2022. július 31., vasárnap

Erzsi szakácskönyve

 

 

 

 

 

DPG Recepttár 224. könyv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentirmai Erzsébet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

Erzsi szakácskönyve................................................................................ 1

Nyári egytálételek................................................................................. 4

Babos-szalonnás egytál.......................................................................... 4

Bolgár sajtos zöldségtál......................................................................... 4

Csülök Pékné módra.............................................................................. 4

Erdélyi rakott káposzta.......................................................................... 5

Francia rakott burgonya......................................................................... 5

Füstölt húsos lencse egytál..................................................................... 5

Gombás rakott burgonya........................................................................ 6

Gombával töltött karalábé...................................................................... 6

Köményes sajttorta............................................................................... 6

Mángold egytál..................................................................................... 7

Padlizsánpástétom................................................................................ 7

Rakott kelkáposzta................................................................................ 7

Sajtos-juhtúrós-kapros zöldbab............................................................... 8

Sárgaborsó-csülök egytál....................................................................... 8

Sárgarépa-spenót rácsos........................................................................ 8

Spárgapástétom................................................................................... 9

Spenótkoszorú tészta alapon.................................................................. 9

Spenótos-burgonyás rakottas.................................................................. 9

Sült hal "öreghalász módra" burgonyával, kapros tejföllel........................... 10

Szerdahelyi káposztás paszuly............................................................... 10

Székelygulyás..................................................................................... 10

Tavaszi töltött karalábé........................................................................ 11

Töltött zöldség.................................................................................... 11

Túrós-gombás spenótrétes.................................................................... 11

Zöldbabgulyás.................................................................................... 12

Zöldborsós aprópecsenye...................................................................... 12

Húsvéti ételek..................................................................................... 12

Fényezett húsvéti sonka franciasalátával................................................. 12

Húsvéti báránysült............................................................................... 13

Mornay-burgonya............................................................................. 13

Húsvéti cipócskák................................................................................ 14

Húsvéti tojások fantáziadúsan töltve....................................................... 14

Húsvéti zsemle................................................................................... 14

Mulatós csülök.................................................................................... 15

Nyuszifészek kelt tésztából................................................................... 15

Rakott nudli....................................................................................... 16

Reteksaláta........................................................................................ 16

Sajttekercs........................................................................................ 16

Sárgarépaleves zöld fűszerekkel............................................................ 16

Túrótorta........................................................................................... 17

Csirkeételek........................................................................................ 17

Almás csirkemell................................................................................. 17

Csirke tejszínes karalábéban................................................................. 17

Csirke, tojásban.................................................................................. 18

Csirke vegyes sajttal............................................................................ 18

Grapefruitos csirkemell......................................................................... 18

Makói rántott csirkemell....................................................................... 18

Mandulával tűzdelt csirkemell................................................................ 19

Sárga csirkemell................................................................................. 19

Sonkás csirke..................................................................................... 19

Sóban sült csirke................................................................................. 19

Sörös csibe........................................................................................ 20

Sörös-sajtos csirke.............................................................................. 20

Töltött csirkecomb............................................................................... 20

Egyéb ételek, italok............................................................................. 21

András napi puncs............................................................................... 21

Francia fokhagymaleves....................................................................... 21

Gyümölcskenyér szentestére................................................................. 21

Körte csokoládéban............................................................................. 22

Marhahússaláta curryvel....................................................................... 22

Pisztráng kékre főzve........................................................................... 22

Pisztráng vajon sütve........................................................................... 22

Pórétorta........................................................................................... 22

Raffaello golyó.................................................................................... 23

Rántott akác, vagy bodza..................................................................... 23

Tejszínes karamella............................................................................. 23

Túrófánk............................................................................................ 23

 

 


Babos-szalonnás egytál

Hozzávalók: 40 dkg száraz fehérbab, 20 dkg húsos füstölt szalonna, babérlevél, 2-3 gerezd (több is lehet) fokhagyma, körömnyi citromhéj, 30 dkg sárgarépa, 30 dkg burgonya, 1 mokkáskanálnyi szárított kakukkfű, 2 erőleveskocka, 2 savanykás alma, 1 csokor petrezselyem

A szalonnát megmossuk és előző nap kb. 1 liter vízben puhára főzzük, majd levében hagyjuk kihűlni.

Ugyancsak előző este beáztatjuk a megválogatott babot. Másnap a babot hideg vízzel leöblítjük, és a szalonna főzőlevébe tesszük. Hozzáadjuk a babérlevelet, a fokhagymákat, a citromhéjat és feltesszük főni.

Ha félig megpuhult, a leveshez adjuk a megtisztított, megmosott, felkarikázott sárgarépát, a kockákra vágott burgonyát, az erőleveskockákat, a kakukkfüvet és tovább főzzük.

Ha a bab és a zöldség is megpuhult, beledobjuk a meghámozott, cikkekre vágott almát de ezzel már csak néhány percig forraljuk, különben az alma szétfő.

A főtt szalonnát vékony szeletekre vágjuk, bevagdossuk, és zsírjára pirítjuk.

A levest - amelynek ne legyen se sűrű, se híg az állaga - előmelegített, mélyebb tálba szedjük, tetejét megrakjuk sült szalonnadarabokkal, meghintjük vágott petrezselyemmel és azonnal, forrón tálaljuk.

Amolyan "szegényétel" léte ellenére rendkívül ízletes és tápláló. talán túlságosan is!

Bolgár sajtos zöldségtál

Hozzávalók: 2 db kisebb, zsenge padlizsán, 3 db uborka nagyságú zsenge cukkíni, 1 db húsos zöldpaprika, 5-6 db közepes paradicsom, 2 db közepes fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8-10 friss bazsalikomlevél, 2 ek. olaj, 30 g reszelt sajt, 100 g juhsajt, só, bors

A hámozatlan megmosott padlizsánt műanyag vagy fakéssel 1 cm vastag szeletekre vágjuk (így nem lesz keserű!), fél órára besózzuk, hogy azt a kevés kesernyés levét is kidobja, leöblítjük, lecsepegtetjük.

A szintén hámozatlan cukkínit megmossuk és felszeleteljük. A kicsumázott paprikát csíkokra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk és cikkekre vágjuk. A megtisztított hagymát, fokhagymát és a bazsalikomlevelet felaprózzuk. Az egészet lazán összekeverjük.

Kiolajozunk egy tűzálló tálat, beletesszük a zöldségeket, tetejét sóval, borssal meghintjük, olajjal meglocsoljuk és előmelegített sütőben (a közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten) kb. 30 percig sütjük.

Ezután a tetejére rendezzük a felszeletelt vagy elmorzsolt juhsajtot, megszórjuk a reszelt sajttal és további kb. 15 percig sütjük.

Azonnal forrón tálaljuk!

Ropogós friss kenyér meg egy kis könnyű vörösbor illene hozzá.

Csülök Pékné módra

Hozzávalók: 4 közepes nagyságú nyers sertéscsülök, 1 kg burgonya, Kb. 15 dkg apró hagyma, 1/2 dl olaj, 1 csokor petrezselyem, ízlés szerint só

A csülköket gondosan megmossuk, megtisztítjuk.

Fél órára besózzuk, majd szárazra töröljük és felhevített olajon, erős tűzön hirtelen átforgatjuk.

Egy kevés vizet öntünk alá és fedő alatt, mérsékelt tűzön csaknem puhára pároljuk.

Ezután áttesszük az egészet egy tepsibe vagy tűzálló tálba, mellérakjuk a megtisztított, cikkekre vágott burgonyát és előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél - olykor lapáttal meg-megforgatva a burgonyát - pirosra, ropogósra sütjük.

Amikor a burgonya félig megpuhult, megpirult, hozzáadjuk a tisztított hagymát is.

A sütőből kivéve a burgonya tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel és máris tálaljuk.

Valójában ez az étel csak forrón, frissen jó és egy kicsit időigényes is - de biztos siker!

Idénysaláta, ecetes savanyúság egyaránt illik hozzá.

Erdélyi rakott káposzta

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 40 dkg darált sertéshús (comb v. lapocka), 15 dkg paprikás kolbász (enyhén csípős), 5 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanálnyi pirospaprika, 1 mokkáskanálnyi szárított majoránna. 10 dkg előfőzött rizs, 3 dl tejföl, ízlés szerint só, bors, olaj

A káposztát (ha túlságosan savanyú, kimossuk) kevés sós vízben félpuhára főzzük. Alaposan lecsepegtetjük. A szalonnát apróra kockázzuk, zsírjára sütjük, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és fedő alatt üvegesre pároljuk.

Rádobjuk a felkarikázott kolbászt, kissé pirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, (a lábast erre a kis időre levesszük a tűzről!), majd hozzáadjuk a darált húst, pici sót, ízlés szerint borsot, majd a majoránnát. Végül ezt az egészet jól összekeverjük. 3-4 percig erőteljes tűzön kevergetve pirítjuk, majd mérsékeljük a tüzet és fedő alatt, levében 25-30 percig pároljuk. Kiolajozunk egy nem túl mély tűzálló tálat (vagy kis tepsit) az aljára simítjuk a káposzta 1/3-ad részét, erre egy sor rizs, rá pedig egy sor darált hús kerül. Most ismét káposzta, azután a tejföl fele, majd a maradék rizs, maradék darált hús, végül a maradék káposzta s ennek a tetejére a maradék tejföl szépen elsimítva.

A tálat (tepsit) betakarjuk alufóliával, előmelegített sütőben közepes tűznél 20-25 percig pároljuk.  Ezután levesszük a fóliát és most már erősebb tűznél szép pirosra sütjük.

(Kb. 30 perc)

Azonnal tálaljuk (csak forrón jó!)

Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá!

Francia rakott burgonya

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 5 kemény tojás, 3 nyers egész tojás, 4 dl tejföl, 10 dkg vaj, 10 dkg trappista sajt, só, bors, szerecsendió, zsemlemorzsa

A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, ha kihűlt karikákra vágjuk. A meghámozott kemény tojást is felkarikázzuk, a sajtot megreszeljük. A tojássárgákat habosra kikeverjük a vajjal, hozzáadjuk a tejfölt, ízlés szerint sót, borsot és egy kevés őrölt szerecsendiót majd végül a tojások kemény habbá vert fehérjét. 2-3 evőkanálnyi reszelt sajtot félreteszünk, a többit a burgonyával, a tojáskarikákkal és a vajas-tejfölös-habos krémmel óvatosan összekeverünk.

Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba szedjük az egészet, egy kicsit megrázogatjuk, hogy egyenletesen töltse ki a tálat, és a tetejét meghintjük a félretett reszelt sajttal.

Előmelegített forró sütőben aranysárgára sütjük és melegen tálaljuk.

Salátát, savanyúságot kínálhatunk mellé.

Füstölt húsos lencse egytál

Hozzávalók: 20 dkg lencse, 1 sárgarépa, 15 dkg burgonya, 1 szál póréhagyma, 1 liter húsleves (leveskockából), 25 dkg füstölt, nyers tarja, 25 dkg füstölt húsos (kolozsvári) szalonna, 2 pár virsli v. debreceni kolbász. 2 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg margarin, 2 ek. liszt, 3-4 ek. ketchup, 2-3 ek. borecet, pici cukor (vagy más édesítőszer)

A megválogatott lencsét előző este beáztatom. Másnap hideg vízzel leöblítem és a kihűtött húslevesben az egyben hagyott szalonnával, és tarjával felteszem főzni.

A sárgarépát és burgonyát megtisztítom, apró kockákra vágom, a póréhagymát felszeletelem (itt a zsenge, zöld szárát is felhasználom) és kb. fél óra múlva a lencséhez adom. További fél óráig főzöm, ekkor hozzáadom a karikákra vágott virslit és az egészet puhára, készre főzöm.

A vajon megpirítom a lisztet, ráteszem a megtisztított, nagyon apróra vágott hagymát, felöntöm egy kevés hideg vízzel, simára keverem és hozzáadok egy merőkanálnyi lencselét. 3-4 percig kevergetem (nehogy leégjen) majd felforralom.

Elkeverem benne a ketchupot, az ecetet, ízlés szerint édesíteni kell.

A szalonnát és a tarját kiveszem a fazékból, felszeletelem.

A zöldséges lencséhez adom az ízesített rántást, jól összeforralom (6-8 perc) majd visszateszem a szalonnát és a tarját. Ha szükséges utána sózok, és azonnal, forrón tálalom.

Megjegyzés:

- A tetejét meg lehet hinteni őrölt borssal.

- Külön csészében tejfölt is lehet kínálni hozzá.

Ez valójában a lencsefőzeléknek egy változata, de a füstölt hús oly laktatóvá teszi, hogy valódi "egytálétel" lesz belőle.

Gombás rakott burgonya

Hozzávalók: 80 dkg héjában főtt burgonya, 40 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 kemény tojás, 1 tojás sárgája, 3 dl tejföl, 1 csokor petrezselyem, ízlés szerint só, diónyi vaj, 1 ek. olaj

A megtisztított, megmosott gombát felszeleteljük, az olajon 5 percig pároljuk.

A burgonyát még melegen meghámozzuk, ha kihűlt, karikákra vágjuk, ugyanígy a tojásokat és a megtisztított hagymát.

Kivajazunk egy tűzálló tálat, az aljára lerakunk egy sor burgonyát, azután egy sornyi tojást, arra pedig egy sor gombát és hagymát. Kissé megsózzuk, majd kezdjük újra a rétegezést. A tetejére burgonya kerüljön!

A tejfölt elkeverjük a tojássárgával, a vágott petrezselyemmel, csipet sóval és a burgonyára öntjük. Reszelt sajttal megszórhatjuk.

Előmelegített sütőben erős tűzön pirosra sütjük.

A sütőtálban tálaljuk, salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.

Gombával töltött karalábé

Hozzávalók: 8 db közepes nagyságú karalábé, 1 fej közepes nagyságú hagyma, 1 ek. olaj, 150 g champignon gomba, 150 g főtt sonka, 1 csipet szárított kakukkfű, 1 kis csokor petrezselyem, 1 tojás, 1,5 dl húsleves (kockából), só, bors, ízlés szerint, diónyi olvasztott vaj

A karalábét meghámozzuk, enyhén sós vízben 15 percig előfőzzük, lecsepegtetjük, belsejét úgy vájjuk ki, hogy mindenütt a 1/2-1 cm falvastagság megmaradjon; a kivájt karalábéhúst apró kockára vágjuk. A megtisztított, finomra vágott hagymát az olajos üvegesre pároljuk, rádobjuk a felaprózott gombát, kevés sóval és borssal fedő alatt, saját levében megpároljuk, majd hagyjuk kihűlni.

Ezután hozzáadjuk az egészen apróra vágott sonkát, a petrezselymet, a kakukkfüvet, ízlés szerint borsot, végül a felaprózott karalábéhúst és a tojást, majd alaposan összedolgozzuk.

Megtöltjük vele a karalábékat, egy mélyebb tepsibe egymás mellé lerakjuk, aláöntjük a húslevest, betakarjuk alufóliával és előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél (180 C) kb. 20 percig pároljuk. Ezután levesszük az alufóliát, tetejét megkenjük az olvasztott vajjal és további 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.

Köményes sajttorta

A tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 5-6 ek. víz, 1 csipet só

A töltelékhez: 15 dkg ementáli v. trappista sajt, 15 dkg füstölt sajt, 1 csapott mokkáskanálnyi őrölt köménymag, 3 egész tojás, 2 dl tejszín, só, bors, diónyi vaj

A hozzávalókból elkészítjük a tésztát, cipót formálunk belőle, és 1 óráig hűvös helyen pihentetjük. Lisztezett deszkán akkora korongot nyújtunk belőle, hogy kibélelhessünk vele egy kivajazott, lisztezett gyűrűs kerek tortaformát.

Villával megszurkáljuk az alját, megkenjük a maradék olvasztott vajjal. A kétféle sajtot megreszeljük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejszínt, a köménymagot, ízlés szerint sót, borsot majd végül a kemény habbá vert fehérjét.

A tésztával bélelt tortaformába öntjük és előmelegített sütőben közepes tűznél aranypirosra sütjük. (Kb. 40 perc) (A sütő ajtaját sütés közben nem szabad kinyitni, mert a torta összeesik!)

A sütőből kivéve 5 percig pihentetjük, majd lehúzzuk róla a karikát, tálra csúsztatjuk és azonnal tálaljuk.

Tortaszerűen szeleteljük, friss idénysalátát kínálhatunk mellé.

Hidegen is kitűnő!

Mángold egytál

Hozzávalók: 1 kg zsenge mángold, 2 közepes fej vöröshagyma, 80 g húsos füstölt szalonna, 4 közepes, kemény paradicsom, 250 g olvadékony sajt (ementáli, trappista, eidami stb.), 250 g főtt sonka, 200 g főtt rizs, 2 egész tojás, őrölt szerecsendió, só, bors, diónyi vaj

A mángoldot megmossuk, jól lecsepegtetjük, a lágyabb levélrészt a vastagabb szárról lehúzzuk (mintha spenótot vagy sóskát tisztítanánk), levelét ujjnyi vastag csíkokra, szárát félujjnyi darabokra vágjuk. (A szára is nagyon ízletes, szinte a spárgára emlékeztet az íze!) Enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, leszűrjük, és ha kissé meghűlt, alaposan kinyomkodjuk.

A szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, rádobjuk a megtisztított, finomra vágott hagymát, üvegesre pároljuk. A paradicsomot meghámozzuk (forró vízbe mártva könnyen jön le a héja!), a sajtot megreszeljük, a sonkát kisebb kockákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kivajazunk, az aljára tesszük a főtt rizst, majd a mángoldot, utána a szalonnás hagymát zsírjával, rá a gerezdekre vágott paradicsomot, a sonkát, végül a megreszelt sajt 2/3 részét. Ízlés szerint meghintjük sóval, borssal, szerecsendióval.

A tojásokat kissé felverjük, hozzáadjuk a maradék sajtot, és a rakottas tetejére locsoljuk. Előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük (kb. 15-20 perc).

Azonnal tálaljuk, különben a sajt megdermed.

Padlizsánpástétom

Kb. 2 kg-nyi padlizsánt egyenként nyársra szúrunk és a héját erős tűzön szinte szénné égetjük. (Ez olyan pikáns "füstölt" ízt ad majd az egész krémnek!) Ezután hideg vízzel (kerti csap alatt) leöblítjük, lehűtjük. Ettől a padlizsán héja könnyen leválik. Meghámozom, az égett részeket eltávolítom, vágódeszkán éles késsel apró darabokra vágom, vagy inkább csak elkaparom.

Az így kapott pépbe belereszelek 1 db vöröshagymát, sózom, teszek bele kevés cukrot, beleteszem 1 citrom levét, teszek bele kevés borsot (és/vagy mentalevelet, bazsalikomot, oregánót), kb. 2 evőkanál mustárt.

Jól elkeverem, majd hozzákeverek még egy tojássárgáját és legvégül 0,5 liternyi finom olajat (amit vékony sugárban folyamatos keverés mellett öntök hozzá).

Pirítós kenyérrel a legfinomabb - ilyenkor ezt is szabadtűznél pirítjuk - de bármilyen kenyérre, kiflire, zsömlére kenhető.

Rakott kelkáposzta

Hozzávalók: 60 dkg darált sertéshúsból pörkölt (vagy maradék pörkölt ledarálva), 1 kg kelkáposzta, 15 dkg főtt rizs, 4 dl tejföl, 4 dkg vaj, 1 csipet köménymag (őrölt), só

A darált húst pörkölt-szerűen elkészítjük, rövid lére, zsírjára pirítjuk.

Zsenge, laza fejű kelkáposztát vásárolunk, leveleire bontjuk, megmossuk, és 10 percre erősen sós vízbe áztatjuk (hogy a redőkben megbúvó bogárkák eltávozzanak!) majd leöblítjük és enyhén sós, köménymaggal ízesített vízben félpuhára főzzük.

Jól lecsepegtetjük és tiszta konyharuhára téve leitatjuk róla a felesleges vizet.

Kivajazunk egy mélyebb tűzálló tálat, az aljára simítunk egy réteg káposztalevelet, rá egy sor rizst (lehetőleg előfőzöttet), azután a darált húst (levével együtt) majd kevés tejfölt, majd újra káposztalevél, rizs, hús, tejföl, stb., amíg a hozzávalók el nem fogynak.

A tetejére káposzta kerüljön, és úgy takarékoskodjunk a tejföllel, hogy az egész felületet meg tudjuk kenni. A maradék vajat a tetejére morzsoljuk és előmelegített sütőben a közepesnél erősebb tűzön aranybarnára pirítjuk.

Azonnal tálaljuk, külön csészében további tejfölt kínálunk hozzá.

(Csak megjegyzem, hogy kelbimbóval (akár mélyhűtöttel) ugyanígy elkészítve talán még finomabb!)

Sajtos-juhtúrós-kapros zöldbab

Hozzávalók: 1 kg zöldbab (természetesen mélyhűtött is lehet), kb. 10 dkg trappista (ementáli, edami) sajt, 15 dkg juhtúró (ha több, nem baj), 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 1 csokor kapor (szárított), 1-2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, kevés zsemlemorzsa, 1 tojás sárgája

A zöldbabot enyhén sós vízben a fokhagymával együtt puhára főzzük, majd jól lecsepegtetjük. (A fokhagymát ezúttal kidobjuk, bár tudom, vétek!) Még melegen hozzáadjuk a durvára reszelt sajtot, az elmorzsolt juhtúrót, a finomra vágott (morzsolt) kaprot és lazán összekeverjük - vagy inkább csak rázogatjuk - ha a bab összetörik, kevésbé gusztusos.

Kivajazott, morzsával meghintett tűzálló tálba szedjük, leöntjük tojássárgájával elkevert és kissé megsózott tejföllel, a tetejére a maradék vajat rámorzsoljuk és előmelegített, forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép aranypiros színt nem kap. (Kb. 10-15 perc).

Azonnal tálaljuk, csak melegen jó!

Sárgaborsó-csülök egytál

Hozzávalók: 40 dkg sárgaborsó, 60 dkg sovány, füstölt csülök, 1-2 babérlevél, 1 kávéskanálnyi majoránna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 1-2 db sárgarépa, 1 erőleveskocka, ízlés szerint só, bors.

A csülköt alaposan megmossuk (előző este langyos vízbe áztatjuk). Ugyancsak előző este beáztatjuk a megtisztított sárgaborsót is. Másnap a csülköt 1,5 l hideg vízben feltesszük főni, ha megpuhult, kivesszük a levéből, és még melegen kicsontozzuk. A bőrét éles megkockázzuk, majd "sonkaszerűen" megkötözzük.

A csülök főzőlevébe tesszük a leöblített sárgaborsót, hozzáadjuk a babérlevelet, a majoránnát, egy kevés borsot, majd félpuhára főzzük. Közben megtisztítjuk a zöldségeket (a répát, a hagymát és a pórét) karikákra vágjuk, majd az erőleves kockával együtt a borsóhoz adjuk, és az egészet puhára főzzük.

A csülköt előmelegített (forró) sütőben pirosra-ropogósra sütjük és felszeleteljük.

A sárgaborsót előmelegített, mélyebb tálba szedjük, tetejére fektetjük a csülköt, meghintjük vékony szeletekre vágott póréhagyma-szárral és azonnal tálaljuk.

Sárgarépa-spenót rácsos

Hozzávalók: a tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, ízlés szerint só

A töltelékez: 50 dkg spenót, 50 dkg sárgarépa, 8 dkg vaj, 5 dkg hámozott, pirított mandula, 10 dkg reszelt sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só, bors, a kenéshez 1 tojás sárgája

A tészta hozzávalóiból (esetleg kevés víz hozzáadásával) vajas tésztát gyúrunk, és cipót formálunk belőle. Hűvös helyen kb. 1 órát pihentetjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk - egy zsemlényit félreteszünk a rácsozáshoz - és kivajazott, kilisztezett tortaformába nyomkodjuk.

A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, apróra vágjuk, és kevés sóval saját levében megpároljuk. Ha kihűlt kinyomkodjuk, és kevés forró olajon átforraljuk. (Mirelit spenótból felolvadás után rögtön olajon forgatjuk, közben picit utána sózunk!)

A megtisztított, megmosott sárgarépát szintén lecsepegtetjük, karikákra vágjuk (esetleg durvára reszeljük) és szintén saját levében, kevés sóval és olajjal félpuhára pároljuk. Rakhatunk rá vágott zöldpetrezselymet, jó ízt ad!

A tésztával bélelt formába lerakunk egy sor spenótot, meghintjük kevés vágott- pirított mandulával, reszelt sajttal, borssal, azután sárgarépa majd ismét spenót következik; az utolsó sor legyen spenót - sajttal, mandulával megszórva - a tetejét megöntözzük a maradék olvasztott vajjal.

A félretett (zsemlényi) tésztát kinyújtjuk, derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra vágjuk és megrácsozzuk a tortát.  Megkenjük tojás sárgájával majd előmelegített sütőben, közepes tűznél pirosra sütjük. (Kb. 30-35 perc)

Ha kész, leszedjük a tortaformáról a szélét (karikát) és a kész tortát egy szép kerek tálcára csúsztatjuk.

Tortaszerűen szeleteljük.

Hidegen is kitűnő!

Spárgapástétom

Hozzávalók: 500 g spárga, 3 dg közepes, zsenge sárgarépa, 250 g főtt sonka, 250 g sült sütőkolbász, 1 szikkadt zsemle, 1 dl tej, 2 egész tojás, 1 szem kockacukor, só, őrölt szerecsendió, diónyi vaj, 5-6 szőlőlevél

A spárgát meghámozzuk, megmossuk, csokorba kötjük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk majd mindkettőt enyhén sós, cukorral ízesített vízben - még jobb, ha csak a gőzében szitalemezre téve - puhára főzzük, majd alaposan lecsepegtetjük.

A sonkát felszeleteljük, a sütőkolbászról lehúzzuk a bőrét, a zsemlét tejbe áztatjuk, alaposan kinyomkodjuk. Az egészet húsdarálón 2-3-szor ledaráljuk, majd hozzáadjuk a tojást, a szerecsendiót, szükség szerint sót, jól kidolgozzuk, hogy egészen krémszerű legyen.

A szőlőleveleket több vízben megmossuk, enyhén sós vízzel leforrázzuk, lecsepegtetjük.

Egy pástétom- vagy tortaformát kivajazunk, kibéleljük a szőlőlevelekkel, belesimítjuk jó szorosan a massza felét, lerakunk egy sor spárgát, egy sor sárgarépát, majd újra egy sor spárgát és betakarjuk-nyomkodjuk a maradék masszával.

Befedjük a maradék szőlőlevelekkel, néhány mogyorónyi vajat morzsolunk a tetejére, beborítjuk alufóliával, langyos vízzel telt mély tepsibe állítjuk és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kigőzöljük (kb. 1 óra).

A formában hagyjuk kihűlni, tálra borítjuk (ha nem akarna azonnal kicsusszanni, 1-2 percre forró vízbe merítjük, de vigyázzunk, hogy a formába ne folyjon bele a víz!) s ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

Tetejét díszíthetjük keménytojás, vagy paradicsomszeletekkel.

Pirított kenyérrel kínáljuk.

Spenótkoszorú tészta alapon

Hozzávalók: 1 kg spenót (fagyasztott is lehet), 4 egész tojás, 1-2 gerezd fokhagyma (kevés?), 1 dl tej, 10 dkg reszelt kemény sajt (trappista), 4 dkg vaj, só, bors, zsemlemorzsa, 15 dkg hosszúmetélt, 4 dl paradicsommártás (ezt külön el kell készíteni kevés rántással, paradicsompürével, vízzel, sóval, cukorral). 10-15 dkg parmezán jellegű sajt, 4 dkg olvasztott vaj

A spenótot a felforrósított vajon a tejjel, a zúzott fokhagymával (ízlés szerint több is lehet 1-2 gerezdnél), sóval, borssal fedő alatt megpároljuk (a levét elfőzzük!) Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a reszelt trappista sajttal és kevés sóval elhabart tojásokat, majd kivajazott, zsemlemorzsával meghintett sütőformába (koronába) simítjuk. Tetejére nyomkodjuk, az előzőleg sósvízben kifőzött tésztát, megöntözzük olvasztott vajjal és előmelegített sütőben, közepes tűznél aranysárgára pirítjuk.

Várunk néhány percet, majd ügyesen tálra borítjuk és forrón (esetleg zöldpetrezselyemmel, vagy paradicsomszeletekkel díszítve) tálaljuk.

Külön csészében forró paradicsommártást és reszelt parmezán sajtot kínálunk hozzá.

Finom is, szép is.

Spenótos-burgonyás rakottas

Hozzávalók (6 személyre): 700 g spenót (vagy mángold levél), 500 g sütni való kolbász, 400 g burgonya, 200 g nyers füstölt sonka, 100 g füstölt szalonna, 2 tojás, 1 ágacska rozmaring, 8-10 bazsalikomlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanálnyi szurokfű (szárított), 1 mokkáskanálnyi majoránna (szárított). 1/2 dl konyak, őrölt szerecsendió, só, bors, 1-2 ek. olaj, 1 közepes fej hagyma

A megtisztított spenótot gondosan megmossuk, lecsepegtetjük és csak annyi vízzel, amennyi a leveleken maradt, egy kevés sóval fedő alatt, mérsékelt tűzön megpároljuk, majd kinyomkodjuk belőle a fölösleges lét.

A kolbászról lehúzzuk a héját, lábaskába tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a rozmaringot, a bazsalikomot, a zúzott fokhagymát, a szurokfüvet, a majoránnát, egy csipet szerecsendiót, ízlés szerint sót, borsot és erős tűzön néhány percig átforgatjuk-átpirítjuk. Hagyjuk kihűlni, aztán elkeverjük benne a tojást és a konyakot.

Egy tűzálló tálat kibélelünk az igen vékonyan felszeletelt szalonnával, rásimítjuk a kolbászos massza egyharmadát, annak tetejére a sonkaszeleteket, majd a spenót felét tesszük, aztán ismét kolbász - sonka - spenót következik.

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, szárazra töröljük, vékonyan felkarikázzuk és a spenót tetejére két-három sorban körkörösen, szépen elrendezzük.

Megsózzuk, megöntözzük olajjal majd előmelegített sütőben 180-190 C-on kb. 1-1,5 óráig sütjük, amíg a burgonya szép piros nem lesz.

A sütőtálban forrón, azonnal tálaljuk.

Sült hal "öreghalász módra" burgonyával, kapros tejföllel

Hozzávalók: 1 kg tengeri hal (tonhal), 1 babérlevél, 1/2 citrom, 1/2 dl száraz fehérbor, 80 dkg héjában főtt burgonya, 5 egész tojás, 3 dl tejföl, 1 csokor vágott kapor (most szárított), 10 dkg reszelt sajt, só, diónyi vaj

A halat megmossuk, megtisztítjuk, egy nagyobb lábasba vagy tepsibe tesszük, és annyi enyhén sósvizet öntünk rá, hogy éppen ellepje.

Hozzáadjuk a babérlevelet, a citromot és a bort. A forrástól számítva 10 percig gyöngyöző forralással főzzük, majd saját levében hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, óvatosan (hogy el ne törjön) rácsra emeljük, és alaposan lecsepegtetjük.

Lehúzzuk a bőrét, eltávolítjuk az esetleges szálkákat és hosszúkás, kivajazott tűzálló tálba tesszük. A még melegen meghámozott burgonyát kockákra vágjuk, óvatosan hozzákeverjük a tojásokat, a kaporral elkevert tejfölt, ízlés szerint sózzuk, és a halra terítjük.

Tetejét megszórjuk reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél pirosra sütjük.

Azonnal tálaljuk.

Szerdahelyi káposztás paszuly

Hozzávalók: 20-25 dkg nagyszemű tarkabab, 60 dkg szálas savanyú káposzta, 40 dkg füstölt oldalas, 1 babérlevél, 1 birsalma (vagy alma), 1-2 gerezd fokhagyma, 1/2 liter paradicsomlé v. paradicsompüré 1/2 liter vízzel hígítva, 1 kk. enyhén csípős pirospaprika (természetesen az édes is jó!), 1 dl tejföl, 1 ek. liszt, só, bors

A megválogatott babot és a megmosott oldalast előző este külön-külön tálban, langyos vízbe beáztatjuk. Másnap először is megfőzzük az oldalast, kiemeljük a főzőléből, abba beletesszük a leöblített babot, a babérlevelet, a fokhagymát és puhára főzzük.

A káposztát - ha túl savanyúnak találnánk - kissé megmossuk, kevés vízzel puhára, rövid lére pároljuk.  Egy nagyobb lábasban összevegyítjük a babot és a káposztát, hozzáadjuk a meghámozott és gerezdekre vágott birsalmát (almát) meghintjük pirospaprikával, összeforraljuk, majd felengedjük paradicsomlével.

A tejfölt a liszttel simára keverjük, a rotyogó káposztás-paszulyhoz adjuk, és még 8-10 percig forraljuk.

Sóval, lehetőleg frissen őrölt borssal ízesítjük, végül beletesszük a főtt oldalas darabkákat, és máris tálalhatjuk.

Ropogós kenyeret, felforrósított tejfölt kínálunk hozzá.

Nehéz, laktató étel, lehetőleg ne vacsorára kínáljuk.

 (Eredetileg ez egy szüreti étel, egyes vidékeken a szüretelőket kínálják ezzel és bár ősszel a bab is a káposzta is "zsengébb" bátran tanúsíthatom, télen is kitűnő!)

Székelygulyás

Hozzávalók: 50 dkg sertéspörkölt (maradékból is jó), 1-2 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi köménymag, 80 dkg savanyú káposzta, 1-2 babérlevél, 3 dl tejföl, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, ízlés szerint só

A pörkölt levébe belefőzzük a zúzott fokhagymát és a köménymagot. A savanyú káposztát - ha nagyon savanyú, átmossuk - egy kevés sós vízben, babérlevéllel puhára pároljuk (ha túl sok levet eresztene, leszűrjük).  A pörkölthöz hozzáadjuk a tejfölt, jól összeforraljuk, és a káposztához keverjük, majd kb. még 10 percig rotyogtatjuk. A babérlevelet kidobjuk, tetejét paprika ill. paradicsomszeletekkel díszítjük.

Forrón tálaljuk.

Tavaszi töltött karalábé

Hozzávalók: 8 db zsenge karalábé (leveleivel együtt), 400 g darált sertéshús, 80 g főtt rizs, 1 tojás, 1 nagy csokor petrezselyem, só, bors, ízlés szerint, 30 g vaj, 40 g liszt, 2 dl tejszín vagy tejföl, 1/2 l leves (húsleves kockából)

Igazán csak tavasszal jó, amikor még zsenge a karalábé. A karalábét meghámozzuk, kivájjuk - a gyökér felőli részén. A nagyobb levelekből néhányat félreteszünk - ugyanis a maradék tölteléket majd ezekbe göngyöljük bele (mint a töltött káposzta tölteléke) -, a zsenge, belső leveleket megmossuk, vékony csíkokra vágjuk.

A húst összedolgozzuk a tojással, a finomra vágott petrezselyemmel, ízlés szerint sóval, borssal, végül hozzáadjuk a rizst.

A kivájt karalábékat és a leveleket lazán megtöltjük.

A karalábévájadékot egy nagyobb lábas aljára szórjuk, a tetejére lerakjuk a megtöltött karalábékat, közéjük rakjuk a csíkokra vágott zsenge leveleket, aláöntjük a húslevest, forrásig hevítjük, majd fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük.

A megpuhult karalábékat (a levélgöngyölegekkel óvatosan bánjunk, könnyen szétesnek!) szitakanállal kiemeljük a léből. A levét vajon világosra megpirított liszttel berántjuk, hozzáadunk 1,5 dl vizet és a tejszínt vagy a tejfölt, majd jól kiforraljuk.

Visszatesszük a főzelékbe a karalábékat, és még egyszer felforraljuk.

Vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Töltött zöldség

Hozzávalók (4-6 személyre): 1 kg zöldség vegyesen (paprika, paradicsom, karalábé, zeller, cukkíni, padlizsán, cékla, hagyma, burgonya stb.), 500 g darált sertéshús, 200 g zsemlemorzsa, 150 g parmezán vagy juhsajt, 150 g mortadella, 2 egész tojás. 1 közepes fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 csokor petrezselyem, kevés olaj, diónyi vaj

Bármely tölthető zöldségből készíthetjük, egyféléből vagy vegyesen.

Megmossuk, szárazra töröljük, kivájjuk a zöldségek belsejét, gyengén besózzuk és üregével lefelé fordítva - hogy a felesleges lé elcsorogjon - 1/2 óráig pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket: egy kevés olajon megfonnyasztjuk a felaprózott vagy reszelt hagymát, hozzáadjuk a darált húst, a zúzott fokhagymát, a vágott petrezselymet és 10 percig erős tűzön pirítjuk.

Megsózzuk, borsozzuk, aláöntünk 2 dl vizet majd kb. 5 percig lassú tűzön pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, még melegen hozzákeverjük a zsemlemorzsát, majd hagyjuk kihűlni.

Egy pici vajon megpároljuk a zöldségekből kivájt "aprólékot". A húshoz adjuk, összedolgozzuk az apróra vágott mortadellával, a tojásokkal és a reszelt sajttal majd megtöltjük vele a zöldségeket.

Kiolajozott tűzálló tálba tesszük, előmelegített sütőben közepes tűznél szép pirosra sütjük.

Azonnal tálaljuk.

Kitűnő vendégváró, előre elkészíthető, kb. 30 perc alatt megsül!

Fontos: Ha burgonyából készítjük, félig főzzük meg héjában!

           Ha hagymából készítjük, előzőleg forrázzuk le!

Túrós-gombás spenótrétes

Hozzávalók: 1 kg spenót, 300 g tehéntúró, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 100 g champignon gomba, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt szerecsendió, zsemlemorzsa, mélyhűtött leveles tészta, 50 g reszelt sajt

A spenótot megtisztítjuk, gondosan megmossuk, lecsepegtetjük és csak annyi vízzel, amennyi a leveleken marad + egy kevés sóval fedő alatt megpároljuk. Jól kinyomkodjuk, megvágjuk, egy mélyebb tálba tesszük. Hozzáadjuk a túrót, 1 egész tojást, a reszelt sajtot, az elkapart fokhagymát, ízlés szerint sót, borsot, 1 csipet őrölt szerecsendiót. Ezt simára-habosra kikeverjük majd végül beletesszük a megtisztított, megmosott, szárazra törölt és vékony szeletekre vágott gombát.

A felengedett leveles tésztát egy nagyobb, meglisztezett konyharuhán vékonyra kinyújtjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, egyenletesen rásimítjuk a spenótkrémet, ismét megszórjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék.

Tepsibe emeljük, tetejét megszurkáljuk villával, megkenjük tojássárgával és előmelegített, forró sütőben (200 C) pirosra sütjük. Kb. 30-40 perc a sütési ideje.

Hagyjuk langyosra kihűlni, csak azután szeleteljük.

Hidegen is kitűnő!

Zöldbabgulyás

Hozzávalók: 40 dkg pörkölt (maradék marhahús pörkölt), 1 kg zöldbab (mélyhűtött is lehet), 1-2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só

A zöldbabot (ha friss, 3-4 cm-es darabokra vágva) enyhén sós, fokhagymával ízesített vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük. (A levét nem öntjük ki, nagyszerű leves-alapanyag!)

A pörköltet a tejföllel jól összeforraljuk, óvatosan hozzákeverjük a zöldbabot, néhány percig együtt rotyogtatjuk.

Ha szükséges, utána sózzuk, illetve a zöldbab főzőlevéből is utána önthetünk.

Ha jól összeforrt, mély tálba szedjük, tetejét megszórjuk vágott zöldpetrezselyemmel, és máris tálalhatjuk.

 (Olyankor szoktam készíteni, ha maradék pörkölt van a háznál. Laktató és finom, többször is melegíthető. Ajánlatos a lábost "csak rázogatni" nehogy szétessen a zöldbab!)

Zöldborsós aprópecsenye

Hozzávalók: 40 dkg sovány sertéscomb vagy szűzérme, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, kb. 5 dkg füstölt szalonna, majoránna, ízlés szerint: só, bors, piros arany, 60 dkg zöldborsó (mirelit is lehet), nagy csokor petrezselyemzöld, szódabikarbóna

Először az aprópecsenyét készítjük el:

A húst megmossuk, majd 2-3 cm széles, 4-5 cm hosszú csíkokra vágjuk.

A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, zsírjára sütjük.

A megtisztított, felkarikázott hagymát és a vékonyra szeletelt fokhagymát a szalonna zsírjában fedő alatt megpároljuk, rátesszük a húst, majd ízlés szerint sózzuk. Erőteljesen borsozzuk, kevés piros arannyal és majoránnával fűszerezzük.

Néhány percig erős tűzön pirítjuk, majd lefedjük, és lassú tűzön puhára pároljuk.

Nagyon rövid lére sütjük.

Közben - kevés sós vízben - egy csipetnyi szódabikarbóna hozzáadásával (hogy szép zöld maradjon) puhára pároljuk a borsót. (A mirelit borsónak szinte csak percek kellenek!)

Ha kész, lecsepegtetjük, és az aprópecsenyéhez öntjük.  Óvatosan összekeverjük, összeforrósítjuk, és mély tálba szedjük. Tetejét megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

Párolt rizzsel, salátával kínáljuk.

(Nagyon tömény, nagyon laktató étel!)

 

Fényezett húsvéti sonka franciasalátával

Hozzávalók: 1 kg szeletelt húsvéti sonka, 10 levél (v. 1 zacskó) zselatin az aszpikhoz, ecet és Worcester-szósz az ízesítéshez. 1 kemény tojás szeletelve

Franciasaláta: 40 dkg burgonya, 30 dkg sárgarépa, 15 dkg mélyhűtött zöldborsó, 3 ecetes uborka, 2 közepes alma, 1 citrom leve, egy gondolatnyi ecet, só, bors

Majonéz: 2 tojássárgája, kevés citromlé, só, fehér bors, 2,5 dl olaj, egy teáskanálnyi erős mustár, Worcester-szósz, porcukor

Előkészítés A burgonyát megmossuk, sós vízben puhára főzzük, még forrón meghámozzuk, kihűtjük, majd apró kockákra vágjuk. A sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk, sós vízben puhára főzzük, kihűtjük majd szintén apró kockákra vágjuk. A zöldborsót blansírozzuk (rövid időre forró vízbe mártjuk) majd lecsepegtetjük. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, apró kockákra vágjuk. Mindezeket a hozzávalókat egy nagy tálban jól összekeverjük és sóval, borssal, citromlével és pici ecettel ízesítjük. Az így elkészített salátát fél órán át, hagyjuk állni.

Ez alatt elkészítjük a majonézt: 2 tojás sárgáját citromlével, sóval és fehér borssal összekeverünk, majd állandó keverés mellett az olajat szinte cseppenként beleöntjük. Worcester-szósszal, mustárral, és porcukorral ízesítjük, majd óvatosan a salátához keverjük, és újra hideg helyre tesszük.

Elkészítés Egy tálon sonkaformában helyezzük el a franciasalátát, majd ezt az alapot beborítjuk a sonkaszeletekkel, és tojásszeletekkel. A csomagoláson lévő előírás szerint elkészítjük az aszpikot, majd ecettel és Worcester-szósszal ízesítjük. Egy részével bevonjuk a sonkát, a többit pedig hagyjuk teljesen kihűlni. A megdermedt aszpikot kockákra vágjuk, és ezzel körülrakjuk a húsvéti sonkát.

Legvégül a tálat selyemszalaggal díszíthetjük (természetesen ezt nem esszük meg) de ettől a szalagtól kapja meg igazán a sonkás tál az igazi húsvéti arculatát.

Húsvéti báránysült

Hozzávalók: (a báránysülthöz) 80 dkg báránycomb vagy lapocka, 1 kis fej hagyma, 1 nagy sárgarépa, 1 szelet zeller, só, bors, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg olaj, fél teáskanál étkezési keményítő, 1/2 babérlevél, egy csipetnyi kakukkfű, apróra vágott petrezselyem a megszóráshoz.

Ez a mennyiség 6 adagot ad ki

Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, és karikára vágjuk; a fokhagymát megtisztítjuk és szétnyomkodjuk; a répát és a zellert megmossuk, megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk; a húst kicsontozzuk, megtisztítjuk, megmossuk, szalvétával leitatjuk, konyhai zsineggel összekötözzük, hogy a sütésnél egyben maradjon, majd sózzuk, borsozzuk, és az elkapart fokhagymával bedörzsöljük. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, és a húst körös-körül szép barnára elősütjük; kivesszük a serpenyőből és félretesszük. A visszamaradt pecsenyelében megpirítjuk a hagymát és a répaféléket, hozzáadjuk a kakukkfüvet és a babérlevelet, majd visszatesszük bele a húst, és kevés vízzel felöntjük.

Elkészítés: Az így előkészített sültet előmelegített sütőben 220 C-on addig sütjük, miközben a saját szaftjával néha-néha meglocsoljuk, míg egy tűvel megszúrva a húsból vízszerű csepp nem jön elő; szükség esetén még egy kis vizet öntünk a sült alá. Ha megsült, kivesszük a húst és melegen tartjuk. Ezután a zöldséget keményítővel megszórjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy közepes sűrűségű szószt kapjunk, amit beforralunk és áttörünk. Ekkor a zsineget eltávolítjuk a húsról, felszeleteljük, és tálra téve leöntjük a mártással. Végezetül megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

Ehhez a pompás báránysülthöz köretként "Mornay"-burgonyát kínálunk.

Mornay-burgonya

Hozzávalók: 80 dkg burgonya, só, bors, 3 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyem, 2 dkg liszt, 2 dkg vaj, 2,5 dl tej, 1 kis fej hagyma, egy csipetnyi szerecsendió, kakukkfű, só és fehér bors, 1 tojás sárgája, egy evőkanál reszelt parmezán sajt, 1 dkg vaj, további reszelt parmezán a hintéshez, valamint vajdarabkák a tetejére

Előkészítés: A tejet a hagymával, szerecsendióval, kakukkfűvel, sóval és borssal felforraljuk, egy kicsit hagyjuk állni, majd leszűrjük. 2 dkg lisztet 2 dkg vajon megfuttatunk anélkül, hogy megpirítanánk. A tejjel felöntjük, addig főzzük állandóan kevergetve, míg besűrűsödik, majd kihűtjük. 1 tojás sárgáját 1 dkg vajjal és egy evőkanál parmezán sajttal összekeverünk, szitán áttörünk.

A burgonyát megmossuk és héjában, sós vízben nem túl puhára főzzük, majd kihűtjük, meghámozzuk, és kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A petrezselymet megmossuk, és apróra vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk, szétnyomkodjuk.

Elkészítés: A burgonyaszeleteket összekeverjük a petrezselyemmel és a fokhagymával, és egy tűzálló tálba rakjuk. Leöntjük a mártással, parmezán sajttal meghintjük majd vajdarabkákat a tetejére téve, nagyon forró sütőben addig sütjük, míg a sajt szépen megpirul a tetején.

Húsvéti cipócskák

Ezek a cipócskák édes kelt tésztából készülnek. A megadott mennyiségekből 3 db kb. 35 dkg-os cipót készíthetünk.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 17 dkg finom kristálycukor, 15 dkg vaj, 4 dkg élesztő, egy teáskanál só, 2,5 dl tej, 1 tojás, 6 tojás sárgája, egy csomag vaníliás cukor, egy fél citrom reszelt héja, egy negyed narancs reszelt héja, további 2 tojás sárgája a bekenéshez, zsiradék a tepsihez.

Előkészítés: A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk úgy, hogy a langyos tej felében feloldjuk az élesztőt; belekeverünk egy kevés lisztet, meghintjük liszttel, és meleg helyen kelni hagyjuk. Ez alatt a maradék langyos tejben feloldjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a vajat. Amikor a kovász tetején széles repedések jelennek meg, összedolgozzuk a tészta többi hozzávalójával úgy, hogy kemény tésztát kapjunk.

Elkészítés: A tésztából egy golyót formázunk, és letakarva hagyjuk kelni; ezután sima kézzel erősen meglapítjuk, majd letakarva tovább kelesztjük, míg laza, apró lyukacsos nem lesz. 20 percnyi pihentetés után három egyforma részre vágjuk, amikből szintén golyókat formázunk; ezeket enyhén belisztezett tepsibe tesszük; letakarva ismét keletjük egy kicsit, tojássárgájával bekenjük a tetejét, és levegőn megszárítjuk. Ezután éles késsel három helyen mélyen bevágjuk a cipócskák tetejét és előmelegített sütőben kb. 200 C-on 50-60 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A megsült cipócskák tetejét úgy kell, hogy kinézzen, mintha belakkozták volna. A húsvéti cipócskák az osztrák népszokás szerint a húsvéti asztalról semmiképpen nem hiányozhatnak.

Húsvéti tojások fantáziadúsan töltve

Töltelékek:

a.) 1 db főtt, áttört tojássárgája, 4 evőkanál majonéz, só, bors

b.) 8 dkg krémsajt, 2 ek. tejszín, finomra vágott snidling

c.) 1 főtt, áttört tojássárgája, 2 evőkanál majonéz, 3 db apróra vágott sampinyongomba, só, bors

d.) 2 evőkanál rokfort sajt, 2 evőkanál vaj, só, bors

e.) 2 evőkanál vajkrém, 5 dkg apróra vágott gépsonka (vagy füstölt sonka) só, bors

f.) 3 evőkanál puha kenőmájas, 1 evőkanál cukorborsó, 1 evőkanál tejszín, só, bors, és még annyi mindent lehet kitalálni, ezt már mindenki egyéni fantáziájára, ötletére kell bízni.

A felsorolt hozzávalókból (külön-külön) elkészítjük az egyes töltelékeket, mindig, mindegyiket nagyon simára keverve.

A keménytojásokat meghámozzuk (jó módszer a maradék piros tojások felhasználására is), félbevágjuk, kivesszük a sárgájukat (ezeket a töltelékhez használjuk fel, majd dresszírzsákból megtöltjük egy-egy töltelékkel a tojások üregét.

A díszítéshez használható: nyolc részre vágott paradicsom, sajtdarabkák, olívabogyó-szeletek, kapribogyó, sárgarépa, kukoricaszemek, kis ecetes uborkák, szardíniakarikák stb.

Húsvéti zsemle

A megadott mennyiségekből kb. 12 db zsömle lesz.

Hozzávalók 38 dkg liszt, 5 dkg porcukor, kb. 0,5 dl tej, 3,5 dkg élesztő, 18 dkg vaj, 1 cs. vaníliás cukor, 2 g só, 7,5 dkg hámozott, durvára vágott mandula, 6 dkg durvára vágott cukrozott citromhéj, egy fél citrom reszelt héja és leve, 30 dkg mazsola, 1 tojás sárgája a bekenéshez, zsiradék és liszt a tepsihez.

Előkészítés: A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a langyos tejet, amiben előzőleg feloldottuk az élesztőt, és egy kevés liszttel puha tésztává dolgoztuk, majd a tetejét meglisztezve meleg helyen kb. 20 percig kelesztettük. Amikor a tetején repedések keletkeztek, akkor érett, kész a kovász. Szóval ezt a kovászt helyezzük a lisztmélyedésbe.

Kovászérlelés alatt a szobahőmérsékletű vajat vaníliás cukorral és porcukorral, sóval igen habosra keverjük; majd ezt a keveréket összedolgozzuk a kovásszal és a maradék liszttel, úgy, hogy sima, formálható tésztát kapjunk. Végül beledolgozzuk a mandulát, a cukrozott citromhéjat, a mazsolát valamint a fél citrom levét és héját, majd a tésztát letakarva, meleg helyen kb. 50 percig kelesztjük.

Elkészítés: A tésztából golyót formálunk, és kézzel többször megütögetjük a tetejét, majd letakarva további 20 percig pihentetjük. Ezután hengert formálunk belőle, mait kb. 6 dkg-os darabokra vágunk fel (egyszerűen 12 felé osztjuk a hengert), és a darabokból belisztezett deszkán gömbölyű zsemléket formálunk. Ezeket bezsírozott és lisztezett tepsire rakjuk, tojássárgájával bekenjük a tetejüket, s amikor a tojás megszáradt, újra bekenjük.

Előmelegített sütőben közepes lángon 25-30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

A különlegessége a receptnek az, hogy a tésztában egyáltalán nincs tojás!

Ez a húsvéti zsemle biztos sikert hoz a háziasszonyoknak.

Mulatós csülök

Hozzávalók: Kb. 2 db hátsó csülök, 80 dkg hámozott, nyers burgonya, 20 dkg gomba, 20 dkg főtt, füstölt sonka, 2 dl tejföl, 1 dl száraz fehérbor, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika 1 evőkanálnyi piros fűszerpaprika, 2 evőkanálnyi olaj, ízlés szerint só, fekete bors.

A megtisztított csülköt kuktába, betétre tesszük és aláöntünk kb. 3 dl vizet. Majdnem puhára pároljuk. A megtisztított gombát viszonylag vastag szeletekre vágjuk. A sonkát és a zöldpaprikát felkockázzuk. A hagymát finomra metéljük, és az olajon megfonnyasztjuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát. Rátesszük a gombát és a zöldpaprikát, majd megsózzuk.

Ezután fedő alatt üvegesre pároljuk.

Egy nagyobb tepsibe lerakjuk a nyers, kis hasábokra vágott burgonyát, majd megsózzuk.

A megpárolódott csülök csontját óvatosan leszedjük, a felesleges zsírt is "leoperáljuk" a húsról és bőrével együtt darabokra vágva elhelyezzük a burgonyán. Elosztjuk rajta a gombás-sonkás-zöldpaprikás ragut. A csülök párolólevét egyenletesen ráöntjük. Alufóliával betakarjuk és előmelegített, forró sütőben kb. 40 percig közepes lángon sütjük. A tejfölt és a bort kevés sóval, borssal összekeverjük, rálocsoljuk a tetejére, és fedetlenül pirítjuk meg.

Rendkívül finom étel, jól csúszik rá a bor. A csülköt jó előre megpárolhatjuk, csak a raguval és a burgonyával kell frissen elkészíteni.

Egy adag ára kb. 130-140.- Ft.

Nyuszifészek kelt tésztából

Hozzávalók:   50 dkg sima liszt, 11 dkg kristálycukor, 9 dkg vaj vagy margarin, 4 dkg élesztő, csipetnyi só, 1,25 dl tej, 1,25 dl tejszín, 1 tojás, 3 tojás sárgája, 1 vaníliarúd vagy 2 dkg vaníliás cukor, reszelt citromhéj, 1 tojás a tészta tetejére, zsír és liszt a tepsit kikenni.

Előkészítés: A vaníliarúdat kevés forró vízzel 10 percig főzve vaníliaaromát készítünk. A langyos tejet az élesztővel és egy kevés liszttel összedolgozzuk, bőven meghintjük liszttel, és langyos helyre tesszük kelni.

A tejszínt, az olvasztott vajat, a tojást, a kristálycukrot, a tojások sárgáját és a vaníliaaromát (vaníliacukrot), a reszelt citromhéjat, egy csipetnyi sót kikeverjük, és a megmaradt liszttel összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a kovászt, s jól bedagasztjuk. (Akkor jó a tészta, amikor olyan "hólyagfélék" képződnek dagasztáskor. Na nem a kezünkön vagy a robotgépen, hanem a tésztán!) Letakarva, meleg helyen kb. 15 percig pihentetjük.

Elkészítés: A megkelt tésztát három részre osztjuk, hosszúkás hengerekké nyújtjuk, majd copfot fonunk belőle. A copf végeit egymásra nyomjuk, majd koszorú alakban elhelyezzük egy kizsírozott, kilisztezett tepsiben, a tetejét bekenjük a felvert tojással, és meleg helyen még további 15-20 percig kelesztjük.

Előmelegített sütőben, 180 C-on 40-51 percit sütjük, míg aranybarna nem lesz, majd a sütőből kivéve hűlni hagyjuk.

Ez a finom, foszlós kalács húsvéti meglepetések, apró ajándékok rejtekhelye (a koszorú közepébe lehet dugni az ajándékokat), vagyis valódi "nyuszifészek".

Rakott nudli

Olcsó, falusi egytálétel ez a tényleg egyszerű és finomnak ígérkező étel.

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 14 dkg liszt, 3 dkg vaj v. margarin, 10 dkg kolozsvári szalonna, ízlés szerint só.

A burgonyát sós vízben puhára főzzük, és még forrón meghámozzuk, majd krumplinyomón áttörjük. Sóval, liszttel (esetleg 1 tojással) gyúródeszkán azonnal kemény tésztát gyúrunk belőle.

A tésztát ujjnyi vastag hurkákká sodorjuk, 5 cm-es darabokra vágjuk, és nudlikat formázunk belőle.

Egy tűzálló tálat kivajazunk, erre rakjuk a nudlikat, majd meghintjük az előzőleg apróra kockára vágott, és egy serpenyőben felolvasztott majd kihűtött szalonnával és egyenletesen leöntjük a zsírjával.

Forró sütőben az egészet 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nagyon egyszerű és nagyon ízletes!

Tálaláskor savanyú káposztát kínálunk mellé.

Reteksaláta

Hozzávalók: 5 csomó retek, 40 dkg Edami sajt, 1 evőkanál kapribogyó, 1 csokor petrezselyem, 5 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál borecet, 2 evőkanál citromlé, só, bors és egy csipetnyi cukor.

A retket megtisztítjuk, megmossuk, és uborkagyalun vékony szeletekre vágjuk. A petrezselymet megmossuk, finomra vágjuk, a sajtot ceruza szélességű csíkokra vágjuk.

Az olajat simára keverjük az ecettel, a citromlével és a kristálycukorral majd sóval, borssal ízesítjük.

A retket, a sajtot és a kapribogyót egy tálban összekeverjük, leöntjük az ecetes lével, megszórjuk petrezselyemzölddel, és kb. még 45 percre, hűvös helyre tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Ha előételként esszük, fehér kenyeret kínálunk hozzá.

Sajttekercs

Hozzávalók: 35 dkg Edami sajt (egyben)

Töltelékhez: 20 dkg gépsonka (v. párizsi), 20 dkg Camping krémsajt, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg reszelt füstölt sajt.

Ízesítők: só, petrezselyemzöld (és/vagy snidling), reszelt vöröshagyma (és/vagy zúzott fokhagyma), bors, kevés pirospaprika, őrölt majoránna és esetleg egy kanálnyi mustár.

Az Edami sajtot tejes zacskóba téve forró vízben felmelegítjük olyanra, hogy deszkán sodrófával nyújtható legyen. Téglalap alakúra nyújtjuk, és a jól összedolgozott töltelékkel megtöltjük, majd mint egy beiglit, feltekerjük, hengert formázunk belőle.

Fóliába tekerve a hűtőbe tesszük, és 1-2 napig állni hagyjuk.

Tálalásnál kb. fél cm-nyi szeletekre vágjuk.

Ui.: Nagyobb mennyiségnél célszerű nagyobb darab Edami sajtot venni, de kb. ekkora mennyiséget lehet jól felolvasztani és kinyújtani. A tölteléket dupla, sőt tripla adagban is elkészíthetjük.

Sárgarépaleves zöld fűszerekkel

Hozzávalók: 35 dkg sárgarépa, 3 dkg vaj v. margarin, egy csokor petrezselyemzöld, 2 ek. friss zsázsa, 1/2 csokor snidling, egy csapott evőkanál liszt, 1 liter kész marhahúsleves (kockából is jó), kb. 5 dl tejszín, só, citromlék az ízesítéshez.

A sárgarépát megtisztítjuk, és vékony csíkokra vágjuk, vagy esetleg nagyobb lukú reszelőn lereszeljük. A petrezselymet megmossuk, finomra vágjuk, a snidlinget szintén.

A sárgarépát a petrezselyem felével és az összes snidlinggel vajban félpuhára pároljuk, liszttel meghintjük, rövid ideig pirítjuk, majd marhahúslevessel felöntjük.

A levest egészen kis lángon addig főzzük, míg a sárgarépa majdnem teljesen puha nem lesz. Ekkor sóval és citromlével ízesítjük, majd belekeverünk a levesbe 0,5 dl tejszínt. A tejszínnel a levest már nem szabad forralni.

Csészékbe töltjük és megszórjuk a maradék petrezselyemmel és a zsázsával.

Túrótorta

Nagyon finom, mutatós és kiadós. Sütés nélkül készül és előző este elkészíthető.

Hozzávalók: 1/2 kg túró, 5 db tojás, 1/2 margarin, 1 csésze cukor, 2-3 csomag vaníliás cukor, étkezési zselatin, 1 dl tej, továbbá valamilyen fagyasztott apró gyümölcs (pl. eper, málna, feketeszeder) és ennek megfelelő ízű gyümölcskocsonya

5 db tojás sárgáját, a margarint, a cukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Beletesszük a fél kg túrót, ezt is elkeverjük, majd legvégül beletesszük a tojásfehérjék felvert habját.

A kis zacskó zselatint csészébe öntjük, és csak annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Közben felforraljuk az 1 dl tejet, és a forró tejet is a zselatinra öntjük, és csomómentesre keverjük. (Ha csomós lesz, szűrőn keresztül öntjük a túrómasszához.)

Ezután az egészet egy nagy alakú, oldalt pattintós tortaformába öntjük, és megvárjuk, míg szilárdulni kezd.

A tetejét fagyasztott gyümölcsökkel díszítjük, majd kanalanként tesszük rá a langyosra hűtött gyümölcskocsonyát, lehetőleg annyit, hogy teljesen ellepje a gyümölcsöket.

Tálalásnál éles késsel körbevágjuk a tortaforma belső peremét, majd óvatosan lepattintjuk az oldalát (alja marad!)

Almás csirkemell

Hozzávalók: 4 kicsi vagy két nagy csirkemell, 50 dkg alma (birsalma is lehet), 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 5 dkg reszelt trappista sajt, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, gyömbér, fahéj, ízlés szerint só, törött fehér bors, kevés cukor

A lebőrözött csirkemellet úgy csontozom ki, hogy lapjában szeletelhető legyen. Szép szeleteket vágok belőle, és jól megsózom. Tűzálló tálba fektetem a felét és beborítom a meghámozott, kicsumázott és gerezdekre vágott alma felével. Csipetnyi sóval és cukorral megszórom, majd a maradék mellszeletekkel és az almával folytatom a rétegezést.

Ezután belekeverem a tejszínbe a fűszereket, kevés sót és cukrot is adok hozzá, és a mellszeletekre locsolom.

A tálat szorosan lefedem és előmelegített forró sütőben 40 percig közepes lángon párolom.

A sütés befejeztével a fedőt leveszem, rászórom az ételre a reszelt sajtot, és csak annyi időre teszem vissza a sütőbe, hogy a sajt elolvadjon.

Párolt rizzsel kínálom!

Csirke tejszínes karalábéban

Hozzávalók: 1 csirke, 4 db zsenge (lila) karalábé, 2 nagy csomó petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, csipetnyi cukor, 2-3 evőkanál liszt, ízlés szerint só, őrölt fehér bors

A csirkét feldarabolás után megsózom, majd lisztbe mártom. A felforrósított vajon mindkét oldalát jól átsütöm. Melléteszem a meghámozott, kis kockákra vágott karalábét. Rászórom a borsot és egy csomó finomra vágott petrezselyem zöldet. Megsózom, rálocsolom a tejszínt és az edényt lefedve előmelegített, forró sütőbe tolom. 45 percit sütöm, majd a fedőt levéve pár percit pirítom. Végül rászórom a maradék apróra vágott petrezselyem zöldet. Ha a család nagyétkű, párolt rizst is kínálok mellé vagy több karalábét adok hozzá (Csak zsenge karalábéból jó!)

Csirke, tojásban

Hozzávalók: 2 db kicsi csirke (na azért nem pelyhes!), 3 tojás, 1 teáskanálnyi liszt, 1 dl tejföl, 1 mokkáskanálnyi törött fehér bors, 1 teáskanálnyi só, olaj a sütéshez.

A csirkéket feldarabolom és megsózom. A tojást habosra verem, belekeverem a borsot, a sót, majd a csirkedarabokat egyenként megmártom benne. Bő, forró olajban pirosra sütöm, azután a felesleges olajat lecsöpögtetve, melegen tartom. Az olajból 2 evőkanálnyit kis serpenyőbe teszek, 1 dl vizet hozzáöntök és felforralom, a maradék borsos tojást pedig belekeverem, majd a liszttel simára kevert tejföllel behabarom.  Jól kiforralom, és melegen tartom.

Tálaláskor egy melegített tálra apró vajas galuskát halmozok, erre ráfektetem a pirosra sült húsokat és körülöntöm a tojásos lével.

Saláta illik mellé!

Csirke vegyes sajttal

Hozzávalók: 1 db csirke (kb. 1 kg-os), 5 dkg vaj, 1 dl tejszín, 10 dkg reszelt trappista sajt, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 dl tejföl, 1-1 mokkáskanálnyi szárított borsmenta és törött fehér bors, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só

A csirkét tisztítás után négy darabba vágom, megsózom, és a felhevített vajon mindkét oldalán átsütöm.

Tűzálló tálba teszem, ráöntöm a tejszínt, a fűszerekkel pedig meghintem, majd fedő alatt puhára párolom. (Időnként rázogatni kell az edényt!)

Ezután az összes reszelt sajtot a már megpárolódott húsok tetejére szórom és tejföllel lelocsolom.

Forró sütőben addig pirítom, hogy a sajt ráolvadjon a tetejére.

Hagymás paradicsomsaláta és sült burgonya a legfinomabb hozzá!

Grapefruitos csirkemell

Hozzávalók: 4 csirkemell, 2 grapefruit, 5 dkg vaj (vagy margarin), liszt a bundázáshoz, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanálnyi őrölt fekete bors, késhegynyi őrölt gyömbér, őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, ízlés szerint cukor

A csirkemellet kicsontozom, és 8 darabra vágom. Megsózom, majd a grapefruitok kicsavart levét rálocsolom és kb. 10 percig állni hagyom. Ezután a húst lecsurgatom, a lisztben meghempergetem, a felforrósított vajon mindkét oldalán átsütöm.

Ráöntöm a grapefruit levét, fűszerezem sóval, borssal, gyömbérrel, szegfűszeggel, fahéjjal és fedő alatt puhára párolom.

Csak akkor ízesítem kevés cukorral, amikor már megpuhult a csirkemell.

Mazsolás rizzsel a legfinomabb, de ropogósra sütött burgonyát is lehet mellé tálalni.

Makói rántott csirkemell

Hozzávalók: 2 nagy csirkemell, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 tojás, ízlés szerint só, őrölt szerecsendió-virág, liszt és zsemlemorzsa a panírozáshoz, olaj a sütéshez.

A csirkemelleket kicsontozom, és vékony szeletekre vágom, majd megsózom.

Kicsit állni hagyom. Közben a vöröshagymát megtisztítom, lereszelem és hozzákeverem a habosra felvert tojáshoz, ízesítem zúzott fokhagymával és szerecsendió-virággal. A csirkemell szeleteket először lisztben forgatom meg, majd a hagymás tojásba mártom, ezután ismét lisztbe és ismét tojásba forgatom, végül zsemlemorzsában hempergetem meg.

Bő, forró olajban, de takaréklángon aranysárgára sütöm.

Sok salátával és tartármártással kínálom.

Mandulával tűzdelt csirkemell

Hozzávalók: 4 kicsi csirkemell, 3 dkg tisztított mandula, 3 dl tejszín, 5 dkg füstölt szalonna, 1-2 evőkanál liszt, 1 teáskanál citromlé, 1 mokkáskanálnyi mandulaaroma, ízlés szerint só.

A csirkemelleket lebőrözöm és kicsontozom, majd 8 darabra vágom. A tömör húsdarabokba éles késsel több helyen beleszúrok, az ily módon kialakított lyukakba egy-egy hámozott mandulaszemet teszek. A csirkemellet jól megsózom, lelocsolom citromlével, és lisztbe mártom.

A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom, és azon a mandulával tűzdelt húsdarabokat átpirítom.

Ha minden oldaluk lepirult, ráöntöm a tejszínt és a mandulaaromát, majd lefedem, és a húsokat puhára párolom.

Közben a serpenyőt kicsit megrázogatom, nehogy leégjen a hús. Amikor a csirkemell megpuhult, kiszedem a serpenyőből, és éles késsel felszeletelem.

Újra visszarakom a tejszínes pácolólébe, és még egyszer felforralom.

Párolt rizzsel és befőttel a legfinomabb!

Sárga csirkemell

Hozzávalók: 4 kicsi csirkemell, 50 dkg sárga színű paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál currypor, 1 csomó petrezselyemzöld, mokkáskanálnyi törött feketebors, mokkáskanálnyi rozmaring, ízlés szerint só, kevés olaj

A csirkemelleket kicsontozom, és 8 darabba vágom. Megsózom, és a felforrósított olajon minden oldalát hirtelen átsütöm.

Ezután hozzáteszem az előzőleg héjától megszabadított, gerezdekre vágott paradicsomot, a szétzúzott fokhagymát, beleszórom a curryt, a borsot, a rozmaringot.

Fedő alatt saját levében megpárolom.

Időnként óvatosan megkeverem, hogy le ne égjen!

Ha a csirkemell darabok már megpuhultak, és sűrű, sárga lé van csak alattuk, akkor megszórom a nagyon finomra vágott petrezselyemzölddel és lefedve, a lángot eloltom alatta.

Petrezselymes párolt rizs illik hozzá.

Sonkás csirke

Hozzávalók: 1 csirke, 15 dkg főtt, füstölt sonka (vagy nem túl zsíros tartja), 1 fej vöröshagyma, 3-4 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 dl fűszerezett paradicsomlé, 1 teáskanál szárított bazsalikom, 5 dkg reszelt (füstölt) sajt, ízlés szerint só és törött feketebors

A csirkét feldarabolom, megsózom, és lisztbe mártom. A felforrósított olajon mindkét oldalán átsütöm, majd a serpenyőből kivéve félreteszem.

A visszamaradt zsiradékon lepirítom a tisztított, kockákra vágott vöröshagymát, majd hozzáteszem a szintén kockákra vágott főtt sonkát.

Felengedem a paradicsomlével, megsózom, megborsozom, belekeverem a bazsalikomot, és 1 dl vízzel felöntve sűrű mártássá forralom.

Közben tűzálló tálra rendezem az elősütött csirkedarabokat, rákenem a mártást, és lefedve forró sütőbe dugom. Kb. 40 percig nem túl erős lángon sütöm.

A sütőből kivéve rálocsolom a reszelt sajttal elkevert tejfölt és addig pirítom fedetlenül, amíg a sajt ráolvad a húsra.

Rizi-bizi és saláta illik mellé.

Sóban sült csirke

Hozzávalók: 1 csirke, 1 kg só (nem tévedés), 1 alma, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanálnyi törött fekete bors

A csirkét megtisztítom, átmosom, lecsöpögtetem. A hasába beteszem a kicsumázott, négyrét vágott almát. Beleszórom a majoránnát és megsózom, megborsozom.

Egy tűzálló tál aljára annyi sót hintek, hogy elfedje az üveget és ráfektetem a csirkét. A több sót kevés vízzel összekeverem és rátapasztom a húsra úgy, hogy semmi sem látszódjék ki a csirke bőréből. A vizes só rátapad és kéreggé fog sülni rajta! Ebben a kéregben minden íz és illatanyag bennmarad, ezért olyan ízletes és finom ez a csirke! (Nem kell attól félni, hogy ehetetlenül sós lesz!)

Az előmelegített, forró sütőben kb. 50 percig sütöm. Végül le lehet bontani a sóréteget.

Sok salátát és burgonyát, vagy befőttet és párolt rizst kínálok hozzá.

Majonézes salátával hidegen is nagyon finom.

Sörös csibe

Hozzávalók: 2 db egészen kicsi csibe (kb. 1-1,2 kg összesen), 2 dl világos sör, 1 evőkanál burgonyapehely, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanálnyi cukor, 1 kis fej vöröshagyma, 1 mokkáskanálnyi őrölt gyömbér, ízlés szerint só és törött feketebors, olaj a sütéshez

A csibéket tisztítás után kétfelé vágom, megsózom, a szétzúzott fokhagymával bekenem, és 15 percig pihentetem.

Ezután nagyon forró olajon, erős lángon hirtelen mindkét oldalát átsütöm, majd az olajat leöntöm.

Kb. 2 evőkanálnyi olajat hagyok a serpenyőben, azt felöntöm sörrel, beleszórom a fűszereket és a finomra vágott vöröshagymát, majd végül a csirkedarabokat visszarakom. Fedő alatt, gyakori kevergetés mellett puhára párolom.

Ha a csirke a levét idő előtt elfőné, kevés sörrel pótolom.

A puha húst levéből kiveszem, és melegen tartom.

A visszamaradt sörös mártásba keverem a burgonyapelyhet, és sűrűre forralom.

Ropogósra sült burgonya illik hozzá.

Sörös-sajtos csirke

Hozzávalók: 1 csirke, 1 üveg világos sör, 10 dkg reszelt sajt (minél többféle annál jobb), 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál Vegeta, 2 dl rizs, 1-1 mokkáskanálnyi őrölt gyömbér, törött feketebors, csipetnyi só, olaj (kb. 4 evőkanálnyi), 1 csomag petrezselyemzöld

A csirkét négyfelé vágom. Megsózom. A rizst váltott vízben többször átmosom, lecsepegtetem.

Tűzálló tálat egy evőkanálnyi olajjal kikenek, a maradék olajon hirtelen, erős lángon átpirítom a csirkedarabokat.

A tűzálló tálba beleszórom a rizst, majd a sörbe kevert fűszerekkel, a finomra vágott petrezselyemzölddel, a reszelt sajttal és a mustárral leöntöm.

Erre fektetem a csirkedarabokat, és a megmaradt mártással lelocsolom.

A tálat lefedem és előmelegített, forró sütőben 50 percen keresztül párolom.

Ha az összes levét elfőtte, a fedőt leveszem, és pirosra pirítom.

Saláta illik mellé.

Töltött csirkecomb

Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 10 dkg gomba, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 csomó petrezselyemzöld, 3-4 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 dl tej, só és törött fekete bors, ízlés szerint, olaj a sütéshez

A csirkecombokat kicsontozom és kívül belül megsózom.

A megtisztított gombát nagyon vékonyra szeletelem, majd két evőkanál olajon sóval, borssal, a finomra vágott petrezselyemzölddel fedő alatt, saját levében puhára párolom, majd zsírjára sütöm. Ha langyosra hűlt, a csirkecsontok helyére betöltöm. A combokat hústűvel összefogom, és lisztbe mártom, majd zúzott fokhagymával, sóval és borssal, majd tejjel ízesített tojásban meghempergetem Ezután ismét lisztbe forgatom, végül bő, forró olajban pirosra sütöm.

(Takaréklángon süljön, mert a comb vastagsága miatt a belseje esetleg nyers maradhat!)

Sült burgonyával és salátával kínálom. Majonézes salátával hidegen is nagyon finom!

András napi puncs

Hozzávalók: 2 teáskanálnyi (orosz) fekete tea, 1/2 l víz, 2 narancs leve, 1 citrom leve, citromhéj, 10 dkg kristálycukor, 2 rúd fahéj, 8 szem szegfűszeg, 1/2 l fehérbor, 2 dl konyak

Előkészítés: A 1/2 liter vizet a 10 dkg cukorral felforraljuk, levesszük a tűzről, teletesszük a teafüvet és 1/4 óráig benne hagyjuk. Közben a 1/2 l fehérbort a szegfűszeggel, a 2 rúd fahéjjal, a narancs- és citromlével erős tűzön felhevítjük; beleöntjük a konyakot és szintén 1/4 óráig állni hagyjuk.

Elkészítés: A teát is és a bort is teaszűrőn átszűrjük, egy előmelegített edénybe öntjük, összekeverjük. Előmelegített poharakba öntve nagyon forrón kínáljuk ezt a kedvcsináló, jó hangulatot megalapozó italt.

Francia fokhagymaleves

Hozzávalók: 2 szál póréhagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 30 dkg paradicsom, 2 nagy burgonya, 6 dkg olívaolaj (3 kanál), egy csipetnyi sáfrány, só, bors, egy teáskanálnyi oregánó, 1 l marhahúsleves (kockából), pirítós kenyér (fehér kenyérből) + bedörzsöléshez fokhagyma (sok!)

A póréhagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A paradicsom héját lehúzzuk (ha előtte forró vízbe mártjuk, könnyebben lejön) a húsát kisebb kockákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk és szétnyomkodjuk, a burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk.

Megfelelő nagyságú edényben felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a póréhagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot és a burgonyát, és ezeket rövid ideig tovább pirítjuk. Végül felöntjük a marhahúslevessel, jól fűszerezzük és kb. fél órán át, főzzük. Ez alatt megpirítjuk a fehér kenyérszeleteket, majd bedörzsöljük (jó vastagon) őket az elkapart fokhagymával. Ezt adjuk betétnek a nagyon forrón tálalt fokhagymaleveshez.

Ínycsiklandó fogás mindazoknak, akik szeretik a fokhagymát!

Gyümölcskenyér szentestére

Hozzávalók: 20 dkg aszalt szilva, 30 dkg aszalt körte, 20 dkg aszalt füge, 1,1 liter víz, 24 dkg mazsola, 12 dkg dió, 12 dkg mogyoró, 12 dkg cukrozott citromhéj, 12 dkg kristálycukor. 1/2 teáskanálnyi őrölt fahéj, csipetnyi őrölt szegfűszeg, ánizs és só, 0,5 dl rum, 1 citrom leve, 35 dkg finomliszt, 6 púpozott evőkanál búzakorpa, 1 dkg élesztő, hámozott, félbevágott mandula, és tetszés szerint kandírozott gyümölcs a díszítéshez, 1 teáskanálnyi víz a mázhoz, zsír a tepsihez

A gyümölcskenyér előkészítését a sütés előtti napon kell kezdeni, mert a gyümölcsöket legalább 12 órán át kell áztatni.

A szilvára, körtére és fügére ráöntünk kb. 1 liter vizet és letakarva egész éjjel ázni hagyjuk, majd lecsepegtetjük, és apróra összevágjuk. A cukrozott citromhéjat, a mandulát, az apróra vágott diót és mogyorót a cukorral és a rummal összekeverjük, és 2 órán át, állni hagyjuk, ezután a többi megpuhított gyümölccsel, egy citrom levével és a fűszerekkel jól összekeverjük.

15 dkg finomlisztet 3 evőkanál búzakorpával, 1 dl kézmeleg vízzel, 1 dkg élesztővel, csipetnyi sóval összekeverünk, kenyértésztát készítünk és félretesszük keleszteni.

A gyümölcsmasszát összekeverjük 20 dkg liszttel, 3 evőkanál búzakorpával. Ezt összedolgozzuk a megkelt tésztával, majd két részre osztjuk, és kerek cipókká formázzuk. Mindkét kezünket hideg vízbe mártva a cipók tetejét laposra simítjuk. Fél mandulákat teszünk rá, és ízlés szerint kandírozott gyümölcsökkel díszítjük.

A gyümölcskenyereket kizsírozott tepsibe tesszük, még kb. 30-40 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 180 fokon 70-80 percig sütjük.

Miután megsült, kihűtjük, majd a következő mázzal kenjük be:

3 teáskanálnyi cukrot feloldunk 1 teáskanálnyi vízben, majd felforraljuk.

Ha sokáig frissen akarjuk tartani a gyümölcskenyeret, jól záródó fémdobozban tartsuk!

Körte csokoládéban

Hozzávalók: 4 szép nagy körte (én mindig Alexander körtéből készítem), 10 dkg finom kristálycukor, egy fél citrom leve, 10 dkg főzőcsokoládé, 2 tojás, 3 cl konyak

A körtét meghámozom, félbevágom, a szárát és a magházát kivágom.

Kb. 1,5 dl citromos, cukros vizet felforralok, a körtéket beleteszem és lassan forralva félpuhára főzöm.

Ha kész kiveszem, és rácson lecsöpögtetem.

A körte visszamaradt főzőlevét felforralom (híg sziruppá főzöm) majd leveszem a tűzről és belekeverem a főzőcsokoládét. Simára keverem, és hűlni hagyom.

Ezután belekeverem a tojásokat és egészen kicsi lángon addig keverem habverővel, míg az edény széléről nem kezd leválni.

Ekkor hideg vízfürdőbe állítom és hűlésig tovább verem a habverővel.

A legvégén beleöntöm a konyakot, természetesen azt is jól elkeverem.

A körtéket fagylaltkehelyben szépen elhelyezem és leöntöm a kihűlt csokoládékrémmel.

Tálalás előtt tejszínhabbal díszítem.

Nagyon mutatós és finom!

Egy ünnepi ebédnek vagy vacsorának méltó befejezése.

Marhahússaláta curryvel

Hozzávalók: 60 dkg levesben főtt marhahús (mondjuk rostélyos), 2 közepes nagyságú alma, 6 db csemegeuborka, 2 db hagyma, 1 csomag snidling, ecet, olaj, 1 citrom leve, kevés curry, só és bors.

A puhára főtt, lehűtött marhahúst nagyon apró kockákra vágjuk.

Az almát vékony szeletekre, a hagymát egészen apróra, a snidlinget is apróra, az uborkát szeletekre vágjuk.

Az ecetet, olajat, a citrom levét egy kevés curryvel, sóval, borssal és kevés vízzel salátaöntetté keverjük, beletesszük a marhahúst és hűvös helyen egy óráig állni hagyjuk.

Ezután beletesszük az almát, az uborkát, a hagymát és salátalevéllel kibélelt tálban, snidlinggel megszórva tálaljuk.

Igen frissítő (hideg előétel), kalóriaszegény étel.

Pisztráng kékre főzve

A pisztrángot vigyázva felbontjuk, nehogy a nyálkát leszedjük róla, mert akkor nem kékül meg! Kimossuk, ecetbe mártjuk majd citromlével, sóval, babérlevéllel ízesített vízben kb. 15 percig főzzük. Szedőkanállal óvatosan tálra tesszük, leöntjük olvasztott vajjal és burgonyával körítve tálaljuk. (Farkát fogai közé szoríthatjuk vagy a fejéhez köthetjük, így is megfőzhetjük!)

Pisztráng vajon sütve

A megtisztított pisztrángot besózom, és forró olajra téve mindkét oldalát megsütöm. Mikor már megforgattam és a másik fele is csaknem megsült, vajdarabkákat teszek rá, és készre sütöm. 1 dl tejszínt nagyon pici liszttel sűrűre keverek, felforrósítom, beleteszek 2-3 gerezdnyi zúzott fokhagymát, meg durvára vágott pirított mandulát és az egészet a gyönyörűen elrendezett pisztrángokra öntöm.

Ha van még pirított, vágott mandula, azt a tetejére szórom!

Pórétorta

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 3 tojás, 50 dkg póréhagyma, 20 dkg kolozsvári szalonna, kevés olaj, só, bors, 1 teáskanálnyi currypor, 25 dkg szeletelt sonka, 2,5 dl tejföl, margarin és zsemlemorzsa a tűzálló tál kikenéséhez

A 20 dkg lisztből, 10 dkg margarinból, 1 tojásból és csipetnyi sóból elkészítettem a tésztát és letakarva 1 óráig pihentettem.

Ezután kinyújtottam, és bele tettem a kivajazott (margarin) és zsemlemorzsával kibélelt tűzálló tálba, úgy, hogy a tál oldalára is felérjen. A megtisztított, megmosott póréhagymákat hosszában félbevágtam, majd kb. 1 cm-nyi csíkokat vágtam belőle.

A szalonnát kockákra vágtam.

A sonkaszeleteket ráterítettem a tésztára.

Serpenyőben (nagyon kevés olajon) átsütöttem az apró kockákra vágott kolozsvári szalonnát, hozzáadtam a felvágott póréhagymát majd a curryvel, sóval és borssal fűszereztem. Ezután fedő alatt kb. 10 percig pároltam.

Ezt a hagymás keveréket a tűzálló tálba öntöttem (ráterítettem a sonkára).

A maradék 2 tojást felvertem, hozzáadtam a tejfölt, sóztam, borsoztam majd ráöntöttem a hagymás szalonnára.

Előmelegített sütőbe dugtam, és azt hiszem 35-40 perc alatt pirosra sütöttem.

Raffaello golyó

0,5 l vizet 10 dkg cukorral felfőzünk. A tűzről levéve hozzáadunk 12 dkg Rama margarint, 2 csomag vaníliás cukrot és a cukor elolvadásáig kevergetjük.

Ezután hozzáadunk 13 dkg tejport és 13 dkg kókuszreszeléket. Jól összekeverjük.

Kb. 8-10 percre mélyhűtőbe tesszük hogy alakítható legyen. Kivesszük és kb. 2 cm átmérőjű gömb alakokat formálunk belőle. Közepébe 1-1 szem mandulát vagy mogyorót teszünk, végül kókuszreszelékben meghempergetjük.

Ebből a mennyiségből kb. 30 db Raffaello golyó készül.

Rántott akác, vagy bodza

A bodza illetve akácvirágot (amíg még egészen zsenge, friss) szárastul leszedem, kb. fél órára vízbe áztatom (hogy ha esetleg mégis van benne apró bogár, az kijöjjön) többször átmosom, majd konyharuhára terítve megszárítgatom.

Ezután sűrű palacsintatésztába forgatom, majd forró olajban szép pirosra sütöm!

Nagyon finom!

Tejszínes karamella

Hozzávalók: kb. 80 darabhoz 50 dkg Koronás finom kristálycukor, 4 dl tejszín, 2 dl tej, 1 vaníliarúd, alufólia, a kenéshez olaj, a csomagoláshoz papír (szerintem sima celofánpapír!)

A kristálycukrot a tejszínnel és a tejjel lábosba öntjük.

A vaníliarúdat hosszában felhasítjuk, belét kikaparjuk, majd a lábosba tesszük.

Alacsony hőfokon időnként megkeverve addig főzzük (40-45 perc), amíg világosbarna színt nem kap és elég sűrű nem lesz.

Ekkor a vaníliarúdat kivesszük.

Az alufóliát többször összehajtva erős sínt készítünk és a tepsiben kb. 20x20 cm-es részt elkerítünk.

A fóliát és a tepsit olajjal jól megkenjük. Kb. 1 1/2 cm-es vastagságban beletöltjük a karamellamasszát, elsimítjuk, majd hűlni hagyjuk. Még langyosan, éles késsel 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és a tepsiben teljesen kihűtjük.

Díszdobozba vagy egyenként celofánpapírba csomagoljuk.

A tejszínes karamellát fémdobozban vagy alufóliával bélelt kartondobozban tároljuk!

Túrófánk

Hozzávalók: 1/4 kg túró, 1/4 kg liszt, 2 dl tejföl, 2 tojás, 1 sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, pici só

Fenti anyagokat alaposan elkeverjük (összegyúrjuk) majd forró olajban, teáskanállal kis halmokat képezve mindkét oldalukon pirosra sütjük.

Fahéjas cukorral, simán, gyümölcslekvárral. stb. kínáljuk.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése