minden kg-hoz 1 egész megmosott citromot kockára vágunk,
és 40 dkg cukorból egy deci vízzel sűrű szirupot főzünk.
Beletesszük
a dinnyét a citrommal együtt, kb. 10 percig főzzük. Ha túl híg lenne, a
gyümölcsöt szűrőkanállal kiszedjük, és levét sűrűsödésig forraljuk, forrón az
üvegekbe tett gyümölcsre öntjük, lekötjük, és 15 percig gőzöljük. A szirupba
főzhetünk egy darabka vaníliát is.
Sárgadinnyelekvár
1 kg sárgadinnyebél, 1/2 rúd vanília, 1
citrom, 1/2 kg cukor, szalicil
A sárgadinnyét nagyon kicsire összevágom,
vagy almareszelőn lereszelem. Egy lábasban takaréklángra felteszem főni,
hozzáadom a felkarikázott citromot, a vaníliát, és amikor habzik, hozzákeverem
a cukrot. Állandóan kevergetve egy óra hosszáig főzöm. Forrón üvegekbe rakom,
teszek rá egy csipet szalicilt, celofánnal lefedem, és rácsavarom az üveg tetejét.
Szárazgőzben hagyom kihűlni.
Sárgadinnye leves I.
Hozzávalók:
2 közepes sárgadinnye, 1 liter tej, 1 dl tejszín, porcukor, Őrölt fahéj,
vaniliás cukor, citromlé, 2 evőkanál durvára vágott mandula.
A
sárgadinnye külsejét alaposan megmossuk, majd szárazra töröljük, és cikkcakkban
kettévágjuk. A négy fél dinnye magvas belsejét kikaparjuk, a sárga belét pedig
részben karalábévágóval, részben evőkanállal kikanalazzuk. A formás
gömböcskékből félliternyit félreteszünk a többi dinnyebelet hideg tejjel összeturmixoljuk,
közben porcukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, és néhány csepp citrommal
ízesítjük. Turmixolás után belekeverjük a tejszínt, majd a sárgadinnye
gömböcskéket. A dinnye héjába adagolva tálaljuk, és megszórjuk durvára vágott
mandulával.
Sárgadinnyeleves
II.
1
kg sárgadinnyét megtisztítunk. A negyedét kis kockákra vágjuk, egy kanálnyi
cukorral és fél deci konyakkal bepácoljuk. (Konyak nem volt itthon, csak
kétféle viszki, egy darabig próbálgattam, hogy melyikkel harmonizál inkább.
Behűtjük. A dinnye 3/4 részét kb. 7 deci vízben, citromhéjjal, néhány
szegfűszeggel, egész fahéjjal, ízlés szerinti cukorral, csipetnyi sóval
megfőzzük. Összeturmixoljuk, előtte a fűszereket és a citromhéjat kidobjuk
belőle. Ha kihűlt, elkeverjük 3 dl tejszínnel és 3 dl fehérborral. Kevés őrölt
borssal ízesítjük. Jéghidegen tálaljuk, "levesbetétként" a szeszben
pácolt dinnyedarabkák szolgálnak.
Sárgadinnye-saláta
mentával
Hozzávalók:
2 sárga v. narancssárga belsejű kis sárgadinnye, kb. 1,4 kg, 1 zöld belsejű
cukordinnye, 1,4 kg, 375 g koktélparadicsom, 1 csokor friss mentalevél Az édes
fűszeres öntethez: 75 ml vörösbor, 2 citrom, 2 ek méz, só, bors
Előkészítés:
Konyhakéssel
vágjuk ketté a sárgadinnyét. Kanállal vájjuk ki a magját, és dobjuk ki.
Végezzük el ezt a műveletet valamennyi dinnyével.
A dinnyevájó segítségével vájjunk ki golyókat
a dinnye húsából, és gurítsuk be egy öblös tálba. Ahhoz, hogy gömbölyű golyókat
kapjunk, jó mélyen vájjunk bele a dinnye húsába.
A
zöld belű dinnyék héjából kaparjuk ki a megmaradt gyümölcsöt, hogy a héjakból
tálkákat készíthessünk a salátának.
Vágjuk
le a dinnye végét. Mindkét fél dinnyehajat vágjuk fel 3 darabba, hogy ék alakú
cikkelyek legyenek. Tegyük félre a "tálkákat".
Szedjük
le a koktélparadicsomok szárát. Mártsuk a paradicsomszemeket lobogó forró
vízbe, hogy a héjuk szétrepedjen. Dobjuk bele egy tál hideg vízbe a
paradicsomokat, és húzzuk le a héját. Hat darab paradicsomot tegyünk félre, a
többit adjuk a dinnyegolyócskákhoz.
Szedjük
le a mentaleveleket a szárról, néhányat azonban a díszítéshez hagyjunk
egészben. a leveleket a vágódeszkán finomra vágjuk össze. Adjuk hozzá az
összevágott mentát a sárgadinnye-golyócskákhoz és a paradicsomokhoz.
Öntet
készítése és a saláta összeállítása:
Öntsük
a vörösbort egy üvegtálba. Csavarjuk ki a citromok levét. Összesen kb. 90
ml-nek kell lennie.
Adjuk
a borhoz a citromlevet, a mézet, a sót és a borsot. Keverjük jól össze az
öntetet. Kóstoljuk meg, kell-e fűszerezni.
Öntsük
rá az öntetet a dinnyegolyócskákra és paradicsomokra. Keverjük meg, és
kóstoljuk meg az ízesítést.
Fedjük
le a tálat, és egy óra hosszat tartsuk a salátát a hűtőszekrényben, hogy az
ízek jól összeérjenek.
Tálalás:
Tegyük
a dinnyehéjcikkeket lapos tálra. Nagy kanállal rendezzük el a dinnyehéjakban a
golyócskákat. Díszítsük a tálat a félretett koktélparadicsomokkal és
mentalevelekkel. A salátát tálalás előtt 6 órával elkészíthetjük, és lefedve,
hűtőszekrényben tárolhatjuk. Az öntetet egy héttel korábban elkészíthetjük, és
ugyancsak lefedve hűtőszekrényben tároljuk.
Sárgadinnye sonkával
1.
Hozzávalók
4 személyre: 1-1.5 kg sárgadinnye, 15 dkg füstölt házi sonka, 5-6 dkg tejszínes
torma, 0,5-1 dl vodka, 1 kisebb fej saláta, fehér bors.
A
sárgadinnyét kimagozzuk, meghámozzuk, majd másfél-két centis kockákra vágjuk.
Tálba téve kevés fehér borssal meghintjük, meglocsoljuk a vodkával, és 10-15
percig állni hagyjuk. Kehelypoharakat kibélelünk egy-egy zsenge salátalevéllel,
beletesszük a sárgadinnyét, papírvékonyra szeletelt és metéltre vágott sonkával
terítjük be, tetejére kevés vodkával ízesített tejszínes torma kerül. Tálalás
előtt kis időre még tegyük a hűtőbe. Legalkalmasabb a pármai sonka, a dalmát
sonka, a jól pácolt hazai házisonka, de amivel biztosan nagyon finom lesz, az a
mostanában Cotto néven forgalmazott sonka. Van ennek a különleges
ízpárosításnak alkoholmentes és nagyon egyszerű változata is, amikor a
sárgadinnyét kisebb hasábokra vágjuk és vékonyan szeletelt nyers, füstölt
sonkába göngyölve tálaljuk.
Sárgadinnye sonkával
2,
Meghámozunk, vékony cikkekre vágunk egy
kicsi, zamatos sárgadinnyét, és mindegyik darabot nagyon vékonyra vágott nyers
sonkaszeletbe göngyöljük. Úgy lehet legjobban szeletelni a sonkát, ha előtte
1-2 órára a hűtőszekrénybe rakjuk, és egész vékonyra állított kenyérvágógéppel,
vagy elektromos késsel vágjuk fel. Jégbe hűtve tálaljuk. Ha gyufadoboznyi
darabokra vágjuk a dinnyét, természetesen kisebb sonkaszeletekbe göngyöljük, és
fogpiszkálóval átszúrva, borkorcsolyaként is tálalhatjuk ezt az Olaszországból
származó zamatos nyári eledelt.
Sárgadinnye sósan
A
szép érett sárgadinnye szeleteket lehűtjük, úgy tálaljuk. Ki-ki, ízlése
szerint, sózza, borsozza.
Sárgadinnye
turmix
1 fél kisebb méretű sárgadinnye, 2 gombóc
vanília fagylalt, 3 dl tej, 1 kk vaníliás cukor, 2 ek rum (ezt természetesen el
lehet hagyni, de sokkal jobb ízt ad az italnak)
A
hozzávalókat összeturmixoljuk, és jól lehűtve, akár tejszínhabbal is
szervírozhatjuk.
Sárgadinnye
túrókrémmel
Hozzávalók
4 személyre: 1 kis sárgadinnye, 20 dkg natúr krémtúró, 3 evőkanál tej, 2
evőkanál cukor, 5 dkg diós puszedli, 2 evőkanál őszibaracklikőr
Elkészítés:
A
diós puszedlit durvára tördeljük. A krémtúrót összekeverjük a tejjel és a
cukorral. A puszedli 2/3-át a krémbe vegyítjük. A dinnyét félbevágjuk, belsejét
kikaparjuk. A dinnye húsából karalábévájóval gömböket vájunk ki, és likőrrel
meglocsoljuk. Fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk. A likőrös dinnyegolyókat a
túrókrémmel kínáljuk. Előtte a félretett diós puszedlivel megszórjuk.
Elkészítési
idő kb. 20 perc
Sárgadinnyetorta
1 kész gyümölcs tortalap, 9 dl tej, 2 ek. liszt,
2 ek. cukor, 1 kk. zselatin, 2 tojás, kb. 1.2 kg-os sárgadinnye, 1 üveg
tortabevonó zselé, 2 dl tejszín
A lisztet, cukrot, tojássárgákat, zselatint 0.5
dl tejjel, 10 dkg szitán áttört sárgadinnyével kikeverjük. A többi forrásban levő
tejhez öntve, folyton keverve besűrítjük, kiforraljuk. Hozzáadjuk a felvert
tojásfehérjét. Még melegen a tortalapra öntjük. Ha kihűlt,
sárgadinnyeszeletekkel körberakjuk és bevonjuk zselével. Tejszínhabbal
díszítjük.
Sárgadinnyés
gyümölcssaláta
1
kg sárgadinnye húsát hámozás után szeletekre vágunk. 30 dkg őszibarackot
meghámozunk, és kockára vágjuk. A dinnyével összekeverjük. Cukorral meghintjük,
és rummal meglocsoljuk. 10 dkg málnát vagy szamócát, esetleg mindkettőt adunk
hozzá. Mindezt vigyázva összekeverjük, s salátástálra helyezzük. Tetejét
keményre felvert tejszínhabbal lefedjük, és lehűtve tálaljuk
Sárgadinnyés torta
50 dkg kinyújtott vajas tésztát tortaformába
terítve 10 perc alatt világosra sütünk. 2 kisebb sárgadinnyét meghámozva
kimagozunk. Az egyiket félretesszük, a másikat péppé zúzzuk. Hozzákeverünk 2
tojássárgáját, 5 dkg cukrot, 1 dl rumot, 2 tojásfehérjéből vert kemény habot. A
krémet a tésztára simítva közepes tűznél kb. 20 percig sütjük. A félretett
dinnyéből gömbvágóval apró gömböket készítünk. A tortát sárgadinnye-gömbökkel,
20 dkg eperrel, angyalgyökér-darabkákkal díszítjük.
Sonkás-dinnyés
hagymasaláta
Hozzávalók: 1 kisebb sárgadinnye, 15 dkg
prágai (vagy kötözött) sonka, 2 dl majonéz, 2 csokor zöldhagyma szárával
együtt, 1 dl tejszín, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint
só, és citromlé
A mártáshoz a majonézt simára keverem a
tejszínnel, majd citromlével, sóval és borssal fűszerezem. Hozzáadom a
megtisztított és nagyon vékonyka karikákra vágott zöldhagymát, szárával együtt.
A sonkát apró kockákra vágom (vagy nagylyukú darálón ledarálom), és beleteszem
a hagymás mártásba. A dinnyét meghámozom, kimagozom, és karalábévájóval kis
gömböket vájok ki belőle. A mártáshoz adom ezt is, majd lazán átforgatom, és
befedve beteszem a hűtőszekrénybe. Legalább fél napig érlelem.
Spanyol dinnyesaláta
Hozzávalók:
4 kicsi sárgadinnye, 4 kupica ánizslikőr.
Elkészítés:
Megmossuk a dinnyéket, és mindegyik tetejéről egy lapot levágunk. Magjaikat
kiszedjük, és az üregbe 1-1 kupica ánizslikőrt töltünk. A tetőt visszatéve,
egyenként alufóliába csomagoljuk a dinnyéket, és legalább fél napra jégbe
hűtjük. A tetőt levesszük, és kiskanállal fogyasztjuk.
Tejszínes hideg
sárgadinnyeleves
Hozzávalók:
1 nagyobb sárgadinnye, 1 pohár tejszín, fél liter tej, 1 evőkanál méz, 2
evőkanál cukor, (lehetőség szerint) 2 db kivi.
Elkészítése:
A tejet felfőzzük, és a tűzről levéve lassan hozzákeverjük a tejszínt.
Beletesszük a mézet és a cukrot. Hagyjuk kihűlni, de többször megkeverjük. A
sárgadinnyét és a kivit lehámozzuk, kockára illetve szeletekre vágjuk, és a
kihűlt masszába keverjük. Lehűtve tálaljuk.
Töltött
dinnye 1.
2 kisméretű sárga- vagy zöldbélű dinnye, 60 dkg
szezonális vegyes gyümölcs, 5 dkg porcukor, 2 dl tejszín, 1 dl rum
A dinnyéket jól megtisztítjuk, keresztben
félbevágjuk, a magházat kiszedjük. A szezon-gyümölcsöket - ha kell, magozva -
apró kockára vágjuk, lecukrozva, rummal lelocsolva, elkeverve a kivájt fél
dinnyékbe töltjük. Hűtőben 1 óráig állni hagyjuk, tálaláskor tetejüket
tejszínhabbal felspriccelve díszítjük.
Töltelékként majonézes zellersalátát vagy
sajtsalátát is használhatunk.
Töltött
dinnye 2.
Hozzávalók:
2 tojás, 2 dl fehérbor, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, 2 őszibarack, 2 dl
tejszínhab, 2 ki sárgadinnye.
A
tojássárgáját a cukorral simára keverjük, hozzáadjuk a lisztet, fölengedjük a
borral, és gőz fölött sűrűre főzzük. Ha kihűlt, belevagdaljuk az őszibarackok
húsát, és óvatosan hozzákeverjük a kemény tejszínhabot. A dinnyéket
félbevágjuk, kikaparjuk a magokat belőle, és az üregbe töltjük a krémet.
Tejszínhabbal díszítjük, jó hidegen tálaljuk.
Töltött
görögdinnye
1
kisebb görögdinnyét alaposan megmosunk, és egészen szárazra töröljük. A közepén
keresztben kettévágjuk. Magjait amennyire csak lehetséges - kikotorjuk, majd a
dinnye húsát kis gömbökben karalábévájóval vagy kiskanállal kivájjuk. Többféle
gyümölcsöt: körte, keményebb őszibarack, piros és fehér szőlő, stb.
megtisztítunk, kimagozzuk, és dinnyegömb nagyságú darabokra aprítunk. 0,5 dl
édes vörösbort, 0,5 dl rumot, 1 evőkanál citromlevet, 1 evőkanál porcukrot jól
összekeverünk, illetve addig keverünk, amíg a cukor egészen feloldódik az
alkoholos lében. Ezt a levet ráöntjük a dinnyehéjban lévő gyümölcsre, majd
alufóliával vagy folpack fóliával nagyon szorosan lefedjük. Lapos tálcára
rakjuk a töltött dinnyét, és hűtőszekrényben legalább fél napig érleljük, de
még jobb, ha a fogyasztást megelőző nap elkészítjük. Néhány óra múlva óvatosan
felkeverjük, hogy a lé a gyümölcsöket mindenütt átjárja. Csak közvetlenül a
tálalás előtt vesszük elő a hűtőszekrényből, és azonnal kínáljuk. Kompótos,
mély tálakba osztjuk. Ha gyermekek is esznek belőle, a bort meggylével, a rumot
kevéske rumaromával helyettesíthetjük. Még a legízetlenebb dinnye is jól
felhasználható ezen a módon.
Töltött
sárgadinnye 1.
1-1,5 kg sárgadinnye héját
alaposan megmossuk. Úgy vágjuk kettőbe, hogy egyik része nagyobb legyen, de
azért ki tudjuk kaparni a magját. A húsából is szedünk ki egy keveset, hogy
nagyobb üreget kapjunk. Előzőleg őszibarackot meghámozunk, csíkokra vágjuk,
lecukrozzuk, rummal, vagy narancslikőrrel megöntözzük. 1-2 órát állni hagyjuk.
Levét lecsurgatjuk, és a dinnye belsejébe halmozzuk. Gyümölcskocsonyaport az
előírás szerint feloldunk, felhasználható az őszibarack lecsöpögte- tett leve
erre a célra. Mielőtt megaludna, az őszibarackra öntjük. Rátesszük a dinnye
tetejét, és egy napra hűtőszekrénybe tesszük. Gerezdekre szeletelve tálaljuk.
Különleges csemege.
Töltött sárgadinnye 2.
Alaposan
megmosunk, majd úgy vágunk ketté két kicsi sárgadinnyét, mint a zsemlét, és
kimagozzuk. Két tojássárgát habosra keverünk két evőkanál cukorral meg egy
csomag vaníliás cukorral, belekeverünk egy csapott evőkanál lisztet, és
felengedjük egy fél liter tejjel. Gőzön, kevergetve sűrű krémmé főzzük, majd a
gőzről levéve, hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét. Ha kihűlt, két
evőkanál rummal ízesítjük. A félbevágott dinnyék húsát kiszedve, kis kockákra
vágjuk, és a vaníliakrémhez adjuk. Púpozva a fél dinnyékbe visszatöltjük, és
jégbe hűtve tálaljuk. Ha marad a krémből, mély üvegtányérokba vagy talpas
poharakba töltve adjuk asztalra.
Töltött
sárgadinnye 3.
Félbevágunk, kimagozunk két kicsi
sárgadinnyét, és a belsejükből karalábéfúróval gömböket vágunk ki.
összekeverjük egy sült vagy főtt (esetleg maradék) lebőrözött, kicsontozott,
kockákra vágott csirkemellel. 15 deka, hasonlóan feldarabolt uborkával meg egy
marék olívabogyóval. Meglocsoljuk a mártással, amelyhez egy citrom levét
mokkáskanálnyi mustárral, egy csipet sóval, őrölt borssal, cukorral meg 4-5
evőkanál olajjal kevertünk ki, és bazsalikommal, kakukkfűvel, őrölt
korianderrel ízesítettük. Jégbe hűtve, a fél dinnyehéjakban tálaljuk, öt deka
dióval díszítjük. (Tehetünk bele kockákra vágott sonkát is).
Töltött sárgadinnye 4.
2 db kisméretű sárgadinnye, 20
dkg vanília fagylalt, 20 dkg eper fagylalt, 1 db kivi, 1 db banán, 1 db
narancs, 10 dkg kristálycukor, 3 cl Triplesec.
A díszítéshez: tejszínhab,
babapiskóta (4 db tojás, 8,5 dkg liszt, 8 dkg kristálycukor, 2 dkg porcukor).
A sárgadinnyéket megmossuk, és
középen hegyes késsel cikk-cakkba félbevágjuk. Mindkét félből, a magokat
eltávolítjuk. A gyümölcssalátához a megtisztított gyümölcsöket esztétikus,
egyenletes darabokra felvágjuk, ízesítjük, likőrrel meglocsoljuk. A
megformázott dinnyékbe tesszük a gyümölcssalátát és a fagylaltgombócokat.
Babapiskótával, tejszínhabbal esztétikusan díszítjük. Babapiskóta elkészítése:
Hagyományos módon felvert tésztát készítünk. 4 tojás sárgáját a cukor
harmadával habosra keverünk. A tojásfehérjét a cukor kétharmadával kemény habbá
verjük, és a sárgájához adjuk úgy, hogy közben a lisztet hozzászórjuk. Az így
kapott masszát nyomózsák segítségével sütőpapírra (csomagolópapírra) nyomjuk,
és macskanyelv formákra alakítjuk.
Tüllből porcukrot szórunk rá, és
ha a cukor a felületén elolvad, 180 fokos gőzmentes sütőben sütjük. A
sütőlemezen hagyjuk kihűlni. Légmentesen lezárt fémdobozban tárolva igen tartós
sütemény.
Turkesztáni sonkasaláta
20 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 2 kicsi (vagy 1 nagy)
éretlen sárgadinnye, 25-30 dkg sovány füstölt főtt sonka vagy tarja, 2 dl
majonéz, 2 dl tejföl, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 2 evőkanál száraz
fehérbor, só és törölt fehér bors, ízlés szerint, 1 teáskanál mustár
A sárgadinnyét meghámozzuk,
magházát eltávolítjuk, a húsát apró kockákra vágjuk. A füstölt sonkát vékony
metéltre vagdaljuk. A majonézbe belekeverjük a reszelt vöröshagymát, a mustárt,
a sót, a borsot, a fehérbort, végül a tejföllel simára keverjük. A mártáshoz
hozzáadjuk a sonkát és a sárgadinnyét, majd az egészet néhányszor óvatosan
megkavarjuk. Zsúrkenyér vagy nem túl édes kalács illik hozzá, félédes fehérbor
kíséretében. Jéghidegen kínáljuk.
Vaníliás dinnye
Hozzávalók:
2 sárgadinnye, 2 tojássárgája, 2 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1
evőkanál liszt, 5 dl tej, 1 evőkanál rum.
A
dinnyéket félbevágjuk, kimagozzuk, a húsukat kiskanállal kivájjuk, és kockára
vágjuk. A tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel simára
keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, és gőz fölött sűrűre főzzük. Ha kihűlt,
belekeverjük a rumot, visszatöltjük a dinnyehéjakba, és lehűtve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése