DIÓKRÉMES PISKÓTA
Hozzávalók a piskótához:
·
3 db tojás,
·
40 gramm lenmagliszt,
·
10 gramm kókuszliszt,
·
20 gramm kakaópor,
·
50 gramm eritrit
(édesítő, ízlés szerint),
·
1 teáskanál
szódabikarbóna, pici ecet.
Elkészítés:
- A tojásokat jól felverjük, és lassan hozzáadjuk a lisztet,
kakaóport, eritritet, legvégén a szódabikarbónát, és pici ecetet (kb. 1
kávéskanálnyit), hogy a szódaport feloldjuk.
- Nem folyós, de lágy tésztát kapunk (ha nem elég lágy,
lehet kevés vízzel lazítani, erre kisebb méretű tojásoknál szükséges lehet),
ezt belekanalazzuk a kivajazott, kilisztezett tepsibe (ehhez az adaghoz kb.
20x25 cm-es tepsi kell; szilikon sütőformát csak egy kis vajjal szoktam kikenni).
- Előmelegített sütőben, 180 C fokon kb. 10-15 percig kell
sütni (tűpróba nem árt, de 10 percig semmiképpen nem szabad kinyitni a sütőt!).
- Hagyjuk kihűlni a piskótát, majd óvatosan kettévágjuk, és
cukormentes lekvárral vagy egyéb krémmel megtöltjük, a tetejét is bevonjuk a
krémmel, vagy csokival.
Diós vajkrém:
·
100 gramm eritrit,
·
100 ml tej,
·
50 gramm darált dió,
·
10 gramm lenmagliszt,
·
100 gramm vaj,
·
1 citrom reszelt héja,
1 rumaroma.
A tejet
feltesszük forrni, belekeverjük az eritritet és a darált diót, ezt 2-3 percig
főzzük. Utána belekeverjük a lenmaglisztet
is, 1 percig még kevergetjük a tűzön, majd levesszük, és félig kihűtjük
(langyosra).
A habosra
kevert vajat és a langyos főtt diókrémet összekeverjük, belekeverjük a
citromhéjat és a rumaromát is, majd együtt
jól kikeverjük, és a krémet a piskótára kenjük.
Legalább 1
órát állni hagyjuk a hűtőben, utána szeleteljük.
Ebben az adagban
összesen 23,6 gramm szénhidrát és 1.540 kcal van, ezt elosztjuk annyival, ahány
felé vágjuk a tortánkat (pl. ha 8 felé, akkor egy szeletben már csak 3 gramm
szénhidrát és 192 kcal van).
JÓ ÉTVÁGYAT! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése