DPG
Recepttár 223. könyv
Tartalomjegyzék
Bifsztek, cigánypecsenye és flekken
receptek................................... 1
Bifsztek (Beafsteak) receptek............................................................. 4
Bifsztek 1........................................................................................................ 4
Bifsztek 2........................................................................................................ 4
Bifsztek 3........................................................................................................ 4
Bifsztek 4........................................................................................................ 4
Bifsztek 5........................................................................................................ 4
Bifsztek, más módon........................................................................................ 4
Bifsztek törött borssal....................................................................................... 5
Görög bifsztek 1............................................................................................... 5
Görög bifsztek 2............................................................................................... 5
Görög bifsztek 3. (Biftéki).................................................................................. 5
Tatár-bifsztek 1............................................................................................... 6
Tatár-bifsztek 2............................................................................................... 6
Tatár bifsztek 3................................................................................................ 6
Tatár bifsztek 4................................................................................................ 6
Tatár-bifsztek 5............................................................................................... 7
Tatár bifsztek 6................................................................................................ 7
Tatár bifsztek 7................................................................................................ 7
Roastbeef....................................................................................................... 7
Roastbeef más módon....................................................................................... 8
Cigánypecsenyék, cigányos ételek...................................................... 8
Bográcsos pörkölt cigányosan............................................................................. 8
Cigányborda csípős szósszal............................................................................... 8
Cigánypecsenye 1............................................................................................ 8
Cigánypecsenye 2............................................................................................ 9
Cigánypecsenye 3............................................................................................ 9
Cigánytészta................................................................................................... 9
Cigányrostélyos............................................................................................... 9
Sertéstarja szeletekben sütve............................................................................. 9
Flekken receptek................................................................................ 10
Alufóliás flekken............................................................................................. 10
Bagolyvári sertésflekken.................................................................................. 10
Csíkszeredai flekken........................................................................................ 10
Erdélyi flekken 1............................................................................................. 10
Erdélyi flekken 2............................................................................................. 11
Flekken, parázson........................................................................................... 11
Mexikói sertésflekken...................................................................................... 11
Mustáros flekken............................................................................................ 11
Mustos flekken............................................................................................... 11
Parázson sült flekken....................................................................................... 11
Sertésflekken................................................................................................. 12
Sertésflekken juhtúrós burgonyával................................................................... 12
Sertésflekken rostélyon................................................................................... 12
Szatmári töltött flekken................................................................................... 12
Tepsis flekken................................................................................................ 12
Bifsztek (Beafsteak) receptek
Bifsztek 1.
15-16 dkg bélszínszeletekre 12 dkg vékony szelet
füstölt szalonnát téve feltekerjük, sózzuk, borsozzuk, zsineggel átkötjük.
Salátaolajjal leöntve kb. 30 percig pihentetjük. Forró zsírban mindkét oldalt
rozsdabarnára sütjük. Kis idő múlva újra visszatéve a tűzre, még kb. 6-8 percig
sütjük. A salátaolajat a sütőzsírhoz öntve elkeverjük. Eltávolítjuk a zsineget,
a bélszínt zsírban sült kenyérszeletre téve leöntjük a sütőzsírral. Tálalhatjuk
burgonyapürével, sós vízben főtt, vajjal leöntött zöldséggel, salátával,
zsírban sült burgonyával.
Bifsztek 2.
Hozzávalók: Vesepecsenye 0,8 kg, zsír 15 dkg,
bors, só 1-1 késhegynyi, vöröshagyma 1/8 fej, tojás 6 db.
Elkészítése: A húst gömbölyű szeletekre
vágjuk, borssal, reszelt hagymával megkenjük, állni hagyjuk. Nagyon forró
zsírban hirtelen 5 percig sütjük, esetleg 8 percig. Sütés közben sózzuk.
Tükörtojást teszünk rá. Négy, öt félével körítjük.
Bifsztek 3.
8 szelet, ujjnyi vastag vesepecsenye, mustár,
só, őrölt bors, 2 ek. zsír, olaj
A hússzeleteket megborsozzuk, vékonyan
bekenjük mustárral, olajjal. Legalább másnapig állni hagyjuk. Forró zsírban a
szeletek mindkét oldalát 3-3 percig sütjük (ha nem szeretjük véresen, kicsit
tovább), megsózzuk. Burgonyapürével, párolt zöldségekkel tálaljuk. Szokás a
kisült szeletekre 1-1 tükörtojást is ültetni, külön csészében mustárt,
ketchupot vagy Worchester mártást adni hozzá.
Bifsztek 4.
A megtisztított bélszínből 12-14 dkg-os
vastag szeleteket vágunk. Kés hátával megveregetjük, majd eredeti kerek
alakjára összenyomkodjuk. Gyengén megsózzuk, megborsozzuk, olajjal bekenjük, és
egy fél órára félretesszük. Serpenyőben, nagy lángon zsírt vagy olajat
forrósítunk és a bélszín szeleteket mindkét oldalukon rozsda - barnára sütjük.
Tükörtojással tálaljuk. Burgonyapürét és
mustárt adunk mellé vagy, tetszés szerinti angolos körettel is tálalhatjuk.
Bifsztek 5.
Vegyünk egy kiló vesepecsenyét a vastag részéből,
és hártyájától, inaitól tisztítsuk meg szépen; vagdaljuk fel gömbölyű fánkforma
darabokba. Hintsük be egy kevés sóval, fa kalapáccsal lapítsuk meg, hogy csinos
kerek formát nyerjen, de azért gömbölyű maradjon; hintsük be borssal és apró
zöldpetrezselyemmel is. Reggel igy elkészítve, hagyjuk estig pincében
letakarva. Mikor szükséges, egy lapos vas edényben tegyünk tűzhöz egy fakanál
zsírt. A füstölgő forró zsírban hirtelen süssük ki, hogy kívül piros legyen, de
belől leves maradjon. Aki igy nem szereti, az süsse valamivel több ideig. A
kisült pecsenyét hosszú tálba rakjuk végig, körülte felváltva, kanalanként
tegyünk: tarhonyát, saláta-káposztát, rizskását, burgonyát és esetleg még több
ilyesfélét. Minden szelet húshoz egy talkerli sütőben sütött tojást is tegyünk,
helyenként tormából kapart laskából rózsákat formáljunk. Egy-egy csipet fehér
tormaszalagot letéve és egy kisebb csipetet vörös czéklalébe mártva, tegyünk
reá; zöldpetrezselyem levélből két felül szárát rakunk, és egy-egy kicsi
eczetes ugorkát is csinosan közbe rakva igen díszesen néz ki. Az igy tálalt
beafsteak főleg vacsorára való étel.
Bifsztek, más módon
Hozzávalók: Vesepecsenye 0,8 kg, zsír 15 dkg,
bors, só 1-1 késhegynyi, tojás 6 db.
Elkészítése: A megtisztított vesepecsenyét
gömbölyű szeletekre vágjuk, és formáljuk. A szeletek félujjnyi vastagok
legyenek, beborsozzuk, olajba, vagy zsírba mártjuk, sütés előtt 3-4 órával,
vagy előtte való este a szeletek közé tehetünk felszeletelt vöröshagymát. Sütés
előtt az olajat lecsurgatjuk, és forró zsírban sütjük ki, közben kicsit sózzuk,
5-8 percig, attól függően, hogy mennyire szeretjük angolosan, azaz véresen.
Tükörtojás 6 db, s körítjük minél dúsabban.
Bifsztek törött borssal
Hozzávalók: 6 szelet 2 cm vastag bélszín, 1
citrom leve, 0,5 dl olaj, 2 ek darabokra tört bors, só, 2 ek. fokhagymás olaj.
Verjük ki a húst mindkét oldalán, tegyük
edénybe a citromlével, olajjal együtt. Hagyjuk 2 órát állni, közben forgassuk.
Szórjuk rá a borsot, nyomkodjuk bele. Fedjük le és álljon 1
órát.
Olajozzuk be a rostot, rakjuk rá a
szeleteket, izzó parázs fölött oldalanként süssük 6-7 percig.
Tegyük melegített tányérra, mindegyikre fokhagymásvajat.
Paradicsommártással / paradicsomos tökkel / paradicsomos
kelbimbóval tálaljuk.
Görög bifsztek 1.
Hozzávalók: 60 dkg bélszín, 4 dkg vaj, 5 dkg
vöröshagyma, 2 db tojás, 12 füstölt szalonna, 5 g törött bors, 3 g
szerecsendió, 1,5 dl olaj, só.
A szeletelésre már nem alkalmas
bélszíndarabokat vagy a bélszínfejet a legkisebb lyukú tárcsán kétszer
ledaráljuk, hogy minél finomabb húspépet kapjunk. Hozzáadjuk a vajban
megpirított, apróra vágott vöröshagymát, a tojást és az apró kockákra
összevágott füstölt szalonnát. Sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval
fűszerezzük, és jól összedolgozzuk. Ezután 4 db egyforma nagy beefsteak alakú
pogácsát formázunk belőle, és olajban megsütjük. Tálaláskor csészében formált
párolt rizst teszünk a tányérra, mellé rakjuk a megsütött vagdalt beefsteaket
és leöntjük forró paradicsommártással.
Elkészítési idő: 60 perc
Ajánlott ital: Tihanyi kékfrankos
Görög bifsztek 2.
Hozzávalók: 50 dkg marhahús, 1 tejben
áztatott zsemle, 1 fej hagyma, 1 ecetes uborka, 1 tojás, 1 mokkáskanál
majoránna, bors, só, liszt, zsír. Tetejére 1-1 tükörtojás.
Elkészítése: A húst megdaráljuk, és
összegyúrjuk a szétmorzsolt zsemlével, az apróra vágott hagymával, a
majoránnával, sóval, borssal, tojással, a kockára vágott uborkával. A masszából
hússzeleteket formálunk, lisztben megmártogatjuk, és egy kevés zsírban,
hirtelen kisütjük. Forró tálra szedjük, és a tetejére tükörtojást sütünk.
Görög bifsztek 3. (Biftéki)
Hozzávalók: fél kg darált hús (a görög
biftéki mindig marhahúsból készül), 1 nagy hagyma apróra vágva vagy reszelve, 1
tojás (elhagyható), 3-4 szelet (száraz) kenyér (beáztatva, kicsavarva és
felmorzsolva), 2-3 leveseskanál tej (elhagyható), só, bors, oregánó, olívaolaj;
Elkészítés: A hozzávalókat jól összegyúrjuk.
Ha nem használunk tojást, hogy diétásabbá tegyük a biftékinket akkor 2-3
leveseskanál citromlevet, vagy ecetet kell a masszához adni, és a tejet is
mellőzzük.
Ebből az adagból 4 nagy lapos biftékit
formálunk, amelyeket grillen jól megsütünk. A legfinomabb a szénen sült
biftéki, de megszokott eljárás a sütőben megsütni grillen vagy akár tepsiben
krumplival. Ha ez utóbbi megoldást választjuk, akkor a krumplikat megpucoljuk,
kockákra vágjuk, jól megsózzuk, borsozzuk egy tálban, majd a tepsiben
elhelyezett biftékik köré és közé helyezzük majd a tepsibe a zsiradékon kívül,
annyi levet öntünk (víz és egy citrom leve) hogy körülbelül kétujjnyi legyen,
tehát a tepsiben lévő alapanyagok feléig érjen. Ha a sütés vége felé még kéne
egy kis víz, lehet pótolni. A víz a sütés végére elpárolog és a gőzben a
krumpli finom puhára fő, a sütés hatására pedig, megpirul.
Tatár-bifsztek 1.
Hozzávalók: 40 dkg érlelt bélszín, 4
tojássárgája, 1 nagy fej lilahagyma, ízlés szerint csípős mustár, ketchup,
törött fekete bors, Worcestershire szósz, zúzott fokhagyma, majonéz, finomra
vágott petrezselyemzöld, só, pirított kenyér-szeletkék.
A bélszínt (amit előzőleg olajos-borsos
pácban legalább három napig érleltem a hűtőszekrényben) finomra darálom, és
négy kis halomba osztom. Egy-egy nagy, lapos tányér közepére teszem. Köré rakom
a megtisztított és nagyon finomra összevágott lilahagymát és a fűszerekből
egy-egy kis adagot. A hús közepébe mélyítek egy kis gödröt, ebbe teszem a
tojás-sárgákat (amiket előzőleg külön, egyenként török fel egy kis csészébe,
nehogy egy rossz tojás tönkretegye az egész ételt). Mindenki a saját ízlése
szerint összekeveri a fűszerekkel. Kenyér-szeletkékre kenve fogyasztjuk.
Tatár-bifsztek 2.
20 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 40 dkg érlelt bélszín, 4
tojássárga, só, törött fekete bors, őrölt köménymag, nagyon finomra metélt
lilahagyma, zöldpetrezselyem, csemege uborka, apróra vagdalt, levétől leszűrt
kapribogyó, mustár, szardellapaszta, ketchup, Worcester mártás, vaj
A bélszínt megdaráljuk, majd négy kis
pogácsát formálunk belőle. 1-1 húspogácsát 1-1 üvegtál közepére teszünk.
Mélyedést vájunk bele, és beletesszük a tojássárgáját. Köré szórjuk kis
kupacokban a fűszereket, hogy ki-ki saját ízlésének megfelelően keverhesse
össze. Frissen pirított kenyérszeleteket kínálunk mellé.
Tatár bifsztek 3.
Ahogyan egy hentes készíti:
Hozzávalók: 1 kg. marha vesepecsenye, vagy
gömbölyű felsál, 4 fej közepes nagyságú vöröshagyma, 1,1/2 dkg. só, 1 dkg.
őrölt bors. 2 dkg. szép pirospaprika, (őrölt), pici erős paprika, ízlés
szerint, 8 dkg. vaj, egy kis tubus (80 gramm) glóbus mustár, 3 evőkanál
ketchup, 1 ek. Worcestershire (ejtsd vuszter) szósz. 6-7 tojássárgája
(elhagyható), 1, 5-2 dl. étolaj.
Előkészítés: A marhahúst hártyáitól
megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk, jénai tálba tesszük, sózzuk,
borsozzuk, hozzákeverjük a mustárt és leöntjük az olajjal, hogy teljesen
ellepje. A jénaira rárakjuk a tetejét és 1-2 napra, hűtőszekrénybe tesszük.
Elkészítés: Leöntjük a húsról az olajat,
hozzákeverjük a finomra vágott hagymát, és lehetőleg apró lyukú rostélyon
2-3-szor átdaráljuk a hagymával együtt. majd hozzáadjuk a fűszereket, a
tojássárgákat, vajat és jó alaposan összekeverjük.
Pirítós kenyérrel kínáljuk. Bár milyen ital illik hozzá,
csak sok legyen!
Tatár bifsztek 4.
Szükséges hozzá: marha bélszín, vagy felsál,
étolaj, vöröshagyma karikára, illetve apróra vágva, babérlevél, só, bors, szemes
bors, piros paprika, ketchup, mustár, citrom., petrezselyemzöld.
A húst lehártyázom, majd apró kockára vágom.
A hús darabokat nagy tálba teszem. Soronként rakom a húst, majd a karikára
vágott hagymát, babérlevelet, sót, szemes borsot. Így rakom le amíg van hús. Ez
után étolajjal az egészet leöntöm úgy, hogy az egészet teljesen ellepje, majd
lefedem. 4-5 napig hűtőben érlelem.
Az érlelés után az olajat leöntöm, a borsot
és a babérlevelet kiszedem. A húst a hagymával együtt háromszor, négyszer
átdarálom. Amikor ez megvan, jöhet a keverés. Ezt már tényleg ízlés szerint
kell csinálni. Én az egészet egybe szoktam megkeverni, van, aki személyre
kiporciózza a húst és a hozzávalókat.
A megdarált húshoz apránként hozzáadom a sót,
borsot, piros paprikát, ketchupöt, mustárt, apróra vágott hagymát, kevés
citromlevet csurgatok bele folyamatos keverés mellett. Fontos, hogy alaposan
elkeverjük a húst a hozzávalókkal. Én eléggé borsosan, sósan készítem, így
jobban csúszik közben meg utána a sör.
Amikor kész a keverés, akkor tálba rakom,
simára eldolgozom a tetejét, villával díszítem. Nagyon apróra vágott
petrezselyemmel megszórom, pár karika citromot teszek rá. A felhasználásig újra
hűtőbe teszem. Tálaláskor forró pirítósra kell kenni. Mindig rakok az asztalra
sót, borsot, citromot, hogy utána lehessen ízesíteni. Általában ez nálam nem
szükséges.
Ne feledkezzünk meg, hogy az asztalon mindig legyen sör,
mert itatja magát.
Tatár-bifsztek 5.
4 (esetleg 6) személyre.
Hozzávalók: 60 dkg. bélszín, 4 tojás, 4 dkg
vaj, 1 nagy vöröshagyma, só, bors, mustár, ketchup, pirospaprika,
A bélszínt megtisztítjuk, kétszer átdaráljuk.
Egy tálra vagy négy tányérra négy gombócot formázunk, a közepét benyomjuk, és
egy-egy tojást ütünk bele. Ízlés szerint fűszerezzük, mutatósabb, ha csak
körben elhelyezzük az apróra vágott vöröshagymát, vajat, mustárt, ketchupot,
borsot és paprikát és mindenkire rábízzuk az ízesítést.
Van olyan recept is, amely szerint előző nap,
olajjal, sóval, mustárral és borssal bekenjük, és éjszakára hűtőgépbe helyezzük
pácolni, de - legalábbis mi - nem éreztünk különbséget az előbbihez képest.
Tósztot (folyamatosan, frissen pirított
kenyérszeletkéket) adunk hozzá és mindenki megkenheti magának.
Mi legalábbis így készítjük.
Tatár bifsztek 6.
Hozzávalók: 40 dkg marhabélszín, 1
tojássárgája, 1 vöröshagyma, só, pirospaprika, őrölt bors, mustár, ketchup,
szardíniaolaj
A bélszínt kétszer átdaráljuk, és nagy cipóvá
formáljuk. Tálra tesszük, közepébe mélyedést nyomunk és ebbe ütjük a
tojássárgáját. Köré rakjuk kis kupacokban a fűszereket, és kis pohárkában vagy
kancsóban adujuk hozzá a szardíniaolajat, (de e nélkül is jó) és a ketchupöt.
Az asztalon a család vagy a vendégsereg előtt keverjük jól össze az egészet,
villával alaposan kidolgozva. Akkor jó, ha erősen fűszerezett, enyhén csípős az
íze. mindig pirítóssal tálaljuk.
Tatár bifsztek 7.
Hozzávalók: 1 kg bélszín, 5 tojássárgája, só,
bors, piros-paprika, 5 dkg vöröshagyma, ketchup.
A bélszínt kétszer megdaráljuk, majd
összekeverjük a felsorolt hozzávalókkal. A fűszerekből ízlés szerint tegyünk
bele. Pirított kenyeret adunk hozzá.
Roastbeef
Hozzávalók: Hátszín 1 kg, zsír 20 dkg, bors, só 1-1
késhegynyi, gomba 10 dkg.
Elkészítése: A hátszínt csontjáról szépen
lefejtjük s kétszer, illetve két ízben forró zsírral leöntjük, kettévágjuk,
félig és finomra vágott vöröshagymával párolt (kis só, bors) gombával
megtöltjük, tiszta spárgával gömbölyűre kötjük. Tepsibe, forró zsírba téve
folytonos locsolás közt sütjük. Vékony szeletekre vágjuk, miután megsóztuk és
különböző díszítéssel tálaljuk. Jó hidegen is, aszpikkal díszítve teához.
Roastbeef más módon
Hozzávalók: Vesepecsenye 0,75 kg, szalonna 0,25 kg, bors,
só 1-1 késhegynyi.
Elkészítése: A megtisztított bélszínt, ha már
állott, beborsozzuk, ujjnyi széles szalonnával begöngyöljük és sütőben 1/2,
vagy 3/4 óráig locsolás közt sütjük. Sózzuk, azután tálaljuk, leve külön jön,
nehogy a szalonna megpuhuljon.
Cigánypecsenyék, cigányos ételek
Bográcsos pörkölt cigányosan
Hozzávalók: 60 dkg szarvasoldalas, 60 dkg
comb, 10 dkg zsír, só, bors őrölt kömény, egész bors, majoránna, ízlés szerint,
3 nagy vöröshagyma, 2-3 babérlevél, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, / de lehet 2
kanál lecsó is /. 1evőkanál pirospaprika, 2 dl vörös bor.
A húst letisztítjuk, inakat, hártyát
leszedjük. A csontos részt összeaprítjuk kis darabokra, a színhúst vékony
csíkokra vágjuk. Jól megmossuk, a csontszilánkokat kiválogatjuk. A bográcsot
kikenjük vastagon disznózsírral, az oldalát is. Az alján egyenletesen
elterítjük a csontos részt, az oldalát is körberakjuk. Fűszerezzük, sóval,
borssal, őrölt köménnyel, majoránnával, kevés egész borssal. Következik a
szálasra vágott hagyma, betakarjuk vele a húst. Ezután tesszük a tetejére a
színhúst. Folytatjuk a fűszerezést, majd hagyma, hus, míg minden összetevő
elfogy. Kb. 1 órai főzés után tesszük bele a babérlevelet, zöldpaprikát,
paradicsomot, / vagy lecsót /. Még egy kevés vizet aláöntve rotyogtatjuk Mikor
majdnem puha, hozzáadjuk a pirospaprikát, és vörösbort.
Fontos! Soha ne keverjük meg, hanem a
bográcsot rázogatjuk, forgatjuk, hogy a csontos rész a bogrács falánál
maradjon. Attól cigányos, hogy a hagymát nyersen rétegezzük, nem pirítjuk meg. Főtt
burgonyával és puha, friss kenyérrel kínáljuk. (készíthetjük gáztűzhelyen is
lassú főzéssel, kevergetés nélkül, nagy lábasban)
Cigányborda csípős szósszal
Hozzávalók: 4 szelet sertésborda csonttal
együtt, 1 fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 2 ek. paradicsompüré (én a
nagyobb dobozzal használok hozzá), kevés liszt, 2 cseresznyepaprika. 1,5 -2 dl
vörösbor, 3,5 dl marhahúsleves, só, bors, paprika, olaj, 1-1 piros és zöld
színű paprika, 10 dkg gépsonka, 10 dkg füstölt nyelv, 4-5 db ecetes uborka, olaj,
pirospaprika
A húsok szélét több helyen bevagdosom, mert
különben szeret összeugrani, kiklopfolom, sózom, borsozom, és kevés forró
olajban kisütöm. A visszamaradt olajban a finomra vágott vöröshagymát
megpirítom, liszttel megszórom, jól átpirítom és belekeverem a paradicsompürét.
Kevés pirítás után fölengedem a vörösborral, beleteszem a husit, a két
cseresznyepaprikát, levest adok hozzá, zúzott fokhagymával fűszerezem és fél
órán át, párolom. Közben a paprikát, a sonkát, a nyelvet és az uborkát csíkokra
vágom. Kevés olajban megpirítom a paprikát és az uborkát, fűszerezem sóval,
paprikával, hozzáadom a nyelvet és a sonkát, s rövid ideig együtt pirítgatom. A
bordákat kiveszem a szaftból, azt pedig átpasszírozom. A húsokat egy tálba
rendezem, rászórom a zöldséges keveréket és leöntöm a szafttal.
Cigánypecsenye 1.
Hozzávalók: 4 szelet sertéscomb, fokhagymakrém, 5 dkg vaj,
pirospaprika, só.
A besózott hússzeleteket sütés előtt fél
óráig a következő páclében érleld: 1 evőkanál fokhagymakrémet eressz fel 2,5 dl
vízzel és öntsd a húsokra. Fél óra múlva vedd ki a húst, csepegtesd le, és tedd
a grillrácsra. Az olvasztott vajban keverd el a pirospaprikát, és azzal
kenegesd. Ha jó parazsad van, vagy ha elég meleg a sütő, 10-15 perc alatt kész
is lesz!
Cigánypecsenye 2.
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, és
fokhagymával jól bedörzsöljük. Olajjal megkenjük, és serpenyőben puhára sütjük.
Tálaláskor pirospaprikával meghintjük. Vegyes csalamádé köretet adunk mellé.
Cigánypecsenye 3.
Szép egyenletes csontnélküli szeleteket
vágunk sertés combból esetleg gerincből.(karaj)
Jól kiklopfoljuk, sóval, borssal és zúzott
fokhagymával dörzsöljük be. Lisztet kevés pirospaprikával összekeverünk, és
ebbe mártjuk a szeleteket. Forró zsiradékon hirtelen kisütjük, pirosra.
Tálalásnál megszórjuk apróra vágott fokhagymával, pirospaprikával.
Sült burgonyával, burgonyapürével és vegyes
savanyusággal kínáljuk.
A cigánypecsenyét mindig frissen tálalás
előtt süssük!
Cigánytészta
Hozzávalók: 1 kappan szétdarabolva, só,
fokhagyma, 1 hagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 csomag 8 tojásos szélesmetélt,
1 tejföl
A kappant sózzuk, zúzott fokhagymával
bekenjük majd alufólia alatt, kevés vízzel puhára pároljuk egy szép nagy
tepsiben, úgy hogy a hagymát, paradicsomot és paprikát is beletesszük.
Mialatt puhul a kappan, kifőzzük a tésztát,
és a megpárolódott húshoz körítjük. Piros ropogósra sütjük és tálalás előtt
nyakonöntjük tejföllel. Nem fogyókúrás, "Bilagitos" étek de nagyon
finom.
Cigányrostélyos
Hozzávalók: 80 dkg rostélyos vagy hátszín, 20 dkg húsos szalonna, 20 dkg
sárgarépa, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg paradicsompüré, 3 dl vörösbor, 2 gerezd
fokhagyma, vaj, liszt, só, bors, kakukkfű, babérlevél.
Elkészítése: A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk és forró olajban mindkét
oldalát, megsütjük. A visszamaradt olajba beletesszük az aprított hagymát,
eldörzsölt fokhagymát, a paradicsompürét. Meghintjük liszttel, felengedjük a
vörösborral, visszarakjuk a sült hússzeleteket, egészben a sárgarépát,
fűszerezzük a babérlevéllel, kakukkfűvel és felengedjük annyi vízzel, hogy a
húsokat ellepje. Lassú tűzön puhára pároljuk, majd a répát és a hússzeleteket
kivesszük, és meleg helyen tartjuk. A mártást átpasszírozzuk kis vajdarabokkal.
A szalonnát szeleteljük, majd kakastaréj szerint bevagdossuk, és ropogósra
sütjük.
Tálalásnál: a hússzeletekre karikázzuk a répát, tetejére tesszük a sült
szalonnát, és a mártással leöntjük.
Köretnek: fóliában sült burgonyát adunk mellé.
Sertéstarja szeletekben sütve
A kövéres sertéstarját felszeleteljük,
lábasba rakjuk, egy kevés vizet öntünk rá, és azzal puhára pároljuk. Ha a levét
elfőtte, mindkét oldalát egy kissé megpirítjuk, de vigyázzunk, hogy ki ne
száradjon. Ebből a húsból készül az úgynevezett cigánypecsenye is, ugyanilyen
módon. Tört burgonyát és savanyú paprikát adunk hozzá.
Flekken receptek
Alufóliás flekken
Hozzávalók: 8
szelet sertésborda, négy szelet marha vesepecsenye, négy fej vöröshagyma, 40
dkg füstölt szalonna, 50 dkg burgonya, só, törött bors, mustár.
A hússzeleteket
egyenként bedörzsöljük sóval, borssal és vékonyan bekenjük mustárral. Egy
jókora tűzálló tálat vagy tepsit kibélelünk alufóliával, és az aljára vékonyra
szelt szalonnát terítünk. Erre fektetjük - félig egymásra - a hússzeleteket, sertést
és marhát felváltva. Az egészet befedjük a karikára vágott hagymával és a
nyers, karikára vágott burgonyával. Végül gondosan betakarjuk vékony
szalonnaszeletekkel és a fóliát ráhajtva - nehogy az íze, zamata elillanjon - a
sütőben, a hús minőségétől függően, másfél-két órán át, sütjük. Tálaláskor csak
széthajtjuk a fóliát, de a tepsiben vagy a tűzálló tálban adjuk asztalra.
Bagolyvári
sertésflekken
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet (70 dkg)
sertéstarja, 20 dkg savanyú káposzta, 15 dkg gyulai kolbász, burgonya, 2 gerezd
fokhagyma, só, őrölt fekete bors, csípős paprikakrém, olaj.
A hússzeleteket zúzott fokhagymával (vagy
fokhagymakrémmel), borssal, csípős paprikakrémmel fűszerezzük és megsózzuk. A
kolbászt, amelynek lehúztuk a héját, felkarikázzuk, és kevés olajat alá téve
megpirítjuk, hozzáadjuk a káposztát, egy kissé azt is megpirítjuk. babérlevelet
teszünk bele, és kevés vízzel puhára pároljuk. A héjában megfőtt burgonyát
cikkekre vágjuk, és a tálalás előtt olajjal kikent sütőlapon vagy sütőben pirosra
sütjük. A hússzeleteket ugyancsak kevés forró olajban mindkét oldalán
megsütjük.
Csíkszeredai flekken
Hozzávalók: 4 nagy szelet, ujjnyi vastag,
kicsontozott sertéstarja, 3 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál mustár, 3 gerezd
fokhagyma, 1 evőkanál olaj, csipetnyi őrölt borókabogyó, só és törött fekete
bors, ízlés szerint.
A parázs fölé tett rostélyt a
szalonnadarabbal többször egymás után átdörzsölöm. A húst legalább 1 nappal
előbb előkészítem, vagyis olajjal és mustárral átkenem, törött borssal és
borókabogyóval meghintem. Végül a zúzott fokhagymát rákenem. Az ily módon
megfűszerezett hússzeleteket egymásra rakom, és alufóliába vagy folpack fóliába
csomagolom. Az étel elkészüléséig hűtőszekrényben tárolom. A hússzeleteket az átforrósodott
rostélyra rakom, és 10-12 percnyi sütés után megfordítom. Ha mindkét fele
átsült, salátával tálalom. Legfinomabb hozzá az olajos-ecetes sült paprika vagy
a hagymás paradicsomsaláta. A flekken kizárólag sertéstarjából készíthető, mert
az izomrostok között lévő zsírszemcsék nem engedik, hogy a sülő hús
kiszáradjon. Mire a hús átsül, addigra a zsír is kisül belőle, tehát a
közhiedelemmel ellentétben nem nagyon hizlal. Persze ez sem kimondottan
fogyókúrás étel!
Erdélyi flekken 1.
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet kicsontozott
sertéstarja, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, ízlés
szerint törött fekete bors, és só, tálaláshoz 4 fej hagyma.
Előkészítés: a hússzeleteket húskalapáccsal
kissé megveregetem. Megsózom, és törött borssal meghintem. Rákenem a zúzott
fokhagymát, majd lisztbe mártom.
Elkészítés: olajjal megkent roston a
hússzeletek mindkét oldalát pirosra sütöm. A sütés időtartama a tűz erősségétől
és a sertés korától is függ. Ha elég nagy a rost, a meghámozott és felkarikázott
hagymát a húsok köré rakom.
Köménymagos, hagymás káposztasaláta, és sült
burgonya illik mellé. (Szászika)
Erdélyi flekken 2.
15 perc
Hozzávalók: 4 szelet kicsontozott tarja, 1
evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj (ha a hús nem elég zsíros),
törött fekete bors, só.
A hússzeleteket húskalapáccsal enyhén
kiverjük, megsózzuk, és törött borssal meghintve bekenjük a tisztított és
szétzúzott fokhagymával. Ezután lisztbe mártjuk, és előmelegített roston
(gázsütőben) vagy grillsütőben mindkét oldalát pirosra sütjük. Mindenféle
saláta illik mellé, és hasábburgonyával kínáljuk.
Flekken, parázson
A tarját felszeleteljük, húsverő kalapáccsal
megütögetjük. Sóval, borssal megszórjuk, zúzott fokhagymával és mustárral
megkenjük, és hűtőben 2-3 órán keresztül érleljük. A hússzeleteket az
előkészített roston többszöri forgatással piros, ropogósra sütjük.
Mexikói sertésflekken
Hozzávalók: 3 szál újhagyma, 1 doboz
konzervbab, 4 szelet tarja, sültekhez fűszerkeverék, 3 ek. olaj, 1 tasak chili
con carne alap.
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, és
karikákra vágjuk. A babot lecsepegtetjük. A tarját bedörzsöljük
fűszerkeverékkel, majd mindkét oldalát megsütjük az olajban. Ha kész,
kivesszük, és melegen tartjuk. A visszamaradt olajban megpároljuk a hagymát,
felöntjük 3 dl vízzel, hozzáadjuk a chili con carne alapot, a babot, és
alaposan összekeverjük. Időnként megkeverjük és lassú tűzön kb. 10 percig
főzzük. A chilis ragut a flekkenre halmozzuk. Aki szereti, erős paprikát is
rakhat bele. Friss bagettet kínálunk hozzá.
Mustáros flekken
4 nagy szelet sovány sertéstarját alaposan
kiklopfolunk, sóval, borssal fűszerezve 30 percig állni hagyjuk. A sütőt 200
C-ra előmelegítjuk. 4dl tejfölt 2 ek mustárral összekeverjük, ebbe mártjuk bele
a húst és helyezzük bele az előre kiolajozott tepsibe. Majd a tetejére öntjük a
maradékot. Kb. 1 órát sütjük.
Mustos flekken
Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, 20 dkg szőlő,
2 dl must, 3 dkg liszt, 2-3 ek. olaj, őrölt bors, só.
A hust 4 egyforma nagyságú szeletre vágjuk.
Megsózzuk, borsozzuk, és lisztbe forgatjuk. Serpenyőben kevés olajat hevítünk,
és a hússzeleteket ropogós pirosra sütjük. Ráöntjük a mustot, rászórjuk a
megmosott szőlőszemeket, és néhány percig forraljuk. Pirított burgonyával
tálaljuk.
Parázson sült flekken
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertéstarja, 2
evőkanál mustár, 1 teáskanál törött bors, 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg liszt, só,
olaj, zsír
A sertéstarját 15 kg-os szeletekre vágjuk és
kiveregetjük. Megsózzuk, mindkét oldalát megkenjük mustárral és megszórjuk
törött borssal. A hússzeleteket üveg-vagy porcelántálba tesszük, és annyi
olajat öntünk rá, hogy ellepje.
Hűtőszekrénybe téve 1-2 napig érleljük. A
flekkent süthetjük rostélyra téve, faszénparázs felett. Ekkor az olajból
kiemelt szeleteket megsózzuk, fokhagymapéppel kissé megkenjük és a rostra
fektetve, mindkét oldalára átfordítva, szép pirosra sütjük. Amennyiben rostsütő
nem áll rendelkezésünkre, a flekkent kevés felhevített zsírban sütjük.
Megsózzuk, lisztbe mártjuk, majd a zsírba
téve szép pirosra sütjük. Amióta a pirospaprika meghonosodott hazánkban, a
háziasszonyok azt is kevernek a lisztbe.
Hideg salátával körítve, pirított burgonyával
tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc + pácolás
Sertésflekken
A tarját felszeleteljük, törött borssal és pirospaprikával
bedörzsöljük. Mélyebb tálba tesszük, karikára vágott vöröshagymával, zúzott
fokhagymával beszórva, olajjal meglocsolva. Rendelésig hűtőszekrényben tartjuk.
Kontakt-grillben vagy rostsütő lapon sütjük meg.
Tálaláskor tányérra helyezett fejessaláta-levélre tesszük a
hússzeletet, vegyes paprika-paradicsom salátát és káposztacikát adunk hozzá. (A
káposztacika egész-fejes káposzta tortaszerű cikkekre - cikára - vágva.)
Sertésflekken juhtúrós burgonyával
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, 1,2 kg
burgonya, 25 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 12 dkg füstölt sajt, 1 dkg pirospaprika, 1
kávéskanál Ínyenc Flekken fűszerolaj, 5 g törött bors, 5 dkg liszt, 8 cl olaj,
só
Elkészítése: A jól megmosott burgonyát
héjában, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, megtisztítjuk, és még melegen
áttörjük. Az áttört burgonyát gyúródeszkára borítjuk és hozzátesszük a szintén
áttört juhtúrót, megsózzuk, és jól összegyúrjuk. Amikor sima tésztává
dolgoztuk, kb. 2 cm vastag rudakká formáljuk, és 5 cm-es darabokra vágjuk. A
sütőtepsit vajjal kikenjük, és a rudacskákat egymás mellé helyezzük. Tetejét
reszelt füstölt sajttal gazdagon meghintjük, és kevés pirospaprikával
megszórjuk. Középmeleg sütőbe tesszük, és 15-20 percig sütjük. Közben a
tarjából négy egyforma szeletet vágunk, kissé kiveregetjük. Meghintjük sóval és
törött borssal, bekenjük Ínyenc Flekken fűszerolajjal, majd pirospaprikával
elkevert lisztbe mártjuk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és ebben a
szeleteket ropogós pirosra sütjük. Az étel készítését úgy ütemezzük, hogy a hús
a juhtúrós burgonyával egyidőben készüljön el.
Sertésflekken rostélyon
Hozzávalók: 80
dkg sertéstarja, 1 kk. fokhagymapüré, 1 ek. csípős Piros Arany, 2 ek. mustár, 1
kk. őrölt bors, 1 nagy fej hagyma, 10-15 szem borókabogyó, só
A kicsontozott sertéstarjából 8 egyforma
szeletet vágok. Húskalapáccsal
ellapítom, és 2-3 helyen késsel bevagdosom a zsírral átszőtt hússzéleket.
Mindkét oldalát megsózom, az egyik oldalát fokhagymával, a másikat Piros
Arannyal és mustárral kenem be.
Meghintem egy kevés őrölt borssal, és közéjük hagymaszeleteket,
szétnyomott borókabogyókat téve, egymásra rakom a húsokat. Az egészet
alufóliába csavarom, és legalább 6-8 órára a hűtőszekrénybe teszem érlelődni.
Az előpácolt hússzeleteket mindkét oldalát felforrósított rostsütőn szép vörösesbarnára
sütöm. Ecetes paprikát, uborkát vegyes
vágott savanyúságot kínálok hozzá.
Szatmári töltött flekken
Hozzávalók: füstölt szalonna, hagyma, gomba,
sonka, tojás, zöldborsó, só, bors, paprika, flekken fűszerkeverék, liszt,
étolaj.
Elkészítése: a füstölt szalonnát, a gombát és
a sonkát kockákra szeleteljük, a hagymát pedig finomra vágjuk. Az
alapanyagokból fűszeres tojásrántottát készítünk a zöldborsót is hozzáadva.
Ezzel töltjük meg a vékonyra kiklopfolt tarjaszeleteket, majd összehajtva őket
paprikás lisztbe forgatva olajban kisütjük.
Hagymás törtburgonyával tálaljuk.
Tepsis flekken
Hozzávalók: 80 dkg sertés tarja, 1.5 kg
burgonya, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 2 db paradicsom 1-2 db zöldpaprika, 1
pohár tejföl, 1-2 evőkanál olaj, flekken fűszerkeverék
A tarjából nyolc szeletet vágunk, kicsit
ellapítjuk, széleit bevagdossuk, bedörzsöljük flekken fűszerkeverékkel
(előkészíthetjük előző nap, és alufóliába csomagolva érleljük). A burgonyát
megtisztítjuk, megmossuk, és karikára vágjuk. A paradicsomot, paprikát
megmossuk és felszeleteljük. A szalonnát csíkokra vágjuk. Ezután olajjal
kikenünk egy tűzálló tálat, beterítjük burgonyával, rátesszük a hússzeleteket,
a paprikát, a paradicsomot és a szalonnát, leöntjük tejföllel és megsózzuk.
Fóliával letakarjuk, sütőbe tesszük, és közepesen meleg sütőben kb. másfél
óráig sütjük. A sütés befejezése előtt 15 perccel kivesszük a fóliát, hogy a
teteje szépen megpiruljon. Salátával, savanyúsággal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése