DPG Recepttár 232. könyv
Tartalomjegyzék
Cipóban - kenyérben sült csülök, sonka.................................................... 1
Receptek................................................................................................. 3
Cipóban sült csülök 1............................................................................. 3
Cipóban sült csülök 2............................................................................. 3
Cipóban sült csülök 3............................................................................. 3
Cipóban sült csülök 4............................................................................. 3
Cipóban sült sonka (csülök).................................................................... 4
Cipóban sült tarja................................................................................. 4
Cipóban sült vaddisznó comb.................................................................. 4
Kenyérben sült fokhagymás csirkemáj...................................................... 5
Kenyérben sült sertéscsülök.................................................................... 5
Kenyérben sült sonka 1.......................................................................... 5
Kenyérben sült sonka 2.......................................................................... 6
Burgonyás cipóban sült sertéscsülök
Hozzávalók: kb. 1,2 kg főtt
füstölt sertéscsülök, 40 dk liszt, 12 dk főtt áttört burgonya, 2 dk élesztő,
0,5 deci tej, 1,5 - 2 deci tej, 0,5 deci olaj tepsi kikenéséhez: zsír
A megfőtt csülköt kicsontozzuk és
kihűtjük. A lisztet összegyúrjuk a tejben megfuttatott élesztővel, héjában
főtt, még melegen áttört, de már kihűlt burgonyával és csipet sóval.
Beledolgozzuk az olajat is, és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy közepesen
kemény kelt tésztát kapjunk. Langyos helyen 45 -55 perc alatt duplájára
kelesztjük, majd újnyi vastagságura kinyújtjuk. Annyi darabra vágjuk, ahány
darab csülök van.(a csülköt feldarabolhatjuk.) Belecsomagoljuk a tésztába, és
35-40 percnyi pihentetés után zsírozott tepsibe téve 180 Celsius fokon megsütjük.(
a cipó tetejét is lekenhetjük kevés olajjal.)
Készíthetjük úgy is, hogy
kizsírozott kuglófformába tesszük a töltött cipókat, itt pihentetjük, majd
megsütjük. Salátákkal tálaljuk. Finom vendég váró .
Cipóban sült csülök 1.
Hozzávalók: 1 füstölt csülök, 45
dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 15 dkg vaj, 2 tojás, kevés só, csipetnyi
cukor.
Elkészítés: A jól megmosott
füstölt csülköt annyi hideg vízbe tesszük, amannyi bőven ellepi. Takarékláng
fölött puhára főzzük, csontjáról lefejtjük és hagyjuk kihűlni. 45 dkg lisztből,
2 dkg élesztőből, 2 dl tejjel, 15 dkg vajjal, 2 tojással, csipetnyi cukorral
kelt tésztát készítünk. Ha kellőképpen összegyúrtuk, meleg helyen állni
hagyjuk. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, közepén felhalmozzuk a főtt csülköt,
majd szorosan begöngyöljük a tésztába. Tetejét olvasztott vajjal megkenjük, és
közepesen meleg sütőben megsütjük.
Melegen tálaljuk.
Cipóban sült csülök 2.
Hozzávalók: 1 db 80-90 dkg-os
füstölt sertéscsülök, 3 db kemény tojás, 1 tojás sárgája, mustár
A cipótésztához: 1/2 kg liszt, 20
g élesztő, 1 dl tej, 1 kockacukor, só
A füstölt sertéscsülköt langyos
vízben gondosan megmossuk, és bő vízben puhára főzzük, majd még melegen
kicsontozzuk, és a csontok helyére beletesszük a megtisztított kemény tojásokat.
Miközben a csülök fő, kelt tésztát (kenyértésztát) készítünk: a langyos tejben
feloldjuk a kockacukrot, hozzáadjuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy tálban
kidolgozzuk a lisztet az élesztővel - robotgéppel percek alatt dagaszthatunk -,
a tál alját meglisztezzük, cipó alakban beletesszük a tésztát, a tetejét is
meghintjük liszttel, letakarjuk egy konyharuhával, és langyos helyen
megkelesztjük. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kerekre kinyújtjuk, és a közepére
tesszük a kihűlt, levétől alaposan lecsurgatott, tojással töltött csülköt,
melynek tetejét vékonyan megkenjük csípős mustárral, majd ráhajtogatjuk a
tésztát. További fél óráig pihentetjük, aztán előmelegített sütőben pirosra
sütjük. Félidőben megkenjük a tetejét tojássárgájával.
Melegen tálaljuk, de hidegen is
kiváló. Ecetes torma, ecetes savanyúság vagy vegyes zöldsaláta illik hozzá.
Cipóban sült csülök 3.
15 dkg lisztből, 1 főtt, áttört
burgonyából, 1 tojássárgájából, 2 dkg langyos tejben futtatott élesztőből,
sóból, kis tejből kemény tésztát dagasztva 2 órát kelesztjük. A tésztát kb. 1
cm vastagra nyújtva bebundázunk vele egy kb. 50 dkg-os főtt csülköt. Tetejét
tojássárgájával kenve forró sütőben megsütjük. Párolt vagy savanyú káposztát
(amit a sütőben kis zsiradékkal felforrósítunk, vagy kissé megpirítunk)
adhatunk mellé.
Cipóban sült csülök 4.
Hozzávalók: 1 db füstölt csülök.
Tésztához: 350 g liszt, 50 g
burgonya, 20 g élesztő, 1,5 dl tej, csipet kömény, só
A csülköt főzzük meg a húsvéti
sonka főzésénél elfogadott intelmek szerint, majd ha kihűlt, csontozzuk ki, és
esztétikusan 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk fel. Enyhén borsozzuk meg, és hintsük
meg liszttel. Most már elő van készítve a csülökhús. Régi időkben főzés,
csontozás nélkül csomagolták kenyértésztába a csülköt. Igaz, így kissé kemény
maradt a csülök, vagy a sonka, persze csak akkor, ha kemencében nem sütötték
elő. Akárhogy is, mindig remek ajándékul szolgált a komámuramnak. Készítsük el
a kenyértésztát, egy kis csalafintasággal. A fellangyosított lisztben fészket
készítünk. A langyos tejjel elkevert élesztőt a lisztfészekbe öntjük, kis
liszttel lágy kovászt keverünk. Ha a kovász felfut, duplájára dagad, az áttört
főtt burgonyát, köményt, és a lisztre szórt sóval együtt középkeménységű
tésztává gyúrjuk. Hogy mi más ebben a kenyértésztában? Az, hogy víz helyett
tejet tettünk bele, no meg a főtt burgonya és a kömény használata sem
mindennapos. Így azonban még finomabb lesz a cipó. A letakart tésztát, ha
duplájára kelt, lisztezett nyújtódeszkára tesszük, átgyúrjuk. Enyhén
ellapítjuk, és a közepére helyezzük a kockára vágott, fűszerezett, enyhén
lisztes főtt csülökhúst. A tészta széleivel betakarjuk, és cipóvá formáljuk,
virgoljuk. Egy kizsírozott, kilisztezett kuglófformába tesszük, újból
megkelesztjük, majd 180 fokos előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük. Ha szép
pirosra sült, enyhén vizes ecsettel a felületét lekenjük. 10 perces pihentetés
után rácsra borítjuk, és konyharuhával letakarva tartjuk. Így a kérge kissé
felpuhul. Ápolják étkezési hagyományainkat, és régi szokások szerint fogyasszák
a cipóban sült csülköt.
Cipóban sült füstölt csülök 1.
Hozzávalók: 1-1,2 kg füstölt
sertés csülök, 3 db kemény tojás, 1 nyers tojássárgája, mustár.
A cipótésztához: fél kg liszt, 2
dkg élesztő, 1 dl tej, 1 kockacukor és pici só.
A füstölt sertés csülköt alaposan
megmossuk, és bő vízben puhára főzzük. Ha kuktában főzzük cirka 1-1 óra 20 perc
alatt meg van. Melegen kicsontozzuk, és a csontok helyére helyezzük a
megtisztított három, kemény tojást. Míg fő a csülkünk elkészítjük a kelt
tésztát (kenyértésztát), az alábbiak szerint. Langyos tejben feloldjuk a
kockacukrot, hozzáadjuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy nagyobb tálban
kidolgozzuk a lisztet az élesztővel, lehetőség szerint robotgéppel. Végül a tál
alját meglisztezzük, cipó alakban beletesszük a tésztát, s a tetejét is
meghintjük liszttel, majd letakarjuk egy konyharuhával, és langyos helyen
megkelesztjük. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kerekre kinyújtjuk, és a közepére
tesszük a kihűlt, levétől alaposan lecsurgatott, tojásokkal megtöltött csülköt,
melynek tetejét vékonyan megkenjük a csípős mustárral, majd ráhajtogatjuk a tésztát.
További fél órát pihentetjük, azután előmelegített sütőben, közepes lángon,
pirosra sütjük (kb. 40 perc). Félidőben megkenjük a tetejét tojássárgájával.
Melegen tálaljuk, de hidegen is kitűnő. Ecetes torma, ecetes savanyúság illik
hozzá.
Cipóban sült füstölt csülök 2.
Hozzávalók
A tésztához: 25 dkg liszt, 25 dkg
vaj, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 2 dl olaj, 1 kg-os füstölt csülök
A töltelékhez: 1 nagy
vöröshagyma, 20 dkg champion gomba, 10 dkg füstölt sonka,
20 dkg füstölt szalonna
(begöngyöléshez), 1 mk őrölt bors, 1 mk őrölt gyömbér, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl,
1 db nyers tojás, 1 egész tojás a bekenéshez.
Elkészítése: Lisztből, vajból,
élesztőből, sóval, langyos tejjel közepes keménységű tésztát késztünk. Míg
előkészítjük a húst, a tésztát meleg helyen kelesztjük. Az olajat
felforrósítjuk, a hús minden oldalát elősütjük, levével locsolva. Hagymát,
gombát, sonkát apróra vágjuk, és a hús zsiradékján megpároljuk. Mikor kihűlt,
hozzákeverjük a tejfölt és a tojást.
A tésztát vékony lappá nyújtjuk,
a húsnak megfelelően. A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és a felét
ráterítjük a tésztára. A csülköt kicsontozzuk, és két szeletre vágjuk, majd a
tésztára helyezzük és rákenjük a tölteléket. Ráhelyezzük a másik szelet húst.
(Mindkét szeletnek a bőrnélküli oldala legyen belül.) Tetejét beborítjuk a
maradék szalonnával.
Az egészet begöngyöljük a
tésztába. Végeit alulra hajtjuk, hogy a szaft ne folyjon ki. Olvasztott vajjal
kikent sütőedénybe helyezzük. Tetejét villával megszurkáljuk, egy felvert
tojássárgával bekenjük 10 percig magas hőmérsékleten, majd kb. 1 órán át lassan
sütjük. Hústűvel ellenőrizzük.
Kicsit hűlni hagyjuk, majd
szeleteljük. Dresszinges zöld salátával kínáljuk.
Cipóban sült sonka (csülök)
Régi magyar étel a cipóban sült
sonka (csülök). Egy füstölt sertéscsülköt éjszakára hideg vízbe áztatunk, majd
másnap annyi friss vízzel öntjük le, hogy ellepje. Fedő alatt, kis lángon jó
puhára főzzük. (Kuktában 45 perc.) Utána a csülköt kicsontozzuk, és a bőrt meg
a zsírt is lebontjuk róla. Fél deci tejet mokkáskanálnyi cukorral
meglangyosítunk, és két dkg élesztőt belemorzsolva felfuttatjuk. Utána 15 deka
finomliszttel, 15 deka rétesliszttel, egy nagy szem főtt, áttört burgonyával,
egy kevés sóval meg egy tojássárgával összedolgozzuk, még annyi langyos tejet
öntünk bele, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. A végén 2-3 evőkanál
olajat is beledagasztunk. Cipóban, letakarva a duplájára kelesztjük, majd
ujjnyi vastag lappá nyújtjuk. A csülköt az egyik szélére fektetve a tésztát
ráhajtjuk, a széleit összenyomkodjuk. Tepsire ültetjük, a tetejét tojással
megkenjük, és közepesen meleg (180 fokos) sütőben szép pirosra sütjük.
Langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Cipóban sült tarja
Hozzávalók: 40 dkg füstölt tarja,
45 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 15 dkg vaj, 2 tojás, kevés só, csipetnyi
cukor
A jól megmosott füstölt húst
annyi hideg vízbe tesszük, amannyi bőven ellepi. Takarékláng fölött puhára
főzzük. és hagyjuk kihűlni. 45 dkg lisztből, 2 dkg élesztőből, 2 dl tejjel, 15
dkg vajjal, 2 tojással, csipetnyi cukorral kelt tésztát készítünk. Ha
kellőképpen összegyúrtuk, meleg helyen állni hagyjuk. Ujjnyi vastagságúra
nyújtjuk, közepére tesszük a főtt tarját, majd szorosan begöngyöljük a
tésztába. Tetejét olvasztott vajjal megkenjük, és közepesen meleg sütőben
megsütjük.
Azon melegében tálaljuk.
Cipóban sült vaddisznó comb
Hozzávalók: Tészta: 25 dkg liszt,
25 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 40 dkg vaddisznó comb,2 dl olaj ,
Töltelék: 1 nagy vöröshagyma, 20
dkg Champion gomba, 10 dkg füstölt sonka, 5 dkg vaj, só, őrölt bors, őrölt
gyömbér, 2 dl tejföl, 2 tojás, 20 dkg füstölt szalonna,
Lisztből, vajból, élesztőből,
sóval, langyos tejjel közepes keménységű tésztát késztünk. Míg előkészítjük a
húst, a tésztát meleg helyen kelesztjük
Az olajat felforrósítjuk, a hús
minden oldalát elősütjük, levével locsolva. Hagymát, gombát, sonkát apróra
vágjuk, és a hús zsiradékján megpároljuk. Mikor kihűlt, hozzákeverjük a tejfölt
és a tojás. A tésztát vékony lappá nyújtjuk, a húsnak megfelelően. A füstölt
szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és a felét ráterítjük a tésztára. A combot
két szeletre vágjuk. A tésztára helyezzük, rákenjük a tölteléket. Rá helyezzük
a másik szelet húst. Mindkét szeletnek a frissen vágott fele legyen belül.
Tetejét beborítjuk a maradék szalonnával. Az egészet begöngyöljük a tésztába.
Végeit alulra hajtjuk, hogy a szaft ne folyjon ki. Olvasztott vajjal kikent
sütőedénybe helyezzük. Tetejét villával megszurkáljuk, egy felvert
tojássárgával bekenjük 10 percig magas hőmérsékleten, majd kb., 1 órán át
lassan sütjük
Hústűvel ellenőrizzük. kicsit
hűlni hagyjuk, majd szeleteljük. Dresszinges zöld salátával kínáljuk.
Kenyérben sült fokhagymás csirkemáj
Hozzávalók: 40 dkg csirkemáj, 8
cl olaj, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 60 dkg kenyértészta,
borsikafű, szurokfű, majoránna, só
A csirkemájat egyforma nagy
kockára vágjuk. A felhevített olajban vagy zsírban a vékonyra szelt
vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a májat, zúzott fokhagymával,
borsikafűvel, szurokfűvel, majoránnával fűszerezzük, és enyhén megsózzuk.
Amikor a máj kissé megpirult, de belseje még nem párolódott teljesen készre, a
tűzről levesszük és kihűtjük. Az elkészített kenyértészta közepébe halmozzuk,
és a cipót úgy formáljuk meg, hogy a máj a közepében sülhessen készre. Az így
megformált töltött cipót a forró kemencébe vetjük, és ropogós pirosra sütjük.
Kenyérben sült sertéscsülök
Hozzávalók: 1 nagy hátsó
sertéscsülök, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, néhány szem
feketebors, 3 dkg élesztő, 1 csipet cukor, 50 dkg liszt, 1 tk. só, 7 dl víz
Előkészítés: A csülköt előző este
beáztatjuk. Másnap a levét leöntjük, és bő vízben feltesszük főni. A hagymát
megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, és a csülökhöz adjuk. A fokhagymát
megtisztítjuk, és a csülök főzőlevébe tesszük a babérlevéllel és néhány szem
fekete borssal együtt. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a csontjáról könnyedén
lefejthető. Kivesszük a levéből, lecsepegtetjük, kicsontozzuk, lehetőleg úgy,
hogy minél jobban egészben maradjon. Alaposan kihűtjük. (Lehet az egész
műveletet úgy végezni, hogy a teljes elkészítésig legyen egy napunk a hűtőben
jól kihűteni a csülköt.) Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és pár kávéskanál
lisztet, majd jól összekeverjük. Hozzáöntünk 4 dl langyos vizet, és elkeverjük.
Langyos helyen 2 óráig kelni hagyjuk.
Elkészítés:
1. A lisztet átszitáljuk egy mély
tálba, hozzáadjuk a megkelt kovászt, 1 tk. sót és 3 dl langyos vizet. Az
egészet jól kidagasztjuk, amíg a tészta szép fényes felületű lesz. Letakarva
langyos helyen megint 2 óráig kelesztjük.
2. A tésztát egy kicsit
átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk.
3. Ráhelyezzük a csülköt,
befedjük a tésztával úgy, hogy minden oldalára jusson.
Összenyomkodjuk a széleit.
4. Kivajazott tepsibe tesszük,
megkenjük tojássárgájával, és hagyjuk egy kicsit száradni, amíg a tojás
megdermed. Langyos helyen hagyjuk kelni.
5. Előmelegítjük a sütőt 190
fokra (gázsütő 2. fokozat). A kenyeret villával megszurkáljuk, hogy a sülés
közben a gőz el tudjon távozni. Kb. 50 percig sütjük, amíg szép arany barna
lesz.
Melegen és hidegen is
fogyasztható.
Munka: kb. 50 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
Kenyérben sült sonka 1.
Hozzávalók: 70-80 dkg nyers
füstölt sonka (vagy 1 nagy, nyers füstölt csülök), 30 dkg liszt, 2 közepes
nagyságú burgonya, 1 tojássárga, 2-3 dl tej, 3 evőkanál olaj, 2 dkg élesztő, 1
teáskanál cukor, 1 mokkáskanál só
A füstölt sonkát előző este annyi
hideg tejbe áztatjuk, amennyi teljesen ellepi, és felhasználásig
hűtőszekrényben tartjuk. Leitatva róla a tejet, annyi vízben, amennyi bőven
ellepi, kis lángon majdnem puhára főzzük. Közben az elmorzsolt élesztőt, 1 dl
langyos tejet és a cukrot simára keverjük, majd felfuttatjuk. A burgonyát
héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Az átszitált lisztet,
az áttört burgonyát, a felfutott élesztőt, a sót és a tojássárgáját annyi
langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Jól
kidolgozzuk, mély lisztezett tálba tesszük, tetejére is szórunk kevés lisztet,
és tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen (de nem a forró tűzhely
mellett!) duplájára kelesztjük. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán
akkorára nyújtjuk, hogy a főtt sonkát kényelmesen belecsomagolhassuk. (Csak
akkor csomagoljuk, ha a sonka már teljesen kihűlt, leszikkadt!) A cipóvá
formált tésztát sütőlemezre tesszük, és még fél órán keresztül kelesztjük, csak
azután toljuk az előmelegített forró sütőbe. Közepesnél erősebb lángon 30 percig
sütjük, majd a lángot mérsékelve további 30 percig. A sütés befejezése előtt 10
perccel a cipót megkenjük vízzel, ettől szép piros lesz. A megsült tésztát a
sütőlemezen hagyjuk kihűlni, csak azután vágjuk fel. Cikkekre szeleteljük úgy,
hogy a sonka mindenhová egyformán jusson. Tejszínes vagy tejfölös tormamártást
kínáljunk hozzá.
Kenyérben sült sonka 2.
A sonkát kétujjnyi vastagon
rozskenyértésztába burkoljuk, s a kemencében megsütjük. Csontjának csak a
csülök felé eső részét vesszük ki, s a bőrét rajtahagyjuk. Olyan sonkát
használunk hozzá, amelyen nem sok a szalonna, s amelynek a pácolása és
füstölése nem túlságosan erős. Nemcsak hidegen, hanem melegen is igen jó. Ha
egészben adjuk az asztalra, akkor “héjában”, azaz a kenyérrel együtt tesszük a
tálra, ha részletekben, akkor “meghámozzuk”. A más alkalomra félretett részt
mindig a kenyérben hagyjuk.
Rozskenyértésztát a következő
recept alapján készítünk: Egy fél tenyér nagyságú kovászból, 3-4 dkg
élesztőből, 3 kg rozslisztből és megfelelő mennyiségű vízből lágy tésztát
készítünk, és 4-5 óra hosszat kelesztjük. Akkor kb. 2 kg rozsliszttel, 12 dkg
sóval és kellő vízzel bedagasztjuk, és erősen kidolgozzuk. 15-20 percig újra
kelni hagyjuk, azután a sonkát kenyérformára bevonjuk a tésztával. Vízzel
megkenve, forró kemencében megsütjük. Ugyanezt búzakenyérrel is elkészíthetjük.
Az ízek, illatok - ellenkezőleg a főtt sonkával - teljes mértékben megmaradnak
benne, nem főttek bele a vízbe, és nem mentek el a fazékból a felszálló gőzzel.
A jó kenyér megőrizte őket, magába is szívott belőlük, különösen a levágott bőr
alatt meghagyott vékony szalonnarétegből, de a lényegét meghagyta magának a
sonkának! Ez a sonkás kenyér talán a legkitűnőbb szendvics, amit csak
elképzelhet az ember, aki eddig csak főttet evett, bizony nem tudja, milyen
finom dolog a kenyérben sült sonka.
Rozscipóban sült sonka
1 dl tejben futtassunk fel 5 dkg
élesztőt. Tegyünk egy nagy tálba 1 kg rozslisztet, adjuk hozzá a kovászt, 1
tek. sót és annyi langyos vizet, hogy közepes keménységű kenyértésztát kapjuk.
Tegyük langyos helyre és kelesszük kétszeresére. Borítsuk ki egy lisztezett
deszkára és nyújtsuk ki ovális formára. Tegyünk a közepére kb. 1 kg-os főtt
sonkát, csomagoljuk be, fordítsuk meg és tegyük egy tepsibe. Kelesszük még
legalább fél órát. Forró gőzös sütőben süssük 60-80 percet. Süthetjük cipó
formában is, de ilyenkor természetesen osszuk kétfelé a tésztát, és a sonkát
is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése