DPG Recepttár 229.
könyv
Tartalomjegyzék
Bodza receptek........................................................................................ 1
Bodza eltevése..................................................................................... 4
Aszalt fekete bodza............................................................................... 4
Aszalt fekete bodzából készült tea............................................................ 4
Bajor bodzabefőtt................................................................................. 4
Bodzabefőtt 1....................................................................................... 4
Bodzabefőtt 2....................................................................................... 4
Bodza befőzve...................................................................................... 4
Bodzabor 1.......................................................................................... 4
Bodzabor 2.......................................................................................... 4
Bodzabogyó bor 1................................................................................. 5
Bodzabogyó bor 2................................................................................. 5
Bodza-chutney..................................................................................... 5
Bodzadzsem 1...................................................................................... 5
Bodzadzsem 2...................................................................................... 5
Bodzadzsem 3...................................................................................... 5
Bodzadzsem Ingi módra......................................................................... 5
Bodzaecet........................................................................................... 6
Bodzaital 1.......................................................................................... 6
Bodzaital 2.......................................................................................... 6
Bodzaital 3.......................................................................................... 6
Bodzaital 4.......................................................................................... 6
Bodzakocsonya 1.................................................................................. 6
Bodzakocsonya 2.................................................................................. 6
Bodzalekvár 1...................................................................................... 6
Bodzalekvár 2...................................................................................... 7
Bodzalekvár 3...................................................................................... 7
Bodzalekvár 4...................................................................................... 7
Bodzalé 1............................................................................................ 7
Bodzalé 2............................................................................................ 7
Bodzalé 3............................................................................................ 7
Bodzalikőr........................................................................................... 7
Bodzaszörp 1....................................................................................... 8
Bodzaszörp 2....................................................................................... 8
Bodzaszörp 3....................................................................................... 8
Bodzaszörp 4....................................................................................... 8
Bodzaszörp 5....................................................................................... 8
Bodzaszörp 6....................................................................................... 9
Bodzaszörp 7....................................................................................... 9
Bodzaszörp 8....................................................................................... 9
Bodzaszörp 9....................................................................................... 9
Bodzaszörp 10...................................................................................... 9
Bodzaszörp 11...................................................................................... 9
Bodzaszörp 12...................................................................................... 9
Bodzaszörp télire 1................................................................................ 9
Bodzaszörp télire 2................................................................................ 9
Bodzaszörp virágból............................................................................. 10
Bodzavirágbor.................................................................................... 10
Bodzavirág-ecet.................................................................................. 10
Bodzaviráglé...................................................................................... 10
Bodzaviráglé mézzel............................................................................ 10
Bodzavirág pezsgő............................................................................... 11
Bodzavirág szörp 1.............................................................................. 11
Bodzavirág szörp 2.............................................................................. 11
Friss bodzaszörp................................................................................. 11
Üdítő ital bodzavirágból........................................................................ 11
Bodza ételek....................................................................................... 12
Bodzaleves......................................................................................... 12
Bodzapalacsinta (Régi magyar édesség).................................................. 12
Bodzavirág borpongyolában.................................................................. 12
Bodzavirág-bólé.................................................................................. 12
Bundás bodza..................................................................................... 13
Egreskrém bodzavirággal...................................................................... 13
Bodza eltevése
Bodzavirágot, vagy bogyót
lehetőleg a közlekedési utaktól távol eső helyen gyűjtsünk. Ha ilyen lelőhelyet
nem találunk, inkább ne kísérletezzünk a befőzéssel!
Aszalt fekete bodza
Elkészítése:
A fekete bodzát lebogyózzuk, és vékony rétegre terítve napra tesszük száradni.
Időnként megforgatjuk. Kedvezőtlen időjárás esetén mérsékelt hőfokon sütőben is
végezhetjük az aszalást. Az aszalt bodzát üvegekbe rakjuk, lekötjük, és hűvös
helyen tároljuk. Ügyeljünk arra, hogy csak a kellően megszárított bodzabogyó
tartósítható a romlás veszélye nélkül.
Aszalt fekete bodzából készült tea
Elkészítése:
Az aszalt bodzabogyót hideg vízben megmossuk, levét leöntjük, és annyi vizet
öntünk rá, hogy a gyümölcsöt ellepje. 2-3 napi áztatás után felhevítjük. és
néhány percig forraljuk. Az így nyert főzetet mézzel édesítve melegen
gyógyteaként, lehűtve üdítő italként fogyaszthatjuk.
Bajor bodzabefőtt
Hozzávalók:
8 körte, 1 liter víz, 1 citrom, 1.5 kg szilva, 1 kg bodzabogyó, fél kg cukor.
Elkészítése:
A körtéket meghámozom, negyedelem és megszabadítom a magházától, majd citromos
vízben félpuhára főzöm. Rövid ideig vele főzöm a kimagozott, felezett
szilvákat. Összekeverem a nyers, megmosott bodzával és üvegekbe töltöm. A
főzőlevet a cukorral és a citromlével felfőzöm, ráöntöm a gyümölcsökre és fél
óráig 80 C°-on gőzölöm.
Bodzabefőtt 1.
Elkészítése:
4 kg érett bodzabogyót szárastul megmossuk, majd a bogyókat leszedjük, és
dunsztosüvegbe rakjuk. 2 liter vizet, 1 kg cukrot - hozzáadva fahéjat és néhány
szem szegfűszeget- felforralunk, és amikor kihűlt 2 db citrom levét adjuk
hozzá, majd az üvegekben levő bogyókra öntjük. Az üvegek tetejét
tartósítószerrel kezeljük, és gondosan lezárjuk, 80°C -on 30 percig hőkezeljük.
Kihűlésig a fazékban hagyjuk, utána hűvös helyen tároljuk.
Bodzabefőtt 2
Elkészítése:
A fekete bodza érett termését jól megmossuk, lecsepegtetjük, kocsánytalaníjuk.
A bodzát üvegekbe rakjuk. A felöntőlé minden literéhez 40 dkg cukrot adunk,
ízlés szerint szegfűszeget és fahéjat, 2 g citromsavat.
Forrón öntjük a gyümölcsre a cukoroldatot,
azonnal légmentesen lezárjuk, 85 fokon 20 percig hőkezeljük. Fokozatosan
hagyjuk kihűlni.
Bodza
befőzve
¨
ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 1
Alapadag: 1 kg bodza, 30 dkg
cukor 1 rúd vanília, 1 citrom
Elkészítése:
A bodzát fürtöstül megmossuk, aztán lefejtjük, lassú tűznél egy óra hosszat
forraljuk, mint a lekvárt. Tetszés szerint tegyünk bele cukrot (körülbelül egy
kg gyümölcsre 30 deka cukrot), egy rúd vaníliát, egy egész citromot karikákra
vágva. Lekváros üvegekbe rakjuk és kigőzöljük. (Igen jó és egészséges.)
Bodzabor 1.
Elkészítése:
Összekeverünk 5 dl összezúzott, érett bodzabogyót, 2,5 l vizet, 2 kg cukrot,
valamint 2 citrom levét és reszelt héját. Üvegbe töltjük, deszkával lefedve 4
napra langyos helyre tesszük, időnként megkeverjük. Leszűrjük, majd
visszaöntjük a kimosott üvegbe, hűvös helyre tesszük. 3-4 hét múlva a
letisztult bort üvegekbe szűrjük, de csak 4 nap múlva dugaszoljuk le szorosan.
Bodzabor 2.
Elkészítése:
10 l. vízhez kb. 20 dkg. szárított bodzavirágot adunk, ízét 2-3 citrom héjával
és kifacsart levével javítjuk. 1 l. vízhez kb. 25 dkg. cukrot adunk, attól
függően, hogy szárazabb, vagy édesebb bort akarunk. A fajélesztővel beoltott
levet erjesztjük, az erjedés befejeztével a letisztult bort palackozzuk, és
légmentesen lezárjuk.
Bodzabogyó bor 1.
Elkészítése:
Az érett gyümölcsöt megmossuk, összezúzzuk, és 1 napi állás után kevés vízben
átfőzzük, és leszűrjük. 1 l. léhez 20 dkg. cukrot és 1 g. ammóniumfoszfátot az
erjedés élősegítésére. Demizsonban erjesztjük. Miután leülepedett, leszűrjük.
Néhány nap múlva a teljesen letisztult bort palackozzuk.
Bodzabogyó bor 2.
Elkészítése:
10 l. vízhez kb. 20 dkg. szárított bodzavirágot adunk, ízét 2-3 citrom héjával
és kifacsart levével javítjuk. 1 l. vízhez kb. 25 dkg. cukrot adunk, attól függően,
hogy szárazabb, vagy édesebb bort akarunk. A fajélesztővel beoltott levet
erjesztjük, az erjedés befejeztével a letisztult bort palackozzuk, és
légmentesen lezárjuk.
Bodza-chutney
Hozzávalók:
Fél kg bodza, fél kg magnélküli szőlő, fél kg hagyma, fél kg körte, fél kg
szilva, 40 dkg zellergumó, 1. 25 dl 20 %-os ecet, 1, 25 dl fehérbor, 70 dkg
barnacukor, darabka gyömbér, 2 szegfűszeg, só Cayenne bors.
Elkészítése:
A bodzát leszemezem, kevés vízzel negyed óráig főzöm és egy finom szitán
áttöröm. A felezett szőlőszemekkel, hagyma-negyedekkel, körtecsíkokkal,
magozott szilvával, zellercsíkokkal, ecettel, borral és cukorral nagy lángon
felfőzöm. Beleteszem a gyömbért, a szegfűszeget és az összes többit, majd kis
lángon, lefedés nélkül majdnem az összes folyadékot elgőzölögtetem róla. Néha
megkeverem. Végül sóval és Cayenne borssal ízesítem, üvegekbe töltöm és
lezárom. Sültekhez, felvágottakhoz, szárnyasokhoz köretként tálalom.
Bodzadzsem
1.
¨
ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 1
Alapadag:
1 kg bodzapép, fél kg. Befőző cukor, 25 dkg cukor, fél dl. citromlé.
Elkészítése:
Az érett bodzaszemeket alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a befőző
edénybe rakjuk. 1-2 dl vizet öntünk alá és időnként megkevergetve kb. 45 percig
főzzük. Melegen átpasszírozzuk, megmérjük, hozzá- adjuk a cukrokat és a
citromlét, majd addig főzzük, míg be nem sűrűsödik (tányérpróba). Apróbb
üvegekbe rakjuk, az üvegeket a szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba
tesszük.
Bodzadzsem 2.
¨
ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 1
Alapadag:
1 kg bodzabogyó, 80 dkg cukor.
Elkészítése:
A cukorból és 3-4 dl vízből szirupot főzünk, belerakjuk a megtisztított
bodzabogyókat, majd gyakori kevergetéssel addig főzzük, míg be nem sűrűsödik
(tányérpróba). Apróbb üvegekbe rakjuk, az üvegeket a szokott módon lezárjuk, és
száraz dunsztba tesszük.
Bodzadzsem 3.
Elkészítése:
Az érett, fekete bodzát vízzel leöblítjük,
és leszemezzük. Egy kg gyümölcshöz 80 dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot
főzünk, belekeverjük a gyümölcsöt, és erős tűzön addig főzzük, amíg kissé sűrűsödni
nem kezd. Forrón üvegekbe töltjük, lekötözzük, és száraz gőzbe rakjuk. Egyes
vidékeken köhögés elleni háziszerként fogyasztják.
Bodzadzsem
Ingi módra
Hozzávalók: 1
kg tisztított gyümölcshöz 80 dkg cukor.
Elkészítése: A
cukorból 3 dl vízzel sűrű szirupot készítünk. Beletesszük a gyümölcsöt, és
gyors tűznél addig főzzük, amíg sűrűn folyós lesz. Forrón üvegekbe rakjuk.
Bodzaecet
Elkészítése:
Befőttesüveget megtisztított, frissen szedett bodzavirággal megtöltjük, majd
borecettel színig töltjük. Kb. 2 hétre, napra vagy meleg helyre tesszük.
Leszűrjük, kis üvegekbe öntjük szét. Halételek ízesítésére használjuk fel.
Bodzaital
1.
Elkészítése:
2 liter vízből ízlés szerint limonádét készítünk, 2 napra beleáztatunk 8-10
bodzavirágzatot. Szűrve, hűtve kellemes üdítő.
Bodzaital 2.
¨
ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 2
Hozzávalók:
4 tenyérnyi, szép nagy bodzavirág, 2 citrom, fél dl ecet, 1 kg + 4 evőkanál
kristálycukor.
Elkészítése:
A virágokat megmosom, szétszedem, és 5 liter vízbe beleteszem. Hozzáadom a
megmosott és vékonyra karikázott citromot, az ecetet és 1 kg kristálycukrot. Az
egészet felforralom, és a forrástól számított 4 percig főzöm. Közben a maradék
kristálycukrot egy ép zománcú edényben szárazon megpirítom, és ha már majdnem
barna, 2 dl bodzás lével felengedve addig keverem, amíg a cukor feloldódik
benne. Ezt a levet hozzáöntöm a többihez, és a lángot eloltom alatta. Ha
teljesen kihűlt, nagyon finom szűrőn átszűröm, és kis üvegekbe töltöm.
Hűtőszekrényben tárolva három hétig eláll. Rendkívül aromás ital, amelyet
ásványvízzel vagy szódavízzel fogyasztunk.
Bodzaital
3.
Hozzávalók:
5-7 tenyérméretű bodzavirág, 2 citrom, héjastól, 70 dkg cukor, 2 doboz
borkősav, víz.
Elkészítése:
Elkészítése roppant egyszerű: A virágokat folyó vízben megmosom, az összes többi
hozzávalóval együtt beleteszem egy ötliteres üvegbe. Annyi vízzel öntöm fel,
hogy tele legyen. 2-4 nap múlva leszűröm és palackozom.
Bodzaital 4.
Hozzávalók:
8-10 bodzavirág, 6 liter víz, 1,5 kg cukor, 2 csomag citrompótló, 1 citrom
karikára vágva.
Elkészítés:
A bodzavirágokat egyenként vízbe mártjuk, majd lecsurgatjuk. A többi hozzávalót
jól elkeverjük a vízzel, majd a bodzavirágot is beletesszük. 2-3 napra hideg
helyre állítjuk. Leszűrjük, és üvegekbe töltjük. Hűtőbe téve azonnal
fogyasztható.
Nyári hőségben kitűnő frissítő ital.
Bodzakocsonya 1.
Hozzávalók: 1 kg bodzabogyó,
5 dl víz, minden liter áttört léhez 80 dkg cukor
Elkészítése:
A megtisztított bodzát vízzel leöntve addig főzzük, amíg a szemek szétfőnek.
Áttörtjük, megmérjük, és a cukrot hozzátéve addig főzzük, amíg a tányérra
csöppentve azonnal megkocsonyásodik. Üvegekbe töltjük, és száraz gőzbe tesszük.
Bodzakocsonya
2.
Elkészítése:
2 liter frissen főzött bodzalé, 2 kg cukor, 2 kg birsalma, 1 db citrom reszelt
héja és leve a következő módon elkészítve: a birsalmát megmossuk, cikkekre
vágjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Közepes tűzön egy órán át,
főzzük, majd paradicsompasszírozón vagy sűrű szitán áttörjük. Az így nyert
birsalmaléhez hozzáadjuk a bodzalevet, cukorral dúsítjuk, és közepes tűzön
addig főzzük, míg kocsonyaszerű anyagot nem kapunk. Amikor kész, hozzáadjuk a
citrom reszelt héját, a citrom levét, és aszpikos formába öntve vagy széles
szájú üvegbe merve hagyjuk kihűlni, s utána fogyasztjuk.
Bodzalekvár
1.
¨
ºElkészítés: 70 perc Nehézség: 1
Alapadag:
1 kg bodzaszem, 30 dkg cukor, fél rúd vanília, 1/2 citrom karikára vágva.
Elkészítése:
A befőző edénybe 1 dl vizet töltünk, beleöntjük a megmosott, lecsöpögtetett
bodzabogyókat, és felforraljuk. Ha forr, beleadjuk a többi hozzávalót, és
állandóan kevergetve 45-50 percig főzzük. Apróbb üvegekbe rakjuk, az üvegeket a
szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
Bodzalekvár 2.
¨
ºElkészítés: 70 perc Nehézség: 1
Hozzávalók:
minden kiló gyümölcspéphez 25 dkg cukor, fél citrom leve.
Elkészítése:
Az érett bodzaszemeket alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a befőző
edénybe rakva összetörjük (krumplinyomóval). Időnként kevergetve fél óráig
főzzük. Átpasszírozzuk, hozzáadjuk a szükséges cukrot és a citromlét. Kb. 20
percig főzzük állandóan kevergetve. Apróbb üvegekbe rakjuk, az üvegeket a
szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
Bodzalekvár
3.
Elkészítése:
Tetszőleges súlyú leszemezett, érett bodzaszemeket felfőzünk, majd
átpasszírozunk. Lemérjük és visszatesszük főzni, s minden kilóra 800-1000 g
cukrot keverünk bele. Kerülhet bele zselésítő befőzőszer is. Kisebb üvegekbe
töltjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Bodzalekvár
4.
Elkészítése:
4 kg érett bodzabogyót alaposan megmosunk, majd szemezzük. 2,5 kg cukorból,
félliternyi vízből szirupot készítünk, és a forró cukoroldatba belehelyezzük a
bodzabogyót. Közepes tűzön addig főzzük, amíg a sűrűsödési folyamat meg nem
indul. Előmelegített üvegekbe merve a tetejét tartósítószerrel kezeljük, és
lezárjuk. 80°C -on 30 percig hőkezeljük, és kihűlés után száraz helyen
tároljuk.
Bodzalé 1.
Hozzávalók: Érett, feketés
bodzabogyó - tetszés szerinti mennyiségben
Elkészítése:
A szárától megtisztított bogyókat tiszta porcelánedényben, letakarva egy napig
hűvös helyen állni hagyjuk. Másnap kilogrammonként 3 dl vizet ráöntünk és
megfőzzük. A kapott levet gézen keresztülnyomjuk, újra felforraljuk; - forrón
üvegekbe töltjük, légmentesen lekötjük, száraz gőzben kihűtjük.
Bodzalé
2.
Elkészítése: 4 kg bodzabogyót hideg vízben többször
megmosunk, majd leszemezünk. 2 kg cukrot adunk hozzá, felöntjük vízzel, és
addig főzzük, míg a bogyó meg nem puhul, és a kevergetés közben széjjel nem
esik. A főzés után hagyjuk kissé kihűlni, majd sűrű szitán átnyomjuk és az így
nyert levet melegen előmelegített üvegekbe öntjük, lekötjük, és hőkezeljük. A
kihűlés után hűvös helyen tároljuk. Az így nyert lé szénsavas vízzel hígítva
üdítő ital. Alkalmas dzsemek, befőttak, édes tésztafélék, likőrök festésére is.
Bodzalé 3.
Hozzávalók: 1 kg bodza, 1 kg cukor
Elkészítése: A leszemezett, érett bodza szemeket a
cukorral egy órán keresztül, lassú tűzön főzzük, majd leszűrjük. Üvegekbe
öntve, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Bodzalikőr
Elkészítése:
1 kg bodzabogyót alaposan megmosunk, szemenként válogatunk, és üvegbe helyezzük.
1 liter 96%-os alkoholt öntünk rá és két héten át pihentetjük úgy, hogy naponta
felrázzuk, illetve megkeverjük. Másfél liter vízben fél kg cukrot főzünk,
szegfűszeget, darabos fahéjat és egy citrom reszelt héját adjuk hozzá, és az
egészet az alkoholos bodzabogyóhoz keverjük. Két napig pihentetjük, és utána
vászonruhán át lecsepegtetjük. A letisztult levet üvegekbe töltjük, lezárjuk,
és 3-4 hónapi pihentetés után, amikor beérett - illetve a molekuláris
folyamatok befejeződtek- fogyasztható.
Bodzaszörp
1.
¨
4 liter szörphöz
Hozzávalók:
10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág (1 cm-es szárral), 1 nagy lédús
citrom, 1 kg kristálycukor, 2 evőkanál ecet, 3 dkg citromsav, 1 mokkáskanál
nátrium-benzoikum, 1 mokkáskanál só. Időigényes.
Elkészítése:
A bodzavirágot lerázzuk, hogy az apró rovarok kiröpüljenek belőle. Vízsugár
alatt, szűrőben egyenként megmossuk, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjük össze.
Egy ötliteres, széles szájú befőttesüveg alján elhelyezzük a virágokat, majd
rászórjuk a cukrot. A citromot forró vízben megmossuk, letörölgetjük, és
egészen vékony karikákra vágjuk. Rátesszük a cukorra, rászórjuk a citromsavat,
ráöntjük az ecetet és 4 liter, előzőleg felforralt és teljesen kihűtött vizet.
Alufóliával vagy fóliával lazán befedjük. (Nem kell lekötni.) Öt napon
keresztül naponta többször - lehetőleg műanyag keverőkanállal - megkeverjük. A
cukornak teljesen fel kell oldódnia a lében. Utolsó nap nagyon finom szűrőn
átszűrjük. Kiforrázott, lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe töltjük, de csak
öthatod részig. Minden egyes üvegbe késhegynyi tartósítószert szórunk, és
azonnal ledugaszoljuk. Ha csak két-három hónapra akarjuk eltenni, akkor azonmód
a kamra legsötétebb polcára állíthatjuk, ha azonban egész télen szeretnénk
belőle fogyasztani, akkor nedves gőzben csírátlanítsuk. Megjegyzés: A
tartósítószert és a citromsavat gyógyszertárakban vásárolhatjuk meg. A
bodzaszörpöt sima vagy ásványvízzel üdítőitalként, tejjel turmixitalként
fogyasztjuk. 1 rész szörp, 6-7 rész víz (tej) arányban tanácsos keverni.
Bodzaszörp 2.
Elkészítése:
5 l vizet felforralunk - 3,5 kg cukrot beleteszünk, és ha forr, beledobunk kb.
38-40 db bodzavirágot, és levesszük a tűzről. Másnap 3 db citromot
belekarikázunk 5,5 dkg borkősavat és 7 g nátrium-benzoátot teszünk bele, így
hagyjuk állni 1 napig. Leszűrjük, és
üvegekbe tesszük.
Bodzaszörp 3.
¨
Készíthető a virágjából és a bogyójából. A
bodzavirágszörpöt az erdeiszeder-szörphöz hasonlóan készítjük el.
Elkészítése:
A bodza bogyójából így készítünk szörpöt: a száráról leszedett bogyókat
megmossuk, lecsöpögtetjük, kipréseljük, a maradékot vízzel átgyúrjuk, újra
kipréseljük. Minden liternyi kapott léhez 40 dkg cukrot veszünk, és két óra
hosszat főzzük, lassú tűzön. Üvegekbe öntjük, kigőzöljük - a forrástól
számított 20-25 percig -, és felhasználásig hűvös helyen tartjuk.
Bodzaszörp
4.
(4 literhez)
Elkészítése: Lerázva
10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt, 1 centis szárú, bodzavirágot, hogy az apró
rovarok kiröpüljenek belőle. Vízsugár alatt, szűrőben egyenként megmossuk,
ügyelve arra, hogy ne törjük össze. Egy 5 l-es, szélesszájú befőttesüveg alján
helyezzük el a virágokat, szórjunk rá 1 kg kristálycukrot, 1 kk. sót. Rakjunk
rá 1 nagy lédús, forró vízzel mosott, letörölgetett, vékonyra karikázott
citromot. Szórjuk meg 3 dkg citromsavval, öntsük le 2 ek. ecettel, 4 l,
előzőleg felforralt és teljesen kihűtött vízzel. Alufóliával vagy fóliával
lazán fedjük be. (Nem kell lekötni.) 5 napon át naponta többször keverjük meg
műanyag keverőkanállal. A cukornak és a sónak teljesen fel kell oldódnia.
Utolsó nap finom szűrőn szűrjük át. Kiforrázott, lehetőleg hosszúnyakú üvegekbe
töltve, de csak öthatod részig, minden egyes üvegbe 1 kk. nátrium-benzoikumot
szórjunk. Azonnal dugaszoljuk le. Ha csak 2-3 hónapra akarjuk eltenni, akkor a
kamra legsötétebb polcára állíthatjuk. Ha egész télen szeretnénk fogyasztani
belőle, akkor nedves gőzben csírátlanítsuk.
Bodzaszörp 5.
Hozzávalók: 20 - 22 db bodzavirág, 10 liter víz, 7 kg cukor,
5 db apróra vágott citrom, 10 dkg borkősav vagy citromsav
Elkészítése: Főzze
fel a vizet a cukorral. Ha kihűlt, adja hozzá a bodzavirágot, és a felaprózott
citromot. 1 dl vízbe elkeverve főzze fel a megadott mennyiségű borkősavat vagy
citromsavat.
Keverje össze a bodzalevet és a
borkősavas/citromsavas oldatot, majd hagyja 4 napig állni. Naponta kevergesse
meg az így előkészített levet. Az 5. nap szűrje le és töltse üvegekbe a
szörpöt.
Bodzaszörp 6.
Elkészítése: 50
darab virágot egy 5 literes befőttesüvegbe teszünk. Erre4 1,5 kg cukor, 2-4
karika citrom, 30 g citromsav. Felforralt, majd lehűtött vizzel teletöltjük,
majd 3 napig - időnként megkeverve- érlelni hagyjuk. A negyedik napon
leszűrjük.
Ha hosszabb ideig akarjuk eltartani, 2-3 percig
forraljuk, majd üvegekbe töltjük, és a tetejére szalicilt, vagy Na-benzoátot
teszünk.
Bodzaszörp 7.
Elkészítése: 6 l vízbe 3 kg cukrot teszünk. Ebből
sűrű szirupot főzünk. Kihűtjük. Belekeverünk 10 dkg borkősavat, 3 db
felszeletelt citromot és 10 db nagyobb virágfejet. Ezt 1 hétig érleljük, minden
nap megkeverjük. Azután leszűrjük, és üvegekbe töltjük. Ha télire akarjuk
eltenni, literenként 1 mokkáskanál tartósítót teszünk bele.
Bodzaszörp 8.
Elkészítése: 8 kg cukrot, 15 dkg borkősavat, 6 db
héjastól apróra vágott citromot, 2 lapos kiskanál tartósítót, 30-40 virágtőről
lecsipkedett bodzavirággal és 4 l vízzel elkeverünk. Ezt 5 napig letakarva
állni hagyjuk, közben naponta megkeverjük. A szirupot dupla gézen átszűrjük,
üvegekbe töltjük.
Bodzaszörp 9.
Elkészítése: 5 l vízben 2 kg cukrot, 4 doboz
citrompótlót addig főzünk, míg azok teljesen felolvadnak. Kb. 20 db bodzavirágot
megmosunk, és a szirupba rakjuk.
Azután
ebbe 1 mokkáskanál Nátrium Benzoátot belerakunk. 2 napig állni hagyjuk,
Majd
üvegekbe töltjük.
Bodzaszörp 10.
Elkészítése: 10 (jól megmosott) bodzavirágot, másfél
kg cukrot, 2 doboz citrompótlót és egy nagy felszeletelt citromot 5 liter vízbe
teszünk. Az üveget 3 napig meleg helyre tesszük, (időnként megkevergetjük) majd
leszűrjük a tartalmát.
Ennyi
az egész, és a szörpöt töményen és szódavízzel hígítva is fogyaszthatjuk.
Bodzaszörp 11.
Elkészítése: 2 l vizet felteszek főni. A kihűlt
vízhez teszek 15 tenyér nagyságú virágot és 10 dkg citrompótlót. Hagyjuk 24
órán át, ázni. Leszűrjük. Az oldathoz teszünk 2 kg cukrot. Megkevergetjük, majd
üvegbe rakjuk.
Bodzaszörp 12.
Hozzávalók: 12 db virág, 1,5 l víz, 2 kg cukor, 4 dkg
citromsav
Elkészítése: A virágot le kell mosni. Egy éjszakára
beáztatni a 1,5 l vizbe, majd szitán át kell szűrni. A cukrot és a citromsavat
hozzáadjuk a vízhez, és addig kell kevergetni, amíg a cukor teljesen felolvad.
Ez több napig is eltarthat. Ha a cukor elolvadt üvegekbe kell tölteni. Lezárva
sokáig eláll.
Bodzaszörp télire 1.
Hozzávalók:
4 dg borkősavat feloldunk 1,5 liter vízben, beleáztatunk 20 dg bodzavirágot
(kocsány nélkül), 12-24 órát áztatjuk.
Elkészítése:
Szirupot készítünk 2,5 kg cukorból és 5 liter vízből. A leszűrt bodzához
keverjük, üvegekbe töltjük.
Bodzaszörp télire 2.
Hozzávalók:
10-12 tenyérnyi bodzavirág, 2 kg cukor, 6 liter víz, 1,5 dkg borkősav,
ugyanennyi citromsav.
Elkészítés:
A bodzavirágokat egyenként vízbe mártjuk, majd lecsepegtetjük. Egy nagy edénybe
2 kg cukrot felfőzünk 6 liter vízzel, ha kihűlt elkeverjük a citromsavval, a
borkősavval és a virágokra öntjük. 3-4 napig hűvös helyen állni hagyjuk, majd
leszűrjük és belekeverünk 1 kávéskanál szalicilt (tartósítószert). A szörpöt
üvegekbe töltjük, és hűvös helyre tesszük.
Hígítva, hűtve fogyasztjuk.
Bodzaszörp virágból
Hozzávalók:
Érett bodzabogyó és ugyanolyan súlyú cukor.
Elkészítése:
A bodzát lebogyózom, és pár napra lefedve állni hagyom. Levét kinyomkodom,
leszűröm és a cukorral sűrűre főzöm. Forrón száraz üvegekbe töltöm, majd száraz
dunsztba teszem.
Bodzavirágbor
Hozzávalók:
1 l lemorzsolt bodzavirág, 1kg cukor, 3 l víz, 1 citrom, 1/2dkg élesztő Elkészítése: Uborkásüvegbe rakjuk a bodzavirágot, a
felkarikázott citromot, és leforrázzuk a 3 l vízzel. Ha kihűlt, belemorzsoljuk
az élesztőt, ha az feloldódott, jól leszűrve üvegekbe töltjük, de nem egészen
tele. Lazán dugaszolva rakjuk a kamrába,
ha az érés során kilövi a dugót, nyomjuk vissza.
Bodzavirág-ecet
Hozzávalók:
Bodzavirág, fehérborecet.
Elkészítése:
Egy széles szájú üveget megtöltök bodzavirággal, és teljesen teletöltöm
fehérborecettel. Gondosan lezárom és 2-3 hétre hűvös, sötét helyre teszem.
Ekkor átszűröm egy másik üvegbe. Salátákhoz használom.
Bodzaviráglé
Elkészítése:
Szedjünk le 5–6 fej tenyérnyi méretû fehér bodzavirágot. Ügyeljünk arra, hogy
akkor gyûjtsük, amikor a legtöbb sárga virágpor van rajta, mert ez adja az
ivólé sajátos muskotályos ízét és illatát. A virágfürtöket tördeljük le a közös
szárról, majd egy tésztaszûrõben hideg vízzel alaposan mossuk át. A megtisztított
virágot tegyük egy 3 literes üvegbe, és öntsünk rá 2,5 liter elõzõleg
felforralt, és langyosra hûlt vizet. Keverjünk bele 20 dg mézet és 1 dl
citromlevet, majd lefedve állítsuk az üveget hûvös helyre. 2–3 napig áztassuk
úgy, hogy naponta legalább egyszer keverjük át. Végül szûrjük le, és töltsük
palackokba.
Bodzaviráglé mézzel
Elkészítése:
Szedjünk le 5–6 fej tenyérnyi méretû fehér bodzavirágot. Ügyeljünk arra, hogy
akkor gyûjtsük, amikor a legtöbb sárga virágpor van rajta, mert ez adja az
ivólé sajátos muskotályos ízét és illatát. A virágfürtöket tördeljük le a közös
szárról, majd egy tésztaszûrõben hideg vízzel alaposan mossuk át. A
megtisztított virágot tegyük egy 3 literes üvegbe, és öntsünk rá 2,5 liter
elõzõleg felforralt, és langyosra hûlt vizet. Keverjünk bele 20 dg mézet és 1
dl citromlevet, majd lefedve állítsuk az üveget hûvös helyre. 2–3 napig
áztassuk úgy, hogy naponta legalább egyszer keverjük át. Végül szûrjük le, és
töltsük palackokba.
Ez a rendkívül finom és
érelmeszesedés ellen is hatásos ital hûtõszekrényben kb. 1 hétig, légmentesen
lezárva pedig max. 2 hétig tartható el. A bodzavirágból készült ivólevet a
dzsemeknél leírt módon hosszabb idõre is tartósíthatjuk. Ebben az esetben
számolnunk kell azzal, hogy a felforralás következtében az ivólé C–
vitamin–tartalma jelentõs mértékben csökkenni fog. Ez azonban elkerülhetõ, ha
nem ivólevet, hanem szörpöt készítünk a bodzavirágból, és lefagyasztjuk.
Szörpkészítés esetén azonos mennyiségû vízhez — egy 5 literes üvegben — ötször
annyi nyersanyagot adjunk. Ez a sûrû lé egyébként magas méztartalma
következtében az egycsillagos hûtõszekrény mélyhûtõ-terében még nem fagy meg.
Normál hûtõtérben a szörp idényjellegû fogyasztás esetén sem tárolható, mert
magas növényianyag–tartalma miatt 1–2 nap után erjedésnek indul. Fogyasztáskor
négyszeres mennyiségû, szobahõmérsékletû ásványvízzel hígítsuk.
Amennyiben nincs
fagyasztószekrényünk, és kénytelenek vagyunk tartósítószert alkalmazni,
feltétlenül kerüljük a szalicilsav használatát. Helyette keverjünk az
áztatóvízbe literenként 0,1 dg (1 csapott mokkáskanál) nátriumbenzoátot, és a
palackokat hõkezelés nélkül zárjuk le. Ha a benzolsavat mindjárt az elején
hozzákeverjük a vízhez, akkor 5–6 napig is áztathatjuk, így még áthatóbb íze
lesz a szörpnek. Mellékesen megjegyezve létezik egy még kevésbé ártalmas
tartósítószer, a káliumszorbát, amelyet egyelõre csak az ipar használ,
kereskedelmi forgalomban nem kapható.
Bodzavirág pezsgő
Elkészítése:
Rozsdamentes fazékban 5 liter vízhez 750 g cukrot adunk1/4 l borecet
társaságában. Kb. 5 karikára vágott citromot. 12-15 db jól fejlett, szárak
nélküli bodzavirágot, kis csomóba kötött még nem virágzó szagosmügét adunk
hozzá. Az egészet jól összekeverjük. Kb 1/2 óra után a szagosmügét kivesszük a
folyadékból. Ezután a pezsgőalapanyagot 8 napig állni hagyjuk, de mindennap
egyszer megkeverjük. Ha az előirt idő letelt, leszűrjük, és tisztára mosott
pezsgőspalackokba töltjük. Ledugaszoljuk, és a dugót drótkosárral lekötjük. 14
napi hűvös helyen való érlelés után fogyasztható az ital.
Bodzavirág szörp 1.
Hozzávalók:
12 db virág, 2 kg cukor, 1,5 dkg borkősav, 1,5 dkg citromsav, 1 kh. szalicil
Elkészítése:
A szép, nagy virágokat többször cserélt vízbe mártogatva lemosom, majd szitába
téve lecsöpögtetem. Közben 6 liter vízben elfőzöm a cukrot a
tartósítószerekkel. Nagy edénybe teszem a lecsöpögött virágokat, és leöntöm a
kihűlt lével. 3-4 napig hűvös helyen állni hagyom, majd leszűrve üvegekbe
teszem. Tetejükre csöpp szalicilt teszek.
Bodzavirág szörp 2.
Hozzávalók:
Kb. 10 tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág 1 cm-es szárral, amit lerázok a
bogaraktól, és óvatosan, de alaposan megmosok folyó csapvíz alatt., 1 nagy
lédús citrom, 1 kg cukor, 2 ek ecet, 3 dkg citromsav, 1 mk nátrium-benzoát, 1
mk só
Elkészítése:
Egy ötliteres befőttes üveg aljára teszem a virágokat, a citromot
egészen vékonyra fölszeletelem, és úgy teszem a virágra, hogy a szeleteléskor
kifolyt levét is ráöntöm. 4 liter vízbe a cukrot beleöntöm, és szirupot főzök
belőle. Felforralom, lehűtöm, belekeverem az ecetet, sót, citromsavat, majd a
virágokra öntöm. Az üveget lazán fóliával lefedem (nem kell lekötni).
Öt napon keresztül érlelem a
virágokat a szirupban. Csodálatos látványt nyújt! És nagyon finom az illata!
Sűrű szövésű szűrőn átszűröm, és kiforrázott hosszú nyakú üvegekbe öntöm, de
csak kb. öthatod részig. Minden üvegbe késhegynyi tartósítószert szórok, és
azonnal lezárom. Ha 2-3 hónapon belül elfogy, akkor nincs több teendő, sötét,
hűvös helyre állítom az üvegeket. Ha azonban nagyobb mennyiséget készítek, akkor
mindenképp nedves gőzben csírátlanítom, így egész télen is eláll. Nagyon finom,
és nagyon egészséges!
Friss bodzaszörp
Hozzávalók: 10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág,
1 nagy, lédús citrom, 1 kg cukor, esetleg barnacukor, 2-4 l víz, ízlés szerint
Elkészítése:
Tegye a virágokat egy nagy befőttes üveg aljára, miután finoman lerázta róluk
az apró bogarakat. A virágokat nem szabad lemosni, mert a szennyeződésekkel,
rovarokkal együtt kimossuk az aromát adó virágport.
Vágja a citromot egészen vékony szeletekre,
és tegye a virágokra, majd a szeleteléskor kifolyt citrom levét is öntse rá. Az
így előkészített virágokat öntse fel vízzel, majd, miután a szörpöt 1- 2 órán
keresztül állni hagyta, szűrje át sűrű szűrőn. A szörp előnye, hogy akár
azonnal is átszűrhető, ám aromásabb lesz, ha hagyja kicsit összeérni az ízeket.
A frissítő hűtőszekrényben kitűnően tárolható.
Üdítő ital bodzavirágból
Hozzávalók:
6-7 tenyérnyi bodzavirág, kb. 80 dkg cukor, 2 citrom, 2 csomag citrompótló.
Elkészítése:
Egy ötliteres uborkásüvegbe beletesszük a cukrot, a vastagabb levélbordáiról
leszedett bodzavirágokat, melyeket előzőleg hideg vízzel leöblítettünk, a
héjastól vékony karikára vágott citromot és a citrompótlót. Annyi hideg vízzel
öntjük fel, hogy az üveg tele legyen. Elkeverjük, hogy a cukor elolvadjon, majd
az üveg száját egy tányérkával letakarjuk, és az egészet egy-két napig állni
hagyjuk. Azután leszűrjük, a levet üvegekbe töltjük, és szódavízzel hígítva
vagy a nélkül is, azonnal fogyaszthatjuk. Ha az üvegeket hideg pincébe vagy a
hűtőszekrénybe tesszük, a lé néhány nap múlva - ha melegebb helyen áll, akkor
hamarabb - gyengén erjedni, pezsegni kezd. Ekkor legjobb az íze. Ha nagyobb
mennyiséget készítünk, és tovább akarjuk eltartani, akkor a cukrot a vízzel
főzzük fel, forrázzuk le a virágokat, azután tegyük bele a citromot és
citrompótlót, letakarva hagyjuk egy-két napig állni, majd szűrjük le. Az
üvegekbe töltött lé tetejére tegyünk egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot,
majd az üvegeket dugaszoljuk le, és tegyük hideg helyre. Használatkor az üveg
tetejéről egy ujjnyit öntsünk le, ebben töményen van a konzerválószer, a többit
pedig jól lehűtve, esetleg szódavízzel hígítva fogyasszuk. Ha bodzaszörpöt
készítünk, akkor ehhez a vízmennyiséghez dupla mennyiségű bodzavirágot,
citromot, citrompótlót és 2 kg cukrot vegyünk. Az üvegekbe töltött, leszűrt lé
tetejére tegyünk egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot, kössük le vagy
dugaszoljuk be erősen, és 10-15 percig gőzöljük. A bodzából készült üdítő
italnak, szörpnek olyan az íze, mint a muskotályos mustnak.
Bodzaleves
Hozzávalók:1/2 kg bodzabogyó,
fahéj, citromhéj, fehérbor, cukor, só, vaj és burgonyaliszt.
A bodzabogyókat leszedjük a
száráról, agyagedénybe tesszük annyi vízzel, hogy ellepje. A fahéjjal és citromhéjjal
félóráig forraljuk, majd szitán áttörve hozzáöntünk vizet és fehérbort. Tetszés
szerinti cukorral, kevés sóval és vajjal felforraljuk, és vízzel hígított
burgonyalisztet keverünk bele. Újból felforraljuk, és pirított zsemlekockával
tálaljuk.
Bodzapalacsinta (Régi magyar édesség)
15 deka lisztből 2 tojással,
csipet sóval, egy evőkanál Jaffa szörppel meg kevés tejjel nagyon sűrű
palacsintatésztát keverünk, és 1-2 óráig állni hagyjuk. A bodzavirág ernyőjét
levágjuk, megmossuk, megszárítjuk, majd egyenként a sűrű palacsintatésztába
mártva, bő, forró olajban ropogós pírosra sütjük. Itatóspapírra szedjük, hogy a
felesleges zsírját leitassuk róla, és fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.
Bodzavirág borpongyolában
12 db virág (zat), 200 g
szójaliszt, 3 dl muskotályos fehérbor, 3 tojás, késhegynyi só, olaj a sütéshez,
fahéjas cukorszórat.
Az éppen kinyíló virágokat jól
megmossuk. lecsepegtetjük.
A tojások sárgáját, sót, lisztet,
bort, a tojások keményre felvert habját összekeverjük. Néhány csepp olajat teszünk
bele. Fél órára a hűtőbe tesszük.
A virágokat egyenként belemártjuk
a tésztába, bő forró olajban kisütjük, lecsepegtetjük.
Fahéjas cukorban megforgatjuk.
Forrón kínáljuk, kihűlve
megpuhul.
Bor- vagy puncshab illik hozzá.
Bodzavirág-bólé
10 db frissen szedett egészséges
bodzavirág, 1 csokor menta, 1 karikára vágott citrom, 3 citrom leve, 20dkg
cukor. A hozzávalókat egy liter vízben összekeverjük, és szobahőmérsékleten 24
órát érleljük. Leszűrjük, és hidegre tesszük. Közvetlenül fogyasztás előtt
felöntjük 1-1 üveg hideg fehérborral és pezsgővel.
Bundás bodza
Hozzávalók: 4 szép, feketére
megérett bodza-tányér, 1 db egész tojás, 1 dl tej, 15 dkg liszt, kevés
szódavíz, csipetnyi só, ízlés szerint porcukor, olaj, a gyümölcs kisütéséhez
Verje a tojást habosra 1 evőkanál
porcukorral és a tejjel, majd adja hozzá a lisztet, sót és annyi szódavizet,
hogy a szokásos sűrűségű palacsintatésztát kapja.
A szárával együtt óvatosan
megmosott és lecsöpögtetett gyümölcsöt, a száránál fogva mártsa meg a
tésztában. Tegye az így bepanírozott gyümölcsöt a 180 fokra felhevített olajba;
ahol 1-2 perc alatt szép világosra sül. Itassa le a megsült gyümölcsről a
felesleges olajat, és tálalja porcukorral meghintve.
Egreskrém bodzavirággal
450 g egres, 2 ek. víz, 70 g
finom kristálycukor, 2 ek. bodzavirág-szörpsűrítmény, 400 g kész vaníliaöntet
(vagy nem főzős puding), zöld ételfesték (elhagyható), 300 ml habtejszín,
darált mandulás csók a díszítéshez, mandulás csók a tálaláshoz.
A 2 ek. vízben, lefedve 5 percig
pároljuk az egrest, míg a bogyók szétpattannak.
Hozzáadjuk a cukrot, bodzaszörpöt
és pépessé keverjük. Levesszük a tűzről.
Tálba öntjük a pépet, hűlni
hagyjuk.
A vaníliás öntetet hozzákeverjük,
tehetünk hozzá néhány csepp ételszínezéket. Belekeverjük a felvert tejszínt.
Behűtve, majd a mandulás
morzsával megszórva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése