DPG Recepttár 305.
Tartalomjegyzék
DPG
Recepttár 305......................................................................................................... 1
Csicseriborsós ételek............................................................................................................. 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2
Csicseriborsó..................................................................................................................... 4
Brokkolis kuszkusz......................................................................................................... 4
Currys csicseriborsó rizzsel........................................................................................... 4
Csicseriborsó bakonyi módra...................................................................................... 4
Csicseriborsó-curry tökkel............................................................................................ 4
Csicserifasírt................................................................................................................. 5
Csicseri gombóckák................................................................................................... 5
Csicseriborsó-hab........................................................................................................ 5
Csicseriborsó joghurttal............................................................................................... 5
Csicseriborsós fánk...................................................................................................... 5
Csicseriborsó köret...................................................................................................... 6
Csicseri borsó leves..................................................................................................... 6
Csicseribogyó-leves petrezselymes joghurttal............................................................ 6
Csicseriborsó-masala.................................................................................................. 6
Csicseri borsó püré...................................................................................................... 7
Csicseriborsó-püré serranói sonkával.......................................................................... 7
Csicseriborsós egytál................................................................................................... 7
Csicseriborsó-saláta.................................................................................................... 7
Csicseriborsó-saláta szárazbabbal (Argentína).......................................................... 7
Csicseriborsós cukkini.................................................................................................. 8
Csicseriborsós pogácsa.............................................................................................. 8
Csicseriborsós spenót.................................................................................................. 8
Csicseriborsós zöldség................................................................................................. 8
Csicseriborsó-tál.......................................................................................................... 9
Csicseripüré párolt zöldségekkel................................................................................. 9
Csirke fűszeres csicseriborsóval................................................................................... 9
Ézsau vöröslencse-szósza............................................................................................ 9
Falafel........................................................................................................................ 10
Falafel pitában.......................................................................................................... 10
Fehérbab és csicseriborsó dál................................................................................... 10
Joghurtos csicseri borsó saláta.................................................................................. 10
Madridi húsos egytál................................................................................................. 10
Madridi leves (8-10 személyre).................................................................................. 11
Marokkói kuszkusz, párolt csirkével............................................................................ 11
Marokkói lepény........................................................................................................ 11
"Méhész" katalán leves.............................................................................................. 11
Paradicsomos gombaleves csicseriborsóval és árpával.......................................... 12
Puchero (nemzeti eledel) (Argentína)...................................................................... 12
Salamon király csicseriborsó labdácskái *................................................................. 12
Saláta hüvelyesekből................................................................................................ 12
Sólet csicseriborsóval................................................................................................. 13
Szárazbab csicseriborsóval és chorizóval (Kuba)...................................................... 13
Tányérhús á la Espana (Cocido)............................................................................... 13
Tört búza hússal (Libanon)......................................................................................... 13
Tuniszi pörkölt (Mirmiz)............................................................................................... 13
Vegetáriánus fondü.................................................................................................. 13
A csicseri borsót népi nyelven,
sokféle módon ismerik. pl. veréb orrú borsó. Már a görögök is ismerték, de az
egyiptomi, arab konyhákon is kedvelt eledel. Régen nagyon sok embert mentett
meg az éhhaláltól, mivel termesztése egyszerű,
Élettani hatása nagyon jó,
kedvezően befolyásolja a vércukor szintet. Jó mangánforrás, vasat, folsavat és
E- vitamint is tartalmaz.
Magas az élelmi rost tartalma,
így az emésztésnél, bélműködésnél jó szolgálatot tesz.
Sokféle módon lehet az étkezésre
használni. Leves, saláta, gombóc, sőt kenyérbe is .
Brokkolis kuszkusz
Hozzávalók: 20 dk hagyma, 25 dk karfiol, 50 dk brokkoli,
25 dk sárgarépa, 1 kisebb piros húsú paprika, 4 húsos paradicsom, 4 ek.
olivaolaj, 2 ger. foghagyma, 1 ek. paradicsompüré, fél kk. kurkuma, fél kk.
Cayenne bors, 1 kk őrölt koriander, fél kk kömény, 0,5 l zöldségleves, 25 dk
csicseriborsó ( 1 doboz), só, bors, 35 dk. kuszkusz, 2 ek. korianderlevél.
A hagymát karikára vágjuk. A
karfiolt, brokkolit rózsáira szedjük, A sárgarépát hosszában, a paprikát,
paradicsomot kockára vágjuk. Az olajat
serpenyőben felhevítjük. Megpirítjuk benne a hagymát. Hozzátesszük a zúzott
foghagymát, paradicsomot, fűszereket, majd a zöldségeket. Felöntjük a
zöldséglevessel, 15-20 percig főzzük. A csicseriborsót hozzákeverve még egy
kicsit főzzük. Kuszkusszal tálaljuk.
Elkészítés 35 perc.
Currys csicseriborsó rizzsel
Hozzávalók: 1 ek. olívaolaj, 1 finomra
vágott vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 0,5 ek. aprított (metélő)zeller
levélnyél, 1 kockára vágott zöldhúsú paprika, 3 meghámozott, kockára vágott
paradicsom, 0,5 tk. bazsalikom, 1 mk. kakukkfű, 1 mk. curry, 1 ek. finomra
vágott petrezselyem, 2 csésze főtt csicseriborsó, 4 cs. "repülősre"
főzött rizs, só, bors.
A közepesre forrósított olajon,
kis lángon 5 percig pároljuk a hagymákat és a zellert.
Hozzáadjuk a paprikát,
paradicsomot, a curry kivételével a fűszereket. 10 percig közepes lángon sütjük.
Beletesszük a borsót,
összekeverjük. Kis lángon 4 percig sütjük.
Hozzáadjuk a curryt,
összekeverjük.
Csicseriborsó bakonyi módra
Előző este mossunk meg 30 dg
szárított csicseriborsót és áztassunk be 7 dl vízbe. Másnap adjunk hozzá
féldiónyi vöröshagymát, és főzzük kb. fél óráig, amíg megpuhul. Közben 20 dg
vöröshagymát vágjunk apróra, és 0,5 dl olajon dinszteljük üvegesre. Tegyünk rá
25 dg előzőleg megmosott és vékony szeletekre vágott csiperkegombát, és fedő
alatt főzzük puhára. Ha nem elég puha, öntsünk hozzá még egy kis vizet, és
pároljuk tovább. Utána vegyük le róla a fedőt, és süssük le zsírjára, de
vigyázzunk, hogy ne piruljon, majd adjuk a csicseriborsóhoz. Szórjunk rá 1
mokkáskanál sót, fél mokkáskanál majorannát, egy kis csokor apróra vágott
petrezselymet, és a visszamaradt lében pároljuk még kb. 5 percig, hogy az ízek
összeérjenek. Ha túl kevés a leve, öntsünk rá annyi vizet, hogy a negyedéig
érjen. Végül tegyünk bele 2 dl előzőleg simára kevert tejfölt, és forraljuk
fel. Melegen, egytálételként fogyasszuk. Pirított kenyérrel is tálalható.
Hűtőszekrényben tároljuk.
Csicseriborsó-curry tökkel.
Hozzávalók 4 személyre. 1 tök (75
dkg) 3 evőkanál olaj 1 doboz nem édesített kókusztej (400 g), Diónyi gyömbér
másfél evőkanál curry vagy fél evőkanál Currypaszta, 3 evőkanál tökmag, 1
csokor metélőhagyma 1-2 evőkanál citromlé, 1 póréhagyma csipetnyi cayenne-i
bors só, bors. 1 fej vöröshagyma 1 doboz csicseriborsó (800 g), 1 gerezd
fokhagyma
Elkészítési idő kb. 30 perc.
A tök magjait kikaparjuk,
meghámozzuk, és 1 cm-es kockákra vágjuk. A póréhagymát megmossuk,
megtisztítjuk, és ferdén 1 cm vastag karikákra vágjuk. A vöröshagymát, a
fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk, és finomra aprítjuk.
A wokot felforrósítjuk,
beleöntjük az olajat. A tököt és a póréhagymát folytonos keverés mellett 2-3
percig sütjük benne. Hozzáadjuk a vöröshagymát, a fokhagymát meg a gyömbért, és
együtt kb. 2 percig pirítjuk. Megszórjuk curryvel és cayenne-i borssal, és
kissé lepirítjuk. A csicseriborsót 1,2 dl vízzel hozzáadjuk, és megsózzuk.
Beleöntjük a kókusztejet, felforraljuk, és az egészet lassú tűzön, lefedve kb.
5 percig főni hagyjuk.
Közben egy serpenyőben zsiradék
nélkül megpirítjuk a tökmagot. A metélőhagymát megmossuk, és felkarikázzuk.
A currys tököt ízlés szerint
sóval, borssal és citromlével ízesítjük, metélőhagymával és tökmaggal megszórva
tálaljuk. Jól illik hozzá a basmati rizs.
Csicserifasírt
Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó,
40 dkg áztatott barna kenyér, 3 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2
csomag apróra vágott zöldpetrezselyem, 1 marék barnaliszt, 1 marék
kukoricaliszt, 2-3 evőkanál búzakeményítő, őrölt kömény, majoránna, kakukkfű,
bazsalikom, borsika, koriander, tárkony, babérlevél, só, olaj
A csicseriborsót két nappal előbb
be kell áztatni. Az első nap friss vizet tegyél rá, majd ismét csak friss
vízben tedd fel főzni a babérlevéllel. Ha puha, hagyd kihűlni és turmixold
össze, vagy húsdarálón daráld le. Dolgozd össze a kenyérrel, a lisztekkel és a
keményítővel. A hagymát futtasd meg az olajon a fűszerekkel és keverd hozzá a
masszához.
Az egészet alaposan keverd össze
és sózd meg. Ebből a mennyiségből elég sok lesz, úgyhogy le lehet fagyasztani
belőle akár pogácsázva vagy adagokra elosztva. Miután nincs benne tojás, jobb
kiolajozott/vizezett tepsiben sütni, és félidőben lapáttal megforgatni. Így
egészségesebb is.
Csicseri gombóckák
30 dkg borsót puhára főzünk sós
vízben. Levétől leszűrve megdaráljuk. Ízesítjük 1 nagy fej apróra vágott
hagymával, zúzott fokhagymával, aprított petrezselyem zölddel, sóval, borssal,
őrölt korianderrel. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható massza
legyen. Jól összegyúrjuk, majd hűtőben fél órát pihentetjük. Vízbe mártott
kézzel kicsi gombócokat formálunk. Bő, forró olajban hirtelen kisütjük.
Szalvétára szedve a zsiradékot leitatjuk. Párolt vagy friss zöldségekkel,
mártásokkal kínáljuk.
Hidegen és melegen is kitűnő.
Csicseriborsó-hab
Hozzávalók: 400 gr főtt
csicseriborsó, 0,5 pohár citromlé, 4 gerezd fokhagyma, 1 cs. petrezselyem, 4
ek. olívaolaj, 50 ml víz, néhány késhegynyi szegfűbors, só, bors.
20-30 mp-ig keverni.
Csicseriborsó joghurttal
Hozzávalók: 30 dkg csicseriborsó,
4 dl joghurt, 1 kiskanálnyi csípős őrölt paprika, 1 kiskanál őrölt feketebors,
só
A csicseriborsót puhára főzzük,
majd egy kicsit megszárítjuk és összezúzzuk. Keverjük össze fűszerekkel, a
sóval és a joghurttal.
Csicseriborsós fánk
Hozzávalók: 1 csésze finomliszt,
1 cs. víz, 1 tk só, 2 cs. főtt csicseriborsó, 1 gerezd préselt fokhagyma, olaj
a sütéshez.
A lisztet keverjük el annyi vízzel,
hogy közepesen sűrű tésztát kapjunk. Adjuk hozzá a sót, a borsót. Kanalanként
tegyük forró olajba, süssük aranybarnára. Itassuk le róla a felesleges olajat.
(Babbal, borsóval, lencsével is
készíthetjük.)
Csicseriborsó köret
Hozzávalók: 1 cs. csicseriborsó,
amit 1 éjszakán át, áztattunk 3 cs. vízben, 4 cs. víz, 1 ek. szezám- vagy
kukoricaolaj, 1 kk. só, 1 gerezd fokhagyma.
Szűrjük le a csicserit. Az
áztatóvizet egészítsük ki 4 csészényire, öntsük rá a borsóra.
Vastag falú edényben forraljuk
fel nagy lángon. Vegyük a lángot takarékra, és fedő alatt főzzük 2 óráig.
(Kuktában csak 3 cs. vízzel, 45 perc alatt megfő.) Szűrjük le. Egy vastag aljú
edényt kenjünk ki olajjal. Pirítsuk benne 2-3 percig a borsót.
Sózzuk meg, tegyük hozzá a
szétnyomott fokhagymát.
Csicseri borsó leves
Hozzávalók: 40 dkg csicseri
borsó, 2 sárgarépa, 2 gyökér, 1 fél zeller gumó,1 kis fej vöröshagyma, kis
darab füstölt kolbász (csak az íze miatt ),só,1/2 dl olaj, 1 evőkanál liszt,1
csokor petrezselyem zöld, kevés pirospaprika,1 tojással 4 kanál liszttel
készült csipetke, tejföl a tálaláshoz.
A borsót előző este beáztatjuk,
másnap a levet leöntjük,3 l friss vízzel
feltöltve tesszük a tűzre. Adunk hozzá egy kevés füstölt kolbászt, csak az íze
miatt. Sárgarépát, gyökeret, zellert, vöröshagymát, kisebb darabokba vágva. A
füstölt kolbásztól függően sózzuk.
Minden hozzávalót puhára főzzük.
Kevés olajon 1 kanál liszttel rántást készítünk, amibe aprított petrezselyem
levelet teszünk. Piros paprikával meghintjük és hideg vízzel felengedve, a kész
leveshez öntjük. 1 tojásból készült csipetkét főzünk bele. Tejföllel
meglocsolva tálaljuk.
Csicseribogyó-leves petrezselymes joghurttal
Hozzávalók 4-6 személyre: 15 dkg
zellergumó, 1 cukkini, diónyi friss gyömbér, 20 dkg paradicsom, 20 dkg zöldbab,
2-2 dl natúr joghurt és tejföl, 1 csokor petrezselyem, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg
vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma. 3 evőkanál olaj, 1 doboz főtt csicseriborsó
850 g, 1 evőkanál curry vagy fél evőkanál currykrém, 1,2 liter zöldségleves,
só, fekete bors, kevés sambal oelek, 4
evőkanál citromlé
Elkészítési idő kb. 40 perc
Összekeverjük a joghurtot és a
tejfölt. A petrezselymet megmossuk, finomra vágjuk, és hozzákeverjük.
A sárgarépát és a zellert
meghámozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A cukkinit felszeleteljük, és félbevágjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk, a fokhagymát és a gyömbért apró
kockákra vágjuk. A babot megmossuk, megtisztítjuk, félbevágjuk. A
csicseriborsót lecsepegtetjük.
A wokot felforrósítjuk,
beleöntjük az olajat. A babot, a sárgarépát, a zellert, a vöröshagymát, a
fokhagymát és a gyömbért állandó keverés mellett kb. 3 percig sütjük benne. A
csicseriborsót a cukkínivel együtt, a zöldségekhez keverjük. Hozzáadjuk a
curryt, és lepirítjuk. Felengedjük a zöldséglevessel, felforraljuk, sózzuk,
borsozzuk. A levest lefedve, lassú tűzön 5-10 percig főzzük.
A paradicsomot megmossuk, és
negyedeljük, majd a levesbe tesszük, és még 1-2 percig pároljuk benne. A levest
kevés sambal oelekkel és citromlével ízesítjük. Petrezselymes joghurttal
tálaljuk.
TIPP: A sárgarépa és a
vöröshagyma helyett használjunk cukorsárgarépát, a zöldségleves egyharmadát
pedig kókusztejjel helyettesítsük.
Csicseriborsó-masala
Hozzávalók: 70 dkg főtt
csicseriborsó, 40 dkg konzerv hámozott paradicsom kockákra vágva, a levével együtt,
1 nagy hagyma finomra vágva, 4 gerezd zúzott fokhagyma, diónyi frissen reszelt
gyömbér, 3 evőkanál vaj, 1 evőkanál őrölt koriander, 2 teáskanál köménymag,
késhegynyi cayenne-i bors. 1 teáskanál kurkuma, 2 teáskanál őrölt kömény, 1
teáskanál citromlé, 2 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál garam masala, fél
teáskanál só, 1 friss zöld chili apróra vágva.
Elkészítés: Egy serpenyőben a
vajon puhára pároljuk a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért. Hozzáadjuk a
fűszereket, és lassú tűzön, állandóan kevergetve 1-2 percig pirítjuk.
Beletesszük a csicseriborsót és a konzerv paradicsomot a levével együtt, és 30
percig közepes hőmérsékleten főzzük. Beleszórjuk a garam masalát, a sót és a
chilit, jól összekeverjük, és forrón tálaljuk.
Csicseri borsó püré
Hozzávalók: 15 dkg csicseriborsó,
1 nagy citrom, 3 evőkanál szezámmártás, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál
olívaolaj.
A borsót előző este beáztatjuk,
majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Levétől leszűrjük és ledaráljuk.
Ízesítjük citromlével, szezámmártással, péppé zúzott fokhagymával. Jól
összekeverjük, majd a tetejét meglocsoljuk olívával. Hűtőszekrénybe tesszük
lefedve, míg az ízek összeérnek. Barna kenyérből készült pirítóssal, olíva
bogyóval kínáljuk.
Fogyaszthatjuk önmagában is vagy
grillezett húsok mellé.
Csicseriborsó-püré serranói sonkával
Hozzávalók: 1 csomó friss menta,
1-2 friss fokhagymagerezd, 500 g csicseriborsó (konzerv), só, fekete bors, 2
evőkanál 20% zsírtartalmú tejföl, 4-8 szelet serranói sonka (kb. 100-200 g)
Előkészítés: 10 perc
Főzés: nincs
A borsót magunk is megfőzhetjük:
200 g szárított csicseriborsót 3/4 1 vízben egy éjszakára beáztatunk. Másnap
egy babérlevéllel 15 percig kuktában főzzük.
A mentát megmossuk, leveleit
leszedjük. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk. A csicseriborsó levét leöntjük.
A csicseriborsót, a mentalevelek nagy részét és a fokhagymagerezdeket
pürésítjük. Utána sóval és borssal ízesítjük, majd a 20% zsírtartalmú tejföllel
elkeverjük. A pürét serranói sonkával és a maradék mentalevelekkel díszítve
szolgáljuk fel.
Csicseriborsós egytál
Hozzávalók 4 személyre: 25
dkg csicseriborsó, 20 dkg húsos füstölt szalonna, 2 szál (kb. 35 dkg)
sárgarépa, 2 szál póréhagyma, 1 karalábé, 1,5 l húsleves vagy zöldség erőleves
(kockából is készülhet), 1 csokor metélőhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só,
bors, köménymag, pirospaprika
Elkészítés: A
csicseriborsót egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap lecsöpögtetjük, majd
felöntjük a levessel, és közepes lángon 40 percig főzzük. Közben megtisztítjuk
a zöldségeket. Az apró kockákra vágott húsos füstölt szalonnát lábosba tesszük,
és zsírját kiolvasztjuk. A szalonnapörcöt kivesszük és félretesszük. A
visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk az apróra felkockázott vöröshagymát,
majd hozzáadjuk a vastagabb karikákra vágott póréhagymát. Mellétesszük a
feldarabolt karalábét és a felkarikázott sárgarépát is. Sóval, borssal,
pirospaprikával és köménymaggal tetszés szerint ízesítjük. Felöntjük a csicseriborsós
levessel, és további kb. 30 percig főzzük. Végül hozzáadjuk a félretett
szalonnapörcöt. Frissen összevágott petrezselyemzölddel és metélőhagymával
meghintve tálaljuk.
Elkészítési idő kb. 1 1/4
óra.
Csicseriborsó-saláta
Hozzávalók: Szárazon 6 dkg metélt
2-3 cm-es darabokra törve, 1,5 tk. só, 1 közepes sárgarépa fél karikákra vágva,
0,5 tk. nagyon apróra vágott hagyma, 2 ek. olíva- vagy kukoricaolaj, néhány
csepp narancslé, 1 közepes, de vékonyabb uborka szeletelve, 2 csésze főtt
csicseriborsó.
Sós vízben 3-4 percig főzzük a
metéltet, öblítsük le hideg vízzel, hagyjuk kihűlni. Forraljunk fel sós vizet,
tegyük bele a répát, ismételt forrás után főzzük néhány percig, szűrjük le. A
hagymát tegyük az olajba, adjuk hozzá a narancslevet, 1 tk.-nyi sót, majd
hagyjuk 10 percig állni. Keverjünk össze mindent. Tálalhatjuk.
Csicseriborsó-saláta szárazbabbal (Argentína)
Hozzávalók: 1 csésze főtt
csicseriborsó, 2 cs. fehér főtt bab, 1 cs. főtt kukorica, 3 gerezd aprított
fokhagyma, 3 szem apróra vágott mogyoróhagyma, 2 ek. borecet, 4 ek. salátaolaj,
só, őrölt bors, 1 mk. bazsalikom, 1 tk. szurokfű, 1 tk. apróra vágott
petrezselyem.
Keverjük össze a hozzávalókat.
Sültek mellé kínáljuk.
Csicseriborsós cukkini
Hozzávalók: 30 dkg cukkini apró
kockákra vágva, 1 evőkanál ghí vagy olaj, 1 kávéskanál ördöggyökérpor, 1
kávéskanál fekete mustármag, 20 dkg konzerv csicseriborsó, 1 kis doboz
hámozott, durvára aprított konzerv paradicsom, 1 kávéskanál cayenne-i bors, fél
kávéskanál őrölt kurkuma, fél kávéskanál őrölt koriander, 1 kávéskanál garam
masala, csipetnyi só.
Elkészítése: Egy serpenyőben
felforrósítjuk a zsiradékot, és 1 percig pirítjuk benne az ördöggyökeret és a
mustármagot. Hozzáadjuk a cukkínikockákat, és néhány percig együtt sütjük.
Beletesszük a csicseriborsót, a paradicsomot, a fűszereket és a sót. Jól összekeverjük,
és 10 perc alatt puhára főzzük, a leve párologjon el.
Csicseriborsós pogácsa
Hozzávalók 6 személyre: 200
g csicseriborsó, 500 g liszt, 30 g élesztő, 1 ek. cukor, olaj, só, őrölt bors
A borsót egy éjszakán át
langyos vízben áztatjuk, majd leöntjük róla a fölösleges vizet és megfőzzük. A
liszt-halom közepébe morzsoljuk az élesztőt, majd teljesen feloldjuk úgy, hogy
lassan, szinte csepegtetve ráöntünk 2,5 dl langyos vizet. Közben a másik
kezünkkel folyamatosan gyúrjuk a masszát. Hozzáadjuk a cukrot, sót, 4 ek.
olajat és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, megkenjük olajjal, és tepsibe
helyezzük és letakarjuk. 15 percig hagyjuk kelni, majd sárgabaracknyi adagokra
osztjuk, melyeket kis tallérokká lapítunk szét kezünkkel. Visszatesszük a
korongokat a tepsibe, elosztjuk rajtuk a csicseriborsókat, kissé bele is
nyomkodjuk őket a tésztába. Majd megkenjük 4 ek. olaj, 1 ek. víz és fél kk. só
keverékével, végül megszórjuk őrölt borssal. 30 percig hagyjuk kelni.
Előmelegített sütőben 200 °C-on sütjük 20 percig. Melegen tálaljuk!
Csicseriborsós spenót
Megfőzünk 1/4 kg csicseriborsót.
1 fej összevágott hagymát alacsony hőfokon 1 ek olívaolajon puhára párolunk, de
nem pirítjuk meg. Hozzáadunk 3-4 meghámozott és összevágott paradicsomot, és
együtt pároljuk. Nagy serpenyőben felforrósítunk 1ek olívaolajat, belekeverünk
egy jókora csipet pirospaprikát, majd fél kiló spenótot. Lefedve alacsony
lángon addig pároljuk, míg összeesik. A hagymás paradicsomot a spenóthoz, majd
a borsóhoz keverjük. 2 ek olajon megpirítunk 1 szelet fehér kenyeret, amelyet 1
gerezd fokhagymával elturmixolunk. Ezt is a borsóhoz keverjük. Hozzáöntünk 1,5
dl vizet, lefedjük, és lassú tűzön 20-30 percig főzzük, pótolva a vizet, ha
kell.
Csicseriborsós zöldség
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg
csicseriborsó (lehet konzerv is), 3 dl víz, 20 dkg újhagyma, 2 zöld húsú
paprika, 40 dkg paradicsom, 1 dl tejföl, 1 ek olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1
rozmaring ágacska, vagy 0,5 kk szárított, őrölt rozmaring. 1 csomó bazsalikom
vagy 2 kk szárított, őrölt bazsalikom, fehér bors, Cayenne-i bors (chili) vagy
erős pirospaprika, só
Elkészítés: Ha száraz
csicseriborsót használ, mossa át alaposan, majd a főzés előtt 6 órára lefedve
áztassa be a megadott mennyiségű vízbe. Tegye hozzá az apróra vágott fokhagymát
és a rozmaringágat, sózza és főzze alacsony hőfokon 1,5 órán keresztül. Ezután
a rozmaringágat dobja el.
Tisztítsa meg a zöldségeket, az
újhagymát a zöld részével együtt vágja centis darabokra, a paprikát csíkokra, a
paradicsomot kockákra. Az olajat forrósítsa fel serpenyőben, és a hagymát és a
paprikát pirítsa meg benne. Adja hozzá a paradicsomot és a csicseriborsót.
Sóval, borssal, chilivel, bazsalikommal ízesítse.
Ha konzerv borsót használ, akkor
nem kell előfőzni, a paprika és a hagyma megpirulta után a paradicsommal együtt,
tegye, a lecsöpögtetett borsót a többi zöldséghez, majd folytassa a fentiek
szerint.
Tejföllel meglocsolva tálalja.
Csicseriborsó-tál
Hozzávalók: 20 dkg megtisztított,
megmosott csicseriborsó, mogyorónyi friss gyömbér lereszelve, 1 nagy burgonya 4
centis kockákra vágva, 1 teáskanál őrölt kömény, fél teáskanál kurkuma, fél
teáskanál őrölt chili (elhagyható), 1-2 friss chili kimagozva és apróra vágva,
3 dkg vaj, 1 nagy hagyma finomra vágva, 1 teáskanál só, fél teáskanál garam
masala, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál szárított menta.
Elkészítés: A csicseriborsót egy
éjszakára bő vízbe áztatjuk. Közben néhányszor megkeverjük, végül jól
lecsepegtetjük. Nagyobb lábosba tesszük, felöntjük 8 dl vízzel, felforraljuk,
lefedjük, és kb. másfél óra alatt puhára főzzük. Hozzáadjuk a burgonyát, a
köményt, a kurkumát, az őrölt és a friss chilit, valamint a mentát. Ismét
lefedjük, és 15-20 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Közben egy
serpenyőben felforrósítjuk a vajat, és megpirítjuk rajta a hagymát, majd a sóval
és a garam masalával együtt a csicseriborsóhoz keverjük. Lehúzzuk a tűzről, és
a citromlével ízesítjük. Azonnal tálaljuk.
Csicseripüré párolt zöldségekkel
Hozzávalók: 50 dkg csicseriborsó,
40 dkg sárgarépa, 2 szál póréhagyma, 2 karalábé, 4 dkg tökmag, 10 dkg vaj, 1
teáskanál méz, só
A csicseriborsót egy éjszakán át
2 liter hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatóvízben feltesszük főni, a
keletkező habot leszedjük. Kb. 2 órán át, főzzük, mielőtt teljesen megpuhulna,
megsózzuk. Egy merőkanálnyi csicseriborsót kiveszünk és félretesszük, a többit
nagyjából leszűrve húsdarálón áthajtjuk, vagy 2 dl főzővízzel együtt
összeturmixoljuk. Belekeverünk 6 dkg vajat. A maradék, megforrósított vajon
megpároljuk a megtisztított, 6-8 centis darabokra vágott pórét, az ugyanekkora
darabokra vágott és hosszában elfelezett sárgarépát és a hasábokra vágott
karalábét. Sóval és mézzel ízesítjük, kevés vízzel felöntjük, és fedő alatt
megpároljuk.
A párolt zöldségeket tálra
rendezzük, melléhalmozzuk a csicseripürét, majd megszórjuk a félretett, főtt
csicseriborsóval és a tökmaggal.
Csirke fűszeres csicseriborsóval
Hozzávalók: 8 kisebb
csirkehúsdarab (például szárny vagy alsócomb), 3 evőkanál olaj, 1 nagy hagyma
finomra vágva, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1-2 friss, zöld chilipaprika, kimagozva
és felaprítva vagy helyette 1-2 kiskanál chilipaprikakrém, 2 kiskanál őrölt
kömény, 2 kiskanál őrölt koriander, 1 kiskanál garam masala, 1 kiskanál őrölt
kurkuma, 45 dkg darabolt konzerv paradicsom, 1,5 dl víz. 1 evőkanál apróra
vágott friss menta, 50 dkg konzerv csicseriborsó Iecsepegtetve, só, 1 evőkanál
apróra vágott friss koriander, natúr joghurt a tálaláshoz (elhagyható).
Elkészítése: Egy mély serpenyőben
felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk benne a csirkedarabokat. A csirkehúst
kiszedjük, és beletesszük az olajba a hagymát, a fokhagymát, a chilipaprikát és
a fűszereket, és gyakran kevergetve 2 percig sütjük. Hozzáadjuk a paradicsomot,
a vizet, a mentát és a csicseriborsót. Alaposan megkeverjük, visszatesszük a
csirkedarabokat, megsózzuk, majd lefedve, lassú tűzön körülbelül 20 percig
főzzük, amíg a csirkehús teljesen átfő és megpuhul. Megszórjuk a
korianderrel, és forrón tálaljuk. Ízlés
szerint joghurtot kínálunk hozzá.
Ézsau vöröslencse-szósza
Hozzávalók: 100 g hántolt
vörös lencse, 1 evőkanál olívaolaj vagy főzőolaj, 1 fej hagyma felaprítva, 2
összezúzott fokhagymagerezd, 1 maréknyi áztatott csicseriborsó, 1 teáskanálnyi
darált fűszer, (koriander, fahéj, kömény), 1 piciny szál sáfrány, ½ l víz.
Elkészítés: A hagymát
lassan üvegesre dinszteljük, a fokhagymát és a fűszerkeveréket hozzáadjuk és
átforrósítjuk, beleöntjük a lencsét és a csicseriborsót, és ugyancsak átforrósítjuk,
kevergetjük, vízzel megöntözzük, felfőzzük, lassú tűzön fél óráig pároljuk, ha
szükséges, vizet öntünk alá.
Ez a főzelékféle, nem kell,
hogy túl híg legyen. A lencseszemek egészen szétesnek, és egy világosbarna
kásafélévé válik az egész. Ez a főzelék bármilyen étkezéshez jó kiegészítés,
fogyasztható lángossal is.
Falafel
Hozzávalók: 25 dkg szójabab, vagy csicseriborsó, 4-5
gerezd fokhagyma, késhegynyi sütőpor, 1 mk fűszersó, só, olaj
A hüvelyest bő vízben puhára
főzöm, majd leszűröm. Ledarálom, majd elkeverem a zúzott fokhagymával, a
sütőporral, sóval és a fűszersóval, 2-3 ek olajjal. Nedves kézzel diónyi
gombócokat formálok belőle. Forró olajban szép pirosasbarnára sütöm, majd
lecsepegtetem. Hidegen, vagy melegen egyaránt fogyasztható.
Falafel pitában
Hozzávalók (4 személyre):
A pitához (zsebes kenyér): 80 dkg
liszt, 2 dkg élesztő, só, 2 bögre langyos víz, 1 púpozott teáskanál cukor.
A falafelhez: 1 teáskanál
sütőpor, 1/2 teáskanál majoránna, csipetnyi bors, csipetnyi Cayanne bors, só,
olaj a sütéshez, 30 dkg hántolt csicseriborsó.
A csípős mártáshoz: 5 érett
paradicsom, 1 teáskanálnyi csípős Piros Arany, citromlé, 6 evőkanál olívaolaj,
só, 50 dkg paradicsompaprika.
Futtassuk fel az élesztőt
cukorral és kevés langyos vízzel. Mély tálba öntsük bele a lisztet, élesztőt,
sót, majd addig dagasszuk, míg jól felhólyagosodik. Hagyjuk pihenni 1-2 órán
át, majd gyúrjuk át. Formázzunk 15-16 cipócskát, majd azokat lángos formájúra
alakítva pihentessük félórányit. Előmelegített sütőben süssük ki. Ha megsült a
pite, vágjunk rá zsebet, amelybe a falafel és a csípős mártás kerül. A falafel
elkészítéséhez főzzük egészen puhára a csicseriborsót, majd daráljuk le.
Fűszerezzük a fent fel-sorolt fűszerekkel, adjunk hozzá 1-2 evőkanál
olívaolajat, majd vizes kézzel formázzunk aprócska gombócokat belőle. Forró
olajban süssük pirosra, majd töltsük meg vele a piták zsebeit. Tehetünk közé salátát
és különféle mártásokat. A csípős mártás elkészítési módja: turmixgépben
pépesítsük a héjuktól letisztított paradicsomokat, majd adjuk hozzá, a
kicsumázott paprikákat, később pedig a csípős Piros Aranyat, olajat, sót és
citromlevet.
Fehérbab és csicseriborsó dál
Hozzávalók: 1 csésze fehér bab, 1
csésze csicseriborsó, 3 bögre víz, 1 teáskanál kurkuma, 1 mokkáskanál
vöröscsili por (őrölt erős paprika), 1 mokkáskanál feketebors, só, 1 teáskanál
feketekömény mag, 1 kis hagyma, 1 teáskanál összevágott gyömbér, 5 evőkanál
margarin
Válogassuk át, mossuk meg,
áztassuk be a babot és a csicseriborsót egy éjszakán át. Forraljunk vizet,
adjuk hozzá a beáztatott dálokat, a kurkumát, sót, az őrölt vöröscsilit, és
lassú tűzön főzzük, míg megpuhul, és jól elkeveredik.
Margarinban süssük világosbarnára
az összevágott hagymát és a gyömbért, adjuk hozzá a köménymagokat, a borsot és
kevergessük 1 percig, majd az egészet öntsük a dálra. Melegen tálaljuk ebédre
vagy vacsorára.
Joghurtos csicseri borsó saláta
A beáztatott borsót puhára
főzzük, sós vízben. Leszűrjük és kihűtjük. A petrezselyem zöldet és a
snidlinget apróra vágjuk. A joghurtba keverünk sót, borsot, kevés mustárt.
Ráöntjük a csicseriborsóra és
átforgatjuk vele.
Friss kenyérrel kitűnő vacsora.
Madridi
húsos egytál
Hozzávalók 4 személyre: 1 füstölt csülök, 10 dkg
dagadó, 1 véres hurka, 1 pár debreceni, 1 szál grillkolbász, 1 velős csont, 30
dkg csicseriborsó, 40 dkg burgonya, 1 szál sárgarépa, 1 db csípős
fűszerpaprika, só, bors.
A húsgombóchoz: 20 dkg darált marhahús, 2 dkg
szalonna, 1 tojás, 1 szelet kenyér, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 csokor
petrezselyem.
A csülköt a dagadóval és a velős csonttal 2 liter
vízben feltesszük főni. Sóval és szemes borssal ízesítjük. Ha megfőtt, a
húsokat kivesszük és félretesszük. A visszamaradt lébe beletesszük az
előzetesen egy éjszakára beáztatott csicseriborsót. Egy órát főzzük, majd
hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a felkarikázott sárgarépát, a hurkát, a
debrecenit és a grillkolbászt. A darált húst összegyúrjuk a kockára vágott szalonnával,
a beáztatott, kinyomkodott kenyérrel, a tojással és a fűszerekkel. A masszából
gombócokat formálunk, és a lébe tesszük, a csípős fűszerpaprikával együtt.
Készre főzzük, visszatesszük a feldarabolt dagadót és csülköt, majd
összemelegítjük.
Madridi leves (8-10
személyre)
Hozzávalók: 40 dkg csicseriborsó, negyed tyúk, 25 dkg kolbász, 1
kis füstölt sertéscsülök, 1 kis borjúcsülök, 50 dkg sárgarépa, 1 kg burgonya, 1
kis fej kelkáposzta, 1 zellergumó, 15 dkg cérnametélt (száraz tészta), 6 gerezd
fokhagyma, 2 púpozott evőkanál só, 1 teáskanál törött bors, 1 teáskanál sáfrányos
szeklice.
Nagy fazékban bő három liter vizet felforralunk. Egyenként, hogy a
forrás ne szűnjön meg, beleengedjük a tyúkdarabot, a kolbászt, a füstölt
csülköt és a borjúcsülköt, majd a megmosott és lecsurgatott csicseriborsót.
Megsózzuk, beleszórjuk a fűszereket, valamint a tisztított fokhagymagerezdeket.
Lefedve, csendes forralással puhára főzzük. Leszűrjük, a húsokat kicsontozzuk
és nagyobb darabokra vágva félretesszük. A visszamaradt lébe belerakjuk a
feldarabolt sárgarépát, a zellert, a burgonyát és a kelkáposztát. Ha puhára
főtt, a burgonya felét kivesszük, kevés levessel pépesre turmixoljuk és visszaöntjük.
Közben a cérnametéltet sós vízben megfőzzük. A leves tálalása a következőképpen
történik: csészében a leves a zöldségekkel és a főtt cérnametélttel, mellette
külön tálon a feldarabolt húsok. (Csicseriborsó helyett babbal is készíthető.)
Marokkói kuszkusz, párolt csirkével
Hozzávalók: 1 kg csirke 4 felé
vágva, 1 vörös-, 2 szál újhagyma felaprítva, 4 felé vágva 1 sárgarépa, 1
paszternák, 1 csésze félig főtt fekete szárazbab, 1 cs. félig főtt
csicseriborsó, 2 ek. olaj, 0,5 kg kuszkusz*. 2 ek. vaj, késhegynyi porrá zúzott
kurkuma, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, bors, só. 1 ek. nagyon csípős
pirospaprika, késhegynyi cayenne-i bors.
Tegyük a hagymát, répákat, babot,
borsót, csirkét, olajat egy 8 l-es (cserép) fazékba annyi vízzel, hogy ellepje.
Lassú tűzön, lefedve pároljuk kb. 40-50 percig. Szórjunk egy kis vizet a
kuszkuszra, közben morzsoljuk az ujjaink között, hogy ne legyen csomós. Tegyük
akkora fémszitába, hogy megálljon a fazék tetején, vagy egy kissé belecsússzon.
Pároljuk 25 percig. Vegyük le a fazékról a szitát, adjuk a csirkéhez a
kurkumát, petrezselymet, sót. Keverjük össze a kuszkuszt a vajjal, tegyük
vissza a fazékra és pároljuk még 25 percig. Villával néhányszor keverjük meg,
nyomjuk szét a csomókat. Öntsük nagy fatálba. Ízlés szerint még keverhetünk
bele olvasztott vajat. Vegyünk ki a fazékból 1 dl levet, keverjük össze a
pirospaprikával, cayenne-i borssal. Tegyük a csirkét a kuszkusz tetejére,
öntsük rá a paprikás lé felét, a zöldségre pedig a másik felét.
·
A kuszkusz itthon búzadarával, nagyon-nagyon
apró tarhonyával helyettesíthető.
Marokkói lepény
Hozzávalók: 1 kg liszt, (lehet
sima vagy teljes őrlésű is), 2 csomag szárított élesztő, 1 kis kanál só, 1 kis
kanál cukor, kb. 6 dl langyos víz, 20 dkg főtt csicseri borsó, őrölt koriander,
őrölt bors.(bármi más fűszer)
Elkészítés: a hozzávalókat a
csicseri borsó és a fűszerek kivételével összegyúrjuk. Lisztezett deszkára
borítva ellapogatjuk és hozzáadjuk az összetört csicsókát, újra összegyúrjuk,
míg kemény, sima tésztát nem kapunk. Rúddá formázzuk, majd 2 ujjnyi szeletekre
vágjuk. 10 db lesz. Egyenként sodrófával vékony, kerek lepényekké nyújtjuk,
közben jól lisztezzük, könnyebb vele dolgozni. Nagyon forró sütőben, 240 C,
grillrácson 10- 15 perc alatt világosra sütjük. Sütés közben egyszer
megfordítjuk. Szépen felfúvódnak, és így közé lehet tölteni bármit. Csak
frissen jó, mert később recsegősre szárad, de krémlevesekbe betétnek így is
nagyon finom.
"Méhész" katalán leves
Hozzávalók: 0,5 kg csicseriborsó
(feles sárga- vagy zöldborsó is jó, amit előző este kiválogattunk és
beáztattunk), 2 db füstölt sertésfül, 20 dkg füstölt parasztsonka, 2 db kisebb
csirkecomb, 4 db Morcillas (a mi Debreceninkhez hasonló), 1 db közepes
petrezselyemgyökér, 4 db közepes sárgarépa, zeller, ízlés szerint, 20 dkg
zöldbab, 25-30 dkg burgonya, só, bors, sáfrány
A sonkát kockákra, a sertésfület
csíkokra, a csirkecombokat kétfelé, a kolbászokat karikákra vágjuk. A burgonyát
meghámozzuk, kockázzuk. A gyökeret, sárgarépát, zellert, zöldbabot tisztítás
után felaprítjuk. Egy nagyobb edényben 1,5 l vízben a zöldbab, kolbász és
burgonya kivételével, kellőképpen ízesítve mindent felteszünk főni. H a borsó
megfőtt, hozzáadjuk a többi anyagot is, majd készre főzzük.
Elkészítési idő: 2-3 óra Egy
adag: 2900 kJ/690 kcal
Ajánlott ital: Egri kékfrankos.
Paradicsomos gombaleves csicseriborsóval és árpával
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 2-3 db
paradicsom, 10 dkg árpa, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyem,
bazsalikom, olaj, barnacukor, koriander, bors, kömény
Feltesszük főni a csicseriborsót.
Forrázás után a paradicsomnak lehúzzuk a héját. A finomra vágott vöröshagymán
megpirítjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot és összeturmixoljuk. Külön
megpirítjuk a gombát, a petrezselymet, bazsalikomot, a barnacukrot és a
fűszereket. Hozzáadjuk a paradicsomot, felöntjük a félkemény csicseriborsót levével
együtt és az árpát is beleszórjuk. 20-25 percig főzzük.
Puchero (nemzeti eledel) (Argentína)
Hozzávalók: 1 kg levesnek való
marhahús nagy darabokra vágva, 1- 1 kg 4 felé vágott csirke és borjúláb, 6
vastag szelet májas hurka, 20 dkg szalonna vagy sonka, só, 2 gerezd fokhagyma,
1 csésze 8 órán át, áztatott csicseriborsó. 3 közepes darabokra vágott
sárgarépa, 1 nagy 4 felé vágott hagyma, 1 vastag szelet káposzta, 4 kis
kukoricacső, 4 vastag szeletekre vágott édesburgonya vagy burgonya, 1
paradicsom, törött bors.
Tegyük nagy fazékba a marhahúst,
borjúlábat, sót, öntsünk rá annyi vizet, hogy lepje el. Lassú tűzön főzzük. Ha
felforr, habozzuk le, tegyük hozzá a fokhagymát, pároljuk 1 órát.
Tegyük bele a hagymát, répát,
káposztát, kukoricát, szalonnát, csirkét és főzzük újabb 1 órán át. Most
következik a paradicsom, burgonya, bors, hurka és pároljuk 30 percig.
Ha közben valamelyik hús
megpuhul, szedjük ki.
Tálaláskor öntsük a levest
melegített tálba, a húsokat és a zöldségeket tegyük külön mély tálakba.
Salamon király csicseriborsó labdácskái *
Hozzávalók: 300 g csicseriborsó,
0,75 l víz, 1 szikkadt zsemle, 1 ek. búzadara, 1 citrom leve, 2 tk. finomra
vágott fokhagyma, 2 ek. finomra vágott petrezselyem, 1 tk. őrölt édeskömény, 1
tk. só, 0,5 l olaj (ha lehet kukoricacsíra-olaj, mert ennek harmonizál
legjobban az íze).
Áztassuk be a borsót 24 órára.
Törjük össze a borsót mixerben vagy mozsárban. Adjuk hozzá a beáztatott, majd
kifacsart zsemlét, a búzadarát, fokhagymát, fűszereket, citromlevet.
Pihentessük 1 órán át.
Formáljunk belőle 2-3 cm-es
labdácskákat - vizes kézzel addig gömbölygessük, míg elválik a kéztől. Hagyjuk
szikkadni 1 órányit.
Forró olajban süssük
aranybarnára. Itassuk le a felesleges olajat.
A labdácskák kiváló bor-,
sörkorcsolyák, de előételnek, uzsonnának is tálalható. Az egész Közel-Keleten
szívesen és gyakran fogyasztják, felefel néven ismerik.
(Finom, én a Kronen
kukoricaolajban sütöttem.)
Saláta hüvelyesekből
30 dkg szárazbabot, lencsét,
sárgaborsót, szójababot vagy csicseriborsót áztassunk 1 éjszakán át, majd
ételízesítővel főzzünk puhára annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Amikor
megpuhult, megsózzuk kicsit, belekeverünk 1 nagy paradicsompürét vagy 5-6
felszeletelt nyers paradicsomot, kevés fehér borsot, 1 kk borsikafüvet,
bazsalikomot, 1 ek citromlevet, sót és cukrot. Közben lereszelünk 2 nagy
sárgarépát és 2 közepes hagymát, hozzákeverjük a kihűlt salátaalaphoz.
Sólet csicseriborsóval
Hozzávalók: 30 dkg csicseriborsó,
2 hagyma, 1 csésze gersli, 2 szál sárgarépa, 4-5 közepes burgonya, l kg kockára
vágott marhahús, só, bors, 2 gerezd foghagyma, 3 evőkanál olaj.
A hagymát szálasra vágjuk, az
olajban sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a húst, megforgatjuk benne, majd
belerakjuk a borsót, a gerslit, a kockára vágott burgonyát, a karikára
szeletelt répát, a foghagymát, sózzuk, borsozzuk, és bő vízzel felöntjük. Több
órán át, főzzük a sütőben.
Szárazbab csicseriborsóval és chorizóval (Kuba)
Hozzávalók: 2 csésze száraz bab,
1 csésze csicseriborsó (mindkettőt 8 órán át, áztatjuk főzés előtt), 2 ek.
disznózsír, 1 felaprított hagyma, fél zöldpaprika, 20 dkg spanyol chorizo
(pirospaprikás száraz kolbász), 1 csipet szurokfű, só.
Külön-külön fazékban főzzük meg
félig a babot, borsót.
Tegyük a zsírt, hagymát,
fokhagymát, zöldpaprikát, kolbászt serpenyőbe, pirítsuk, míg a hagyma üveges
lesz. Öntsük össze a borsóval, babbal, tegyük hozzá a sót, szurokfüvet. Lassú
tűzön, lefedve főzzük meg, annyi víz maradjon rajta, amennyi éppen hogy befedi.
Forrón, rizzsel tálaljuk.
Tányérhús á la Espana (Cocido)
100 gramm csicseriborsót egy
éjszakára beáztatunk. 500 gramm marhahúst felkockázunk, és ugyanennyi
marhacsonttal együtt fazékba rakjuk. Hozzáadunk 250 gramm csirkehúst és
felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Amikor forrni kezd, a habját leszedjük
és beletesszük a leszűrt csicseriborsót. Lassú tűzön 1 órát főzzük, ekkor
hozzáadunk 3 szál felszeletelt répát, 2-3 póréhagymát, majd további 1 órán át,
gyöngyöztetjük. Időközben az elpárolgott vizet pótolni kell. Sóval, borssal és
sáfránnyal ízesítjük, ismét összeforraljuk. Tálalás előtt leszűrjük - a levét
betéttel levesként, a főtt húst zöldségekkel egytálételként kínáljuk.
Tört búza hússal (Libanon)
Hozzávalók: 30 dkg tört búza, 20
dkg főtt hús (marha- vagy bárány lábszár), a főtt hús leve, 20 dkg beáztatott
és megfőzött csicseriborsó, 6-7 kicsi főtt hagyma, 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, 1
tk. fahéj, 1 tk. római kömény, só, bors.
Elkészítés: Először tegyünk egy
kevés olajat és vajat a lábosba, azután rakjuk bele a tört búzát. A keveréket
egy kicsit állni hagyjuk, hogy átitassa az olaj és a vaj. Ezután sót, majd
köményt teszünk bele. 1-2 perc elteltével beleöntjük a hús levét, hozzáteszünk
egy kevés húst is. Most jön kb. 10 dkg
csicseriborsó, levével együtt és 3-4 hagyma. Az egészet lassú tűzön főni
hagyjuk.
A mártás elkészítése: Ez alatt
megolvasztjuk a vajat, meghintjük a liszttel és megbarnítjuk. Öntsünk hozzá kb.
2 merőkanál húslevet és adjuk hozzá a fűszereket: a sót, a borsot, a köményt és
a fahéjat. Ezután jön a csicseriborsó másik fele, a maradék hagyma és a hús. A
mártást külön tálaljuk. (Mártás helyett joghurttal is tálalható.)
Tuniszi pörkölt (Mirmiz)
1 kg kockára vágott marhahús, 0,5
dl olívaolaj, 1 apróra vágott nagy hagyma, 2 zöldpaprika felkarikázva, 1 tk.
csípős pirospaprika, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 negyedelt paradicsom, 1 ek.
finomra vágott petrezselyem, só, 20 dkg 8 órán át, ázott csicseriborsó.
A hagymát, paprikát az olajon
pirítsuk üvegesre, majd tegyük bele a többi hozzávalót. Öntsünk hozzá annyi
vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön, lefedve főzzük kb. 1,5 órát.
Ha kész, szedjük ki a húst, és a
többit passzírozzuk át. Tegyük vissza a húst, melegítsük meg.
Forrón tálaljuk.
Vegetáriánus fondü
Hozzávalók: Nyers
csicseriborsó-gombócok, 1 l olaj, különböző fondüszószok, (uborka- joghurt,
joghurt különféle, fűszernövényekkel, házi sajt stb.), saláták, friss
búzakenyér.
A szokásos húskockák
helyett mindenki a csicseriborsó-gombócot sütögeti, és a szokásos salátákkal
fogyasztja, friss kenyérrel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése