DPG
RECEPTTÁR 240.
Frissensültek
Tartalomjegyzék
ZÖLDSÉGFÉLÉKBŐL KÉSZÜLŐ FRISSENSÜLTEK................................................................ 3
Athéni gomba.......................................................................................................... 3
Bolgár brokkoli.......................................................................................................... 3
Burkolt karalábé....................................................................................................... 3
Olasz burgonyalepény........................................................................................... 3
Gombafejek Kati módra........................................................................................ 3
Gombalepény......................................................................................................... 3
Gombavagdalt....................................................................................................... 3
Holland padlizsán.................................................................................................... 4
Kapros rántott tök.................................................................................................... 4
Keszthelyi karfiol....................................................................................................... 4
Orsi kelkáposztája.................................................................................................... 4
Parajszelet................................................................................................................. 4
Rántott burgonya.................................................................................................... 4
Rántott karfiol........................................................................................................... 4
Sült paradicsom....................................................................................................... 5
Zellerszeletek............................................................................................................ 5
HALAKBÓL KÉSZÜLŐ FRISSENSÜLTEK.............................................................................. 5
Csukafalatok............................................................................................................ 5
Fogas-finomság....................................................................................................... 5
Francia ponty........................................................................................................... 5
Harcsa - Mara módra............................................................................................. 5
Horgászpecsenye.................................................................................................... 5
Ponty Orly módra.................................................................................................... 5
Ponty rántva............................................................................................................. 6
Süllő egészben......................................................................................................... 6
Sajtos tonhal............................................................................................................. 6
SZÁRNYASBÓL KÉSZÜLŐ FRISSENSÜLTEK........................................................................ 6
Citromos csirke......................................................................................................... 6
Májkrémmel töltött csirkemell................................................................................ 6
Parasztos csirkemell................................................................................................. 6
Párizsi pulykamell..................................................................................................... 7
Rántott csirke........................................................................................................... 7
SERTÉSHÚSBÓL KÉSZÜLŐ FRISSENSÜLTEK........................................................................ 7
Alföldi batyu............................................................................................................. 7
Badacsonyi sertéskockák....................................................................................... 7
Cigánypecsenye 1.................................................................................................. 7
Cigánypecsenye 2.................................................................................................. 7
Flekken receptek..................................................................................................... 7
Alufóliás flekken................................................................................................... 7
Bagolyvári sertésflekken...................................................................................... 8
Csíkszeredai flekken............................................................................................. 8
Erdélyi flekken 1.................................................................................................... 8
Erdélyi flekken 2.................................................................................................... 8
Mexikói sertésflekken........................................................................................... 9
Mustáros flekken.................................................................................................. 9
Mustos flekken...................................................................................................... 9
Parázson sült flekken............................................................................................ 9
Sertésflekken......................................................................................................... 9
Sertésflekken juhtúrós burgonyával................................................................ 10
Sertésflekken rostélyon...................................................................................... 10
Szatmári töltött flekken...................................................................................... 10
Tepsis flekken...................................................................................................... 10
Gábris-sertésszelet................................................................................................. 11
Köményes szelet.................................................................................................... 11
Kubai szelet............................................................................................................. 11
Majoránnás csíkok................................................................................................. 11
Makói szelet............................................................................................................ 11
Matrózpecsenye.................................................................................................... 11
Milánói szelet.......................................................................................................... 11
Natúr sertésborda.................................................................................................. 12
Neszmélyi pecsenye............................................................................................. 12
Nyírségi szelet......................................................................................................... 12
Pikáns tokány......................................................................................................... 12
Rablóhús................................................................................................................. 12
Rajnai sertésszelet.................................................................................................. 12
Sertésszelet Holstein módra.................................................................................. 12
Sertéstarja szeletekben sütve............................................................................... 13
Szűzpecsenye......................................................................................................... 13
Tarja pecsenye...................................................................................................... 13
Táskás borda.......................................................................................................... 13
Tejfölös szelet.......................................................................................................... 13
Tűzdelt borda......................................................................................................... 13
Vecsési szelet......................................................................................................... 13
Ungvári oldalas...................................................................................................... 14
MARHAHÚSBÓL KÉSZÜLŐ FRISSENSÜLTEK.................................................................... 14
Diadal rostélyos...................................................................................................... 14
Hagymás rostélyos................................................................................................. 14
Hátszín Udvarmester módra................................................................................. 14
Hentes rostélyos..................................................................................................... 14
Ínyenc szelet........................................................................................................... 14
Ínyenc kertészszelet............................................................................................... 15
Kerített bélszínszelet............................................................................................... 15
László bélszín........................................................................................................... 15
Napóleon rostélyos............................................................................................... 15
Pármai hátszínszelet.............................................................................................. 15
Svéd hátszínszelet.................................................................................................. 15
Tűzdelt rostélyos..................................................................................................... 15
BELSŐSÉGEKBŐL KÉSZÜLŐ FRISSENSÜLTEK.................................................................. 16
Böllérmáj................................................................................................................. 16
Grúz máj.................................................................................................................. 16
Marschall máj......................................................................................................... 16
Pirított máj............................................................................................................... 16
Részeges máj......................................................................................................... 16
Sajtos májszeletek.................................................................................................. 16
Rántott velő............................................................................................................ 16
Indiai vese............................................................................................................... 17
Kijevi vese............................................................................................................... 17
Vese, velővel.......................................................................................................... 17
EGYÉB FRISSENSÜLTEK................................................................................................... 17
Flamand sajtszelet................................................................................................. 17
Francia sajtos......................................................................................................... 17
Sajtos virsli............................................................................................................... 17
Váradi sajt............................................................................................................... 17
Bécsi tojás............................................................................................................... 18
Tojáshenger............................................................................................................ 18
Tatai tojás............................................................................................................... 18
Viking sonka........................................................................................................... 18
Pármai sonka.......................................................................................................... 18
Kosárka................................................................................................................... 18
Párizsi vagdalt........................................................................................................ 18
Töltött párizsi........................................................................................................... 18
Rántott virsli............................................................................................................ 19
Borjúláb rántva...................................................................................................... 19
Rántott báránycomb............................................................................................ 19
Rántott házinyúl..................................................................................................... 19
Dagadt paprika..................................................................................................... 19
Göngyölt gombóc................................................................................................ 19
Gyors pogácsa...................................................................................................... 19
Gyulai pogácsa..................................................................................................... 19
Erdélyi sonkás káposztaszelet.............................................................................. 20
Hamis szelet............................................................................................................ 20
Nyári szelet.............................................................................................................. 20
Töltike...................................................................................................................... 20
Töltött kifli................................................................................................................ 20
Túróval töltött palacsinta...................................................................................... 20
Athéni gomba
Személyenként 5 db tisztított
nagyobb gombafejet megsózunk, és borssal ízesítünk. Olvasztott vajjal
meglocsoljuk és kb. 2 órát állni hagyjuk. Ezután teflonserpenyőben szép pirosra
sütjük. Kapormártással vagy ketchuppal tálaljuk.
Bolgár brokkoli
A mélyhűtött, vagy friss brokkolit
gyengén sós-ecetes vízben félig puhára főzzük. Közben lisztből tojással és
sörrel sűrű palacsintatésztát készítünk, amelyet sóval, reszelt szerecsendióval
ízesítünk.
A jól lecsurgatott
brokkolirózsákat a masszába mártjuk, majd bő, forró zsiradékban kisütjük.
Burkolt karalábé
Személyenként 2 fej tisztított
karalábét ujjnyi vastag karikákra vágunk, és sós vízben puhára párolunk. Közben
a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát készítünk. A főtt és jól lecsurgatott
karalábékarikákat gyengén lisztezzük, megforgatjuk palacsintatésztában, forró
zsiradékban kisütjük.
Finomra vágott petrezselyemmel
meghintve tálaljuk.
Olasz burgonyalepény
Harminc dkg tisztított burgonyát
sós vízben puhára főzünk, majd levétől lecsurgatva áttörjük. Jól elkeverjük 10
dkg reszelt sajttal, 1 tojássárgájával. Sóval, törött borssal ízesítjük.
Lepényeket formálunk belőle,
lisztbe mártjuk, és bő forró zsiradékban ropogósra sütjük. Feltétként, de -
paradicsom- vagy gombamártással - önálló ételként is tálalhatjuk.
Gombafejek Kati módra
Személyenként 5 db nagyobb
tisztított gombafejet sóval, törött borssal - esetleg valamilyen enyhe
fűszerkeverékkel - ízesítünk, sűrű palacsintatésztába forgatjuk, és forró
zsiradékban hirtelen kisütjük.
Gombalepény
Harminc dkg tisztított gombát
megfőzünk, majd jól lecsurgatjuk. Egészen finomra vágjuk, és 2 dl tejföllel, 4
egész tojással, 5 dkg vajjal, kis fél fej aprított vöröshagymával, 1 kávéskanál
szardellapasztával, sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel és
annyi liszttel eldolgozzuk, hogy lepényszerűen formázható legyen. A masszát, 1
órát pihentetjük.
Ezután szeleteket formázunk
belőle, és kevés vajban kisütjük.
Gombavagdalt
Harminc dkg tisztított és
kockákra vágott gombát hagymás zsíron puhára párolunk.
Közben 3 db zsemlét vízbe
áztatunk, majd jól kicsavarunk. Eldolgozzuk 2 tojással, sóval, törött borssal,
majd a közben megpuhult gombával, finomra vágott petrezselyemmel. A masszából
pogácsákat formázunk, morzsába forgatjuk, majd forró zsiradékban kisütjük őket.
Holland padlizsán
A padlizsánt megtisztítjuk, és
szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és vajon puhára sütjük. Amikor megsült,
akkor 1 dl tejszínt öntünk alá és átforraljuk.
Köményes burgonyával tálaljuk.
Kapros rántott tök
Csak friss, zsenge tökből
készítsük. A megtisztított, kb. fél centiméteres karikákra vágott tökszeletek
belsejét eltávolítjuk. Megsózzuk, és kb. fél óráig állni hagyjuk, ezután
óvatosan kinyomkodjuk őket. Finomra vágott kaporral meghintjük, a szokásos
módon bundázzuk, forró zsiradékban kisütjük.
Keszthelyi karfiol
Egy nagyobb fej karfiolt rózsáira
szedünk, és gyengén sós vízben puhára főzzük. Ezután egy kisebb fej reszelt
vöröshagymát zsírban megfonnyasztunk, majd eldolgozzuk egy tejben áztatott és
kicsavart zsemlével, 1 dl tejföllel, a karfiollal és 1 tojással. Sóval, törött
borssal ízesítjük, és kis pogácsákat formázunk belőle. Lisztbe, tojásba és
zsemlemorzsába bundázzuk és bő, forró zsiradékban ropogósra sütjük.
Köretként, de tartármártással
önálló ételként is tálalhatjuk.
Orsi kelkáposztája
A megmosott és cikkekre vágott
kelkáposztát köménymagos, sós vízben puhára főzzük. Lecsurgatjuk, sózzuk,
borsozzuk. A levelekre egy-egy vékony szelet sajtot helyezünk, és együtt
feltekerjük. Tojást liszttel elkeverünk (így jobban köt) és ezzel, valamint
zsemlemorzsával bundázzuk a tekercseket. Forró zsiradékban pirosra sütjük.
Feltétként, vagy - különböző
mártásokkal - önálló ételként tálaljuk.
Parajszelet
Egy csomag felengedett és levétől
lecsurgatott mirelit parajpürét elkeverünk 10 dkg reszelt sajttal, 2 db
tojással, sóval, törött borssal, fél gerezd szétnyomott fokhagymával és annyi
zsemlemorzsával, hogy formázható keménységű legyen. Kb. 5x10 centiméteres
szeleteket formázunk belőle. 4 evőkanál liszttel eldolgozunk 2 tojást és ezzel
bundázzuk, majd forró zsiradékban kisütjük.
Rántott burgonya
Fél kg burgonyából az átlagosnál
keményebbre készített burgonyapürét elkeverünk csipetnyi borssal és 2
tojássárgájával. Mikor kihűlt, akkor szeleteket formázunk belőle, és lisztbe
forgatjuk, majd forró zsiradékban kisütjük.
Rántott karfiol
A rózsáira szedett és jól
megmosott karfiolt gyengén sós vízben megfőzzük. A jól lecsurgatott rózsákat a
szokásos módon bundázzuk és bő, forró zsiradékban kisütjük.
Feltétként, köretként, de
mártásokkal önálló ételként is tálalhatjuk.
Sült paradicsom
Közepes nagyságú, hibátlan és
kemény paradicsomokat ujjnyi vastag karikákra vágunk, majd sűrű
palacsintatésztába mártjuk, és forró olajban hirtelen átsütjük őket. Sózzuk, és
köretként vagy akár önálló nyári vacsoraként is tálalhatjuk.
Zellerszeletek
A tisztított és félujjnyi vastag
karikákra vágott zellerszeleteket sózzuk és kevés fehérborban kb. 2 óráig
pácoljuk.
Közben cukor nélküli
palacsintatésztát készítünk, és a lecsurgatott szeleteket ezzel bundázzuk.
Forró zsiradékban világosra
sütjük, tartár- vagy fehérbormártással tálaljuk.
Csukafalatok
Tisztított és szálkátlanított
csukát kevés, enyhén ecetes és sós vízben puhára párolunk, majd szitán
áttörjük. Közben személyenként számítva egy-egy db zsemlét tejben áztatunk,
majd kicsavarunk. A zsemléket, a halpépet és zsemlénként egy-egy tojássárgáját,
valamint csipetnyi törött borsot összedolgozunk.
A masszából pogácsákat formázunk.
Lisztbe, tojásba, morzsába forgatjuk és bő, forró zsiradékban kisütjük. Hozzá
illő mártással tálaljuk.
Fogas-finomság
Megtisztított fogast gerincéről
lefejtünk és kb. 20 dkg-os szeletekre vágjuk. Sózzuk, lisztbe, zsemlemorzsába
forgatjuk, majd forró vajban hirtelen átsütjük.
Citromkarikákkal, tartármártással
tálaljuk.
Francia ponty
Tisztított halszeleteket megsózunk.
Sűrű palacsintatésztát készítünk, amelyet elkeverünk személyenként 3 dkg
reszelt sajttal.
Beleforgatjuk a halszeleteket és
bő, forró olajban kisütjük. Befőttel tálaljuk.
Harcsa - Mara módra
Harcsaszeleteket fokhagymás sóval
megszórunk, paprikás lisztbe forgatunk, forró vajban mindkét oldalán hirtelen
átsütünk. Áthúzzuk forró tejföllel, finomra vágott petrezselyemmel díszítve
tálaljuk.
Vajas burgonyával vagy párolt
zöldséggel körítjük.
Horgászpecsenye
Tisztított és szeletekre vágott
pontyot megsózunk, és egészen vékonyan lisztbe forgatunk. 10 dkg vajat
elkeverünk 1 kávéskanálnyi szardellapasztával, és felmelegítjük. Átsütjük benne
a halszeleteket, és mikor már majdnem megsültek, citromlevet csepegtetünk rá.
A halat kivesszük, a
sütőzsiradékot 1 dl édes fehérborral állandó keverés mellett átforraljuk, majd
tálaláskor forrón a halszeletekre öntjük.
Ponty Orly módra
Tisztított pontyszeletekből 6-8
cm hosszú és 2 cm széles csíkokat vágunk. Sózzuk.
Elkészítjük az Orly masszát: 20
dkg lisztet csipetnyi sóval, 3 tojássárgájával és 1 dl sörrel jól eldolgozunk.
Hozzáadunk még 1 dl sört, a tojások felvert habját, majd óvatosan
belecsurgatunk 1 evőkanál olajat.
A halszeleteket vékonyan
lisztezzük, és a sörtésztába mártjuk. Bő, forró zsírban aranysárgára sütjük.
Ponty rántva
Tisztított pontyot szeletekre
vágunk, sózzuk, és lisztbe, tojásba, morzsába forgatva bundázzuk. Forró
zsiradékban kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.
Süllő egészben
Megtisztított és kibelezett kb.
60 dkg-os süllőt mindkét oldalán sűrűn bevagdosunk. Kívül-belül sózzuk,
belsejébe egy-két tisztított és feldarabolt almát, néhány szál egészben hagyott
petrezselymet helyezünk.
A szájába egy kis burgonyát
rakunk, hogy ne csukódjon össze. Zsemlemorzsát kevés liszttel összekeverünk, és
ebbe forgatjuk a halat. Megfelelő nagyságú edényben zsírt forrósítunk, és úgy
helyezzük el a halat, hogy felvegye az edény félköríves alakját. 8-10 perc
alatt puhára sütjük.
Tálaláskor citromkarikát
helyezünk a szájába, és burgonyatalpon felállítva adjuk asztalra.
Sajtos tonhal
Kiengedett tonhalszeleteket
megsózunk, lisztbe, tojásba és reszelt sajtba bundázzuk. Bő, forró zsiradékban
- lehetőleg olajban - pirosra sütjük.
Petrezselymes burgonyával
tálaljuk, adhatunk külön sajtmártást mellé.
Citromos csirke
Csirkemellet a csontjáról
lefejtünk, eltávolítjuk a bőrét, és jól kiveregetjük. 20 percig annyi tejben
áztatjuk, amennyi a húst éppen ellepi. Ezután jól lecsurgatjuk, sózzuk és
teflonedényben, vajon puhára sütjük.
Tálaláskor citromlevet csepegtetünk
rá.
Májkrémmel töltött
csirkemell
Csirkemellet kicsontozunk, bőrét
lefejtjük és a húst jól kiverjük. Egy doboz májkrémkonzervet 1 egész tojással,
sóval, törött borssal és 1 kávéskanál zsemlemorzsával jól eldolgozunk.
A csirkedarabokat sózzuk, és a májkrémmel
megkenjük. Összegöngyölve tekercseket készítünk belőle, amelyeket szokásos
módon bundázunk, majd bő, forró zsiradékban átsütünk.
Vegyes zöldségkörettel tálaljuk.
Parasztos csirkemell
Kicsontozott és bőréről lefejtett
csirke- melleket kiveregetünk. Teflonedényben, kevés zsíron, karikára vágott
vöröshagymával, szalonnakockákkal, zöldpaprikával és paradicsommal 8-10 perc
alatt puhára sütjük. Sóval, törött borssal ízesítjük.
Burgonyapüré körettel tálaljuk.
Párizsi pulykamell
Pulykamell húsát lefejtjük a
csontról, lehúzzuk a bőrét, és szeleteket vágunk belőle, amelyeket jól
kiveregetünk. Szalonnával megtűzdeljük. Sózzuk.
Ezután a szeleteket lisztbe és a
felvert tojásba mártjuk.
Bő, forró zsírban sütjük.
Rántott csirke
Kb. 80 dkg-os csirkét hat részre
darabolunk. A májat és a zúzát a szárnyak közé helyezzük. A csirkedarabokat
megsózzuk, majd lisztbe, felvert tojásba és morzsába forgatjuk.
Először forró zsiradékban, majd
lassú tűzön, fedő alatt kb. 20 percig sütjük.
Alföldi batyu
Sertéshússzeleteket jól kiverünk,
sózunk és borsozunk. Gyulai kolbászt és csemegeuborkát karikára, főtt tojást
negyedbe vágunk. A szelet húsok közepére tesszük őket, majd az egészet batyu
alakúra formázzuk, fogpiszkálóval összetűzzük, és forró zsírban hirtelen
átsütjük.
Badacsonyi sertéskockák
40 dkg sertéscombot kockára
vágunk és 5 dkg vajon átsütünk. Sóval, törött borssal, 2-3 szem finomra vágott
szegfűszeggel Ízesítjük és felöntjük másfél dl fehérborral.
Hozzáadunk 20 dkg kockára vágott
paradicsomot és átforraljuk.
Cigánypecsenye 1.
Hozzávalók: 4 szelet sertéscomb,
fokhagymakrém, 5 dkg vaj, pirospaprika, só.
A besózott hússzeleteket sütés
előtt fél óráig a következő páclében érleld: 1 evőkanál fokhagymakrémet eressz
fel 2,5 dl vízzel és öntsd a húsokra. Fél óra múlva vedd ki a húst, csepegtesd
le, és tedd a grillrácsra. Az olvasztott vajban keverd el a pirospaprikát, és
azzal kenegesd. Ha jó parazsad van, vagy ha elég meleg a sütő, 10-15 perc alatt
kész is lesz!
Cigánypecsenye 2.
A hússzeleteket sózzuk,
borsozzuk, és fokhagymával jól bedörzsöljük. Olajjal megkenjük, és serpenyőben
puhára sütjük. Tálaláskor pirospaprikával meghintjük. Vegyes csalamádé köretet
adunk mellé.
Flekken receptek
Alufóliás
flekken
Hozzávalók:
8 szelet sertésborda, négy szelet marha vesepecsenye, négy fej vöröshagyma, 40
dkg füstölt szalonna, 50 dkg burgonya, só, törött bors, mustár.
A
hússzeleteket egyenként bedörzsöljük sóval, borssal és vékonyan bekenjük mustárral.
Egy jókora tűzálló tálat vagy tepsit kibélelünk alufóliával, és az aljára vékonyra
szelt szalonnát terítünk. Erre fektetjük - félig egymásra - a hússzeleteket, sertést
és marhát felváltva. Az egészet befedjük a karikára vágott hagymával és a
nyers, karikára vágott burgonyával. Végül gondosan betakarjuk vékony szalonnaszeletekkel
és a fóliát ráhajtva - nehogy az íze, zamata elillanjon - a sütőben, a hús minőségétől
függően, másfél-két órán át, sütjük. Tálaláskor csak széthajtjuk a fóliát, de a
tepsiben vagy a tűzálló tálban adjuk asztalra.
Bagolyvári
sertésflekken
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet
(70 dkg) sertéstarja, 20 dkg savanyú káposzta, 15 dkg gyulai kolbász, burgonya,
2 gerezd fokhagyma, só, őrölt fekete bors, csípős paprikakrém, olaj.
A hússzeleteket zúzott
fokhagymával (vagy fokhagymakrémmel), borssal, csípős paprikakrémmel
fűszerezzük és megsózzuk. A kolbászt, amelynek lehúztuk a héját, felkarikázzuk,
és kevés olajat alá téve megpirítjuk, hozzáadjuk a káposztát, egy kissé azt is
megpirítjuk. babérlevelet teszünk bele, és kevés vízzel puhára pároljuk. A
héjában megfőtt burgonyát cikkekre vágjuk, és a tálalás előtt olajjal kikent
sütőlapon vagy sütőben pirosra sütjük. A hússzeleteket ugyancsak kevés forró
olajban mindkét oldalán megsütjük.
Csíkszeredai flekken
Hozzávalók: 4 nagy szelet, ujjnyi
vastag, kicsontozott sertéstarja, 3 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál mustár, 3
gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, csipetnyi őrölt borókabogyó, só és törött
fekete bors, ízlés szerint.
A parázs fölé tett rostélyt a
szalonnadarabbal többször egymás után átdörzsölöm. A húst legalább 1 nappal
előbb előkészítem, vagyis olajjal és mustárral átkenem, törött borssal és
borókabogyóval meghintem. Végül a zúzott fokhagymát rákenem. Az ily módon
megfűszerezett hússzeleteket egymásra rakom, és alufóliába vagy folpack fóliába
csomagolom. Az étel elkészüléséig hűtőszekrényben tárolom. A hússzeleteket az
átforrósodott rostélyra rakom, és 10-12 percnyi sütés után megfordítom. Ha
mindkét fele átsült, salátával tálalom. Legfinomabb hozzá az olajos-ecetes sült
paprika vagy a hagymás paradicsomsaláta. A flekken kizárólag sertéstarjából
készíthető, mert az izomrostok között lévő zsírszemcsék nem engedik, hogy a
sülő hús kiszáradjon. Mire a hús átsül, addigra a zsír is kisül belőle, tehát a
közhiedelemmel ellentétben nem nagyon hizlal. Persze ez sem kimondottan
fogyókúrás étel!
Erdélyi flekken 1.
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet
kicsontozott sertéstarja, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 gerezd
fokhagyma, ízlés szerint törött fekete bors, és só, tálaláshoz 4 fej hagyma.
Előkészítés: a hússzeleteket
húskalapáccsal kissé megveregetem. Megsózom, és törött borssal meghintem.
Rákenem a zúzott fokhagymát, majd lisztbe mártom.
Elkészítés: olajjal megkent
roston a hússzeletek mindkét oldalát pirosra sütöm. A sütés időtartama a tűz
erősségétől és a sertés korától is függ. Ha elég nagy a rost, a meghámozott és
felkarikázott hagymát a húsok köré rakom.
Köménymagos, hagymás
káposztasaláta, és sült burgonya illik mellé. (Szászika)
Erdélyi flekken 2.
15 perc
Hozzávalók: 4 szelet kicsontozott
tarja, 1 evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj (ha a hús nem elég
zsíros), törött fekete bors, só.
A hússzeleteket húskalapáccsal
enyhén kiverjük, megsózzuk, és törött borssal meghintve bekenjük a tisztított
és szétzúzott fokhagymával. Ezután lisztbe mártjuk, és előmelegített roston
(gázsütőben) vagy grillsütőben mindkét oldalát pirosra sütjük. Mindenféle
saláta illik mellé, és hasábburgonyával kínáljuk.
A tarját felszeleteljük, húsverő
kalapáccsal megütögetjük. Sóval, borssal megszórjuk, zúzott fokhagymával és
mustárral megkenjük, és hűtőben 2-3 órán keresztül érleljük. A hússzeleteket az
előkészített roston többszöri forgatással piros, ropogósra sütjük.
Mexikói sertésflekken
Hozzávalók: 3 szál újhagyma, 1
doboz konzervbab, 4 szelet tarja, sültekhez fűszerkeverék, 3 ek. olaj, 1 tasak
chili con carne alap.
Elkészítése: A hagymát
megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A babot lecsepegtetjük. A tarját
bedörzsöljük fűszerkeverékkel, majd mindkét oldalát megsütjük az olajban. Ha
kész, kivesszük, és melegen tartjuk. A visszamaradt olajban megpároljuk a
hagymát, felöntjük 3 dl vízzel, hozzáadjuk a chili con carne alapot, a babot,
és alaposan összekeverjük. Időnként megkeverjük és lassú tűzön kb. 10 percig
főzzük. A chilis ragut a flekkenre halmozzuk. Aki szereti, erős paprikát is
rakhat bele. Friss bagettet kínálunk hozzá.
Mustáros flekken
4 nagy szelet sovány sertéstarját
alaposan kiklopfolunk, sóval, borssal fűszerezve 30 percig állni hagyjuk. A
sütőt 200 C-ra előmelegítjuk. 4dl tejfölt 2 ek mustárral összekeverjük, ebbe
mártjuk bele a húst és helyezzük bele az előre kiolajozott tepsibe. Majd a
tetejére öntjük a maradékot. Kb. 1 órát sütjük.
Mustos flekken
Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja,
20 dkg szőlő, 2 dl must, 3 dkg liszt, 2-3 ek. olaj, őrölt bors, só.
A hust 4 egyforma nagyságú
szeletre vágjuk. Megsózzuk, borsozzuk, és lisztbe forgatjuk. Serpenyőben kevés
olajat hevítünk, és a hússzeleteket ropogós pirosra sütjük. Ráöntjük a mustot,
rászórjuk a megmosott szőlőszemeket, és néhány percig forraljuk. Pirított
burgonyával tálaljuk.
Parázson sült flekken
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg
sertéstarja, 2 evőkanál mustár, 1 teáskanál törött bors, 2 gerezd fokhagyma, 4
dkg liszt, só, olaj, zsír
A sertéstarját 15 kg-os
szeletekre vágjuk és kiveregetjük. Megsózzuk, mindkét oldalát megkenjük
mustárral és megszórjuk törött borssal. A hússzeleteket üveg-vagy porcelántálba
tesszük, és annyi olajat öntünk rá, hogy ellepje.
Hűtőszekrénybe téve 1-2 napig
érleljük. A flekkent süthetjük rostélyra téve, faszénparázs felett. Ekkor az
olajból kiemelt szeleteket megsózzuk, fokhagymapéppel kissé megkenjük és a
rostra fektetve, mindkét oldalára átfordítva, szép pirosra sütjük. Amennyiben
rostsütő nem áll rendelkezésünkre, a flekkent kevés felhevített zsírban sütjük.
Megsózzuk, lisztbe mártjuk, majd
a zsírba téve szép pirosra sütjük. Amióta a pirospaprika meghonosodott
hazánkban, a háziasszonyok azt is kevernek a lisztbe.
Hideg salátával körítve, pirított
burgonyával tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc +
pácolás
Sertésflekken
A tarját felszeleteljük, törött borssal és
pirospaprikával bedörzsöljük. Mélyebb tálba tesszük, karikára vágott
vöröshagymával, zúzott fokhagymával beszórva, olajjal meglocsolva. Rendelésig
hűtőszekrényben tartjuk. Kontakt-grillben vagy rostsütő lapon sütjük meg.
Tálaláskor tányérra helyezett
fejessaláta-levélre tesszük a hússzeletet, vegyes paprika-paradicsom salátát és
káposztacikát adunk hozzá. (A káposztacika egész-fejes káposzta tortaszerű
cikkekre - cikára - vágva.)
Sertésflekken
juhtúrós burgonyával
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja,
1,2 kg burgonya, 25 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 12 dkg füstölt sajt, 1 dkg
pirospaprika, 1 kávéskanál Ínyenc Flekken fűszerolaj, 5 g törött bors, 5 dkg
liszt, 8 cl olaj, só
Elkészítése: A jól megmosott
burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, megtisztítjuk, és még melegen
áttörjük. Az áttört burgonyát gyúródeszkára borítjuk és hozzátesszük a szintén
áttört juhtúrót, megsózzuk, és jól összegyúrjuk. Amikor sima tésztává
dolgoztuk, kb. 2 cm vastag rudakká formáljuk, és 5 cm-es darabokra vágjuk. A
sütőtepsit vajjal kikenjük, és a rudacskákat egymás mellé helyezzük. Tetejét
reszelt füstölt sajttal gazdagon meghintjük, és kevés pirospaprikával
megszórjuk. Középmeleg sütőbe tesszük, és 15-20 percig sütjük. Közben a
tarjából négy egyforma szeletet vágunk, kissé kiveregetjük. Meghintjük sóval és
törött borssal, bekenjük Ínyenc Flekken fűszerolajjal, majd pirospaprikával
elkevert lisztbe mártjuk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és ebben a
szeleteket ropogós pirosra sütjük. Az étel készítését úgy ütemezzük, hogy a hús
a juhtúrós burgonyával egyidőben készüljön el.
Sertésflekken rostélyon
Hozzávalók: 80 dkg sertéstarja, 1 kk. fokhagymapüré, 1 ek.
csípős Piros Arany, 2 ek. mustár, 1 kk. őrölt bors, 1 nagy fej hagyma, 10-15
szem borókabogyó, só
A kicsontozott sertéstarjából 8
egyforma szeletet vágok. Húskalapáccsal
ellapítom, és 2-3 helyen késsel bevagdosom a zsírral átszőtt hússzéleket.
Mindkét oldalát megsózom, az egyik oldalát fokhagymával, a másikat Piros Arannyal
és mustárral kenem be. Meghintem egy
kevés őrölt borssal, és közéjük hagymaszeleteket, szétnyomott borókabogyókat
téve, egymásra rakom a húsokat. Az egészet alufóliába csavarom, és legalább 6-8
órára a hűtőszekrénybe teszem érlelődni. Az előpácolt hússzeleteket mindkét
oldalát felforrósított rostsütőn szép vörösesbarnára sütöm. Ecetes paprikát, uborkát vegyes vágott
savanyúságot kínálok hozzá.
Szatmári töltött flekken
Hozzávalók: füstölt szalonna,
hagyma, gomba, sonka, tojás, zöldborsó, só, bors, paprika, flekken
fűszerkeverék, liszt, étolaj.
Elkészítése: a füstölt szalonnát,
a gombát és a sonkát kockákra szeleteljük, a hagymát pedig finomra vágjuk. Az
alapanyagokból fűszeres tojásrántottát készítünk a zöldborsót is hozzáadva.
Ezzel töltjük meg a vékonyra kiklopfolt tarjaszeleteket, majd összehajtva őket
paprikás lisztbe forgatva olajban kisütjük.
Hagymás törtburgonyával tálaljuk.
Tepsis flekken
Hozzávalók: 80 dkg sertés tarja,
1.5 kg burgonya, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 2 db paradicsom 1-2 db zöldpaprika,
1 pohár tejföl, 1-2 evőkanál olaj, flekken fűszerkeverék
A tarjából nyolc szeletet vágunk,
kicsit ellapítjuk, széleit bevagdossuk, bedörzsöljük flekken fűszerkeverékkel
(előkészíthetjük előző nap, és alufóliába csomagolva érleljük). A burgonyát megtisztítjuk,
megmossuk, és karikára vágjuk. A paradicsomot, paprikát megmossuk és
felszeleteljük. A szalonnát csíkokra vágjuk. Ezután olajjal kikenünk egy
tűzálló tálat, beterítjük burgonyával, rátesszük a hússzeleteket, a paprikát, a
paradicsomot és a szalonnát, leöntjük tejföllel és megsózzuk. Fóliával
letakarjuk, sütőbe tesszük, és közepesen meleg sütőben kb. másfél óráig sütjük.
A sütés befejezése előtt 15 perccel kivesszük a fóliát, hogy a teteje szépen
megpiruljon. Salátával, savanyúsággal tálaljuk.
Gábris-sertésszelet
Sertésszeleteket kiverünk,
sózzuk, mindkét oldalán lisztbe mártjuk, mustárral bekenjük, és ismét lisztbe
mártjuk. Közben palacsintatésztát készítünk, amelyhez a tojások fehérjét habbá
verve adjuk hozzá.
A szeleteket beleforgatjuk a palacsintatésztába,
majd bő, forró zsiradékban megsütjük.
Köményes szelet
Kivert sertésszeleteket
megsózunk, borsozunk, vékonyan megkenünk mustárral, bedörzsölünk köménymaggal,
és forró vajban hirtelen kisütjük.
Vajas burgonyával vagy
burgonyapürével tálaljuk.
Kubai szelet
Jól kivert sertésszeleteket
megsózunk, és vajon hirtelen kisütünk. Ezután a húst félretesszük, a vajban
megfuttatunk konzerv ananászkarikákat, majd 3 cl rummal meg- locsoljuk, kevés
durvára vágott dióval megszórjuk őket. Tálaláskor az ízesített ananászkarikákat
a húsra helyezzük, rizibizi köretet adunk mellé.
Majoránnás csíkok
Személyenként kb. 15 dkg
sertéscombot csíkokra vágunk. 1 kis fej vöröshagymát lereszelünk, és
zsiradékban megfonnyasztjuk. Beletesszük a húst, sóval, törött borssal, majoránnával
fűszerezzük, és puhára sütjük.
Tálalás előtt átforraljuk 1
evőkanál liszttel elkevert 2 dl tejföllel.
Spagettivel körítjük.
Makói szelet
Jól kivert sertésszeleteket
megsózunk, törött borssal ízesítünk. 1 nagyobb fej vöröshagymát lereszelünk, és
kevés mustárral elkeverjük. A hagymakrémmel megkenjük a hússzeleteket, majd
összehajtjuk, a párizsi szelethez hasonlóan bundázzuk és kisütjük őket.
Köményes burgonyával, befőttel
tálaljuk.
Matrózpecsenye
Személyenként kb. 15 dkg
sertéscombot vagy rostélyost vékony csíkokra vágunk, és forró zsiradékban
hirtelen átsütünk. Mikor félig elsülte a levét, hozzáadunk két darab kockákra
vágott paradicsomot, néhány percig együtt pároljuk, majd annyi tojást ütünk rá,
ahány személynek készítjük.
Elkészültéig gyorsan kevergetjük,
hogy a tojás rántottaszerű legyen.
Tálaláskor sózzuk, borsozzuk és
meghintjük pirospaprikával.
Salátát adunk mellé köretként.
Milánói szelet
Sertésszeleteket vékonyra
kiverünk. Sózzuk, borssal meghintjük, lisztbe, felvert tojásba, majd fele-fele
arányban vegyített reszelt sajt és zsemlemorzsa keverékébe bundázzuk. Bő, forró
zsiradékban sütjük ki.
Reszelt sajttal meghintett vajas
makarónival tálaljuk.
Natúr sertésborda
Sertésbordaszeleteket kiverünk,
széleit - hogy sütéskor ne ugorjon össze - bevagdossuk, sózzuk, és kevés
lisztbe forgatjuk.
Forró zsiradékban hirtelen
megsütjük.
Neszmélyi pecsenye
Személyenként 2 db 8 dkg-os
sertéscombszeletet tenyérnyi nagyságúra kiverünk. Az egyik szeletre egy karika
vöröshagymát, egy vékony szelet füstölt szalonnát, egy vékony szelet sonkát
helyezünk és megsózzuk. A másik szelet hús belső felét vékonyan megkenjük
mustárral, és ráhelyezzük az első szeletre. Fogpiszkálóval összetűzzük, bő,
forró zsiradékban kisütjük őket.
Tálaláskor tiszta alkohollal
leöntjük, és lángolva adjuk az asztalra.
Nyírségi szelet
Sertésszeleteket jól kiverünk és
megsózunk. Az egyik felükre, vékonyra vágott sajtot és almakarikákat helyezünk,
ráhajtjuk a másik felét, majd a széleket hústűvel összetűzzük.
A csomagocskákat a szokásos módon
bundázzuk, forró zsiradékban kisütjük.
Burgonyapürével tálaljuk.
Pikáns tokány
Tíz dkg finomra vágott füstölt
szalonna zsírjában megfonnyasztunk két fej reszelt vöröshagymát. Hozzáadunk 30
dkg vékony csíkokra vágott sertéscombot, meghintjük pirospaprikával, sóval,
törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel, köménymaggal és citrommal
ízesítjük.
Puhára sütjük, és 2 dl tejföllel
felforraljuk.
Rizskörettel tálaljuk.
Rablóhús
Személyenként 15 dkg
sertéscombot, 5 dkg füstölt szalonnát, 1 fej vöröshagymát és 15 dkg hámozott,
főtt burgonyát számítunk.
A húsból 3-4 centiméteres
szeleteket, a burgonyából, hagymából kicsit vastagabb karikákat, a szalonnából
szélesebb csíkokat vágunk. Az így elkészített nyersanyagokat kihegyezett
hurkapálcikára felfűzzük úgy, hogy a burgonyával kezdjük és fejezzük is be.
Sózzuk, törött borssal
meghintjük. Bő, forró zsiradékban kisütjük, vegyes savanyúsággal tálaljuk.
Rajnai sertésszelet
Szelet húsokat kiverünk,
megsózunk, megborsozunk. Közben személyenként 1 db meghámozott és felszeletelt
almát, valamint 10 szem kimagozott aszalt szilvát vajon megfuttatunk, majd
kevés vizet és cukrot hozzáadva pépesre párolunk.
A hússzeletek felét megkenjük a
gyümölcskrémmel és beborítjuk a másik szelet hússal. Hústűvel rögzítjük. A
szokásos módon bundázzuk, és forró zsiradékban kisütjük.
Párolt káposztával körítve
tálaljuk.
Sertésszelet Holstein
módra
Jól kivert és szélein bevagdosott
sertésszeleteket megsózunk, törött borssal meghintjük, kevés mustárral
megkenjük.
Teflon serpenyőben, vajon
megsütjük. Ezután a húst kivesszük, és a vajban tükörtojást sütünk. Egy-egy
tükörtojást helyezünk a hússzeletekre, és vegyes savanyú körettel tálaljuk.
Sertéstarja szeletekben sütve
A kövéres sertéstarját
felszeleteljük, lábasba rakjuk, egy kevés vizet öntünk rá, és azzal puhára
pároljuk. Ha a levét elfőtte, mindkét oldalát egy kissé megpirítjuk, de
vigyázzunk, hogy ki ne száradjon. Ebből a húsból készül az úgynevezett
cigánypecsenye is, ugyanilyen módon. Tört burgonyát és savanyú paprikát adunk
hozzá.
Szűzpecsenye
A sertés szűzpecsenyéjét
hártyáitól megtisztítjuk, és kissé kiveregetjük. Olajjal, mustárral megkenjük,
sóval, ízlés szerinti fűszerekkel - például köménnyel, majoránnával,
kakukkfűvel vagy bazsalikommal ízesítjük.
Egészen kevés lisztbe forgatjuk,
és forró zsírban hirtelen megsütjük.
Tálaláskor szeleteljük.
Tarja pecsenye
Tarjaszeleteket füstölt
szalonnával megtűzdelünk, sózzuk, borsozzuk, mustárral, olajjal megkenjük, egy
napig érleljük. Az érlelés után a hússzeleteket paprikás lisztben megforgatjuk,
és kevés zsiradékon pirosra sütjük. Tálaláskor zsírban sült hagymakarikákkal
borítjuk, roston sütött paradicsomkörettel adjuk.
Táskás borda
A szokásosnál vastagabb
sertésbordákat úgy vágunk be az élüknél, hogy kis "táskák"
képződjenek.
Ezután 10 dkg finomra vágott sült
csirkemájat 10 dkg finomra vágott pirított gombával, 1 tojással, 5 dkg reszelt
sajttal, 1 csomag finomra vágott metélőhagymával, csipetnyi majoránnával, sóval
és törött borssal összedolgozunk. A kinyitott hússzeleteket megtöltjük.
Hústűvel összetűzzük és
megsózzuk. A szokásos módon panírozzuk és sütjük.
Tejfölös szelet
Jól kivert sertésszeleteket
megsózunk, megborsozunk, és mustárral vékonyan megkenünk. Karikára vágott
vöröshagymával együtt kevés zsíron puhára sütjük.
Mikor megsült, akkor még a
serpenyőben áthúzzuk 2 dl tejföllel, és egyszer átforraljuk.
Tűzdelt borda
Sertésbordákat jól kiverünk, és a
húsrostokkal párhuzamos irányban szalonnacsíkokkal óvatosan megtűzdelünk.
Sóval, fűszerkeverékkel, esetleg fokhagymával ízesítjük, és kevés zsiradékon
hirtelen kisütjük.
Vecsési szelet
Sertésszeleteket jól kiverünk.
Megsózzuk, törött borssal meghintjük. Közben savanyúkáposztát és
savanyúkáposzta levelet egyszer átmosunk, 2 gerezd fokhagymát köménymaggal
összezúzunk. A káposztát elkeverjük a fokhagymás köménnyel és 1 fej reszelt
vöröshagymával, kis kockákra vágott szalonnával. A szeleteket megtöltjük az
ízesített káposztával, és 1-1 káposztalevéllel együtt felgöngyöljük. Hústűvel
vagy cérnával rögzítjük.
Lisztbe, tojásba és morzsába
bundázzuk, forró zsiradékban kb. 15 percig fedő alatt sütjük.
Ungvári oldalas
Sertésoldalast felszeletelünk,
kicsontozzuk. Sózzuk, ketchuppal vékonyan megkenjük, kevés törött borssal
ízesítjük, majd lisztbe, tojásba és morzsába forgatva bundázzuk.
Bő, forró zsiradékban kisütjük.
Diadal rostélyos
Kicsontozott rostélyosokat jól
kiverünk. Sóval, törött borssal, mustárral és olajjal ízesítjük. A hússzeletek
mindkét oldalához egy-egy babérlevelet erősítünk. Egy kisebb fej reszelt
vöröshagymát megfonnyasztunk kis kockákra vágott és kisütött szalonna
zsírjában, majd ráhelyezzük a húsokat és kb. 15 perc alatt puhára sütjük.
Ízlés szerint karikára vágott
sárgarépával is párolhatjuk együtt.
Hagymás rostélyos
Csonttól elválasztott
rostélyosszeleteket megsózunk, borsozunk, vékonyan megkenjük mustárral.
Hagymákat megtisztítunk, vékony karikákra vágunk, meghintünk liszttel, és jól
összekeverjük.
Megforrósított zsírban
világosbarnára pirítjuk, és szűrőkanállal kiszedve jól lecsurgatjuk. A
rostélyosokat teflon edényben vagy forró zsiradékban átsütjük. Tálaláskor a
húsra hintjük a sült hagymákat.
Ízlés szerinti körettel adjuk az
asztalra.
Hátszín Udvarmester módra
Negyven dkg, négy szeletbe vágott
hátszínt hártyáitól megtisztítunk, és erősen kiverünk. Sózzuk, vékonyan borsozzuk
és teflon serpenyőben, vajon puhára sütjük. Közben fűszeres vajat készítünk, az
alábbi recept szerint:
10 dkg lehetőleg hűtőből kivett,
de mindenképpen hideg vajat összekeverünk finomra vágott petrezselyemmel,
törött borssal, kevés sóval, néhány csepp citrommal és egy kávéskanál
mustárral, majd hengerré formázzuk, és tálalásig hidegen tartjuk.
Tálaláskor a hússzeletekre
egy-egy karika fűszeres vajat vágunk, amely a szeletekre olvadva kellemes ízt
ad.
Hentes rostélyos
A csonttól elválasztott rostélyosszeleteket
jól kiverjük. Sóval, mustárral, kevés olajjal megkenjük. Vöröshagymát, ecetes
uborkát és szalonnát csíkokra vágunk, megtöltjük vele a húst. Felgöngyöljük, és
hústűvel vagy cérnával összefogjuk.
Forró zsiradékban átsütjük, félig
angolosan tálaljuk.
Ínyenc szelet
Kb. 50 dkg marhafelsált kétszer
átdarálunk, sóval, törött borssal fűszerezzük, apránként hozzáadunk 1 dl tejet,
és jól eldolgozzuk. A masszából szeleteket formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk,
és forró vajban átsütjük.
Tálaláskor citromot csepegtetünk
rá.
Ínyenc kertészszelet
Az ínyenc szeletnél leírt módon
előkészítjük a húst. Közben kis kockákra vágott sárgarépát, gombát, kelbimbót,
rózsáira szedett karfiolt puhára párolunk. A hússzeleteket nem bundázzuk, csak
átsütjük vajon.
A hússütő vajban átforgatjuk a
puhára párolt zöldségeket, és a kisütött szeletekre öntjük, ez egyben a köret
is. Finomra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük.
Kerített bélszínszelet
Előzetesen már bepácolt bélszínt
kb. 15 dkg-os szeletekre vágunk. Füstölt szalonnából vékony, hosszú és olyan
széles csíkokat vágunk, amilyen vastagok a bélszínszeletek. A szeleteket
"bekerítjük" a szalonnacsíkokkal, és cérnával rögzítjük.
A húsokat törött borssal és sóval
ízesítjük, és vajban 6-8 percig sütjük.
Vegyes zöldségkörettel, saját
levével meglocsolva tálaljuk.
László bélszín
Borssal, mustárral, olajjal előre
bepácolt bélszínszeleteket vajon hirtelen kisütünk, majd megsózunk. Közben
pirított gombát készítünk, amelyet tojással elkeverve rántotta sűrűségűre
sütünk. Sóval, curryvel ízesítjük. A hússzeleteket vékonyan ketchuppal, majd a
tojáskrémmel megkenjük. Saját mártásával leöntjük, vajas, petrezselymes
burgonyával tálaljuk.
Napóleon rostélyos
Rostélyos szeleteket néhány napig
mustáros, olajos pácban érlelünk, majd jól kiverjük, borssal meghintjük,
serpenyőben, vajon jól átsütjük, és félretesszük.
A serpenyőbe 1 dl tejszínt és 1/2
dl konyakot öntünk, átforraljuk, és tálaláskor megöntözzük vele a húst.
Köretként burgonyaropogóst adunk
mellé.
Pármai hátszínszelet
Két dkg lisztet kevés víz
hozzáadásával simára keverünk, majd tovább keverjük 3 dkg vajjal és 2 dl
tejszínnel. Lassú tűzön állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve
10 dkg reszelt sajttal eldolgozzuk. Sóval ízesítjük.
Közben a hátszínszeleteket kevés
forró olajban hirtelen kisütjük.
Tálaláskor a húsokra öntjük a
sajtmártást.
Vegyes zöldségköretet adunk
mellé.
Svéd hátszínszelet
Sózott, borsozott
hátszínszeleteket kevés felhevített zsírban félangolosra sütünk. Tíz dkg
reszelt tormát elkeverünk 2 dl tejföllel, Worchester mártással és kevés
cukorral.
A kisütött hátszínszeleteket a
mártással áthúzzuk, petrezselyemmel meghintjük. Köményes burgonyát adunk mellé.
Tűzdelt rostélyos
Hártyáitól megtisztított
rostélyosokat vékony szalonnacsíkokkal megtűzdelünk.
Mustárral vékonyan megkenjük,
sózzuk, törött borssal meghintjük. Teflon serpenyőben, vajon puhára sütjük.
Böllérmáj
Májszeleteket füstöltszalonna
csíkokkal megtűzdelünk. Közben finomra vágott hagymát kevés zsírban
megpirítunk, hozzáadunk kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot. Sóval,
törött borssal ízesítjük. Mikor félig megpuhult, mellétesszük a tűzdelt
májszeleteket, és együtt pár perc alatt készre pároljuk.
Tört burgonyát adunk mellé.
Grúz máj
Negyven dkg tisztított és
kockákra vágott szárnyasmájat 5 dkg vajon átfuttatunk, borssal ízesítjük, majd
tejfölös habarással besűrítjük. Átforraljuk, tálaláskor sózzuk, és finomra
vágott petrezselyemmel meghintjük.
Marschall máj
Tisztított sertésmájat szeletekre
vágunk. Ugyancsak szeletekre vágunk füstölt szalonnát, majd serpenyőben néhány
percig sütjük. Közben a májszeleteket kissé kiveregetjük, és nagyon kevés
lisztbe forgatjuk. A közepét kissé bevágjuk, hogy sütésnél ne ugorjon össze.
Ezután a szalonnaszeleteket kivesszük a zsírból, beletesszük a májat, és nagy
lángon hirtelen megsütjük.
Tálaláskor a májakra helyezzük a
kisült szalonnaszeleteket.
Megsózzuk, meghintjük
pirospaprikával, meglocsoljuk a pecsenyelével.
Pirított máj
Megtisztított májat ujjnyi
csíkokra vágunk. Finomra vágott hagymát zsíron megfonnyasztunk, s rátesszük a
májat. Törött borssal és majoránnával ízesítjük, 3-4 perces sütés után
pirospaprikával meghintjük, egyszer átforgatjuk.
Tálaláskor sózzuk.
Egyéni ízlés szerint a májat
piríthatjuk kockákra vágott paradicsommal és paprikával együtt is, sőt
köménymaggal is ízesíthetjük.
Részeges máj
Sertésmájszeleteket törött
borssal és majoránnával ízesítünk, majd kevés paprikás lisztben megforgatunk.
Egy kis vajon mindkét oldalát megsütjük, aztán kivesszük a vajból. A
zsiradékhoz fél tubus Piros Arany krémet, egy mokkáskanálnyi fokhagymakrémet, 1
dl fehérbort és 1/2 dl vizet adunk. Visszatesszük a májszeleteket, és az
egészet együtt átforraljuk.
Tálaláskor sózzuk meg.
Sajtos májszeletek
Májszeleteket teflon serpenyőben,
vajon majdnem puhára sütünk, majd óvatosan ráhelyezünk néhány karika ecetes
uborkát és meghintjük reszelt sajttal. Addig sütjük tovább, amíg a sajt a
szeletek pereméig nem olvad.
Vegyes zöldségkörettel tálaljuk.
Rántott velő
Hártyáitól megtisztított sertés-
vagy borjúvelőt néhány percig gyengén sós, ecetes vízben főzünk, majd jól
lecsurgatjuk és megszárítjuk.
Pingponglabda méretű gombócokat
formázunk belőle, megsózzuk és lisztbe, tojásba, morzsába bundázzuk.
Bő, forró zsiradékban pirosra
sütjük.
Indiai vese
Jól megmosott és tisztított
sertésveséket felszeletelünk. Előmelegített vajban puhára sütjük, tálaláskor
megsózzuk, és curry fűszerrel meghintjük.
Kijevi vese
Hatvan dkg vesét megtisztítunk,
ereit eltávolítjuk, és többször átmossuk, egészen vékony szeletekre vágjuk. Közben
1 közepes fej finomra vágott vöröshagymát üvegesre párolunk, majd hozzáadjuk az
előkészített vesét. 2-3 percig állandó keverés mellett sütjük, 2 evőkanál
liszttel meghintjük, majd kb. 2 dl vizet - ha van, csontlevet - adunk hozzá, és
csomómentesre elkeverjük. Sóval, babérlevéllel fűszerezzük. Átforraljuk.
Citromlével és 1 dl tejföllel - ha szükséges, akkor egy kávéskanálnyi
kristálycukorral - kellemesen pikánsra savanyítjuk, majd újra átforraljuk.
Vese, velővel
Tisztított sertésvelőt kis
kockákra vágunk. Az ereitől megtisztított és váltott vízben többször jól
átmosott vesét vékonyra felszeleteljük. Apróra vágott hagymát zsírban
megfonnyasztunk, rátesszük a vesét, és állandóan kevergetve 4-5 percig sütjük.
Sóval, törött borssal, majoránnával ízesítjük. Hozzáadjuk az előkészített velőt
és szintén kevergetés mellett, további 3-4 percig sütjük.
Tálaláskor pirospaprikával
meghintjük.
Flamand sajtszelet
Egy tojásból, 2 evőkanál
lisztből, 2 dl tejből egy kávéskanál élesztővel és csipetnyi sóval sűrű
palacsintatésztát készítünk. Trappista sajtszeleteket és vékony zsemlekarikákat
összetűzünk, majd a sűrű palacsintatésztába mártunk.
Forró zsiradékban kisütjük. Sütés
közben az élesztő hatására a tészta megnövekszik.
Tálaláskor tartár- vagy tárkonymártást
adunk mellé.
Francia sajtos
Tíz dkg vajat 4 tojássárgájával
jól eldolgozunk, ízesítjük pirospaprikával, majd tovább keverjük 25 dkg reszelt
óvári sajttal és 20 dkg zsemlemorzsával.
Gombócokat formázunk belőle, majd
zsemlemorzsába és a tojásfehérjékből vert habba bundázzuk, bő, forró
zsiradékban aranyszínűre sütjük.
Meleg joghurttal áthúzva
tálaljuk.
Sajtos virsli
A virsliket hosszában mélyen
bevágjuk. Az így keletkezett hasadékba sajtot teszünk, és grillsütőben addig
sütjük, míg a sajt olvadni nem kezd.
Váradi sajt
Almákat meghámozunk, magházuktól
megtisztítunk, és vékony karikákra vágunk. Ugyanekkora karikákat vágunk
trappista sajtból. A sajtkarikák belső felét tojással megkenjük. A lapok közé
1-1 szelet almát helyezünk, és a szokásos módon bundázzuk.
Forró zsiradékban kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.
Bécsi tojás
Négy megtisztított kemény tojás
tompább végét levágjuk. A sárgájukat kivesszük és áttörjük, majd hozzáadunk
tojásonként 1/2 evőkanál tejfölt, 3 dkg finomra vágott sonkát, sót és kevés finomra
vágott petrezselymet. Aki kedveli a pikáns ízeket, az kevés mustárral is
ízesítheti. Ezt a masszát visszatöltjük az üregbe. A tojásokat a rántott
szelethez hasonlóan bundázzuk és kisütjük.
Tojáshenger
Személyenként 2 db keménytojást
meghámozunk és félbevágunk. A fél tojásokat megsózzuk, ketchuppal megkenjük, és
gépsonkába göngyöljük. Fogpiszkálóval összetűzzük, és forró vajban átsütjük.
Tatai tojás
Személyenként 2 tojást keményre
főzünk. Közben vajból, lisztből és tejből sűrű besamelt készítünk, amelyet
sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel - Ízlés szerint kevés
paradicsompürével - ízesítünk.
A kemény tojások sárgáját
áttörjük, fehérjéjüket kis kockákra vágjuk, és az egészet eldolgozzuk a sűrű
besamellel.
Az ízesített masszából szeleteket
formázunk, és a rántott szelethez hasonlóan bundázva kisütjük.
Viking sonka
Gépsonkaszeleteket az alábbi
töltelékkel kenünk meg: 10 dkg juhtúrót elkeverünk 5 dkg vajjal és egy fél
doboz jól lecsurgatott szardíniával, pár csepp citrommal és sóval. A megkent
sonkaszeletekből roládot készítünk, és lisztbe, tojásba, majd morzsába mártva
bundázzuk. Óvatosan forgatva bő, forró zsiradékban ropogósra sütjük.
Feltétként is, de tartármártással
önálló ételként is tálalhatjuk.
Pármai sonka
Kb. fél cm vastag füstöltsonka-szeleteket
30 percig kevés tejben áztatunk. Ezután lisztbe, felvert tojásba és reszelt
sajttal elkevert zsemlemorzsába forgatjuk. Forró zsiradékban kisütjük.
Paradicsomos makarónival
tálaljuk.
Kosárka
Párizsit kb. másfél cm vastag
szeletekre vágunk, a héját nem húzzuk le. Forró, bő zsírban hirtelen megsütjük.
Ahány szelet a párizsi, annyi tojásból tükörtojást készítünk, és a kialakult
kis kosarakba tesszük.
Főzelékek mellé feltétként, de
önállóan is tálalhatjuk.
Párizsi vagdalt
Harminc dkg párizsit 2 db tejbe
áztatott, majd kicsavart zsemlével, sóval, törött borssal, 1/2 fej reszelt
vöröshagymával, 1 tojással jól összedolgozunk. Pogácsákat formázunk belőle,
morzsába forgatjuk, majd forró zsiradékban kisütjük.
Feltétként tálaljuk.
Töltött párizsi
Egyben vásárolt párizsit
lehámozunk és kb. 1/2 centiméteres szeletekre vágunk.
Két szelet közé egy szelet sajtot
és egy karika paradicsomot teszünk. Fogpiszkálóval összetűzzük. A szokásos
módon bundázzuk és bő, forró zsiradékban kisütjük.
Rántott virsli
Virsliknek lehúzzuk a héját,
megsózzuk és lisztben, tojásban, morzsában megforgatjuk, forró zsiradékban
rózsaszínűre sütjük.
Feltétnek vagy salátakörettel
önállóan tálaljuk.
Borjúláb rántva
Megtisztított és megperzselt
borjúlábat sós, zöldséges vízben puhára főzünk, s amikor megpuhult, akkor
csontjáról egy darabban leválasztjuk és hagyjuk kihűlni. Ezután megsózzuk, majd
lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába mártva forró zsiradékban világosbarnára
sütjük.
Tartármártással, fejes salátával
tálaljuk.
Rántott báránycomb
Báránycombszeleteket jól
kiverünk, megsózunk. A szokásos módon bundázzuk és sütjük őket. Hagymás
burgonyasaláta-körettel tálaljuk.
Rántott házinyúl
Hártyáitól megtisztított és
felszeletelt házinyulat ecetes, olajos, hagymás, egész borssal, sóval,
babérlevéllel és citrommal ízesített páclébe áztatunk. Kb. 3-4 órai állás után
levétől jól lecsepegtetjük és megsózzuk. A szokásos módon bundázzuk, és forró
zsiradékban kisütjük.
Dagadt paprika
A szokásos töltött paprikához
való tölteléket készítünk és megtöltjük vele a magházuktól megtisztított
paprikákat. Liszttel elkevert tojásba, majd morzsába forgatjuk. Bő, forró
zsiradékban kisütjük.
Paradicsommártással tálaljuk.
Göngyölt gombóc
20 dkg sertés- és 20 dkg
marhahúst kétszer átdarálunk. Eldolgozzuk 1 tojással, ízesítjük sóval, törött
borssal, pirospaprikával és fokhagymával, finomra vágott köménymaggal. A
masszából kis gombócokat formálunk, és papírvékonyra vágott szalonnaszeletekbe
göngyöljük.
Fogpiszkálóval átszúrjuk, hogy a
szalonna ne essen le. Bő, forró zsiradékban 2 percig sütjük. Zsírtól
lecsepegtetve, azonnal tálaljuk.
Pároltkáposzta-köret illik mellé.
Gyors pogácsa
Egy doboz készen kapható
vagdalthúskonzervhez 1 egész tojást, egy kevés zsemlemorzsát, törött borsot és
finomra vágott zöldpetrezselymet adunk. Húspogácsákat formázunk belőle, és
forró zsiradékban kisütjük.
A rántott szelethez hasonlóan
bundázva is készíthetjük.
Gyulai pogácsa
Ötven dkg burgonyát héjában
megfőzünk, majd megtisztítunk. 20 dkg tisztított gyulai kolbásszal együtt
ledaráljuk. Eldolgozzuk 1/2 fej reszelt vöröshagymával, sóval, törött borssal,
finomra vágott zöldpetrezselyemmel és 2 egész tojással.
A masszából pogácsákat formázunk,
morzsába mártjuk, és forró zsiradékban kisütjük.
Feltétként, de önálló ételként is
tálalhatjuk.
Erdélyi sonkás
káposztaszelet
Fél kg savanyú káposztát egyszer
átmosunk és kevés zsiradékon, köménymaggal meghintve puhára pároljuk. 25 dkg
füstölt sonkával együtt pépesre vágjuk, törött borssal ízesítjük, kis kockákra
vágott almával és annyi tejföllel, valamint zsemlemorzsával eldolgozzuk, hogy
formázható masszát kapjunk. Ha szükséges, sózzuk.
A formázott lepényeket lisztben
megforgatjuk, és forró zsiradékban világosbarnára sütjük.
Hamis szelet
Négy tojást elkeverünk 5 dkg
reszelt sajttal és sóval. Közben két vékony szelet fehér kenyérről levágjuk a
héját, kevés tejjel meglocsoljuk és a tojásokban megforgatjuk.
Forró zsiradékban hirtelen
kisütjük.
Nyári szelet
Egy személyre számítva két
evőkanál búzadarát 1 dl tejben sűrűre főzünk. Mikor kihűlt, elkeverjük 1-1
evőkanál olvasztott vajjal, 1 evőkanál zsemlemorzsával, sóval, és
kétszemélyenként 1-1 tojással.
Szeleteket formázunk belőle,
kevés zsemlemorzsában megforgatjuk, és hirtelen kisütjük.
Töltike
Egy káposztát leveleire szedünk,
és a nagyobb fedőleveleket pár percig sós vízben pároljuk. Közben töltött
káposztához szükséges tölteléket készítünk, azzal a különbséggel, hogy rizs
helyett tejben áztatott zsemlét adunk hozzá.
Megtöltjük a leveleket és
összegöngyöljük. Hústűvel lezárjuk, majd tojásba és morzsába bundázzuk. Bő, forró
zsiradékban kisütjük.
Tálalhatjuk feltétként, de
tartármártással önálló fogásként is.
Töltött kifli
Kiflik végeit levágjuk, és
fakanállal üreget fúrunk beléjük. A kifúrt kiflibeleket kevés tejbe áztatjuk,
majd kicsavarjuk. Eldolgozzuk készen kapható libamájkrémmel, sóval, borssal,
kis kockára vágott keménytojással, csipetnyi mustárral és finomra vágott
metélőhagymával. Megtöltjük az üregeket a keverékkel, és a párizsi szelethez
hasonlóan bundázzuk, majd megsütjük.
Kiváló feltét, de különböző
mártásokkal önálló ételként is fogyaszthatjuk.
Túróval töltött
palacsinta
A szokásos módon sós
palacsintákat sütünk. Közben 25 dkg tehéntúrót áttörünk, darált sonkával, és 1
tojássárgájával eldolgozzuk, megsózzuk. A túrókrémre kevés ketchupot is kenünk.
A palacsintákat megtöltjük. Batyu alakúra hajtogatjuk, és a rántott
palacsintánál szokásos módon bundázzuk.
Forró zsiradékban kisütjük,
idénysalátával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése