ELŐÉTELEK (folytatás)
Tavaszi tekercs
Hozzávalók: bő olaj,
a sütéshez.
A
palacsinta készítéséhez: 10 dkg sima liszt, 2,5 dl víz, 1 csipet só
A
töltelékhez: 2 ek. olaj, 22 dkg darabolt sovány sertéshús, 10 dkg vágott
zeller, 10 dkg vágott
gomba,
1 ek. szójaszósz, 0,5 kk. só, 1 ek. kukoricakeményítő (feloldva 3 ek. vízzel)
A palacsinta elkészítéséhez a lisztet öntsük egy edénybe és
keverjük össze a vízzel, amíg tésztaszerű nem lesz. Sózzuk meg és hagyjuk állni
legkevesebb 30 percig. Kenjünk be olajjal egy palacsintasütőt, majd öntsük bele
a tésztát és süssük addig, amíg meg nem keményedik. Ha közben kiszakadna,
öntsünk hozzá még a tésztából. Ha elkészült, vegyük le a sütőlapról és tartsuk
melegen.
A töltelék elkészítéséhez melegítsünk olajat a serpenyőben,
tegyük bele a húst és folyamatosan keverve süssük addig, amíg meg nem barnul.
Tegyük bele a zöldséget, a szójaszószt és a sót. Keverjük hozzá a
kukoricakeményítőt és süssük addig, amíg meg nem szikkad. Vegyük le a
sütőlapról és tartsuk melegen.
Tegyünk két evőkanállal a töltelékből a palacsintába,
göngyöljük össze (mint a töltöttkáposztát), majd a két végét zárjuk le a
keményítőpéppel. Bő, forró olajban süsük a tekercset aranybarnára.
Utána itassuk fel az olajat a tekercsekről, majd melegen
tálaljuk.
****
Pirított gomba paprikával
Hozzávalók: 4 ek.
olaj, 2 kk. gyömbér (finomra vágva), 12 db gomba (feldarabolva), 20 dkg zöld
húsos paprika
(feldarabolva),
20 dkg piros húsos paprika (feldarabolva), 2 ek. szójaszósz, 2 ek. bor,
1
ek. keményítő (vízben feloldva)
Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben. Tegyük bele a
gyömbért, a gombát, a paprikákat, ízesítsük kevés sóval, és pirítsuk 2-3
percig. Majd öntsük rá a bort, a szóját, a vízben oldott keményítőt és épp csak
forraljuk fel. Ízlés szerint utánaízesíthetünk.
****
Édes-savanyú káposzta
Hozzávalók: 3 ek.
olaj, 1,5 dkg vaj, 1 db kínai kelkáposzta (vagy sima kelkáposzta) csíkokra
vágva,
1
kávéskanál só.
A
szósz elkészítéséhez: 1,5 ek. kukoricakeményítő, 5 ek. víz, 1,5 ek. szójaszósz,
2,5 ek. cukor,
3,5
ek. ecet, 3,5 ek. narancslé, 2,5 ek. paradicsompüré, 1,5 ek. száraz sherry
(Ezek
a fél evőkanalak nekem gyanúsak, de ezt írja a könyv........én biztosan
felkerekíteném!)
Melegítsük meg az olajat és a vajat egy serpenyőben, tegyük
bele a káposztát és szórjuk meg sóval. Keverés mellett süssük 2 percig, majd
állítsuk alacsonyra a lángot és óvatosan kevergessük a káposztát 5-6 percig.
A szósz elkészítéséhez egy serpenyőben keverjük össze a
szószhoz szükséges hozzávalókat, forraljuk fel és kevergessük addig, amíg meg
nem szikkad és átlátszóvá nem válik.
Tegyük a káposztát egy tálalóedénybe és locsoljuk meg a
szósszal. Melegen tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése