2022. július 29., péntek

Csokis kalács

 

Csokis kalács

 

Hozzávalók:    Tészta:             1 kg liszt

                                               5 tojássárgája

                                               10 dkg porcukor

                                               5 dl tej

                                               4 evőkanál étolaj

                                               5 dkg élesztő

                                               1 evőkanál kristálycukor

                                               1 csomag sütőpor

                                               csipet só

 

                        Töltelék:          25 dkg margarin

                                               20 dkg porcukor

                                               4 evőkanál kakaó

 

                        Lekenéshez:    1 tojás

                                               5 dkg olvasztott margarin

 

 

Ehhez a kelt tésztához akkor kezdjünk hozzá, ha van legalább másfél-két óránk a tészta elkészítéséhez. Isteni finom csokis kalácsot készítünk, ha a töltelékhez holland kakaót használunk. Másnap is ugyanolyan finom, ha betesszük egy percre a mikrohullámú sütőbe melegíteni, bár hidegen is nagyon fincsi.

 

Elkészítés:

 

  • A tej felét meglangyosítjuk, beleteszünk 1 ek kristálycukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor megkelt összedolgozzuk a liszttel elkevert sütőporral, a tojások sárgájával, a porcukorral, az étolajjal, a tej többi részével, és a sóval. Jól kidagasztjuk, és fél órát kelesztjük.
  • Elkészítjük a tölteléket. A margarint, a porcukrot, és a kakaót habosra kikeverjük.
  • Ha megkelt a tészta 6 részre osztjuk, és mindegyiket egymás után tepsi nagyságúra kinyújtjuk. Lekenjük a csokis töltelékkel, és feltekerjük. 6 feltekert csokis tekercset kapunk, amelyeket kettesével összefonunk. A tepsit kivajazzuk, és a 3 kalácsot beletesszük. Lekenjük a felvert tojással, és még fél órát kelesztjük.
  • Bekapcsoljuk a sütőt, és 200 fokra felmelegítjük.
  • Ha megkelt a tészta, 30 percig sütjük. Még melegen lekenjük az olvasztott margarinnal. Nem vesszük ki rögtön a tepsiből a kalácsokat, hogy a kifolyt csokoládé ráragadjon az aljára. Langyosan már lehet fogyasztani.

 

Tanácsok:

 

  • Kenyérsütő gépben is elkészíthetjük az alaptésztát. Beletesszük a hozzávalókat. Dagasztó és kelesztő-programra állítjuk be, és ha kész, elkészítjük a kalácsokat.
  • Ha a sütésnél nagyon ég a kalács teteje, akkor tegyünk rá sütőpapírt.

 

 

Jó étvágyat! J

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése