2022. július 31., vasárnap

gofri receptek

 

 

 

 

 

A Drótpostagalamb recepttára

116. könyv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gofri receptek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

 

 

GOFFRI RECEPTEK............................................................................................................... 3

Bazsalikomleveles burgonyagofri................................................................................ 3

Egyszerű goffri............................................................................................................. 3

Élesztős gofri................................................................................................................ 3

Finom goffri................................................................................................................. 3

Goffri 1......................................................................................................................... 3

Goffri 2......................................................................................................................... 3

Goffri 3......................................................................................................................... 4

Goffri 4......................................................................................................................... 4

Goffri 5......................................................................................................................... 4

Gofri 6.......................................................................................................................... 4

Gofri 7.......................................................................................................................... 4

Goffri. 8........................................................................................................................ 4

Goffri. 9........................................................................................................................ 4

Gofritészta (1 adag).................................................................................................... 4

Hagyományos goffri.................................................................................................... 5

Kókuszos goffri............................................................................................................. 5

Mézes gofri gyümölcsös túrókrémmel......................................................................... 5

Müzlis goffri.................................................................................................................. 5

Ropogós gofri.............................................................................................................. 5

Sajtos gofri................................................................................................................... 5

Sonkás goffri................................................................................................................ 5

Spenótos goffri, fokhagymamártással........................................................................ 5

Tejszínes gofri (ostya)................................................................................................... 6

Túros gofri.................................................................................................................... 6

 

GOFRI (OSTYA) TÖLTELÉKEK................................................................................................ 7

Rumos barackíz........................................................................................................... 7

Gesztenyekrém........................................................................................................... 7

Diókrém....................................................................................................................... 7

Csokoládétöltelék....................................................................................................... 7

Málnakrém.................................................................................................................. 7

Eperkrém..................................................................................................................... 7

Mazsolás mák.............................................................................................................. 7

Vaníliás tejszínhab....................................................................................................... 7

Tejszínes csokoládé..................................................................................................... 8


Bazsalikomleveles burgonyagofri

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 10 dkg liszt, 3 tojás, 7 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 3 paradicsom, 1 fej galambbegy- vagy más saláta, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál ecet, 2 evőkanál olaj, 1 csokor bazsalikom, csipetnyi cukor, só, őrölt bors, édesnemes pirospaprika

Elkészítés:  A héjában megfőzött burgonyát, meghámozzuk, áttörjük. A zsiradékot habosra keverjük a tojással. Hozzáadjuk a túrót, majd a lisztet, végül a burgonyapürét. 1/2 teáskanál sóval ízesítjük. A felmelegített gofrisütőt olajjal vékonyan kikenjük, és ráfektetünk 1-2 bazsalikomlevelet. Ráöntünk 1 púpozott evőkanál tésztát, és aranysárgára sütjük. A maradék tésztát ugyanígy sütjük meg. A tejfölben kikeverjük a paradicsompürét, majd sóval, borssal, pirospaprikával és csipetnyi cukorral ízesítjük. A megmosott paradicsomot apró kockákra vágjuk, a salátát lecsöpögtetjük. Az ecetet kikeverjük az olajban, és sóval, borssal, cukorral ízesítjük. A zöldségeket leöntjük a marinaddal. A burgonyagofrit a mártással és a salátával kínáljuk. Azonnal fogyasztjuk.

Elkészítési idő 1 1/2 óra

Egyszerű goffri

Hozzávalók: 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 3 tojás, 1/2 l. tej, 50 dkg liszt, 1 sütőpor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom.

Elkészítés módja: A puha margarint, a cukrot, az egész tojásokat habosra keverjük. Keverjük össze a lisztet a sütőporral. A citromhéjat reszeljük le. A tojásos masszához adjuk hozzá a lisztet, a tejet, a vaníliás cukrot és a citromhéjat. A tésztát jól dolgozzuk össze, annyira híg legyen, hogy a fakanálról lecsöpögjön. A kontaktgrillt melegítsük fel, margarinnal kenjük meg, ez utóbbit 3-4 darabonként ismételjük meg. A tésztából kb. 2 dl kenjünk szét az alsó rácson, csukjuk rá a felső részt úgy 3-4 percre. Aranybarnára süssük. Porcukorral megszórva, krémmel v. tejszínhabbal megtöltve fogyaszthatjuk, hidegen melegen egyaránt finom.

Élesztős gofri

Hozzávalók: 100 g margarin, 50 g cukor, só, fél csomag vaniliás cukor, 3 tojás 1/4 l tej vagy joghurt, 20 gr élesztő, 350 gr liszt.

A habosra kikevert margarint keverje össze sóval, vaniliás cukorral, tojással, majd adja hozzá a langyos tejbe áztatott élesztőt és a lisztet. Alaposan dolgozza össze. Az így elkészített tésztát, kb. egy órán át, pihentesse. Még egyszer keverje át és süsse.

Finom goffri

Hozzávalók: 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, 6 tojás, 1 vaníliás cukor, 1 ek. rum, 15 dkg darált mandula, 30 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, 1/2 l. tej.

Goffri 1.

Hozzávalók: 1,75 csésze liszt, 2 teáskanál sütőpor,3 teáskanál cukor, 0,5 teáskanál só, 3 tojássárgája, 1/3 csésze olaj, 1,5 csésze tej, 3 keményre felvert tojásfehérje.

Elkészítés módja: Keverd össze a nem folyékony hozzávalókat. Add hozzá a tojássárgát, a tejet, majd az olajat. Óvatosan add hozzá a fehérjét, ne keverd erőteljesen. A goffrisütőre kb. félcsészényit önts. Szoktunk néha beletenni fahéjas reszelt almát is, szerintem nagyon finom.

Goffri 2.

Hozzávalók: 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 30 dkg finomliszt, fél csomag sütőpor, 3 db tojás (egész), 3 dl tej, pici citromlé.

Elkészítés módja:  Az egészet összekeverni, sütni.

Goffri 3.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 6 tojás, 5 dkg cukor, 1 csipet só, 3/4 l tej, 1 teáskanál narancs vagy rumaroma. Elkészítés módja: Szintén mintha palacsintatésztát készítenénk azzal a különbséggel, hogy a felvert tojásfehérjét a végén kell hozzáadni.

Goffri 4.

Hozzávalók: 250 g liszt, 2 tojás, 60 g margarin, 2 csomag vaníliás cukor, 120 g cukor, csipet só, 0,15 l tej, késhegynyi szódabikarbóna (v. sütőpor).

Elkészítés módja: A felsoroltakból masszát készítünk, majd vízzel tejföl sűrűségűre hígítjuk. Egy adaghoz egy merőkanál massza szükséges (ez 4 részes goffri sütőhöz, mármint egy adag 4 kis téglalap)

Goffri 5.

Hozzávalók: 400 g liszt, 3 tojás, 120 g margarin, 1 csom. vaníliás cukor, 120 g cukor, csipet só, 0,5 liter tej, késhegynyi szódabikarbóna (sütőpor).

Elkészítés módja: Ezekből (vízzel) tejföl sűrűségű masszát készítünk - majd hozzáadjuk a 3 tojás felvert fehérjét.

Gofri 6.

Hozzávalók: 1,75 csésze liszt, 2 teáskanál sütőpor, 3 teáskanál cukor, 0,75 teáskanál só, 3 db tojássárgája, 0,3 csésze olaj, 1,5 csésze tej, 3 db keményre vert tojásfehérje

A hozzávalókat összedolgozzuk. Legvégén a keményre vert tojásfehérjét óvatosan a masszához keverjük. Nekem eddig mindig sikerült finom, ropogós gofrit készíteni. Lekvárt, vagy különböző pudingot és tejszínhabot szoktam rá tenni.

Gofri 7.

Hozzávalók: 25 dkg margarin, 60 dkg liszt, 20 dkg edami sajt, 2 dl tejföl, 1 tasak sütőpor, 2 tojás, tej, só

A margarint a tojással elkeverjük, beletesszük a reszelt sajtot, a tejfölt, a sót, a sütőporral elkevert lisztet és annyi tejet, hogy sűrű masszát kapjunk. Gofrisütőben sütjük. Megkenjük tejföllel, és reszelt sajtot szórunk rá.

Goffri. 8.

Hozzávalók: 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 4 db tojás, 50 dkg liszt, 1/2 l tej, 1 sütőpor, 1 vaníliás cukor, 1 kávéskanál citromlé vagy fahéj.

A hozzávalókat összedolgozzuk a tojások fehérjét habbá verve, a végén keverjük bele.

Sütés: A sütőformát kikenjük, kb. egy merőkanálnyi tésztát teszünk a formába.

Goffri. 9.

Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 17 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg Ráma margarin, 1/2 csomag sütőpor, 4 db tojás, 1 dl tej, 1/2 citrom reszelt héja

A tojások sárgáját, a cukrot, a vaníliáscukrot, margarint, citromhéjat habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, a tejet és simára keverjük. A tojás fehérjét habbá verjük, és óvatosan összekeverjük a tésztával. A sütőt felhevítjük, és kenőtoll, vagy ecset segítségével, olajjal kikenjük. Egy adag tésztát a sütőközepébe téve, a tetőt rácsukva készre sütjük.

Gofritészta (1 adag)

Hozzávalók: 1.75 csésze liszt, 2 tk. sütőpor, 3 tk. cukor, 0.5 tk. só, 3 tojássárgája, 0.33 csésze étolaj, 1.5 csésze tej, 3 tojásfehérje

Keverjük össze habverővel a lisztet, sütőport, cukrot, sót, keverjük bele a tojássárgákat, tejet, olajat. Adjuk hozzá óvatosan a tojásfehérjékből vert kemény habot. Ezután már ne keverjük erősen a masszát. Öntsünk belőle kb. 0.5 csészével a megolajozott, felmelegedett sütőfelületre, és süssük készre.

Hagyományos goffri

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1/2 l tej, 7,5 dkg cukor, só, 10 dkg vaj (margarin is jó), 2 tojás, 10 g sütőpor.

Elkészítés módja: Összekeverjük, mint a palacsinta tésztát.

Kókuszos goffri

Hozzávalók: 10 dkg margarin, 4 tojás, 10 dkg méz, 15 dkg kókuszreszelék, reszelt citromhéj, 4 kk. citromlé, 3 dl szódavíz, 20 dkg liszt, 1 kk. sütőpor.

Mézes gofri gyümölcsös túrókrémmel

Hozzávalók kb. 10 darabhoz: 25 dkg liszt, 4 tojás, 10 dkg cukor, 17 dkg akácméz, 17 dkg vaj vagy margarin, 50 dkg tehéntúró, 2 dl tejszín, 3-4 evőkanál tej, 30 dkg vegyes bogyós gyümölcs (pl. málna, eper, szeder, ribizli, áfonya), 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál citromlé, néhány csepp vaníliaaroma, néhány csepp rumaroma, csipetnyi só

Elkészítés: A zsiradékot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mézet, a tojásokat és az aromákat. A lisztet összevegyítjük a sütőporral, és a krémbe szitáljuk. Belekeverjük a tejet is. A gofrisütőt felmelegítjük, olajjal vékonyan kikenjük, és a tésztából aranysárga lapokat sütünk. Az átpasszírozott tehéntúrót kikeverjük a cukorral és a citromlével. Belevegyítjük a kemény habbá vert tejszínt, és óvatosan beleforgatjuk a megmosott, lecsöpögtetett gyümölcsöket. A túrókrémet a gofrikkal kínáljuk.

Elkészítési idő 45 perc,

Müzlis goffri

Hozzávalók: 20 dkg margarin, 10 dkg méz, 4 tojás, 2 ek. rum, csipetnyi só, 25 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, 10-10 dkg kukorica és zabpehely, reszelt citromhéj, 1 pohár joghurt.

Ropogós gofri

Hozzávalók: 250gr margarin, 350gr cukor, 5-6 tojás, 1 cs vaniliás cukor, só 500 gr burgonyaliszt.

A habosra kidolgozott margarinhoz fokozatosan keverje a többi alapanyagot. Az ilyen módon elkészített tésztát, 15 percig pihentesse, és adagonként süsse ki.

Sajtos gofri

Hozzávalók: 25dkg margarin, 60 dkg liszt, 20 dkg sajt, 2 dl tejfel, 1 tasak sütőpor, 2 tojás, tej só. (kb. 20 db készül belőle (négyzet alakú)

A margarint a tojással elkeverjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, sót, sütőport lisztet, tejfelt. Annyi tejet adunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. A gofrisütőben 5-6 percig sütjük. A tetejére rakhatunk tejfelt, reszelt sajtot.

Sonkás goffri

Hozzávalók:

Tésztához: 25 dkg liszt, 1 késhegynyi sütőpor, 3 tojás, 1,2 dl tej, 12 dkg vaj, 3 ek. metélőhagyma, de ha nincs reszelt vöröshagyma (1ek.), só.

Töltelékhez: 10 dkg darált (vagy egészen apróra vágott), füstölt sonka, 2 dl tejszín, 1 ek. worchester szósz, só, bors, 1 ek. ketchup.

Elkészítés módja: A megolvasztott vajat keverjük össze a sütőporral elkevert liszttel, a tejjel, a tojások sárgájával és a hagymával. Hozzáadjuk a keményre vert tojásfehérjét. 10 percig hagyjuk pihenni, majd süssük ki a goffrikat. A töltelékhez verjünk kemény habot a tejszínből, és óvatosan keverjük bele az apróra vágott sonkát a többi hozzávalóval együtt, majd ezzel kenjük meg bőségesen a goffrikat, tetejére szórjunk metélőhagymát.

Spenótos goffri, fokhagymamártással

Hozzávalók:

Tésztához: 12,5 dkg vaj, 25 dkg liszt, 20 dkg mélyhűtőt spenót, 1,2 dl tej, 3 tojás, késhegynyi sütőpor, só

Mártáshoz: 2 dl joghurt, 3 gerezd fokhagyma, citromlé, só.

Elkészítés módja: A felolvasztott vajba keverjük bele a tojásokat, majd a sót, a sütőporos lisztet. A felengedett spenót levet szűrjük le, és a spenótot keverjük a tésztához. Ontsunk annyi tejet hozzá, hogy a tészta sűrű legyen. Legalább 20 percet pihentessük, majd süssük ki. A mártáshoz keverjük a joghurtba a citromlevet, a sót, a préselt fokhagymát. A goffrikat ezzel a mártással kenjük meg.

Tejszínes gofri (ostya)

Hozzávalók: 30 dkg sima búzaliszt, 2 db egész tojás, 20 dkg nagyon finomra őrölt porcukor, 15 dkg vaj, 1,5 dl tejszín, 1 dl víz, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 csapott mokkáskanál sütőpor, 1 evőkanál olaj , csipet só.

A tojásokat a vízzel és a tejszínnel habosra felverem, majd hozzáadom a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a lisztet, a sütőport és az olvasztott, de már nem meleg vajat. Addig keverem, amíg az egész sűrű masszává áll össze. Lefedem, és legalább egy órán keresztül hagyom állni. Az ostyasütő lapot előmelegítés után olajjal bekenem, majd kis merőkanálnyi tésztát ráöntök. Gyorsan rányomom a kontaktsütő másik lapját, és a tájékoztatóban megadott ideig rajta hagyom. Ezután szétnyitom, a megsült tésztát (ha szükséges, falapát segítségével) leszedem és tetszés szerinti töltelékkel megkenve, félbehajtva kínálom.

Túros gofri

Hozzávalók: 75gr margarin, 75 gr cukor, 1 tojás, 150gr liszt, 1/8l sűrített tej, egy késhegynyi reszelt citromhéj, só, 150 gr száraztúró.

Keverje habosra a margarint, a cukrot és a tojássárgáját, majd dolgozza össze a liszttel, a sűrített tejjel, sóval, a reszelt citromhéjjal, és a simára kevert túróval. Végül adja hozzá a kissé megsózott tojásfehérjét és süsse ki.

 


Rumos barackíz

Hozzávalók: 12 db gofrihoz 15 dkg sárgabarackíz (lekvár), 1 evőkanál rum (vagy 1 mokkáskanál rumaroma, ha gyerekek is esznek belőle), fél citrom leve, 1 evőkanál porcukor.

Az összes hozzávalót jól kikeverem, és nem nagyon vastagon megkenem vele az ostyát.

Gesztenyekrém

Hozzávalók: 20 dkg gesztenyemassza, 1 dl meggybefőttlé (vagy 2 evőkanálnyi nem nagyon édes meggyszörp + víz, 1 dl-re kiegészítve).

A gesztenyemasszát a befőttlével jól kikeverem.

Diókrém

Hozzávalók: 10 dkg nagyon finomra darált dióbél, ízlés szerint 2-3 evőkanál porcukor, 1 dl tej, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipet só.

A darált diót leforrázom a tejjel, majd jól összekeverem. Ha már kihűlt, belekeverem a cukrot, a citromhéjat és a sót.

Csokoládétöltelék

Hozzávalók: 10 dkg étcsokoládé, 1 teáskanál burgonyaliszt vagy búzakeményítő, fél dl tej, 1 teáskanál rum.

A darabokra tördelt csokoládét gőzön felolvasztom. A burgonyalisztet simára keverem a tejjel, majd az olvadt csokoládét forráspontig hevítve, belekeverem a tejet. Állandó keverés közben kiforralom, de ügyelek arra. hogy nehogy leégjen. A rumot is belekeverem, azon forrón megkenem a kisült gofrikat és rögtön kínálom.

Málnakrém

Hozzávalók: 25 dkg málna, 2 dl tejszín, 1 púpozott teáskanál zselatinpor, ízlés szerint kevés porcukor.

A gyümölcsöt szitán átnyomom, hogy a magjai ne kerüljenek bele a krémbe, majd a gyümölcsvelőt összekeverem a porcukorral. A tejszínből kemény habot verek, lazán beleforgatom a málnavelőt, végül a fél dl vízben megáztatott és langyosra melegített zselatint is belekeverve, a hűtőszekrényben jól lehűtöm, csak ezután töltöm meg vele a gofrikat.

Eperkrém

Hozzávalók: 25 dkg eper (szamóca), 2 dl tejszín, ízlés szerint kevés porcukor, 1 púpozott teáskanál zselatinpor.

Pontosan ugyanúgy készítem, mint a málnakrémet.

Mazsolás mák

Hozzávalók: 10 dkg finomra darált mák, 5 dkg mazsola, 2-3 evőkanál méz, másfél dl tej, 2 evőkanál sárgabarackíz, csipet só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj.

Két órával a gofrisütést megelőzően az átválogatott mazsolát leöntöm fél dl tejjel és hagyom jól felázni. A mákot leforrázom a maradék tejjel, majd összekeverem a sárgabarackízzel, a mézzel, a reszelt citromhéjjal, a sóval, végül belekeverem a megduzzadt mazsolát. A forró gofrit megkenem az ízes mákkal.

Vaníliás tejszínhab

Hozzávalók: 2 dl tejszín, 1 púpozott teáskanál zselatinpor, fél dl tej, ízlés szerint porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor.

A tejben megáztatom a zselatint, és langyosra melegítve belekeverem a keményre felvert tejszínhabba. Kevés porcukorral és a vaníliás cukorral ízesítem, majd a hűtőszekrénybe teszem fél órára, csak ezután fogom felhasználni.

Tejszínes csokoládé

Hozzávalók: 10 dkg tejcsokoládé, 2 dl tejszín, 1 teáskanál zselatinpor, 1 evőkanál porcukor, fél dl tej.

A tejszínből a porcukorral kemény habot verek. A csokoládét megreszelem, a zselatint a tejben langyosra melegítve folyósra olvasztom, majd a tejszínhabba belekeverem a reszelt csokoládét és a zselatinos tejet. Óvatosan átforgatom, és a hűtőszekrényben kissé lehűtöm, csak azután használom.

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése