A Drótpostagalamb recepttára
144. könyv
Csókok és puszedlik
Tartalomjegyzék
Receptek........................................................................................................................... 4
Almás csók.................................................................................................................. 4
Amarcos...................................................................................................................... 4
Babacsók.................................................................................................................... 4
Balatoni csók............................................................................................................... 4
Bóbitás csók 1............................................................................................................. 4
Bóbitás csók 2............................................................................................................. 5
Csokicsók.................................................................................................................... 5
Csokoládés csók......................................................................................................... 5
Dalmát csók................................................................................................................ 5
Datolyacsók................................................................................................................ 5
Dióscsók 1.................................................................................................................... 5
Diós csók 2................................................................................................................... 6
Diós puszedli................................................................................................................ 6
Epres habcsóktorta..................................................................................................... 6
Erzsébet csókja............................................................................................................ 6
Fügecsók..................................................................................................................... 6
Gesztenyés csók.......................................................................................................... 6
Habcsók 1................................................................................................................... 7
Habcsók 2................................................................................................................... 7
Habcsók 3................................................................................................................... 7
Habcsók 4................................................................................................................... 7
Habcsók 5................................................................................................................... 7
Habcsók főtt habból................................................................................................... 7
Habcsók hidegen....................................................................................................... 7
Habcsók mikróban...................................................................................................... 7
Huszárcsók................................................................................................................... 8
Jogász csók................................................................................................................. 8
Kakaós csók................................................................................................................ 8
Kalapos csók............................................................................................................... 8
Karamelles csók.......................................................................................................... 8
Karácsonyi hablánc.................................................................................................... 8
Kiadós mézes puszedli................................................................................................. 9
Kókuszcsók 1................................................................................................................ 9
Kókuszcsók 2................................................................................................................ 9
Kókuszos csók.............................................................................................................. 9
Kókuszos puszedli....................................................................................................... 10
Könnyű mogyoróscsók.............................................................................................. 10
Mandulacsók............................................................................................................ 10
Manduláscsók........................................................................................................... 10
Mézescsók 1.............................................................................................................. 10
Mézescsók 2.............................................................................................................. 10
Mézes kókuszcsók...................................................................................................... 11
Mézes puszedli 1........................................................................................................ 11
Mézes puszedli 2........................................................................................................ 11
Mézes puszedli 3........................................................................................................ 11
Mézes puszedli 4........................................................................................................ 11
Mézes puszedli 5........................................................................................................ 12
Mézespuszi................................................................................................................. 12
Mézespuszi másként.................................................................................................. 12
Mogyorócsók............................................................................................................ 12
Mogyorós banánpuszedli.......................................................................................... 12
Narancsos habcsók................................................................................................... 13
Normandcsók............................................................................................................ 13
Omlós csók teához.................................................................................................... 13
Piskótacsók................................................................................................................ 13
Szultán csókja............................................................................................................ 13
Székely mézescsók.................................................................................................... 13
Tabáni mogyorós habcsók........................................................................................ 13
Tejszínes csók............................................................................................................. 13
Almás csók
Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 40 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy főzőmargarin,
20 dkg cukor, 4 tojás, 1,5 kg alma, 1/2 zacskó sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor
, 1 /2 citrom leve, 1 /2 teáskanál őrölt fahéj csipetnyi só, a tepsi
kikenéséhez zsiradék a szóráshoz porcukor
Elkészítés: A vajat vagy a
főzőmargarint a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük.
Egyenként belekeverjük az egész tojásokat. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük
a sütőporral, majd a vajas (vagy margarinos) krémbe keverjük, és simára eldolgozzuk.
Az almákat megmossuk,
félbevágjuk, magházukat kiemeljük. Meghámozzuk, majd lehetőleg egyforma, apró
darabokra vágjuk. és citromlével meglocsoljuk, hogy meg ne barnuljanak. Végül a
gyümölcsdarabokat a tésztába keverjük, és őrölt fahéjjal ízesítjük.
Margarinnal vagy más zsiradékkal
kikenünk egy sütőlemezt, és az almás tésztából vízbe mártott kanállal kisebb
halmokat rakunk rá
A tésztát előmelegített sütőben
(villanytűzhelynél 200 fokon, gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 15-20 perc alatt
rózsaszínűre sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Amarcos
Hozzávalók: 50 dkg őrölt mandula,
23 dkg porcukor, 3 tojás, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja, 1 mokkáskanál
őrölt fahéj.
A mandulát keverjük össze a
porcukorral, majd apránként a felvert tojásokkal. Adjuk hozzá a reszelt
narancs- és citromhéjat és a fahéj felét. A masszából olajjal kikent sütőlemezre
kávéskanállal rakjunk kis halmokat, és előmelegített sütőben süssük 20-25 percig
őket. Még melegen szórjuk meg a maradék fahéjjal. Hagyjuk a puszedliket a sütőlapon
kihűlni.
Babacsók
12 dkg porcukrot 1/2 cs. Váncza
-vanilincukorral és 3 tojás sárgájával habosra keverünk, azután 20 dkg vajat
adva hozzá, az egészet deszkán, 35 dkg liszttel kevert 1 cs. V.-sütőporral,
késsel jól eldolgozzuk. A tésztából kis dió nagyságú golyócskákat gömbölyítünk.
Vajazott, lisztezett tepsibe rakjuk a gyengén ujjunk között meglapított
golyócskákat, melyek mélyedésébe kis ízzel, 1-1 szem kimagozott cseresznye,
vagy meggybefőttet helyezünk. Közepes tűznél sütjük.
Kiadós, kedvelt, mutatós
sütemény.
Balatoni csók
25 dkg cukrot, 1 cs.
V.-vanilincukorral, 4 egész tojással és 8 dkg őrölt mogyoróval erősen, félóráig
keverünk, azután 30 dkg liszttel kevert 1/2 cs. V.-sütőport keverünk hozzá.
Diónyi halmokat formálunk, és őrölt mogyoróval megszórva, vajazott tepsiben,
forró sütőben sütjük.
Bóbitás csók 1.
Sok-sok tojásfehérje. 1
tojásfehérjéhez 7 dkg porcukor és 4 dkg dió kell.
A tojásfehérjéket a cukorral gőz
fölött felverjük, majd a gőzről levéve tovább verjük. Belekeverjük a durvára
vágott diót.
Amikor a hab már nagyon kemény,
tortadíszítővel különféle formákat lehet belőle készíteni.
Én arra gondoltam, hogy a
tetejére aszalt gyümölcsből (banánból, almából, sárgabarackból) díszítésként
különféle bóbitát lehet rakni, és együtt megsütni. Nem hiszem, hogy az a gyenge
hő, ami a habcsók sütéséhez kell, tönkretenné az aszalt gyümölcsöket.
Előmelegített - de nagyon langyos
- sütőben csak szikkasztani szabad!
Bóbitás csók 2.
2 egész tojást 12 dkg porcukorral
és 1/2 csomag Váncza - vanilincukorral habosra kikeverjük, azután 14 dkg sima
lisztet és 1/2 csomag Váncza-sütőport keverünk 10 percig hozzá. A tésztából kis
csókokat rakunk vajazott tepsibe és sütés előtt 3-4 órára (esetleg egy
éjszakára) pihenni félretesszük.
Közepes tűznél sütjük.
Csokicsók
Hozzávalók kb. 55 db-hoz: 210 g
sötét bevonó csokoládé, 140 g vaj, 210 g porcukor, 280 g őrölt mogyoró
A díszítéshez: kb. 55
szem tisztított mogyoró, porcukor
Elkészítés:
- A csokoládét lereszeljük. A
vajat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a mogyorót és a csokoládét, és
az egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk.
- 180 fokra (gázsütő 2-es
fokozat) felmelegítjük a sütőt.
- A tésztából nedves, hideg
kézzel 2-3 cm-es golyókat formázunk és mindegyikbe egy-egy szem mogyorót
nyomunk.
- A golyókat sütőpapírral bélelt
lemezre rakva 15-20 percig sütjük a sütőben. A kihűlt csókokat meghintjük
porcukorral
Ötlet: Tartsunk a golyók fölé
keskeny csíkokra vágott papírt, és szórjuk rá a porcukrot.
Hajdinás almás csók
Hozzávalók: 1 csésze
hajdinaliszt, 1 csésze sütőliszt, 3 ek kukoricaolaj, 1/4 teáskanálnyi tengeri
só, 1 tojás, 1 maréknyi mazsola, őrölt fahéj.
A hozzávalókat jól keverjük
össze. Merjünk evőkanálnyi adagokat bő, forró olajba, és süssük szép pirosra.
Csokoládés csók
30
dkg porcukrot 5 tojás fehérjével, 1 ek. finomra reszelt főzőcsokoládéval, 1/2
cs. Váncza-vanilincukorral és 1/2 citrom levével, szilárdan megálló
keménységűre keverünk, kb. félóráig. Kávéskanállal vajazott sütőlemezre vagy
tepsibe kis, szilvanagyságú halmokat rakunk egymástól kellő távolságra, s
tetejükre 1-1 pörkölt mogyorószemet nyomunk. Mogyoró helyett fél szem mandulát
is használhatunk díszítésül. Enyhén meleg sütőben szárítjuk.
Dalmát csók
30
dkg lisztet 1 csomag Váncza-sütőporral elkeverünk, azután 2 tojás sárgájával,
10 dkg zsírral, 12 dkg cukorral, összegyúrjuk. Dió nagyságú golyókat formálunk,
melyek közepét benyomjuk, és kevés lekvárral 1/2 szem kimagozott aszalt szilvát
ragasztunk a tészta mélyedésébe. A szilvákba szintén kevés lekvárral 1-1 fél
dióbelet nyomunk, és sűrű cukorszörppel megkenve, közepes tűznél jól átsütjük.
Datolyacsók
20
dkg cukrot, 1/2 cs. V.-vanillincukrot, és 3 tojás fehérjét sűrűre keverünk,
azután hozzáadunk 15 dkg hosszúra vágott mandulát, és 15 dkg kimagozott,
keskeny darabokra vágott datolyát. Ostyalapokra, vagy zsírozott és lisztezett
sütőlapra, dió nagyságú csókokat rakunk, majd meleg sütőbe téve, lassan
szárítjuk.
Hosszabb
ideig eltartható, igen jó zsúrédesség.
Dióscsók 1.
Hozzávalók:
Tojásfehérje 4 db, vaníliás cukor 28 dkg, citromhéj 1/2 db, szegfűszeg 3-4
szem, vanília 1/2 rúd, zsemlemorzsa 1 ek., dió 28 dkg, fél dió 5 dkg.
Elkészítés
módja: Négy tojás keményre vert habját elkeverjük 28 dkg vaníliás cukorral,
teszünk bele azután 28 dkg darált diót, és a felsorolt fűszereket, s úgy járunk
el, mint a többi csóknál, de mindegyikre fél diót teszünk.
Diós csók 2.
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 2 db
tojássárgája, 30 dkg darált dióbél, 10 dkg liszt, citromhéj, ízlés szerint
folyékony édesítőszer, diétás meggybefőtt
Elkészítés: A vajat a
tojássárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a diót, lisztet, citromhéjat,
édesítőszert. Kis gömböket formálunk belőle, mindegyik gömb közepébe mélyedést
nyomunk. A gömböket megkenjük tojássárgájával, megsütjük. Sütés után a mélyedésekbe
egy-egy szem diétás meggyet teszünk.
Diós puszedli
Hozzávalók:
Tésztához: 3 tojásfehérje, 20 dkg
porcukor, 1 teáskanál citromlé, 20 dkg darált dió, 25 dkg liszt, késhegynyi
őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg.
A sütéshez és a díszítéshez:
tortabevonó, diógerezdek, vaj.
Elkészítés módja: A
tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd kis adagokban hozzászórjuk a
porcukrot, beleadagoljuk a citromlét, és addig verjük, amíg tompa fénye lesz.
Ezután hozzákeverjük a diót és az ízesítőket, majd apránként beledolgozzuk a
lisztet. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és lisztbe mártott formákkal kiszórjuk.
Kivajazott sütőlemezre rakjuk, és közepes hőmérsékletre előmelegített sütőben
10-15 perc alatt kisütjük. Ha kihűlt, a tortabevonót gőz fölött megolvasztjuk,
a puszedlik egy részét félig belemártjuk, a többi tetejére cseppentünk egy keveset,
majd rárakunk egy-egy diógerezdet.
Elkészítési idő: kb. 45 perc.
Jó tanács: mogyoróval is
elkészíthető. Száraz, hűvös helyen tárolva sokáig eláll.
Epres habcsóktorta
Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 15
dkg porcukor, 50 dkg eper, 25 dkg vaníliafagylalt, 2 dl tejszín.
A tojásfehérjét kemény habbá
verjük, majd beleszitáljuk a porcukrot, és tovább verjük. Kivajazott, liszttel
meghintett (vagy sütőpapírral kibélelt) sütőlemezre két halmot rakunk belőle,
és kör alakúvá simítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk és 125 fokon kb. 10 percig
sütjük, majd csökkentjük a hőmérsékletet és 100 fokon kiszárítjuk.
Az epret megtisztítjuk,
félbevágjuk, a tejszínt - ízlés szerint kevés cukorral együtt - kemény habbá
verjük. A kihűlt habcsóklapokat megkenjük vaníliafagylalttal, rásimítjuk a
tejszínhabot, kirakjuk az eperrel, és egymásra helyezzük. Azonnal fogyasztjuk.
Erzsébet csókja
Hozzávalók: 6 tojásfehérje, 20
dkg kókuszreszelék, 6 evőkanál porcukor, 1 evőkanál citromlé, 1 tábla
tortabevonó.
Elkészítés: a tojásfehérjéből kemény
habot verünk, majd folyamatosan verve apránként hozzáadjuk a cukrot, a
citromlét és a kókuszreszeléket.
A masszából kis halmokat rakunk
egy papírral letakart sütőlemezre. 150 fokra előmelegített sütőben kb. 20
percig sütjük (pontosabban csak szárítjuk). A csókokat a sütőben hagyjuk
kihűlni. A tortabevonót gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk, és a kihűlt csókok
alsó felét belemártogatjuk. A csókokat fejjel lefelé lerakva hagyjuk
megszáradni.
Fügecsók
22 dkg cukrot, 1 cs.
Váncza-vanilincukrot 4 tojás fehérjével habosra keverünk, majd hozzáadunk 25
dkg puha ládafügét vékony szeletekre vágva, 10 dkg vagdalt mandulát és két
kávéskanál rumot. Két kávéskanál segítségével vajazott és lisztezett sütőlemezre,
vagy tepsibe kis halmokat rakunk, melyeket langyos sütőben szárítunk.
Gesztenyés csók
2 tojás kemény habját 20 dkg
cukorral, 1 ek. rummal, és fél cs. V.-vanillincukorral elkeverjük, majd lassan
14 dkg finomra tört gesztenyét és 14 dkg tisztított, darált mandulát teszünk
hozzá. Zsírozott, lisztezett tepsire kis kanállal csókokat rakunk, és forró
sütőben szárítjuk.
Habcsók 1.
Hozzávalók: Tojásfehérje 2 db,
porcukor 20 dkg, ecet 1 kk., dió 20 dkg.
Elkészítése: Két tojásfehérjét 20
dkg porcukorral pár csepp ecettel nagyon habosra kikeverünk, teszünk bele 20 dkg
darabos diót. Kikent és lisztezett tepsibe apró halmokat rakunk belőle, és
langyos sütőben fehérre szárítjuk.
Habcsók 2.
Hozzávalók: Cukor 25 dkg,
tojásfehérje 5 db. mandula 12.5 dkg.
Elkészítése: Huszonöt dkg cukrot,
5 tojásfehérjével habosra keverünk, forró vízzel telt edényben keményre főzzük,
teszünk bele 12.5 dkg, héjazott darált mandulát, kikent és lisztezett tepsibe
apró halmokat rakunk, s enyhe tűznél kisütjük.
Habcsók 3.
Hozzávalók: Tojásfehérje 4 db,
cukor 25 dkg, citromlé 1/2 db, mandula, vagy dió 20 dkg, datolya 3 dkg,
citronát 2 dkg.
Elkészítése: Négy tojásfehérjét
25 dkg cukorral, 1/2 citrom levével habosra keverünk, teszünk bele 20 dkg
hosszúra vágott mandulát, vagy diót, 3 dkg apróra vágott datolyát, 2 dkg
citronátot (cukorban eltett citromhéj, citrombefőtt). Tovább a fenti módon
járunk el.
Habcsók 4.
Fehérjét felvered, majd amikor
majdnem kemény kevés cukrot adsz hozzá, és egészen keményre vered! Végén még
ecetet is keversz hozzá, kiskanálnyit!
Sütőpapírra kis halmocskákat
teszel belőle, majd nyitott ajtajú sütőben a legkisebb lángon lassan kiszárítod
(több óra). Ízesítheted kakaóval is, az is nagyon finom, de lekvárral is!
Habcsók 5.
6 tojásfehérje, 20 dkg porcukor,
dióbél
A tojásfehérjéket kemény habbá
verve belekeverjük a porcukrot.
Felforrósítjuk a sütőt, majd a
legkisebb hőfokra állítjuk. A kemény habból "pöttyöket" rakunk a
sütőlapra. Mindegyiket dióbélszelettel díszítjük. A sütőben a csókokat nem
sütjük, csak lassan kiszárítjuk!
Habcsók főtt habból
Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 20
dkg cukor, 12 dkg dió, vanília vagy citromlé, vaj
A tojásfehérjéket a cukorral gőz
felett sűrű habbá verjük, közben pár csepp ecetet vagy citromlevet adunk hozzá,
ettől a hab könnyebb lesz. A hab akkor van készen, ha a habverőről nem folyik
le, hanem egész darabban marad rajta. A gőzről levesszük, és könnyedén
hozzákeverünk negyedekbe tört diógerezdeket. Vajjal vékonyan bekent sütőlapra
kávéskanállal kis halmokat rakunk belőle, gyenge, de egyenletes tűznél sütjük,
illetve szárítjuk.
Sütés közben megnő, és kissé megrepedezik.
A masszát vaníliával vagy citromlével ízesítjük.
Habcsók hidegen
Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 30 dkg porcukor
A tojásfehérjéket mély
porcelántálban a cukorral együtt pár csepp ecettel addig keverjük, amíg a kanál
a habban megáll. Az eljárás ugyanaz, mint az előbbinél, csak egészen langyos
sütőben szárítjuk. Dió nélkül is készíthetjük.
Habcsók mikróban
Hozzávalók: tojásfehérje, 35 dkg
cukor.
A tojásfehérjét habbá verjük, a
porcukrot beleszitáljuk, majd a habot tovább verjük. Egy zacskóból vagy nyomóformából
esetleg kanállal sütőpapírra 6 db halmot rakunk, és a maximumon 11- 2 percig
sütjük, 5 percig állni hagyjuk. Kb. 24 db lesz belőle.
Mézes puszedli (csók)
Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dl méz,
30 dkg cukor, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 4 tojás sárgája, 1 doboz szalalkáli
(2 dkg), 1 teáskanál szódabikarbóna (2 evőkanál tejben feloldva), ízlés
szerint: őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg
margarin.
Az egészet összegyúrjuk, majd
hűtőben 2-3 napig pihentetjük. Ezután 4-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk,
sütjük. Pléhdobozban sokáig eláll. Sütés után azonnal puha és ehető.
Huszárcsók
14 dkg vajat 2 tojás sárgájával
jól elkeverünk, azután 9 dkg cukrot, 35 dkg lisztet, 1 cs. V.-sütőport, és 1/2
cs. V.-vanillincukrot adunk hozzá.
Zsírozott, lisztezett tepsibe
apró gömböket rakunk, ujjal benyomjuk, s közepükre gyümölcsízt teszünk. Sütőbe
téve szép sárgára sütjük.
Jogász csók
50 dkg lisztet összegyúrunk 15
dkg zsírral, 20 dkg főtt, passzírozott krumplival, 22 dkg cukorral, 1 cs. V.-sütőporral,
2 egész tojással, 2 ek. kakaóporral, és 1/2 cs. V.-vanillincukorral. A
tésztából diónyi golyókat formálunk, melyeket kissé meglapítva, közepükre
barackízből kis halmot, és ennek hegyébe tisztított mandulaszemet rakunk. Közepes
tűznél sütjük. Igen jó teához, kirándulásra.
Kakaós csók
Összegyúrunk 30 deka finomlisztet
10 deka darált dióval, 15 deka Rama margarinnal, egy evőkanál rummal, egy
evőkanál kakaóval meg 15 deka porcukorral, és egy óráig pihentetjük. Vékonyra
nyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval vagy likőröspohár szájával korongokat szúrunk
ki belőle, és a sütőlemezre egymás mellé fektetve, minden másodikat
tojásfehérjével megkenve, megsütjük. Közben simára keverünk 10 deka porcukrot
10 deka vajjal (vagy Rama margarinnal), egy tojás. sárgájával meg három
evőkanál kakaóval. Ezzel a krémmel kenjük meg, a tojásfehérjével nem megkent
megsült, kihűlt korongokat, és ráborítjuk azokat, amelyeket tojásfehérjével
kenve sütöttünk meg.
Kalapos csók
30 dkg cukrot, 1/2 cs.
V.-vanilincukrot, 4 egész tojással habosra jól kikeverünk, azután lassú
keveréssel hozzáadunk 25 dkg liszttel elkevert 1/2 cs. Váncza-sütőport. A
tésztából papírtölcsérrel, vagy kis kanállal vajazott, és lisztezett tepsire,
vagy sütőlemezre 3 cm-es csókokat helyezünk. A tepsiket pár órára, vagy
éjszakára bolygatás nélkül langyos helyre, a tűzhely mellé tesszük. Pár óra
alatt ugyanis a lapos csókocskák tetején vékony réteg képződik. Ezután közepes
tűznél sütjük. Igen tartós, kedvelt sütemény.
Karamelles csók
15 dkg kockacukrot kevés vízzel
meglocsolva szabad lángon barnásra pörkölünk, majd hideg márványlapra öntve
kihűlni hagyjuk. Kihűlés után mozsárban 1-2 kk. kristálycukor hozzáadása
mellett porrá törjük. 6 tojás fehérjéből kemény habot verünk, melyhez hozzákeverjük
a karamellás cukrot, és még 10 dkg porcukrot. E habos édességből vajazott
sütőlemezre kávéskanállal kis halmokat rakunk, melyeket langyos, nyitott
sütőben szárítunk.
Kitűnő mogyorós karamelles csókot
készíthetünk, ha a cukorhoz, mikor barnulni kezd, 10 dkg durván tört mogyoróbelet
szórunk bele, és vele együtt pörköljük tovább.
Karácsonyi hablánc
Hozzávalók: 4 tojás fehérje, 7
dkg kristálycukor, 20 dkg cukor, egy kevés víz, 6 dkg porcukor, piros
ételfesték a színezéshez
A tojás fehérjéből a finom
kristálycukorral nagyon kemény habot verünk. A 20 dkg cukorból, és egy kevés
vízből sűrű szirupot főzünk, folyamatos keverés közben beleöntjük a habba, és
addig verjük, míg kihűl. A hab nagyon kemény legyen! Azután belekeverjük a
porcukrot, és a masszát két részre osztjuk. Az egyik részt megfestjük egy kevés
piros festékkel, a másikat fehéren hagyjuk. Így elkészített habot, nyomózsákba
tesszük, és kikent tepsibe apró csókokat nyomunk belőle. A habcsókra
ezüstfonalat helyezünk, és a csókok közötti fonálra kisebb csókokat nyomunk.(a
rózsaszín és fehér csókokat váltogatjuk). Az így elkészített láncokat
mérsékelten meleg sütőben megszárítjuk.
Kiadós mézes puszedli
Hozzávalók: 1 kg liszt, fél kg
méz, 30 dkg cukor, 2 evőkanál baracklekvár, 4 tojás sárgája, 2 dkg szalakáli, 1
teáskanál szódabikarbóna (egy kevés tejben feloldva), 20 dkg margarin,
mézeskalács-fűszerkeverék, vagy ízlés szerint őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs,
gyömbér, citromhéj
Gyúrja össze a hozzávalókat, majd
tegye 2-3 napra hűtőbe. Sütés előtt nyújtsa ki a tésztát kb. fél centi vastagra.
Szaggassa ki a különböző formákat, majd forró, 200 C fokos sütőben süsse 8-10
percig.
Már rögtön sütés után puha és
fogyasztható, pléhdobozban pedig nagyon hosszú ideig eláll.
Kókuszcsók 1.
Hozzávalók: 4 db tojásfehérje, 30 dkg Koronás finom kristályszemcséjű
minőségi kristálycukor, 15 dkg kókuszreszelék
Linzertészta: 20 dkg Rama margarin, 10 dkg Koronás porcukor, 30 dkg liszt
3 dkg kókuszreszelék, 2 db tojás sárgája, 15 dkg baracklekvár (Befőző cukorral
készített), 15 dkg csokoládé
Egy ünnepi kókusz csókot készítünk.
Először egy kókuszos linzertésztát sütünk. A margarint a liszttel
elmorzsoljuk, majd a porcukrot, kókuszreszeléket lazán hozzákeverjük. A két
tojássárga hozzákeverésével, gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk.
A tésztát megfelezzük, és harmincpercnyi pihentetés után 1 cm vastag
lapot nyújtunk. Kis linzerszaggatóval 3 cm-es korongokat szaggatunk ki, majd
sütőlemezen készre sütjük. Tészta másik feléből is 1 cm-es lapot nyújtunk, és
ugyanolyan korongokat szaggatunk belőle, majd sütőlemezen félig megsütjük. Erre
nyomjuk rá a kókuszcsók masszáját. A tojás fehérjét kemény habbá verjük a cukor
felével. A cukor másik felét 1 dl vízzel sűrű sziruppá főzzük, majd ha már nem
túl forró, a tojáshabhoz keverjük. Lazán hozzáadjuk a kókuszreszeléket is. A
linzer lapokra mutatós kis csúcsokat formázunk. Langyos sütőben, kitámasztott
ajtóval szilárdra szárítjuk. Ügyeljünk arra, hogy ne színeződjön el a hab,
maradjon szép fehér. Egy üres linzer lapocskát egy kókuszcsókos linzer
lapocskával és lekvárral összetöltünk. Az alját olvasztott csokoládéba
belemártva tálaljuk.
Kókuszcsók 2.
25 dkg porcukrot 1 cs.
Váncza-vanilincukorral, 3 tojásfehérjével, 1/4 citrom levével félóráig
keverünk, azután 25 dkg kókuszreszeléket, és kávéskanál kakaóport adunk hozzá,
majd vajjal gyengén megkent sütőlapokra vagy tepsibe két kávéskanál
segítségével kis halmokat rakunk ki. Közepes tűznél szárítjuk.
Kókuszos csók
Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
A tésztához: 3 tojásfehérje, 35 g gyümölcscukor, 45 g
diabetikus édesítőszer (pl.: Poly Sweet), 2 tk. citromlé, 175 g kókuszreszelék
A díszítéshez: 100 g diabetikus csokoládé
Előkészítés: 20 perc
Sütés: kb. 20 perc
sütőlemezenként
Kikészítés: 15 perc
Elkészítés:
- A tojásfehérjét verjük fel
kemény habbá. Időről időre adjunk hozzá a gyümölcscukorból és a diabetikus
édesítőből, majd keverjük hozzá a citromlét is.
- A kókuszreszeléket keverjük el
a tésztában. Melegítsük elő a sütőt 150
oC-ra (gáznál 2-es fokozat. Készítsük elő a sütőlemezt is (zsírozzuk ki, vagy
béleljük ki sütőfóliával). A sütőlemezre két teáskanál segítségével rakjunk kis
halmocskákat.
- A süteményeket kb. 20 percig
süssük sütőben, majd hagyjuk kihűlni.
A csokoládét morzsoljuk szét,
majd forró vízfürdőn olvasszuk fel. A sütemények alsó felét mártsuk bele, majd
tegyük fóliára, és hagyjuk megszáradni.
Kókuszos
puszedli
5 tojásfehérjét fél citrom levével, 30 dkg porcukorral gőz fölött addig
verünk, míg a massza igen sűrű nem lesz, majd evőkanalanként hozzákeverünk 25
dkg kókuszreszeléket, 15 dkg lisztet. A masszát sima csővel ellátott nyomózsákba
töltjük. Sütőpapírra kis halmokat nyomunk. 20 percig száradni hagyjuk, majd 190
C-on kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, jól záródó dobozba
tesszük, több hétig is eltartható.
Könnyű mogyoróscsók
25 dkg porcukrot 6 tojás
fehérjével és 1/2 cs. V.-vanilincukorral, 1/2 óráig habosra keverünk, azután 10
dkg finomra darált mogyorót, és 1 kanálka kakaót adunk, egyenletes, lassú
kevergetéssel hozzá. Két kávéskanál segítségével, apró halmocskákat rakunk
vajazott sütőlemezre, és enyhe tűznél szárítjuk.
Igen gondosan kell a cukrot a
tojás fehérjével habosra keverni, hogy könnyű csókokat kapjunk!
A megszárított csókokra kevés
vajjal összeolvasztott főzőcsokoládéból készült keverékkel papírtölcsér
segítségével csigavonalat nyomunk.
Mandulacsók
Hozzávalók: 21 deka darák
mandula, 14 deka cukor, 1 csomag dr. Oetker-féle vanillin- cukor, 1 fél citrom
leve és héja, 2 tojás fehérje.
Elkészítése: A fenti hozzávalókat
jói összegyúrjuk, kis fánkocskákat készítünk, a közepébe egy fél lehámozott
mandulát nyomunk és meleg sütőben szárítjuk.
Manduláscsók
(nagyszerű teához)
35 deka cukrot 4 tojás
fehérjével, 1 csomag Váncza-vanilincukorral és 1/2 citrom levével félóráig
keményre keverünk. Legvégül, ha a cukros keverék már elég kemény ahhoz, hogy a
kávéskanállal kirakott halmocskák szilárdan megállnak, 12 deka héjazott,
keskeny, hosszú szeletekre vágott mandulát keverünk hozzá, és vajazott lemezre
vagy tepsibe dió nagyságú halmokat rakunk két kis kávéskanál segítségével.
Tetejükre 1-1 tisztított mandulát teszünk, és langyos sütőben addig szárítjuk,
míg a csókocskák szépen megszáradnak. Igen tartós édesség.
Mézescsók 1.
Hozzávalók: 3 evőkanál méz, 3
tojás, 20 deka cukor, egy késhegynyi törött fahéj és ugyan-annyi szegfűszeg,
kevés citrom íz, 20 deka darált dió, 25 deka liszt, 1/2 csomag dr. Oetker-féle
sütőpor.
Elkészítése: A mézet, tojást,
fahéjat, szegfűszeget, citrom ízt és a cukrot jól elkeverjük, a sütő-porral
kevert lisztet és a diót hasonlóképpen belekeverjük, deszkán kinyújtjuk, kis
csókokat szúrunk ki belőle és közepes tűznél kb. 30--35 percig sütjük. Esetleg
cukormázzal bevonjuk.
Mézescsók 2.
Hozzávalók: 2 tojás fehérje, 2
evőkanál hideg víz, 12 dkg méz, 10 dkg mandula, 10 dkg őrölt dió
A tojásfehérjéből és a vízből
kemény habot verünk, ehhez adagoljuk folytonos keverés mellett, a melegített
mézet. Az őrölt dióféléket könnyedén a habba keverjük. A kikent sütőlemezre,
kiskanállal halmokat rakunk. Langyos sütőben sütjük.
Mézes
kókuszcsók
30 dkg mézet 8 dkg cukorral felfőzünk,
kihűlés után 1/2 cs. V.-vanillincukrot, 20 dkg kókuszreszeléket, 2 egész
tojást, 25 dkg liszttel elkevert 1/2 cs. V.-sütőport összegyúrunk vele, és
szükség szerint kevés mézzel lágy formálható tésztává alakítjuk, melyből diónyi
halmocskákat rakunk vajazott tepsibe. A csókok hegyébe kevés reszelt kókuszt
szórunk. Szép világossárgára sütjük. Pár napi állás után kitűnő teaédesség.
Mézes puszedli 1.
60-80
db lesz belőle.
Hozzávalók:
3 egész tojás, 10 dkg kristálycukor, 35 dkg méz, 5 dkg fagyos margarin vagy
vaj, 70 dkg liszt, 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna, dió, mogyoró
A
tojást, a cukrot, a mézet és a vajat habosra kikeverjük, apránként hozzáadjuk a
lisztet, végül a szódabikarbónát és alaposan összedolgozzuk.
Meglisztezett
deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, tetszőleges formára szaggatjuk, mindegyik
tetejére 1-1 gerezd diót vagy mogyorót teszünk, és előmelegített, forró (200 C
fok) sütőben, megsütjük. Vigyázat, gyorsan megsül! Ne égessük meg, mert keserű
lesz! Levegőtől védve, jól záródó fémdobozban hetekig eláll, sőt minél tovább
érik, annál finomabb, puhább.
Mézes puszedli 2.
Hozzávalók:
80 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 kanál zsír (margarin), 3 db tojássárgája, 2
dl tejben megáztatunk 2 dkg szalakálit (fel kell futnia), 1 dl vízben
felforralunk 25 dkg cukrot és 20 dkg mézet. Szegfűszeg, fahéj, ízlés szerint.
Amikor
a szirup kihűlt, összegyúrjuk. Kicsit lágy lesz a tészta, ezért mielőtt
kinyújtanánk tegyünk még hozzá lisztet, hogy ne ragadjon.
Kisebb
pogácsaszaggatóval, vagy formával kiszaggatjuk. Óvatosan sütjük.
Máz:
3 tojás fehérjét 24 dkg porcukorral 1 evőkanál citromlével gőz felett habbá
verjük.
Ebben
forgatjuk meg a kisült puszedliket.
Mézes puszedli 3.
Hozzávalók:
1 kg liszt, 5 dl méz, 30 dkg cukor, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 4 tojás
sárgája, 1 doboz szalalkáli (2 dkg), 1 teáskanál szódabikarbóna (2 evőkanál
tejben feloldva), ízlés szerint: őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs, 1 citrom
reszelt héja, 20 dkg margarin.
Az
egészet összegyúrjuk, majd hűtőben 2-3 napig pihentetjük. Ezután 4-5 mm
vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, sütjük. Pléhdobozban sokáig eláll. Sütés után
azonnal puha és ehető.
RENGETEG
LESZ BELOLE!
Mézes puszedli 4.
Hozzávalók: 8 dl liszt, 1,5 teáskanál só, 1 teáskanál
szódabikarbóna, 1 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 2 teáskanál őrölt
gyömbér, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg, 2 dl vaj, 2,5 dl méz, 1/2 dl porcukor,
1 db tojás.
Szitáljuk
egybe a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a fűszereket, tegyük félre
egy kis időre. Egy nagy, nehéz (öntöttvas) serpenyőben olvasszuk egybe a vajat,
a mézet és a cukrot. Hagyjuk langyosra hűlni. Ha meghűlt, verjük bele a tojást.
Ezután kis adagokban, folyamatos keverés közben adagoljuk hozzá a lisztes
keveréket. Ha a tészta ragadós, vagy nem könnyen kezelhető, hűtsük le egy
kicsit.
A
sütőt melegítsük elő kb. 170C°-ra, a sütőlapokat enyhén zsírozzuk meg. Lisztbe
mártott tenyereink között készítsünk a tésztából 3 - 4 cm-es golyókat. Ezeket
tegyük a sütőlapra, egymástól 5 - 6 cm távolságra, hogy a későbbiek során
elterülhessenek anélkül, hogy egymáshoz érnének. Egy nagy sütőlapra nagyjából
egy tucatnyi fér (nem több, mert összeragadnak, és formátlanok lesznek!).
Süssük 15 percig, míg enyhén meg nem barnulnak. Ha kivettük a sütőből, azonnal
szedjük le őket a sütőlapról, és egy fémrácson hűtsük ki.
Légmentesen
záró bádogdobozban, hűtés nélkül sokáig tárolhatjuk. A fenti adagból kb. négy
tucat készülhet.
Mézes puszedli 5.
3
tojássárgáját, 1 egész tojást, 15 dkg cukorral kikeverünk. Ezután három kanál
tejfölt, 1 tojásnyi zsírt, 2 és 1/2 dl mézet, két deka fahéjat, 2 kávéskanál
szódabikarbónát és 60 dkg lisztet adunk hozzá. (A liszt fele étkezési korpa is
lehet.) Jól kidolgozzuk, majd 12 órát állni hagyjuk. Ezután kinyújtjuk,
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kisütjük. Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl
sötétre, mert keserű lesz.
Máz:
3 tojásfehérjét 15 dkg cukorral pár percig gőz fölött verjünk. Ebben forgatjuk
meg a kisült puszedliket, azután szárítjuk.
Mézespuszi
70
dkg lisztet (lehet a fele étkezési korpa) 30 dkg cukorral, 2 dl mézzel, 4
tojással és egy kávéskanál szódabikarbónával, fahéjjal, szegfűszeggel
összegyúrunk. Kis golyókat formálunk, és zsírozott, lisztezett tepsire tesszük.
Negyed diót nyomunk a tetejére és megsütjük.
Mézespuszi másként
60
dkg lisztet 25 dkg cukorral, ízlés szerinti fahéjjal, szegfűszeggel ízesítve,
késhegynyi szódabikarbónával, 2 egész tojással, 1 evőkanál olvasztott zsírral,
3 dl forralt mézzel, kevés rummal összegyúrunk. Este állítsuk össze, és reggel
süssük. Pogácsákat szaggatunk belőle. Zsírozott tepsiben sütjük. A pogácsákat
dióval díszíthetjük.
Mogyorócsók
4
tojásfehérjét olyan kemény habbá verjük, hogy a késvágás látható maradjon
benne, apránként 200 g finom szemcséjű cukrot, 1 késhegynyi őrölt fahéjat, 4
csepp keserűmandula aromát belekeverünk. 200 g mogyorót szeletekre vágjuk. 150
g őrölt mogyoróval együtt óvatosan a tojáshabba beleforgatjuk (nem szabad
keverni). Kikent sütőlemezre a tésztából 2 teáskanál kis halmokat rakunk.
Villanysütőnél:
130-150 C (előmelegítve), gázsütőnél: 1-2-es fokozat (előmelegítés nélkül),
sütési idő: 20-25 perc
Mogyorós
banánpuszedli
A kis puszedlik pont kézbe valók,
puhák és édesek a beledolgozott banántól, így a szokásosnál kevesebb hozzáadott
cukrot tartalmaznak. Íme, egy viszonylag ideális nassolnivaló!
Hozzávalók 2 tepsire való
adaghoz: 3 tojásfehérje, 8 dkg cukor, 2 banán, 20 dkg darált mogyoró vagy
mandula, 15 dkg tortabevonó csokoládé, némi liszt és zsiradék a tepsik
bekenéséhez (vagy helyette sütőpapír), 5 dkg kókuszreszelék.
A tojásfehérjéket kemény habbá
verjük, közben beleszórjuk a cukrot. A megtisztított banánokat villával
összetörjük, majd a darált mogyoróval együtt apránként és óvatosan a felvert
tojáshabhoz keverjük. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. Az előkészített, kizsírozott
tepsikbe kis diókat formálunk a masszából, és kb. 20 percig sütjük. Ha azt
akarjuk, hogy a puszedlik valamivel keményebbek, ropogósabbak legyenek,
csökkentsük a sütő hőmérsékletét 150 - 160 °C-ra, és a tepsit valamivel tovább,
30-35 percig hagyjuk a sütőben. a tortabevonó csokit kis lábaskában óvatosan
felolvasztjuk (mikróban legfeljebb olvasztófokozaton, mert igen könnyen megég),
azután a már kész és kihűlt puszedlikre kenjük. Befejezésül meghempergethetjük
kókuszreszelékben is.
Tipp: A darált mogyorót vagy
mandulát részben vagy egészen gabonafélékkel is helyettesíthetjük, pl.
zabpehellyel, zabpehelyliszttel, búzakorpa és búzadara fele-fele arányú
keverékével.
Narancsos habcsók
5 tojás fehérjét 25 dkg
porcukorral, 1/2 cs. V.-vanilincukorral és 1/2 citrom levével addig kavarunk
kitartóan, míg elég szilárd lesz, hogy belőle szépen megálló csókokat készíthessünk.
Közvetlen a csókocskák vajazott tepsire való kirakása előtt, még 10 dkg apró
szeletkékre vagdalt, cukrozott narancshéjat keverünk hozzá. Langyos sütőben
szárítjuk.
Normandcsók
35 dkg lisztet összegyúrunk 1 dl
tejföllel, 15 dkg cukorral, 15 dkg zsírral, 2 kanál kakaóporral, 10 dkg vagdalt
cukrozott narancshéjjal, 2 tojással, 1 cs. V.-sütőporral, és 1/2 cs.
V.-vanillincukorral. A tésztát kevés liszt hozzászórásával közepes keménységűvé
dolgozzuk, kis golyócskákat formálunk belőlük, melyeket ujjainkkal kétoldalt
megnyújtjuk, hosszúkásra. Vajazott, lisztezett tepsiben jól átsütjük, és
kihűlés után fehér lapra szorosan egymás mellé rakva, kevés vajjal kevert
főzőcsokoládéval, papírtölcsér segítségével keresztben vékony csíkozást
csurgatunk rájuk. Igen csinos teasütemény.
Omlós csók teához
35 dkg lisztet összegyúrunk 25
dkg zsírral, 1 cs. Váncza-sütőporral, 18 dkg cukorral, 10 dkg őrölt dióval, 1/2
cs. V.-vanillincukorral, és 2 egész tojással. A tésztából apró gömböcskéket
formálunk, melynek közepébe kevéske lekvárral egy-egy szem diót nyomunk,
közepes tűznél szép sárgára sütjük, és kihűlés után V.-vanillincukorral kevert
porcukorral bőven behintjük.
Piskótacsók
5 tojást 25 dkg porcukorral habosra keverve, az edényt gőzbe állítva,
habverővel sűrűre verjük. A tűzről levéve tovább verjük, míg langyosra hűl.
Belekeverünk 1 cs. vaníliáscukrot, 20 dkg lisztet. Kivajazott, lisztezett
vagy zsírpapírral bélelt sütőlapra a masszából diónyi halmokat rakunk,
tetejükre vaníliás porcukrot szórunk, mérsékelten meleg sütőben megsütjük.
(Vigyázzunk, ne barnuljon meg!) A csókok alját olvasztott csokiba mártjuk, vagy
savanykás lekvárral összeragasztjuk párosával.
Szultán csókja
20 dkg porcukrot 3 egész
tojással, 1/2 cs. Váncza-vanilincukorral 20-25 percig erősen keverünk, közben
hozzáadunk 1-2 szem, cukorral törött szegfűszeget, késhegynyi porfahéjat, 2
kávéskanál rumot, 5 dkg vagdalt fügét, és pár darabka, szintén vagdalt narancshéjat,
5-5 dkg darált diót és mogyorót, 10 dkg reszelt csokoládét, 10 dkg vagdalt
mazsolát, legutoljára 10 dkg lisztet, 1/3 cs. Váncza-sütőporral keverve. Dió
nagyságú halmokat rakunk vajazott, lisztezett tepsibe, s enyhe tűznél sütjük.
Székely mézescsók
45 dkg rozslisztet 6 ek. forró
mézzel, 4 egész tojással, 1/2 dkg tört fahéjjal, 2-3 szem tört szegfűszeggel, 1
cs. Váncza-sütőporral és 1 citrom reszelt héjával jól eldolgozunk, nyújtjuk, és
kiszúrjuk. A korongocskák tetejét tojással kenjük, és 1/2 mandulával díszítjük
Tabáni mogyorós habcsók
12 dkg gyengén pörkölt, finomra
darált mogyorót negyedóráig keverünk 20 dkg porcukorral, kevés reszelt
citromhéjjal, 1/2 cs. V.-vanillincukorral, 1/2 kávéskanál citromlével és 5-6
tojás fehérje habjával. Lisztezett tepsibe kis diónyi halmokat teszünk, és
enyhe meleg sütőben szárítjuk.
Igen jó, és tartós teasütemény.
Tejszínes csók
8 tojásfehérje, csipet só, 40 dkg
porcukor, vaníliás cukros tejszínhab.
Csipet sóval felverjük a
tojásfehérjét, és kevés cukrot adunk bele, hogy a fehérje olvadását
megakadályozzuk, utoljára a többi cukrot belekeverjük óvatosan, anélkül, hogy a
cukorral tovább vernénk. Kivajazott, papírral bevont sütőlapra zacskó
segítségével fél golyókat formálunk, majd megszórjuk cukorral, majdnem
leállított alsó lángon sárgásra szárítjuk.
Vaníliás cukros tejszínhabbal
töltjük.
Vége
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése