2022. július 29., péntek

Csicsókás ételek

 

 

 

 

 

DPG Recepttár 273,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

DPG Recepttár 273,........................................................................................................ 1

Csicsókás ételek................................................................................................................ 1

Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2

A csicsóka......................................................................................................................... 3

Receptek........................................................................................................................... 4

Barackos párolt marhaszegy...................................................................................... 4

Burgonyafőzelék csicsókából...................................................................................... 4

Céklás csicsókasaláta................................................................................................. 4

Csicsóka egészben..................................................................................................... 4

Csicsókaköret.............................................................................................................. 4

Csicsókakrém.............................................................................................................. 5

Csicsókalepény........................................................................................................... 5

Csicsókaleves (holland recept).................................................................................. 5

Csicsóka leves............................................................................................................. 5

Csicsókalé................................................................................................................... 5

Csicsókamártás........................................................................................................... 5

Csicsókasaláta............................................................................................................ 6

Csicsókasaláta nyersen............................................................................................... 6

Csicsóka sóskával (vagy sóska nélkül)........................................................................ 6

Csicsókaturmix............................................................................................................ 6

Csicsókaüdítő.............................................................................................................. 6

Csicsókás vegyes zöldségsaláta................................................................................. 6

Hagymás csicsókasaláta............................................................................................ 6

Rántott csicsóka.......................................................................................................... 6

Sajtos csicsókasaláta.................................................................................................. 6

Sült csicsóka 1............................................................................................................. 7

Sült csicsóka 2............................................................................................................. 7

Sült csicsóka finoman.................................................................................................. 7

"Sültkrumpli"................................................................................................................. 7

Vegyes csicsókasaláta................................................................................................ 7

 

 


É-Amerika K-i tájairól származik. A 10-20 cm tarackokból kialakuló gumókat fogyasztjuk. Európában főleg állati takarmány.

Igénytelen növény. Főleg inulint tartalmaz (az inulin nagy molekulájú cukorféle, sok növény raktározza a gumójában, mint tartalék tápanyagot, a szervezetben egyszerűbb gyümölcscukorrá alakul), keményítőtartalma kicsi.

A napraforgó rokona.

Készíthetünk belőle köretet - sütve, főzve, főzeléket, rakott ételeket.

 

A csicsókát nagyon változatos formában lehet elkészíteni.  A legtöbb megoldás azonos a burgonya receptjeivel.  Csak a szép nagy csicsókát használjuk fel, elkészítés előtt kefével alaposan tisztitsuk meg.

Készíthető belőle leves, amit zöldségekkel dúsítunk, kissé jobban kell sózni, mint általában.

Süthető sütőben héjával, vagy vékony lapokra vágva, bő olajban kisütve kapjuk a ropogós csicsóka chipset.  Nyersen reszelve, tojás, liszt és fűszerek hozzáadásával készíthetünk lapcsánkát. forró olajba sütjük ki kanállal adagolva.

Nem hiszem, hogy valamilyen irodalom ismeretes ebben a témában. Termesztéséről: Minden évben érdemes kiásni, és a kis méretű gumókat új helyre telepíteni, igy nem lepi el a kertet és nem öregszenek meg a termések. Ősszel kell kiásni, és tavasszal telepíteni.(csak az újakat)

A csicsóka az egyik legegészségesebb körülöttünk élő zöld növény! Ha csak arra gondoltok, hogy nincs kártevője, nem kell permetezni, hormonokkal (lásd paradicsom, retek, saláta) már főnyeremény. Nálunk hosszú évekig élt a kertben, de az étvágyunk volt az erősebb. Nem oldódik ki, és nem bomlik le minden anyag, amit a természet összegyűjt benne. Legjobb megtisztítva, leszeletelve, mint a retek. Nem puffaszt, viszont sok természetes rostot tartalmaz. Valóban kitűnő chipsnek is, de úgyis sok olajban sütött "rágcsát" eszünk. Én inkább alma helyett ettem, mert az alma édeskés ízét annyira nem kedvelem. Lehet picit sózni is, de aki nem teszi, jobban jár. az ételeink a napi ajánlott sómennyiség többszörösét tartalmazzák. (A tartósítás egyik módja, a fokozott higiénia helyett. Előnye még, hogy nem fagy meg, ha a földben marad, jövőre kihajt. Egyébként virágként sem utolsó, kb. 1.5 m magasra nő, olyan a virágja, mint az IKEA-ban kapható napraforgószerű művirág. A tövén növekvő raktározó gumókat fogyasztjuk, olyanok, mint a gyömbér gumója.


Barackos párolt marhaszegy

Hozzávalók 8 személyre: 1 kg-os marhaszegy-szelet, 2 babérlevél, 2- 3 kanál olívaolaj, 2 evőkanál kukoricaliszt, 2 hagyma, só, őrölt bors, 1- 2 teáskanál mustárpor, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió. 2 egész fahéj, 3 dl zöldségleves, (lehet leveskockából is), 2- 3 édesburgonya (batáta), vagy csicsóka, 6 db közepes sárgarépa, 1 db egészen kis fej káposzta (30- 40 dkg), 2 dl narancslé, 50 dkg kajszibarack, vagy nektarin (kopaszbarack) befőtt

A megtisztított hagymákat vágjuk négybe, szedjük szét rétegeire és pirítsuk aranyszínűre a felforrósított olajban, majd vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre. A hússzeletet tekerjük fel, kössük át spárgával, hempergessük meg a kukoricaliszt, só, őrölt bors, mustárpor keverékében, s abban a forró olajban, amelyből kiszedtük a hagymát, minden oldalán süssük át enyhén barnára. Tegyük vissza a hús mellé a hagymát, adjuk hozzá a babérlevelet, a fahéjat és a szerecsendiót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, öntsük rá a zöldséglevest és lefedve, kis lángon pároljuk másfél-két óráig, míg a hús megpuhul. Ha kell, közben is adjunk hozzá még egy kis zöldséglevest. Amikor a hús puha, vegyük ki az edényből, s tartsuk melegen. Tegyük a visszamaradt lébe a felkarikázott édesburgonyát és sárgarépát, a cikkekre vágott káposztát, öntsük rá a narancslevet és a kompót levét, és lefedve pároljuk 45 percig. A párolás háromnegyedében adjuk hozzá a kajszibefőttet. Ha a hús közben kihűlt volna, forrósítsuk át a zöldséges-gyümölcsös lében, majd felszeletelve rendezzük tálra, rakjuk köréje az édesburgonyát, répát, káposztát, barackot, s az egészet a forró lével leöntve tálaljuk. Adhatunk hozzá burgonya-fánkocskákat vagy burgonyakrokettet.

Burgonyafőzelék csicsókából

A változatosság kedvéért ezt a főzeléket elkészíthetjük csicsókából is. Mivel a csicsóka hamarabb puhul, csak 10 percig főzzük, és a nagy héjveszteség miatt 1,2 kilogrammot használjunk belőle. Az édesburgonyának is nevezett csicsóka egyébként ötször annyi rostanyagot tartalmaz, mint a krumpli. Ez az ősrégi gumós növény nem csak az emésztésre gyakorol jótékony hatást, hanem könnyen felszívódó cukortartalma révén cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. Akit zavar az édeskés íze, meghámozva legalább 1 órán át, áztassa meleg vízben. Ha magunk termeljük ezt az igénytelen évelő növényt, akkor októberben az érett gumókból csak annyit szedjünk fel, amennyire szükségünk van, mert hamar megfonnyad, a földben hagyva viszont a korai fagyot is jól átvészeli. A csicsóka biozöldségként is könnyen termeszthető, mivel kártevője nincs, így nem igényel vegyszeres növényvédelmet.

Céklás csicsókasaláta

Két-három közepes céklát, ugyanennyi csicsókát reszeljen le közepes lyukú reszelőn és keverje őket össze. Ízesítse háromgerezdnyi fokhagymával a zöldségeket, majd két deci joghurtot keverjen hozzá. Tegyen az egészhez egy evőkanál olíva olajat is, és ízesítse még citrom levével. Reszelt tormával is kitűnő eledel.

Csicsóka egészben

3-4 db héjastól megfőzött, csicsókát tálalunk másodköretként a savanyú, vagy csípős mártások mellé. Nem kell meghámozni.

Csicsókaköret

A héjában megfőtt csicsókát hámozva (vagy héjastól) felszeleteljük és 1 ek olajra, vagy vajra dobjuk, megsózzuk, apróra vágott zöldpetrezselymet szórunk rá, borsozzuk. A csombor különösen jó ízt ad neki.

Csicsókakrém

Fél kiló csicsóka megmosva, hámozva; egy csomó petrezselyem zöldje, apróra vágva; tíz deka vaj; kétcsipetnyi tengeri só; egy kávéskanál majoránna

A csicsókát enyhén sós vízben megfőzzük, pürésítjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a petrezselyem zöldjét, a majorannát, a vajat, és habosra keverjük.

Barna kenyérre kenve, savanyú káposztával kínáljuk.

Csicsókalepény

50 dkg csicsókát megtisztítunk, apróra vágjuk, egy kevés sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és összetörjük. 1-2 tojássárgájával, 1 szál reszelt sárgarépával összekeverjük, őrölt köménnyel, pirospaprikával, apróra vágott zsázsával fűszerezzük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Végül a tojásfehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. Egy serpenyőben 4-5 evőkanál olajat melegítünk, és a masszát kanállal beleszaggatva ellapítjuk, majd mindkét oldalán szép pirosra sütjük.

Csicsókaleves (holland recept)

1 kis fej vöröshagyma, felvágva, 1 ek főzőolaj, 35 dkg csicsóka, megmosva, 2 sárgarépa, megtisztítva, kockára vágva, 2 paradicsom, feldarabolva, 6 dl zöldségleves, só és frissen őrölt feketebors

1. Futtassuk meg a hagymát az olajon.

2. Közben hámozzuk meg a csicsókát és mossuk meg újból, daraboljuk fel és tegyük az edénybe. Gyorsan dolgozzunk vele, mert nagyon hamar megfeketedik.

3. Adjuk hozzá a többi belevalót is. Lefedve forraljuk fel, majd 30 percig kis lángon főzzük.

4. Nyomjuk át szitán, vagy turmix- ill. robotgéppel pürésítsük.

Ezt a levest ajánlják még fokhagymás croutonnal is.

Fokhagymás crouton

2 szelet fehérkenyér, a héja nélkül; 25 gramm lágy vaj vagy növényi olaj; kevés fokhagyma.

Az összetört fokhagymát keverjük a vajba, és ezzel a vajjal kenjük meg a kenyérszeletek mindkét oldalát. A szeleteket ujjszerűen vágjuk be, és mindkét oldalon süssük ropogósra. Vágjuk kockákra, és ezzel tálaljuk a levest.

Csicsóka leves

Meghámozzuk a csicsókát, és mintha krumpli levest készítenénk, de erősebben fűszerezzük, mert édesebb. Nem teszünk bele rántást, hanem nokedli galuskát szaggatunk bele. Hamarabb puhul meg, mint a krumpli.

Csicsókalé

Mosson meg alaposan tetszés szerinti mennyiségben a csicsókát, majd hámozza meg vékonyan, és centrifugázza ki a levét. Fogyaszthatja magában, de más lével is. Összekeverheti céklalével, sárgarépalével, de bármilyen zöldség levével, amit amúgy szeret.

Csicsókamártás

A főtt csicsókát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk.  Tejfölös habarást készítünk, ezt összekeverjük néhány nagyon apróra vágott sóskalevéllel, sózzuk, borsozzuk, a csicsókával óvatosan összekeverjük. Egyet forralunk rajta. Ha túl savanyú a sóskától, pici cukorral enyhíthetjük.

A változatosság kedvéért ezt a főzeléket elkészíthetjük csicsókából is. Mivel a csicsóka hamarabb puhul, csak 10 percig főzzük, és a nagy héjveszteség miatt 1,2 kilogrammot használjunk belőle. Az édesburgonyának is nevezett csicsóka egyébként ötször annyi rostanyagot tartalmaz, mint a krumpli. Ez az ősrégi gumós növény nem csak az emésztésre gyakorol jótékony hatást, hanem könnyen felszívódó cukortartalma révén cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. Akit zavar az édeskés íze, meghámozva legalább 1 órán át, áztassa meleg vízben. Ha magunk termeljük ezt az igénytelen évelő növényt, akkor októberben az érett gumókból csak annyit szedjünk fel, amennyire szükségünk van, mert hamar megfonnyad, a földben hagyva viszont a korai fagyot is jól átvészeli. A csicsóka biozöldségként is könnyen termeszthető, mivel kártevője nincs, így nem igényel vegyszeres növényvédelmet.

Csicsókasaláta

Hozzávalók: 50 dkg csicsóka, 20 dkg füstölt sajt (több fajta, ha lehet), 2 dl kefir, 2 ek. olaj, petrezselyemzöld, só.

Meghámozzuk, vagy nem a héjastól főzött csicsókát, és kockákra vágjuk. Jól összekeverjük egy tálban a kefirt, olajat, sót, petrezselymet. Beleforgatjuk a csicsókát, megszórjuk a reszelt füstölt sajttal.

Csicsókasaláta nyersen

Hozzávalók: 50 dkg nagyon alaposan kefével megdörzsölt, megmosott nyers cs., 1 citrom, 3 ek olaj, 1 ek méz, bors, só, petrezselyem.

A csicsókát nagyon vékony karikákra szeljük, rácsavarjuk a citrom levét, beletesszük a mézet, olajat, sót, borsot, a nagyon apróra vágott petrezselymet.

Óvatosan összekeverjük. 1 órányit hűtőben érleljük.

Csicsóka sóskával (vagy sóska nélkül)

A főtt csicsókát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. A sóskát apróra, inkább négyzetesre vágjuk és a szokásos módon vajon (olajon) megpároljuk. A sóskát és csicsókát nagyon finoman összekeverjük - inkább húsvillával, mint kanállal. Sózzuk, borsozzuk és felöntjük tejföl és kevés liszt keverékével. Átforraljuk. Pikáns mártás húsok mellé. De finom csak krumplipüré, tört krumpli, vagy rizs kíséretében hús nélkül is.

Csicsókaturmix

Néhány szem nagyobb csicsókát jól megmosunk, meghámozunk, felaprítjuk. Összeturmixoljuk a következőkkel: 1-1 banán, hámozott narancs, 1-2 kk citromlé,

Csicsókaüdítő

3-4 gumót és fél almát meghámozunk, lereszelünk, majd az egészet 1-2 kávéskanál porcukorral vagy mézzel összeturmixoljuk. Ízlés szerint citrommal ízesíthetjük, és 1-1,5 dl vízzel, vagy még táplálóbb, ha tejjel felöntjük.

Csicsókás vegyes zöldségsaláta

Négy-öt közepes céklát, egy feketeretket, egy közepes zellert, két sárgarépát és négy csicsókát közepes lyukú reszelőn reszeljen le. Ízesítse tengeri sóval, öntse rá egy citrom levét. Ha összeállt, tálalhatja.

További változat a vegyes zöldségsalátára, ha fekete retek helyett egy kisebb karalábét szeletel fel, és kefirrel ízesíti az előbbiekben leírt módon elkészített salátát.

Hagymás csicsókasaláta

Öt-hat csicsókát alapos mosás után reszeljen le, majd vágjon vékony karikákra két-három közepes nagyságú lilahagymát. Keverje őket össze, majd adjon az egészhez egy kevés tengeri sót, egy citrom levét. Ezt a salátát is hagyja összeérni.

Rántott csicsóka

A félig főtt, hámozott csicsókát szokásos módon panírozzuk és kirántjuk. Egyébként nyersen is finom, édeskés íze van. Citromlével megcsepegtethetjük.

Sajtos csicsókasaláta

A főtt hámozott, vagy hámozatlan csicsókát kockákra vágjuk. Kefirbe petrezselyemzöldet, pici olajat, sót, borsot teszünk. Beleforgatjuk a csicsókát, bőven megszórjuk, vagy összekeverjük apró kockára vágott füstölt sajttal.

Sült csicsóka 1.

A megtisztított csicsókát 1 órán át sós vízben áztatjuk. Majd szárazra töröljük, hasábokra vágjuk, és olajban kisütjük.

Sült csicsóka 2.

A megtisztított csicsókagyökeret kb. 1 óráig sós vízben áztatjuk. A szárazra törölt csicsókákat hasábokra vágjuk. Bő, forró olajban sütjük, zsírjától lecsepegtetjük. Sózzuk, és finomra vágott petrezselyemmel meghintve köretként tálaljuk.

Sült csicsóka finoman

Hozzávalók:  1 kg frissen szedett csicsóka, 1 dl olíva olaj, só, bors, ízlés szerint, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 2 dl tejszín.

A csicsókákat kefével tisztára sikáljuk, hosszanti irányban felszeleteljük. Sütőedénybe tesszük. Öntünk rá annyi olíva olajat, hogy elkeverve mindenhol érje az olaj, de ne ússzon benne. Fűszerezzük, só, zöldbors őrölve, zúzott fokhagyma, reszelt parmezán, tejszín. Kézzel összekeverjük, mindenhol érje a fűszer és a tejszín.

Sütési idő kb. 30 perc.

Halak vagy natúr húsok mellé kitűnő köret.

"Sültkrumpli"

Fél ceruza vékonyságúra héjastól hasábozott csicsókát úgy, mint a krumpli bő olajban megsütjük.

Vegyes csicsókasaláta

Azonos mennyiségű nyers csicsókát, zellergumót, karalábét, sárgarépát és savanykás almát megtisztítunk, lereszeljük, közé 3 evőkanál csíráztatott búzát hintünk. Citromlével, sóval ízesítjük, borsikafüvet, apróra vágott fokhagymát keverünk bele. Mézzel kissé megédesített kefirrel összekeverjük. Apróra vágott póréhagymával, vagy újhagyma zöldjével salátalevélen tálaljuk.

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése