Csokis kalács
Hozzávalók: Tészta: 1 kg liszt
5
tojássárgája
10
dkg porcukor
5
dl tej
4
evőkanál étolaj
5
dkg élesztő
1
evőkanál kristálycukor
1
csomag sütőpor
csipet
só
Töltelék: 25
dkg margarin
20
dkg porcukor
4
evőkanál kakaó
Lekenéshez: 1
tojás
5
dkg olvasztott margarin
Ehhez a kelt tésztához akkor kezdjünk hozzá, ha van legalább
másfél-két óránk a tészta elkészítéséhez. Isteni finom csokis kalácsot
készítünk, ha a töltelékhez holland kakaót használunk. Másnap is ugyanolyan
finom, ha betesszük egy percre a mikrohullámú sütőbe melegíteni, bár hidegen is
nagyon fincsi.
Elkészítés:
- A
tej felét meglangyosítjuk, beleteszünk 1 ek kristálycukrot, és
belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor megkelt összedolgozzuk a liszttel
elkevert sütőporral, a tojások sárgájával, a porcukorral, az étolajjal, a
tej többi részével, és a sóval. Jól kidagasztjuk, és fél órát kelesztjük.
- Elkészítjük
a tölteléket. A margarint, a porcukrot, és a kakaót habosra kikeverjük.
- Ha
megkelt a tészta 6 részre osztjuk, és mindegyiket egymás után tepsi
nagyságúra kinyújtjuk. Lekenjük a csokis töltelékkel, és feltekerjük. 6
feltekert csokis tekercset kapunk, amelyeket kettesével összefonunk. A
tepsit kivajazzuk, és a 3 kalácsot beletesszük. Lekenjük a felvert
tojással, és még fél órát kelesztjük.
- Bekapcsoljuk
a sütőt, és 200 fokra felmelegítjük.
- Ha
megkelt a tészta, 30 percig sütjük. Még melegen lekenjük az olvasztott
margarinnal. Nem vesszük ki rögtön a tepsiből a kalácsokat, hogy a kifolyt
csokoládé ráragadjon az aljára. Langyosan már lehet fogyasztani.
Tanácsok:
- Kenyérsütő
gépben is elkészíthetjük az alaptésztát. Beletesszük a hozzávalókat.
Dagasztó és kelesztő-programra állítjuk be, és ha kész, elkészítjük a
kalácsokat.
- Ha a
sütésnél nagyon ég a kalács teteje, akkor tegyünk rá sütőpapírt.
Jó étvágyat! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése