Bodza receptek
Elkészítése: A fekete bodzát lebogyózzuk, és vékony rétegre terítve napra
tesszük száradni. Időnként megforgatjuk. Kedvezőtlen időjárás esetén mérsékelt
hőfokon sütőben is végezhetjük az aszalást. Az aszalt bodzát üvegekbe rakjuk,
lekötjük, és hűvös helyen tároljuk. Ügyeljünk arra, hogy csak a kellően
megszárított bodzabogyó tartósítható a romlás veszélye nélkül.
Aszalt fekete
bodzából készült tea
Elkészítése: Az aszalt bodzabogyót hideg vízben megmossuk, levét leöntjük, és
annyi vizet öntünk rá, hogy a gyümölcsöt ellepje. 2-3 napi áztatás után
felhevítjük. és néhány percig forraljuk. Az így nyert főzetet mézzel édesítve
melegen gyógyteaként, lehűtve üdítő italként fogyaszthatjuk.
Hozzávalók: 8 körte, 1 liter víz, 1 citrom, 1.5 kg szilva, 1 kg bodzabogyó,
fél kg cukor.
Elkészítése: A körtéket meghámozom, negyedelem és megszabadítom a
magházától, majd citromos vízben félpuhára főzöm. Rövid ideig vele főzöm a
kimagozott, felezett szilvákat. Összekeverem a nyers, megmosott bodzával és
üvegekbe töltöm. A főzőlevet a cukorral és a citromlével felfőzöm, ráöntöm a
gyümölcsökre és fél óráig 80 C°-on gőzölöm.
Elkészítése: 4 kg érett bodzabogyót szárastul megmossuk, majd a bogyókat
leszedjük, és dunsztosüvegbe rakjuk. 2 liter vizet, 1 kg cukrot - hozzáadva
fahéjat és néhány szem szegfűszeget- felforralunk, és amikor kihűlt 2 db citrom
levét adjuk hozzá, majd az üvegekben levő bogyókra öntjük. Az üvegek tetejét
tartósítószerrel kezeljük, és gondosan lezárjuk, 80°C -on 30 percig hőkezeljük.
Kihűlésig a fazékban hagyjuk, utána hűvös helyen tároljuk.
Elkészítése: A fekete bodza érett termését jól megmossuk, lecsepegtetjük,
kocsánytalaníjuk. A bodzát üvegekbe rakjuk. A felöntőlé minden literéhez 40 dkg
cukrot adunk, ízlés szerint szegfűszeget és fahéjat, 2 g citromsavat.
Forrón öntjük a gyümölcsre a cukoroldatot, azonnal légmentesen lezárjuk, 85
fokon 20 percig hőkezeljük. Fokozatosan hagyjuk kihűlni.
Alapadag: 1 kg bodza, 30 dkg cukor 1 rúd vanília, 1 citrom
Elkészítése: A bodzát fürtöstül megmossuk, aztán lefejtjük, lassú tűznél egy
óra hosszat forraljuk, mint a lekvárt. Tetszés szerint tegyünk bele cukrot
(körülbelül egy kg gyümölcsre 30 deka cukrot), egy rúd vaníliát, egy egész
citromot karikákra vágva. Lekváros üvegekbe rakjuk és kigőzöljük. (Igen jó és
egészséges.)
Elkészítése: Összekeverünk 5 dl összezúzott, érett bodzabogyót, 2,5 l vizet,
2 kg cukrot, valamint 2 citrom levét és reszelt héját. Üvegbe töltjük,
deszkával lefedve 4 napra langyos helyre tesszük, időnként megkeverjük.
Leszűrjük, majd visszaöntjük a kimosott üvegbe, hűvös helyre tesszük. 3-4 hét
múlva a letisztult bort üvegekbe szűrjük, de csak 4 nap múlva dugaszoljuk le
szorosan.
Elkészítése: 10 l. vízhez kb. 20 dkg. szárított bodzavirágot adunk, ízét 2-3
citrom héjával és kifacsart levével javítjuk. 1 l. vízhez kb. 25 dkg. cukrot
adunk, attól függően, hogy szárazabb, vagy édesebb bort akarunk. A
fajélesztővel beoltott levet erjesztjük, az erjedés befejeztével a letisztult
bort palackozzuk, és légmentesen lezárjuk.
Elkészítése: Az érett gyümölcsöt megmossuk, összezúzzuk, és 1 napi állás
után kevés vízben átfőzzük, és leszűrjük. 1 l. léhez 20 dkg. cukrot és 1 g.
ammóniumfoszfátot az erjedés élősegítésére. Demizsonban erjesztjük. Miután
leülepedett, leszűrjük. Néhány nap múlva a teljesen letisztult bort
palackozzuk.
Elkészítése: 10 l. vízhez kb. 20 dkg. szárított bodzavirágot adunk, ízét 2-3
citrom héjával és kifacsart levével javítjuk. 1 l. vízhez kb. 25 dkg. cukrot
adunk, attól függően, hogy szárazabb, vagy édesebb bort akarunk. A
fajélesztővel beoltott levet erjesztjük, az erjedés befejeztével a letisztult
bort palackozzuk, és légmentesen lezárjuk.
Hozzávalók: Fél kg bodza, fél kg magnélküli szőlő, fél kg hagyma, fél kg
körte, fél kg szilva, 40 dkg zellergumó, 1. 25 dl 20 %-os ecet, 1, 25 dl
fehérbor, 70 dkg barnacukor, darabka gyömbér, 2 szegfűszeg, só Cayenne
bors.
Elkészítése: A bodzát leszemezem, kevés vízzel negyed óráig főzöm és egy
finom szitán áttöröm. A felezett szőlőszemekkel, hagyma-negyedekkel,
körtecsíkokkal, magozott szilvával, zellercsíkokkal, ecettel, borral és
cukorral nagy lángon felfőzöm. Beleteszem a gyömbért, a szegfűszeget és az
összes többit, majd kis lángon, lefedés nélkül majdnem az összes folyadékot
elgőzölögtetem róla. Néha megkeverem. Végül sóval és Cayenne borssal ízesítem,
üvegekbe töltöm és lezárom. Sültekhez, felvágottakhoz, szárnyasokhoz köretként
tálalom.
Elkészítés: 60 perc Nehézség: 1
Alapadag: 1 kg bodzapép, fél kg. Befőző cukor, 25 dkg cukor, fél dl.
citromlé.
Elkészítése: Az érett bodzaszemeket alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd
a befőző edénybe rakjuk. 1-2 dl vizet öntünk alá és időnként megkevergetve kb.
45 percig főzzük. Melegen átpasszírozzuk, megmérjük, hozzá- adjuk a cukrokat és
a citromlét, majd addig főzzük, míg be nem sűrűsödik (tányérpróba). Apróbb
üvegekbe rakjuk, az üvegeket a szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
Elkészítés: 60 perc Nehézség: 1
Alapadag: 1 kg bodzabogyó, 80 dkg cukor.
Elkészítése: A cukorból és 3-4 dl vízből szirupot főzünk, belerakjuk a
megtisztított bodzabogyókat, majd gyakori kevergetéssel addig főzzük, míg be
nem sűrűsödik (tányérpróba). Apróbb üvegekbe rakjuk, az üvegeket a szokott
módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
Elkészítése: Az érett, fekete bodzát vízzel leöblítjük, és leszemezzük. Egy
kg gyümölcshöz 80 dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, belekeverjük a
gyümölcsöt, és erős tűzön addig főzzük, amíg kissé sűrűsödni nem kezd. Forrón
üvegekbe töltjük, lekötözzük, és száraz gőzbe rakjuk. Egyes vidékeken köhögés
elleni háziszerként fogyasztják.
Hozzávalók: 1 kg tisztított gyümölcshöz 80 dkg cukor.
Elkészítése: A cukorból 3 dl vízzel sűrű szirupot készítünk. Beletesszük a
gyümölcsöt, és gyors tűznél addig főzzük, amíg sűrűn folyós lesz. Forrón
üvegekbe rakjuk.
Elkészítése: Befőttesüveget megtisztított, frissen szedett bodzavirággal
megtöltjük, majd borecettel színig töltjük. Kb. 2 hétre, napra vagy meleg
helyre tesszük. Leszűrjük, kis üvegekbe öntjük szét. Halételek ízesítésére
használjuk fel.
Elkészítése: 2 liter vízből ízlés szerint limonádét készítünk, 2 napra
beleáztatunk 8-10 bodzavirágzatot. Szűrve, hűtve kellemes üdítő.
Hozzávalók: 4 tenyérnyi, szép nagy bodzavirág, 2 citrom, fél dl ecet, 1 kg + 4 evőkanál
kristálycukor.
Elkészítése: A virágokat megmosom, szétszedem, és 5 liter vízbe beleteszem.
Hozzáadom a megmosott és vékonyra karikázott citromot, az ecetet és 1 kg
kristálycukrot. Az egészet felforralom, és a forrástól számított 4 percig
főzöm. Közben a maradék kristálycukrot egy ép zománcú edényben szárazon
megpirítom, és ha már majdnem barna, 2 dl bodzás lével felengedve addig
keverem, amíg a cukor feloldódik benne. Ezt a levet hozzáöntöm a többihez, és a
lángot eloltom alatta. Ha teljesen kihűlt, nagyon finom szűrőn átszűröm, és kis
üvegekbe töltöm. Hűtőszekrényben tárolva három hétig eláll. Rendkívül aromás
ital, amelyet ásványvízzel vagy szódavízzel fogyasztunk.
Hozzávalók: 5-7 tenyérméretű bodzavirág,
2 citrom, héjastól, 70 dkg cukor, 2 doboz borkősav, víz.
Elkészítése: Elkészítése roppant egyszerű: A virágokat folyó vízben
megmosom, az összes többi hozzávalóval együtt beleteszem egy ötliteres üvegbe.
Annyi vízzel öntöm fel, hogy tele legyen. 2-4 nap múlva leszűröm és palackozom.
Hozzávalók: 8-10 bodzavirág,
6 liter víz, 1,5 kg cukor, 2 csomag citrompótló, 1 citrom karikára vágva.
Elkészítés: A bodzavirágokat egyenként vízbe mártjuk, majd lecsurgatjuk. A
többi hozzávalót jól elkeverjük a vízzel, majd a bodzavirágot is beletesszük.
2-3 napra hideg helyre állítjuk. Leszűrjük, és üvegekbe töltjük. Hűtőbe téve
azonnal fogyasztható.
Nyári hőségben kitűnő frissítő ital.
Hozzávalók: 1 kg bodzabogyó, 5 dl víz, minden liter áttört léhez 80 dkg
cukor
Elkészítése: A megtisztított bodzát vízzel leöntve addig főzzük, amíg a
szemek szétfőnek. Áttörtjük, megmérjük, és a cukrot hozzátéve addig főzzük,
amíg a tányérra csöppentve azonnal megkocsonyásodik. Üvegekbe töltjük, és
száraz gőzbe tesszük.
Elkészítése: 2 liter frissen főzött bodzalé, 2 kg cukor, 2 kg birsalma, 1 db
citrom reszelt héja és leve a következő módon elkészítve: a birsalmát
megmossuk, cikkekre vágjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Közepes
tűzön egy órán át, főzzük, majd paradicsompasszírozón vagy sűrű szitán
áttörjük. Az így nyert birsalmaléhez hozzáadjuk a bodzalevet, cukorral
dúsítjuk, és közepes tűzön addig főzzük, míg kocsonyaszerű anyagot nem kapunk.
Amikor kész, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a citrom levét, és aszpikos
formába öntve vagy széles szájú üvegbe merve hagyjuk kihűlni, s utána fogyasztjuk.
Alapadag: 1 kg bodzaszem, 30 dkg cukor, fél rúd vanília, 1/2 citrom karikára
vágva.
Elkészítése: A befőző edénybe 1 dl vizet töltünk, beleöntjük a megmosott,
lecsöpögtetett bodzabogyókat, és felforraljuk. Ha forr, beleadjuk a többi
hozzávalót, és állandóan kevergetve 45-50 percig főzzük. Apróbb üvegekbe
rakjuk, az üvegeket a szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
Hozzávalók: minden kiló gyümölcspéphez 25 dkg cukor, fél citrom leve.
Elkészítése: Az érett bodzaszemeket alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd
a befőző edénybe rakva összetörjük (krumplinyomóval). Időnként kevergetve fél
óráig főzzük. Átpasszírozzuk, hozzáadjuk a szükséges cukrot és a citromlét. Kb.
20 percig főzzük állandóan kevergetve. Apróbb üvegekbe rakjuk, az üvegeket a
szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
Elkészítése: Tetszőleges súlyú leszemezett, érett bodzaszemeket felfőzünk,
majd átpasszírozunk. Lemérjük és visszatesszük főzni, s minden kilóra 800-1000
g cukrot keverünk bele. Kerülhet bele zselésítő befőzőszer is. Kisebb üvegekbe
töltjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Elkészítése: 4 kg érett bodzabogyót alaposan megmosunk, majd szemezzük. 2,5
kg cukorból, félliternyi vízből szirupot készítünk, és a forró cukoroldatba
belehelyezzük a bodzabogyót. Közepes tűzön addig főzzük, amíg a sűrűsödési
folyamat meg nem indul. Előmelegített üvegekbe merve a tetejét tartósítószerrel
kezeljük, és lezárjuk. 80°C -on 30 percig hőkezeljük, és kihűlés után száraz
helyen tároljuk.
Hozzávalók: Érett, feketés bodzabogyó - tetszés szerinti mennyiségben
Elkészítése: A szárától megtisztított bogyókat tiszta porcelánedényben,
letakarva egy napig hűvös helyen állni hagyjuk. Másnap kilogrammonként 3 dl vizet
ráöntünk és megfőzzük. A kapott levet gézen keresztülnyomjuk, újra
felforraljuk; - forrón üvegekbe töltjük, légmentesen lekötjük, száraz gőzben
kihűtjük.
Elkészítése: 4 kg bodzabogyót hideg vízben többször megmosunk, majd
leszemezünk. 2 kg cukrot adunk hozzá, felöntjük vízzel, és addig főzzük, míg a
bogyó meg nem puhul, és a kevergetés közben széjjel nem esik. A főzés után
hagyjuk kissé kihűlni, majd sűrű szitán átnyomjuk és az így nyert levet melegen
előmelegített üvegekbe öntjük, lekötjük, és hőkezeljük. A kihűlés után hűvös
helyen tároljuk. Az így nyert lé szénsavas vízzel hígítva üdítő ital. Alkalmas
dzsemek, befőttak, édes tésztafélék, likőrök festésére is.
Hozzávalók: 1 kg bodza, 1 kg cukor
Elkészítése: A leszemezett, érett bodza szemeket a cukorral egy órán
keresztül, lassú tűzön főzzük, majd leszűrjük. Üvegekbe öntve, száraz dunsztban
hagyjuk kihűlni.
Elkészítése: 1 kg bodzabogyót alaposan megmosunk, szemenként válogatunk, és
üvegbe helyezzük. 1 liter 96%-os alkoholt öntünk rá és két héten át pihentetjük
úgy, hogy naponta felrázzuk, illetve megkeverjük. Másfél liter vízben fél kg
cukrot főzünk, szegfűszeget, darabos fahéjat és egy citrom reszelt héját adjuk
hozzá, és az egészet az alkoholos bodzabogyóhoz keverjük. Két napig
pihentetjük, és utána vászonruhán át lecsepegtetjük. A letisztult levet
üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 3-4 hónapi pihentetés után, amikor beérett -
illetve a molekuláris folyamatok befejeződtek- fogyasztható.
4 liter szörphöz
Hozzávalók: 10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág (1 cm-es szárral), 1 nagy lédús
citrom, 1 kg kristálycukor, 2 evőkanál ecet, 3 dkg citromsav, 1 mokkáskanál
nátrium-benzoikum, 1 mokkáskanál só. Időigényes.
Elkészítése: A bodzavirágot lerázzuk, hogy az apró rovarok kiröpüljenek
belőle. Vízsugár alatt, szűrőben egyenként megmossuk, ügyelve arra, hogy ne
nagyon törjük össze. Egy ötliteres, széles szájú befőttesüveg alján elhelyezzük
a virágokat, majd rászórjuk a cukrot. A citromot forró vízben megmossuk, letörölgetjük,
és egészen vékony karikákra vágjuk. Rátesszük a cukorra, rászórjuk a
citromsavat, ráöntjük az ecetet és 4 liter, előzőleg felforralt és teljesen
kihűtött vizet. Alufóliával vagy fóliával lazán befedjük. (Nem kell lekötni.)
Öt napon keresztül naponta többször - lehetőleg műanyag keverőkanállal -
megkeverjük. A cukornak teljesen fel kell oldódnia a lében. Utolsó nap nagyon
finom szűrőn átszűrjük. Kiforrázott, lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe töltjük,
de csak öthatod részig. Minden egyes üvegbe késhegynyi tartósítószert szórunk,
és azonnal ledugaszoljuk. Ha csak két-három hónapra akarjuk eltenni, akkor
azonmód a kamra legsötétebb polcára állíthatjuk, ha azonban egész télen
szeretnénk belőle fogyasztani, akkor nedves gőzben csírátlanítsuk. Megjegyzés:
A tartósítószert és a citromsavat gyógyszertárakban vásárolhatjuk meg. A
bodzaszörpöt sima vagy ásványvízzel üdítőitalként, tejjel turmixitalként
fogyasztjuk. 1 rész szörp, 6-7 rész víz (tej) arányban tanácsos keverni.
Elkészítése: 5 l vizet felforralunk - 3,5 kg cukrot beleteszünk, és ha forr,
beledobunk kb. 38-40 db bodzavirágot, és levesszük a tűzről. Másnap 3 db
citromot belekarikázunk 5,5 dkg borkősavat és 7 g nátrium-benzoátot teszünk
bele, így hagyjuk állni 1 napig. Leszűrjük, és üvegekbe tesszük.
Készíthető a virágjából és a bogyójából. A bodzavirágszörpöt az
erdeiszeder-szörphöz hasonlóan készítjük el.
Elkészítése: A bodza bogyójából így készítünk szörpöt: a száráról leszedett
bogyókat megmossuk, lecsöpögtetjük, kipréseljük, a maradékot vízzel átgyúrjuk,
újra kipréseljük. Minden liternyi kapott léhez 40 dkg cukrot veszünk, és két
óra hosszat főzzük, lassú tűzön. Üvegekbe öntjük, kigőzöljük - a forrástól
számított 20-25 percig -, és felhasználásig hűvös helyen tartjuk.
Elkészítése: Lerázva 10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt, 1 centis szárú,
bodzavirágot, hogy az apró rovarok kiröpüljenek belőle. Vízsugár alatt,
szűrőben egyenként megmossuk, ügyelve arra, hogy ne törjük össze. Egy 5 l-es,
szélesszájú befőttesüveg alján helyezzük el a virágokat, szórjunk rá 1 kg
kristálycukrot, 1 kk. sót. Rakjunk rá 1 nagy lédús, forró vízzel mosott,
letörölgetett, vékonyra karikázott citromot. Szórjuk meg 3 dkg citromsavval,
öntsük le 2 ek. ecettel, 4 l, előzőleg felforralt és teljesen kihűtött vízzel.
Alufóliával vagy fóliával lazán fedjük be. (Nem kell lekötni.) 5 napon át
naponta többször keverjük meg műanyag keverőkanállal. A cukornak és a sónak
teljesen fel kell oldódnia. Utolsó nap finom szűrőn szűrjük át. Kiforrázott,
lehetőleg hosszúnyakú üvegekbe töltve, de csak öthatod részig, minden egyes
üvegbe 1 kk. nátrium-benzoikumot szórjunk. Azonnal dugaszoljuk le. Ha csak 2-3
hónapra akarjuk eltenni, akkor a kamra legsötétebb polcára állíthatjuk. Ha
egész télen szeretnénk fogyasztani belőle, akkor nedves gőzben csírátlanítsuk.
Hozzávalók: 20 - 22 db bodzavirág,
10 liter víz, 7 kg cukor, 5 db apróra vágott citrom, 10 dkg borkősav vagy
citromsav
Elkészítése: Főzze fel a vizet a cukorral. Ha kihűlt, adja hozzá a
bodzavirágot, és a felaprózott citromot. 1 dl vízbe elkeverve főzze fel a
megadott mennyiségű borkősavat vagy citromsavat.
Keverje össze a bodzalevet és a borkősavas/citromsavas oldatot, majd hagyja
4 napig állni. Naponta kevergesse meg az így előkészített levet. Az 5. nap
szűrje le és töltse üvegekbe a szörpöt.
Elkészítése: 50 darab virágot egy 5 literes befőttesüvegbe teszünk. Erre4
1,5 kg cukor, 2-4 karika citrom, 30 g citromsav. Felforralt, majd lehűtött
vizzel teletöltjük, majd 3 napig - időnként megkeverve- érlelni hagyjuk. A
negyedik napon leszűrjük.
Ha hosszabb ideig akarjuk eltartani, 2-3 percig forraljuk, majd üvegekbe
töltjük, és a tetejére szalicilt, vagy Na-benzoátot teszünk.
Elkészítése: 6 l vízbe 3 kg cukrot teszünk. Ebből sűrű szirupot főzünk.
Kihűtjük. Belekeverünk 10 dkg borkősavat, 3 db felszeletelt citromot és 10 db
nagyobb virágfejet. Ezt 1 hétig érleljük, minden nap megkeverjük. Azután leszűrjük,
és üvegekbe töltjük. Ha télire akarjuk eltenni, literenként 1 mokkáskanál
tartósítót teszünk bele.
Elkészítése: 8 kg cukrot, 15 dkg borkősavat, 6 db héjastól apróra vágott
citromot, 2 lapos kiskanál tartósítót, 30-40 virágtőről lecsipkedett
bodzavirággal és 4 l vízzel elkeverünk. Ezt 5 napig letakarva állni hagyjuk,
közben naponta megkeverjük. A szirupot dupla gézen átszűrjük, üvegekbe töltjük.
Elkészítése: 5 l vízben 2 kg cukrot, 4 doboz citrompótlót addig főzünk, míg
azok teljesen felolvadnak. Kb. 20 db bodzavirágot megmosunk, és a szirupba
rakjuk.
Azután ebbe 1 mokkáskanál Nátrium Benzoátot belerakunk. 2 napig állni
hagyjuk,
Majd üvegekbe töltjük.
Elkészítése: 10 (jól megmosott) bodzavirágot, másfél kg cukrot, 2 doboz
citrompótlót és egy nagy felszeletelt citromot 5 liter vízbe teszünk. Az üveget
3 napig meleg helyre tesszük, (időnként megkevergetjük) majd leszűrjük a
tartalmát.
Ennyi az egész, és a szörpöt töményen és szódavízzel hígítva is
fogyaszthatjuk.
Elkészítése: 2 l vizet felteszek főni. A kihűlt vízhez teszek 15 tenyér
nagyságú virágot és 10 dkg citrompótlót. Hagyjuk 24 órán át, ázni. Leszűrjük.
Az oldathoz teszünk 2 kg cukrot. Megkevergetjük, majd üvegbe rakjuk.
Hozzávalók: 12 db virág, 1,5 l víz, 2 kg cukor, 4 dkg citromsav
Elkészítése: A virágot le kell mosni. Egy éjszakára beáztatni a 1,5 l vizbe,
majd szitán át kell szűrni. A cukrot és a citromsavat hozzáadjuk a vízhez, és
addig kell kevergetni, amíg a cukor teljesen felolvad. Ez több napig is
eltarthat. Ha a cukor elolvadt üvegekbe kell tölteni. Lezárva sokáig eláll.
Hozzávalók: 4 dg borkősavat feloldunk 1,5 liter vízben, beleáztatunk 20 dg
bodzavirágot (kocsány nélkül), 12-24 órát áztatjuk.
Elkészítése: Szirupot készítünk 2,5 kg cukorból és 5 liter vízből. A leszűrt
bodzához keverjük, üvegekbe töltjük.
Hozzávalók: 10-12 tenyérnyi bodzavirág,
2 kg cukor, 6 liter víz, 1,5 dkg borkősav, ugyanennyi citromsav.
Elkészítés: A bodzavirágokat egyenként vízbe mártjuk, majd lecsepegtetjük.
Egy nagy edénybe 2 kg cukrot felfőzünk 6 liter vízzel, ha kihűlt elkeverjük a
citromsavval, a borkősavval és a virágokra öntjük. 3-4 napig hűvös helyen állni
hagyjuk, majd leszűrjük és belekeverünk 1 kávéskanál szalicilt
(tartósítószert). A szörpöt üvegekbe töltjük, és hűvös helyre tesszük.
Hígítva, hűtve fogyasztjuk.
Elkészítése: Szedjünk le 5–6 fej tenyérnyi méretû fehér bodzavirágot.
Ügyeljünk arra, hogy akkor gyûjtsük, amikor a legtöbb sárga virágpor van rajta,
mert ez adja az ivólé sajátos muskotályos ízét és illatát. A virágfürtöket
tördeljük le a közös szárról, majd egy tésztaszûrõben hideg vízzel alaposan
mossuk át. A megtisztított virágot tegyük egy 3 literes üvegbe, és öntsünk rá
2,5 liter elõzõleg felforralt, és langyosra hûlt vizet. Keverjünk bele 20 dg
mézet és 1 dl citromlevet, majd lefedve állítsuk az üveget hûvös helyre. 2–3
napig áztassuk úgy, hogy naponta legalább egyszer keverjük át. Végül szûrjük
le, és töltsük palackokba.
Bodzaszörp bogyóból
5 kg érett bodzabogyó, 2,5 kg cukor.
A bodzát megmosom, leszemezem, majd 1 liter vízzel és a cukorral kevergetés
közben felfőzöm. Mikor a bogyók már szétesnek, kissé hűlbni hagyom,
összeturmixolom, majd előmelegített üvegekbe töltöm. Kidunsztolom és hűvös
helyen tárolom.
Bodzaszörp bogyóból
Hozzávalók: Érett bodzabogyó és ugyanolyan súlyú cukor.
Elkészítése: A bodzát lebogyózom, és pár napra lefedve állni hagyom. Levét
kinyomkodom, leszűröm és a cukorral sűrűre főzöm. Forrón száraz üvegekbe
töltöm, majd száraz dunsztba teszem.
Hozzávalók: 1 l lemorzsolt bodzavirág,
1kg cukor, 3 l víz, 1 citrom, 1/2dkg élesztő Elkészítése: Uborkásüvegbe rakjuk
a bodzavirágot, a felkarikázott citromot, és leforrázzuk a 3 l vízzel. Ha
kihűlt, belemorzsoljuk az élesztőt, ha az feloldódott, jól leszűrve üvegekbe
töltjük, de nem egészen tele. Lazán dugaszolva rakjuk a kamrába, ha az
érés során kilövi a dugót, nyomjuk vissza.
Hozzávalók: Bodzavirág,
fehérborecet.
Elkészítése: Egy széles szájú üveget megtöltök bodzavirággal, és teljesen
teletöltöm fehérborecettel. Gondosan lezárom és 2-3 hétre hűvös, sötét helyre
teszem. Ekkor átszűröm egy másik üvegbe. Salátákhoz használom.
Elkészítése: Szedjünk le 5–6 fej tenyérnyi méretû fehér bodzavirágot.
Ügyeljünk arra, hogy akkor gyûjtsük, amikor a legtöbb sárga virágpor van rajta,
mert ez adja az ivólé sajátos muskotályos ízét és illatát. A virágfürtöket
tördeljük le a közös szárról, majd egy tésztaszûrõben hideg vízzel alaposan
mossuk át. A megtisztított virágot tegyük egy 3 literes üvegbe, és öntsünk rá
2,5 liter elõzõleg felforralt, és langyosra hûlt vizet. Keverjünk bele 20 dg
mézet és 1 dl citromlevet, majd lefedve állítsuk az üveget hûvös helyre. 2–3
napig áztassuk úgy, hogy naponta legalább egyszer keverjük át. Végül szûrjük
le, és töltsük palackokba.
Elkészítése: Szedjünk le 5–6 fej tenyérnyi méretû fehér bodzavirágot.
Ügyeljünk arra, hogy akkor gyûjtsük, amikor a legtöbb sárga virágpor van rajta,
mert ez adja az ivólé sajátos muskotályos ízét és illatát. A virágfürtöket
tördeljük le a közös szárról, majd egy tésztaszûrõben hideg vízzel alaposan
mossuk át. A megtisztított virágot tegyük egy 3 literes üvegbe, és öntsünk rá
2,5 liter elõzõleg felforralt, és langyosra hûlt vizet. Keverjünk bele 20 dg
mézet és 1 dl citromlevet, majd lefedve állítsuk az üveget hûvös helyre. 2–3
napig áztassuk úgy, hogy naponta legalább egyszer keverjük át. Végül szûrjük
le, és töltsük palackokba.
Ez a rendkívül finom és érelmeszesedés ellen is hatásos ital hûtõszekrényben
kb. 1 hétig, légmentesen lezárva pedig max. 2 hétig tartható el. A
bodzavirágból készült ivólevet a dzsemeknél leírt módon hosszabb idõre is
tartósíthatjuk. Ebben az esetben számolnunk kell azzal, hogy a felforralás
következtében az ivólé C– vitamin–tartalma jelentõs mértékben csökkenni fog. Ez
azonban elkerülhetõ, ha nem ivólevet, hanem szörpöt készítünk a bodzavirágból,
és lefagyasztjuk. Szörpkészítés esetén azonos mennyiségû vízhez — egy 5 literes
üvegben — ötször annyi nyersanyagot adjunk. Ez a sûrû lé egyébként magas
méztartalma következtében az egycsillagos hûtõszekrény mélyhûtõ-terében még nem
fagy meg. Normál hûtõtérben a szörp idényjellegû fogyasztás esetén sem
tárolható, mert magas növényianyag–tartalma miatt 1–2 nap után erjedésnek
indul. Fogyasztáskor négyszeres mennyiségû, szobahõmérsékletû ásványvízzel
hígítsuk.
Amennyiben nincs fagyasztószekrényünk, és kénytelenek vagyunk tartósítószert
alkalmazni, feltétlenül kerüljük a szalicilsav használatát. Helyette keverjünk
az áztatóvízbe literenként 0,1 dg (1 csapott mokkáskanál) nátriumbenzoátot, és
a palackokat hõkezelés nélkül zárjuk le. Ha a benzolsavat mindjárt az elején
hozzákeverjük a vízhez, akkor 5–6 napig is áztathatjuk, így még áthatóbb íze
lesz a szörpnek. Mellékesen megjegyezve létezik egy még kevésbé ártalmas
tartósítószer, a káliumszorbát, amelyet egyelõre csak az ipar használ,
kereskedelmi forgalomban nem kapható.
Elkészítése: Rozsdamentes fazékban 5 liter vízhez 750 g cukrot adunk1/4 l
borecet társaságában. Kb. 5 karikára vágott citromot. 12-15 db jól fejlett,
szárak nélküli bodzavirágot, kis csomóba kötött még nem virágzó szagosmügét
adunk hozzá. Az egészet jól összekeverjük. Kb 1/2 óra után a szagosmügét kivesszük
a folyadékból. Ezután a pezsgőalapanyagot 8 napig állni hagyjuk, de mindennap
egyszer megkeverjük. Ha az előirt idő letelt, leszűrjük, és tisztára mosott
pezsgőspalackokba töltjük. Ledugaszoljuk, és a dugót drótkosárral lekötjük. 14
napi hűvös helyen való érlelés után fogyasztható az ital.
Hozzávalók: 12 db virág, 2 kg cukor, 1,5 dkg borkősav, 1,5 dkg citromsav, 1
kh. szalicil
Elkészítése: A szép, nagy virágokat többször cserélt vízbe mártogatva
lemosom, majd szitába téve lecsöpögtetem. Közben 6 liter vízben elfőzöm a
cukrot a tartósítószerekkel. Nagy edénybe teszem a lecsöpögött virágokat, és
leöntöm a kihűlt lével. 3-4 napig hűvös helyen állni hagyom, majd leszűrve
üvegekbe teszem. Tetejükre csöpp szalicilt teszek.
Hozzávalók: Kb. 10 tenyérnyi, teljesen
kinyílt bodzavirág 1
cm-es szárral, amit lerázok a bogaraktól, és óvatosan, de alaposan megmosok
folyó csapvíz alatt., 1 nagy lédús citrom, 1 kg cukor, 2 ek ecet, 3 dkg
citromsav, 1 mk nátrium-benzoát, 1 mk só
Elkészítése: Egy ötliteres befőttes üveg
aljára teszem a virágokat, a citromot egészen vékonyra fölszeletelem, és úgy
teszem a virágra, hogy a szeleteléskor kifolyt levét is ráöntöm. 4 liter vízbe
a cukrot beleöntöm, és szirupot főzök belőle. Felforralom, lehűtöm, belekeverem
az ecetet, sót, citromsavat, majd a virágokra öntöm. Az üveget lazán fóliával
lefedem (nem kell lekötni).
Öt napon keresztül érlelem a virágokat a
szirupban. Csodálatos látványt nyújt! És nagyon finom az illata! Sűrű szövésű
szűrőn átszűröm, és kiforrázott hosszú nyakú üvegekbe öntöm, de csak kb.
öthatod részig. Minden üvegbe késhegynyi tartósítószert szórok, és azonnal
lezárom. Ha 2-3 hónapon belül elfogy, akkor nincs több teendő, sötét, hűvös
helyre állítom az üvegeket. Ha azonban nagyobb mennyiséget készítek, akkor
mindenképp nedves gőzben csírátlanítom, így egész télen is eláll. Nagyon finom,
és nagyon egészséges!
Hozzávalók: 10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág, 1 nagy, lédús
citrom, 1 kg cukor, esetleg barnacukor, 2-4 l víz, ízlés szerint
Elkészítése: Tegye a virágokat egy nagy befőttes üveg aljára, miután finoman
lerázta róluk az apró bogarakat. A virágokat nem szabad lemosni, mert a
szennyeződésekkel, rovarokkal együtt kimossuk az aromát adó virágport.
Vágja a citromot egészen vékony szeletekre, és tegye a virágokra, majd a
szeleteléskor kifolyt citrom levét is öntse rá. Az így előkészített virágokat
öntse fel vízzel, majd, miután a szörpöt 1- 2 órán keresztül állni hagyta,
szűrje át sűrű szűrőn. A szörp előnye, hogy akár azonnal is átszűrhető, ám
aromásabb lesz, ha hagyja kicsit összeérni az ízeket. A frissítő
hűtőszekrényben kitűnően tárolható.
Hozzávalók: 6-7 tenyérnyi bodzavirág,
kb. 80 dkg cukor, 2 citrom, 2 csomag citrompótló.
Elkészítése: Egy ötliteres uborkásüvegbe beletesszük a cukrot, a vastagabb
levélbordáiról leszedett bodzavirágokat, melyeket előzőleg hideg vízzel
leöblítettünk, a héjastól vékony karikára vágott citromot és a citrompótlót.
Annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy az üveg tele legyen. Elkeverjük, hogy a
cukor elolvadjon, majd az üveg száját egy tányérkával letakarjuk, és az egészet
egy-két napig állni hagyjuk. Azután leszűrjük, a levet üvegekbe töltjük, és
szódavízzel hígítva vagy a nélkül is, azonnal fogyaszthatjuk. Ha az üvegeket
hideg pincébe vagy a hűtőszekrénybe tesszük, a lé néhány nap múlva - ha
melegebb helyen áll, akkor hamarabb - gyengén erjedni, pezsegni kezd. Ekkor
legjobb az íze. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, és tovább akarjuk eltartani,
akkor a cukrot a vízzel főzzük fel, forrázzuk le a virágokat, azután tegyük
bele a citromot és citrompótlót, letakarva hagyjuk egy-két napig állni, majd
szűrjük le. Az üvegekbe töltött lé tetejére tegyünk egy mokkáskanálnyi
benzoesavas nátriumot, majd az üvegeket dugaszoljuk le, és tegyük hideg helyre.
Használatkor az üveg tetejéről egy ujjnyit öntsünk le, ebben töményen van a
konzerválószer, a többit pedig jól lehűtve, esetleg szódavízzel hígítva
fogyasszuk. Ha bodzaszörpöt készítünk, akkor ehhez a vízmennyiséghez dupla
mennyiségű bodzavirágot, citromot, citrompótlót és 2 kg cukrot vegyünk. Az
üvegekbe töltött, leszűrt lé tetejére tegyünk egy mokkáskanálnyi benzoesavas
nátriumot, kössük le vagy dugaszoljuk be erősen, és 10-15 percig gőzöljük. A
bodzából készült üdítő italnak, szörpnek olyan az íze, mint a muskotályos
mustnak.
Hozzávalók:1/2 kg bodzabogyó, fahéj, citromhéj, fehérbor, cukor, só, vaj és
burgonyaliszt.
A bodzabogyókat leszedjük a száráról, agyagedénybe tesszük annyi vízzel,
hogy ellepje. A fahéjjal és citromhéjjal félóráig forraljuk, majd szitán
áttörve hozzáöntünk vizet és fehérbort. Tetszés szerinti cukorral, kevés sóval
és vajjal felforraljuk, és vízzel hígított burgonyalisztet keverünk bele. Újból
felforraljuk, és pirított zsemlekockával tálaljuk.
Bodzapalacsinta (Régi magyar édesség)
15 deka lisztből 2 tojással, csipet sóval, egy evőkanál Jaffa szörppel meg
kevés tejjel nagyon sűrű palacsintatésztát keverünk, és 1-2 óráig állni
hagyjuk. A bodzavirág
ernyőjét levágjuk, megmossuk, megszárítjuk, majd egyenként a sűrű
palacsintatésztába mártva, bő, forró olajban ropogós pírosra sütjük.
Itatóspapírra szedjük, hogy a felesleges zsírját leitassuk róla, és fahéjas
porcukorral meghintve kínáljuk.
12 db virág (zat), 200 g szójaliszt, 3 dl muskotályos fehérbor, 3 tojás,
késhegynyi só, olaj a sütéshez, fahéjas cukorszórat.
Az éppen kinyíló virágokat jól megmossuk. lecsepegtetjük.
A tojások sárgáját, sót, lisztet, bort, a tojások keményre felvert habját
összekeverjük. Néhány csepp olajat teszünk bele. Fél órára a hűtőbe tesszük.
A virágokat egyenként belemártjuk a tésztába, bő forró olajban kisütjük,
lecsepegtetjük.
Fahéjas cukorban megforgatjuk.
Forrón kínáljuk, kihűlve megpuhul.
Bor- vagy puncshab illik hozzá.
10 db frissen szedett egészséges bodzavirág, 1 csokor menta, 1 karikára vágott citrom, 3
citrom leve, 20dkg cukor. A hozzávalókat egy liter vízben összekeverjük, és
szobahőmérsékleten 24 órát érleljük. Leszűrjük, és hidegre tesszük. Közvetlenül
fogyasztás előtt felöntjük 1-1 üveg hideg fehérborral és pezsgővel.
Hozzávalók: 4 szép, feketére megérett bodza-tányér, 1 db egész tojás, 1 dl
tej, 15 dkg liszt, kevés szódavíz, csipetnyi só, ízlés szerint porcukor, olaj,
a gyümölcs kisütéséhez
Verje a tojást habosra 1 evőkanál porcukorral és a tejjel, majd adja hozzá a
lisztet, sót és annyi szódavizet, hogy a szokásos sűrűségű palacsintatésztát
kapja.
A szárával együtt óvatosan megmosott és lecsöpögtetett gyümölcsöt, a
száránál fogva mártsa meg a tésztában. Tegye az így bepanírozott gyümölcsöt a
180 fokra felhevített olajba; ahol 1-2 perc alatt szép világosra sül. Itassa le
a megsült gyümölcsről a felesleges olajat, és tálalja porcukorral meghintve.
450 g egres, 2 ek. víz, 70 g finom kristálycukor, 2 ek. bodzavirág-szörpsűrítmény,
400 g kész vaníliaöntet (vagy nem főzős puding), zöld ételfesték (elhagyható),
300 ml habtejszín, darált mandulás csók a díszítéshez, mandulás csók a
tálaláshoz.
A 2 ek. vízben, lefedve 5 percig pároljuk az egrest, míg a bogyók
szétpattannak.
Hozzáadjuk a cukrot, bodzaszörpöt és pépessé keverjük. Levesszük a tűzről.
Tálba öntjük a pépet, hűlni hagyjuk.
A vaníliás öntetet hozzákeverjük, tehetünk hozzá néhány csepp
ételszínezéket. Belekeverjük a felvert tejszínt.
Behűtve, majd a mandulás morzsával megszórva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése