DPG Recepttár 296.
Tartalomjegyzék
DPG
Recepttár 296......................................................................................................... 1
Észt és Equadori receptek...................................................................................................... 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2
Észtország........................................................................................................................... 3
Cipó, sós halból........................................................................................................... 3
Halleves....................................................................................................................... 3
Halleves zöldséggel.................................................................................................... 3
Főtt hal, tojásos mártásban......................................................................................... 3
Mulgi káposzta............................................................................................................ 3
Rakott hering............................................................................................................... 3
Répakása.................................................................................................................... 3
Sörleves....................................................................................................................... 4
Sörleves tejjel............................................................................................................... 4
Sült sügér, mártásban................................................................................................. 4
Sütőben sült hal........................................................................................................... 4
Sütemény rozskenyér-tésztából................................................................................... 4
Töltelék halból............................................................................................................. 4
Töltelék sertéshúsból.................................................................................................... 4
Töltelék húsból és burgonyából.................................................................................. 4
Töltelék húsból és gombából...................................................................................... 4
Töltelék húsból és káposztából.................................................................................... 5
Töltelék húsból és kendermagból............................................................................... 5
Töltelék répából.......................................................................................................... 5
Töltelék sonkából......................................................................................................... 5
Ecuadori Köztársaság........................................................................................................ 6
AMOR ESCONDIDO (elbújt szerelem) - más néven: GATO ENCERRADO
(zsákbamacska) 6
CHUCULA.................................................................................................................... 6
ESPUMILLA DE MORA (szederhab).............................................................................. 6
QUIMBOLITOS.............................................................................................................. 6
TOMATES ENTEROS EN ALMIBAR (egész paradicsomok szirupban)............................. 6
Töltött banán.............................................................................................................. 6
Cipó, sós halból
Hozzávalók: 30 dkg sózott hal, 3
tojás, 2 evőkanál tejföl, 1 pohár zsemlemorzsa, fél pohár friss tej vagy
tejszín, zsiradék.
A halat hideg vízben áztatjuk,
kifilézzük, és húsdarálóval ledaráljuk.
Hozzáadjuk a tejbe áztatott zsemlemorzsát, a tejfölt és a tojást, kerek
cipót formálunk és megsütjük. Főtt
burgonyával tálaljuk.
Halleves
Hozzávalók: egy-másfél kg tőkehal
(vagy más hal), két és fél liter víz, fél liter tisztított és darabolt
burgonya, 1 fej hagyma, fél liter tej, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál vaj, kapor
vagy petrezselyem, só.
A megtisztított halat hideg
vízben főni tesszük, eltávolítjuk a habot, és amikor a hal megpuhult,
kivesszük. A levet leszűrjük, beletesszük a burgonyakockákat, a
hagymaszeleteket, a sót és a tejbe kevert lisztet és addig főzzük, míg a
burgonya meg nem puhul. A halszeleteket
és a vajat a tányérra tesszük, a kaprot vagy a petrezselymet pedig a tetejére
szórjuk.
Halleves zöldséggel
Hozzávalók: 1 kg friss hal, 3
liter víz, fél liter tisztított, darabokra vágott zöldség, 1 fej hagyma, fél
liter tisztított, darabokra vágott burgonya, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj,
kapor vagy petrezselyem.
A megtisztított halat hideg
vízben főni tesszük, a keletkező habot eltávolítjuk. Amikor a hal megpuhult, kiemeljük, a levet
leszűrjük, beletesszük a zöldséget, kis idő múlva a burgonyát, az apróra vágott
hagymát, a vajban hevített lisztet és megfőzzük a levest. Végül visszatesszük a haldarabokat, a
tetejére petrezselymet vagy kaprot szórunk.
Főtt hal, tojásos mártásban
Hozzávalók: 60 dkg halfilé, víz,
só, 2 tojás, kapor, vaj.
A halszeleteket kevés sós vízben
megfőzzük. A vízbe apróra vágott főtt
tojást és kaprot szórunk, és hozzáadjuk a vajat. Burgonyával fogyasztjuk.
Mulgi káposzta
Hozzávalók: 75 dkg - 1 kg savanyú
káposzta, 40 - 50 dkg zsíros sertéshús, fél pohár kukoricadara vagy árpagyöngy,
víz, só, cukor (1 - 2 fej hagyma).
A káposztát és a húst a fazékba
tesszük, tetejére szórjuk a megmosott darát.
Vízzel felöntjük, és lassú tűzön fedővel lefedve pároljuk vagy sütőben,
tepsiben addig sütjük, míg meg nem puhul.
Sóval vagy cukorral ízesítjük. A
hagymát hozzáadhatjuk az elején is, vagy zsiradékon üvegesíthetjük, és az
elkészült ételt szórhatjuk meg vele.
Burgonyával vagy főtt húsokhoz tálaljuk.
Rakott hering
Hozzávalók: 60 dkg friss apró
hering, 5-7 dkg vaj, 1-2 fej közepes nagyságú hagyma, só, bors.
A friss heringeket lefejezzük és
kibelezzük, folyó hideg vízben gyorsan lemossuk. A vajjal kikent formába rétegesen lerakjuk az
apróra vágott hagymát és a sózott heringet, a legfelső rétegre vajdarabokat
helyezünk. Sütőben 20-30 percig
sütjük. Forrón tálaljuk, főtt vagy sült
burgonyával.
Répakása
Hozzávalók: másfél kiló
tisztított, feldarabolt répa, só, 5 evőkanál olvasztott vaj, tejszín vagy
tej.
A répát sós vízben puhára főzzük. A vizet leöntjük, a répát péppé nyomkodjuk, a
tűzre tesszük, ízesítjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejszínt vagy a
tejet.
Sörleves
Hozzávalók: 10 dkg durván reszelt
fekete kenyér, 6 pohár víz, fél liter barna sör, 6 evőkanál méz vagy cukor, 1-2
evőkanál tejszín.
A kenyeret a vízben puhára
főzzük, hozzáadjuk a sört, a mézet vagy a cukrot, és végül a tejszínt. Forrásig hevítjük.
Sörleves tejjel
Hozzávalók: 6 pohár tej, 6
evőkanál méz vagy cukor, 4 tojás, fél liter sör, 10 dkg fehérkenyér (vagy
zsömle), vagy 4-5 kétszersült.
A tejet feltesszük forrni, közben
a tojást összekeverjük a mézzel vagy a cukorral, majd a sörrel. Ha a tej már forró, folyamatos keverés
mellett hozzáadjuk. A levest felhevítjük
(nem forraljuk!), majd ráöntjük a szárított kenyérkockákra. Hidegen tálaljuk.
Sült sügér, mártásban
Hozzávalók: 1 kg sügér, só, 2
evőkanál liszt, zsír, forró víz, 2-3 kanál tejföl. A halat megtisztítjuk, lemossuk, letöröljük,
sós lisztben megforgatjuk, és világosbarnára sütjük. Hozzáadjuk a vizet és a tejfölt, majd fedő
alatt megfőzzük.
Sütőben sült hal
Hozzávalók: 1 kg hal (keszeg,
csuka, tőkehal), só, citromlé, zsír, tejföl, víz.
A tisztított és megmosott egész
halat sóval bedörzsöljük, az oldalát és a hasüregét citromlével megöntözzük, és
15-30 percre hűvös helyre tesszük. A
halat zsírral kikent tepsibe, fapálcikákra fektetjük, tejföllel megöntözzük, és
közepesen forró sütőben megsütjük (kb. fél óra). Ha a hal megszárad, vízzel vagy a tepsibe
folyt folyadékkal megöntözzük. A megsült
halat egészben egy előre melegített tálra emeljük. A tepsibe folyt folyadékhoz tejfölt keverünk,
és mártásként használjuk.
Sütemény rozskenyér-tésztából
Hozzávalók: 80 dkg - 1 kg
rozsliszt, fél liter víz, 10 dkg kenyérkovász vagy 5 dkg élesztő, só,
köménymag. A süteményt többféle módon és
többféle töltelékkel készíthetjük.
A megkelt tésztát egy-másfél cm
vastag kerek vagy négyszögletű lapokra formázzuk, rárakjuk a tölteléket, majd
centiméternyi vastagságú tésztával lefedjük, a szélén lezárjuk. A tetejét vízzel vagy tejjel megnedvesítjük. Forró sütőben kisütjük.
A megkelt tésztát egyenletesen
kinyújtjuk, a közepére tesszük a tölteléket.
A tészta széleit felemeljük, és ráhajtjuk a töltelékre, a tetejét vízzel
megnedvesítjük és összenyomkodjuk. A
cipót nedves kézzel lesimítjuk, és forró sütőben kisütjük.
Töltelék halból
Hozzávalók: 50 dkg hal (sügér,
muréna, menyhal), 10 dkg sózott vagy füstölt zsíros sertéshús.
A megtisztított, megmosott és
szárazra törölt halat és a kockára vágott húst rétegezve rakjuk a
tésztára. A rétegek közé sót
szórunk. Forró sütőben sütjük.
Töltelék sertéshúsból
Hozzávalók: 50 dkg sózott
sertéshús, esetleg hagyma. A húst
kockákra vágjuk és apróra vágott hagymával együtt, megsütjük.
Töltelék húsból és burgonyából
Hozzávalók: 30 dkg sertéshús, 4-5
nyers burgonya, 1 fej hagyma, só, ízlés szerint bors.
A kockára vágott húst és
burgonyát serpenyőben félig megsütjük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és
ízesítjük.
Töltelék húsból és gombából
Hozzávalók: 30 dkg főtt
sertéshús, 1 pohár főtt gomba, 2-3 evőkanál vaj, 1 fej hagyma, 1 pohár húslé, negyed
pohár árpadarából és egy pohár vízből főzött kása, só.
A húst és a gombát ledaráljuk,
hozzáadjuk a felhevített hagymát, a húslét és az árpakását. A tölteléket összedolgozzuk és ízesítjük.
Töltelék húsból és káposztából
Hozzávalók: 30 dkg savanyú káposzta,
2-3 evőkanál zsír, 10 dkg főtt sózott sertéshús.
A káposztát a zsírban puhára
pároljuk, és hozzákeverjük a kockára vágott húst.
Töltelék húsból és kendermagból
Hozzávalók: 20 dkg kendermag, 30
dkg zsíros hús, 1-2 fej hagyma, só.
A kendermagot megpirítjuk,
finomra törjük. A kockára vágott húst és
az apróra vágott hagymát megsütjük, hozzáadjuk a kendermagot és
fűszerezzük. A rozskenyértésztát
centiméternyi vastag négyszögletes darabokra nyújtjuk, laza töltelékréteggel
fedjük és összetekerjük. A tetejét
vízzel vagy tejjel nedvesítjük. Forró
sütőben sütjük.
Töltelék répából
Hozzávalók: 80 dkg párolt répa,
2-3 evőkanál zsiradék, 1-2 fej hagyma, só.
A répát finomra daráljuk,
összekeverjük a zsiradékban hevített, apróra vágott hagymával, ízesítjük.
Töltelék sonkából
Hozzávalók: 30 dkg sonka, 1-2
főtt tojás, fél pohár árpadarából és 2 pohár vízből főzött kása, ízlés szerint
só.
A sonkát ledaráljuk, kicsit
átsütjük, kihűtjük, hozzákeverjük az apróra vágott főtt tojást és a kását,
ízesítjük.
AMOR ESCONDIDO (elbújt szerelem) - más néven: GATO
ENCERRADO (zsákbamacska)
Hozzávalók: 3 banán, 6 szelet
sajt (megfelel az Anikó sajt), 1 csésze liszt, 1 csésze tej, 1 tojás, olaj, só
Elkészítése: A banánokat
meghámozzuk, és elfelezzük. A feleket hosszában is kettévágjuk, s közéjük
egy-egy szelet sajtot teszünk, majd ezeket a szendvicseket a két végükön
egy-egy fogpiszkálóval összetűzzük, hogy ne essenek szét. A tejből, a lisztből
és a tojásból sűrű és sima tésztát keverünk. A banánszendvicseket belemártjuk a
tésztába, majd bő forró olajban pirosra sütjük. (Tálalás előtt a fogpiszkálókat
kidobjuk.)
CHUCULA
Hozzávalók: 4 érett banán,
hámozva, 4 rúd fahéj, 2 kanál sótlan sajt, reszelve, 1 kanál vaj, 2 csésze
cukor, 2 csésze tej, 1 kis kanál vanília aroma, víz
Elkészítése: A banánt a fahéjjal
és a cukorral (kevés vízben) megfőzzük, a végén a fahéjat kidobjuk, s a banánt
a főző vízzel és a tejjel átturmixoljuk. A turmixot egy zománcozott vagy
rozsdamentes edényben tűzre tesszük, s hozzákeverjük a vajat, a sajtot és a
vaníliát. Ha felforrt, levesszük a tűzről. Hagyjuk kihűlni, s kelyhekbe töltve
tálaljuk. A tetejét citromhabbal díszíthetjük.
ESPUMILLA DE MORA (szederhab)
Hozzávalók: 1/2 csésze nagyon
sűrű szederlé, 2 tojás fehérje, 4 kanál cukor, színes drazsé
Elkészítése: A gyümölcslét, a
cukrot és a fehérjét addig keverjük turmixgépben, amíg sűrű habot nem ad. Ekkor
kelyhekbe tálaljuk, s a színes drazsékkal díszítjük.
QUIMBOLITOS
Hozzávalók: 20 dkg meleg
kukoricaliszt, 20 dkg cukor, 60 dkg sótlan sajt, reszelve, 20 dkg vaj, 1/2
csésze mazsola, 8 tojás, 2 kanál vanília aroma, Kana virág levelek
Elkészítése: A leveleket egy
vizes ruhával megtisztítjuk, s a vastag középső részüket egy nyújtófával
lelapítjuk. A lisztet átszitáljuk. A tojások fehérjéből kemény habot verünk. A
vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojások
sárgáját, s közben beledolgozzuk a lisztet, majd a sajtot és a mazsolát is.
Végül beleforgatjuk a tojáshabot és hozzáadjuk a vaníliát. Ebből a masszából egy-egy
kanálnyit teszünk minden levél belső oldalára. Majd úgy csomagoljuk, hogy a
levél alsó és felső részét a masszára hajtjuk, az oldalsó "szárnyait"
pedig hátra. (Így főzés közben a töltelék szabadon megduzzadhat.)
A quimbolito-kat egymás mellé
helyezzük, s gőzben főzzük 20 percen át (vagy addig, amíg a levelek el nem
színeződnek).
TOMATES ENTEROS EN ALMIBAR (egész paradicsomok
szirupban)
Hozzávalók: 6 db fürtös
paradicsom, 2 csésze víz, 6-7 kanál cukor, fahéj
Elkészítése: A vízzel, a cukorral
és a fahéjjal könnyű szirupot főzünk, s a végén kidobjuk belőle a fahéjat. A
paradicsomot (szárával együtt) vízbe téve egyszer felforraljuk - ez csak azért
kell, hogy utána könnyen meghámozhassuk. (A szárát változatlanul rajta
hagyjuk.) Ez után a bogyók alját levágjuk, a magjait kiszedjük. Végül a
paradicsomot a szirupba tesszük, és 15 percig abban fűzzük.
Töltött banán
A banánok tetejét hosszában levágjuk,
és belsejüket kikaparjuk. A kivájt banánt elkeverjük rumba áztatott mazsolával
és cukrozott kemény tejszínhabbal. A krémet visszatöltjük az üregekbe, és
tejberizs talpra helyezzük. A tetejüket visszatesszük, és durvára vágott
mandulával meghintve, hűtve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése