A Drótpostagalamb recepttára
170. könyv
Fakanál 1992-3
Szerkesztés és formázás: Fidel Benitez
Tartalomjegyzék
Zöldségféléből készülő ételek............................................................................................... 3
Böjti burgonya.................................................................................................................................................. 3
Calvados
burgonya...................................................................................................................................... 3
Florentin............................................................................................................................................................... 3
Csirág csőben
sütve...................................................................................................................................... 3
Holland
zöldbab............................................................................................................................................. 3
Húsvéti
burgonya........................................................................................................................................... 4
Kapros tök.......................................................................................................................................................... 4
Kelvirág
csőben sütve.................................................................................................................................. 4
Makói burgonya.............................................................................................................................................. 4
Nyitrai gombás
burgonya.......................................................................................................................... 4
Rezgős kel........................................................................................................................................................... 4
Rizzsel
töltött paradicsom........................................................................................................................... 4
Szerb
padlizsán................................................................................................................................................ 4
Töltött
paradicsompaprika........................................................................................................................ 5
Török burgonya............................................................................................................................................... 5
Halakból készülő ételek........................................................................................................ 5
Dalmát hal......................................................................................................................................................... 5
Dorozsmai
molnár ponty............................................................................................................................. 5
Fogas hercegnő
módra.............................................................................................................................. 5
Narancsos
tonhal........................................................................................................................................... 5
Olasz ponty........................................................................................................................................................ 6
Pikáns ponty...................................................................................................................................................... 6
Ponty krétai
módra........................................................................................................................................ 6
Ponty tabáni
módra...................................................................................................................................... 6
Szigetközi
halszeletek.................................................................................................................................... 6
Szárnyasokból készülő ételek................................................................................................ 7
Csípős
csirketekercs....................................................................................................................................... 7
Apesi
csirkecomb........................................................................................................................................... 7
Csirkés rakott
tészta....................................................................................................................................... 7
Dubarry
csirkemell.......................................................................................................................................... 7
Londoni
csirkecomb...................................................................................................................................... 7
Hagymás sült
csirke....................................................................................................................................... 7
Kinai csirke......................................................................................................................................................... 8
Pezsgős csirke................................................................................................................................................... 8
Pilseni
csirkemell.............................................................................................................................................. 8
Porosz csirke...................................................................................................................................................... 8
Ráccsirke............................................................................................................................................................ 8
Tanduri csirke.................................................................................................................................................... 8
Tanyasi
töltött csirke...................................................................................................................................... 9
Tojással
töltött csirke...................................................................................................................................... 9
Kacsasült............................................................................................................................................................. 9
Strassburgi kacsasült...................................................................................................................................... 9
Töltött kacsa
Nori módra............................................................................................................................ 9
Szüreti
töltött liba............................................................................................................................................. 9
Csőben sült
pulykamell................................................................................................................................ 9
Rakott pulyka................................................................................................................................................. 10
Egyébb húsételek.............................................................................................................. 11
Bajor fasírt......................................................................................................................................................... 11
Citromos
sertéssült....................................................................................................................................... 11
Zöldségféléből
készülő ételek
Amerikai
rakott
burgonya
A
megtisztított és apróra vágott 1 fej vöröshagymát margarinon megpároljuk.
Ecetes uborkát, paprikát, paradicsomot kis kockákra vágunk, a kukoricát
szűrőkanálon jól lecsepegtetjük. Az így előkészített hozzávalókat - ízesítve
sóval, törött borssal, 1 tojással, pirospaprikával - 40 dkg darált sertéshússal
összedolgozzuk. A tepsit kivajazzuk, aljára főtt, hámozott és karikázott burgonyát
teszünk. Sózzuk, bevonjuk a húspéppel, tojásfehérjével megkenjük és meleg
sütőben kb. 40 percig sütjük.
Böjti burgonya
A
főtt, hámozott burgonyákat karikákra vágjuk, és a felét a kivajazott tűzálló
edény aljára terítjük. Sózzuk és ráhelyezzük a finomra vágott hagymával, sóval,
pirospaprikával, borssal ízesített áttört tehéntúrót, amelyet tejföllel
keverünk pépessé. Befedjük a burgonya másik felével. Sózzuk, tejföllel
áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Finomra vágott
petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Calvados burgonya
Az
egészben megfőtt és tisztított burgonyákat hosszában félbevágjuk, üregeket
vájunk ki benne. Sózzuk. Megtöltjük reszelt alma, tejföl és tubusos majonéz
keverékkel. Kivajazott tűzálló edény aljára helyezzük a burgonyaforgásokra,
vajat morzsolunk rá, reszelt sajttal meghintjük, és előmelegített sütőben
aranysárgára sütjük.
Florentin
Személyenként
30 dkg friss, megmosott parajt forró, lobogó szódabikarbónás vízben 5 percig
főzzük, leszűrjük, és kivajazott tűzálló edénybe tesszük. Szerecsendiót
reszelünk rá és megsózzuk. 2 tojássárgáját 1 1/2 dl tejszínnel jól
összedolgozunk, és a parajra öntjük. Forró sütőben sütjük, míg a tejszínes
tojás meg nem olvad.
Csirág csőben sütve
Személyenként
15-20 szál tisztított, megmosott csirágot kb. 2 cm-es darabokra vágunk. Gyengén
sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, kivajazott tűzálló edénybe tesszük.
Személyenként 2 tojást 2 evőkanál tejjel, sóval, reszelt szerecsendióval és 5
dkg reszelt sajttal felverünk, ráöntjük a spárgára. Kevés vajat morzsolunk a
tetejére, sütőben addig sütjük, amíg a mártás meg nem szilárdul.
Holland zöldbab
A
tisztított és kis hasábokra vágott zöldbabot a pörkölthöz hasonlóan
elkészítjük. Levétől félig lecsurgatjuk, és tűzálló edénybe töltjük. Áttört
tehéntúróval befedjük, 1 dl tejföllel megkenjük, előmelegített sütőben kb. 25
percig sütjük.
Húsvéti burgonya
A
megtisztított újburgonyát pár percig sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
Ezután olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük. Reszelt sajttal megszórjuk, és
előmelegített sütőben pirosra sütjük. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel
meghintjük.
Kapros tök
A
megtisztított és kibelezett tököt félkör alakú szeletekre vágjuk, és sós vízben
majdnem puhára főzzük. Közben egy tűzálló edényt kivajazunk. Személyenként 1
tojássárgáját 1 dl tejföllel, sóval és finomra vágott kaporral elkeverünk, majd
az edény alján elhelyezett tökszeletekre öntjük. tetejére sajtot reszelünk, és
néhány percre meleg sütőben tesszük.
Kelvirág csőben sütve
80
dkg tisztított, mosott, rózsáira szedett kelvirágot sós vízben megfőzzük, és
jól lecsurgatjuk. Kivajazott tűzálló üvegedénybe helyezzük. Közben 2 dl
tejfölbe 2 tojássárgáját ütünk, sózzuk, és jól elkeverjük. A masszát a
kelvirágrózsákra öntjük, sajtot reszelünk a tetejére. Előmelegített sütőben kb.
20 percig sütjük.
Makói burgonya
A
főtt és hámozott burgonyákat karikákra vágjuk.
Egy tepsit alufóliával kibélelünk, belűről vékonyan zsírral kikenjük.
Belerakjuk a burgonya felét, erre tesszük a vékonyra karikázott vöröshagymát és
a szeletekre vágott füstölt szalonnát. Megszórjuk pirospaprikával elkevert
sóval, befedjük a burgonya másik felével. Ezt is fűszerezett sóval ízesítjük,
és az egészet befedjük alufóliával. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
Nyitrai gombás burgonya
A
főtt és hámozott burgonyákat karikázzuk, kivajazott tűzálló tál aljára fektetjük.
Sózzuk. Befedjük áttört juhtúróval, meghintjük gomba karikákkal, finomra vágott
petrezselyemmel ízesítjük, és tejföllel áthúzzuk. Ismét sózzuk és előmelegített
sütőben kb. 25 percig sütjük.
Rezgős kel
A
laskára vágott kelkáposztát vegetával ízesített vízben puhára főzzük.
Kivajazott tűzálló tál aljára párolt rizst terítünk. A megfőtt kelkáposztát
tojássárgájával, sóval, törött borssal ízesített tejföllel és finomra vágott
füstölt sonkával eldolgozzuk. Befedjük a párolt rizst, reszelt sajttal meghintjük
és előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
Rizzsel töltött paradicsom
A
paradicsomok tetejét levágjuk, és üregeket kaparunk. Közben elkészítjük a
párolt rizst, amelyet törött borssal, 1 tojással, korianderrel, bazsalikommal
és finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Töltsük meg vele a paradicsomot és
állítsuk egy kivajazott tűzálló tálba. Tojássárgájával elkevert tejföllel
húzzuk át, előmelegített sütőben kb. 15 percig süssük. Melegen tálaljuk,
reszelt sajttal meghintjük.
Szerb padlizsán
A
hámozott padlizsánszeleteket kevés vajon majdnem puhára sütjük. Közben
személyenként 5 dkg rizst kevés vízben megfőzünk. A padlizsán-sütő vajban
finomra vágott vöröshagymát és paradicsomkarikákat párolunk. Egy tűzálló tálat
kivajazunk. Az aljára egy réteg főtt rizst helyezünk, erre jön a padlizsán.
Sózzuk, borsozzuk, vegetával ízesítjük, befedjük a hagymás paradicsommal. Újra
rizs, padlizsán és paradicsom következik. Az utolsó réteg padlizsán. Tejföllel
vastagon bevonjuk, kevés zsemlemorzsával meghintjük. Előmelegített sütőben kb.
40 percig sütjük.
Töltött paradicsompaprika
A
párolt rizst vegetával, reszelt sajttal, finomra vágott petrezselyemmel,
füstölt szalonna kockákkal elkeverjük, és kicsumázott paradicsompaprikák
üregébe töltjük. Kivajazott edénybe szorosan egymás mellé állítjuk a töltött
paprikákat, és finomra vágott vöröshagymával ízesített tejföllel áthúzzuk úgy,
az ellepje. Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük
Török burgonya
A
burgonyákat héjában megfőzzük, hámozzuk, és karikákra szeleteljük. Ugyancsak
felkarikázzuk a kemény tojásokat. Közben a konzervzöldbabot és a konzervlecsót
a levétől lecsurgatjuk, összekeverjük. Az előkészített burgonyákat kivajazott
tűzálló edénybe rakjuk. Sózzuk és ráhelyezzük a kemény tojásokat. Áthúzzuk a
lecsós zöldbabbal, és tejföllel bevonjuk. Előmelegített sütőben kb. 20-25
percig sütjük.
Halakból készülő ételek
Dalmát hal
Kivajazott
tűzálló tál aljára tisztított almakarikákat fektetünk. Erre helyezzük a
halszeleteket, pár csepp citromlével és sóval ízesítjük. Tojássárgájával
elkevert tejföllel vastagon áthúzzuk és forró sütőben kb. 20 perc alatt puhára
sütjük. Tálaláskor reszelt sajttal meghintjük, főtt burgonyát adunk mellé.
Dorozsmai molnár ponty
A
megtisztított és borsozott pontyszeleteket félretesszük. A felszeletelt gombát
nagyon finomra vágott hagymával, sóval, törött borssal, kockára vágott
zöldpaprikával és paradicsommal kisütött szalonna zsírjában megpároljuk.
Kifőzünk csusza tésztát, majd leszűrjük, leöblítjük, kis margarinnal
elkeverjük. Hozzáadjuk az előkészített gombát. A halszeleteket paprikás lisztbe
mártjuk, és olajba félig kisütjük. A gombás csuszatésztát kivajazott tűzálló
tálba tesszük, ráfektetjük a halszeleteket és beborítjuk vékony
szalonnaszeletekkel. Tejföllel áthúzzuk, és előmelegített sütőben készre
sütjük.
Fogas hercegnő módra
A
sóval és fehér borssal ízesített fogast kivajazott tűzálló edény aljára
fektetjük. Befedjük párolt csirággal, finomra vágott petrezselyemmel, és
reszelt sajttal megszórjuk. Ráöntjük 2 dl tejfölt, és kevés vajat morzsolunk a
tetejére. 1dl fehérbort öntünk alá, és sütőben pirosra sütjük. Párolt vegyes
zöldségkörettel tálaljuk.
Narancsos tonhal
A
mélyhűtött és felengedett tonhalszeleteket sózzuk és borsozzuk. A szeleteket
kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és citromlével ízesített narancslével
leöntjük úgy, hogy az a halakat éppen ellepje. Meghintjük finomra vágott
petrezselyemmel és előmelegített sütőben kb. 20 percig pároljuk. vajas
burgonyával tálaljuk.
Olasz ponty
A
tisztított pontyszeleteket sóval, törött borssal ízesítjük, és kevés vajon
félig puhára sütjük. Közben zellerrel ízesített paradicsommártást készítünk,
amelybe belehelyezzük a halakat, és pár perc alatt puhára főzzük. Tálaláskor
reszelt sajttal meghintjük, főtt tésztát adunk mellé.
Pikáns ponty
A
hámozott, de nyers burgonyakarikákat a kivajazott tűzálló tál aljára fektetjük.
Sózzuk. A tisztított halszeleteket sóval, törött borssal ízesítjük, és a
burgonyára helyezzük. A mustárt a tejszínnel és fehérborral, rozmaringgal,
bazsalikommal simára dolgozzuk, és a halra öntjük. Az edény befedjük és
előmelegített sütőben kb. 25 percig pároljuk.
Ponty krétai módra
A
tisztított halszeleteket sóval, törött borssal, pár csepp citrommal ízesítjük.
Finomra vágott babérlevéllel meghintjük. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük,
tejföllel vastagon áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
Vajas burgonyával és vegyes zöldséggel tálaljuk.
Ponty tabáni módra
A
héjában főtt és hámozott burgonyát karikákra vágjuk, kivajazott tepsibe
helyezzük. Sózzuk. Ráfektetjük a pontyszeleteket. Sóval, törött borssal,
reszelt szerecsendióval ízesítjük, vastagon meghintjük karikákra vágott
vöröshagymával, narancs gerezdekkel. Pirospaprikával elkevert tejföllel
áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Fejes salátával
tálaljuk.
Szigetközi halszeletek
A
tepsi aljára kevés vizet öntünk, és alufóliával kibéleljük, belűről olajjal
kikenjük. Ráhelyezzük a hagymakarikákat, a pontyszeleteket. Sózzuk, borssal és
pár csepp citrommal ízesítjük. Befedjük szintén olajozott alufóliával.
Előmelegített sütőben kb. 20 percig pároljuk. Köményes főtt burgonyával
tálaljuk.
Szárnyasokból készülő ételek
Csípős csirketekercs
A
bőrétől megtisztított és kicsontozott csirkemelleket kiverjük. A zúzott
fokhagymából, curryből, erős Piros aranyból, őrölt borsból, finomra vágott
petrezselyemből készített krémmel megkenjük, felgöngyöljük, és hústűvel
összezárjuk. Vajjal vastagon kikent tűzálló tálba fektetjük, sózzuk, apróra
vágott vöröshagymával meghintjük, 2 dl tejszínt öntünk alá. A tálat befedjük
alufóliával és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Burgonyapürével
tálaljuk.
Alpesi csirkecomb
A
csirkecombot bőrét lehúzzuk, kicsontozzuk. Sózzuk, borsozzuk, és kevés vajon
félig puhára sütjük. Közben felvert tejszínhabot reszelt almával, vágott dióval
összedolgozzuk. A félig sült húsokat kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és az
ízesített habbal bevonjuk. Előmelegített sütőben készre sütjük. Vegyes
zöldségkörettel, befőttel, tálaljuk.
Csirkés rakott tészta
A
szokásos módon csirkepörköltet készítünk, majd leszűrjük, és a kicsontozott
húsokat pépesre vágjuk. Ha túl száraz, akkor saját levével eldolgozzuk. Közben
sós vízben metélt tésztát főzzük ki, majd olvasztott vajban megforgatjuk,
sózzuk. Egy kivajazott tűzálló tál aljára egy sor tésztát teszünk, erre rakunk
egy réteg darált húst, két-három karika paradicsomot, ismét tésztát, húst és
paradicsomot. A legfelső réteg hús legyen, amelyet tejföllel áthúzunk, és
reszelt sajttal meghintjük. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Fejes
salátával tálaljuk.
Dubarry csirkemell
A
kicsontozott csirkemelleket sóval, törött borssal ízesítjük, és vajon félig
puhára sütjük. Közben a rózsáira szedett kelvirágot sós vízben kifőzzük. Ezután
a kivajazott tűzálló tálba helyezzük a félig sült húst. Beterítjük a jól
lecsurgatott kelvirággal. Bevonjuk tejföllel és reszelt sajttal. Kevés vajjal
morzsolunk rá. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Köret a vele sült
karfiol, befőttet adhatunk mellé.
Londoni csirkecomb
A
csirkecombok bőrét lehúzzuk, kicsontozzuk, sózzuk, borsozzuk, és kevés vajon
félig puhára sütjük. Közben felvert tejszínhabot reszelt almával, kimagozott
aszalt szilvával, mazsolával, vágott dióval összedolgozunk. A félig sült
húsokat kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és az ízesített habbal bevonjuk.
Előmelegített sütőben készre sütjük. Vegyes zöldségkörettel, befőttel tálaljuk.
Hagymás sült csirke
A
megtisztított csirkét besózzuk, és vajjal bekenjük. Tűzálló edénybe rakjuk,
majd vastagon rákarikázzuk a tisztított vöröshagymát. szerecsendió reszelünk
rá, kevés rozmaringgal meghintjük. 1 dl vörösbort öntünk alá, és a tálat
befedjük. Előmelegített sütőben, időnként saját levével locsolva puhára sütjük.
Burgonyapürével tálaljuk.
Kínai csirke
A
finomra vágott vöröshagymát zúzott fokhagymával, kevés szójamártással
eldolgozzuk, és a csirkét kívül-belül bekenjük. 12 órán át így pihentetjük,
majd másnap tűzálló tálba téve, 1 dl fehérbort aláöntve, időnként saját levével
locsolva majdnem puhára sütjük. Ekkor kevés pecsenyelevet pár evőkanál mézzel
összedolgozunk, megkenjük a mézes mártással a csirkét és néhány percig tovább
sütjük.
Pezsgős csirke
A
tisztított csirke hasüregét sóval, törött borssal, majoránnával, reszelt
szerecsendióval ízesítjük és cikkekre vágott, hámozott almával megtöltjük.
Szegfűszeggel fűszerezzük, és hústűvel összezárjuk. Grill fűszerrel meghintjük.
Gyengén kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és 2 dl pezsgőt öntünk alá.
Befedjük a tűzálló tál tetejével, előmelegített sütőben, időnként saját levével
locsolgatva pirosra sütjük.
Pilseni csirkemell
A
bőrétől lefejtett és kicsontozott, sóval, törött borssal ízesített
csirkemelleket vajban félig megsütjük. Közben a szokásos módon galuskát
készítünk, majd ha az megfőtt, akkor kivajazott tűzálló edénybe lerakjuk.
Ráhelyezzük a hússzeleteket, reszelt sajttal vastagon megszórjuk, és 2 dl sört
öntünk rá. Forró sütőben addig sütjük, míg az egészet befedő sajtréteg
aranyszínű nem lesz.
Porosz csirke
A
kb. 1,20 kg-os tisztított csirke hasüregét a kővetkező töltelékkel töltjük meg:
Kockára vágott füstölt szalonnát ledarálunk 1 db nagyobb főtt burgonyával, 1 db
kemény tojással és 20 dkg jól átmosott savanyú káposztával. Összedolgozzuk
sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel, őrölt köménymaggal és 2
tojás fehérjéből vert habjával. A sózott hasüreget megtöltjük, és a nyílást
összetűzzük. Kívűlről is sózzuk, és tűzálló edénybe helyezzük. 2 dl tejföllel
leöntjük, lefedjük az edényt. Előmelegített sütőben puhára sütjük. Köményes
főtt burgonyával tálaljuk.
Ráccsirke
A
kicsontozott csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, és hirtelen félpuhára sütjük.
Közben a burgonyákat héjában megfőzzük, majd hámozás után karikákra vágjuk. Egy
tűzálló tálat jól kivajazunk, az aljára terítjük a burgonyát. Ezt követi 1 fej
finomra vágott vöröshagyma, szeletelt zöldpaprika és paradicsom. Tetejére
tesszük a csirkedarabokat, saját kicsurgatott levét és ráöntjük. Tejföllel
vastagon bevonjuk, vajat morzsolunk rá. Előmelegített sütőben kb. 25-30 percig
sütjük.
Tanduri csirke
A
csirkét feldaraboljuk, és legalább 8 órát a páclében pihentetjük.
Páclé:
3 dl joghurtot elkeverünk 3 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, gyömbérrel,
őrölt kurkumával, pirospaprikával, őrölt köménymaggal, darált babérlevéllel,
törött borssal, kevés paradicsom pürével.
A
csirkéket időnként forgassuk meg a páclében. Ezután a csirkéket a páclével
együtt tűzálló edénybe helyezzük, és olvasztott vajjal leöntjük. Alufóliával
befedjük, és előmelegített sütőben puhára sütjük. Lencsefőzelékkel vagy hagymás
burgonyaropogóssal tálaljuk.
Tanyasi töltött csirke
Harminc
dkg sertéshúst 1 db keménytojással, 1 db tejben áztatott és kicsavart zsemlével
és a csirke májával ledarálunk. Sóval, törött borssal, csipetnyi curryval,
reszelt vöröshagymával, finomra vágott petrezselyemmel, és 1 tojás felvert
habjával ízesítjük, illetve összedolgozzuk. A sózott, szalonnával bélelt
hasüreget a töltelékkel megtöltjük. Tepsibe helyezzük, olvasztott zsiradékkal
leöntjük, és előmelegített sütőben puhára sütjük. Hagymás tört burgonyával
tálaljuk.
Tojással töltött csirke
A
kb. 1,20 kg-os tisztított csirke bőrét fellazítjuk. Kemény tojásokat karikákra
vágunk. Sózzuk, borsozzuk, és minden karikát egyenként megkenjük paradicsompürével,
megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. Az ízesített tojáskarikákat óvatosan
a csirke bőre alá töltjük úgy, hogy a paradicsomos rész kerüljön a hasüreg
felé. A csirkét kivül-belül sózzuk, vegetával meghintjük. Meleg sütőben, saját
kisült levével állandóan locsolva megsütjük. Burgonyapürével tálaljuk.
Kacsasült
A
tisztított, tokozott kacsát sóval, majorannával, grill fűszerrel kivül-belül
ízesítjük. Alig zsírozott tepsibe behelyezzük, 1/2 fej tisztított vöröshagymát
teszünk mellé és meleg sütőben, saját levével sűrűn locsolva pirosra sütjük.
Párolt káposztával körítjük.
Strassburgi kacsasült
A
tisztított pecsenyekacsa hasüregét sózzuk, darált szegfűszeggel fűszerezzük és
megtöltjük negyedekre vágott almával. Kívülről is sózzuk, kevés zsiradékkal
megkenjük, és sütőben elkezdjük sütni. Amikor a kacsa félig megsült, kicsit
zsírjából leöntjük, és mellé tesszük a jól kimosott savanyúkáposztát. Köménnyel
fűszerezzük, kevés tejföllel áthúzzuk. Együtt készre sütjük, illetve pároljuk.
Tálaláskor az almákat és káposztát adjuk mellé köretnek.
Töltött kacsa Nóri módra
A
metélt tésztát sós vízben kifőzzük. Összekeverjük kockákra vágott
keménytojással, 2 evőkanál tejföllel, pirított gombával, ketchuppal, sóval,
borssal, finomra vágott petrezselyemmel, és 2 tojásfehérjéből vert habbal.
Megtöltjük a sóval, majorannával fűszerezett hasüreget. Összevarrjuk a nyílást
és tepsiben, kevés zsír aláöntve, saját levével öntözgetve, puhára sütjük. Tálaláskor
a szeleteket frissen csavart narancslével áthúzzuk. Körete az üregben sült
tésztát
Szüreti töltött liba
A
jól átmosott savanyú káposztát elkeverjük finomra vágott vöröshagymával, sóval,
köménymaggal, törött borssal, kevés mustban vagy borban párolt rizzsel. A liba
hasüregét megtöltjük az előkészített káposztával, nyílását összevarrjuk. A liba
bőrét bevagdossuk, és tepsibe helyezzük. Sózzuk. Előmelegített sütőben,
időnként saját levével és musttal vagy borral locsoljuk. Puhára sütjük. A
hasüregben sült káposztát adjuk mellé köretként.
Csőben sült pulykamell
A
vékony szeletekre vágott és kiveregetett pulykamellet füstölt szalonnával sűrűn
megtűzdeljük és sóval, törött borssal ízesítjük. Kivajazott tűzálló tálba
helyezzük, paradicsom- és paprika karikákkal befedjük, tejföllel vastagon
áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 60 percig sütjük. Burgonyapürével és szilva
befőttel tálaljuk.
Rakott pulyka
A
kivert pulykamell-szeleteket szalonnával megtűzdeljük. Sóval, törött borssal
ízesítjük. Kivajazott tűzálló edény aljára helyezünk egy pulykamellet,
meghintjük reszelt rokforttal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel, kevés
vajjal, majd folytatjuk ezt a rétegezést. A legutolsó réteg rokfort legyen. Az
így előkészített ételt leöntjük 1 1/2 dl vörösborral. Lefedjük alufóliával és
előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. Tehetünk a hússzeletek közé
almakarikákat is. Burgonyapürével, szilva befőttel tálaljuk.
Egyéb húsételek
Ádám szelet
A
kivert, sózott és borssal ízesített szeleteket hirtelen kisütjük. Zsírjában
finomra vágott vöröshagymát, karikára vágott gombát fonnyasztunk. A húsokat
kivajazott tűzálló edénybe helyezzük. Erre rakjuk a hagymás gombát. Sózzuk,
borsozzuk. Vékony gépsonka szeletekkel bevonjuk, reszelt sajttal meghintjük.
Tejföllel leöntjük és sütőben kb. 20 percig sütjük. Zöldségkörettel, finomra
vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Bajor
fasírt
A
nyers burgonyát durva lyukú reszelőn lereszeljük. A kis kockákra vágott füstölt
szalonnát zsírjára olvasztjuk, eldolgozzuk a kinyomkodott burgonyával, a darált
hússal, sóval, törött borssal, zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, reszelt
vöröshagymával, 1 evőkanál Piros arannyal. Cipó alakúra formázzuk, egész kevés
zsemlemorzsával meghintjük. Előmelegített sütőben olajozott tepsiben megsütjük.
Citromos sertéssült
A
kb. 1 1/2 kg-os sertéscomb néhány lyukat vágunk, a citromok vékony héját,
szalonna csíkokat, és sárgarépa hasábokat dugdosunk bele. Sóval,
szerecsendióval, és finomra vágott babérlevéllel, citromlével ízesítjük.
Tűzálló tálba helyezzük, 1/2 fej vöröshagymát tesszük mellé, alufóliával
letakarjuk és előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. Burgonyapürével és
citromkarikákkal ízesített almakompóttal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése