DPG Recepttár 334.
Tartalomjegyzék
DPG
Recepttár 334......................................................................................................... 1
Feketeerdő, mascarponés és sakktábla
receptek....................................................................... 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2
Feketeerdő receptek......................................................................................................... 3
Diabetikus Feketeerdő-torta....................................................................................... 3
Feketeerdei meggyes torta (német recept).............................................................. 3
Feketeerdei meggytorta 1.......................................................................................... 4
Feketeerdei meggytorta 2.......................................................................................... 4
Fekete-erdői tekercs................................................................................................... 4
Feketeerdő fatörzs...................................................................................................... 5
Feketeerdő torta......................................................................................................... 6
Mascarponés receptek..................................................................................................... 7
Epres palacsinta.......................................................................................................... 7
Friss datolya pesto mártással...................................................................................... 7
Gyömbéres füge, karamellel...................................................................................... 7
Gyümölcsös sajtos háromszögek................................................................................ 7
Mascarpone sajttal..................................................................................................... 8
Málnás csigatorta....................................................................................................... 8
Nutellával töltött keksz................................................................................................ 8
Ribizlis hajócskák......................................................................................................... 8
Ruoti sajttal és dióval.................................................................................................. 9
Sárgabarackkrém gyümölcsdarabokkal.................................................................... 9
Tészta, mascarponés krémmel.................................................................................... 9
"Sakktábla" receptek....................................................................................................... 11
Fekete-fehér tészta.................................................................................................... 11
Sakk-matt szelet......................................................................................................... 11
Sakktábla.................................................................................................................. 11
Sakk tekercs............................................................................................................... 11
Teasütemény............................................................................................................. 12
Zablisztes diós sakktábla............................................................................................ 12
Diabetikus Feketeerdő-torta
Tészta hozzávalói: 5 db tojás
kettéválasztva, 10 dkg mesterséges édesítőszer granulátum formájában, 12 dkg
liszt
Elkészítés: A tojást
kettéválasztjuk, az édesítőszert felverjük a tojásfehérjével, hozzáadjuk a
tojássárgáját és a lisztet. Ezt megsütjük egy kb. 16 cm átmérőjű tortaformában,
180 fokos sütőben.
Krém: kétféle krém kerül a
süteménybe, az egyik egy lefőzött meggy, a másik egy vaníliás rész.
Lefőzött meggyhez: 60 dkg meggy,
2,5 dkg vaníliás pudingpor, 1-2 dkg mesterséges édesítőszer
A hozzávalókat felfőzzük, majd
kihűtjük. Zselatint teszünk bele, ebből fél dl, vagy egy kisebbfajta háztartási
merőkanálnyira van szükségünk.
Vaníliás rész: ugyanúgy készül,
mint a vaníliás puding, csak a cukor helyett mesterséges édesítőszert rakunk
bele. Felfőzött zselatin, ebbe is kerül, és felvert tejszínhabbal lazítjuk.
Mikor kisült a piskóta, három részre vágjuk, majd előkészítünk két nyomózsákot.
Az egyikbe a meggyes, a másikba a vaníliás krémet tesszük. Körkörözve,
rétegesen a piskótalapok közé betöltjük. A tetejét saját krémjeivel, és egy kis
tejszínhabbal díszítjük.
Feketeerdei meggyes torta (német recept)
Csokoládés piskóta készítéséhez
egy tálban habosra keverünk 6 tojássárgáját 6 ek forró vízzel, 15 dkg cukorral
és 1 tasak vaníliás cukorral. Egy másik tálban a fehérjéket egy csipet sóval
kemény habbá verjük, majd rácsúsztatjuk a sárgájára. Egy tálban összekeverünk
75 g lisztet, 75 g étkezési keményítőt és 25 g kakaót, rászórjuk a tojáshabra,
majd az egészet lazán összevegyítjük. 26 cm átmérőjű, levehető oldalú kikent
tortaformába töltjük és 180 fokra előmelegített sütőben a középső sínen, 50
percig sütjük. Kivesszük a sütőből a formát, kiszabadítjuk a piskótát, és
rácson hagyjuk kihűlni. Amíg sül a piskóta, elkészítünk egy omlóstészta-alapot.
Munkafelületre kiszórunk 15 dkg lisztet, és a közepébe nyomott mélyedésbe
beleütünk 1 kisebb tojás sárgáját, majd rászórunk 65 g cukrot, fél tasak
vaníliás cukrot, fél citrom lereszelt héját és egy csipet sót. 75 g jól lehűtött
vajat v. margarint a liszt széleire darabolunk. Az egészet a szélektől befelé
egy műanyaglappal összevegyítjük és hűvös kézzel, gyorsan lágy tésztává
gyúrjuk. Lefedve 30 percre a hűtőbe tesszük. Ezután egy 26 cm átmérőjű
tortaforma alját kézzel kibéleljük vele - előtte nem nyújtjuk ki. 220 fokra
előmelegített sütőben a középső sínen 25 percig sütjük. Kivesszük a sütőből a
formát, kiszabadítjuk a torta-alapot, és rácson hagyjuk kihűlni.
3 ek ribizlizselét elkeverünk 1
ek cseresznyepálinkával és rákenjük az omlós tésztájú torta-alapra. A
piskóta-tortát keresztben kettévágjuk, az egyik felét a megkent tészta-alapra
helyezzük. A töltelékhez lecsepegtetünk 1 üveg (46 dkg) kimagozott meggyet, a
12 legszebbet félretesszük. A felfogott léből 1/8 l-nyit felfőzünk. 5 g
étkezési keményítőt simára elkeverünk egy kis meggylével, majd belekeverjük a
forrásban lévő lébe, kis ideig forraljuk, majd levesszük a tűzről és hagyjuk
kihűlni. Összekeverjük a meggyel és 2 ek cseresznyepálinkával és hagyjuk
kihűlni. Amikor teljesen hideg, a piskótatortára kenjük. 1/2 l tejszínt 1/2 ek
porcukorral és 1/2 tasak vaníliás cukorral nagyon kemény habbá verünk.
Belekeverünk 2 ek cseresznyepálinkát, és a meggyre kenjük. Ráfektetjük a
piskóta másik felét, és 20 percre a hűtőbe tesszük. Közben 1/2 l tejszínt 1/2
ek porcukorral és 1/2 tasak vaníliás cukorral nagyon kemény habbá verünk.
Belekeverünk 2 ek cseresznyepálinkát. 6 ek-nyit egy csillagbetétes habnyomóba
töltünk. A torta tetejét és oldalait bevonjuk a tejszínhabbal. A tetejére
belekarcoljuk a 12 szeletet. Mindegyik szélére nyomunk egy kis habcsomót, a
közepükre helyezünk 1-1 meggyet, majd megszórjuk csokoládéforgáccsal.
Feketeerdei meggytorta 1.
Hozzávalók 12 szelethez: 10 dkg
liszt, 12 dkg búzakeményítő, 20 dkg cukor, 4 tojás, 1 üveg meggybefőtt, 6 dl
tejszín, 4-5 evőkanál cseresznyepálinka, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 teáskanál
sütőpor, 5 dkg tejcsokoládé, 2 evőkanál ribizli-öntet, 3 lap fehér zselatin, 3
dkg kakaó, 1 fahéj, darált natúr pisztácia
Elkészítés: A tojásfehérjét 5
evőkanál langyos vízzel habbá verjük. Belekeverünk 12 dkg cukrot, és hozzáadjuk
a tojások sárgáját. A lisztet 10 dkg keményítővel, a kakaóval és a sütőporral
együtt a habba vegyítjük. Sütőpapírral kibélelt tortaformába töltjük, és
elő-melegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 35 percig
sütjük. A kihűlt tésztát keresztben kétszer elvágjuk. A befőttet
lecsöpögtetjük, 4 kanál befőttlében, elkeverjük a megmaradt keményítőt. A többi
levet 2 kanál cukorral és a fahéjjal felfőzzük, majd besűrítjük. A gyümölcs
2/3- át visszatesszük a lébe, és az alsó lapra halmozzuk. 3 dl tejszínt 2
evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verünk. A feloldott
zselatint a pálinkával együtt a habba keverjük. A hab felét a meggyre simítjuk.
Befedjük a második lappal, és rásimítjuk a maradék tejszínhabot. Befedjük a
harmadik tortalappal, és hűvös helyre állítjuk. A maradék tejszínhab 2/3-át a
torta tetejére és oldalára kenjük. A többiből a szélére 12 tojásdad kört
nyomunk, belsejükbe ribizli-öntetes meggyet teszünk. A torta oldalát megszórjuk
reszelt csokoládéval, a közepét pedig pisztáciával.
Feketeerdei meggytorta 2.
Hozzávalók: A tésztához: 7 tojás,
25 dkg cukor, 15 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 5 dkg kakaópor, 6 dkg
vaj.
A töltelékhez: 46 dkg
meggybefőtt, fél liter meggylé, 4 dkg cukor, fél rúd fahéj, 2 púpozott
kávéskanál étkezési keményítő. A díszítéshez: háromnegyed liter tejszín, 6 dkg
cukor, 6 cl cseresznyepálinka, 6 cl szirup, csokoládéreszelék vagy forgács,
porcukor a beszóráshoz.
Elkészítés: A vajat kis lábasban
kis hőfokon megolvasztjuk. A tojássárgáját a cukorral forró vízfürdőben sűrű
krémszerűvé verjük, majd kivesszük a vízfürdőből. A lisztet és a kakaót a
tojáskrémre szitáljuk, nem szabad elkeverni vele. Hozzáadjuk a langyos
folyékony vajat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Egyharmadát a tésztához
adjuk, és óvatosan összeforgatjuk vele, majd ugyanígy járunk el a tojáshab
másik részével. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A piskótamasszát a
tortaformába töltjük, a tetejét elsimítjuk, és a középső sínen 30-35 percig
sütjük. Egy éjszakán át, pihentetjük. A meggyet szitán jól lecsöpögtetjük, a
levet felfogjuk, majd a lé negyedét a cukorral és a fahéjrúddal felfőzzük. A
fahéjat kivesszük belőle, a folyadékot a kikevert keményítővel megkötjük, majd
az egészet néhányszor felforraljuk. A meggyet óvatosan hozzákeverjük, vigyázva,
nehogy a szemeket összenyomjuk. Az egészet mégegyszer felforraljuk, levesszük a
tűzhelyről, hagyjuk kihűlni. 16 meggyet félreteszünk a díszítéshez. A kihűlt
piskótatésztát óvatosan meglazítva kiemeljük a formából, és kétszer
vízszintesen elvágjuk. A cukorral elkevert tejszínt kemény habbá verjük,
vékonyan megkenjük vele az alsó lapot, majd a kerek nyomófejjel ellátott
nyomózsákból négy tejszínhabgyűrűt nyomunk rá. A gyűrűk közeit kirakjuk a
kihűlt meggyszemekkel, és vékony habréteget simítunk rá. A töltelékre könnyed
nyomással ráhelyezzük a második lapot, és a cseresznyepálinka-szirup keverékkel
egyenletesen meglocsoljuk.
Tejszínhabréteget simítunk rá,
kirakjuk meggyel, ezután letakarjuk a harmadik lappal, ezt is meglocsoljuk. A
tortát bevonjuk tejszínhabbal. A torta közepét csokoládéreszelékkel kitöltjük,
a szélére habrózsákat nyomunk, s azokat egy-egy szem meggyel díszítjük.
Fekete-erdői tekercs
A piskótatésztához: 4 tojás, 4
evőkanálnyi forró víz, 125 g cukor, 1 van. cukor, 75 g búzaliszt, 25 g étkezési
keményítő, 25 g kakaópor, 1 csapott teáskanál sütőpor
A tésztához összekeverem géppel a
tojást és a vizet, majd beleszórom a cukrokat. Utána következik, a liszt a
keményítővel, a kakaóval és a sütőporral. A tésztát egy kb. 30*40 cm-es, kikent
és sütőpapírral fedett tepsiben sütöm ki. Kell a sütőpapír, mert az első adagom
nem jött ki a tepsiből. Kb. 10 perc alatt megsütjük.
Sütés után azonnal kiborítjuk,
hideg vízzel megkenjük gyorsan a papírt és lehúzzuk óvatosan. Egy konyharuhával
lassan felcsavarom a piskótát és hagyom kihűlni.
600 ml tejszínt 1 ek. cukorral
habbá verek. Fél zacskó zselatinport beáztattam egy kis pohár vízbe, majd
folyamatosan keverve felmelegítem. Épphogy forr, amikor belekeverek egy kis
tejszínhabot. A többit apránként adogatom hozzá. Egy üvegnyi magozott meggyet
botmixerrel pépesítek, majd egy kis részét félrerakom.
Töltés: A piskótát óvatosan
megkenem a tejszínhab 2/3-ával, egy csíkban ráteszem a meggypépet és
feltekerem. A maradék tejszínnel kívülről bevonom, teszek rá meggy-pettyeket és
sajtvágóval (IKEA pl.) csokoládét reszelek rá.
Egy-két órára hűtőbe kell még
tenni, de ez azért jó, mert addig biztonságban van. Ugyanis utána könyörtelenül
elfogy.
Feketeerdő fatörzs
Hozzávalók: 4 tojás (én 5 db-ot
használtam fel), 13 dkg finomított kristálycukor, 3 zacskó vaníliás cukor, 8
dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő. 2
csapott teáskanál sütőpor (ez kb. 1 zacskónyi mennyiségnek felel meg), cseresznyepálinka-aroma
(a zöld kupakosból egy üvegnyi), 4 dl tejszín, 1 zacskó habfixáló, 1 üveg (750
ml-es) magozott meggykompót, 1/2 citrom vékonyan levágott héja (reszelve nem
jó), 5-5 dkg ét- és tej tortabevonó
1. A tojások fehérjét kemény
habbá vertem, közben beleszórtam 10 dkg cukrot és 1 zacskó vaníliás cukrot.
2. Egyenként belekevertem a
tojások sárgáját.
3. 2 dkg étkezési keményítőt
összekevertem a kakaóval, a sütőporral, és a liszttel, majd rászitáltam az
egészet a tojáskrémre, és óvatosan összekevertem.
Megjegyzés: én az ilyen kis
mennyiségeket mindig kanállal mérem ki. 1 csapott evőkanál cukor = kb. 1 1/2
dkg. 1 csapott evőkanál liszt = kb. 1 dkg. A kakaót és a keményítőt úgy mértem
ki, mint a lisztet.
4. A masszát sütőpapírral
kibélelt tepsibe simítottam. A sütőbe való nagy szabvány-tepsi kell!
Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 10-12 perc alatt megsütjük. (Lehet
légkeverésessel is sütni, ekkor vegyük lejjebb a hőfokot).
5. A piskótalapot megnedvesített,
cukorral meghintett konyharuhára borítottam, a papírt lehúztam róla, betakartam
egy másik megnedvesített konyharuhával, és hagytam kihűlni.
6. Folpackkal kibéleltem egy
őzgerincformát (kb.11x30 cm-es, 1 l-es). A piskótából kivágtam egy 18x30 cm-es
lapot, a formába simítottam, és a sütőaroma felével meglocsoltam.
7. 1,5 dl tejszínt 1 zacskó
vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá vertem, a piskótára
simítottam, és az egészet hűtőbe raktam.
8. A meggyet lecsöpögtettem,
levét felfogtam. A megmaradt keményítőt kevés meggylével simára kevertem. A
maradék meggylevet a cukorral és a citromhéjjal felforraltam, majd a citromhéj
eltávolítása után belevegyítettem a keményítőt. Összeforraltam, belekevertem a
meggyet. Majd amikor majdnem kihűlt, a tejszínre halmozom. Pont megtölti a
formát.
9. A piskótalapból kivágtam egy
kb. 11x30 cm-es darabot (ami épp befedi a sütit). Meglocsoltam a maradék
sütőaromával, és a kompótrétegre fektettem.
10. A fatörzset kb. 3 órára
hűtőbe tettem.
11. Közben a tortabevonókat gőz
fölött megolvasztjuk, porcelán vagy márványlapra simítjuk, kis időre hűvös
helyre tesszük, majd forgácsokat faragunk belőle. Majd hűvös helyre tesszük ismét.
Én leegyszerűsítettem az egészet. A csokikat nem olvasztottam meg, hanem
krumpli-hámozóval megfaragtam. (Bár így nem annyira dekoratív).
12. A fatörzset a formából
kiborítottam, a fóliát lehúztam róla. A maradék tejszínt a vaníliás cukorral
kemény habbá vertem, a sütit körös-körül bevontam vele, és csoki-forgácsokkal
megszórtam.
Ízre nagyon finom, s
felszeletelve igencsak dekoratív. Másnapra már semmi sem maradt belőle. mind
megettük, pedig csak hárman (én, a férjem, és a nagyobbik lányom) ettük. Kép a
2001/1 Tina extrában (húsvéti kiadás) látható róla.
Feketeerdő torta
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű, 2
l térfogatú sütőformához:
A tésztához: 2 evőkanál Rama
margarin, 8 db tojás, 20 dkg barnacukor, 15 dkg liszt, 5 dkg étkezési
keményítő, 5 dkg kakaó.
A töltelékhez: 1 üveg meggybefőtt
(kb. 45 dkg gyümölcs), 3 teáskanál étkezési keménytő, 2 evőkanál
cseresznyepálinka vagy meggylé, 7,5 dl tejszín, 2 evőkanál porcukor, 5 dkg
csokoládé.
A tojásokat szétválasztjuk, a
tojássárgáját 8 evőkanál meleg vízzel és a cukorral sűrű krémmé habosítjuk.
Megolvasztjuk a margarint, és a masszához csorgatjuk. A tojásfehérjét kemény
habbá felverjük, a masszához adjuk. A lisztet, a keményítőt és a kakaót
összekeverjük, ezután a tojásos habra szórjuk, majd lazán belekeverjük. A tésztát
a sütőpapírral kibélelt formába töltjük, és előmelegített sütőben 200 C°-on kb.
30 percig sütjük, majd kihűtjük. A meggybefőttet leszűrjük, a levét felfogjuk,
és 16 szem meggyet félreteszünk. 2,5 dl meggylevet kimérünk, két evőkanálnyi
levet összekeverünk a keményítővel, majd a maradék meggylevet felforraljuk.
Ezután a keményítővel elkevert masszát hozzákeverjük a meggyléhez, és újból
felforraljuk, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett meggyet, és kihűtjük. A piskótát
kétszer elvágjuk, a kapott három lapot a cseresznyepálinkával vagy meggylével
meglocsoljuk. A tortaformát előkészítjük és beletesszük az első lapot. A
tejszínt a cukorral kemény habbá verjük. Az elkészített meggy-massza felét és a
felvert tejszín harmadát az első lapra kenjük, majd ráhelyezzük a második
lapot. A meggymassza másik felét, majd a tejszín második harmadát rákenjük, és
a harmadik lappal befedjük, hidegre tesszük. A maradék egyharmad tejszínhabot
nyomózsákba téve díszítjük a tortát, csillagcsővel rózsaformákat nyomunk körben
a szélére, majd megszórjuk reszelt csokoládéval.
Epres palacsinta
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg
friss eper, 4 evőkanál sűrű tejföl vagy tejszínes krémsajt (mascarpone), 4
vastagabb palacsinta, 2 evőkanál porcukor.
A palacsintákat süssük meg előző
nap. Használjunk hozzá teljes kiőrlésű lisztet, így egészségesebb. Egy kevés
tejfölt (tejszínkrémsajtot) és epret helyezzünk a palacsinták egyik negyedére,
hajtsuk ketté, tegyünk rá újabb epres tölteléket, ismét hajtsuk ketté. (A
nagyobb szerű epreket vágjuk félbe, negyedbe.) Szórjuk meg porcukorral, két
percre tegyük forró grill alá vagy forró sütőbe, és azonnal tálaljuk.
Tejszínnel vagy csoki sziruppal is tálalhatjuk.
Friss datolya pesto mártással
Hozzávalók: 2 csomó friss
bazsalikom, 2-3 fokhagymagerezd, 50 fenyőmandula, 75 g őrölt mandula, 40 g
reszelt pecorino (juhtejből készült olasz keménysajt), 40 g reszelt parmezán,
150 ml olívaolaj, só, fekete bors, 250 g mascarpone sajt (friss tejszínből
készült olasz desszertsajt), 24 datolya, 12 hámozott mandula
Előkészítés: 20 perc
Főzés: nincs
TIPP: A saját készítésű pesto
lezárt üvegben, hűtőszekrényben eltart- ható. Így egyszerre akár több adagot
elkészíthetünk. Ha egy adagra túl sok lenne a 3 datolya, természetesen kisebb
mennyiséget is tálal- hatunk.
Elkészítése: A bazsalikomot
megmossuk, szárazra töröljük, és a leveleket óvatosan leszedjük. Megtisztítjuk
a fokhagymát, összekeverjük a bazsalikomlevelekkel, fenyőmandulával,
mandulával, pecorinóval és parmezán sajttal, majd az olívaolajjal együtt mixerben
pürésítjük. Sóval. és borssal ízesítjük.
Az olasz desszertsajtot
szétnyomkodjuk, és 2 evőkanál bazsalikomot a pestóval összekeverjük.
A datolyát kimagozzuk,
mindegyikbe belerakunk egy hosszában '. megfelezett mandulát, ráöntjük a krémet
és tálaljuk.
Gyömbéres füge, karamellel
Hozzávalók
4 személyre: 4 füge, 25 dkg Mascarpone sajt, 20 dkg joghurt, 5 dkg cukor, 1
gyömbérszár, porcukor, kevés olaj.
A
cukrot olajjal kikent fémlapra vagy fóliára szórjuk egyenletesen, kb. 20 cm-es
körben, s tegyük forró sütőbe mindaddig, míg karamellizálódni kezd, akkor
vegyük ki és hagyjuk megdermedni. A gyömbérszárat vágjuk egészen apró
darabokra, és kevés cukorszirupban főzzük puhára. A Mascarpone sajtot villával
dolgozzuk össze a joghurttal. Négy fagylaltoskehely aljára tegyük a
felszeletelt fügéket, szűrjünk rá kb. 2 evőkanál gyömbérszirupot, erre kerül a
joghurtos Mascarpone sajt, rá az összetördelt karamell és a gyömbérdarabok.
Végül az egészet szórjuk meg porcukorral.
Gyümölcsös sajtos háromszögek
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg (1
csomag) leveles tészta, 25 dkg Mascarpone krémsajt, 25 dkg fagyasztott eper,
málna vagy más gyümölcs, 5 dkg porcukor, 2 dkg vaj.
A sajtot összekeverjük a
fagyasztott gyümölccsel, s a hűtőbe tesszük, nehogy kiolvadjon. A kinyújtott
tésztát nagyobb négyzetekre vágjuk, a gyümölcs-sajt keverékéből minden négyzet
egyik sarkába egy púpozott kanállal teszünk, az átellenben lévő sarkot
ráhajtjuk, hogy háromszöget kapjunk. A széleit bekenjük olvasztott vajjal, hogy
összeragadjanak. Öt percre visszatesszük a hűtőbe, majd előmelegített, forró
sütőben aranyszínűre sütjük. Még forrón bőven meghintjük porcukorral.
Mascarpone sajttal
A Rómából távozó turistazarándok
bizony bánhatja, ha elmulasztotta megkóstolni a tejszínes mascarponé-t, s csak
abban reménykedhet, hogy a Trevi-kútba pottyantott szerencsepénze mihamarább
visszasegíti.
Akkor aztán legyen már
körültekintőbb, és ragadja meg az első alkalmat: fogyasszon pastasciuttát
vajjal és mascarponéval. A vajnak is, a sajtnak is szét kell olvadnia a frissen
leszűrt pastán, s akkor sem további konyhaművész fogásokra, sem cégérre nincs
szüksége az ételnek.
Apróra vágott főtt sonka igencsak
előnyére válik a mascarpone-sajtnak, ha tálalás előtt hozzákeverik.
Málnás csigatorta
Hozzávalók kb. 12 szelethez: A
tésztához: 15 dkg liszt, 5 tojás, 7 dkg vaj, csipetnyi só
A
töltelékhez: 25 dkg mirelit málna, 4 dl tejszín, 25 dkg tehéntúró, 25 dkg
Mascarpone, 7 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 dl tojáslikőr, 5 lap fehér
zselatin, 1 evőkanál porcukor
Elkészítés:
A vajat a sóval 2.5 dl vízben felforraljuk. Beleöntjük a lisztet, és fakanállal
addig keverjük, amíg a tészta az edény falától el nem válik. Ha langyosra hűlt,
egyenként belekeverjük a tojásokat is. Nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral
kibélelt tepsire, kissé hézagos spirál alakban két, 22 cm átmérőjű kört
nyomunk. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 20
percig sütjük. A tehéntúrót kikeverjük a Mascarponéval, majd hozzáadjuk a
cukrot és a vaníliás cukrot. 3 lap zselatint feloldunk, és a krémbe keverjük.
Végül belevegyítjük a málnát is. A málnás krémet az egyik tésztalapra kenjük,
és hűvös helyre állítjuk. A tejszínt habbá verjük, belekeverjük a félretett,
feloldott zselatint és a tojáslikőrt. A likőrös habot a krémre simítjuk, és
befedjük a másik tortalappal. Porcukorral meg- hintve kínáljuk.
Elkészítési idő kb. 1 és1/2 óra,
Nutellával töltött keksz
Hozzávalók: 5-6 evőkanál Nutella,
20 dkg mascarpone sajt, 50-60 db édes háztartási keksz, 4 adag presszókávé.
A kekszek felére habzsákból felspriccelünk
mascarpone sajtot, a másik felét megkenjük Nutella mogyorókrémmel, majd a két
kekszet összeragasztjuk. A töltött kekszet ízlésesen rendezzük el a tányéron,
vagy tálon. Friss, forró presszókávét adunk mellé.
Ha nem ragasztjuk össze a
kekszet, akkor készíthetjük úgy is, hogy a mascarpone krémre egy-egy szép
gyümölcsöt teszünk, majd ezt csíkozzuk be Nutella mogyorókrémmel.
Ribizlis hajócskák
Hozzávalók 12 db hajóformához (11
cm hosszú, kb. 35 ml térfogatú):
A tésztához: 7,5 dkg Rama
margarin, 12,5 dkg liszt, 7,5 dkg porcukor, 1 db tojássárgája, 1 csipet só,
Rama margarin a forma kenéséhez.
A töltelékhez: 20-20 dkg piros és
fehér ribizli, 0,6 dl tejszín, 25 dkg Mascarpone sajt vagy tej-színes krémsajt,
1-2 evőkanál kristálycukor, 3-4 evőkanál mandulalikőr.
A lisztből a porcukorral, a
tojássárgájával, a margarinnal és a sóval sima tésztát gyúrunk. A tésztából
cipót formázunk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük. A formákat
kikenjük margarinnal, és szorosan egymás mellé helyezzük. A tésztát kb. 3 mm
vastagra kinyújtjuk, feltekerjük egy sodrófára, és a formák felett letekerjük.
A formák alját és oldalát kibéleljük a tésztával, majd a tésztafölösleget éles
késsel levágjuk. A formában lévő tésztát egy villával több helyen megszúrjuk,
és előmelegített sütőben 200 C°-on 15-20 percig sütjük. A sütés után a tésztát
kiborítjuk a formákból, és sütőrácson hagyjuk kihűlni. A piros és fehér
ribizlit megtisztítjuk, megmossuk, majd leszárítjuk. A tejszínt felverjük, a
Mascarpone sajtot vagy tejszínes krémsajtot cukorral és mandulalikőrrel
összekeverjük, ezután a felvert tejszínhez adjuk, és lazán belekeverjük. A
krémet csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, és a formákba nyomjuk. A
tetejét ribizli fürtökkel díszítjük.
Ruoti sajttal és dióval
4 I víz, só, 300-400 g ruoti vagy
fusilli tészta, 75 g dióbél, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1/8 l félzsíros
tejszín, 1/8 l tyúkhúsalaplé, 100 g Mascarpone desszertsajt vagy más friss
sajt, fekete bors, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
Előkészítés: 5 perc
Főzés: 14 perc
TIPP Ezt az egyszerűen
elkészíthető ételt ünnepélyes alkalmakkor is tálalhatjuk. Különlegessé teszi
ezt a fogást a ropogósra sült dióbél és a krémes mártás kombinációja.
1. Nagy fazékban felforraljuk a
vizet és megsózzuk: A forrásban lévő vízbe beletesszük a tésztát, s a
csomagolás útmutatója szerint megfőzzük, de nem túl puhára.
2. Közben durvára vágjuk a
dióbelet. Közepes nagyságú serpenyőben kis lángon megolvasztjuk a vajat,
beletesszük a diót, s kb. 1 percig pirítjuk. Hozzáöntjük a tejszínt és a
tyúkhús-alaplevet. Növeljük a hőfokot, amíg a mártás főni nem kezd.
3. Hozzáadjuk a sajtot, és simára
keverjük a mártást. Borssal ízesítjük, beletesszük a petrezselymet.
4. A tésztát jól lecsepegtetjük,
tálra tesszük. Ráöntjük a diós-sajtos mártást, gondosan elvegyítjük, és azonnal
tálaljuk.
Sárgabarackkrém gyümölcsdarabokkal
Hozzávalók: 15 dkg szárított
sárgabarack, 8 dkg mogyoró, 15 dkg tejszínes lágysajt (Mascarpone), két
evőkanál citromlé, 60 dkg friss füge és szőlő, 20 dkg tejszín.
A szárított sárgabarackot éjjelre
beáztatjuk 3 dl vízbe. A mogyorót felaprítjuk, megpirítjuk, egy evőkanálnyit
félreteszünk belőle, a többit a sárgabarackkal, az áztatólevével és a sajttal
összeturmixoljuk, majd a hűtőbe tesszük. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, a
fügét hosszában negyedeljük. A tejszínt felverjük, óvatosan a krémbe forgatjuk,
és egy lapos tálba terítjük. A tetejére rendezzük a gyümölcsdarabokat, és
megszórjuk a maradék mogyoróval.
Tészta,
mascarponés krémmel
Hozzávalók
kb. 16 szelethez:
A
tésztához: 10 dkg liszt, 10 dkg étkezési búzakeményítő, 4 tojás, 12 dkg cukor,
1 zacskó vaníliás cukor, 10 dkg étcsokoládé, 2 teáskanál sütőpor
A
töltelékhez: 37 dkg mascarpone (olasz jellegű tejszín krémsajt), 10 dkg cukor,
6 dkg étcsokoládé, 4 dl tejszín, 5 dl joghurt, 75 dkg eper, 9 lap fehér
zselatin, 3 dkg kukoricapehely, 2 evőkanál eperlekvár, reszelt citromhéj
Elkészítése:
A tojások fehérjét 4 evőkanál vízzel kemény habbá verjük. Beleszitáljuk a
cukrot és a vaníliás cukrot, egyenként belevegyítjük a tojások sárgáját, majd
az étkezési búzakeményítővel és a sütőporral összekevert lisztet. Végül
hozzáadjuk a lereszelt csokoládét. A tésztát sütőpapírral kibélelt, kb. 26 cm
átmérőjű tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőbe toljuk. 175 fokon
(gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 30-35 percig sütjük. A díszítéshez a csokoládét
felolvasztjuk, és belekeverjük a kukoricapelyhet. A csokoládés masszából két
teáskanál segítségével, olajjal megkent alufóliára apró halmokat rakunk és
kihűtjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Közben a kihűlt tortalapot
keresztben kétszer kettévágjuk. Az alsó lap köré tortakarimát pattintunk. Az
epret megtisztítjuk, megmossuk, és a díszítéshez félreteszünk 4 szép szemet.
Kb. 17 dkg epret 2 evőkanál cukorral pürésítünk. 3 lap zselatint kinyomkodunk,
kis lángon feloldjuk, a gyümölcspürébe vegyítjük, és hűvös helyre állítjuk. 2
dl tejszínt habbá verünk, és a pürébe keverjük. Amikor dermedni kezd, az alsó
tortalapra kenjük. Ráhelyezzük a középső lapot, és hűvös helyre állítjuk. 25
dkg mascarponét összekeverünk 3 dl joghurttal, 3 evőkanál cukorral és a reszelt
citromhéj felével. 4 lap kinyomkodott zselatint kis lángon feloldunk, és a
mascarponés krémbe vegyítjük. Hideg helyre állítjuk. A maradék eperszemeket
félbevágjuk, és a középső tortalapra helyezzük. A dermedő krémet az eperrétegre
simítjuk. Beborítjuk a harmadik tortalappal, és 1 órára hideg helyre állítjuk.
A maradék joghurtot és mascarponét összekeverjük, a maradék cukorral és
citromhéjjal ízesítjük. Belekeverjük a feloldott zselatint, és hideg helyre
állítjuk. Amikor dermedni kezd, a torta tetejére és oldalára kenjük. A
csokoládés kukoricapelyhet összemorzsoljuk, majd 8 darabot félreteszünk, a
többit a torta oldalába nyomkodjuk. A megmelegített lekvárt a felvert tejszínbe
keverjük, és a tortára habrózsákat nyomunk. A félretett eperrel és csokoládés kukoricapehellyel
díszítjük.
Fekete-fehér tészta
35 dkg liszt, 15 dkg zabpehely,
20 dkg cukor, 2 db tojás, 25 dkg margarin, 3 dkg kakaópor, 1 evőkanál tej,
csipet só.
A lisztet a zabpehellyel, a
cukorral, a tojással és a sóval sima tésztává gyúrjuk. A tésztát megfelezzük,
az egyik felét félretesszük, a másik feléhez hozzákeverjük a kakaóval elkevert
tejet. Fél óráig állni hagyjuk. Ha csigaformát akarunk készíteni, akkor a fehér
és sötét tésztát egyforma nagy téglalapra nyújtjuk. A világos tésztát vízzel
bekenjük, és rátesszük a sötét tésztát. A hosszabbik oldalánál felgöngyöljük,
és tekercset jól lehűtjük. Sakktábla alakot is készíthetünk, akkor a világos és
sötét tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, és 1 cm széles csíkokra vágjuk. A tészta
egy részét felvágatlanul hagyjuk. Három egyforma színű csíkot egymás mellé
rakunk, és kettő másik színűt föléhelyezünk. Így a sötét és világos csíkok
váltakoznak. A maradék tésztát vékonyra nyújtjuk, és körbeborítjuk vele a
csíkokból álló halmocskát. Ezt is hidegre rakjuk. A csigáknak szánt tekercset
vagy a sakktáblaszerű tésztát felszeleteljük, és 180 fokos sütőben 10-15 percig
sütjük.
Sakk-matt szelet
Sárga tészta: 16 dkg margarin, 16
dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1citrom reszelt héja, 3 tojás, 12 dkg
finomliszt, késhegynyi sütőpor.
Barna tészta: 16 dkg margarin, 16
dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 10 dkg finomliszt, 2 dkg kakaópor.
Töltelék: 30 dkg baracklekvár.
Csokoládémáz: 20 dkg porcukor, 4
evőkanál kakaópor, 6 dkg margarin, 3 evőkanálnyi forró víz.
A sárga tésztához a margarint, a
porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat habosra keverjük. A
tojások fehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a masszába, és egy nagy
tepsit kivajazunk, lisztezzük, és egyenletesen belesimítjuk. Amíg sül,
kikeverjük a barna tésztát a sárgához hasonlóan, de hozzáadjuk a kakaóport is.
Ugyanúgy vajas, lisztes tepsiben kisütjük.
Ha kihűlt, hosszában kettévágjuk,
majd a lapokat lekvárral megkenjük és összeragasztjuk: a sárga lapra kerül a
barna, majd ismét sárga stb. Az így kapott sütemény tetejére fektetünk egy
nagyobb vágódeszkát és egy kb. fél kilós súlyt, vagy nehezéket és így hagyjuk
legalább egy órán át. A nehezéket levéve kb. 1,5 centi széles szeletekre
vágjuk. Ezeket váltakozva egymásra ragasztjuk a lekvárral. 4 szeletből lesz egy
rúd. A kész rudakat bevonjuk a langyosra melegített csokimázzal.
Sakktábla
32 dkg margarint 3 dkg porcukorral
1 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk, majd jól elkeverjük 6
tojássárgával. A tojások fehérjét habbá verjük és hozzáadjuk az előbbi
masszához. 2 részre osztjuk. Az egyik felébe 20 dkg lisztet, késhegynyi
sütőport, a másik felébe 18 dkg lisztet, 2 dkg kakaóport, késhegynyi sütőport
teszünk. Külön sütjük. Ha kihűlt pontosan félbevágjuk, rumos baracklekvárral
megkenjük, és váltakozva egymásra rakjuk. Deszkával, 3-4 kg súllyal 1 órát
nyomatjuk.
Azután olyan csíkokra vágjuk,
amilyen vastag egy lap. Mindegyik csíkot megkenjük lekvárral, és úgy helyezzük
egymásra, hogy a sárgára barna a barnára sárga csík kerüljön. Csokimázzal
bevonjuk, szeleteljük.
Sakk tekercs
Hozzávalók:
Világos tészta: 5 egész tojás (a
fehérjét habnak felverjük), 1 csomag sütőpor, 5 kávéscsésze liszt, 5 csésze
cukor, 1 csésze tej, 1 csésze étolaj.
Barna tészta: ugyanaz, mint a
világos, csak 2 evőkanál kakaót keverünk hozzá. Megsütjük, és ezt is 10
egyforma csíkra vágjuk. 5 db ostyalap (1 csomag) a tekercsek beborításához. Ne
a keskeny fajtát válasszuk. Krém: 1,2 liter tejben 3 csomag vaníliás pudingport
megfőzünk. Még melegen belekeverünk a pudingba 25 dkg margarint, 20 dkg darált
diót (lehet helyettesíteni 25 dkg gesztenyemasszával, úgy is nagyon finom!), és
30 dkg porcukrot.
Elkészítés: A hozzávalókat jól
összedolgozzuk, és egy nagyméretű tepsiben kisütjük (megfelelő erre a célra a
sütő nagy tepsije). Ha kihűlt, a tésztát 10 egyforma csíkra vágjuk. Még melegen
megkenjük krémmel az ostyalapokat egyenként, de úgy, hogy a piskóták közé is
jusson krém. 2 világos, és 2 sötét csíkot krémmel összeragasztunk (sakk-szerűen
rendezzük el a színeket), és a már megpuhult ostyalappal betekerjük. Négyzet
alakú rudat kapunk, melyet mind a négy oldalán beborít az ostya. Fontos, hogy
minden oldala kellően megpuhuljon, így néha megforgatjuk, hogy mindig más
oldala legyen alul.
A többi tészta csíkokkal és
ostyalapokkal is ugyanígy járunk el, így összesen öt rúd sütink lesz, amik
felszeletelve nagyon-nagyon mutatósak, és főleg: finomak!
Teasütemény
Tészta: 50 dkg liszt, 1/2 csomag
Dr.Oetker sütőpor, 15 dkg cukor, 1 csomag Dr.Oetker vaníliás cukor, 2 tojás, 25
dkg vaj.
Készítése: a sütőporral vegyített
lisztet a nyújtódeszkára szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, ebbe tesszük a
cukrot, vaníliás cukrot, és a tojásokat. Villa segítségével a liszt egy
részével sűrű pépet keverünk, arra adjuk a darabokra vágott hideg vajat,
befedjük liszttel, gombóccá nyomjuk, és a közepéből kiindulva gyorsan sima
tésztává gyúrjuk.
A tésztát a következő apró
süteményekhez használjuk:
- Vaníliafánk: A tésztát
késfok-vastagságúra kisodorjuk, kis fánkszaggatóval kiszaggatjuk,
tojássárgájával bekenjük, kristálycukor és vágott mandula vagy dió keverékével
beszórjuk, sütjük.
- Perecek: A tésztából
ceruzavastagságú pereceket készítünk, tojássárgájával bekenjük,
kristálycukorral beszórjuk.
- Fekete-fehér sütemény: a tészta
felét 3 dkg kakaóval és 5 dkg cukorral összegyúrjuk.
a) Úgy a világos, mint a sötét
tésztát kocka alakúra kisodorjuk, egymásra rakva szorosan felhajtjuk, hidegre
állítjuk, azután szeletekre vágva megsütjük. (Csigaminta.)
b) A tészta egyik feléből 3 db, 1
cm-vastagságú tekercset készítünk, a kisodort fehértésztával becsavarjuk,
hidegre állítjuk, aztán szeletekre vágjuk.
c) Úgy a fehér, mint a sötét
tésztából ceruzavastagságú tekercseket formálunk, sarkosra összenyomjuk,
felváltva egymás mellé és fölé rakjuk, háromszoros sorban. Jól összenyomva
hidegre állítjuk, azután szeletekre vágva sütjük. (Sakktábla minta.) Hogy
jobban összetartsanak, tanácsos tojásfehérjével minden tekercset bekenni, és
úgy összeállítani.
- Töltött fánkok: A tésztát
egyenletesen kisodorjuk, kerek formával kiszaggatjuk, és világossárgára sütjük.
A felét bekenjük barackízzel, zselé- vagy vajkrémmel, a másikat ráhelyezzük, és
megcukrozzuk, vagy cukormázzal vonjuk be.
- Gyümölcsízes teasütemény: A
kisodort tésztából kerek formát és karikákat szúrunk, és megsütjük. Ha
kihűltek, gyümölcsízzel bekenjük, a kerek formákat, és a karikákat (melyeket
előbb cukorral beszórunk), rárakjuk.
Sütési idő: 10-15 perc, meleg
sütőben.
Zablisztes diós sakktábla
Hozzávalók: egy adag alaptészta
finom- vagy korpás lisztből, de 250 g durva őrlésű liszt helyett ugyanennyi
közepes őrlésű zablisztet is használunk, 60 g apróra vágott dió, 4 dl víz. 2
kenyér lesz belőle.
Az alaptésztához hozzáadjuk a
pirított diót, és beledolgozunk 4 dl vizet. A tésztát megfelezzük, majd mindkét
részt nagy ovális alakúra gyúrjuk, és laposra formázzuk. Betakarjuk folpackkal,
és állni hagyjuk, amíg kétszeresére nő. A sütőt magas fokozatra állítjuk; a
gázt nyolcas fokozatra vagy 230 C-ra. Éles késsel sakktáblamintát vágunk a
tészta tetejére. Felületét vízzel megnedvesítjük, majd megszórjuk zabliszttel
vagy apróra vagdalt dióval. 20 percig sütjük, s ezután a hőmérsékletet
mérsékeljük, gáz 4-es fokozat vagy 180 C, majd további 10-20 percig sütjük, s a
kenyér akkor van kész, amikor azt megkopogtatva üreges, kongó hangot hallunk.
Sakktáblaminta: a kenyértésztát
meghintjük liszttel, majd egy éles késsel, nem túl mélyen bevágjuk a tészta
felszínét rácsosra. Ezt a lépést közvetlenül a sütés előtt kell elvégezni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése