2022. július 31., vasárnap

Észt és Equadori receptek

 

 

 

 

DPG Recepttár 296.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

DPG Recepttár 296......................................................................................................... 1

Észt és Equadori receptek...................................................................................................... 1

Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2

Észtország........................................................................................................................... 3

Cipó, sós halból........................................................................................................... 3

Halleves....................................................................................................................... 3

Halleves zöldséggel.................................................................................................... 3

Főtt hal, tojásos mártásban......................................................................................... 3

Mulgi káposzta............................................................................................................ 3

Rakott hering............................................................................................................... 3

Répakása.................................................................................................................... 3

Sörleves....................................................................................................................... 4

Sörleves tejjel............................................................................................................... 4

Sült sügér, mártásban................................................................................................. 4

Sütőben sült hal........................................................................................................... 4

Sütemény rozskenyér-tésztából................................................................................... 4

Töltelék halból............................................................................................................. 4

Töltelék sertéshúsból.................................................................................................... 4

Töltelék húsból és burgonyából.................................................................................. 4

Töltelék húsból és gombából...................................................................................... 4

Töltelék húsból és káposztából.................................................................................... 5

Töltelék húsból és kendermagból............................................................................... 5

Töltelék répából.......................................................................................................... 5

Töltelék sonkából......................................................................................................... 5

Ecuadori Köztársaság........................................................................................................ 6

AMOR ESCONDIDO (elbújt szerelem) - más néven: GATO ENCERRADO (zsákbamacska)       6

CHUCULA.................................................................................................................... 6

ESPUMILLA DE MORA (szederhab).............................................................................. 6

QUIMBOLITOS.............................................................................................................. 6

TOMATES ENTEROS EN ALMIBAR (egész paradicsomok szirupban)............................. 6

Töltött banán.............................................................................................................. 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Cipó, sós halból

Hozzávalók: 30 dkg sózott hal, 3 tojás, 2 evőkanál tejföl, 1 pohár zsemlemorzsa, fél pohár friss tej vagy tejszín, zsiradék. 

A halat hideg vízben áztatjuk, kifilézzük, és húsdarálóval ledaráljuk.  Hozzáadjuk a tejbe áztatott zsemlemorzsát, a tejfölt és a tojást, kerek cipót formálunk és megsütjük.  Főtt burgonyával tálaljuk.

Halleves

Hozzávalók: egy-másfél kg tőkehal (vagy más hal), két és fél liter víz, fél liter tisztított és darabolt burgonya, 1 fej hagyma, fél liter tej, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál vaj, kapor vagy petrezselyem, só. 

A megtisztított halat hideg vízben főni tesszük, eltávolítjuk a habot, és amikor a hal megpuhult, kivesszük. A levet leszűrjük, beletesszük a burgonyakockákat, a hagymaszeleteket, a sót és a tejbe kevert lisztet és addig főzzük, míg a burgonya meg nem puhul.  A halszeleteket és a vajat a tányérra tesszük, a kaprot vagy a petrezselymet pedig a tetejére szórjuk.

Halleves zöldséggel

Hozzávalók: 1 kg friss hal, 3 liter víz, fél liter tisztított, darabokra vágott zöldség, 1 fej hagyma, fél liter tisztított, darabokra vágott burgonya, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj, kapor vagy petrezselyem. 

A megtisztított halat hideg vízben főni tesszük, a keletkező habot eltávolítjuk.  Amikor a hal megpuhult, kiemeljük, a levet leszűrjük, beletesszük a zöldséget, kis idő múlva a burgonyát, az apróra vágott hagymát, a vajban hevített lisztet és megfőzzük a levest.  Végül visszatesszük a haldarabokat, a tetejére petrezselymet vagy kaprot szórunk.

Főtt hal, tojásos mártásban

Hozzávalók: 60 dkg halfilé, víz, só, 2 tojás, kapor, vaj. 

A halszeleteket kevés sós vízben megfőzzük.  A vízbe apróra vágott főtt tojást és kaprot szórunk, és hozzáadjuk a vajat.  Burgonyával fogyasztjuk.

Mulgi káposzta

Hozzávalók: 75 dkg - 1 kg savanyú káposzta, 40 - 50 dkg zsíros sertéshús, fél pohár kukoricadara vagy árpagyöngy, víz, só, cukor (1 - 2 fej hagyma). 

A káposztát és a húst a fazékba tesszük, tetejére szórjuk a megmosott darát.  Vízzel felöntjük, és lassú tűzön fedővel lefedve pároljuk vagy sütőben, tepsiben addig sütjük, míg meg nem puhul.  Sóval vagy cukorral ízesítjük.  A hagymát hozzáadhatjuk az elején is, vagy zsiradékon üvegesíthetjük, és az elkészült ételt szórhatjuk meg vele.  Burgonyával vagy főtt húsokhoz tálaljuk.

Rakott hering

Hozzávalók: 60 dkg friss apró hering, 5-7 dkg vaj, 1-2 fej közepes nagyságú hagyma, só, bors. 

A friss heringeket lefejezzük és kibelezzük, folyó hideg vízben gyorsan lemossuk.  A vajjal kikent formába rétegesen lerakjuk az apróra vágott hagymát és a sózott heringet, a legfelső rétegre vajdarabokat helyezünk.  Sütőben 20-30 percig sütjük.  Forrón tálaljuk, főtt vagy sült burgonyával.

Répakása

Hozzávalók: másfél kiló tisztított, feldarabolt répa, só, 5 evőkanál olvasztott vaj, tejszín vagy tej. 

A répát sós vízben puhára főzzük.  A vizet leöntjük, a répát péppé nyomkodjuk, a tűzre tesszük, ízesítjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejszínt vagy a tejet.

Sörleves

Hozzávalók: 10 dkg durván reszelt fekete kenyér, 6 pohár víz, fél liter barna sör, 6 evőkanál méz vagy cukor, 1-2 evőkanál tejszín. 

A kenyeret a vízben puhára főzzük, hozzáadjuk a sört, a mézet vagy a cukrot, és végül a tejszínt.  Forrásig hevítjük.

Sörleves tejjel

Hozzávalók: 6 pohár tej, 6 evőkanál méz vagy cukor, 4 tojás, fél liter sör, 10 dkg fehérkenyér (vagy zsömle), vagy 4-5 kétszersült. 

A tejet feltesszük forrni, közben a tojást összekeverjük a mézzel vagy a cukorral, majd a sörrel.  Ha a tej már forró, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk.  A levest felhevítjük (nem forraljuk!), majd ráöntjük a szárított kenyérkockákra.  Hidegen tálaljuk.

Sült sügér, mártásban

Hozzávalók: 1 kg sügér, só, 2 evőkanál liszt, zsír, forró víz, 2-3 kanál tejföl.  A halat megtisztítjuk, lemossuk, letöröljük, sós lisztben megforgatjuk, és világosbarnára sütjük.  Hozzáadjuk a vizet és a tejfölt, majd fedő alatt megfőzzük.

Sütőben sült hal

Hozzávalók: 1 kg hal (keszeg, csuka, tőkehal), só, citromlé, zsír, tejföl, víz. 

A tisztított és megmosott egész halat sóval bedörzsöljük, az oldalát és a hasüregét citromlével megöntözzük, és 15-30 percre hűvös helyre tesszük.  A halat zsírral kikent tepsibe, fapálcikákra fektetjük, tejföllel megöntözzük, és közepesen forró sütőben megsütjük (kb. fél óra).  Ha a hal megszárad, vízzel vagy a tepsibe folyt folyadékkal megöntözzük.  A megsült halat egészben egy előre melegített tálra emeljük.  A tepsibe folyt folyadékhoz tejfölt keverünk, és mártásként használjuk.

Sütemény rozskenyér-tésztából

Hozzávalók: 80 dkg - 1 kg rozsliszt, fél liter víz, 10 dkg kenyérkovász vagy 5 dkg élesztő, só, köménymag.  A süteményt többféle módon és többféle töltelékkel készíthetjük.

A megkelt tésztát egy-másfél cm vastag kerek vagy négyszögletű lapokra formázzuk, rárakjuk a tölteléket, majd centiméternyi vastagságú tésztával lefedjük, a szélén lezárjuk.  A tetejét vízzel vagy tejjel megnedvesítjük.  Forró sütőben kisütjük.

A megkelt tésztát egyenletesen kinyújtjuk, a közepére tesszük a tölteléket.  A tészta széleit felemeljük, és ráhajtjuk a töltelékre, a tetejét vízzel megnedvesítjük és összenyomkodjuk.  A cipót nedves kézzel lesimítjuk, és forró sütőben kisütjük.

Töltelék halból

Hozzávalók: 50 dkg hal (sügér, muréna, menyhal), 10 dkg sózott vagy füstölt zsíros sertéshús. 

A megtisztított, megmosott és szárazra törölt halat és a kockára vágott húst rétegezve rakjuk a tésztára.  A rétegek közé sót szórunk.  Forró sütőben sütjük.

Töltelék sertéshúsból

Hozzávalók: 50 dkg sózott sertéshús, esetleg hagyma.  A húst kockákra vágjuk és apróra vágott hagymával együtt, megsütjük.

Töltelék húsból és burgonyából

Hozzávalók: 30 dkg sertéshús, 4-5 nyers burgonya, 1 fej hagyma, só, ízlés szerint bors. 

A kockára vágott húst és burgonyát serpenyőben félig megsütjük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és ízesítjük.

Töltelék húsból és gombából

Hozzávalók: 30 dkg főtt sertéshús, 1 pohár főtt gomba, 2-3 evőkanál vaj, 1 fej hagyma, 1 pohár húslé, negyed pohár árpadarából és egy pohár vízből főzött kása, só. 

A húst és a gombát ledaráljuk, hozzáadjuk a felhevített hagymát, a húslét és az árpakását.  A tölteléket összedolgozzuk és ízesítjük.

Töltelék húsból és káposztából

Hozzávalók: 30 dkg savanyú káposzta, 2-3 evőkanál zsír, 10 dkg főtt sózott sertéshús. 

A káposztát a zsírban puhára pároljuk, és hozzákeverjük a kockára vágott húst.

Töltelék húsból és kendermagból

Hozzávalók: 20 dkg kendermag, 30 dkg zsíros hús, 1-2 fej hagyma, só. 

A kendermagot megpirítjuk, finomra törjük.  A kockára vágott húst és az apróra vágott hagymát megsütjük, hozzáadjuk a kendermagot és fűszerezzük.  A rozskenyértésztát centiméternyi vastag négyszögletes darabokra nyújtjuk, laza töltelékréteggel fedjük és összetekerjük.  A tetejét vízzel vagy tejjel nedvesítjük.  Forró sütőben sütjük.

Töltelék répából

Hozzávalók: 80 dkg párolt répa, 2-3 evőkanál zsiradék, 1-2 fej hagyma, só. 

A répát finomra daráljuk, összekeverjük a zsiradékban hevített, apróra vágott hagymával, ízesítjük.

Töltelék sonkából

Hozzávalók: 30 dkg sonka, 1-2 főtt tojás, fél pohár árpadarából és 2 pohár vízből főzött kása, ízlés szerint só. 

A sonkát ledaráljuk, kicsit átsütjük, kihűtjük, hozzákeverjük az apróra vágott főtt tojást és a kását, ízesítjük.

 

 

 

 


AMOR ESCONDIDO (elbújt szerelem) - más néven: GATO ENCERRADO (zsákbamacska)

Hozzávalók: 3 banán, 6 szelet sajt (megfelel az Anikó sajt), 1 csésze liszt, 1 csésze tej, 1 tojás, olaj, só

Elkészítése: A banánokat meghámozzuk, és elfelezzük. A feleket hosszában is kettévágjuk, s közéjük egy-egy szelet sajtot teszünk, majd ezeket a szendvicseket a két végükön egy-egy fogpiszkálóval összetűzzük, hogy ne essenek szét. A tejből, a lisztből és a tojásból sűrű és sima tésztát keverünk. A banánszendvicseket belemártjuk a tésztába, majd bő forró olajban pirosra sütjük. (Tálalás előtt a fogpiszkálókat kidobjuk.)

CHUCULA

Hozzávalók: 4 érett banán, hámozva, 4 rúd fahéj, 2 kanál sótlan sajt, reszelve, 1 kanál vaj, 2 csésze cukor, 2 csésze tej, 1 kis kanál vanília aroma, víz

Elkészítése: A banánt a fahéjjal és a cukorral (kevés vízben) megfőzzük, a végén a fahéjat kidobjuk, s a banánt a főző vízzel és a tejjel átturmixoljuk. A turmixot egy zománcozott vagy rozsdamentes edényben tűzre tesszük, s hozzákeverjük a vajat, a sajtot és a vaníliát. Ha felforrt, levesszük a tűzről. Hagyjuk kihűlni, s kelyhekbe töltve tálaljuk. A tetejét citromhabbal díszíthetjük.

ESPUMILLA DE MORA (szederhab)

Hozzávalók: 1/2 csésze nagyon sűrű szederlé, 2 tojás fehérje, 4 kanál cukor, színes drazsé

Elkészítése: A gyümölcslét, a cukrot és a fehérjét addig keverjük turmixgépben, amíg sűrű habot nem ad. Ekkor kelyhekbe tálaljuk, s a színes drazsékkal díszítjük.

QUIMBOLITOS

Hozzávalók: 20 dkg meleg kukoricaliszt, 20 dkg cukor, 60 dkg sótlan sajt, reszelve, 20 dkg vaj, 1/2 csésze mazsola, 8 tojás, 2 kanál vanília aroma, Kana virág levelek

Elkészítése: A leveleket egy vizes ruhával megtisztítjuk, s a vastag középső részüket egy nyújtófával lelapítjuk. A lisztet átszitáljuk. A tojások fehérjéből kemény habot verünk. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, s közben beledolgozzuk a lisztet, majd a sajtot és a mazsolát is. Végül beleforgatjuk a tojáshabot és hozzáadjuk a vaníliát. Ebből a masszából egy-egy kanálnyit teszünk minden levél belső oldalára. Majd úgy csomagoljuk, hogy a levél alsó és felső részét a masszára hajtjuk, az oldalsó "szárnyait" pedig hátra. (Így főzés közben a töltelék szabadon megduzzadhat.)

A quimbolito-kat egymás mellé helyezzük, s gőzben főzzük 20 percen át (vagy addig, amíg a levelek el nem színeződnek).

TOMATES ENTEROS EN ALMIBAR (egész paradicsomok szirupban)

Hozzávalók: 6 db fürtös paradicsom, 2 csésze víz, 6-7 kanál cukor, fahéj

Elkészítése: A vízzel, a cukorral és a fahéjjal könnyű szirupot főzünk, s a végén kidobjuk belőle a fahéjat. A paradicsomot (szárával együtt) vízbe téve egyszer felforraljuk - ez csak azért kell, hogy utána könnyen meghámozhassuk. (A szárát változatlanul rajta hagyjuk.) Ez után a bogyók alját levágjuk, a magjait kiszedjük. Végül a paradicsomot a szirupba tesszük, és 15 percig abban fűzzük.

Töltött banán

A banánok tetejét hosszában levágjuk, és belsejüket kikaparjuk. A kivájt banánt elkeverjük rumba áztatott mazsolával és cukrozott kemény tejszínhabbal. A krémet visszatöltjük az üregekbe, és tejberizs talpra helyezzük. A tetejüket visszatesszük, és durvára vágott mandulával meghintve, hűtve tálaljuk.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése