2022. augusztus 8., hétfő

101 sütőben készülő étel

 

 

 

 

A Drótpostagalamb recepttára

170. könyv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakanál 1992-3

 

 

Szerkesztés és formázás: Fidel Benitez

 

 

 


Tartalomjegyzék

Zöldségféléből készülő ételek............................................................................................... 3

 

Böjti burgonya.................................................................................................................................................. 3

Calvados burgonya...................................................................................................................................... 3

Florentin............................................................................................................................................................... 3

Csirág csőben sütve...................................................................................................................................... 3

Holland zöldbab............................................................................................................................................. 3

Húsvéti burgonya........................................................................................................................................... 4

Kapros tök.......................................................................................................................................................... 4

Kelvirág csőben sütve.................................................................................................................................. 4

Makói burgonya.............................................................................................................................................. 4

Nyitrai gombás burgonya.......................................................................................................................... 4

Rezgős kel........................................................................................................................................................... 4

Rizzsel töltött paradicsom........................................................................................................................... 4

Szerb padlizsán................................................................................................................................................ 4

Töltött paradicsompaprika........................................................................................................................ 5

Török burgonya............................................................................................................................................... 5

Halakból készülő ételek........................................................................................................ 5

Dalmát hal......................................................................................................................................................... 5

Dorozsmai molnár ponty............................................................................................................................. 5

Fogas hercegnő módra.............................................................................................................................. 5

Narancsos tonhal........................................................................................................................................... 5

Olasz ponty........................................................................................................................................................ 6

Pikáns ponty...................................................................................................................................................... 6

Ponty krétai módra........................................................................................................................................ 6

Ponty tabáni módra...................................................................................................................................... 6

Szigetközi halszeletek.................................................................................................................................... 6

Szárnyasokból készülő ételek................................................................................................ 7

Csípős csirketekercs....................................................................................................................................... 7

Apesi csirkecomb........................................................................................................................................... 7

Csirkés rakott tészta....................................................................................................................................... 7

Dubarry csirkemell.......................................................................................................................................... 7

Londoni csirkecomb...................................................................................................................................... 7

Hagymás sült csirke....................................................................................................................................... 7

Kinai  csirke......................................................................................................................................................... 8

Pezsgős csirke................................................................................................................................................... 8

Pilseni csirkemell.............................................................................................................................................. 8

Porosz csirke...................................................................................................................................................... 8

Ráccsirke............................................................................................................................................................ 8

Tanduri csirke.................................................................................................................................................... 8

Tanyasi töltött csirke...................................................................................................................................... 9

Tojással töltött csirke...................................................................................................................................... 9

Kacsasült............................................................................................................................................................. 9

Strassburgi kacsasült...................................................................................................................................... 9

Töltött kacsa Nori módra............................................................................................................................ 9

Szüreti töltött liba............................................................................................................................................. 9

Csőben sült pulykamell................................................................................................................................ 9

Rakott pulyka................................................................................................................................................. 10

Egyébb húsételek.............................................................................................................. 11

Bajor fasírt......................................................................................................................................................... 11

Citromos sertéssült....................................................................................................................................... 11

 

Zöldségféléből készülő ételek

Amerikai rakott burgonya

A megtisztított és apróra vágott 1 fej vöröshagymát margarinon megpároljuk. Ecetes uborkát, paprikát, paradicsomot kis kockákra vágunk, a kukoricát szűrőkanálon jól lecsepegtetjük. Az így előkészített hozzávalókat - ízesítve sóval, törött borssal, 1 tojással, pirospaprikával - 40 dkg darált sertéshússal összedolgozzuk. A tepsit kivajazzuk, aljára főtt, hámozott és karikázott burgonyát teszünk. Sózzuk, bevonjuk a húspéppel, tojásfehérjével megkenjük és meleg sütőben kb. 40 percig sütjük.

 

Böjti burgonya

A főtt, hámozott burgonyákat karikákra vágjuk, és a felét a kivajazott tűzálló edény aljára terítjük. Sózzuk és ráhelyezzük a finomra vágott hagymával, sóval, pirospaprikával, borssal ízesített áttört tehéntúrót, amelyet tejföllel keverünk pépessé. Befedjük a burgonya másik felével. Sózzuk, tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

 

Calvados burgonya

Az egészben megfőtt és tisztított burgonyákat hosszában félbevágjuk, üregeket vájunk ki benne. Sózzuk. Megtöltjük reszelt alma, tejföl és tubusos majonéz keverékkel. Kivajazott tűzálló edény aljára helyezzük a burgonyaforgásokra, vajat morzsolunk rá, reszelt sajttal meghintjük, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

 

Florentin

Személyenként 30 dkg friss, megmosott parajt forró, lobogó szódabikarbónás vízben 5 percig főzzük, leszűrjük, és kivajazott tűzálló edénybe tesszük. Szerecsendiót reszelünk rá és megsózzuk. 2 tojássárgáját 1 1/2 dl tejszínnel jól összedolgozunk, és a parajra öntjük. Forró sütőben sütjük, míg a tejszínes tojás meg nem olvad.

 

Csirág csőben sütve

Személyenként 15-20 szál tisztított, megmosott csirágot kb. 2 cm-es darabokra vágunk. Gyengén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, kivajazott tűzálló edénybe tesszük. Személyenként 2 tojást 2 evőkanál tejjel, sóval, reszelt szerecsendióval és 5 dkg reszelt sajttal felverünk, ráöntjük a spárgára. Kevés vajat morzsolunk a tetejére, sütőben addig sütjük, amíg a mártás meg nem szilárdul.

 

Holland zöldbab

A tisztított és kis hasábokra vágott zöldbabot a pörkölthöz hasonlóan elkészítjük. Levétől félig lecsurgatjuk, és tűzálló edénybe töltjük. Áttört tehéntúróval befedjük, 1 dl tejföllel megkenjük, előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

 

Húsvéti burgonya

A megtisztított újburgonyát pár percig sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Ezután olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük. Reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.

 

Kapros tök

A megtisztított és kibelezett tököt félkör alakú szeletekre vágjuk, és sós vízben majdnem puhára főzzük. Közben egy tűzálló edényt kivajazunk. Személyenként 1 tojássárgáját 1 dl tejföllel, sóval és finomra vágott kaporral elkeverünk, majd az edény alján elhelyezett tökszeletekre öntjük. tetejére sajtot reszelünk, és néhány percre meleg sütőben tesszük.

 

Kelvirág csőben sütve

80 dkg tisztított, mosott, rózsáira szedett kelvirágot sós vízben megfőzzük, és jól lecsurgatjuk. Kivajazott tűzálló üvegedénybe helyezzük. Közben 2 dl tejfölbe 2 tojássárgáját ütünk, sózzuk, és jól elkeverjük. A masszát a kelvirágrózsákra öntjük, sajtot reszelünk a tetejére. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

 

Makói burgonya

A főtt és hámozott burgonyákat karikákra vágjuk.  Egy tepsit alufóliával kibélelünk, belűről vékonyan zsírral kikenjük. Belerakjuk a burgonya felét, erre tesszük a vékonyra karikázott vöröshagymát és a szeletekre vágott füstölt szalonnát. Megszórjuk pirospaprikával elkevert sóval, befedjük a burgonya másik felével. Ezt is fűszerezett sóval ízesítjük, és az egészet befedjük alufóliával. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

 

Nyitrai gombás burgonya

A főtt és hámozott burgonyákat karikázzuk, kivajazott tűzálló tál aljára fektetjük. Sózzuk. Befedjük áttört juhtúróval, meghintjük gomba karikákkal, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük, és tejföllel áthúzzuk. Ismét sózzuk és előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

 

Rezgős kel

A laskára vágott kelkáposztát vegetával ízesített vízben puhára főzzük. Kivajazott tűzálló tál aljára párolt rizst terítünk. A megfőtt kelkáposztát tojássárgájával, sóval, törött borssal ízesített tejföllel és finomra vágott füstölt sonkával eldolgozzuk. Befedjük a párolt rizst, reszelt sajttal meghintjük és előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

 

Rizzsel töltött paradicsom

A paradicsomok tetejét levágjuk, és üregeket kaparunk. Közben elkészítjük a párolt rizst, amelyet törött borssal, 1 tojással, korianderrel, bazsalikommal és finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Töltsük meg vele a paradicsomot és állítsuk egy kivajazott tűzálló tálba. Tojássárgájával elkevert tejföllel húzzuk át, előmelegített sütőben kb. 15 percig süssük. Melegen tálaljuk, reszelt sajttal meghintjük.

 

Szerb padlizsán

A hámozott padlizsánszeleteket kevés vajon majdnem puhára sütjük. Közben személyenként 5 dkg rizst kevés vízben megfőzünk. A padlizsán-sütő vajban finomra vágott vöröshagymát és paradicsomkarikákat párolunk. Egy tűzálló tálat kivajazunk. Az aljára egy réteg főtt rizst helyezünk, erre jön a padlizsán. Sózzuk, borsozzuk, vegetával ízesítjük, befedjük a hagymás paradicsommal. Újra rizs, padlizsán és paradicsom következik. Az utolsó réteg padlizsán. Tejföllel vastagon bevonjuk, kevés zsemlemorzsával meghintjük. Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

 

Töltött paradicsompaprika

A párolt rizst vegetával, reszelt sajttal, finomra vágott petrezselyemmel, füstölt szalonna kockákkal elkeverjük, és kicsumázott paradicsompaprikák üregébe töltjük. Kivajazott edénybe szorosan egymás mellé állítjuk a töltött paprikákat, és finomra vágott vöröshagymával ízesített tejföllel áthúzzuk úgy, az ellepje. Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük

 

Török burgonya

A burgonyákat héjában megfőzzük, hámozzuk, és karikákra szeleteljük. Ugyancsak felkarikázzuk a kemény tojásokat. Közben a konzervzöldbabot és a konzervlecsót a levétől lecsurgatjuk, összekeverjük. Az előkészített burgonyákat kivajazott tűzálló edénybe rakjuk. Sózzuk és ráhelyezzük a kemény tojásokat. Áthúzzuk a lecsós zöldbabbal, és tejföllel bevonjuk. Előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük.

 

Halakból készülő ételek

Dalmát hal

Kivajazott tűzálló tál aljára tisztított almakarikákat fektetünk. Erre helyezzük a halszeleteket, pár csepp citromlével és sóval ízesítjük. Tojássárgájával elkevert tejföllel vastagon áthúzzuk és forró sütőben kb. 20 perc alatt puhára sütjük. Tálaláskor reszelt sajttal meghintjük, főtt burgonyát adunk mellé.

 

Dorozsmai molnár ponty

A megtisztított és borsozott pontyszeleteket félretesszük. A felszeletelt gombát nagyon finomra vágott hagymával, sóval, törött borssal, kockára vágott zöldpaprikával és paradicsommal kisütött szalonna zsírjában megpároljuk. Kifőzünk csusza tésztát, majd leszűrjük, leöblítjük, kis margarinnal elkeverjük. Hozzáadjuk az előkészített gombát. A halszeleteket paprikás lisztbe mártjuk, és olajba félig kisütjük. A gombás csuszatésztát kivajazott tűzálló tálba tesszük, ráfektetjük a halszeleteket és beborítjuk vékony szalonnaszeletekkel. Tejföllel áthúzzuk, és előmelegített sütőben készre sütjük.

 

Fogas hercegnő módra

A sóval és fehér borssal ízesített fogast kivajazott tűzálló edény aljára fektetjük. Befedjük párolt csirággal, finomra vágott petrezselyemmel, és reszelt sajttal megszórjuk. Ráöntjük 2 dl tejfölt, és kevés vajat morzsolunk a tetejére. 1dl fehérbort öntünk alá, és sütőben pirosra sütjük. Párolt vegyes zöldségkörettel tálaljuk.

 

Narancsos tonhal

A mélyhűtött és felengedett tonhalszeleteket sózzuk és borsozzuk. A szeleteket kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és citromlével ízesített narancslével leöntjük úgy, hogy az a halakat éppen ellepje. Meghintjük finomra vágott petrezselyemmel és előmelegített sütőben kb. 20 percig pároljuk. vajas burgonyával tálaljuk.

 

Olasz ponty

A tisztított pontyszeleteket sóval, törött borssal ízesítjük, és kevés vajon félig puhára sütjük. Közben zellerrel ízesített paradicsommártást készítünk, amelybe belehelyezzük a halakat, és pár perc alatt puhára főzzük. Tálaláskor reszelt sajttal meghintjük, főtt tésztát adunk mellé.

 

Pikáns ponty

A hámozott, de nyers burgonyakarikákat a kivajazott tűzálló tál aljára fektetjük. Sózzuk. A tisztított halszeleteket sóval, törött borssal ízesítjük, és a burgonyára helyezzük. A mustárt a tejszínnel és fehérborral, rozmaringgal, bazsalikommal simára dolgozzuk, és a halra öntjük. Az edény befedjük és előmelegített sütőben kb. 25 percig pároljuk.

 

Ponty krétai módra

A tisztított halszeleteket sóval, törött borssal, pár csepp citrommal ízesítjük. Finomra vágott babérlevéllel meghintjük. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük, tejföllel vastagon áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Vajas burgonyával és vegyes zöldséggel tálaljuk.

 

Ponty tabáni módra

A héjában főtt és hámozott burgonyát karikákra vágjuk, kivajazott tepsibe helyezzük. Sózzuk. Ráfektetjük a pontyszeleteket. Sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, vastagon meghintjük karikákra vágott vöröshagymával, narancs gerezdekkel. Pirospaprikával elkevert tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Fejes salátával tálaljuk.

 

Szigetközi halszeletek

A tepsi aljára kevés vizet öntünk, és alufóliával kibéleljük, belűről olajjal kikenjük. Ráhelyezzük a hagymakarikákat, a pontyszeleteket. Sózzuk, borssal és pár csepp citrommal ízesítjük. Befedjük szintén olajozott alufóliával. Előmelegített sütőben kb. 20 percig pároljuk. Köményes főtt burgonyával tálaljuk.


Szárnyasokból készülő ételek

Csípős csirketekercs

A bőrétől megtisztított és kicsontozott csirkemelleket kiverjük. A zúzott fokhagymából, curryből, erős Piros aranyból, őrölt borsból, finomra vágott petrezselyemből készített krémmel megkenjük, felgöngyöljük, és hústűvel összezárjuk. Vajjal vastagon kikent tűzálló tálba fektetjük, sózzuk, apróra vágott vöröshagymával meghintjük, 2 dl tejszínt öntünk alá. A tálat befedjük alufóliával és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Burgonyapürével tálaljuk.

 

Alpesi csirkecomb

A csirkecombot bőrét lehúzzuk, kicsontozzuk. Sózzuk, borsozzuk, és kevés vajon félig puhára sütjük. Közben felvert tejszínhabot reszelt almával, vágott dióval összedolgozzuk. A félig sült húsokat kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és az ízesített habbal bevonjuk. Előmelegített sütőben készre sütjük. Vegyes zöldségkörettel, befőttel, tálaljuk.

 

Csirkés rakott tészta

A szokásos módon csirkepörköltet készítünk, majd leszűrjük, és a kicsontozott húsokat pépesre vágjuk. Ha túl száraz, akkor saját levével eldolgozzuk. Közben sós vízben metélt tésztát főzzük ki, majd olvasztott vajban megforgatjuk, sózzuk. Egy kivajazott tűzálló tál aljára egy sor tésztát teszünk, erre rakunk egy réteg darált húst, két-három karika paradicsomot, ismét tésztát, húst és paradicsomot. A legfelső réteg hús legyen, amelyet tejföllel áthúzunk, és reszelt sajttal meghintjük. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Fejes salátával tálaljuk.

 

Dubarry csirkemell

A kicsontozott csirkemelleket sóval, törött borssal ízesítjük, és vajon félig puhára sütjük. Közben a rózsáira szedett kelvirágot sós vízben kifőzzük. Ezután a kivajazott tűzálló tálba helyezzük a félig sült húst. Beterítjük a jól lecsurgatott kelvirággal. Bevonjuk tejföllel és reszelt sajttal. Kevés vajjal morzsolunk rá. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Köret a vele sült karfiol, befőttet adhatunk mellé.

 

Londoni csirkecomb

A csirkecombok bőrét lehúzzuk, kicsontozzuk, sózzuk, borsozzuk, és kevés vajon félig puhára sütjük. Közben felvert tejszínhabot reszelt almával, kimagozott aszalt szilvával, mazsolával, vágott dióval összedolgozunk. A félig sült húsokat kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és az ízesített habbal bevonjuk. Előmelegített sütőben készre sütjük. Vegyes zöldségkörettel, befőttel tálaljuk.

 

Hagymás sült csirke

A megtisztított csirkét besózzuk, és vajjal bekenjük. Tűzálló edénybe rakjuk, majd vastagon rákarikázzuk a tisztított vöröshagymát. szerecsendió reszelünk rá, kevés rozmaringgal meghintjük. 1 dl vörösbort öntünk alá, és a tálat befedjük. Előmelegített sütőben, időnként saját levével locsolva puhára sütjük. Burgonyapürével tálaljuk.

 

Kínai csirke

A finomra vágott vöröshagymát zúzott fokhagymával, kevés szójamártással eldolgozzuk, és a csirkét kívül-belül bekenjük. 12 órán át így pihentetjük, majd másnap tűzálló tálba téve, 1 dl fehérbort aláöntve, időnként saját levével locsolva majdnem puhára sütjük. Ekkor kevés pecsenyelevet pár evőkanál mézzel összedolgozunk, megkenjük a mézes mártással a csirkét és néhány percig tovább sütjük.

 

Pezsgős csirke

A tisztított csirke hasüregét sóval, törött borssal, majoránnával, reszelt szerecsendióval ízesítjük és cikkekre vágott, hámozott almával megtöltjük. Szegfűszeggel fűszerezzük, és hústűvel összezárjuk. Grill fűszerrel meghintjük. Gyengén kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és 2 dl pezsgőt öntünk alá. Befedjük a tűzálló tál tetejével, előmelegített sütőben, időnként saját levével locsolgatva pirosra sütjük.

Pilseni csirkemell

A bőrétől lefejtett és kicsontozott, sóval, törött borssal ízesített csirkemelleket vajban félig megsütjük. Közben a szokásos módon galuskát készítünk, majd ha az megfőtt, akkor kivajazott tűzálló edénybe lerakjuk. Ráhelyezzük a hússzeleteket, reszelt sajttal vastagon megszórjuk, és 2 dl sört öntünk rá. Forró sütőben addig sütjük, míg az egészet befedő sajtréteg aranyszínű nem lesz.

 

Porosz csirke

A kb. 1,20 kg-os tisztított csirke hasüregét a kővetkező töltelékkel töltjük meg: Kockára vágott füstölt szalonnát ledarálunk 1 db nagyobb főtt burgonyával, 1 db kemény tojással és 20 dkg jól átmosott savanyú káposztával. Összedolgozzuk sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel, őrölt köménymaggal és 2 tojás fehérjéből vert habjával. A sózott hasüreget megtöltjük, és a nyílást összetűzzük. Kívűlről is sózzuk, és tűzálló edénybe helyezzük. 2 dl tejföllel leöntjük, lefedjük az edényt. Előmelegített sütőben puhára sütjük. Köményes főtt burgonyával tálaljuk.

 

Ráccsirke

A kicsontozott csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, és hirtelen félpuhára sütjük. Közben a burgonyákat héjában megfőzzük, majd hámozás után karikákra vágjuk. Egy tűzálló tálat jól kivajazunk, az aljára terítjük a burgonyát. Ezt követi 1 fej finomra vágott vöröshagyma, szeletelt zöldpaprika és paradicsom. Tetejére tesszük a csirkedarabokat, saját kicsurgatott levét és ráöntjük. Tejföllel vastagon bevonjuk, vajat morzsolunk rá. Előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük.

 

Tanduri csirke

A csirkét feldaraboljuk, és legalább 8 órát a páclében pihentetjük.

Páclé: 3 dl joghurtot elkeverünk 3 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, gyömbérrel, őrölt kurkumával, pirospaprikával, őrölt köménymaggal, darált babérlevéllel, törött borssal, kevés paradicsom pürével.

A csirkéket időnként forgassuk meg a páclében. Ezután a csirkéket a páclével együtt tűzálló edénybe helyezzük, és olvasztott vajjal leöntjük. Alufóliával befedjük, és előmelegített sütőben puhára sütjük. Lencsefőzelékkel vagy hagymás burgonyaropogóssal tálaljuk.

 

Tanyasi töltött csirke

Harminc dkg sertéshúst 1 db keménytojással, 1 db tejben áztatott és kicsavart zsemlével és a csirke májával ledarálunk. Sóval, törött borssal, csipetnyi curryval, reszelt vöröshagymával, finomra vágott petrezselyemmel, és 1 tojás felvert habjával ízesítjük, illetve összedolgozzuk. A sózott, szalonnával bélelt hasüreget a töltelékkel megtöltjük. Tepsibe helyezzük, olvasztott zsiradékkal leöntjük, és előmelegített sütőben puhára sütjük. Hagymás tört burgonyával tálaljuk.

 

Tojással töltött csirke

A kb. 1,20 kg-os tisztított csirke bőrét fellazítjuk. Kemény tojásokat karikákra vágunk. Sózzuk, borsozzuk, és minden karikát egyenként megkenjük paradicsompürével, megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. Az ízesített tojáskarikákat óvatosan a csirke bőre alá töltjük úgy, hogy a paradicsomos rész kerüljön a hasüreg felé. A csirkét kivül-belül sózzuk, vegetával meghintjük. Meleg sütőben, saját kisült levével állandóan locsolva megsütjük. Burgonyapürével tálaljuk.

 

Kacsasült

A tisztított, tokozott kacsát sóval, majorannával, grill fűszerrel kivül-belül ízesítjük. Alig zsírozott tepsibe behelyezzük, 1/2 fej tisztított vöröshagymát teszünk mellé és meleg sütőben, saját levével sűrűn locsolva pirosra sütjük. Párolt káposztával körítjük.

 

Strassburgi kacsasült

A tisztított pecsenyekacsa hasüregét sózzuk, darált szegfűszeggel fűszerezzük és megtöltjük negyedekre vágott almával. Kívülről is sózzuk, kevés zsiradékkal megkenjük, és sütőben elkezdjük sütni. Amikor a kacsa félig megsült, kicsit zsírjából leöntjük, és mellé tesszük a jól kimosott savanyúkáposztát. Köménnyel fűszerezzük, kevés tejföllel áthúzzuk. Együtt készre sütjük, illetve pároljuk. Tálaláskor az almákat és káposztát adjuk mellé köretnek.

Töltött kacsa Nóri módra

A metélt tésztát sós vízben kifőzzük. Összekeverjük kockákra vágott keménytojással, 2 evőkanál tejföllel, pirított gombával, ketchuppal, sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel, és 2 tojásfehérjéből vert habbal. Megtöltjük a sóval, majorannával fűszerezett hasüreget. Összevarrjuk a nyílást és tepsiben, kevés zsír aláöntve, saját levével öntözgetve, puhára sütjük. Tálaláskor a szeleteket frissen csavart narancslével áthúzzuk. Körete az üregben sült tésztát

 

Szüreti töltött liba

A jól átmosott savanyú káposztát elkeverjük finomra vágott vöröshagymával, sóval, köménymaggal, törött borssal, kevés mustban vagy borban párolt rizzsel. A liba hasüregét megtöltjük az előkészített káposztával, nyílását összevarrjuk. A liba bőrét bevagdossuk, és tepsibe helyezzük. Sózzuk. Előmelegített sütőben, időnként saját levével és musttal vagy borral locsoljuk. Puhára sütjük. A hasüregben sült káposztát adjuk mellé köretként.

 

Csőben sült pulykamell

A vékony szeletekre vágott és kiveregetett pulykamellet füstölt szalonnával sűrűn megtűzdeljük és sóval, törött borssal ízesítjük. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük, paradicsom- és paprika karikákkal befedjük, tejföllel vastagon áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 60 percig sütjük. Burgonyapürével és szilva befőttel tálaljuk.

 

Rakott pulyka

A kivert pulykamell-szeleteket szalonnával megtűzdeljük. Sóval, törött borssal ízesítjük. Kivajazott tűzálló edény aljára helyezünk egy pulykamellet, meghintjük reszelt rokforttal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel, kevés vajjal, majd folytatjuk ezt a rétegezést. A legutolsó réteg rokfort legyen. Az így előkészített ételt leöntjük 1 1/2 dl vörösborral. Lefedjük alufóliával és előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. Tehetünk a hússzeletek közé almakarikákat is. Burgonyapürével, szilva befőttel tálaljuk.

 


Egyéb húsételek

Ádám szelet

A kivert, sózott és borssal ízesített szeleteket hirtelen kisütjük. Zsírjában finomra vágott vöröshagymát, karikára vágott gombát fonnyasztunk. A húsokat kivajazott tűzálló edénybe helyezzük. Erre rakjuk a hagymás gombát. Sózzuk, borsozzuk. Vékony gépsonka szeletekkel bevonjuk, reszelt sajttal meghintjük. Tejföllel leöntjük és sütőben kb. 20 percig sütjük. Zöldségkörettel, finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Bajor fasírt

A nyers burgonyát durva lyukú reszelőn lereszeljük. A kis kockákra vágott füstölt szalonnát zsírjára olvasztjuk, eldolgozzuk a kinyomkodott burgonyával, a darált hússal, sóval, törött borssal, zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, reszelt vöröshagymával, 1 evőkanál Piros arannyal. Cipó alakúra formázzuk, egész kevés zsemlemorzsával meghintjük. Előmelegített sütőben olajozott tepsiben megsütjük.

 

Citromos sertéssült

A kb. 1 1/2 kg-os sertéscomb néhány lyukat vágunk, a citromok vékony héját, szalonna csíkokat, és sárgarépa hasábokat dugdosunk bele. Sóval, szerecsendióval, és finomra vágott babérlevéllel, citromlével ízesítjük. Tűzálló tálba helyezzük, 1/2 fej vöröshagymát tesszük mellé, alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. Burgonyapürével és citromkarikákkal ízesített almakompóttal tálaljuk.

 


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése