DPG Recepttár A betyárját! DPG Recepttár A betyárját! Klemi 1 DPG Recepttár A betyárját! Tartalomjegyzék A betyárját!.................................................................................................1 Tartalomjegyzék..........................................................................................2 "Betyár" receptek.......................................................................................3 Bakonyi betyárleves 1...............................................................................3 Bakonyi betyárleves 2...............................................................................3 Betyár csirkepecsenye...............................................................................3 Betyár csirkepörkölt..................................................................................3 Betyárgaluska..........................................................................................3 Betyárhús................................................................................................3 Betyárleves..............................................................................................4 Betyár pulykamell.....................................................................................4 Betyártarja (Rózsa Sándor módra)..............................................................4 Betyár zöldbableves bográcsban.................................................................4 Betyáros melegszendvics...........................................................................4 Békési betyáros........................................................................................5 Nagybaracskai halászlé Sobri Jóska módra...................................................5 Nádibetyár pecsenye ................................................................................5 Öreglebbencs betyár módra........................................................................5 Sarkadi betyárfalat....................................................................................6 Tüzes betyárbatyu....................................................................................6 Klemi 2 DPG Recepttár A betyárját! "Betyár" receptek Bakonyi betyárleves 1. Hozzávalók: 35 dkg marhaszegy, 1 pár csirkecomb, 20 dkg vegyes zöldség, 1 fej hagyma, só, egész bors, csípős paprika, csuszatészta A marhahúst felvágjuk 4 szeletre, és hideg vízben feltesszük főni. Sóval, egész borssal ízesítjük. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a csirkecombokat, a metéltre vágott zöldséget, a felaprított hagymát, az erős paprikát, majd készre főzzük. A lisztből és a tojásból vékony, kemény tésztát gyúrunk, a levesbe tépkedjük és megfőzzük. Bakonyi betyárleves 2 Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg marhaszegy, fél levestyúk, 5 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zeller, 5 dkg laskatészta, 5 dkg vöröshagyma, só, pár szem fekete bors A marhahúst nagyobb kockákra, a tyúkot 5 darabba vágjuk és feltesszük főni. Ha a hús félig megfőtt, hozzátesszük a csíkokra vágott zöldséget, a fűszert és készre főzzük. Tálaláskor csuszavékonyságú laskát főzünk bele. Elkészítési idő: 1 óra Betyár csirkepecsenye Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 4 fej gomba, 2 fej lilahagyma, 30 dkg füstölt szalonna, 2 pár baromfivirsli, 3 nagy szem burgonya, 1 evőkanál olaj, szárnyasfűszerkeverék, só, bors, pirospaprika, 4 db fél kihegyezett hurkapálca. Tűzzük a hurkapálcára az alapanyagokat a következő sorrendben: egy szelet burgonya, egy szelet csirkemell, egy szelet szalonna, egy vastagabb szelet vöröshagyma, egy vastagabb karika virsli, egy szelet gomba. Ezután megismételjük ugyanebben a sorrendben az alapanyagok felszúrását egészen addig, amíg a hurkapálca meg nem telik. Ügyeljünk arra, hogy a végén minden esetben burgonya zárja a sort. Az így elkészült nyársakat olajjal meglocsoljuk, majd befűszerezzük. Egy tálba helyezve lefedjük és 18 percig 500 W-on sütjük, majd a fedőt levéve 350- 400 W-on további 6 percig pároljuk. Betyár csirkepörkölt 15 dkg apróra vágott vöröshagymát zsíron megpirítunk, 1,5 dkg pirospaprikát adunk hozzá és egy kevés vízzel rövid ideig pároljuk. 1kg csirkét megmosunk, feldarabolunk, belerakjuk a hagymás és paprikás lébe, majd az egészet 1 óráig pároljuk. Kb. 20 perc után beleteszünk 15 dkg összedarabolt gombát ízesítjük sóval 1 gerezd fokhagymával, paradicsompürével. Galuskával tálaljuk. Betyárgaluska Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 2 dl tejföl só. A lisztből, tojásból, sóból kevés víz hozzáadásával közepesen kemény galuskatésztát keverünk, de nem dolgozzuk ki, hanem fél óráig állni hagyjuk. Utána lobogó sós vízbe kanállal galuskákat szaggatunk belőle. Az apró kockára vágott szalonnát ropogósra sütjük, a pörcöt kiszedjük és félretesszük. A megfőtt és leszűrt galuskát a szalonnazsírba szedjük, meghintjük a pirospaprikával, ráöntjük a tejfölt, átforrósítjuk, és a tetejére szórjuk a pörcöt. Végül meghintjük a lisztbe forgatott, bő olajban ropogósra sütött hagymakarikákkal. Frissen salátával kínáljuk. Betyárhús Hozzávalók: 60 dkg sertés szűzpecsenye, 30 dkg húsos, füstölt szalonna, 50 dkg hagyma, só, őrölt bors. A szűzpecsenyét ujjnyi vastagra felszeleteljük, és kissé kiverjük. A füstölt szalonnát 2-3 milliméter vastag, a húsoknál valamivel kisebb szeletekre vágjuk. A hagymákat félbe vágjuk. A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk és a füstölt szalonnával meg a hagymával váltakozva, nyársakra húzzuk, és megsütjük. Klemi 3 DPG Recepttár A betyárját! Betyárleves Harminc dkg kicsontozott és bőrétől megtisztított csirkehúst és 30 dkg sertéshúst egyforma nagy kockákra vágunk. Hideg vízben feltesszük főni. Első habjait leszedjük. A felforrt levest kockákra vágott leveszöldséggel bezöldségezzük. Sóval, szemes borssal, 1 gerezd fokhagymával ízesítjük. Mikor a hús megpuhult, akkor csuszatésztát főzünk bele. Finomra vágott petrezselyemmel meghintve, ecetes tormával tálaljuk. Betyár pulykamell Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 20 dkg füstölt parasztkolbász, 20 dkg füstölt sajt, 2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, gyömbér, 2 teáskanál méz, 1 citrom leve, fokhagyma, köménymag, pirospaprika, olaj A pulykahúst felszeletelem. Gyömbér, méz és citromlé keverékével bekenem és egymásra rakom a szeleteket. Fóliával lefedem az edényt, és a húst egy napig hűtőben érlelem. Felhasználás előtt a szeleteket jól kiklopfolom. Sajtból, füstölt kolbászból, tört fokhagymából, őrölt köménymagból, pirospaprikából 1 nyers tojással masszát készítek, és a húsokra kenem. Feltekerem a szeleteket, megforgatom lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában, és forró olajban kb. 10 perc alatt kisütöm. Burgonyapürével, céklával, ecetes paprikával és csemegeuborkával körítem. Elkészítési idő: 40 perc, pácolás nélkül Italajánlat: A pulyka, a fehérhúsú szárnyasok közé tartozik, ezért fehérbor illene hozzá, de mivel most kolbásszal készítettük el, jó minőségű, könnyű vörösbort ajánlunk. Betyártarja (Rózsa Sándor módra) Hozzávalók 10 személyre: 1,4 kg sertéstarja, 50 dkg lecsókolbász, 4 dkg só, 20 dkg zsír, 2 g bors, 30 dkg vöröshagyma, 2 dkg fokhagyma, 10 adag sült hasábburgonya, 2 adag saláta A húst csíkokra vágjuk, hagymás zsíron pároljuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott lecsókolbászt. Sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük. Erős tűzön készre sütjük. Sült hasábburgonyával tálaljuk, salátával díszítjük. Elkészítési idő: 1 óra Italajánlat: sör, hárslevelű Betyár zöldbableves bográcsban Hozzávalók 8 személyre: 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg füstölt tarja, 1-1 db zöldpaprika és paradicsom, 50 dkg zöldbab, 15 dkg tarhonya, 1 hegyes erős paprika, 1 evőkanál pirospaprika, só, 1 csokor petrezselyem, 3 dl tejföl, 2 evőkanál liszt. Az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk, hozzáadjuk a fölaprított vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a kockára vágott füstölt tarját, a cikkekre szelt paradicsomot és kétféle paprikát, pirospaprikával megszórjuk, majd két liter vízzel fölöntve lassú tűzön főzzük. Ha a hús már majdnem puha, beletesszük a megtisztított, földarabolt zöldbabot meg a tarhonyát, ha szükséges megsózzuk. Ha a tarhonya is megpuhult, a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, fölaprított petrezselyemmel meghintjük, még egyszer átforralva máris tálalhatjuk. Betyáros melegszendvics Hozzávalók: 4 szelet zsúrkenyér, 25 dkg füstölt kolbász, 2 db keményre főtt tojás, 1 db közepes fej lilahagyma, 4 szelet lapka sajt, magyaros vajkrém, gulyáskrém, zöldpaprika, paradicsom. A zsúrkenyér szeleteket 1 percig 500 W-on megpirítjuk. A hagymát és a kolbászt vékony karikákra vágjuk. A keményre főtt tojást megtisztítjuk és felszeleteljük. A magyaros vajkrémmel megkent zsúrkenyér szeleteket gazdagon megrakjuk kolbásszal, tojással és hagymával. Betakarjuk lapka sajttal és a sütőbe téve 3 percig 500 W-on sütjük. Tálaláskor paprikával, paradicsommal és gulyáskrémmel díszítjük. Klemi 4 DPG Recepttár A betyárját! Békési betyáros Hozzávalók (6 személyre): 4 db sertésköröm, 2 db sertéscsülök, fél sertésfej, 1 kg lapocka, 3 nagy fej hagyma, lebbencstészta ízlés szerint, 1 kg burgonya, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 1 db erős zöldpaprika, 2 db tv paprika, 2 csipet kömény, 2 db paradicsom, 8-10 gerezd fokhagyma, 5-10 dkg sós fehér szalonna. A szalonnával alázsírozzuk a bográcsot, majd legalulra tesszük a csülök bontása után a csontot, rá a köröm kerüljön, utána egy réteg apróra vágott hagyma. A következő réteg a kicsontozott csülök, amit hagymaréteg, azt meg apróra vágott lapocka követ. Dobjuk rájuk a köményt, a paradicsomot, a fokhagymát, a sót. Hideg vízzel fölengedjük. Három óra hosszáig lassú tűzön főzzük, őrölt paprika nélkül. Nem kell keverni, csak a bográcsot forgatni. Amikor majdnem készen van, a színét külön edénybe leszedjük, ebben keverjük el a pirospaprikát, majd visszaöntjük a leveshez. Utána kerül bele a darabokra tört lebbencstészta és a kockákra vágott krumpli. Az egészet sűrűre főzzük. Ha a vizet elpárologtatta, utána kell tölteni. Nagybaracskai halászlé Sobri Jóska módra Hozzávalók 10 személyre: 2 db 1-1, 5 kg-os ponty, 1 kg másfajta hal, 5-6 fej vöröshagyma, 10 dkg fűszerpaprika, 1 db paradicsom, 1-2 db zöldpaprika, esetleg cseresznyepaprika, 1-2 gerezd fokhagyma, só Elkészítése: A friss halat megtisztítjuk, felbontjuk, mélyen irdaljuk, daraboljuk. Külön tesszük a halfejet, a hasaalját és a farkát. A 6-7 centis haldarabokat besózzuk, és 1-2 órán át, állni hagyjuk. Lábasba tesszük a halfejet, a hasaalját, a farkát, az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáöntünk 5 liter vizet, végül hozzáadjuk a paradicsomot, zöldpaprikát, cseresznyepaprikát. Fontos, hogy a fűszerpaprikát akkor adjuk hozzá, mikor a lé forrni kezd. Erős tűzön 25 percig főzzük, majd hozzáadjuk a haldarabokat, és még 18 percig főzzük. A főzés befejezése előtt megkóstoljuk, ha kell, sózzuk. A kész halászlevet átszűrjük. A haldarabokat külön tányéron, a levet frissen kifőzött, gyufaszáltésztával kínáljuk. Elkészítési idő: 1 óra 30 perc · Nádibetyár pecsenye Hozzávalók (4 személyre): 8 szelet sovány sertéscomb vagy slussz, fél kg. darált marhahús, 10 dkg. gomba, füstölt szalonna, pirospaprika, fokhagyma, őrölt koriander, só, 1 hagyma. Kiverjük a hússzeleteket. A darált húst összekeverjük sóval, borssal, pirospaprikával, őrölt korianderrel, szétnyomott fokhagymával ízlés szerint. Ezzel a töltelékkel megkenjük a hússzeleteket úgy, hogy a szélek szabadon maradjanak. A töltelékre felszeletelt gombát és vékony hagymakarikákat teszünk. Felcsavarjuk a hússzeleteket, két végét behajtjuk, megtűzzük, és egy-egy vékony füstölt szalonna szeletet teszünk mindegyikre. Tepsibe vagy tűzálló edény fedelébe téve , előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt pirosra sütjük. Gombamártással és hasábburgonyával tálalhatjuk. Öreglebbencs betyár módra Hozzávalók: 1 kg liszt, 8 tojás, 20 dkg füstölt szalonna, egy kis fej vöröshagyma, só, pirospaprika, 4 burgonya, 1 cseresznyepaprika. Jó lebbencstésztát csakis tiszta tojásból, víz nélkül lehet készíteni. Meggyúrjuk a tésztát: az 1 kg liszthez 8 tojást és egy kis sót veszünk. Majd 4 cipóba vágjuk, és minden cipót simára gyúrunk, közben abrosszal letakarjuk, hogy ne száradjon ki. Egész vékonyra nyújtjuk, és tiszta abroszra tesszük száradni. Ha megszáradt, nagyobb darabokra törjük, és zacskóba téve szellős helyen felakasztjuk. Egy személyre két és fél marék tészta elég, a szalonnából 5 dkg-ot számítunk személyenként. Négy személyre kisütjük az apróra vágott 20 dkg füstölt szalonnát, s rátesszük a 10 marék lebbencstésztát. Folytonosan keverve aranysárgára pirítjuk. Ha megpirult, beleszórjuk az apróra vágott vöröshagymát, és egy kicsit kavargatva elhúzzuk a tűzről, úgy adjuk hozzá a pirospaprikát, ne-hogy megégjen. Annyi vizet öntünk rá, amennyi jól ellepi. Négy kisebb burgonyát megtisztítunk, karikára Klemi 5 DPG Recepttár A betyárját! vágunk, hozzáadjuk, ízlés szerint sózzuk, s végül az apró cseresznye- vagy csövespaprikát is beletesszük. Ha meg-főtt, zsírjára sütjük, s forrón tálaljuk. Sarkadi betyárfalat Sertés combból, vagy csontnélküli sertéskarajból készül. A 4-5 dkg hússzeleteket kiklopfoljuk, enyhén megsózzuk, és egyik oldalát zúzott fokhagymával megkenjük. A fokhagymás oldalát lisztbe mártjuk, majd kevés olajban vagy zsírban megsütjük (a sütést a lisztezett oldallal kezdjük). Miután a hússzeleteket kisütöttük, a maradék zsiradékban apróra vágott füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk. Sült burgonyát készítünk, és a szalonnás zsiradékba öntjük. Natúr lecsóval ízesítjük. Tálaláskor erre a köretre rakjuk a kisült hússzeleteket. Tüzes betyárbatyu Hozzávalók: négy nagyobb szelet karaj, füstölt csülök, erős paprikakrém, reszelt sajt, a panírozáshoz liszt, tojás, zsömlyemorzsa, bőséges olaj a kisütéshez. Elkészítése: Az előfőzött füstölt csülköt, kicsontozzuk és negyedeljük. A kiklopfolt nagy szelet karajt egyik oldaláról megkenjük a paprikakrémmel, s ebbe belehelyezzük a negyed füstölt csülköt. Bebugyoláljuk, és hagyományos módon panírozva kisütjük. Mikor kész ferdén elvágjuk, és nyitott felükkel tálra téve a reszelt sajttal meghintjük, és hasábburgonyával körítve tálaljuk. Vége Klemi 6
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése