DPG Recepttár 273,
Tartalomjegyzék
DPG
Recepttár 273,........................................................................................................ 1
Csicsókás ételek................................................................................................................ 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2
A csicsóka......................................................................................................................... 3
Receptek........................................................................................................................... 4
Barackos párolt marhaszegy...................................................................................... 4
Burgonyafőzelék csicsókából...................................................................................... 4
Céklás csicsókasaláta................................................................................................. 4
Csicsóka egészben..................................................................................................... 4
Csicsókaköret.............................................................................................................. 4
Csicsókakrém.............................................................................................................. 5
Csicsókalepény........................................................................................................... 5
Csicsókaleves (holland recept).................................................................................. 5
Csicsóka leves............................................................................................................. 5
Csicsókalé................................................................................................................... 5
Csicsókamártás........................................................................................................... 5
Csicsókasaláta............................................................................................................ 6
Csicsókasaláta nyersen............................................................................................... 6
Csicsóka sóskával (vagy sóska nélkül)........................................................................ 6
Csicsókaturmix............................................................................................................ 6
Csicsókaüdítő.............................................................................................................. 6
Csicsókás vegyes zöldségsaláta................................................................................. 6
Hagymás csicsókasaláta............................................................................................ 6
Rántott csicsóka.......................................................................................................... 6
Sajtos csicsókasaláta.................................................................................................. 6
Sült csicsóka 1............................................................................................................. 7
Sült csicsóka 2............................................................................................................. 7
Sült csicsóka finoman.................................................................................................. 7
"Sültkrumpli"................................................................................................................. 7
Vegyes csicsókasaláta................................................................................................ 7
É-Amerika K-i
tájairól származik. A 10-20 cm tarackokból kialakuló gumókat fogyasztjuk.
Európában főleg állati takarmány.
Igénytelen növény.
Főleg inulint tartalmaz (az inulin nagy molekulájú cukorféle, sok növény
raktározza a gumójában, mint tartalék tápanyagot, a szervezetben egyszerűbb
gyümölcscukorrá alakul), keményítőtartalma kicsi.
A napraforgó rokona.
Készíthetünk belőle
köretet - sütve, főzve, főzeléket, rakott ételeket.
A csicsókát nagyon változatos formában lehet elkészíteni. A legtöbb megoldás azonos a burgonya receptjeivel. Csak a szép nagy csicsókát használjuk fel, elkészítés
előtt kefével alaposan tisztitsuk meg.
Készíthető belőle leves, amit zöldségekkel dúsítunk, kissé jobban kell
sózni, mint általában.
Süthető sütőben héjával, vagy vékony lapokra vágva, bő
olajban kisütve kapjuk a ropogós csicsóka chipset. Nyersen reszelve, tojás, liszt és fűszerek
hozzáadásával készíthetünk lapcsánkát. forró olajba sütjük ki
kanállal adagolva.
Nem hiszem, hogy valamilyen irodalom ismeretes ebben a témában. Termesztéséről:
Minden évben érdemes kiásni, és a kis méretű gumókat új helyre telepíteni, igy
nem lepi el a kertet és nem
öregszenek meg a termések. Ősszel
kell kiásni, és tavasszal telepíteni.(csak az újakat)
A csicsóka az egyik legegészségesebb körülöttünk élő zöld növény! Ha csak
arra gondoltok, hogy nincs kártevője, nem kell permetezni, hormonokkal (lásd
paradicsom, retek, saláta) már főnyeremény. Nálunk hosszú évekig élt a kertben,
de az étvágyunk volt az erősebb. Nem oldódik ki, és nem bomlik le minden anyag,
amit a természet összegyűjt benne. Legjobb megtisztítva, leszeletelve, mint a
retek. Nem puffaszt, viszont sok természetes rostot tartalmaz. Valóban kitűnő
chipsnek is, de úgyis sok olajban sütött "rágcsát" eszünk. Én inkább
alma helyett ettem, mert az alma édeskés ízét annyira nem kedvelem. Lehet picit
sózni is, de aki nem teszi, jobban jár. az ételeink a napi ajánlott sómennyiség
többszörösét tartalmazzák. (A tartósítás egyik módja, a fokozott higiénia
helyett. Előnye még, hogy nem fagy meg, ha a földben marad, jövőre kihajt.
Egyébként virágként sem utolsó, kb. 1.5 m magasra nő, olyan a virágja, mint az
IKEA-ban kapható napraforgószerű művirág. A tövén növekvő raktározó gumókat
fogyasztjuk, olyanok, mint a gyömbér gumója.
Barackos párolt marhaszegy
Hozzávalók 8 személyre: 1 kg-os marhaszegy-szelet, 2
babérlevél, 2- 3 kanál olívaolaj, 2 evőkanál kukoricaliszt, 2 hagyma, só, őrölt
bors, 1- 2 teáskanál mustárpor, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió. 2 egész
fahéj, 3 dl zöldségleves, (lehet leveskockából is), 2- 3 édesburgonya (batáta),
vagy csicsóka, 6 db közepes sárgarépa, 1 db egészen kis fej káposzta (30- 40
dkg), 2 dl narancslé, 50 dkg kajszibarack, vagy nektarin (kopaszbarack) befőtt
A megtisztított hagymákat vágjuk négybe, szedjük szét
rétegeire és pirítsuk aranyszínűre a felforrósított olajban, majd vegyük ki a
serpenyőből és tegyük félre. A hússzeletet tekerjük fel, kössük át spárgával,
hempergessük meg a kukoricaliszt, só, őrölt bors, mustárpor keverékében, s
abban a forró olajban, amelyből kiszedtük a hagymát, minden oldalán süssük át
enyhén barnára. Tegyük vissza a hús mellé a hagymát, adjuk hozzá a
babérlevelet, a fahéjat és a szerecsendiót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk,
öntsük rá a zöldséglevest és lefedve, kis lángon pároljuk másfél-két óráig, míg
a hús megpuhul. Ha kell, közben is adjunk hozzá még egy kis zöldséglevest.
Amikor a hús puha, vegyük ki az edényből, s tartsuk melegen. Tegyük a
visszamaradt lébe a felkarikázott édesburgonyát és sárgarépát, a cikkekre
vágott káposztát, öntsük rá a narancslevet és a kompót levét, és lefedve
pároljuk 45 percig. A párolás háromnegyedében adjuk hozzá a kajszibefőttet. Ha
a hús közben kihűlt volna, forrósítsuk át a zöldséges-gyümölcsös lében, majd
felszeletelve rendezzük tálra, rakjuk köréje az édesburgonyát, répát,
káposztát, barackot, s az egészet a forró lével leöntve tálaljuk. Adhatunk
hozzá burgonya-fánkocskákat vagy burgonyakrokettet.
Burgonyafőzelék csicsókából
A változatosság kedvéért ezt a
főzeléket elkészíthetjük csicsókából is. Mivel a csicsóka hamarabb puhul, csak
10 percig főzzük, és a nagy héjveszteség miatt 1,2 kilogrammot használjunk
belőle. Az édesburgonyának is nevezett csicsóka egyébként ötször annyi
rostanyagot tartalmaz, mint a krumpli. Ez az ősrégi gumós növény nem csak az
emésztésre gyakorol jótékony hatást, hanem könnyen felszívódó cukortartalma
révén cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. Akit zavar az édeskés íze,
meghámozva legalább 1 órán át, áztassa meleg vízben. Ha magunk termeljük ezt az
igénytelen évelő növényt, akkor októberben az érett gumókból csak annyit
szedjünk fel, amennyire szükségünk van, mert hamar megfonnyad, a földben hagyva
viszont a korai fagyot is jól átvészeli. A csicsóka biozöldségként is könnyen
termeszthető, mivel kártevője nincs, így nem igényel vegyszeres növényvédelmet.
Céklás csicsókasaláta
Két-három
közepes céklát, ugyanennyi csicsókát reszeljen le közepes lyukú reszelőn és
keverje őket össze. Ízesítse háromgerezdnyi fokhagymával a zöldségeket, majd
két deci joghurtot keverjen hozzá. Tegyen az egészhez egy evőkanál olíva olajat
is, és ízesítse még citrom levével. Reszelt tormával is kitűnő eledel.
Csicsóka egészben
3-4 db héjastól megfőzött,
csicsókát tálalunk másodköretként a savanyú, vagy csípős mártások mellé. Nem
kell meghámozni.
Csicsókaköret
A héjában megfőtt csicsókát
hámozva (vagy héjastól) felszeleteljük és 1 ek olajra, vagy vajra dobjuk,
megsózzuk, apróra vágott zöldpetrezselymet szórunk rá, borsozzuk. A csombor
különösen jó ízt ad neki.
Csicsókakrém
Fél kiló csicsóka megmosva,
hámozva; egy csomó petrezselyem zöldje, apróra vágva; tíz deka vaj;
kétcsipetnyi tengeri só; egy kávéskanál majoránna
A csicsókát enyhén sós vízben
megfőzzük, pürésítjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a petrezselyem zöldjét, a
majorannát, a vajat, és habosra keverjük.
Barna kenyérre kenve, savanyú
káposztával kínáljuk.
Csicsókalepény
50 dkg csicsókát megtisztítunk,
apróra vágjuk, egy kevés sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és összetörjük.
1-2 tojássárgájával, 1 szál reszelt sárgarépával összekeverjük, őrölt
köménnyel, pirospaprikával, apróra vágott zsázsával fűszerezzük, és annyi
lisztet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Végül a tojásfehérjéből vert
kemény habot is beleforgatjuk. Egy serpenyőben 4-5 evőkanál olajat melegítünk,
és a masszát kanállal beleszaggatva ellapítjuk, majd mindkét oldalán szép
pirosra sütjük.
Csicsókaleves (holland recept)
1 kis fej vöröshagyma, felvágva,
1 ek főzőolaj, 35 dkg csicsóka, megmosva, 2 sárgarépa, megtisztítva, kockára
vágva, 2 paradicsom, feldarabolva, 6 dl zöldségleves, só és frissen őrölt
feketebors
1. Futtassuk meg a hagymát az
olajon.
2. Közben hámozzuk meg a
csicsókát és mossuk meg újból, daraboljuk fel és tegyük az edénybe. Gyorsan
dolgozzunk vele, mert nagyon hamar megfeketedik.
3. Adjuk hozzá a többi belevalót
is. Lefedve forraljuk fel, majd 30 percig kis lángon főzzük.
4. Nyomjuk át szitán, vagy
turmix- ill. robotgéppel pürésítsük.
Ezt a levest ajánlják még
fokhagymás croutonnal is.
Fokhagymás crouton
2 szelet fehérkenyér, a héja
nélkül; 25 gramm lágy vaj vagy növényi olaj; kevés fokhagyma.
Az összetört fokhagymát keverjük
a vajba, és ezzel a vajjal kenjük meg a kenyérszeletek mindkét oldalát. A
szeleteket ujjszerűen vágjuk be, és mindkét oldalon süssük ropogósra. Vágjuk
kockákra, és ezzel tálaljuk a levest.
Csicsóka leves
Meghámozzuk a csicsókát, és
mintha krumpli levest készítenénk, de erősebben fűszerezzük, mert édesebb. Nem
teszünk bele rántást, hanem nokedli galuskát szaggatunk bele. Hamarabb puhul
meg, mint a krumpli.
Csicsókalé
Mosson
meg alaposan tetszés szerinti mennyiségben a csicsókát, majd hámozza meg
vékonyan, és centrifugázza ki a levét. Fogyaszthatja magában, de más lével is.
Összekeverheti céklalével, sárgarépalével, de bármilyen zöldség levével, amit
amúgy szeret.
Csicsókamártás
A főtt csicsókát meghámozzuk, kis
kockákra vágjuk. Tejfölös habarást
készítünk, ezt összekeverjük néhány nagyon apróra vágott sóskalevéllel, sózzuk,
borsozzuk, a csicsókával óvatosan összekeverjük. Egyet forralunk rajta. Ha túl
savanyú a sóskától, pici cukorral enyhíthetjük.
A változatosság kedvéért ezt a főzeléket elkészíthetjük csicsókából is.
Mivel a csicsóka hamarabb puhul, csak 10 percig főzzük, és a nagy héjveszteség
miatt 1,2 kilogrammot használjunk belőle. Az édesburgonyának is nevezett
csicsóka egyébként ötször annyi rostanyagot tartalmaz, mint a krumpli. Ez az
ősrégi gumós növény nem csak az emésztésre gyakorol jótékony hatást, hanem
könnyen felszívódó cukortartalma révén cukorbetegek is nyugodtan
fogyaszthatják. Akit zavar az édeskés íze, meghámozva legalább 1 órán át,
áztassa meleg vízben. Ha magunk termeljük ezt az igénytelen évelő növényt,
akkor októberben az érett gumókból csak annyit szedjünk fel, amennyire
szükségünk van, mert hamar megfonnyad, a földben hagyva viszont a korai fagyot
is jól átvészeli. A csicsóka biozöldségként is könnyen termeszthető, mivel
kártevője nincs, így nem igényel vegyszeres növényvédelmet.
Csicsókasaláta
Hozzávalók: 50 dkg csicsóka, 20
dkg füstölt sajt (több fajta, ha lehet), 2 dl kefir, 2 ek. olaj,
petrezselyemzöld, só.
Meghámozzuk, vagy nem a héjastól
főzött csicsókát, és kockákra vágjuk. Jól összekeverjük egy tálban a kefirt,
olajat, sót, petrezselymet. Beleforgatjuk a csicsókát, megszórjuk a reszelt
füstölt sajttal.
Csicsókasaláta nyersen
Hozzávalók: 50 dkg nagyon alaposan
kefével megdörzsölt, megmosott nyers cs., 1 citrom, 3 ek olaj, 1 ek méz, bors,
só, petrezselyem.
A csicsókát nagyon vékony
karikákra szeljük, rácsavarjuk a citrom levét, beletesszük a mézet, olajat,
sót, borsot, a nagyon apróra vágott petrezselymet.
Óvatosan összekeverjük. 1 órányit
hűtőben érleljük.
Csicsóka sóskával (vagy sóska nélkül)
A főtt csicsókát meghámozzuk, kis
kockákra vágjuk. A sóskát apróra, inkább négyzetesre vágjuk és a szokásos módon
vajon (olajon) megpároljuk. A sóskát és csicsókát nagyon finoman összekeverjük
- inkább húsvillával, mint kanállal. Sózzuk, borsozzuk és felöntjük tejföl és
kevés liszt keverékével. Átforraljuk. Pikáns mártás húsok mellé. De finom csak
krumplipüré, tört krumpli, vagy rizs kíséretében hús nélkül is.
Csicsókaturmix
Néhány szem nagyobb csicsókát jól
megmosunk, meghámozunk, felaprítjuk. Összeturmixoljuk a következőkkel: 1-1
banán, hámozott narancs, 1-2 kk citromlé,
Csicsókaüdítő
3-4 gumót és fél almát
meghámozunk, lereszelünk, majd az egészet 1-2 kávéskanál porcukorral vagy
mézzel összeturmixoljuk. Ízlés szerint citrommal ízesíthetjük, és 1-1,5 dl
vízzel, vagy még táplálóbb, ha tejjel felöntjük.
Csicsókás vegyes zöldségsaláta
Négy-öt
közepes céklát, egy feketeretket, egy közepes zellert, két sárgarépát és négy
csicsókát közepes lyukú reszelőn reszeljen le. Ízesítse tengeri sóval, öntse rá
egy citrom levét. Ha összeállt, tálalhatja.
További
változat a vegyes zöldségsalátára, ha fekete retek helyett egy kisebb karalábét
szeletel fel, és kefirrel ízesíti az előbbiekben leírt módon elkészített
salátát.
Hagymás csicsókasaláta
Öt-hat
csicsókát alapos mosás után reszeljen le, majd vágjon vékony karikákra
két-három közepes nagyságú lilahagymát. Keverje őket össze, majd adjon az
egészhez egy kevés tengeri sót, egy citrom levét. Ezt a salátát is hagyja
összeérni.
Rántott csicsóka
A félig főtt, hámozott csicsókát
szokásos módon panírozzuk és kirántjuk. Egyébként nyersen is finom, édeskés íze
van. Citromlével megcsepegtethetjük.
Sajtos csicsókasaláta
A főtt hámozott, vagy hámozatlan
csicsókát kockákra vágjuk. Kefirbe petrezselyemzöldet, pici olajat, sót, borsot
teszünk. Beleforgatjuk a csicsókát, bőven megszórjuk, vagy összekeverjük apró
kockára vágott füstölt sajttal.
Sült csicsóka 1.
A megtisztított csicsókát 1 órán
át sós vízben áztatjuk. Majd szárazra töröljük, hasábokra vágjuk, és olajban
kisütjük.
Sült csicsóka 2.
A megtisztított csicsókagyökeret
kb. 1 óráig sós vízben áztatjuk. A szárazra törölt csicsókákat hasábokra
vágjuk. Bő, forró olajban sütjük, zsírjától lecsepegtetjük. Sózzuk, és finomra
vágott petrezselyemmel meghintve köretként tálaljuk.
Sült csicsóka finoman
Hozzávalók: 1 kg frissen szedett csicsóka, 1 dl olíva
olaj, só, bors, ízlés szerint, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 10 dkg reszelt
parmezán sajt, 2 dl tejszín.
A csicsókákat kefével tisztára
sikáljuk, hosszanti irányban felszeleteljük. Sütőedénybe tesszük. Öntünk rá
annyi olíva olajat, hogy elkeverve mindenhol érje az olaj, de ne ússzon benne.
Fűszerezzük, só, zöldbors őrölve, zúzott fokhagyma, reszelt parmezán, tejszín.
Kézzel összekeverjük, mindenhol érje a fűszer és a tejszín.
Sütési idő kb. 30 perc.
Halak vagy natúr húsok mellé
kitűnő köret.
"Sültkrumpli"
Fél ceruza vékonyságúra héjastól
hasábozott csicsókát úgy, mint a krumpli bő olajban megsütjük.
Vegyes csicsókasaláta
Azonos mennyiségű nyers csicsókát,
zellergumót, karalábét, sárgarépát és savanykás almát megtisztítunk,
lereszeljük, közé 3 evőkanál csíráztatott búzát hintünk. Citromlével, sóval
ízesítjük, borsikafüvet, apróra vágott fokhagymát keverünk bele. Mézzel kissé
megédesített kefirrel összekeverjük. Apróra vágott póréhagymával, vagy újhagyma
zöldjével salátalevélen tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése