Fejessaláta
változatok
Bevezetés
A fejes saláta külső elsárgult vagy fonnyadó leveleit és
az esetleg erősen szennyezett vagy romlásnak indult leveleket levágjuk és
eldobjuk. Ugyancsak levágjuk torzsájának a tövét is. Ha a fejes salátát csupán
ecettel, citrommal vagy némi kis olajjal savanyúságként tálaljuk fel, akkor jól
megmosva 4-6 cikkre vágva helyezzük az ecetbe, és így adjuk az asztalra. Ha
azonban kevert salátának vagy összetett salátának készítjük el, valamely
mártással vagy egyéb anyagokkal összekeverve, akkor a torzsát kivágjuk belőle,
majd nagyon jól megmosva kisebb levélkékre szaggatva tesszük bele a keverékbe.
Nagy figyelmet fordítsunk a fejes saláta lemosására, mert ha homokos marad, az
egész étel értékét lerontja. Ezért áztassuk kb. fél óráig többször váltott
tiszta bő, hideg vízben, majd zuhanyozó csap alatt jól mossuk meg. Úgy tartjuk
a zuhany alá a salátát, hogy a vízsugár a levelek közé is behatoljon, és
tisztára mossa a salátát. Utána jól lecsurgatjuk és kis fémdrót kosárban a
hűtőszekrénybe (vagy jól hűtött helyre) tesszük előhűtés céljából. Ugyancsak
előhűtjük a salátához szükséges egyéb anyagokat (pl. főtt kemény tojás, friss
paradicsom, újhagyma, stb.) is, azért, hogy a saláta kb. 10 perccel a tálalás
előtt bekeverve jó hideg legyen. A salátát ugyanis bekeverés után csak néhány
percre tehetjük be a hűtőszekrénybe, hogy az ízek jól átjárják. Ha hosszabb
ideig áll a kész saláta, az ecettől, citromtól és egyéb fűszerektől összeesik,
elfonnyad, élvezeti értéke lényegesen csökken.
Megjegyzés: A
jégsalátára az utóbbi megjegyzések kevésbé érvényesek.
Mártások
Számos salátához a leírásban a majonéz is szerepel. Ezt készen
vehetjük meg, de szükség esetén otthon percek alatt elkészíthető a
következőképpen: zománcozott vagy porcelán tálba 2 db tojássárgát teszünk.
Gyengén megsózzuk és egy késhegynyi mustárt adunk hozzá. Ezután habverővel való
állandó keverés mellett lassan, vékony sugárban öntve egy fél dl olajat adunk
hozzá, egy csepp citromlevet csavarunk bele, majd lassú sugárban öntve továbbra
is állandóan habverővel keverve még 2.5 dl olajat adunk hozzá. Közben még
egyszer megszakítjuk a keverést, és egy kis citromlevet adunk hozzá. Az így
kikevert majonéz sűrűbb, a kikevert vajkrémhez hasonló állagú mártásalap,
amelyből különböző anyagok és ízesítőszerek hozzáadásával percek alatt kitűnő
hideg mártások készíthetők.
A fent leírt majonézt habverővel való keverés mellett egy kevés
tej-színnel vagy édes tejfellel keverjük össze, míg a szükséges sűrűséget
eléri. Csipetnyi sóval és citromlével ízesítjük.
A majonézbe egy kevés mustárt, tejszínt, vagy édes tejfelt
keverünk, és egy kevés fehérborral hígítjuk, míg a kívánt sűrűséget eléri.
Ekkor gyengén sózzuk, egy kevés porcukorral és citromlével ízesítjük, és
habverővel simára keverjük.
Saláták
Két evőkanál ecetet és egy evőkanál jó étolajat porcelán vagy
zománcozott tálba teszünk. Megsózzuk, borsozzuk és egy kávéskanálnyi mustárt
teszünk hozzá. Utána öntünk egy fél pohárka hideg vizet, és habverővel teljesen
simára keverjük. Ebbe teszünk két szép nagy fej salátát levél-kékre tépve,
műanyag salátáskanállal és -villával összekeverjük, és néhány percre a
hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.
Két evőkanál jó étolajat és egy evőkanál ecetet keverünk össze. A
továbbiakban az előző leírás szerint járunk el.
Ugyanúgy készül, mint ecettel, azzal az eltéréssel, hogy ecet
helyett ugyanannyi kicsavart és megszűrt citromlevet veszünk az ízesítéshez.
Ugyanolyan salátaecetet készítünk, mint amilyet az ecetes olajos
saláta II-nél leírtunk. Ebbe vékony karikára vágva belekeverünk 5 szál zsenge
újhagymát, melyet előzőleg jól megtisztítottunk és jól megmostunk. Az újhagymának
csak a fehér és világoszöld részét aprítjuk bele a salátába, a haragoszöld szár
részét nem, mert ettől keserű lesz az egész saláta. Utána keverjük hozzá a két
szép fej salátát levélkékre tépve, és az egészet jól összekeverve helyezzük
néhány percre a hűtőszekrénybe.
Ugyanúgy készül, mint az előbbi, azzal az eltéréssel, hogy az
újhagymával egyidejűleg egy kis csomó megtisztított, jól megmosott és vékony
szeletkére vágott hónapos retket is keverünk az ecetes olajos saláta II.
keverékbe, és utána keverjük el benne a két fej levélkékre tépett salátát.
Citromos, olajos salátakeveréket készítünk. (Lásd fejes saláta
citrommal és olajjal.) Ebbe belerakunk két szép nagy fejes salátát levélkékre
tépve, majd két db keményre főtt, jól lehűtött tojást vékony szeletkékre vágva.
Az egészet óvatosan, hogy a tojás ne törjön össze rajta, műanyag salátakeverőkanállal
és -villával összekeverjük, és néhány percre a hűtőszekrénybe tesszük. Vágott
metélőhagymát is keverhetünk bele.
Ugyanolyan citromos, olajos salátakeveréket készítünk, mint az
előbbi salátához, azzal a különbséggel, hogy a mustár helyett egy kávéskanálnyi
vitaprikot (pritamint) keverünk el benne. A továbbiakban ugyanúgy készül, mint
az előbbi, főtt tojásszeletekkel keverjük el a fejessaláta-levélkéket.
Két evőkanál citromlével, egy evőkanál finom étolajjal és egy
kávés-kanálnyi mustárral salátakeveréket készítünk. Megsózzuk, borsozzuk, egy
kis csomó finomra vágott metélőhagymát (snidlinget) teszünk bele, és habverővel
simára keverjük. Ekkor beleteszünk kisebb levélkékre tépett két nagy fej
salátát és 3-4 db középnagyságú, tömött húsú és szeletekre vágott friss
paradicsomot. Óvatosan keverjük össze és néhány percre a hűtőbe téve, tálaljuk.
Megjegyzés: Ez
a salátakeverék készíthető úgy is, hogy a metélőhagyma helyett egy kevés
újhagymát aprítunk bele és a friss paradicsomszeletekkel együtt két db főtt
felszeletelt kemény tojást is keverünk hozzá.
Ugyanúgy készül, mint a fejes saláta friss paradicsommal, azzal
az eltéréssel, hogy a paradicsomszeletekkel egyidejűleg 10-15 dkg külön
elkészített uborkasalátát is keverünk a két fej salátához. Ebben az esetben -
ízlés szerint - inkább ecettel készítjük a salátalevet citromlé helyett, és
kissé bátrabban fűszerezzük mustárral és törött borssal.
Két kanál citromlevet, egy kanál finom étolajat egy kávéskanál
mustárral keverőtálban összekeverünk. Megsózzuk, megborsozzuk, majd egy kis
csomag metélőhagymát megmosunk, hozzáteszünk egy kis zöldpetrezselymet
ugyancsak jól megmosva és 3-4 dkg ecetes uborkát. Ezt az egészet együtt
vágódeszkán finomra összevágjuk úgy, mint a zöldpetrezselymet szokás. Ezt
ugyancsak habverővel belekeverjük a salátakeverékbe majd hozzátéve a két fej
levélkékre tépett fejes salátát és a 4 db felszeletelt friss paradicsomot,
óvatosan összekeverjük, és néhány percre a hűtőszekrénybe tesszük tálalás
előtt.
Két evőkanál finom étolajat és egy evőkanál ecetet porcelán vagy
zománcozott keverőtálba teszünk. Most egy kis csomó zöldpetrezselymet és
metélőhagymát jól megmosunk, és vágódeszkára teszünk. Hozzáadunk 2 dkg
vöröshagymát és 5 dkg ecetes uborkát, néhány szál tárkonylevelet és 4-5 szem
kapribogyót. Az egészet együtt apróra vágjuk össze úgy, mint a
zöldpetrezselymet szokás és hozzátesszük a salátaecethez. Megsózzuk, borsozzuk,
és habverővel jól összekeverjük a fűszeres salátaecetet. Ha a leve kevés lenne,
egy-két kanál uborkaecetet tegyünk még hozzá. Végül két szép nagy fej salátát
kisebb levélkékre szaggatva keverünk el benne és néhány percre a hűtőszekrénybe
téve tálaljuk.
Ugyanúgy készül, mint az előbbi, azzal az eltéréssel, hogy a
fűszeres ecetben elkevert salátára két db keményre főtt, jól lehűtött tojást
reszelünk finom tormareszelővel, ezzel is jól összekeverjük és néhány percig a
hűtő- szekrénybe téve tálaljuk.
Egy evőkanál citromlevet két evőkanál finom étolajjal gyengén
sózva és borsozva habverővel összekeverünk, megszórjuk egy kávéskanálnyi
finomra vágott zöldpetrezselyemmel és egy fél pohárka lehűtött főzőlevet adunk
hozzá abból a vízből, amelyben a csirágfejet megfőztük (ha konzervből
készítjük, akkor ebből a léből teszünk hozzá egy keveset). Ízlés szerint egy
egész kevés porcukorral is ízesíthetjük ezt a salátalevet. Két szép nagy fej
salátát teszünk hozzá, levélkékre tépve, majd 20-25 dkg külön megfőzött,
levében lehűtött csirágot adunk hozzá, kb. 2-3 cm-nyi darabokra felaprítva.
Legjobb, ha csirágfejekkel készítjük, szükség esetén konzerv csirágot is
használhatunk hozzá. Óvatosan keverjük össze, hogy a csirág ne törjön és néhány
percnyi hűtés után tálaljuk.
4 db ajókagyűrűt finomra összevágunk, vagy 4-5 dkg ajókapasztát
keverőtálba teszünk. Hozzáadjuk az ajókagyűrű olaját, még egy kanál finom
étolajat, egy evőkanál ecetet, fél citrom levét és egy kávéskanál mustárt.
Megborsozzuk, és gyengén sózzuk (mert az ajóka amúgy is sós) és megszórjuk egy
kis csomó finomra vágott metélőhagymával. Ebbe a salátakeverékbe szaggatjuk be
a két szép nagy fej salátát, és összekeverve néhány percre hűtőszekrénybe
tesszük tálalás előtt.
8 dkg kész majonézt porcelán v. zománcozott keverőtálba teszünk.
Belecsavarjuk egy fél citrom megszűrt levét. Fél dl tejfelt (vagy tejszínt)
adunk hozzá és egy kiskanál mustárt. Utána sózzuk, megborsozzuk, és habverővel
simára keverjük. Beleszaggatunk két szép nagy fej salátát, és jól összekeverve
néhány percre a hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.
Ugyanúgy készül, mint a fenti, de a salátával együtt 3-4 db
közép-nagyságú, tömött, kemény húsú, friss felszeletelt paradicsomot is
hozzá-adunk és óvatosan összekeverjük. Tálaláskor egy kevés finomra vágott
metélőhagymával szórjuk meg a tetejét.
Ugyanúgy készül, mint a fejes saláta citromos majonézzel, csak a
saláta-levelekkel együtt két db főtt és lehűtött, vékony karikákra szeletelt
kemény tojást keverünk el benne, egyidejűleg megszórjuk egy kávéskanálnyi
finomra vágott metélőhagymával. Megjegyzés: A citromos, majonézes fejes salátát
friss paradicsommal és főtt tojással összekeverve is készíthetjük. Ekkor a
paradicsomból és a főtt tojásból a fenti mennyiségnek csak a felét vesszük
hozzá.
5 dkg majonézt keverőtálba teszünk, 1 kávéskanál paradicsompürét,
1 kávéskanál mustárt és egy fél citrom levét megszűrve hozzáadunk. Megsózzuk,
borsozzuk és három szál újhagymát jól megmosva, vékonyan beleaprítunk. Végül
egy kis csomó megtisztított és jól megmosott hónapos retket finom tormareszelőn
hozzáreszelünk, és az egészet habverővel simára keverjük. Ebbe az ízes pikáns
salátakeverékbe szaggatjuk bele kisebb levélkékre a két szép nagy fej salátát
és óvatosan összekeverve néhány percre a hűtőszekrénybe téve tálaljuk.
5 dkg majonézt keverőtálba teszünk, hozzáadunk egy fél dl
tejszínt, gyengén megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy kávéskanál finomra
vágott zöldpetrezselyemmel, hozzáteszünk egy fél citromlevet megszűrve, és
habverővel teljesen simára keverjük. Ebbe keverjük bele óvatosan, hogy össze ne
törjön, a két szép nagy fej salátát kisebb levélkékre szaggatva és kb. 20 dkg
főtt, lehűtött csirágfejet. Ez utóbbi konzerv is lehet. Né-hány percre a
hűtőszekrénybe tesszük, tálaláskor 1 db kemény tojást hidegen finom tormareszelőn
reszelünk a tetejére.
5 dkg majonézt keverőtálba teszünk. Egy cikk fokhagymát
szétdörzsölünk, és finomra összevágjuk, hozzátesszük a majonézhez. Hozzáadunk
még egy kávéskanálnyi paradicsompürét (konzervet) és egy kávéskanálnyi mustárt.
Megsózzuk, borsozzuk, és habverővel simára keverjük. Hozzácsavarjuk egy fél
citrom megszűrt levét, ezzel szintén összekeverjük, végül beleteszünk két szép
fejes salátát, jól megmosva, előhűtve és kisebb levélkékre szaggatva. Jól összekeverve
néhány percre a hűtőszekrénybe tesszük, és üveg vagy porcelán salátástálban
tálaljuk. A paradicsompüré helyett friss paradicsomszeletekkel is készíthetjük,
ekkor a fokhagymás majonézbe csak mustárt keverünk el. A felszeletelt friss
paradicsomot a fejes salátával együtt keverjük hozzá a majonézes salátaléhez.
Az ízesítés, fűszerezés megegyezik a fentivel, legfeljebb ízlés szerint, ha
friss paradicsommal készítjük, tálaláskor egy csipetnyi finomra vágott
metélőhagymával szórjuk meg a saláta tetejét. Ehhez a mennyiséghez kb. 10-15
dkg friss paradicsom elegendő.
Hozzávalók:
1 doboz olajos tonhal (konzerv, dobozban)
2 db fejes saláta
2 db keményre főtt tojás
5 dkg majonéz
só
törött bors
mustár
citromlé
Elkészítés
A majonézt keverőtálba tesszük, egy kávéskanálnyi mustárt
teszünk hozzá, megsózzuk, borsozzuk, és a doboz tonhalról az olajat habverővel
hozzákeverjük. Egy fél citromlevet csavarunk hozzá, ezzel is jól összekeverjük
és hozzátesszük a jól megmosott, előhűtött és kisebb levélkékre tépett fejes
salátát. Ugyancsak hozzátesszük a kisebb darabokra morzsolt tonhalat és a
vékony karikára vágott kemény tojást. Az egészet óvatosan összekeverjük, majd
üveg vagy porcelán salátástálba téve néhány percre hűtőszekrénybe tesszük
tálalás előtt. Megjegyzés: Ez a saláta is készíthető friss paradicsommal
keverve, ebben az esetben a két kemény tojás helyett 15-20 dkg friss
paradicsomot (a kisebb kemény húsú paradicsomok a legjobbak erre a célra)
vékony szeletekre vágva adunk hozzá.
Hozzávalók:
30 dkg fagyasztott tengeri hal
30 dkg fejes saláta
2 db keményre főtt tojás
5 dkg majonéz
1/2 dl tejfel
só
törött bors
mustár
citromlé
metélőhagyma
Elkészítés:
A jól megmosott tengeri halat gyengén sózott vízben puhára
főzzük. A főzőlevet egy pici babérlevéllel, egy csipetnyi citromhéjával és
citromlével ízesítjük. Ha megfőtt, főzőlevében kihűtjük, majd a halat szitára
téve lecsurgatjuk. Közben a majonézt keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a tejfelt,
egy kávéskanálnyi mustárt, egy fél citrom megszűrt levét, megsózzuk, borsozzuk,
és habverővel simára keverjük. Ezután beletesszük a finomra vágott
metélőhagymát és a kisebb levélkékre szaggatott, jól megmosott és előhűtött
fejes salátát. Végül hozzátesszük a kisebb darabokra morzsolt főtt halat és a
vékony karikákra vágott lehűtött kemény tojást. Az egészet óvatosan
összekeverjük, vigyázva, hogy össze ne törjön a hal és a főtt tojás. Utána
ízesítve üveg vagy porcelán salátástálba tálalva néhány percre hűtőszekrénybe
tesszük.
1/2 dl édes tejfelhez hozzákeverünk habverővel 2 db keményre
főtt, finom tormareszelőn lereszelt tojást, egy kiskanálnyi mustárt és ízlés
szerint ugyanannyi paradicsompüré-konzervet. Megsózzuk, borsozzuk, esetleg egy
kis porcukorral is ízesíthetjük, és jó simára keverjük. Ekkor beleszaggatjuk a
fejes salátát, és összekeverve néhány percre a hűtőszekrénybe tesszük. A
tálalás pillanatában még rácsavarunk egy fél citromlevet, ezt elkeverjük rajta
és azonnal asztalra adjuk. Ízlés szerint egy kevés finomra vágott
metélőhagymával is megszórhatjuk.
7 dkg majonézt keverőtálba teszünk. Egy kávéskanálnyi mustárt,
egy csipetnyi porcukrot, fél dl édes tejfelt vagy tejszínt és fél dl fehérbort
öntünk hozzá, és habverővel simára keverjük. Megsózzuk, ízlés szerint
citromlével ízesítjük, és a kisebb levélkékre szaggatott, előzőleg jól
megmosott és előhűtött fejes salátát ebbe belekeverjük. Üveg vagy porcelán
tálra téve néhány percre a hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt. Ízlés szerint
2 db keményre főtt tojást is keverhetünk hozzá jól lehűtve és karikára vágva.
Hozzávalók:
1 doboz füstölt halmáj konzerv
2 db fejes saláta
2 db főtt kemény tojás
15 dkg friss paradicsom
só
törött bors
hagyma
mustár
citromlé
Elkészítés:
A füstölt halmájat szitán lecsurgatjuk, és olaját
keverőtálba tesszük. Egy kávéskanál olajat, mustárt adva hozzá simára keverjük.
Megsózzuk, borsozzuk, egy csipetnyi hagymát reszelünk bele finom
tormareszelővel, majd egy fél citrom kicsavart, megszűrt levét tesszük hozzá,
és habverővel teljesen simára keverjük. Ezután hozzátesszük a jól megmosott,
előhűtött és kisebb levélkékre tépett fejes salátát, a szeletekre vágott friss
paradicsomot és a főtt kemény tojást (ezt szintén jól előhűtjük), és végül a
kisebb darabokra aprított füstölt halmájat. Óvatosan keverjük össze, hogy ne
törjön, majd szükség szerint utána ízesítve üveg vagy porcelán tálba tálaljuk,
néhány percre a hűtőszekrénybe tesszük, és úgy adjuk az asztalra.
Hozzávalók:
12 dkg főtt marhahús v.
sült hús
2 db fejes saláta (szép nagy)
15 dkg friss paradicsom (apró, kemény húsú)
újhagyma
só
törött bors
mustár
ecet
citromlé
olaj
zöldpetrezselyem
Elkészítés:
Porcelán vagy zománcozott keverőtálba teszünk 2 evőkanál
olajat, egy evőkanál ecetet, két kávéskanálnyi mustárt és egy kis csomó finomra
vágott zöldpetrezselymet. Megsózzuk, borsozzuk és egy fél citrom megszűrt levét
hozzáadva, az egészet habverővel jól összekeverjük. Ekkor beletesszük egymás
után a kisebb szeletkékre aprított újhagymát (zöld szárának nagy részét is bele
kell vágni), a kisebb cikkekre vágott sovány főtt vagy sült húst, majd a
szeletekre vágott friss paradicsomot és végül a kisebb levélkékre tépett fejes
salátát. Az egészet vigyázva keverjük össze, hogy ne törjön, és ízlés szerint
utána ízesítve üveg vagy porcelán salátástálba téve néhány percre
hűtőszekrénybe helyezzük, majd azonnal tálaljuk.
Ezt az összetett salátát maradék főtt marhahúsból vagy sovány
sült húsból készítjük fejes salátával. 5 dkg majonézt porcelán vagy zománcozott
keverőtálba teszünk, hozzáadunk egy kávéskanálnyi mustárt, sót, törött borsot,
egy fél citromlevet, és az egészet simára keverjük. Beleaprítunk két szál gyenge
újhagymát, egy csipetnyi szétdörzsölt és finomra vágott fokhagymát és egy kis
apróra vágott zöldpetrezselymet. Ezzel is elkeverjük, majd egymás után
hozzátesszük a jól megmosott és előhűtött, kisebb levélkékre szaggatott fejes
salátát (két szép nagy fejet), 2 db keményre főtt tojást vékony karikára vágva
és végül 10-12 dkg jól lehűtött, kisebb cikkekre aprított főtt marhahúst vagy
sült húst. Az egészet jól összekeverjük, ha kell utána ízesítjük, és üveg vagy
porcelán tálba téve néhány percre a hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt. Ízlés
szerint ezt a salátát főtt tojás helyett friss paradicsomszeletekkel is
készíthetjük, ekkor a két tojás helyett 10-15 dkg kisebb tömött húsú friss
paradicsomot keverünk hozzá felszeletelve.
Két evőkanál olajat, 1 evőkanál citromlevet, 1 kávéskanálnyi
mézzel, és 1 kávéskanálnyi mustárral keverőtálba teszünk, és habverővel
teljesen simára keverünk. Beleteszünk egy kis cikk fokhagymát szétzúzva,
finomra összevágva, egy kis csomó, ugyancsak finomra összevágott metélőhagymát
és ezzel is jól összekeverjük. Ezt a keveréket hűtőszekrényben fél óráig
előhűtjük, és belekeverjük az ugyancsak előhűtött két szép nagy fejes salátát
kisebb levélkékre szaggatva. Tálalás előtt néhány percre a hűtőszekrénybe tesszük,
majd üveg vagy porcelán salátástálra tálalva adjuk az asztalra.
Megjegyzés: ízlés
szerint a fenti salátakeverékbe egy kávéskanálnyi paradicsompüré-konzervet is
keverhetünk, vagy közvetlenül a tálalás előtt fél dl nem savanyú tejfelt
keverünk el benne.
Porcelán vagy zománcozott keverőtálba teszünk két evőkanál
majonézt; négy evőkanál joghurtot, egy evőkanál finom tormareszelőn lereszelt
nyers sárgarépát és habverővel teljesen simára keverjük. Ezután megsózzuk,
borsozzuk és hozzáteszünk egy kávéskanálnyi finomra vágott metélőhagymát és
ugyanannyi finomra vágott zöldpetrezselymet, jól összekeverve, kb. fél órára
hűtőszekrénybe tesszük. Közben jól megmosunk, és ugyancsak előhűtünk két szép
nagy fej salátát is. Ha mindkettő jéghideg a salátát kis levélkékre szaggatva
beletesszük a zöldségkeverékbe, és jól összekeverjük benne. Ha kell, utána
ízesítjük és üveg vagy porcelán tálba téve még néhány percre a hűtőszekrénybe
tesszük. Közvetlenül a tálalás előtt hozzákeverjük egy fél citrom kicsavart és
megszűrt levét, és így adjuk az asztalra.
Hozzávalók:
15 dkg párizsi (parizer)
2 db fejes saláta (szép nagy)
2 db főtt kemény tojás
5 dkg majonéz
só
törött bors
mustár
citromlé
metélőhagyma
Elkészítés:
A majonézt keverőtálba tesszük és egy kávéskanálnyi
mustárt, egy fél citromlevet adva hozzá megsózzuk, borsozzuk és habverővel
simára keverjük. Beleteszünk egy kis csomó finomra vágott metélőhagymát, és
ezzel is összekeverjük. Ezt követően egymás után hozzátesszük a kisebb
szeletkékre összevágott párizsit, a vékony szeletekre vágott főtt kemény tojást
és az előzőleg jól megmosott, előhűtött és kisebb levélkékre tépett fejes
salátát. Az egészet óvatosan összekeverjük, ha kell utána ízesítjük és néhány
percre hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt. A főtt tojás helyett friss
felszeletelt paradicsommal is készíthetjük
Két szép nagy fej salátát jól megmosunk, és hűtőszekrényben jól
lehűtjük. Közben porcelán vagy zománcozott keverőtálba teszünk két evőkanálnyi
majonézt, hozzáteszünk 1 dl nem savanyú tejfelt és két db keményre főzött, jól
lehűtött és finom tormareszelőn lereszelt tojást: Megsózzuk, egy csipetnyi
törött borsot adunk hozzá, és habverővel jól összekeverjük, végül beleteszünk
egy kis csomó finomra összevágott metélőhagymát, ezt is elkeverjük benne, és
hűtőszekrényben jól előhűtjük a mártást is. Közvetlenül a tálalás előtt
keverjük bele a mártásba a kisebb levélkékre szaggatott fejes salátát, néhány
percre visszatesszük a hűtőszekrénybe, és mielőtt az asztalra adjuk,
belekeverjük egy fél citrom kicsavart, megszűrt levét.
Két szép nagy fej salátát megmosva jól előhűtünk. Porcelán vagy
zománcozott keverőtálban két evőkanál megsózott, borsozott majonézt és egy fél
citrom levét habverővel simára keverünk. Ízlés szerint egy kevés mustárt is
keverhetünk hozzá. Ezután meghámozunk egy szép nagy almát, (kb. 10-12 dkg
legyen), magját, magházát kivágjuk és az almát citromlével bedörzsölve, finom
tormareszelőn belereszeljük a mártásba. Ezután 1 db ecetes uborkát
(középnagyságú legyen) szintén~ meghámozunk, és hozzáreszeljük a mártáshoz.
Ezzel is simára keverjük a mártást, és hűtőszekrényben előhűtjük. Tálalása
előtt a fejes salátát kisebb levélkékre tépve beletesszük a mártásba, jól
elkeverjük benne, és ha kell, utána ízesítjük. Néhány percre visszatesszük a
hűtőszekrénybe és üveg vagy porcelán salátástálra tálalva adjuk az asztalra.
Két szép nagy fej salátát jól megmosva előhűtünk. Közben két
evőkanál majonézt zománcozott vagy porcelán keverőtálba teszünk. Megsózzuk,
gyengén borsozzuk, és hozzáadjuk egy fél citrom kicsavart és megszűrt levét.
Egy kevés citromhéjat is reszelünk bele. Habverővel simára keverjük. Kb. 12-15
dkg almát meghámozunk, magját és magházát kivágjuk, és az almát citromlével
bedörzsölve finom tormareszelőn belereszeljük a mártásba. Ezzel is simára
keverjük, és a mártást jól lehűtjük. A salátát kisebb levelekre tépve adjuk a
mártáshoz, összekeverjük és néhány percre visszatesszük a hűtőszekrénybe.
Közvetlenül a tálalás előtt megszórjuk 7-8 dkg gorombára vágott dióbéllel, ha
kell, egy kevés citromlével utána ízesítjük, és üveg vagy porcelán salátástálra
tálalva adjuk az asztalra. Megjegyzés: Ízlés szerint egy fél dl édes tejszínnel
is ízesíthetjük, ezt a dióval együtt keverjük a salátához.
Két szép nagy tej salátát jól megmosva előhűtünk. Porcelán vagy
zománcozott keverőtálba teszünk két evőkanál majonézt és egy evőkanál tejfelt.
(Ez ne legyen savanyú.) Habverővel simára keverjük, és hozzáteszünk 7-8 dkg
átpasszírozott vagy villával szétnyomott rokfort sajtot. Gyengén megsózzuk,
borsozzuk, megszórjuk egy kávéskanálnyi finomra vágott metélőhagymával, és
ismét jól összekeverve, hűtőszekrényben lehűtjük. Tálalás előtt keverjük bele a
kisebb levélkékre szaggatott fejes salátát, és ismét visszatesszük néhány
percre a hűtőszekrénybe, üveg vagy porcelán salátástálon adjuk asztalra.
Előzőleg egy fél citrom kicsavart és megszűrt levével utána ízesítjük. Megjegyzés:
A rokfortos fejes salátát majonéz nélkül is készíthetjük, ekkor valamivel több
tejfelt használunk fel hozzá és két-három db főtt tojássárgáját átpasszírozva
keverünk a mártásba. Ízesítése ugyanaz, mint az előbbié.
Ehhez a salátához a szép, válogatott tárkonyleveleket jól
lemossuk, üvegbe téve annyi ecetet öntünk rá, hogy jól ellepje és hűvös helyen
betakarva néhány napig állni hagyjuk. Ekkor a tárkony finom íze és illata
átmegy az ecetbe, és ez kitűnő egyéni ízt kölcsönöz a salátának. (A tárkonyos
ecetet nemcsak a fejes saláta, hanem egyéb saláták ízesítésére is
felhasználhatjuk, ügyelve arra, hogy a tárkony íze ne nyomja el az egyéb
ízeket.) Két szép nagy fej salátát megmosva hűtőszekrényben előhűtünk. Közben
két evőkanál majonézt keverőtálban megsózunk, gyengén borsozunk, és egy
evőkanál tárkonyos ecettel ízesítve habverővel simára keverünk. Egy
kávéskanálnyi finomra vágott tárkonylevelet is keverünk hozzá (amelyet a
tárkonyos ecetből veszünk ki), és hűtőszekrényben előhűtjük. Tálalás előtt a
salátát kisebb levelekre szaggatva keverjük bele, és néhány percre visszatéve a
hűtőszekrénybe asztalra adjuk. Közvetlenül a tálalás előtt ízlés szerint egy
fél dl-nyi édes tejszínnel is ízesíthetjük.
Keverőtálba teszünk két kávéskanálnyi jó erős mustárt.
Hozzápasszírozunk két db főtt tojássárgáját, beleteszünk még 1 dl tejfelt (ne
legyen savanyú), egy evőkanál olajat és egy egész citromlevét kicsavarva és
megszűrve. Megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy fél csomó finomra vágott
metélőhagymával és zöldpetrezselyemmel, habverővel az egészet simára keverjük,
majd hozzáadunk két szép nagy fej salátát kisebb levélkékre szaggatva. Jól
összekeverjük, ha kell utána ízesítjük, és néhány percre a hűtőszekrénybe
tesszük tálalás előtt. Ízlés szerint egy kávéskanálnyi paradicsompüré-konzervet
is keverhetünk hozzá. Tálaláskor a főtt tojásfehérjét ráreszeljük a tetejére.
Keverőtálba teszünk egy kis üveg joghurtot. Hozzáteszünk egy
kávéskanálnyi paradicsompüré-konzervet, egy kávéskanál mustárt, megsózzuk,
borsozzuk, és habverővel simára keverjük. Egy csipetnyi hagymát reszelünk bele,
megszórjuk egy kevés finomra vágott zöldpetrezselyemmel és metélőhagymával.
Ezután beletesszük az előhűtött és kisebb levelekre szaggatott két szép nagy
fej salátát és jól összekeverve üveg vagy porcelán salátástálba téve néhány
percre a hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt megszórjuk egy kevés finomra
vágott üde zöld friss kaporral, és rácsavarjuk egy egész citromnak a levét. Ha
kell, utána fűszerezzük, és jól összekeverve adjuk az asztalra.
Két szép nagy fej salátát megmosva jól előhűtünk. Egy evőkanál
ecetet és egy evőkanál olajat keverőtálban megsózunk, borsozunk, és habverővel
simára keverünk. Beleteszünk egy kávéskanálnyi finomra vágott mentalevelet és a
salátaecetet is, majd jól lehűtjük. Tálalás előtt a salátát levélkékre
szaggatva keverjük bele a mentaecetbe. Ha kell, utána ízesítjük, néhány percre
visszatesszük a hűtőszekrénybe, és így adjuk asztalra. Kitűnő ízű lesz ez a
saláta, ha a mentaleveleket előzőleg ecetben tartjuk néhány napig, mert akkor a
mentaíz átjárja az ecetet. Ebben az esetben ezzel az ecettel készítjük a
salátát.
25 dkg uborkát megtisztítva, megmosva, vékony szeletekre
gyalulunk, és megsózva egy óráig állni hagyjuk. Közben két evőkanálnyi majonézt
keverőtálban egy kávéskanálnyi paradicsompüré-konzervvel és egy fél citrom
megszűrt levével habverővel simára keverünk. Megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk
egy fél csomó finomra vágott metélőhagymával, és egy kis csomó megtisztított,
jól megmosott és finom tormareszelőn lereszelt hónapos retket teszünk bele.
Ezzel is simára keverjük, majd hozzátesszük a sóból kicsavart uborkasalátát és
két szép nagy fej salátát kisebb levélkékre szaggatva, melyet előzőleg jól
megmostunk és előhűtöttünk. Végül beleteszünk két db keményre főtt tojást
vékony szeletekre vágva, és az egészet óvatosan összekeverjük. Ha kell, utána
ízesítjük és üveg vagy porcelán salátástálba téve néhány percre a hűtőszekrénybe
tesszük tálalás előtt.
15 dkg apró uborkát jól megmosunk, hajszál vékonyra legyalulunk
vagy késsel összevágunk (nem hámozzuk meg), megsózzuk és egy óráig állni
hagyjuk a sóban, utána jól kicsavarjuk. Közben 20 dkg friss paradicsomot, egy
csomó újhagymát, egy kis csomó megtisztított és jól megmosott hónapos retket
külön-külön vékony szeletekre vágunk, és jól előhűtjük. Ugyancsak lehűtünk két
szép nagy fej jól megmosott fejes salátát is. Ezután keverőtálba teszünk két
evőkanál olajat, egy evőkanál ecetet, megsózzuk, borsozzuk, és habverővel
simára keverjük. Most egymás után beletesszük az uborkát, újhagymát, hónapos
retket és a friss paradicsomot, végül a kisebb levélkékre szaggatott fejes
salátát. Óvatosan összekeverjük, ha kell, utána ízesítjük, és üveg vagy
porcelán salátástálba téve néhány percre betesszük a hűtőszekrénybe tálalás
előtt. Ízlés szerint egy csipetnyi mustárt is keverhetünk bele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése